Stafchef Poetin nieuwe burgemeester van Moskou

De stafchef van de Russische premier Vladimir Poetin, Sergej Sobjanin, is donderdag benoemd tot burgemeester van Moskou. Sobjanin volgt Joeri Loezjkov op, die eind september na achttien jaar burgemeesterschap door president Dmitri Medvedev werd ontslagen. Door Sobjanins benoeming -hij was door Medvedev voor de functie voorgedragen- komen de grote politieke en zakelijke belangen van de Russische hoofdstad onder directe controle van het Kremlin.

Met Sobjanin als burgemeester van Moskou krijgt Poetin meer controle over de zakelijke belangen van de hoofdstad. Ook krijgt hij meer greep op de macht met de presidentsverkiezingen van 2012 in het vooruitzicht. Poetin is de leider in het samenspel met zijn protégé Medvedev en lijkt geenszins van plan zich terug te trekken uit de politiek. Speculaties dat hij opnieuw voor het presidentschap gaat nemen intussen toe.

Loezjkov was een van de laatste machthebbers die niet onder directe invloed van het Kremlin staan. Vorige maand stelde het Kremlin in een verklaring dat de president 'het vertrouwen had verloren' in de 74-jarige Loezjkov. Loezjkov had in de krant openlijk kritiek geuit op een besluit van Medvedev.


(Foto: Novum)