Grote aardbevingsoefening in Californië

Miljoenen scholieren en arbeiders in de Amerikaanse staat Californië zijn donderdag aan het eind van de ochtend als bij toverslag op de grond onder hun tafels gedoken, als onderdeel van een basistraining hoe ze een aardbeving kunnen overleven.

In San Francisco loeiden de alarmsirenes toen de oefening om 10.21 uur begon en treinen in de Bay Area voor een minuut werden stilgezet. Bijna acht miljoen deelnemers hadden zich ingeschreven voor de 'Great California Shakeout', die de inwoners en hulpdiensten moest voorbereiden op een grote aardbeving.

"Het gevaar is reëel", zei Matthew Bettenhausen van de rampendienst van Californië na een deel van de oefening bij een ziekenhuis in Burbank. "Het is egoïstisch en onverantwoordelijk om niet voorbereid te zijn."

Hoewel Californië een lange geschiedenis van verwoestende aardbeving heeft, hebben veel inwoners nog nooit een zware aardbeving meegemaakt. De laatste keer dat zich een seismische ramp in een metropool gebied in Californië voordeed is alweer zestien jaar geleden. Ook hebben veel inwoners niet in Californië op school gezeten, waar kinderen geleerd wordt wat te doen bij een aardbeving.

De oefening vond donderdag ongeveer een half uur plaats voordat zich in Baai van Californië in Mexico een aardbeving voordeed. Kustbewoners in de deelstaat Sinaloa vluchtten hun huizen uit, maar meldingen van schade of slachtoffers zijn uitgebleven. De beving had een kracht van 6,9, meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS.