Amsterdam wil geen 'open einden' bij WK

Als Nederland het WK voetbal mag organiseren, zal de gemeente Amsterdam van tevoren een maximumbedrag afspreken dat zij betaalt voor de organisatie. De hoofdstad zal geen afspraken maken met 'open einden’. Dit moet voorkomen dat de kosten later oplopen. De gemeenteraad nam vandaag een motie hierover van de VVD aan.

Nederland en België hebben zich samen kandidaat gesteld voor het WK voetbal in 2018. De wereldvoetbalbond FIFA beslist op 2 december in Zürich waar het toernooi wordt gehouden.

Verscheidene partijen hamerden er donderdag in de gemeenteraad op dat Amsterdam heldere financiële afspraken moet maken over de organisatie van het WK, mocht dat in Nederland plaatsvinden. "WK, ja graag, maar niet met een ongedekte cheque", aldus CDA-fractievoorzitter Marijke Shahsavari–Jansen.

De motie die vandaag werd aangenomen, droeg wethouder Eric van der Burg (sport, VVD) ook op om de raad goed te informeren over de financiële afspraken over het WK. Mocht de FIFA het kampioenschap op 2 december aan Nederland en België geven, dan moet hij de raad binnen twee maanden daarna informeren over wat hij tot dan toe heeft afgesproken.

Van der Burg zei donderdag overigens dat nu nog niet te zeggen valt wat het WK Amsterdam zou kosten. Dat komt doordat onder meer nog niet duidelijk is of de finale in de hoofdstad zal plaatsvinden. Dat zou extra kosten met zich meebrengen.