Birma heeft nieuwe nationale vlag

Het door een militaire junta geregeerde Birma heeft donderdag een nieuwe nationale vlag gekregen. De nieuwe vlag wordt geïntroduceerd aan de vooravond van door de junta uitgeschreven verkiezingen, de eerste in twintig jaar.

De op 7 november te houden verkiezingen zijn door de junta omschreven als een belangrijke stap op weg naar democratie, maar worden in brede kring als een regelrechte schijnvertoning beschouwd.

De nieuwe vlag werd donderdag tijdens een speciale, op de staatstelevisie aangekondigde, plechtigheid in Rangoon onthuld. De vlag heeft horizontale strepen in de kleuren geel, groen en rood met een grote witte ster in het midden. Volgens de junta moet de vlag 'solidariteit, vrede en rust, alsmede moed en besluitvaardigheid' symboliseren.

In 1990 werden in Birma voor het laatst parlementsverkiezingen gehouden. Toen bleek dat de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van oppositieleidster Aung San Suu Kyi een grote overwinning had behaald, weigerde de junta de uitslag te erkennen. Suu Kyi heeft vijftien van de afgelopen twintig jaar in gevangenschap doorgebracht. Op 13 november, zes dagen na de verkiezingen, loopt haar huidige termijn van huisarrest af. De NLD boycot de verkiezingen, omdat die oneerlijk en ondemocratisch zouden zijn. Alleen de belangrijkste door de junta gesteunde partij is sterk genoeg om in vrijwel alle kiesdistricten mee te doen.