Vervoerders eisen einde Franse blokkades

De vervoersorganisaties EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN) eisen dat de Europese Commissie een eind maakt aan de blokkades in Frankrijk. Een Europese verordening maakt dat mogelijk, laten de organisaties donderdag weten.

EVO en TLN maken zich zorgen over de acties in Frankrijk, die nu al dagen aanhouden. De protesten zijn gericht tegen het voornemen van de Franse regering om de pensioenleeftijd te verhogen naar 62 jaar. Door de acties zijn er veel laad- en losadressen rondom de vliegvelden slecht bereikbaar. Ook is er door de blokkades van en stakingen bij raffinaderijen een grote schaarste aan brandstof.

Deze 'drastische actievorm' is nadelig voor het bedrijfsleven, stellen EVO en TLN. De blokkades druisen verder 'regelrecht' in tegen het beginsel van vrij verkeer van goederen en personen binnen de Europese Unie. De Europese Commissie moet daarom ingrijpen, vinden de brancheorganisaties, die wijzen op een verordening die 'voorziet in een mechanisme om in te grijpen zodra het vrij verkeer van goederen in het geding komt'.

EVO en TLN willen dat de Europese Commissie hiervan gebruikmaakt en Frankrijk vraagt maatregelen te nemen om de blokkades op te heffen. President Nicolas Sarkozy heeft al bezworen de 'raddraaiers' aan te pakken en de openbare orde te herstellen.


Vervoersorganisaties willen einde aan blokkades in Frankrijk (Foto: Novum)