Verbod Gay pride Moskou onrechtmatig

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft donderdag Rusland veroordeeld voor het verbieden van Gay pride-optochten in Moskou. Rusland moet ervoor zorgen dat in zijn steden gay parades kunnen worden gehouden. Bovendien moet het 29.510 euro schade en gerechtskosten vergoeden aan organisatoren van optochten die in de jaren 2006-2008 verboden werden.

Joeri Loezjkov, tot voor kort burgemeester van Moskou, vergeleek homoseksuelen met de duivel. Hij zorgde ervoor dat de politie hard optrad tegen gay pride-optochten, of niet ingreep als die door homohaters werden belaagd. De demonstraties werden formeel verboden met een beroep op 'openbare orde, volksgezondheid, moraal en de rechten en vrijheden van anderen, alsook om ordeverstoringen te voorkomen', maar in werkelijkheid was de reden weerzin tegen homo's en lesbiennes.

"De burgemeester van Moskou toonde zich bij vele gelegenheden vastbesloten gay parades te verhinderen, omdat hij ze ongepast vond", oordeelde het hof. Hij achtte het noodzakelijk iedere uiting van homoseksualiteit naar de privésfeer te verbannen en homo's en lesbiennes uit de openbaarheid te dwingen, 'implicerend dat homoseksualiteit het gevolg is van een bewuste en antisociale keuze'. Volgens het hof is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat het noemen van homoseksualiteit, of openbare discussie over de maatschappelijke status van seksuele minderheden, van nadelige invloed zou zijn op kinderen of 'kwetsbare volwassenen'.

De Russische regering steunde de verboden in Moskou met het argument dat 'homo-propaganda' onverenigbaar is met de godsdienstige leer en openbare zeden. Deze houding is volgens het hof in strijd met de in de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens verankerde vrijheid van vreedzame samenkomst. Het risico dat een demonstratie kan leiden tot ordeverstoring, mag op zich geen reden zijn een parade te verbieden.

De zaak voor het Europese Hof werd aangespannen door de Russische homo-activist Nikolaj Aleksejev. Burgemeester Loezjkov werd vorige maand na achttien jaar ontslagen door president Dmitri Medvedev. Sergej Sobjanin, stafchef van premier Vladimir Poetin, werd donderdag tot zijn opvolger benoemd.


Verbod Gay pride onrechtmatig (Foto: Novum)