'Wilders niet veroordelen voor interviews'

PVV-leider Geert Wilders kan niet worden veroordeeld voor uitspraken die in interviews zijn gedaan, omdat niet zeker is dat hij goed is geciteerd. Dat heeft Wilders' advocaat Bram Moszkowicz donderdag betoogd voor de rechtbank in Amsterdam.

De rechtbank vroeg Wilders in een eerder stadium van de rechtszaak of de citaten waarvoor hij terechtstaat, ook echt kloppen. Die gaf daarop geen antwoord. De PVV-leider beroept zich tijdens het proces op zijn zwijgrecht.

"U heeft dat Wilders niet voor niets gevraagd", hield Moszkowicz de rechtbank voor. "In de weergave van interviews gaat nog wel eens wat mis. Waar we niet kunnen vaststellen wat Wilders precies heeft gezegd, moet hij worden vrijgesproken."

De twijfel geldt niet voor de twee stukken die Wilders zelf heeft geschreven. Daaronder is een opiniestuk uit de Volkskrant waarin Wilders de koran vergeleek met Mein Kampf, het boek van nazileider Adolf Hitler, en pleitte voor een verbod. Volgens Moszkowicz is dat echter geen aanzetten tot haat of discriminatie, maar legitieme kritiek op een godsdienst.

Moszkowicz herinnerde er ook aan dat Wilders verkeerd is geciteerd in het bevel waarin het Amsterdamse gerechtshof het Openbaar Ministerie opdracht gaf de PVV-leider te vervolgen. In dat bevel stond dat Wilders geen islamieten meer in Nederland wilde. In het oorspronkelijke interview stond echter: "Geen islamieten Nederland meer in."

Wilders staat terecht voor het aanzetten tot haat en discriminatie en het beledigen van moslims. Moszkowicz rondt donderdag zijn pleidooi af. De uitspraak van de rechtbank wordt op 5 november verwacht.


'Geert Wilders kan niet worden veroordeeld voor uitspraken in interviews' (Foto: Novum)