Vakbonden stellen ultimatum aan TNT

TNT kan een ultimatum van de vakbonden tegemoet zien, waarbij de kans dat er actie gevoerd zal worden 'erg groot' is, meldt vakbond CNV Publieke Zaak donderdag. De bonden hebben het laatste voorstel van TNT, om het aantal gedwongen ontslagen bij de postdivisie te beperken tot 3100 van een eerder gemelde 4500, donderdag voorgelegd aan hun kaderleden. Die hebben dat voorstel echter afgewezen.

"We hebben besloten een ultimatum te stellen aan TNT. Als het bedrijf daar niet op ingaat, gaan we actie voeren", zegt bestuurder Inge Bakker van CNV Publieke Zaak. In het ultimatum, dat samen met de andere twee betrokken vakbonden FNV Abvakabo en BVPP wordt opgesteld, eist CNV dat 'meer fulltimers langer in dienst worden gehouden'.

TNT Post heeft eerder aangekondigd dat onder postbodes en sorteerders elfduizend banen verdwijnen vanwege de dalende volumes in de postmarkt. Deels zou de reorganisatie gepaard kunnen gaan met natuurlijk verloop, maar gedwongen ontslagen zijn volgens het bedrijf niet te voorkomen.

De bonden kunnen zich vinden in de noodzaak van een reorganisatie, maar eisen van TNT maatregelen om het aantal gedwongen ontslagen te beperken. Zo willen de bonden dat werknemers die ontslagen dreigen te worden, overgeplaatst worden naar de florerende pakketservice.

Omdat TNT in de ogen van de bonden onvoldoende aan hun eisen voldoet, wordt nu een ultimatum gesteld. "Ik verwacht geen beweging meer bij TNT", zegt Bakker. "Het zou prachtig zijn, want dat gestaakt hoeft van mij niet. Maar ik acht de kans dat het daarop uitdraait erg groot."

In een reactie stelt woordvoerder Ernst Moeksis van TNT dat staken geen zin heeft, 'omdat het de problemen niet oplost'. "En het probleem is de dalende volumes", aldus Moeksis, die verder stelt TNT door de stakingen grote zakelijke klanten kan verliezen aan de concurrentie.