Jaar inrichting voor brokkenmaker A15

Een 21-jarige Rotterdammer die in april van dit jaar op de A15 moedwillig tegen zeven auto's aanreed, moet een jaar worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat heeft de rechtbank in Dordrecht donderdag bepaald. De man is volgens deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar. De beslissing komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

De man reed in april in de ochtendspits op de A15 met een snelheid van ongeveer 120 kilometer per uur opzettelijk tegen de achterzijde van zeven auto's aan. Dit gebeurde bij Hardinxveld-Giessendam, Papendrecht en Sliedrecht. De man heeft volgens de rechtbank daarmee zeven keer geprobeerd een automobilist te verwonden. Uiteindelijk raakte niemand gewond, wat volgens de rechtbank 'een gelukkig toeval' is.

Daarnaast bedreigde de Rotterdammer kort na zijn aanhouding drie politieagenten met de dood . Ook heeft hij een willekeurig persoon bedreigd met zware mishandeling omdat deze hem geen toegang wilde verschaffen tot het toilet in een al gesloten café.

Volgens deskundigen is de verdachte echter schizofreen en verkeerde hij tijdens zijn daden in een psychose. Aangezien de man volledig ontoerekeningsvatbaar was, heeft de rechtbank besloten dat de man niet de gevangenis in hoeft.