Utrecht opent hotline voor bedreigde homo's

Utrechtse homoseksuelen die zich bedreigd voelen, kunnen voortaan met een speciaal telefoonnummer bellen. De gemeente denkt hiermee sneller te kunnen ingrijpen wanneer homo's in de Domstad worden gepest, meldt RTV Utrecht donderdag.

Burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) heeft dat besloten na een ingelast overleg met de politie. Aanleiding is een nieuw geval van homohaat. Een homoseksuele man uit de wijk Lombok zou al weken ondergedoken zitten wegens treiterijen. Utrecht kwam de afgelopen maanden vaker negatief in het nieuws vanwege pesterijen tegen homo's.

Volgens Wolfsen is nu de grens bereikt. Door de instelling van het telefoonnummer moet de gemeente alerter kunnen reageren als opnieuw een homo wordt gepest.

COC Nederland pleit inmiddels voor harde maatregelen. De gemeente Utrecht moet desnoods 24 uur per dag een agent voor de deur laten posten wanneer homo's worden weggetreiterd. Cameratoezicht is ook een optie, laat de homobelangenorganisatie donderdag weten. Utrecht moet 'alle registers' opentrekken om de 'stroom van homofobe incidenten' te stoppen, aldus vicevoorzitter van COC Nederland Wouter Neerings.