FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 september 2010

Gyan: "Handsbal Suárez is hem vergeven"

Op het randje van de halve finale, maar toch ook weer niet. Het overkwam Ghana op het WK 2010. In de kwartfinale redde Luis Suárez zijn Uruguay met een handsbal.

Asamoah Gyan miste de daaropvolgende strafschop, waardoor Uruguay alsnog in de halve eindstrijd terechtkwam. De nieuwe aanvaller van Sunderland heeft Suárez vergeven. "Het is een deel van het spel", aldus Gyan in Daily Telegraph.

"Ik zou hetzelfde hebben gedaan in die situatie", benadrukte de Ghanese aanvaller. "Hij heeft van zichzelf een held gemaakt in zijn vaderland. Het was vals spel, maar ik zou hetzelfde doen op zo'n moment."

"Suárez is daardoor een held geworden, want hij heeft zijn land naar de halve finale geholpen. Een held geworden omdat hij heeft valsgespeeld... Maar zo is het leven. Normaal schiet ik zo'n buitenkans ook raak, maar nu mis ik een keer. Het leven is hard."

[GP2] Nieuwe bolide gepresenteerd

In Monza is de eerste GP2-bolide van de derde generatie onthuld. Met deze op een Formule 1-lijkende auto van Dallara moeten de coureurs vanaf volgend seizoen voorbereid worden op het racen in de hoogste klasse van de autosport.

De auto kenmerkt zich door de grotere voorvleugel en de kleinere achtervleugel, zoals vanaf vorig jaar ook in de Formule 1-reglementen voorgeschreven is. Om de grip aan de achterzijde te compenseren is de bolide uitgerust met een compleet nieuwe diffuser. Hierdoor verandert de balans en de set-up van de bolides behoorlijk.

Het testen met de bolide gaat nog het hele jaar door. De GP2-kampioen van 2008 Giorgio Pantano zal binnenkort met de auto gaan rijden op het circuit van Jerez.


De nieuwe bolide

Voeckler winnaar GP Québec, Gesink derde

Thomas Voeckler is de winnaar geworden van de ProTour-wedstrijd GP Québec. De Frans kampioen wielrennen bleef na een jump een jagend groepje net voor. Edvald Boasson Hagen werd tweede, vlak voor Robert Gesink.

De koers ging over een parcours van 15 rondes van 12,6 kilometer door de heuvels van Québec. Eerst leek een groepje van vier met Ryder Hesjedal, Damiano Cunego, Fabian Wegmann en Matti Breschel om de winst te gaan strijden, maar in de laatste ronde werden ze ingegrepen door een achtervolgend groepje.

Daarna reed Voeckler weg en won zodoende de koers. Zondag wordt ook nog de tweede Canadese ProTour-wedstrijd verreden. Dan wordt door zo'n beetje het zelfde deelnemersveld Montréal aangedaan.

Uitslag

# Renner Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler (Fra) Bouygues 4,35,02
2 Edvald Boasson Hagen (Noo) Sky +0.02
3 Robert Gesink Rabobank z.t.
4 Ryder Hesjedal (Can) Garmin z.t.
5 Daniel Moreno (Spa) Omega Pharma-Lotto z.t.
6 Alessandro Ballan (Ita) BMC z.t.
7 Fabian Wegmann (Dui) Milram z.t.
8 Maxime Monfort (Bel) HTC-Columbia z.t.

Geert = God

En dan die Klink, ik weet het, met nieuws gaat het snel tegenwoordig, je hebt het (al in de eerste alinea, nog geen dag na toen het nieuw was) over ouds. Zijn klinkklare nonsens zijn de gruwelijk herkenbare restanten van de oude kliek, het klankbord van de multicultiwaanzin, de klink van de deur die de tsunami van islamisatie over Europa heeft uitgeroepen. Klinkklare wanklanken van wanhopige Ab. Want Ab heeft weken om de tafel gezeten.

Naast onze Verlosser.

Dio en meer in Rock Band DLC van komende week

Sinds Rock Band uit is, komt Harmonix elke week met extra liedjes die je tegen betaling kunt downloaden.Deze week zullen we van meerdere bands kunnen genieten. Naast Dio die met twee liedjes komt, staan er nog vijf andere artiesten op het programma van komende week.

Dio – “Holy Diver” +
Dio – “Stand Up and Shout” +
Juliana Hatfield – “Nirvana”
Morrissey – “Irish Blood, English Heart”
Silverchair – “Straight Lines”
The Smiths – “This Charming Man” +
Underoath – “Writing on the Walls”


De liedjes met een + erachter zijn te downloaden voor Lego Rock Band

De liedjes zijn beschikbaar vanaf dinsdag 14 september voor de Wii en de Xbox 360 en vanaf woensdag 15 september voor de PlayStation 3. Elk los liedje kost €1,49 of 160 MS points of 200 Wii points.

OM geeft beelden aanslag Van Hout niet vrij

Het Openbaar Ministerie geeft helemaal geen beelden vrij van de aanslag op Cor van Hout, zijn partner en kind in maart 1996. Dat meldt het OM vrijdag. De Telegraaf stelde vrijdagochtend dat justitie de beelden na veertien jaar gaat prijsgeven. De video is sinds vrijdag te zien op de website van De Telegraaf.

De beelden worden vanaf maandag ingezet bij een rechtszaak tegen een vermeende huurmoordenaar, de Serviër Miroslav Protic. Het OM stelt in een reactie op de berichtgeving dat de beelden niet zijn vrijgegeven voor publicatie. "De beelden zijn uitsluitend ten behoeve van het strafproces beschikbaar gesteld aan de rechtbank, de rechter-commissaris en de verdediging van de verdachte."

Het OM vindt dat het plaatsen van de beelden op internet geen enkel 'strafvorderlijk' doel gediend. De publicatie is in de ogen van het OM zelfs 'in strijd met de belangen van de slachtoffers van de aanslag'. Onduidelijk is hoe de krant aan de beelden is gekomen.

Van Hout werd geraakt door drie kogels, maar overleefde de aanslag wel. De Heinken-ontvoerder werd in 2003 alsnog doodgeschoten. Volgens De Telegraaf werd de schietpartij in 1996 bij toeval vastgelegd door twee politiecamera's die op de woning van de topcrimineel stonden gericht. Aanvankelijk zou justitie het bestaan ervan hebben ontkend, omdat het de werkwijze van de politie zou verraden.

Huta Galung, Rus naar halve finale Alphen

Tennisser Jesse Galung heeft zich geplaatst voor de halve finale van het challengertoernooi in Alphen aan den Rijn. De 24-jarige Hillegommer won eenvoudig van de als zevende geplaatste Andreas Beck: 6-4 en 6-4. Bij de vrouwen schaarde Arantxa Rus zich eveneens bij de laatste vier. De nummer één van de plaatsingslijst versloeg de Oekraïense Yuliya Beygelzimer met 6-3 en 6-3.

De als vijfde gerangschikte Huta Galung kende weinig moeite met zijn Duitse opponent. Hij pakte de eerste set door bij een 5-3 voorsprong de service van Beck, vorige week in de tweede ronde van de US Open nog tegenstander van Roger Federer, te breken.

In de tweede set was één break ook voldoende. Huta Galung liet bij 5-3 nog matchpoints onbenut, maar serveerde daarna zelf simpel de wedstrijd uit. Hij stuit in de halve finale op Bastian Knittel, die in de tweede ronde nog Igor Sijsling de weg versperde. In de kwartfinale versloeg hij de nummer twee van de plaatsingslijst, Simon Greul: 6-3 en 7-5.

Een superieure Rus gunde Beygelzimer maar zes games. Zij treft nu Julia Schruff, die een Nederlands onderonsje in de halve finale voorkwam. De Duitse versloeg Angelique van der Meet in twee sets: 7-6 (6) en 6-3.

[NBA] Elson tekent bij Utah Jazz

Francisco Elson zet zijn loopbaan in de NBA voort bij de Utah Jazz. De Nederlandse basketballer tekent een dezer dagen een contract voor een seizoen bij de club uit Salt Lake City.

Elson speelde in de NBA eerder voor de Denver Nuggets, San Antonio Spurs, Seattle SuperSonics, Milwaukee Bucks en Philadelphia 76ers. Het afgelopen seizoen kwam hij door blessures nauwelijks in actie. Met de Spurs werd de 34-jarige center in 2007 kampioen in de NBA. In de zeven seizoenen dat de Nederlander in de NBA speelde kwam hij gemiddeld tot 3,8 punten en 3,9 rebounds per wedstrijd.

Echtpaar Rooney smeekt om rust

De Engelse international Wayne Rooney heeft vrijdag met zijn vrouw Coleen een dramatische oproep gedaan aan de Engelse media. Het geplaagde paar wil zoveel mogelijk met rust gelaten worden en smeekt om een beetje privacy. "De afgelopen week was uiterst pijnlijk voor ons en onze families", liet het koppel weten.

Vorig weekeinde doken de eerste verhalen op over buitenechtelijke avonturen van Rooney eerder dit jaar terwijl zijn vrouw zwanger was van hun eerste kind. Daarna stonden de tabloids dagelijks vol met het vermeende overspel van de 24-jarige spits van Manchester United.

"Het is onmogelijk voor ons om alle huidige geruchten over ons op te helderen", betoogde het echtpaar in een gezamenlijke verklaring. "Er gaan zoveel onware en valse aantijgingen rond. We zouden graag deze kwesties louter en alleen in de familiekring willen bespreken."

Rooney en zijn even oude vrouw Coleen, een tv-presentatrice, trouwden in juni 2008. Ze kennen elkaar vanaf hun jeugd. Het stel heeft een zoon van tien maanden.

Jongen (16) neergestoken op speelplein

Een 16-jarige jongen is vrijdagavond op een speelplein in Den Haag voor de ogen van andere kinderen meerdere keren in zijn rug gestoken. Het slachtoffer verkeert niet in levensgevaar en is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie. De dader is nog voortvluchtig.

De steekpartij vond omstreeks 19.30 uur plaats op het speelplein aan de Buinerveenstraat. Het slachtoffer en de dader hadden voorafgaand aan het incident ruzie gekregen. Wie de 16-jarige Hagenaar heeft neergestoken, weet de politie nog niet.

[US Open] Zvonareva verrast Wozniacki

Vera Zvonareva speelt zaterdag haar tweede grandslamfinale op rij. De als zevende geplaatste Russin verraste de als eerste geplaatste Caroline Wozniacki in twee sets: 6-4 en 6-3. Wozniacki was de afgelopen weken de vrouw in vorm. De Deense verliezend finaliste van vorig jaar won de afgelopen weken drie toernooien op rij.

Zvonareva stond lang bekend als een wisselvallige speelster, maar haar finaleplaats op Wimbledon lijkt nieuwe krachten in de Russin los te hebben gemaakt. Tegen Wozniacki nam ze direct het voortouw en in beide sets pakte ze een vroege break. In het tweede bedrijf kwam Wozniacki nog terug, maar Zvonareva sloeg direct weer toe. Op 5-3 serveerde de Deense om in de wedstrijd te blijven, maar ook dat lukte Wozniacki niet.

In de eindstrijd neemt Zvonareva het op tegen Kim Clijsters of Venus Williams. In de Wimbledon-finale speelde ze ook tegen een Williams. Toen was Serena haar de baas.

Ponton met mensen kiepert om op kunstmanifestatie

Bij een kunstmanifestatie in Rotterdam is vrijdagavond een ponton met mensen omgekieperd. Tussen de tien en twintig mensen zijn daardoor in het water terechtgekomen. Volgens een politiewoordvoerder lijkt alles mee te vallen.

Mensen konden zelf aan de kant komen of zijn naar de kant gehaald. Ambulancemedewerkers kijken hoe het met ze is. Vooralsnog lijkt niemand zwaargewond te zijn geraakt. De brandweer controleert of er nog mensen in het water liggen.

Met de ponton konden bezoekers van de kunstmanifestatie met behulp van een touw van de ene naar de andere kant komen. Waardoor de ponton aan de Witte de Withstraat omkieperde, is nog onduidelijk. "Misschien is hij uit balans geraakt", zegt de politiewoordvoerder.

Senna verwacht hele seizoen te rijden

Bruno Senna verwacht het hele Formule 1-seizoen voor Hispania Racing te kunnen blijven. De Spaanse renstal verving eerder dit jaar Karun Chandhok door Sakon Yamamoto. De Japanner zei het hele jaar nog te blijven rijden, terwijl ook Chandhok verwacht nog in de bolide terug te keren. Hiervoor zou Senna dan plaats moeten maken.

"Ik ga er vanuit dat ik tot en met de laatste race in de auto zit. Ik heb tot Abu Dhabi een redelijk zekere plaats nu," zei Senna vanuit Monza waar dit weekend de Grand Prix van Italië wordt gehouden. "Nu doe ik hier mijn best, omdat ik mijn toekomst veilig kan stellen. Mijn doel is om ook volgend jaar in de Formule 1 actief te zijn of dat in dit team is of bij een andere renstal, dat is afwachten. Ik zou wel willen dat alles voor volgend jaar rond is, maar dat is nog niet het geval."

Grapjas registreert domein 'Kabouter'

Eén of andere grapjas heeft speciaal voor het babe-topic van Bibi "Kabouter" Breijman onlangs een .nl-domeinnaam geregistreerd. Via www.bibibreijman.nl komt internettend Nederland namelijk direct uit op het B&H-topic van de talentvolle dame op het FOK!forum.

Uit navraag van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) blijkt dat de grapjas ene heer R. Krzic betreft. De 19-jarige Bibi, die slechts 1.55 meter lang is, werd de laatste weken vooral bekend van het succesvolle programma Oh Oh Cherso, waarin acht Haagse jongeren vakantie vieren. Wanneer de Playboy contact op gaat nemen met Kabouter is nog niet bekend.


Grapjas registreert domeinnaam Bibi "Kabouter" Breijman

Hodgson niet te spreken over agent van Van der Vaart

Rafael van der Vaart stapte deze zomer over van Real Madrid naar Tottenham Hotspur, maar Liverpool FC-manager Roy Hodgson is niet te spreken over de gang van zaken.

Volgens Hodgson verspreidde de zaakwaarnemer van de international geruchten die niet op waarheid berustten. "Die verhalen zijn erg irritant", aldus de manager op de clubsite van The Reds. "Een agent belt je op met de vraag of je Van der Vaart wil hebben, waarop we 'nee' hebben verkocht. De volgende dag zijn wij één van de clubs die hem willen hebben..."

"Ik moet wel mijn excuses maken aan Van der Vaart als zijn belangenbehartiger hem een ander verhaal heeft verteld. Ik denk dat het een hele goede speler is, maar niet het type waar wij naar op zoek zijn", vertelt Hodgson.

Hij heeft wel de beschikking over Ryan Babel. "Ik heb echter nog niet veel van hem gezien. Hij kwam pas laat terug vanwege het WK met Nederland. In drie/vier weken heeft hij het goed gedaan. Maar het is nog te vroeg om een oordeel over hem te vellen. Bij mij begint iedereen in ieder geval vanaf nul."

'Zelfmoordaanslag in Deense WC'

Een gewonde man is vrijdag in de Deense hoofdstad Kopenhagen aangehouden in verband met een explosie in een hotel. Dat meldde de Deense politie. Media in Kopenhagen hebben gemeld dat de man zich in de namiddag in een toilet van het Hotel Jorgensens heeft geprobeerd op te blazen.

Hij werd later gewond in een nabijgelegen park aangehouden. Daarbij hebben leden van een militaire eenheid pakjes van zijn lichaam verwijderd, aldus het Deens persbureau Ritzau. De politie heeft de omgeving afgezet op zoek naar andere explosieven. Het hotel ligt vlakbij het drukste treinstation van het land.

De schade door de explosie in het hotel is beperkt gebleven.

[US Open] Broers Bryan winnen dubbel

Voor de derde maal hebben de broers Bob en Mike Bryan bij de US Open in New York de titel in het herendubbel gepakt. In de finale versloeg de Amerikaanse tweeling Rohan Bopanna en Aisam-Ul_Haq Qureshi met 7-6 en 7-6.

De Indiër en de Pakistaan spelen pas dit jaar voor het eerst samen. Het duo wordt het 'vredeskoppel' genoemd omdat hun landen al decennia lang met elkaar in onmin leven. Deze wedstrijd was zeer speciaal,want de ambassadeurs van beide landen waren bij de partij aanwezig.

Handgranaat voor luie serveerster

Een dronkenlap heeft afgelopen nacht op het Kroatische eiland Pašman een serveerster bedreigd met een handgranaat. De vrouw weigerde de beste man namelijk van nog meer drank te voorzien.

De zuiplap kwam even na middernacht het café binnen om nog een afzakkertje te nemen. Toen een barmeisje weigerde hem iets in te schenken, toverde hij een handgranaat tevoorschijn. Gelukkig bleek er nog een gepensioneerde politieman in de kroeg te zitten, die erin slaagde het explosief te ontfutselen en zijn oud-collega's op te roepen.

In zijn huis trof de politie een tweede handgranaat aan. Het agressieve drankorgel is opgepakt en wordt ordeverstoring en verboden wapenbezit ten laste gelegd.

Button dreigt met stoppen bij legalisatie teamorders

Jenson Button is niet bepaald een voorstander van het toestaan van teamorders. De wereldkampioen dreigt zelfs met stoppen als stalorders worden gelegaliseerd.

"Dat zou mijn carrière in de autosport absoluut bekorten'', aldus de Brit vandaag in Monza. "Ik weet niet of het ooit gaat gebeuren, maar het zou de F1 veranderen." De FIA maakte deze week bekend dat het verbod op teamorders, wat stamt uit 2002, opnieuw onder de loep wordt genomen.

"Ik snap het niet echt", reageerde Button. "Sinds ik race in de Formule 1 hebben teamorders me geholpen noch gehinderd. Het is helemaal niet in het belang van een ploeg. Ze willen immers twee positief ingestelde, competitieve rijders en een goede sfeer."

[WK] Kruis: "Argentinië is favoriet"

Nederland neemt het komende zaterdag in de finale van het Wereldkampioenschap hockey op tegen Argentinië. Het gastland is volgens de Nederlandse bondscoach Herman Kruis favoriet.

"Zij spelen in eigen land, voor een vol stadion", aldus Kruis. "Ik verwacht dat zij als een wervelwind van start gaan. Wij moeten de eerste vijftien tot twintig minuten goed doorkomen. Daarna kunnen wij de favorietenrol misschien langzaam over nemen." In de halve finale kreeg Nederland al een klein voorproefje, toen het Argentijnse publiek zich duidelijk tegen Oranje keerde.  "Die sfeer kan ons ook energie geven", zegt Kruis. "Een belangrijke vraag is hoe beide teams met de spanning omgaan."

De twee finalisten kennen elkaar goed, ze troffen elkaar deze zomer al drie keer. Telkens waren de Zuid-Amerikanen de sterkste. "De eerste wedstrijd in de Champions Trophy was slecht van onze kant”, kijkt Kruis terug. "Toen speelden we zonder bezieling en strijdlust en klopte het organisatorisch niet. In de finale hebben we laten zien wel degelijk goed tegen Argentinië te kunnen hockeyen." Beide duels verloor Nederland met 4-2.

Kruis noemde de Argentijnse aanvoerder Luciana Aymar nog een jankerd, nadat ze klaagde over het harde spel van de tegenstanders van Argentinië en dat de scheidsrechters daar meer tegen op moesten treden. "Argentinië is verdedigend een harde ploeg, met een hele hoop gemenigheidjes", aldus Kruis vrijdag. "Zij gaan provoceren, dat weten mijn speelsters. We hebben er vaak genoeg tegen gespeeld. Wij moeten ons niet laten intimideren en er juist voor zorgen dat we de kop erbij houden."

[WvdW] Voorbeschouwing NAC Breda - Feyenoord

Afgelopen weekend werd er in de Eredivisie niet gevoetbald, vanwege kwalificatie wedstrijden voor het EK. Dit weekend gaan we er echter weer volop tegenaan, dus is het ook weer tijd voor de Wedstrijd van de Week! Deze week is de keuze gevallen op het duel tussen NAC Breda en Feyenoord.

NAC Breda

NAC Breda maakt een moeilijke periode door. Voor de start van de competitie werd bekend gemaakt dat de ploeg met een strafpunt aan het nieuwe voetbalseizoen begon. Daarnaast maakte Robert Maaskant op 21 augustus bekend de Bredanaars te verruilen voor Wisla Kraków uit Polen. Niet veel later koos ook Kees Kwakman eieren voor zijn geld en verliet Breda voor FC Augsburg.


Kees Kwakman speelde tot voor kort nog bij NAC Breda (Foto: edam.volendam.nl)

Ook in sportief opzicht gaat het NAC Breda nog niet voor de wind. Uit de eerste drie wedstrijden van de nieuwe voetbaljaargang werd slechts één punt gepakt. Twee weken geleden won de Bredase formatie zijn eerste wedstrijd. VVV-Venlo werd toen met 2-0 verslagen. Hierdoor vinden we de Brabantse club op de dertiende plaats van de Eredivisie terug.

Daarnaast werd NAC Breda in de afgelopen periode veelvuldig in de media genoemd, vanwege de problemen tussen interim-trainer John Karelse en Leonardo. De aanvaller weigerde na een wissel in de wedstrijd tegen VVV-Venlo Karelse de hand te schudden. In de dagen daarna uitten zowel trainer als speler verschillende uitspraken tegenover de pers, waardoor het in het Bredase kamp vrij onrustig is.

Feyenoord

Bij Feyenoord gaat in sportief opzicht beter, getuige de vijfde plaats in de competitie. De Rotterdammers wonnen tot op heden twee wedstrijden, speelden één keer gelijk en gingen één keer onderuit. Voor Erwin Mulder, keeper van de club uit Rotterdam-Zuid, was er afgelopen week slecht nieuws. De goalie mist het duel met de Bredanaars, vanwege een blessure aan zijn vinger. Hierdoor zal de 41-jarige Rob van Dijk zijn plaats tussen de palen overnemen.


Leroy Fer; één van de talenten bij Feyenoord


Bovendien was Feyenoord in de afgelopen week positief in het nieuws. Scheidend directeur betaald voetbal Henk Kesler sprak namelijk lovende woorden over de Rotterdammers. Volgens hem is de ploeg uit Rotterdam-Zuid, die nog altijd met financiële problemen kampt, op de goede weg en zou het zelfs spectaculair kunnen groeien.

Historie

Dit weekend spelen NAC Breda en Feyenoord voor de 61e keer tegen elkaar. In het verleden wonnen de Rotterdammers 38 keer tegen negen zeges voor de Bredanaars. Daarnaast speelden zij nog dertien keer gelijk.

Laatste vijf ontmoetingen tussen NAC Breda en Feyenoord:

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
04/04/2010 Eredivisie Feyenoord NAC Breda 0 - 0
27/09/2009 Eredivisie NAC Breda Feyenoord 0 - 2
21/05/2009 Eredivisie Feyenoord NAC Breda 0 - 4
16/05/2009 Eredivisie NAC Breda Feyenoord 3 - 2
08/03/2009 Eredivisie NAC Breda Feyenoord 1 - 2


Wedstrijdinformatie

Het duel tussen NAC Breda en Feyenoord wordt aanstaande zondag in het Rat Verlegh-stadion gespeeld. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Ruud Bossen en begint om 12:30 uur. Onder dit bericht kan je al speculeren over de opstellingen en de mogelijke uitslag!

Derksen en Lafeber missen cut in Hilversum

Golfers Robert-Jan Derksen en Maarten Lafeber zijn dit weekeinde niet te bewonderen bij de KLM Open. Ook Guido van der Valk miste de cut.

De fans zien dit weekeinde op de Hilversumsche nog slechts drie Nederlanders in actie: Jurrian van der Vaart, Tim Sluiter en Joost Luiten. Die laatste staat gedeeld zesde op zes slagen onder het baangemiddelde. Klassementsleider Shiv Kapur staat op -8.

Derksen begon gisteren met een ronde van 73. Vandaag deed hij het beter met 70 slagen, evenveel als het baangemiddelde, maar genoeg was het niet. Lafeber, die gisteren ook in 73 slagen rondging, had vandaag 72 slagen nodig. Van der Valk zette rondes van 74 en 73 neer.

Waterpolosters veroveren brons op EK

De Nederlandse waterpolosters hebben aan het Europees kampioenschap in Zagreb een bronzen medaille overgehouden. Oranje versloeg  in de strijd om de derde plaats Italië met 14-12.

Een bliksemstart hielp de ploeg van bondscoach Mauro Maugeri aan een ruime voorsprong. Deze werd tot het einde met succes verdedigd, al kwamen de Italiaansen nog wel iets dichterbij: 5-1 3-4 3-3 3-4.

Waterpolosters veroveren brons
Waterpolosters veroveren brons (Foto: ANP)

Houllier voorlopig nog niet op de bank bij Villa

Het is nog onduidelijk wanneer Gérard Houllier officieel de leiding overneemt bij Aston Villa. De 63-jarige Fransman tekende woensdag een driejarig contract bij de huidige nummer vier van de Premier League, maar moet nog worden vrijgegeven door de Franse bond.

Hij was bij de Franse bond in dienst als technisch directeur. "Ze wilden eigenlijk dat ik nog drie maanden bleef, maar ik ben nu aan het onderhandelen om eerder te kunnen vertrekken", zegt Houllier.

Houllier hoopt op 22 september voor de League Cup tegen Blackburn Rovers te debuteren. De wedstrijden tegen Stoke City van maandag en Bolton Wanderers van 18 september komen nog te vroeg. "Ik heb een goede relatie met de Franse bond en ik ga binnenkort terug naar Frankrijk om nog wat dingen uit te zoeken", zegt hij.

Voorlopig blijft assistent-trainer Kevin MacDonald de taken waarnemen. Aston Villa is al sinds de start van de competitie op zoek naar een nieuwe manager, toen Martin O'Neill om privéredenen opstapte. Met de terugkeer naar de Premier League komt er een langgekoesterde wens uit voor Houllier. Hij werkte eerder al tussen 1998 en 2004 bij Liverpool. "Iedereen kent mijn passie voor het Engelse voetbal. Dat is alleen maar sterker geworden sinds mijn tijd bij the Reds", zegt hij. "Ik had verschillende aanbiedingen, maar het bod van Aston Villa was onweerstaanbaar. Het is een club met een mooie geschiedenis en een sterke selectie. Dat heeft meegespeeld in mijn beslissing."

Houllier hoopt de club voor het eerst sinds 1996, toen de club de League Cup won, een prijs te bezorgen, maar benadrukt ook dat er geen wonderen van hem verwacht moeten worden. "Iedere club wil Champions- of Europa League halen, maar wij willen het stapje voor stapje blijven doen", zegt de Fransman. "Er is een visie voor geleidelijke verbetering. De eigenaar Randy Lerner heeft geen doelen gesteld voor de komende drie jaar, maar als we in de top vier eindigen zou dat een uitstekende prestatie zijn."

Geen alarmsysteem vrouwen in twee op vijf gemeenten

In veertig procent van de gemeenten kunnen vrouwen die ernstig worden bedreigd door hun ex-partner geen gebruik maken van een systeem waarmee de politie met een druk op de knop wordt gealarmeerd bij dreigend geweld. Dat meldt de NOS vrijdag na onderzoek.

De politie vindt dat gemeenten meer haast moeten maken met het aanschaffen van de kastjes. Volgens de Raad van Hoofdcommissarissen worden er met het zogenoemde Aware-systeem levens gered.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) besloot enige tijd geleden dat het systeem landelijk moet worden ingevoerd. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten roept haar leden op de kastjes zo snel mogelijk aan te schaffen.

Bij het systeem krijgen slachtoffers een klein en draagbaar apparaatje, waarmee ze de politie met een druk op een knop kunnen alarmeren. In de kastjes zit een gps-systeem, waardoor de politie precies weet waar het slachtoffer is. De politie kan dan veel sneller ter plekke zijn. Voor het systeem werken de gemeente, politie, justitie, reclassering en hulpverlening samen.

Geheugensteuntje FOK! F1-manager: Italië

Ronde 14 gaat in voor de FOK! Formule 1-manager. In Italië is aanstaande zaterdag om 14:00 uur de kwalificatie van de laatste race van het Europese seizoen en op zondag wordt in Monza de race vanaf 14:00 uur verreden. Beide evenementen worden uitgezonden op RTL 7 en BBC One.

Uiteraard doet FOK!sport verslag van zowel de vrije trainingen, kwalificatie, als de race. Maar ook voor het laatste nieuws moet je hier zijn. 

De FOK! Formule 1-manager is altijd een extra belevenis als je tv zit te kijken om jouw 'team' aan te moedigen. Vrijdag 10 september om 23:59 uur zal de F1-manager weer op slot gaan voor het raceweekend in België, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt!

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Voor meer uitleg over de FOK! Formule 1-manager lees je [Upd] FOK! Formule 1-manager 2010 gelanceerd of de Speluitleg in de manager. Wil je weten welke prachtige prijzen FOK! heeft geregeld? Lees dan dit bericht even!

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan eerst. Veel succes en vooral plezier gewenst met de FOK! Formule 1-manager!

Sentjens geeft dopinggebruik toe en stopt

Roy Sentjens heeft toegegeven dat hij epo heeft gebruikt. De 29-jarige Belg heeft tevens bekendgemaakt dat hij per direct een punt zet achter zijn loopbaan.

Afgelopen woensdag werd bekend dat de renner van Team Milram vorige maand positief had getest op epo. Aanvankelijk ontkende hij, maar vandaag zegt hij op zijn eigen website dat hij "de grootste fout van zijn leven heeft begaan".

Van Dommelen en Denneboom niet naar Larnaca

De testspelers Alexander van Dommelen en Romano Denneboom zullen niet aansluiten bij het grote aantal Nederlanders bij AEK Larnaca. Het duo liep deze week stage op Cyprus. Van Dommelen zag zelf af van een overgang, Denneboom werd afgetest.

De 23-jarige Van Dommelen is de aanvoerder van zaterdagtopklasser Barendrecht. Hij maakte grote indruk op trainer Ton Caanen en technisch directeur Jordi Cruijff. Van Dommelen kreeg dan ook een contractvoorstel voor negen maanden, maar kon zich niet vinden in de voorwaarden. Daarop besloot hij af te zien van een overgang.

De 29-jarige Denneboom, die de kleuren verdedigde van SC Heerenveen, NEC, Willem II, FC Twente en Sparta Rotterdam, kon Caanen en Cruijff niet overtuigen tijdens zijn stage. Zij lieten de aanvaller, die één interland voor Nederland speelde, daarop weten dat hij geen aanbieding zou krijgen.

Vandaag legde AEK Larnaca wel de Est Andres Oper vast, die in Nederland voor Roda JC en ADO Den Haag speelde. Gisteren tekende de Spanjaard Arnal Conde ook al een contract voor vier maanden. De Nederlanders Danny Schenkel, Kevin Hofland, Edwin Linssen en Gregoor van Dijk zijn actief voor de Cypriotische club.

Southpeak kondigt nieuwe Section 8 aan

Southpeak Interactive brengt begin volgend jaar het schietspel Section 8: Prejudice uit. Op de website Gametrailers zijn de eerste beelden van de game te zien in een trailer. In het futuristische schietspel zijn de spelers supersoldaten.

Voor welke spelcomputers Section 8: Prejudice wordt uitgegeven, heeft Southpeak niet verteld. Het vorig jaar uitgegeven Section 8 verscheen op de Xbox 360, Playstation 3 en de PC.

230.000 Japanse 100-jarigen 'verdwenen'

Meer dan 230.000 Japanners die bij de overheid geregistreerd staan met een leeftijd van boven de honderd, kunnen niet worden gevonden en zijn misschien al jaren dood. Dat staat in een rapport van de regering dat vrijdag is gepubliceerd.

In augustus gaf het Japanse ministerie van justitie opdracht voor herziening van de gegevens, nadat er verschillende berichten in de media verschenen over hoe ouderen tussen wal en schip vallen nu de Japanse bevolking snel steeds ouder wordt en familiebanden minder hecht zijn. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat 77.000 mensen ten minste honderdtwintig jaar oud zouden zijn en 884 Japanners honderdvijftig jaar oud.

Nu blijkt dat 234.354 mensen nog steeds als levend geregistreerd staan, maar van wie de verblijfplaats onbekend is, aldus het ministerie. De meeste mensen zijn waarschijnlijk overleden, hebben het contact met hun familie verloren of zijn geëmigreerd, zo zei een ambtenaar van het ministerie.

Eind juli ontdekte de politie dat Sogen Kato, van wie men dacht dat hij met 111 jaar de oudste man van Tokyo was, al 32 jaar dood was en dat zijn overblijfselen nog steeds in zijn huis lagen. De politie heeft zijn kleindochter gearresteerd op verdenking van verwaarlozing en pensioenfraude. Meer van dergelijke fraudegevallen en gevallen van ouderen die geïsoleerd en vergeten leven, heeft tot een verscherpte overheidscontrole geleid.

De Japanse bevolking wordt steeds ouder: vrouwen bereiken gemiddeld een leeftijd van 86 -de hoogste ter wereld- en mannen bijna tachtig. Volgens een jaarlijks rapport van de regering uit 2009 woonden in Japan 40.399 mensen die honderd jaar of ouder waren en van wie de verblijfplaats bekend was. Het percentage kinderen en jongeren onder de veertien (13,3 procent) is echter het laagste van de 27 landen met meer dan veertig miljoen inwoners. De vergrijzing zorgt voor een groeiend aantal sociale problemen.

Treyarch: "Multiplayer is en blijft gratis"

Mark Lamia, momenteel het hoofd van Treyarch, heeft gezegd dat ze hun game Call of Duty: Black Ops zullen blijven ondersteunen en dat er geen 'online pass' nodig zal zijn om games te blijven verkopen. Lamia zegt dat de multiplayer gratis is en dat geen downloadbare code dat zal veranderen.

"I want to take that in the other direction and bring consumers really great reasons to keep their games, rather than trade them in. Multiplayer is critical to the success of this series. It has such tremendous staying power - there are millions of people playing Call of Duty every day."

Verder kondigde hij aan dat ze na de release van Black Ops veel ondersteuning zullen geven. Hiermee hoopt hij dat de kopers geinteresseerd blijven in de game en dat de game niet tweedehands wordt verkocht.

"We're going to support the hell out of Black Ops. That will be our focus post-release: making sure we keep our fans engaged, and hopefully as a result, they'll want to keep playing our game and won't want to trade it in."

Call of Duty: Black Ops komt 9 november uit voor de Xbox 360, PlayStation 3, PC en de Nintendo Wii.

Zeven jaar cel geëist tegen agressieve overvaller

Tegen een 22-jarige veelpleger is vrijdag zeven jaar cel geëist voor het plegen van meerdere overvallen en een poging tot doodslag. De Hagenaar pleegde tussen december vorig jaar en mei dit jaar vijf keer diefstal met geweld, waarbij hij een keer zijn slachtoffer neerstak. Bij deze overval verloor hij zijn paspoort, zijn huissleutels en het mes. De man heeft bekend, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag.

Op 6 mei dwong hij een man die aan het pinnen was op de Wateringse Herenstraat in Den Haag onder bedreiging van een mes zijn geld af te geven. Toen hij vervolgens ook nog de auto van de man wilde stelen ontstond er een worsteling, waarbij het slachtoffer meerdere malen gestoken werd. De overvaller verloor hierbij het steekwapen, zijn trui, zijn paspoort en zijn huissleutels.

Het kostte de politie dan ook weinig moeite de man op te pakken. De sleutels pasten op zijn voordeur en het mes dat hij gebruikt had bleek te ontbreken uit de keukenlade van zijn moeder. De Hagenaar kon ook gelinkt worden aan twee eerdere gewelddadige overvallen op mannen die aan het pinnen waren en aan twee gewelddadige overvallen op vrouwen die over straat fietsten.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

AIVD waarschuwt scholen voor dierenextremisten

De AIVD heeft het ministerie van Onderwijs gewaarschuwd over activistische dierenrechtenorganisaties die voorlichting geven op middelbare scholen. Dat meldt de inlichtingendienst vrijdag.

Volgens de AIVD heeft een scholengemeenschap een donatie gedaan aan een dierenrechtenclub voor een voorlichtingsles. Het geld wordt mogelijk gebruikt voor 'onwettige acties', aldus de dienst. Scholen raken hierdoor mogelijk verweven met illegale activiteiten. "Organisaties die zich bezighouden met het legale dierenrechtenactivisme kunnen namelijk een ideologische paraplu en inspiratiebron zijn voor dierenrechtenextremisten die illegale en gewelddadige acties uitvoeren."

Het ministerie heeft de schoolbesturen geïnformeerd, aldus de AIVD.

Broek vermist Duits jongetje gevonden

Rechercheurs hebben de broek van het vermiste Duitse jongetje Mirco gevonden. Het kledingstuk lag naast een vuilnisbak op een parkeerplaats. Dat heeft de leider van het onderzoek vrijdag in Mönchengladbach gezegd.

De 10-jarige Mirco uit Grefrath, niet ver van de Nederlandse grens bij Venlo, verdween vorige week vrijdag na een middagje skaten met een vriend. Door een misverstand deden de ouders pas zaterdagochtend aangifte van vermissing. De fiets van de jongen is in een wei niet ver van het ouderlijk huis teruggevonden.

De politie heeft het aantal agenten dat met de speurtocht naar de jongen bezig was, vrijdag teruggebracht. De afgelopen dagen waren daarbij duizend agenten betrokken.

Broek vermist Duits jongetje gevonden
Broek vermist Duits jongetje gevonden (Foto: ANP)

Haags tweetal opgepakt voor tonnen belastingfraude

Twee mannen zijn dinsdag opgepakt op verdenking van belastingfraude en valsheid in geschrifte. Het vermoeden bestaat dat de twee de Belastingdienst voor tonnen hebben opgelicht, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De aangehouden verdachten zijn een 43-jarige directeur van een administratiekantoor in Den Haag en een 48-jarige plaatsgenoot die directeur is van een Haagse lunchroom en een Haags exportbedrijf. De mannen hebben volgens justitie vermoedelijk vanaf 2008 tot nu toe onjuiste aangifte van de omzetbelasting gedaan. Ook hebben ze valse facturen opgevoerd om de aangifte te onderbouwen.

De 48-jarige man zou dit voor een bedrijf hebben gedaan, de 43-jarige man voor meerdere ondernemingen. De 43-jarige man is vrijdag door de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag voor nog minstens veertien dagen vastgezet. De andere man is inmiddels op vrije voeten, maar nog wel verdachte in de zaak.

Vanwege de zaak heeft de fiscale opsporingsdienst Fiod twee huizen en een bedrijfspand van de verdachten in Den Haag doorzocht. Hierbij zijn administratie en computers in beslag genomen.

[Video] Speler mist penalty, maar scoort toch

In het Marokkaanse voetbal vieren emoties doorgaans hoogtij en deze week was het niet anders. Een keeper juichte uitbundig, maar te vroeg.

Een penalty missen maar toch scoren? In Marokko gebeurde het. De keeper stopte de bal tijdens een strafschoppenreeks, draaide zich om en groette zijn supporters uitbundig. Maar intussen rolde de bal tergend traag over de doellijn. Het doelpunt werd terecht goedgekeurd. Een typisch gevalletje van de huid verkopen, voordat de beer geschoten is.

Hieronder de beelden van de vreemde strafschop:

 

Been verkiest Leerdam boven El Ahmadi

Feyenoorder Kelvin Leerdam start zondag tegen NAC Breda in de basis. Trainer Mario Been verkiest hem in Breda boven de van een heupblessure herstelde Karim el Ahmadi. "Leerdam heeft het tegen Vitesse goed gedaan als vervanger van El Ahmadi. Hij krijgt zondag weer het vertrouwen", meldt de coach op de website van de Rotterdamse club.

Andre Bahia, volledig genezen van zijn knieblessure, keert wel weer terug in de basis. Hij vormt samen met Ron Vlaar het centrale duo achterin. Dat betekent dat Bruno Martins Indi weer op de reservebank plaatsneemt.

[Vuelta] Cavendish opnieuw superieur

Mark Cavendish heeft vandaag zijn tweede etappezege op rij geboekt in de Ronde van Spanje. De Britse sprinter was in de dertiende etappe naar Burgos oppermachtig in de massasprint. Igor Anton blijft ook na vandaag leider in het algemeen klassement.

In het begin van de etappe wisten vijf renners, waaronder Nederlands kampioen Nicky Terpsta, te ontsnappen en een maximale voorsprong van zeven minuten op te bouwen. Op dat moment nestelden HTC Columbia en Garmin zich op de kop van het peloton en vier kilometer van de streep werden de vluchters teruggepakt door het peloton.

Vervolgens waren vanzelfsprekend alle ogen gericht op Mark Cavendish. In de finale leek het Columbia-treintje in eerste instantie niet goed te lopen, aangezien knecht Goss te snel op kop kwam. Hij hield echter knap het tempo in het treintje en loodste zo Cavendish prima naar de finish. De Brit klaarde de klus perfect, sprong met fiets en al over de finishlijn en sleepte daarmee de tweede etappezege op rij binnen.

Thor Hushovd eindigde als tweede, net voor de Italiaan Daniele Bennati. Tyler Farrar, de troef van Garmin en gisteren nog tweede, eindigde slechts zesde. Hij startte vandaag echter zonder superknecht Julian Dean. De Australische renner stapte vanmorgen af.

Uitslag dertiende etappe

# Renner Ploeg Tijd
1 Mark Cavendish (GB) HTC Columbia 4.50,18
2 Thor Hushovd (Noo) Cervélo z.t.
3 Daniele Bennati (Ita)
Liquigas z.t.
4 Yevgeni Gutarovich (Wru) Française des Jeux z.t.
5 Manuel Cardoso (Por) Footon z.t.
6 Tyler Farrar (VS)
Garmin z.t.
7 Denis Galimshanov (Rus)
Katusha z.t.
8 Koldo Fernández (Spa) Euskaltel z.t.

Algemeen klassement

# Renner Ploeg Tijd
1 Igor Anton (Spa) Euskaltel 56.38.03
2 Vincenzo Nibali (Ita)
Liquigas +0.45
3 Xavier Tondo (Spa) Cervelo +1.04
4 Joaquin Rodriguez (Spa) Katusha +1.17
5 Ezequiel Mosquera (Spa) Xacobeo Galicia +1.29
6 Ruben Plaza (Spa)
Caisse d'Epargne +2,07
7 Rigoberto Uran (Col) Caisse d'Epargne +2,14
8 Nicholas Roche (Ier) AG2R - La Mondiale +2,30

Vijfhonderd geweren gestolen in Kroatië

Uit een magazijn van de Kroatische politie zijn meer dan vijfhonderd geweren gestolen. De geweren zijn vervolgens op de zwarte markt verhandeld. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

Woordvoerder Krunoslav Borovec zei dat een agent die het depot bewaakte, is aangehouden en aangeklaagd is voor verduistering. Mogelijk wordt hij ook aangeklaagd voor illegale wapenverkoop.

De verdachte stal de geweren, ter waarde van ongeveer 4100 euro, in 2006 en 2007. De wapens, die over waren gebleven na de etnische oorlog in 1991, waren door burgers ingeleverd, na een oproep daartoe van de politie.

Borovec zei dat twee andere personen verdacht worden van het kopen van de wapens. Het onderzoek naar de diefstal is nog niet afgerond.

Geen Nederlandse squashster meer in top-10

Natalie Grinham is op de nieuwste wereldranglijst uit de top-10 weggezakt. De Nederlandse squashster, die vorige week haar rentree maakte in het internationale squashcircuit na elf maanden buitenspel gestaan te hebben als gevolg van haar zwangerschap, zakte van de zevende naar de dertiende plaats. Dat maakte de Women’s International Squash Players Association (WISPA) donderdag bekend.

Komende maand verliest de 32-jarige Almeerse vermoedelijk nog meer terrein op de mondiale ranglijst. Naar verwachting behoort de geboren Australische dan niet eens meer tot de vijftig beste speelsters ter wereld, doordat ze de punten verliest die ze vorig jaar verdiende tijdens de Forexx Women’s World Open 2009. Bij het officiële individuele WK in Amsterdam bereikte Grinham de finale, waarin ze na een felle strijd haar meerdere moest erkennen in de Maleisische nummer één van de wereld Nicol David.

Door de vrije val van Grinham, die sinds februari 2003 onafgebroken bij de tien beste squashsters ter wereld behoorde, heeft Nederland geen enkele speelster meer in de top-10. De laatste keer dat dit het geval was, was bijna achtenhalf jaar geleden.

Op de WISPA World Ranking van september is Vanessa Atkinson overigens de tweede Nederlandse. De wereldkampioene van 2004 staat vijftiende. De Hoofddorpse Orla Noom, die gisteren tijdens de Buler Challenge Cup in Hongkong in de kwartfinales werd uitgeschakeld, steeg drie posities naar plek 37. Annelize Naudé is de nummer 46 van de wereld, terwijl de pas 19-jarige Milou van der Heijden een sprong voorwaarts maakte naar plaats 81.

Vorige week werd de nieuwste wereldranglijst bij de mannen al gepubliceerd. Vijfvoudig nationaal kampioen Laurens Jan Anjema is met zijn dertiende positie de hoogste genoteerde Nederlander. De PSA World Ranking wordt aangevoerd door Ramy Ashour, die de koppositie weer heroverde op de Engelsman Nick Matthew na zijn overwinning tijdens de prestigieuze Hong Kong Open. Amr Shabana en Karim Darwish completeren de top-4.

Mogelijk debuut Velthuizen tegen Barcelona

Een mooier affiche had Piet Velthuizen waarschijnlijk niet kunnen bedenken om zijn debuut te maken voor Hércules Alicante. De doelman treft met zijn ploeg komend weekend FC Barcelona in Camp Nou.

Twee weken geleden ontbrak Velthuizen nog tijdens de eerste competitiewedstrijd tegen Athletic de Bilbao. Sindsdien heeft de van Vitesse overgekomen keeper nauwelijks kunnen meetrainen met zin nieuwe ploeg. Hij moest zich bij het Nederlands elftal melden voor de EK-kwalificatieduels tegen San Marino en Finland.

Ook Royston Drenthe, gehuurd van Real Madrid, zit bij de selectie voor het treffen met Barcelona. Het is nog niet zeker of beide spelers direct in de basis beginnen bij Hércules.

Mogelijk geen rechtszaak Franse rellen 2005

Franse aanklagers willen een zwaar beladen rechtszaak tegen twee politiemannen niet doorzetten. Dat zei een medewerker van het Franse openbaar ministerie vrijdag. De agenten waren in 2005 betrokken bij de dood van twee tieners, waardoor overal in het land rellen ontstonden.

De tieners werden in oktober 2005 geëlektrocuteerd toen ze zich voor de politie verscholen in een elektriciteitshuisje in de Parijse buitenwijk Clichy-sous-Bois. De twee agenten was 'het geen hulp verlenen aan een persoon in nood' ten laste gelegd.

De aanklagers hebben verzocht de zaak te laten vallen, omdat er niet genoeg bewijs is dat de agenten ervan op de hoogte waren dat de twee tieners zich in het elektriciteitshuisje verstopt hadden.

Schaker Bent Larsen overleden

Bent Larsen is na een kort ziektebed overleden. Dit liet de Deense schaakbond weten. Larsen, die in Denemarken wordt gezien als de beste schaker die het land voortbracht, werd 75 jaar.

Larsen deed in 1965, 1968, 1971 en 1977 mee aan de strijd om de wereldtitel. Hij trad destijds aan tegen grootheden als Bobby Fisher en Boris Spassky. In 1967 kreeg Larsen de schaak-Oscar uitgereikt.

Larsen, zesvoudig Deens kampioen, stond te boek als iemand die risico's in zijn spel durfde te nemen. De onorthodoxe speler geloofde sterk in de waarde van verrassingen en begon daarom vaak partijen met vreemde, dubieuze openingen. Hij waagde zich daardoor vaak, en met succes, aan uiterst gecompliceerde stellingen.

Pot over EK-loting: "Iedereen is bang voor ons"

Jong Oranje werd vrijdag voor de play-offs van het EK voor spelers onder 21 gekoppeld aan de leeftijdsgenoten van Oekraïne. Cor Pot ziet de toekomst rooskleurig tegemoet.

De bondscoach weet dat Oekraïne een prima ploeg heeft, maar ziet kansen om de play-off winnend af te sluiten en zich te plaatsen voor het EK in Denemarken. "Oekraïne is een lastige ploeg, maar niet onoverkomelijk", zegt Pot.

"We zullen alert moeten zijn. Het is bekend hoe dat soort landen speelt: heel verdedigend en loerend op de counter. In uitwedstrijden slaan ze vaak toe, dus daar moeten we op berekend zijn."

"Het was mijn voorkeur om eerst uit te spelen, maar ik vind het eigenlijk ook prima om eerst in Rotterdam op een hopelijk uitverkocht Kasteel te spelen. Wij scoren namelijk altijd in uitwedstrijden. Ik ben vol vertrouwen, want wij hebben zelf gewoon een hele goede ploeg. Elke tegenstander is bang voor ons."

Lodeiro en Atouba weer in training bij Ajax

Ajax kan binnenkort weer over twee spelers beschikken die terugkomen van blessures. Zowel Nicolas Lodeiro als Timothée Atouba hebben inmiddels de training hervat bij de Amsterdammers.

Lodeiro raakte voor het WK net op tijd fit om mee te gaan met Uruguay, maar op het eindtoernooi in Zuid-Afrika brak de aanvallende middenvelder zijn voet.

Atouba raakte vorig jaar geblesseerd en heeft volgens trainer Martin Jol nog iets langer de tijd nodig om geheel fit te raken. "Atouba traint nu af en toe mee met de beloftes. Hij is er een jaar uit geweest en is nu langzaam op de weg terug. Het duurt echter nog wel even voor hij helemaal fit is", aldus Jol.

Extra stadionconcert voor Guus Meeuwis

Guus Meeuwis heeft een extra concert ingelast in de Groots Met een Zachte G-reeks. De Brabantse zanger geeft 16 juni 2011 nog een concert in het Philips Stadion in Eindhoven. De kaartverkoop is vrijdag van start gegaan.

Het is alweer de zesde reeks Groots Met een Zachte G-concerten die de zanger geeft. "Ik vind het geweldig dat we weer een extra concert mogen geven", zegt Meeuwis. "Het betekent dat we straks weer een extra avond lol mogen maken op het podium."

"Het is elk jaar weer een feest om te mogen doen", vindt de Brabander. "Het begint al met de voorbereidingen die vaak een jaar van tevoren van start gaan. Hoe gaan we 't aanpakken? Wie nodigen we uit als gastartiest? Wat zullen we nou weer eens verzinnen als decor?"

De andere twee stadionconcerten vinden plaats op 17 en 18 juni.

Verkeerschaos bij knooppunt Oudenrijn na ongevallen

Twee aanrijdingen op het knooppunt Oudenrijn bij Utrecht zorgen vrijdagmiddag voor een verkeerschaos op het knooppunt. Het verkeer moet rekening houden met forse files. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst.

Op de A2 van Utrecht naar Den Bosch botsten een vrachtwagen en vijf auto's. Door de aanrijding is de rechterrijstrook versperd. Op de snelweg stond daardoor rond 15.45 uur achttien kilometer file tussen Vinkeveen en knooppunt Oudenrijn.

Bijna tegelijkertijd ging het mis op de A12 van Den Haag naar Utrecht mis ter hoogte van hetzelfde knooppunt. Dit keer botsten drie auto's en een vrachtwagen op elkaar. Een persoon raakte bekneld.

Op de A12 werden ter hoogte van knooppunt Oudenrijn drie rijstroken afgesloten, met als gevolg van een file van zestien kilometer tussen Nieuwerbrug en het knooppunt Oudenrijn.

Ilse DeLange blijft Caro Emerald voor

Ilse DeLange heeft haar nummer 1-positie in de Album Top 100 weten vast te houden. Caro Emerald volgt haar op de voet op de tweede positie. Vorige week onttroonde DeLange met haar cd Next To Me haar collega Caro, die wekenlang aan kop stond.

De 29-jarige Caro Emerald wist met haar album Deleted Scenes From the Cutting Room Floor de koppositie maar liefst 28 weken vol te houden. Ze verbrak daarmee zelfs het record van Michael Jacksons Thriller uit 1983.

Emerald heeft bepaald niet te klagen over gebrek aan populariteit. Haar single Back It Up is deze week de meest gedraaide plaat in Italië en Macedonië. Vrijdag kondigde de zangeres een extra concert aan in de Heineken Music Hall. Emerald geeft behalve 23 december nu ook een dag eerder een concert.

Van Dijk vervangt Mulder tegen NAC Breda

Erwin Mulder kan aankomende zondag niet in actie komen voor Feyenoord in de competitiewedstrijd tegen NAC Breda. De 21-jarige doelman heeft nog te veel last van een vingerblessure die hij tegen Vitesse opliep.

"We hebben het donderdag nog wel geprobeerd met Erwin op de training, maar hij kon door de pijn nog niet vrijuit keepen", aldus trainer Mario Been op de clubsite. Rob van Dijk vervangt Mulder zondag.

Pozzato: "Vijf maanden geen seks om WK te winnen"

Filippo Pozzato heeft zich optimaal voorbereid om het komende WK wielrennen in het Australische Geelong te winnen. De Italiaan liet weten veel over te hebben voor zijn ultieme droom.

Pozzato liet weten dat alles moest wijken om zijn droom, wereldkampioen op de weg worden, te verwezenlijken: "Ik heb al vijf maanden geen seks gehad. Alles moet wijken voor dat WK. Ver weg blijven van de vrouwen is een kleine opoffering, vind ik. Sinds de lente ben ik weer vrijgezel. De breuk met mijn vriendin heeft me pijn gedaan. Ik sliep erg moeilijk in het begin."

Hij vervolgde: "Ik heb een imago van playboy, maar daar wil ik graag van af. Vroeger heb ik mij geamuseerd, maar dat is verleden tijd. Ik leef al jaren 100 procent voor mijn sport. De regenboogtrui is nu mijn grootste doel."

Gevonden voet blijkt van bejaarde Duitser

De voet die vorige week woensdag werd gevonden nabij een jachthaven in het Zuid-Hollandse dorpje Strijensas is van een 70-jarige man uit Duitsland. De man staat sinds 14 december in Duitsland geregistreerd als vermist. Voor zover nu bekend is er geen sprake van een misdrijf, meldt de politie vrijdag.

De voet werd vorige week woensdag in het water gevonden door honden. Na de vondst werd twee dagen lang gezocht naar een mogelijke drenkeling. Zo werd met een speciale speurhond, een helikopter en sonarapparatuur het water afgezocht. De zoekactie leverde niets op.

Als iemand is vermist, is het volgens de politie gebruikelijk dat een DNA-spoor van de vermiste wordt bewaard. Dat is ook gebeurd in de zaak van de 70-jarige Duitser. Bij een vergelijking van het DNA-materiaal van de voet met die van vermiste personen in Nederland en het buitenland, kwam de match met de Duitser naar voren. De politie in Duitsland is op de hoogte gebracht van de vondst. De rest van het lichaam is nog spoorloos.

Brandweer rukt uit voor deodorantdampen

Een sterke parfumlucht heeft er in het Duitse Korbach voor gezorgd dat de brandweer uitrukte. Een groep meisjes was zich donderdagavond in een jeugdherberg aan het optutten, toen door het overmatig gebruik van deodorant het brandalarm afging. Dat heeft de politie vrijdag gezegd.

Omdat de brandweerlieden die avond gelukkig geen andere meldingen hadden, lieten ze het bij een vaderlijke vermaning aan het adres van de pubermeisjes. Ze adviseerden de kinderen minder deodorant te gebruiken.

[Upd] Berg komend weekend toch in actie

De tuchtcommissie van de KNVB heeft PSV-spits Marcus Berg voor vier wedstrijden geschorst. De Zweedse aanvaller ging in de wedstrijd tegen ADO Den Haag in de fout door een elleboogstoot uit te delen aan Timothy Derijck.

De scheidsrechter had de vermeende actie van Berg niet opgemerkt, maar aan de hand van videobeelden werd de PSV'er alsnog geschorst. De schorsing van vier wedstrijden betekent dat de commissie hiermee het schikkingsvoorstel overgenomen heeft van de aanklager betaald voetbal.

PSV ging in eerste instantie niet akkoord met de aanklager betaald voetbal, waarna de tuchtcommissie de zaak verder behandelde. De Eindhovense ploeg heeft vier dagen de tijd om in beroep te gaan. Tekent de ploeg beroep aan voor vrijdagmiddag 16.00 uur, dan mag Berg zaterdag nog meedoen in de competitiewedstrijd tegen N.E.C Nijmegen.

Update:

Marcus Berg kan dit weekeinde toch in actie komen voor PSV. De spits is in beroep gegaan tegen de uitspraak van de tuchtcommissie van de KNVB. Die legde hem vrijdagochtend een schorsing op van vier wedstrijden.

Door het beroep is de straf voorlopig opgeschort. De Zweed is aangeklaagd wegens zijn vermeende elleboogstoot tegen Timothy Derijck in de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag. Het is niet bekend wanneer de Commissie van Beroep zich over de zaak buigt. Berg mag daardoor voorlopig gewoon aantreden voor PSV.

Ronaldo zaterdag al terug bij Real Madrid

Cristiano Ronaldo zal naar alle waarschijnlijkheid komende zaterdag zijn rentree maken in de basis van Real Madrid. Hij is voldoende hersteld van zijn enkelblessure.

De Portugees is door de medische staf van de Spaanse ploeg fit verklaard. Dit liet trainer José Mourinho vandaag weten. In eerste instantie zou Ronaldo nog een week moeten toekijken door een enkelblessure.

"De medische staf en Cristiano hebben gezegd dat hij honderd procent fit is, hij zal dus spelen", aldus Mourinho op website van de Koninklijke. De terugkeer van Ronaldo betekent ook dat hij volgende week woensdag van de partij is als Ajax op bezoek komt. De Amsterdammers treffen Real Madrid tweemaal in de groepsfase van de Champions League.

Toch moet Mourinho komende zaterdag tegen Osasuna vier spelers missen wegens blessure. Kaká, Fernando Gago, Ezequiel Garay en Raul Albiol zijn allen nog niet fit genoeg om in actie te komen.

Aankoop Tainio in wedstrijdselectie Ajax

Martin Jol heeft kersverse aankoop Teemu Tainio direct in zijn wedstrijdselectie opgenomen voor de thuiswedstrijd tegen Willem II. Ahmed 'Mido' Hossam is nog niet fit en zit daardoor nog niet bij de selectie.

Jol liet verder doorschemeren dat Jan Vertonghen en Luis Suárez gewoon in de basis beginnen bij de Amsterdammers. De trainer mist het tweetal komende woensdag tegen Real Madrid en wilde daarom met de vervangers van het tweetal tegen Willem II aantreden.

"Ik heb even overwogen om hun eventuele vervangers tegen Willem II te laten spelen. Maar ik doe het niet. Vertonghen en Suárez zijn belangrijke schakels in het team en de wedstrijd tegen Willem II is ook belangrijk. Dan laat ik niet twee van mijn beste spelers weg", aldus Jol.

Tainio maakt voor het eerst deel uit van de selectie: "Hij is veelzijdig. Hij kan overal op het middenveld spelen en is krachtig in het duel", aldus Jol over de Finse aankoop waar hij eerder in Engeland bij Tottenham Hotspur mee samenwerkte.

Jordania: "In december drie, vier nieuwe spelers"

Merab Jordania heeft weer van zich laten horen. In een vraaggesprek met Eredivisie Live, dat zondag uitgezonden zal worden, laat hij weten komende winter nog meer spelers te willen halen.

De nieuwe clubeigenaar heeft inmiddels al de eerste contacten gelegd met potentiële nieuwe spelers. "Ik wil in december nog drie, vier nieuwe spelers halen", zegt hij. "Spelers van (sub-)topclubs uit Europa. De spelers weten al van mijn interesse en enkelen hebben me al laten weten dat ze willen komen. Ik ben ook geïnteresseerd in spelers van Nederlandse clubs, maar de namen kan ik nog niet noemen."

Het woord 'kampioenschap' hoeft dit seizoen niet meer genoemd te worden, blijkt uit de doelstellingen van de Georgiër. "Dit seizoen top 8, volgend seizoen top 5, daarna top 3. Begin volgend seizoen kunnen we echt beginnen met de opbouw van een nieuw team. Je hebt één of twee seizoenen nodig om een nieuw team samen te stellen."

Opmerkelijk genoeg bekritiseert Jordania de manier waarop Manchester City de wereldtop probeert de bestijgen. "Je kunt niet de beste spelers ter wereld kopen, ze samenbrengen en verwachten dat je dan dus kampioen wordt. Zoals Manchester City nu probeert te doen. Zij zullen nooit kampioen worden."

Jol vindt Mido paar kilo te zwaar

De rentree van Mido bij Ajax laat nog even op zich wachten. De 27-jarige Egyptische spits is volgens trainer Martin Jol nog te zwaar.

"Er moet ongeveer vier of vijf kilo vanaf, maar we kunnen hem moeilijk naar de sauna sturen", zei Jol vrijdag volgens de supporterssite Ajax Life. "We zijn nu twee keer per dag met hem bezig." Volgens de Amsterdamse oefenmeester heeft Mido nog zeker een paar weken nodig om fit te worden. De aanvaller heeft nog niet gereageerd.

Mido gaf bij zijn terugkeer bij Ajax aan dat hij geen genoegen neemt met een plaats op de reservebank. De Egyptenaar maakte op Jol een ambitieuze indruk tijdens zijn eerste trainingen in Amsterdam. "Het is goed dat hij een plek in de basis nastreeft. Mido kan ook van waarde zijn voor het team, zeker in de eredivisie. Hij weet waar hij aan toe is."

Sommige supporters zeiden toen Mido in Amsterdam arriveerde al dat de Egyptenaar er wat 'papperig' uitzag.

Mido is volgens Jol een paar kilo te zwaar - Bron: Novum/AP

Uitslag tweede vrije training Italië

Sebastian Vettel is goed begonnen aan het weekend van de Italiaanse Grand Prix. De coureur van Red Bull, die in de eerste training eerder vandaag tweede werd achter Jenson Button, bracht tijdens de tweede training in Monza de snelste tijd van de dag op de klokken met 1.22.839.

Uitslag tweede vrije training

Pos. Coureur Team Tijd Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:22.839 27
2 F. Alonso Ferrari 1:22.915 32
3 F. Massa Ferrari 1:23.061 20
4 L. Hamilton McLaren 1:23.154 22
5 J. Button McLaren 1:23.210 38
6 M. Webber Red Bull 1:23.415 23
7 R Barrichello Williams 1:23.708 31
8 R. Kubica Renault 1:23.709 32
9 N. Hulkenberg Williams 1:23.852 30
10 N. Rosberg Mercedes Grand Prix
1:23.857 29
11 A. Sutil Force India F1 1:24.181 35
12 V. Liuzzi Force India F1
1:24.380 36
13 V. Petrov Renault 1:24.407 22
14 M. Schumacher Mercedes Grand Prix 1:24.448 29
15 S. Buemi Scuderia Torro Rosso 1:24.517 35
16 P. de la Rosa Sauber 1:24.547 32
17 K. Kobayashi Sauber 1:24.785 31
18 J.Alguersuari Scuderia Torro Rosso 1:25.106 24
19 J. Trulli Lotus 1:26.204 38
20 H. Kovalainen Lotus 1:26.306 41
21 L. Di Grassi Virgin Racing 1:26.631 31
22 T. Glock Virgin Racing 1:26.676 25
23 S. Yamamoto HRT 1:29.498 5
24 B. Senna HRT - 3

Persbureau: geen foto's brandende Koran

Associated Press (AP), het grootste Amerikaanse persbureau, stelt in een persverklaring geen foto's te publiceren van brandende Korans. Daarnaast zal AP, als de Amerikaanse dominee zijn plan Korans te verbranden doorzet, geen gedetailleerde textuele beschrijvingen van de gebeurtenis publiceren.

In de verklaring stelt AP dat het vaker audio, video of foto's niet publiceert omdat de inhoud mogelijk beledigend kan zijn. Er wordt daarbij verwezen naar niet gepubliceerde cartoons over moslims en joden. "Nationale leiders en woordvoerders van andere religies hebben het plan ook weerzinwekkend genoemd," aldus een AP-medewerker over het beleid.

Niet alleen AP, maar ook de Amerikaanse krant The New York Times weigert foto's van het brandende heilige boek te plaatsen. Hoofdredacteur Keller: "Een foto van een brandend boek voegt niets substantieels toe aan een verhaal over een boekverbranding."

De Amerikaanse dominee die stelt een Koran te willen verbranden - ook al is het niet duidelijk of hij dat nu ook echt gaat doen - heeft wereldwijd al veel ophef veroorzaakt. Moslims demonstreerden door Amerikaanse vlaggen te verbranden en in Afghanistan viel zelfs een dode bij protesten. Persbureau AP levert wereldwijd nieuws aan ruim zeventienhonderd kranten en vijfduizend tv- en radiostations.

'CDA dreigde met ontslag dissidenten'

De partijtop van het CDA heeft de drie dissidente Kamerleden Ab Klink, Kathleen Ferrier en Ad Koppejan met ontslag gedreigd. Dit meldt de Volkskrant vrijdag.

De drie zijn vorige week dinsdagnacht naar huis gestuurd met de mededeling dat ze uit de fractie zouden worden gezet en dat ze in het kader van de ontslagprocedure de volgende dag op het partijbureau werden verwacht voor een gesprek met het dagelijks bestuur. Ook zouden ze op het partijcongres van de CDA ter verantwoording worden geroepen.

Bronnen in de CDA-fractie bevestigen dat de drie zwaar onder druk zijn gezet door zowel fractievoorzitter Maxime Verhagen als minister Piet Hein Donner om zich te committeren aan de uitspraak van het congres, die waarschijnlijk toch wel voor een rechts kabinet zou stemmen.

Eerder nog zei Verhagen en ook voorzitter Henk Bleker 'verrast' te zijn door het vertrek van Klink, die officieel vrijwillig opstapte.

De twee andere dwarsliggende Kamerleden Ferrier en Koppejan blijven ondanks de druk onafhankelijk hun besluit nemen over het toekomstig akkoord van een rechts kabinet met de VVD en gedoogsteun van Geert Wilders' PVV.


'CDA-leider Maxime Verhagen zette dissidente Kamerleden zwaar onder druk'

Rentree De Bruijn nog niet aan de orde

De zwemmers van de nationale ploeg beginnen maandag zonder Inge de Bruijn aan de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. De Europese kampioenschappen en de wereldtitelstrijd in het 25-meterbad staan in eerste instantie centraal voor de nationale selectie.

Tijdens de Europese kampioenschappen in Boedapest liet De Bruijn doorschemeren een rentree te overwegen. In de voorbereiding ging de meervoudig olympisch kampioene met de ploeg mee op trainingskamp. Daarna begon het weer te kriebelen. De plannen voor een eventuele terugkeer hebben nog geen concrete vorm aangenomen. "Ze gaat niet met ons meetrainen. Dat is voorlopig ook niet aan de orde", aldus technisch directeur Jacco Verhaeren.

Staatssecretaris bespioneerde medewerkers

De Britse staatssecretaris van justitie Jonathan Djanogly heeft privédetectives ingehuurd om zijn medewerkers te bespioneren. Hij ging hiertoe over nadat er onflatteuze berichten over hem in de media waren verschenen. Djanogly zei vrijdag dat hij 'wellicht overtrokken reageerde' toen hij speurneuzen inzette die zich voordeden als verslaggevers.

In berichten in de media werd Djanogly beschuldigd van het misbruik maken van declaraties. De staatssecretaris ontkent de aantijgingen. Hij gaf de privédetectives opdracht de meningen van zijn personeel en partijleden over de kwestie en zijn persoon te verzamelen.

Een van de mensen die ondervraagd werden, Derek Holley, heeft Djanogly gevraagd over zijn positie als staatssecretaris na te denken. Het kantoor van premier David Cameron liet weten dat de premier achter Djanogly staat.

'Overbodig' inburgeren van de baan in Amsterdam

Amsterdam verplicht migranten die al jaren in Nederland wonen niet langer om een inburgeringscursus te volgen. Wethouder Andrée van Es (GroenLinks) vindt dat de inburgertoets onnodig is voor mensen waarbij het evident is dat ze al ingeburgerd zijn. Sinds 1 september zijn zij van de inburgeringsplicht ontheven.

De cursus is volgens een woordvoerder van de wethouder bedoeld voor mensen die net in Nederland zijn aangekomen en de taal nog niet machtig zijn. Als overduidelijk is dat mensen al lang en breed ingeburgerd zijn is het overbodig en soms zelfs beledigend om hen lastig te vallen met een inburgeringsexamen, vindt Van Es.

De gemeente gaat hiermee niet in tegen landelijke wetgeving. Die biedt volgens de woordvoerder gemeenten de ruimte om zelf invulling te geven aan de inburgering. Die geldt overigens alleen voor mensen van buiten de Europese Unie.

Italiaans dorp getroffen door aardverschuiving

Een rivier van modder, veroorzaakt door zware regenval, heeft Atrani, een klein dorpje aan de Italiaanse Amalfi-kust, getroffen. Ten minste een persoon wordt vermist. Dat hebben de autoriteiten donderdagavond gezegd. Een klein riviertje nabij het dorpje was buiten zijn oevers getreden.

Op videobeelden is te zien hoe de modder door een smal straatje stroomt en auto's omverwerpt. Sommige auto's zijn volledig bedekt door de modder. Volgens de lokale afdeling van de Dienst Burgerbescherming is het vrijdag gestopt met regenen, maar er wordt de komende dagen weer regen verwacht.

Homo's bedreigd om gaypride Servië

Servische rechtsextremisten dreigen met geweld voorafgaand aan een mars van homoseksuelen die op 10 oktober in de Servische hoofdstad Belgrado moet plaatsvinden. Dat hebben organisaties die opkomen voor de rechten van homoseksuelen vrijdag gezegd.

Extremisten hebben volgens de organisaties oproepen tot geweld geplaatst op Facebook en Youtube. Daaronder zijn berichten als 'Bloed zal vloeien, maar er zal geen gaypride zijn' en '10 oktober: dag van de schande'. De organisaties eisen dat de politie diegenen die verantwoordelijk zijn voor de bedreigingen oppakt. De politie wilde niet op de kwestie ingaan.

De gaypride in Servië wordt de eerste sinds jaren. In 2001 werd een mars uiteengeslagen door extremisten. Vorig jaar dwongen ze de organisatie de mars af te gelasten, omdat de politie de veiligheid van de deelnemers niet kon garanderen.

Kabinet wil buitensporige bonussen terughalen

Het kabinet heeft vrijdag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd dat het mogelijk moet maken buitensporige bonussen aan te passen of terug te vorderen. Het gaat om bonussen die zijn verstrekt op basis van onjuiste informatie of waarvan uitkering niet kan worden gerechtvaardigd.

Het plan van de CDA-ministers Ernst Hirsch Ballin van Justitie en Jan Kees de Jager van Financiën moet gelden voor alle bestuurders van naamloze vennootschappen en van alle financiële ondernemingen, zoals banken, verzekeraars en beleggingsondernemingen. Ook bestaande contracten moeten onder de regels gaan vallen.

Volgens het kabinet hebben buitensporige bonussen bijgedragen aan 'een - achteraf gezien - onverantwoorde risicobereidheid binnen financiële instellingen'. Ook bij andere grote bedrijven kunnen hoge bonussen de langetermijnvisie van een bestuurder vertroebelen.

Milla Jovovich krijgt klappen op filmset

Milla Jovovich is tijdens de opnames van haar nieuwe 3D-actiefilm Resident Evil: Afterlife regelmatig in haar gezicht gemept. Dat laat de Russische actrice aan persbureau Reuters weten. Vanwege de 3D-projectie is het voor het filmpubliek gemakkelijk te zien wanneer acteurs elkaar niet echt raken, waardoor sommige vechtstunts van akelig dichtbij moeten worden uitgevoerd.

"Ik ben tijdens de opnames voor deze film regelmatig geslagen, omdat we echt dicht bij elkaar moesten staan", zegt de 34-jarige Hollywoodactrice. "Je kunt tegenwoordig de diepte en afstand zien in een shot. De kijker kan zo zien welke vechtbeweging echt is en welke nep."

In Resident Evil: Afterlife, de vierde film in de Resident Evil-reeks, speelt Jovovich een vrouwelijke krijger die het op moet nemen tegen hordes zombies in een door oorlog verwoest Los Angeles. De film gaat op 23 september in Nederland in première.

Honderden meldingen misbruik België

Honderden mensen hebben zich in België gemeld bij een commissie die onderzoek heeft gedaan naar seksueel misbruik door katholieke geestelijken. Het misbruik zou de afgelopen jaren tot minstens dertien zelfdodingen hebben geleid.

Commissievoorzitter Peter Adriaenssens zegt dat het rapport 'onaf' is, omdat de commissie haar werk staakte nadat dossiers waar zij mee bezig was op 24 juni in beslag waren genomen door het gerecht. Toch komt de commissie er mee naar buiten, om recht te doen aan de 488 getuigen die zich bij haar hebben gemeld. De meesten stapten naar de commissie na het aftreden van de bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, in april.

Het rapport beschrijft in detail hoe slachtoffers door geestelijken zeggen te zijn misbruikt. Een getuige zegt te zijn misbruikt sinds hij 2 was.

Luiten handhaaft zich bovenin bij KLM Open

Joost Luiten beleefde niet zo'n fraaie dag als gisteren in de openingsronde van het KLM Open, maar de Nederlandse golfer handhaafde zich vandaag met een tweede ronde van 69 slagen wel bovenin het klassement.

De 24-jarige Bleiswijker bivakkeerde halverwege de dag op de gedeelde tweede plaats met topfavoriet Martin Kaymer. De Duitse nummeréén van Europa kwam door een ronde van 67 slagen evenals Luiten op 134 slagen, 6 onder par.

Luiten speelde een grillige tweede ronde met vier bogeys en vijf birdies. Hij moest een paar keer zijn bal vanuit de heide weer in goede positie slaan. Op zijn zestiende hole leverde Luiten echter ook een kunststukje door een bal over 80 meter inéén keer raak te mikken in de hole.

Robert-Jan Derksen slaagde er zo goed als zeker niet in de cut te halen van het evenement, dat plaats heeft op een steenworp afstand van zijn woonplaats Blaricum.

Derksen noteerde 70 slagen en kwam daardoor na twee ronden op 143 slagen uit, drie boven par. Om in het toernooi te blijven is waarschijnlijk par nodig.

Alonso: "Voorlopig geen wielerploeg rond Contador"

Formule 1-coureur Fernando Alonso heeft zijn plannen om een wielerteam rond Alberto Contador te vormen voorlopig in de ijskast gezet. De Spanjaard tekende onlangs een contract bij de formatie van Bjarne Riis, waardoor er voor Alonso geen reden meer was om zijn plannen door te zetten.

"Vorig jaar was ik dicht bij de vorming van een wielerteam rond Contador. Hij heeft nu getekend voor een ander team. Voor de toekomst, wie weet, zeg nooit nooit," zei Alonso tegen La Gazetta dello Sport.

Dit weekend rijdt de Ferrari-coureur op Monza en vecht daar voor zijn laatste kansen om de titel. Hij heeft momenteel 41 punten achterstand op kampioenschapsleider Lewis Hamilton. "In het begin van het seizoen praatte iedereen over Vettel, maar Webber zit op hetzelfde niveau," zei de Spanjaard die toegeeft dit jaar fouten gemaakt te hebben. "Ook vorig jaar maakte ik twee tot drie fouten, maar alles dat je voor Ferrari doet ligt twee keer zoveel onder de schijnwerpers."

Zamora verlengt met vier seizoenen bij Fulham

Fulham heeft vandaag bevestigd dat aanvaller Bobby Zamora een nieuw contract heeft ondertekend bij de club. De spits speelt tot medio 2014 op Craven Cottage.

Het vorige contract van Zamora liep af aan het einde van het seizoen. Verschillende clubs werden dan ook al gelinkt aan de voormalige speler van Brighton en Hove Albion.

"Fulham kan bevestigen dat Bobby Zamora een 4-jarig contract heeft getekend dat hem nu tot de zomer van 2014 op Craven Cottage houdt", aldus een statement op de clubwebsite van Fulham.

De 29-jarige aanvaller wordt met zijn nieuwe contract beloond voor zijn goede spel de afgelopen tijd. In augustus maakte hij zelfs zijn debuut in het nationale team van Engeland. Op Wembley was toen Hongarije de tegentander.

[US Open] Nederlanders domineren rolstoeltennis

Drie van de vier halve finalisten in het rolstoeltennistoernooi van de US Open zijn Nederlands. Eshter Vergeer, Jiske Griffioen en Sharon Walraven wisten allen hun partij te winnen.

Vergeer, dé favoriete voor de titel en de huidige nummer één van de wereld, wist Florence Alix-Gravellier met 7-5 en 7-5 te verslaan. Zij treft in de halve eindstrijd haar landgenote Griffioen. De 24-jarige Griffioen, die gezien wordt als de mogelijke opvolgster van Vergeer, won simpel van Mackenzie Soldan; 6-1 en 6-1.

In de andere halve eindstrijd treft Walraven, die de Belgische Annick Sevenans met 6-4 en 6-3 versloeg, de Italiaanse Daniela di Toro. Zij zorgde ervoor dat de halve finales niet compleet 'Oranje' waren. Di Toro wist namelijk de Nederlandse Anieck van Koot te verslaan; 6-3 en 7-6.

In het mannentoernooi is alleen Maikel Scheffers nog actief. De nummer twee van de plaatsingslijst won van Stefan Olsson; 4-6, 6-4 en 6-2. Hij treft in de halve finales Nicolas Peifer. Hij won van onze landgenoot Robin Ammerlaan; 6-0 en 6-4.

Ook Ronald Vink wist de halve finales niet te bereiken. Hij trof de huidig nummer één van de wereld Shingo Kunieda en ging kansloos ten onder; 6-0 en 6-0. Kunieda mag het nu opnemen tegen de Fransman Stephane Houdet.

'Wilders is Churchill van islamoorlog'

PVV-leider Geert Wilders is de Winston Churchill van een oorlog tegen een theologisch fascisme dat de islam heet. Dit heeft David Horowitz donderdag gezegd in het actualiteitenprogramma EénVandaag.

De Amerikaan is één van de hoofdfiguren in de Amerikaanse strijd tegen de islam en betaalt ook de reis van 20.000 dollar voor de 9/11-speech die Wilders zaterdag gaat houden op Ground Zero.

Horowitz verzamelt veel geld in van rijke Amerikaanse donateurs om Wilders ook in Nederland te ondersteunen. "Er zijn veel Amerikanen die begrijpen dat deze strijd ónze strijd is. Het is een strijd tegen een wereldwijde totalitaire beweging die kwade bedoelingen heeft met de VS en Europa", aldus Horowitz.

De conservatieve Amerikaan verwacht een internationale doorbraak van Wilders na zijn 9/11-speech: "Ik denk dat hij naam zal maken met de moskeedemonstratie. Gesteld dat onze democratieën het overleven zal Wilders een belangrijke plaats hebben verdiend in de verdediging ervan."

Volgens de EénVandaag-reportage is Wilders vooral nodig omdat Amerikanen niet graag zelf controversiële dingen over de islam en moslims willen zeggen. Dat zou snel in strijd zijn met de vrijheid van godsdienst in het land.


EénVandaag-reportage over de Amerikaanse vrienden van Geert Wilders

Microsoft denkt te winnen van COD: Black Ops met Halo: Reach

Als bedrijf moet je natuurlijk altijd vertrouwen hebben in je product, maar je moet wel uitkijken wat je zegt. Voor dat je weet ga je namelijk gigantisch op je bek. Dit zou Microsoft kunnen overkomen met de uitspraak dat Halo: Reach meer gaat verkopen dan Call of Duty: Black Ops.

Stephen McGill van Microsoft UK zei dit tegen Eurogamer en hij gelooft er echt in: “It's going to be a really good fight and yes I do [believe it]. We have huge expectations.” Het kan natuurlijk altijd, maar Call of Duty is wel heer en meester als het op verkoopcijfers aankomt.

Zondag ochtend zullen de eerste reviews van Halo:Reach verschijnen en McGill verwacht: ”very good, very high, glowing reviews.” Dit mede doordat hij er al een aantal heeft gezien.
Zegt dit iets over hun concurrentie positie ten opzichte van Black Ops? Volgens mij niet, maar McGill is heilig overtuigd dat Halo: Reach Call of Duty: Black Ops een poepie gaat laten ruiken. We zullen zien.

Reach

Grote pensioenfondsen staan er slechter voor

De grote pensioenfondsen hebben hun dekkingsgraad afgelopen maand flink zien dalen. Als belangrijkste oorzaak noemen zij de rente, die naar een historisch dieptepunt is gezakt. Veel pensioenfondsen maken vrijdag bekend wat hun dekkingsgraad is, om zo hun achterban te informeren hoe zij hun financiële positie in de toekomst kunnen waarborgen.

De dekkingsgraad van de vijf grootste pensioenfondsen is ver onder het minimum van 105 procent dat De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vastgesteld. Nieuwe cijfers van het Actuarieel Genootschap over de gestegen levensverwachting hebben zij niet in de berekening van de actuele dekkingsgraad meegenomen. Dat zal aan het einde van het jaar wel gebeuren. Naar verwachting leidt dit tot een nog verdere daling van de dekkingsgraad.

De dekkingsgraad van ABP daalde van 95 procent in juli naar 88 procent in augustus. Het bedrijfstakpensioenfonds voor werkgevers en werknemers bij de overheid en in het onderwijs heeft 2,8 miljoen klanten

Zorg en Welzijn zag de dekkingsgraad dalen van 103 procent in juli naar 94 in augustus. Bij het fonds zijn ruim 2 miljoen mensen aangesloten.

De dekkingsgraad van het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (BPF Bouw) daalde van 105,3 procent in juli naar 97,1 procent in augustus. BPF Bouw verzorgt de pensioenvoorziening van ongeveer 850.000 (oud-) werknemers.

Het Pensioenfonds van de Metalelektro (PME) stelde een daling van de dekkingsgraad vast van 95 procent in juli naar 91 procent in augustus. Bij het fonds zijn meer dan 636.000 mensen aangesloten. PME behoort tot de groep van veertien fondsen die momenteel met De Nederlandsche Bank (DNB) in gesprek is over mogelijk korten.

De dekkingsgraad van het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) daalde van 94 procent in juli naar 85,2 procent in augustus. Het fonds heeft ruim 1 miljoen klanten.

Grote pensioenfondsen staan er slechter voor
Grote pensioenfondsen staan er slechter voor (Foto: ANP)

Vloet: "PSV niet in bloedvorm"

N.E.C Nijmegen neemt het zaterdagavond op tegen PSV. Trainer Wiljan Vloet geeft tegenover Voetbal International aan dat het een zwaar duel gaat worden.

N.E.C is de competitie goed begonnen met zeven punten uit vier wedstrijden. De tegenstanders waren echter van een ander formaat dan PSV. "Ik ben nooit bang, voor niemand. Natuurlijk heb ik wel respect voor een tegenstander. Duidelijk is wel dat het duel met PSV geweldig zwaar gaat worden."

Ondanks dat Vloet PSV sterker inschat dan zijn eigen ploeg, ziet hij kansen. "Maar ik vond PSV in de laatste competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag (2-2, red.) niet geweldig. Een week daarvoor was AZ de eerste helft tegen hen eveneens beter, dus PSV is niet in bloedvorm."

Maar ook al is PSV volgens Vloet niet in vorm, hij kent de kracht van de Eindhovenaren. "Ze kunnen dodelijk gevaarlijk zijn en hebben veel spelers met scorend vermogen."

Grieks begrotingstekort daalt ruim 32 procent

Het begrotingstekort in Griekenland is in de periode van januari tot en met augustus met 32,2 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden tot 14,49 miljard euro, meldt het Griekse ministerie van Financiën vrijdag. Griekenland loopt daarmee voor op de beoogde reductie van 26,5 procent. Het doel is echter om het gat in de begroting met 39,5 procent terug te brengen en de inkomsten zijn nog niet in lijn met de ambities.

De netto inkomsten voor de eerste acht maanden van 2010 lagen 3,3 procent hoger op jaarbasis, terwijl op een groei van 13,7 procent werd ingezet. De uitgaven zijn daarentegen met 7,7 procent teruggebracht, waar een doel geldt van 5,5 procent.

Hooligans nog maand in cel voor slopen café Alkmaar

Zes hooligans die verdacht worden van het slopen van een café in Alkmaar, blijven nog zeker een kleine maand in de cel. Een zevende verdachte mag een zitting over de zaak op 6 oktober in vrijheid afwachten. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar vrijdag besloten.

De zeven maken deel uit van een groep van dertig hooligans uit Rotterdam en omstreken die op 28 augustus in Alkmaar een café kort en klein sloegen en bezoekers belaagden. Daarbij raakten vijf mensen gewond. Bij het verlaten van het café richtten ze nog meer vernielingen aan.

De hooligans waren bewust naar Alkmaar gekomen om rellen te schoppen. De politie liet eerder al weten dat zeker twee van hen door de Rotterdamse politie waren herkend als betrokkenen bij de strandrellen in Hoek van Holland van vorig jaar.

Van de rest van de groep moeten zich 21 verdachten in november voor de rechter verantwoorden. De twee laatsten zijn minderjarig. Justitie bekijkt nog welke stappen tegen hen worden ondernomen.

Weggestuurde arbeidster neemt wraak

Een arbeidster van een levensmiddelenfabriek in het Amerikaanse Northfield heeft donderdag twee collega's doodgeschoten en een derde zwaar verwond. De vrouw was kort daarvoor geschorst en onder begeleiding van het fabrieksterrein gezet. Ze keerde tien minuten later terug met pistool.

De politie wist de vrouw een uur na het incident in te rekenen. De politie noch de bedrijfsleiding wilde zeggen waarom zij was geschorst en weggestuurd. De fabriek van Kraft Foods blijft tot nader order gesloten.

Opstelten vraagt om geduld rond formatie

Oud-informateur Ivo Opstelten heeft de betrokkenen bij de formatie vrijdag aangeraden voorlopig te stoppen met twitteren. Dat zei hij na een gesprek met zijn opvolger als informateur Herman Tjeenk Willink. Volgens hem is de formatie op dit moment het meest gebaat bij geduld en rust.

Volgens Opstelten is het ongeduld rond de formatie overdreven. "Wacht het verslag van de informateur maar even af" zei de VVD'er.

Donderdag uitte het VVD-hoofdbestuurslid Henri Kruithof nog kritiek op Tjeenk Willink. "Wie of wat geeft Tjeenk Willink het recht om extra eisen aan deze coalitie te stellen. In de Tweede Kamer zal straks wel blijken of er een meerderheid is of niet." In reactie op de Twitterberichten zei Opstelten: "Stop daar maar even mee."

Na Opstelten ontving Tjeenk Willink aan het begin van de middag voorzitter van de Eerste Kamer René van der Linden. Om 16.00 uur volgt VVD-leider Mark Rutte. Anderhalf uur later is het de beurt aan Geert Wilders (PVV) en om 20.00 uur aan Maxime Verhagen (CDA). De informateur biedt zijn eindrapport maandag aan aan de koningin.

[US Open] Youzhny: "Nu wil ik meer"

Mikhail Youzhny wist afgelopen nacht de halve finales van de US Open te bereiken. De Rus treft in de halve eindstrijd topfavoriet Rafael Nadal.

De Rus weet zelf, mocht hij de partij van de Spanjaard winnen, dat hij zich niet geliefd zal maken bij het Amerikaanse publiek. Zij kijken uit naar een droomfinale tussen Nadal en Roger Federer. De Zwitser treft in de halve eindstrijd Novak Djokovic.

Youzhny wil die droomfinale echter voorkomen: "Ik ben er klaar voor om in dit geval de slechterik te zijn. Ik hoop dat het mij gaat lukken. Het is mooi dat ik weer in de halve finale sta, maar nu ik daar ben, wil ik meer.”

Mikhail Youzhny treft in de halve finales Rafael Nadal - Bron: Novum/AP

Grand Theft Auto-trilogie voor Mac in aantocht

Ook Mac-gebruikers kunnen binnenkort losgaan op bestaande Grand Theft Auto-games. Rockstar Games lanceerde donderdagavond Grand Theft Auto: Chinatown Wars HD voor de iPad. Daarnaast laat de gameproducent op Facebook weten dat Grand Theft Auto III, Grand Theft Auto: Vice City en Grand Theft Auto: San Andreas waarschijnlijk dit jaar nog verschijnen voor de Mac.

Chinatown Wars verscheen vorig jaar maart voor de Nintendo DS. Later werd het spel uitgebracht voor de PSP, iPhone en iPod Touch. De andere drie games uit de serie worden later dit jaar uitgegeven als de Grand Theft Auto: Trilogy voor de Mac. Deze drie spellen verschenen in de periode van 2002 tot en met 2005 op diverse spelcomputers en de pc.

Jong Oranje loot Oekraïne in EK-play-offs

Jong Oranje neemt het in de play-offs voor het EK voetbal onder 21 jaar in Denemarken op tegen Oekraïne. Dat heeft de loting in het Deense Herning vrijdag uitgewezen.

De andere duels gaan tussen Engeland en Roemenië, Spanje en Kroatië, Zwitserland en Zweden, IJsland en Schotland, Tsjechië en Griekenland en Italië tegen Wit-Rusland.

In de play-offs strijden de tien groepswinnaars en de vier beste nummers twee van de kwalificatie om een plek in het hoofdtoernooi. De strijd, die in twee duels wordt beslist, staat half oktober op het programma. Het EK wordt volgend jaar van 12 tot 25 juni gespeeld. Oranje won het toernooi in 2006 en 2007.

Spelersstaking in Serie A

De spelers van de Serie A hebben voor het speelweekend van 25 en 26 september een staking aangekondigd.

De spelersvakbond AIC komt daarmee in het verweer tegen de invoering van een nieuwe CAO in het Italiaanse voetbal. De bond gaf een verklaring uit met daarop alle handtekeningen van de aanvoerder van alle teams in de Serie A.

Die collectieve arbeidsovereenkomst biedt volgens woordvoerder Massimo Oddo, speler van AC Milan, “absoluut geen enkele vorm van bescherming voor de spelers”.

Op 25 september staat onder meer de topper tussen AS Roma en Internazionale op het programma. 

[WK Judo] Ook geen brons voor Bosch

Judoka Edith Bosch is er niet in geslaagd om bij het WK Judo in Japan in de klasse tot 70 kilogram een medaille te veroveren. De Nederlandse ging in de strijd om het brons met een golden score ten onder tegen de Sloveense Rasa Sraka.

Bosch kende een goede start tijdens het toernooi in Tokyo. In haar eerste partij in de tweede ronde was ze Kelita Zupancic uit Canada de baas en een ronde later won ze van de Amerikaanse Kathleen Sell. In de kwartfinale werd de Zuid-Koreaanse Ye-Sul Hwang opzijgeschoven, maar in de halve eindstrijd was de Hongaarse Anett Meszaros te sterk voor de wereldkampioene van 2005 die uiteindelijk ook het brons nog misliep.

FIA: "Ferrari gebruikte wel teamorders"

Volgens autosportfederatie FIA heeft Ferrari tijdens de Grand Prix van Duitsland wel degelijk teamorders gebruikt. Ondanks dat de World Motor Sport Council het Italiaanse team geen verdere straf oplegde blijft de FIA er bij dat Felipe Massa na aandringen van het team Fernando Alonso voorbij liet.

Ferrari kreeg in Duitsland een boete van 100.000 dollar en vreesde dat de WMSC het team meer straf op zou leggen, maar dit bleef afgelopen woensdag uit. De FIA is hier niet gelukkig mee. "Er bestaat geen twijfel over, dat de uitslag anders zou zijn geweest, wanneer de controversiële boodschap aan Felipe Massa niet was gegeven. Er zijn echter vrij veel voorbeelden van woorden die in het verleden over de radio zijn gezegd, die als teamorder opgevat hadden kunnen worden, waardoor er enige inconsistentie is opgetreden," zei de FIA in een verklaring.

“Wat Ferrari betreft, is Massa nooit opgedragen Alonso voorbij te laten. Hij kreeg enkel de relevante informatie, waarna hij uit teambelang zelf besliste Alonso voorbij te laten. Volgens Ferrari is er een duidelijk verschil tussen teamorders en teamtactieken, wat in dit specifieke geval plaatsvond."

Gratis Lord of the Rings Online uitgesteld

De gratis versie van The Lord of the Rings Online laat langer op zich wachten. Voor het spel is meer belangstelling dan uitgever Codemasters had verwacht. Omdat de servers de grote aantallen gamers niet aankunnen, is besloten tot uitstel.

The Lord of the Rings Online is van oorsprong een online game waarvoor abonnementsgeld betaald diende te worden, maar de licentiehouders hebben ervoor gekozen het spel gratis beschikbaar te stellen. Er wordt geld verdiend aan de verkoop van diensten, producten en gamevoorwerpen. Zo kunnen gamers bepaalde limieten afkopen, tegen betaling meer personages aanmaken of extra ervaringspunten verdienen.

Wanneer de gratis versie van het online spel nu wordt gelanceerd, is nog niet bekend. Zodra het spel op de markt komt, krijgen spelers toegang tot het nieuwe bos- en grasrijke gebied Enedwaith, nieuwe slagvelden en een webshop om goederen en diensten te kopen.

Lords of teh rings online

Singstar-bedenker start eigen gamebedrijf

Paulina Bozek, de bedenker van de karaokegame Singstar heeft een nieuwe gamestudio opgericht. Inensu richt zich op de ontwikkeling van muziekgames voor het web en de iPhone. De eerste game verschijnt eind dit jaar.

Bozek verdiende haar sporen in de game-industrie bij Sony Computer Entertainment in London. Daar was zij de drijvende kracht achter de karaokeserie Singstar. Twee jaar geleden ging Bozek bij Atari werken, waar ze verantwoordelijk was voor het bedenken van laagdrempelige games die te spelen zijn via bijvoorbeeld websites als Facebook. Binnen deze tak blijft ze met Inensu ook actief.

Inensu telt op dit moment vijf werknemers, met Bozek aan het hoofd. Het nieuwbakken bedrijf zoekt nog naar twee programmeurs.

Paulina Bozek

Tottenham drie maanden zonder Defoe

Tottenham Hotspur moet het langer stellen zonder Jermain Defoe dat vooraf was gedacht. De aanvaller moet een operatie aan zijn enkel ondergaan en is daardoor maar liefst drie maanden uit de roulatie.

Defoe liep zijn blessure op in het EK-kwalificatieduel met zijn land Engeland tegen Zwitserland. De kwetsuur komt voor Defoe erg ongelegen, aangezien hij in topvorm was. Zo scoorde de spits in de met 4-0 gewonnen interland tegen Bulgarije maar liefst drie keer.

Door de blessure mist Defoe naar alle waarschijnlijkheid alle groepswedstrijden in de Champions League. De Spurs zijn in Groep A ingedeeld samen met titelverdediger Internazionale, FC Twente en Werder Bremen.

Eerste executie sinds 9 jaar in staat Washington

In de Amerikaanse staat Washington is vrijdag voor het eerst sinds negen jaar een doodvonnis voltrokken. De 52-jarige Cal Coburn Brown kreeg de doodstraf voor het verkrachten, martelen en vermoorden van een 21-jarige vrouw, na eerdere geweldplegingen tegen vrouwen in 1977 en 1984.

Brown was manisch-depressief. Hij probeerde zijn executie tegen te houden met het argument dat tijdens zijn proces te weinig rekening was gehouden met zijn geestesziekte. Zijn verzoek om uitstel werd tot in hoogste instantie afgewezen. Ook de gouverneur wees zijn verzoek om clementie af.

Het doodvonnis werd voltrokken door middel van een injectie.

Vier doden bij aanval op bejaardenhuis China

Een onbekende man heeft vrijdag in een bejaardenhuis in Yichun, in het noordoosten van China, vier mensen om het leven gebracht. Twee anderen raakten gewond. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

Bij de aanval werd ook brand gesticht, zo zei Li Chuanjun, de brandweercommandant van de stad. Het vuur kon echter snel worden geblust.

Wat het motief voor de daad is, is niet bekend. De politie weigerde meer informatie te geven.

China is de afgelopen tijd vaker opgeschrikt door geweldsincidenten, waarbij tientallen doden en gewonden zijn gevallen. De wortel van het probleem ligt volgens deskundigen in de wijdverspreide frustratie over corruptie en de groeiende inkomensongelijkheid. Bovendien heeft de gemiddelde burger niet de mogelijkheid om via juridische procedures zijn gelijk te halen.

Uit officiële cijfers blijkt dat het aantal geweldsmisdrijven in China het afgelopen jaar met tien procent is gestegen. Vorig jaar waren er 5,3 miljoen meldingen van moord, roofovervallen en verkrachtingen.

Douglas is eruit: "Ik wil in Oranje"

Media spraken al vaker over de beschikbaarheid van Douglas voor het Nederlands Elftal, maar nu is de Braziliaanse verdediger van FC Twente voor het eerst ook zelf heel stellig. Hij wil voor Oranje uitkomen.

"Als de kans zich voordoet, wil ik graag voor het Nederlands elftal spelen", verklaart hij in AD Sportwereld. "Tot dusverre heb ik me bij vragen van journalisten op de vlakte gehouden, omdat ik het simpelweg nog niet wist. Dan zei ik diplomatiek: 'Ik ga er pas over nadenken als het verzoek er komt'. Maar de afgelopen maanden heb ik nagedacht. En nu ben ik er uit. Mocht meneer Van Marwijk me nodig hebben voor Oranje, dan twijfel ik niet langer en zeg ik ja."

"Ik ben en blijf een echte Braziliaan, maar mijn gevoel voor Brazilië is de laatste tijd minder geworden", vervolgt de 22-jarige Douglas. "Daar ben ik heel eerlijk in. Natuurlijk wil ik het liefst voor de  Selecão spelen, maar dat lijkt me op dit moment niet realistisch. Ik heb van de nieuwe bondscoach niets gehoord. Hij volgt de Nederlandse competitie ook niet, denk ik. David Luiz, een jonge centrumverdediger van Benfica, is bijvoorbeeld wel geselecteerd."

Douglas moet zich bij een eventueel verzoek van bondscoach Bert van Marwijk eerst laten naturaliseren. Hij verwacht goed mee te kunnen komen bij Oranje. "Daar zou ik wel passen denk ik, ook qua niveau. Ik heb bij FC Twente de laatste jaren ontzettend veel geleerd, ben steeds beter geworden, completer ook. Het niveau bij de club ligt hoog en ik ben gewend geraakt aan de Nederlandse manier van voetballen."

Carrick drie weken uit de roulatie

Manchester United kan drie weken niet beschikken over middenvelder Michael Carrick. De middenvelder had al enige tijd last van zijn achillespees.

"We hebben een klein terugslag met Michael Carrick", bevestigde coach Sir Alex Ferguson op de clubsite. "Hij staat drie weken aan de kant met een achillespeesblessure. Hij is op bezoek geweest bij een specialist en heeft een injectie gekregen."

Ook Anderson doet zaterdag niet mee tegen Everton. Hij raakte donderdag geblesseerd in een duel met de reserves van Stockport County. "Hij viel uit met lichte klachten, maar hij zal niet lang uitgeschakeld zijn", aldus Ferguson.

Manchester United speelt zaterdag tegen Everton zijn vierde competitiewedstrijd van het seizoen. De ploeg staat derde met zeven punten uit drie duels.

Sentjens: "Ik sta perplex"

Roy Sentjens werd afgelopen week uit de Ronde van Spanje gezet nadat de renner betrapt werd op het gebruik van epo. De renner van Milram doet nu verhaal nadat hij gisteren is teruggekeerd in België.

Tegenover Het Belang van Limburg vertelde de coureur: "Die dopingcontrole gebeurde op stage in Mallorca. Om 6u 'sochtends werd op mijn deur geklopt. Volgens mijn whereabouts hoefde ik op dat moment mijn deur niet te openen, maar ik heb niks te verbergen."

"Iedereen weet dat je met epo meteen tegen de lamp loopt. Ik begrijp niet wat er aan de hand is. Ik weet dat iedereen dat zegt, maar ik ben echt onschuldig. Ik sta perplex", aldus de verbaasde renner van Milram.

Sentjens blijft volhouden geen doping te hebben gebruikt, maar beseft wel dat hij in de problemen zit: "Ik sta nergens. Milram is keihard voor mij. Ik moet alles zelf regelen én betalen. Ik heb zelfs mijn vliegtuigtickets moeten reserveren. Ik heb niks mispeuterd, maar niemand lijkt mij te geloven."

"Ik heb ondertussen ook met de teamdokter gesproken en die gaf me weinig hoop. Wellicht zal ook het B-staal positief zijn. Ik sta voor een zaak die ik niet kan winnen. Ik vrees voor het einde van mijn carrière, maar ik ben niet klaar voor iets anders. Ik koers zo graag. Ik weet niet wat ik moet doen. Misschien moet ik alles eerst even laten bezinken.", aldus Sentjens.

Ex-bisschop vangt 2800 euro per maand

De Vlaamse kranten Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen hebben vrijdag gemeld dat de Belgische ex-bisschop Roger Vangheluwe tot aan zijn dood 2800 euro netto per maand gaat opstrijken. Of hij zijn priesterambt neerlegt of niet heeft geen invloed op de hoogte van zijn pensioen.

Nadat hij in april heeft bekend zijn neefje seksueel te hebben misbruikt, heeft hij zijn functie als bisschop van Brugge neergelegd en heeft hij zich teruggetrokken in de abdij van Westvleteren. Daar krijgt hij kost en inwoning, de abt van de abdij wacht nog op een signaal van de paus wat er met de ex-bisschop moet gebeuren.

Jozef de Kesel, de nieuwe bisschop van Brugge vindt dat Vangheluwe moet overwegen zijn priesterambt neer te leggen. Eerder pleitte ook de Belgische kerkjurist en senator Rik Torfs daar al voor.

Bedreigende agenten na twee weken op vrije voeten

De twee agenten die zijn aangehouden wegens het bedreigen van een dakloze, komen vrijdag vrij. Hun voorarrest wordt niet verlengd, heeft de rechtbank besloten. Ze blijven wel verdachten, meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

De twee agenten van 25 en 33 jaar werden twee weken geleden opgepakt omdat ze een dakloze in een politiebus hadden meegenomen van Bleiswijk naar een afgelegen locatie. Daar bedreigden ze hem met een vuurwapen. Later vertelde een van de twee een leidinggevende over het incident, waarna een onderzoek werd gestart. De afgelopen week zijn meerdere getuigen gehoord.

De verdachten moeten zich in een later stadium voor de rechter verantwoorden.

VWA: ballenbak is onhygiënisch

De hygiëne in ballenbakken laat geregeld te wensen over. Kinderen die plassen, poepen of overgeven in de ballenbakken zorgen ervoor dat er geregeld hoge aantallen enterobacteriën worden aangetroffen. Dat meldt vrijdag de Voedsel en Warenautoriteit (VWA), die vorig jaar veertig ballenbakken onderzocht. In twaalf gevallen waren die niet in orde.

Enterobacteriën horen thuis in de darmflora van mensen en dieren. In principe is de kans om ziek te worden van deze bacteriën klein, maar volgens de VWA duidt de aanwezigheid ervan wel op slechte hygiëne in ballenbakken. Het zou dus kunnen dat in ballenbakken die te weinig worden schoongemaakt, andere ziekteverwekkende bacteriën aanwezig zijn. De VWA attendeert beheerders van ballenbakken om de hygiëne goed in de gaten te houden. Ouders worden opgeroepen om bij een 'ongelukje' van hun kind de beheerder te waarschuwen.

Uitslag eerste vrije training Italië

Jenson Button heeft de snelste tijd in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Italië neergezet. De Brit reed met zijn McLaren een tijd van 1:23,693 en was daarmee nipt sneller dan Red Bull-rijder Sebastian Vettel en McLaren-teamgenoot Lewis Hamilton.

Opvallend in de vrije training was dat McLaren met veel downforce reed en hierdoor op het rechte stuk veel snelheid inleverde ten opzichte van de concurrenten. Sébastien Buemi probeerde voor Toro Rosso voor het eerst de F-duct uit en deze lijkt te werken getuige de snelheid van 345 kilometer per uur bij het meetpunt. Rubens Barrichello kwam door problemen met zijn Williams niet verder dan vier ronden, terwijl beide Lotussen met hydraulische problemen kampten en hierdoor wat baantijd misten.

Uitslag eerste vrije training

Pos. Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 J. Button McLaren 1:23.693 28
2 S. Vettel Red Bull 1:23.790 + 0:00.097 27
3 L. Hamilton McLaren 1:23.967 + 0:00.274 25
4 R. Kubica Renault 1:24.120 + 0:00.427 25
5 N. Rosberg Mercedes 1:24.129 + 0:00.436 30
6 M. Webber Red Bull 1:24.446 + 0:00.753 26
7 V. Liuzzi Force India 1:24.512 + 0:00.819 19
8 F. Alonso Ferrari 1:24.543 + 0:00.850 24
9 F. Massa Ferrari 1:24.648 + 0:00.955 22
10 M. Schumacher Mercedes 1:24.756 + 0:01.063 26
11 N. Hülkenberg Williams 1:24.841 + 0:01.148 28
12 P. di Resta Force India 1:24.923 + 0:01.230 23
13 V. Petrov Renault 1:25.292 + 0:01.599 25
14 S. Buemi Toro Rosso 1:25.318 + 0:01.625 29
15 P. de la Rosa Sauber 1:25.320 + 0:01.627 20
16 K. Kobayashi Sauber 1:25.334 + 0:01.641 24
17 J. Alguersuari Toro Rosso 1:25.897 + 0:02.204 19
18 T. Glock Virgin 1:26.772 + 0:03.079 19
19 J. Trulli Lotus 1:26.898 + 0:03.205 12
20 L. di Grassi Virgin 1:26.956 + 0:03.263 17
21 H. Kovalainen Lotus 1:27.374 + 0:03.681 14
22 B. Senna HRT 1:28.256 + 0:04.563 8
23 R. Barrichello Williams 1:28.516 + 0:04.823 4
24 S. Yamamoto HRT 1:29.870 + 0:06.177 17

CD: David Gray - Foundling

Nog geen jaar na zijn laatste album verschijnt het negende studio-album van de Brit David Gray. Foundling is geen commercieel album, maar ontstond uit volledige creativiteit en totale vrijheid. In een persbericht zegt Gray: "We just made it the way we wanted to." Grenzen waren er niet en hits hoefden het niet te zijn en dat leverde David Gray de inspiratie tot een dubbelaar bestaande uit 19 gloednieuwe songs.

 

david gray foundling

[WK Judo] Bosch mist finale

Edith Bosch is er bij het WK judo in Tokyo niet in geslaagd om de finale te bereiken in de klasse tot 70 kilogram. De Nederlandse judoka verloor in de halve eindstrijd van de Hongaarse Europees kampioene Anett Meszaros.

Bosch, die in de eerste ronde een bye had, versloeg in de tweede ronde nog de Canadese Kelita Zupancic. In de derde ronde werd de Amerikaanse Kathleen Sell na 42 seconden verslagen. In de kwartfinales was Bosch, wereldkampioene in 2005, Hwang Ye-sul met een yuko de baas.

In de halve finale verloor Bosch vervolgens met twee rolltjes (passiviteit).

[WK] Strafbalkiller Sombroek: "Was best spannend"

Joyce Sombroek heeft donderdag weer een nieuw hoofdstuk aan haar hockeysprookje toegevoegd. Een dag voor haar twintigste verjaardag stopte ze twee strafballen in de halve finale van het WK, waardoor Nederland naar de finale gaat.

Alsof ze het allemaal al heel vaak had meegemaakt, zo ontspannen stond Joyce Sombroek in het doel tijdens de strafballenserie van haar eerste halve finale op een wereldkampioenschap. Zo leek het tenminste. Maar het ijskonijn uit Zeist gaf toe dat het allemaal welwat met haar deed. "Ik moet zeggen dat het best spannend was", zei de goalie na afloop.

Sombroek had vooraf geen videobeelden van de Engelse strafballen bestudeerd. "Dit was niet echt een scenario dat we verwachtte", zei ze lachend. "Maar bij strafballen heb je volgens mij ook weinig aan video. Ik ga daar gewoon staan en focus met helemaal op de bal."

Haar geheim? "Ik kies nooit een hoek en probeer zo lang mogelijk te wachten. En ik had een beetje geluk dat die Engelse meiden niet heel hard pushten. Maar ik vind het vooral knap van onze meiden die een strafbal namen. Zei moesten scoren. Als ik een bal doorlaat is er nog niets verloren."

Dat het Argentijnse publiek massaal achter Engeland stond en Nederland uitjouwde, had Sombroek natuurlijk wel gehoord , maar het deed haar niet zoveel. "Ach, het was wel duidelijk wie zij liever in de finale zagen staan. Maar ik heb me daar gewoon voor afgesloten."

Berlusconi hoopt op hoofdrol Milan in Europa

Silvio Berlusconi heeft hoge verwachtingen van AC Milan in het nieuwe seizoen. De Italiaanse premier hoopt dat de club, waarvan hij eigenaar is, een hoofdrol gaat spelen in de landelijke en Europese competitie.

Met aankopen als Robinho en Zlatan Ibrahimovic en een nieuwe hoofdcoach in de persoon van Massimiliano Allegri denkt de 73-jarige Berlusconi dat Milan op topniveau zit. "Als we blessurevrij blijven, behoort dit team tot de top", zegt hij vrijdag in de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport. "We streven ernaar één van de hoofdrolspelers te worden in Italië en Europa."

"Ik heb gevraagd om een spectaculair team op te zetten. Een ploeg die kan entertainen en waar de beste spelers samen kunnen spelen." Door de komst van de twee topspitsen was er in Milaan geen plaats meer voor Klaas-Jan Huntelaar, die naar Schalke 04 verkaste. De rossoneri beschikt in de voorhoede ook nog over onder meer Ronaldinho, Filippo Inzaghi en Alexandre Pato.

De Milanezen wonnen onlangs de eerste competitiewedstrijd tegen Lecce met 4-0.

RadioShack stapt naar CAS

RadioShack stapt naar het het sporttribunaal CAS. Reden hiervoor is dat de wielerploeg niet mag deelnemen aan de Ronde van Lombarije op 16 oktober.

De ploeg van Lance Armstrong zegt dat er begin dit jaar een overeenstemming is gesloten met RSC Sport, die de koers organiseert. RadioShack moest eerder deze week in de media vernemen dat het toch niet was opgenomen in de startlijst.

Via het CAS wil de wielerploeg nu compensatie van RCS Sport afdwingen omdat de organisatie het contract niet nakomt.

Slachtoffer verplicht vandalen tot vernederend dansje

Twee Nieuw-Zeelandse jongeren die betrapt werden op het spuiten van graffiti op een poort, werden door de eigenaar van de poort omgedoopt tot YouTube-pispaaltje. De man betrapte de twee jongens op heterdaad en beval hen om in zijn woonkamer te blijven dansen tot de politie zou arriveren. Hun dansje werd gefilmd om vervolgens op YouTube geplaatst te worden.

"Ik liet hen dansen om hen te vernederen en ik denk dat dat gelukt is. De idioten mochten niet stoppen toen de politie gearriveerd was. Zelfs toen de agenten hun verklaring afnamen, moesten ze blijven dansen.", aldus de eigenaar van de besmeurde poort. De politie heeft later bevestigd dat de jongens al dansend hun verklaring hebben afgelegd.

Villeneuve en Villadelprat willen nog naar F1

Jacques Villeneuve en Joan Villadelprat willen nog steeds volgend jaar in de Formule 1 actief zijn als teambaas. Beide mannen zagen eerder deze week hun kansen op het dertiende gridslot in rook gaat omdat deze open blijft. Hierdoor willen ze de mogelijkheden onderzoeken om zich bij een bestaand team in te kopen.

Villadelprat is teambaas van Epsilon Euskadi wilde erg graag naar de Formule 1 en had al veel geïnvesteerd in een ontwerp van de bolide voor volgend jaar. Ook Villeneuve wilde het graag en zocht naar samenwerking met Durango, maar ook dit plan kon niet op goedkeuring van de FIA rekenen.

"Het is beter om de plek niet in te vullen, dan een team toe te laten waarvoor het nagenoeg onmogelijk is om de deadlines te halen," zei Villadelprat tegen Autosport.com. "Onze faciliteiten en ons personeel zijn er uitermate geschikt voor. Dus we blijven ervoor gaan. Het dertiende startbewijs is niet de enige manier om in de Formule 1 te komen. We gaan nu de andere mogelijkheden bekijken." Mogelijk gaat hij met HRT samenwerken.

Villeneuve wil een team helemaal overnemen. "In feite gaan we terug naar het originele plan. Namelijk het kopen van een bestaand team," zei de Canadees in Rue Frontenac. "We willen geen bemoeienis van partners waarvoor we niet zelf hebben gekozen. We hebben bijvoorbeeld veel vertrouwen in ons ontwerp. Dat willen we dus graag gebruiken."

McLaren blijft flexibele vleugels bestrijden

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh wil de flexibele voorvleugels in de Formule 1 aan blijven pakken. Hij wil dat fotobewijs geaccepteerd wordt, zodat de concurrentiestrijd eerlijk wordt.

Red Bull Racing en Ferrari gebruiken voorvleugels die veel verder door kunnen buigen dan bij de rest van de teams. Toch hebben zij in België de zwaardere tests van de FIA doorstaan. Even leek het er op dat beide renstallen de vleugels toch aangepast hebben, maar het Duitse Auto Motor und Sport bezit foto's die aantonen dat de voorvleugel van Mark Webber bij het aanremmen van een bocht toch bijna het asfalt raakte.

Whitmarsh wil dat er ingegrepen wordt, omdat de vleugels niet aan de regels voldoen. "Een punt aftrek per millimeter. De FIA zou dit fotobewijs moeten toelaten. Auto’s waarvan de vleugels in de remzones systematisch dichter dan 65 millimeter bij het asfalt komen, moeten uitgesloten worden van de races," zei de Britse teambaas.

Ondertussen denkt Mercedes Grand Prix-teambaas Ross Brawn te weten hoe het systeem werkt. Hij voegt er aan toe dat er voor zijn renstal dit jaar geen tijd genoeg meer is om het systeem te implementeren. Het zou hiervoor te complex zijn.

Japan kondigt stimulering economie aan

De Japanse overheid heeft vrijdag een stimuleringspakket aangekondigd van 915 miljard yen (circa 8,6 miljard euro) ter ondersteuning van de economie. Daarnaast voert de regering de druk op de centrale bank op om de deflatie te bestrijden en de stijging van de yen een halt toe te roepen.

Het stimuleringspakket is gericht op het ondersteunen van de werkgelegenheid, de consumentenuitgaven en de zakelijke investeringen. Het pakket vertegenwoordigt slechts 0,2 procent van het binnenlandse bruto product en de overheid verwacht dat het BBP-cijfer door het pakket met ongeveer 0,3 procent zal toenemen. Economen hebben kritiek geuit op het pakket en stellen dat de omvang te gering is om een duidelijk impact te hebben gezien de schaal van de Japanse economische malaise.

De Japanse overheid liet bij de onthulling van het pakket tevens weten dat ze verwacht dat de Bank of Japan additionele noodzakelijke beleidsmaatregelen zal nemen en een geschikt en flexibel monetaire beleid zal voeren om de Japanse economie te ondersteunen.

Londen in chaos in Professor Layton-trailer

Komende week verschijnt in de VS het derde deel van de Professor Layton-serie. In Japan zijn ze al bezig aan de vijfde maar hier zullen we het nog moeten doen met Professor Layton and the Unwound Future.

In de game krijgen Luke en Layton een vreemde brief uit de toekomst. Ze zullen het mysterie moeten oplossen door 165 verschillende puzzels op te lossen. In onderstaande trailer kunnen we zien dat de game zijn unieke design heeft behouden.

Professor Layton and the Unwound Future ligt vanaf 22 oktober in de winkels voor de Nintendo DS.

Webb pleit voor technologische hulpmiddelen

Arbiter Howard Webb maakt morgen voor het eerst sinds de WK-finale zijn opwachting in de Premier League. Tijdens het duel West Bromwich Albion en Tottenham Hotspur kan hij Rafael van der Vaart tegenkomen.

Gisteren woonde hij in Brussel de boekpresentatie van collega-arbiter en goede vriend Frank De Bleeckere bij en sprak hij zich uit.

"Ik heb begrepen dat de FIFA de mogelijkheid van technologie op de doellijn wil onderzoeken", vertelde hij aan The Mail Online. "Dat heeft tijd nodig. Maar alles dat mijn taak makkelijker maakt, sta ik voor open. We gebruiken nu de menselijke waarneming en misschien is het gebruik van sommige technologische hulpmiddelen een stap voorwaarts. Ik heb liever dat er geen discussie over arbiters is."

Over Webb was veel discussie na de finale. Onder meer over het nalaten van het geven van rode kaarten aan Mark van Bommel en Nigel de Jong en voor het missen van een hoekschop van Oranje, waarna Spanje scoorde. Hij heeft de wedstrijd inmiddels terugbekeken.

"Ik vond de wedstrijd minder slecht dan ik dacht in het veld", aldus Webb in De Telegraaf. "Er waren aardig wat kansen over en weer. Sommige dingen kun je tien keer terugkijken en dan kan je nog steeds van mening verschillen wat de beste beslissing is. Zo'n moment met Elia, waar de winnende counter van Spanje uitkwam, blijft lastig. Wel had ik daarvoor een corner aan Nederland kunnen geven."

Morgen komt hij mogelijk Rafael van der Vaart tegen, maar daar is hij niet bang voor. "Het wederzijdse respect is groot, durf ik wel te zeggen. Nederland mag trots zijn dat ze in de finale hebben gestaan. Ik verheug me er dan ook op om sommige van die jongens weer te mogen fluiten. Zaterdag heb ik Tottenham, dus wie weet, is Van der Vaart erbij."

Ook Van der Vaart liet vandaag weten geen probleem te zien. "Ik zie geen probleem. Hij was een beetje ongelukkig in de finale."

 

Ken geen trots in Portal 2-trailer

Portal maakte in 2008 deel uit van The Orange Box wat er mede voor zorgde dat de game erg goede recensies kreeg. Volgend jaar verschijnbt Portal 2 met een veel grotere campagne en een co-op mode die even lang is al de originele game.

De twee robotjes die in de co-op centraal staan werden eerder al aan ons voorgesteld in een trailer. Nu heeft Valve een nieuwe trailer vrijgegeven die een verlengstuk is van de oude. In de trailer zien we welke gevaren de twee moeten trotseren om de verschillende testkamers te voltooien. Gelukkig dat de robotten geen trots en geen angst kennen.

Portal 2 verschijn in 2011 voor de PC, Playstation 3 en Xbox 360.

1,1 miljoen kijkers voor Oh Oh Cherso

Ruim 1,1 miljoen kijkers stemden donderdagavond af op het veelbesproken programma Oh Oh Cherso op RTL5. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Oh Oh Cherso staat op de vierde plaats van de meest bekeken programma's van donderdagavond, na het NOS Journaal, GTST en Zesde zintuig plaats delict.

Oh Oh Cherso, waarvan donderdagavond de tweede aflevering was te zien, draait om acht Haagse jongeren die uit hun dak gaan tijdens een vakantie in Chersonissos. Het vakantieprogramma vol drank en seks is op basis van de kijkcijfers een van de hits van het nieuwe tv-seizoen.

Bezoek ook het centrale Oh Oh Cherso-topic op het forum.

'Groene auto's houden belastingvoordeel'

De vrijstelling van wegenbelasting voor zeer zuinige auto's blijft volgend jaar gehandhaafd. Dat staat in de begrotingsplannen voor volgend jaar die op Prinsjesdag worden onthuld, schrijft het Nederlands Dagblad op basis van ingewijden rond minister van Financiën Jan Kees de Jager.

Mede door het belastingvoordeel voor zuinige auto's rijden er nu tweehonderdduizend auto's rond met het superzuinige A-label. In de eerste zes maanden van de maatregel begin dit jaar werden er al vijftigduizend zuinige auto's verkocht. Er zijn inmiddels al twintig modellen met het A-label, zoals de Toyota Prius en de Peugeot 107.

Milieuorganisaties en belangenclubs vrezen dat de maatregel in tijden van bezuiniging aan zijn eigen succes ten onder gaat. Door het voordeel voor zuinige auto's is de overheid al zo'n 34 miljoen aan wegenbelasting en BPM misgelopen. Bovendien betalen leaserijders maar veertien procent bijtelling.

Geen verkoopsucces Medal of Honor, geen vervolg

Electronic Arts heeft aangegeven dat het reïncarnatiedeel van de Medal of Honor-serie meer dan drie miljoen verkopen zal moeten verkopen, wil ze überhaupt denken aan een potentieel vervolg.

Uitvoerend producent Greg Goodrich heeft dat tegen de New York Times gezegd en voegde daaraan toe dat wanneer het doel niet behaald werd, hij verder niets meer kon betekenen voor de serie.

Goodrich heeft ook tegen de krant gezegd dat het spel eerst een subtitel had, namelijk Anaconda. De originele insteek legde de nadruk op de gefaalde operatie bekend als Anaconda. EA heeft de subtitel laten vallen, omdat het anders te dicht bij het thuisfront zou komen. "It would have put a sour taste in our brothers' mouth."

En er was ook ruimte voor een sneer. Goodrich wilde nadrukkelijk laten weten dat EA de speler het gevoel wilde geven écht in Afghanistan te zijn en niet in een film, zoals bij Modern Warfare 2.

Op 15 oktober komt het spel uit voor de PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

[WK] Argentinië tegenstander Oranje in hockeyfinale

De Nederlandse hockeyvrouwen nemen het in de finale van het WK op tegen gastland Argentinië. In de halve finale in Rosario versloegen de Argentijnen de Duitse ploeg met 2-1. De Argentijnse goals werden gemaakt door Luciana Aymar in de eerste helft en Rosario Luchetti. In het slot scoorde Maike Stöckel nog namens Duitsland.

Het is voor de vijfde keer dat Argentinië de finale op het WK haalt en voor het eerst sinds 2002. Toen sleepten de Zuid-Amerikaanse hockeysters voor de eerste keer de titel binnen. Nederland plaatste zich voor de finale door Engeland na strafballen te verslaan (4-3). In de reguliere speeltijd was het 1-1 geworden.

Pensioenfondsen geven uitleg in kranten

Vijf grote pensioenfondsen geven vrijdag in een gezamenlijke advertentie in de ochtendbladen tekst en uitleg over de status van de pensioenen. De advertentie is bedoeld om mensen gerust te stellen over de problemen bij de fondsen en hoe het komt dat ze in de problemen zijn geraakt.

Onder de kop 'Er is iets aan de hand met uw pensioen' leggen de fondsen uit dat de crisis voor iedereen gevolgen heeft en dat mensen dat ook in hun portemonnee merken. Zo zijn de pensioenen al een tijdje niet of minder dan normaal verhoogd en moet er meer premie betaald worden.

De kans bestaat volgens de pensioenfondsen de kans dat pensioenen iets lager worden door een slechtere economie. Daarentegen zou geen ander land ter wereld zoveel hebben gespaard voor de pensioenen als Nederland.

De pensioenfondsen komen in de loop van de dag met nieuwe cijfers over de dekkingsgraad. Pensioenfonds Zorg en Welzijn, een van de vijf initiatiefnemers voor de advertentie, heeft vrijdagochtend al laten weten dat de dekking is gedaald naar 94 procent. Eind december was dat nog 108 procent en eind juli 103.

Zorg en Welzijn licht toe dat de gestegen waarde van beleggingen niet opweegt tegen de daling van de rente. De beleggingen zorgden sinds december voor een stijging van de dekkingsgraad van tien procentpunt, maar de rente was goed voor een daling van 24 procentpunt.

FOK!ster Verdel was DSB-strateeg

FOK!ster Kirsten Verdel, aka Darktower, was in oktober van 2009 toen de DSB-bank omviel persoonlijk adviseur en strateeg van Dirk Scheringa. Hierover schreef zij een boek dat gisteren uitkwam.

Hoewel Verdel benadrukt dat het een ooggetuigeverslag is van haarzelf en niet het persoonlijke verhaal is van Dirk Scheringa, zijn kenners het er over eens dat Verdel wel degelijk voor Scheringa's karretje is gespannen. Zo bevat het boek geen kritiek over Scheringa, alleen een beetje over zijn producten en vindt Verdel dat DSB is stukgemaakt door derden en niet door DSB zelf. De bank zou immers zijn leven beteren na alle commotie over de hypotheken en woekerrentes. Jort Kelder zei in De Wereld Draait Door dat Scheringa op de middenstip van AZ gelyncht had moeten worden.

Verdel vertelde gisteren bij Pauw en Witteman (P&W) dat Scheringa contact met haar zocht in oktober 2009 omdat hij het nummer van Wouter Bos wilde hebben, destijds minister van Financiën. Verdel is PvdA'er en kent Bos goed. Daarna raakten Scheringa en Verdel aan de praat en wilde Scheringa haar inhuren als strateeg. Verdel had eerder meegewerkt aan de campagne van Barrack Obama. Verdel vertelde aan P&W dat ze eerst kritisch was maar een paar weken na het faillisement inzag dat de bank bewust stukgemaakt is door de Autoriteit Financiele Markten en De Nederlandsche Bank, kortom de DSB bank had zelf geen schuld aan het faillisement dat vele spaarders dupeerde. En dat is ook de conclusie van het boek. Ze hadden foute producten maar wilden hun leven beteren en daar hebben ze geen kans voor gekregen van alle partijen.

Niet eerlijk
Gisteren verscheen er overigens een artikel van Kaj Leers over Verdel waaruit bleek dat Verdel niet helemaal eerlijk was in en over haar DSB tijd. Zo ontkende ze in alle toonaarden in het team van Scheringa te zitten terwijl op het NOS journaal gewoon te zien was dat ze met de hele club een rechtbank in liep. Verder adviseerde ze FOK!users een week na Pieter Lakemans oproep spaargeld bij DSB weg te halen, om toch gewoon een DSB spaarrekening te openen. (Een week eerder had Verdel overigens elders ook al spaargeld gestald.)

Hoewel Verdel blijft beweren dat het echt niet in opdracht was van Scheringa, bij de Wereld Omroep vertelde ze dat Scheringa het van tevoren had gelezen maar geen opmerkingen had, is het geen objectief journalistiek verslag zo menen onder anderen econoom en journalist Mathijs Bouman, Jort Kelder en Peter Paul de Vries. Dat gaf Verdel bij P&W uiteindelijk ook toe. Het boek van Scheringa en Verdel is nu te koop en heet Project Homerus.

CD: Chief - Modern Rituals

Op Last.fm worden ze gescrobbled als de Kaiser Chiefs, maar dat is toch echt niet correct. Chief is op bijna geen enkele wijze met de Britse spring-rock te vergelijken. Goed, het zijn beide bands en ze maken muziek, maar daar houdt het ook wel op. Chief is een Amerikaans kwartet dat bestaat uit Evan Koga (zang/gitaar), Danny en Michael Fujikawa (zang/gitaar en drums respectievelijk) en Mike Moonves (basgitaar). Nadat de heren hun studie in New York hadden afgerond zijn ze huiswaarts gekeerd richting de west-kust van de VS. Toeval of niet, maar Californië past een stuk beter bij hun geluid dan de oostkust.

[US Open] Nadal na stroeve start door

Rafael Nadal heeft zich op de US Open geplaatst voor de halve finale. Nadal was in de kwartfinale zijn landgenoot Fernando Verdasco met 7-5, 6-3 en 6-4 de baas.

Verdasco begon sterk aan de partij en dankzij zijn verwoestende forehand liep hij uit naar een voorsprong van 4-2. Nadal wist zich echter op tijd te herstellen en wist de set alsnog naar zich toe te trekken.

Nadal ging vervolgens steeds beter spelen. Hij vond constant de lijnen, liep goed en hij kwam in het vervolg van de partij niet meer in de problemen.

Politie start grootste verkeersactie ooit

De politie begint vrijdag met de grootste verkeersactie gericht tegen gevaarlijk rijgedrag ooit. Zo'n dertigduizend agenten openen de jacht op automobilisten die zich laten afleiden door hun telefoon, navigatiesysteem of iets anders. Afleiding kost jaarlijks tientallen levens, zegt korpschef Bert Wijbenga in het AD.

Volgens Wijbenga, chef van de politie in Lelystad, maar landelijk belast met de portefeuille Verkeer, is er een hardnekkige groep waarbij niet doordringt dat andere bezigheden in de auto gevaarlijk zijn. "Die moeten we in de portemonnee raken om ze bewuster te maken."

Mensen die bezig zijn met hun telefoon maar wel nog recht rijden, worden aan de kant gezet en krijgen een waarschuwing. Bij bestuurders die slingeren leidt dat zelfs meteen tot een boete die kan oplopen tot 2500 euro.

Uit een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid zou zijn gebleken dat afleiding bij tachtig procent van de ongelukken een rol speelt. Zo leidt bellen tot een tragere reactietijd van een kwart seconde en bij het invoeren van een nummer is dat nog meer. Handsfree bellen scoort nauwelijks beter.

Aan de politieactie is en campagne gekoppeld met de naam 'Afleiding in het verkeer'. De campagne is een samenwerking van het ministerie van Verkeer & Waterstaat, Veilig Verkeer Nederland, RAI, het KLPD, BOVAG en de ANWB.

Aanhouding biervrouwen ook hier mogelijk

Ook bij een WK voetbal in Nederland zouden de zogenoemde Bavaria-meisjes kunnen worden aangehouden door de politie voor het plegen van sluikreclame. Dat blijkt uit antwoorden aan de Tweede Kamer van demissionair minister Ab Klink (Sport).

Nederland heeft zich samen met België kandidaat gesteld voor het binnenhalen van het WK in 2018 of 2022. In juli verzocht de Tweede Kamer duidelijkheid over de eisen die de wereldvoetbalbond FIFA stelt.

Over het onderwerp merkenrecht schrijft Klink: "Indien de FIFA aangifte doet van een mogelijk strafbaar feit, zullen politie en het openbaar ministerie op de in Nederland gebruikelijke wijze bekijken welk strafrechtelijk vervolg daaraan gegeven moet worden. Of daarbij aanhoudingen van verdachten moet plaatsvinden, is een van de mogelijkheden, maar zal per geval moeten worden beoordeeld."

Aanhouding biervrouwen ook hier mogelijk
Aanhouding biervrouwen ook hier mogelijk (Foto: ANP)

My Way verboden bij begrafenissen Melbourne

Sportliederen en populaire songs zoals My Way worden verboden bij begrafenissen in ruim tweehonderd katholieke kerken in Australië. Aartsbisschop Denis Hart van Melbourne heeft dat bepaald.

Het decreet volgt op een studie die aantoonde dat het clublied van het Australisch voetbalteam in Melbourne een de meest gevraagde liederen waren voor begrafenissen in de stad. Ook My Way en Bette Midlers The Wind Beneath My Wings zijn veelgedraaid.

De aartsbisschop vindt sportsongs ongeschikt voor een dienst over de ernst van de dood. In nieuwe richtlijnen bepaalde hij ook dat kinderliedjes bij begrafenissen van kinderen niet gepast zijn, "omdat ze het verdriet verergeren".

De richtlijnen stellen dat rekening moet worden gehouden met de wensen van de overledenen, maar dat de katholieke begrafenis een heilig ritueel is en geen seculiere viering van iemands leven. Een woordvoerder erkende dat niet iedereen blij is met de nieuwe richtlijnen.

[US Open] Youzhny in vijf sets langs Wawrinka

Mikhail Youzhny heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan de halve finale van de US Open bereikt. De Rus was in een spannende vijfsetter Stanislas Wawrinka uit Zwitserland de baas: 3-6, 7-6 (7), 3-6, 6-3, 6-3. De Rus, die in 2006 al eens bij de laatste vier stond in New York, neemt het in de halve eindstrijd op tegen Rafael Nadal of Fernando Verdasco.

Tot tweemaal toe nam Wawrinka een set voorsprong, maar beide keren kwam Youzhny terug. Dat was niet nodig geweest, want de Zwitser had in de tiebreak van de tweede set al kansen om te winnen. In de beslissende vijfde set leek Youzhny wat fitter. De Rus nam een vroege break voorsprong, maar zag Wawrinka op vechtlust terugkomen.

Na een blessurebehandeling van Youzhny op 2-2 was het ritme van Wawrinka opnieuw gebroken. Youzhny brak weer en hield vervolgens zijn opslag vast. Na ruim vier uur kreeg de Rus op de opslag van Wawrinka zijn eerste matchpunt dat hij gelijk benutte zodat Youzhny kon salueren.

Eerder op donderdag lieten Liezel Huber en Bob Bryan zich tot de eerste kampioenen van deze editie van de US Open kronen. Het als eerste geplaatste Amerikaanse duo versloeg in de finale van het gemengd dubbelspel Kveta Pesche uit Tsjechië en de Pakistaan Aisam-Ul-Haq Qureshi: 6-4, 6-4.

[WK Judo] Judoka Bosch naar halve finale

Edith Bosch staat in de halve finale van de WK judo in Tokio. De beste Nederlandse in de klasse tot 70 kilogram rekende tijdens de kwartfinale in een hard gevecht af met Ye-Sul Hwang uit Zuid-Korea.

Bosch was vrijgeloot voor de eerste ronde en kende tijdens haar eerste optreden in Tokio weinig problemen met Kelita Zupancic uit Canada. Ze rekende in de derde ronde al na 42 seconden af met Kathleen Sell uit de Verenigde Staten.

Guillaume Elmont bereikte de kwartfinale van de mondiale eindstrijd in de hoofdstad van Japan. Hij hoefde in de vierde ronde niet in actie te komen. Hatem Abd El Akher kon wegens een rugblessure niet meer in actie komen. Elmont was vrijgeloot voor de eerste ronde en verraste in de tweede ronde Olympisch kampioen Ole Bischof uit Duitsland. Hij versloeg vervolgens ook de Italiaan Antonio Ciano.

UvA wil minder rechtenstudenten toelaten

Over twee jaar zullen waarschijnlijk niet alle studenten meer Rechten kunnen studeren in Amsterdam.

De UvA overweegt in 2012 een numerus fixus in te voeren voor de studie. Er zijn nu te veel aanmeldingen en een hoog uitvalspercentage. En dat kan op den duur de kwaliteit van het onderwijs in gevaar brengen, vreest UvA-voorzitter Karel van der Toorn. Een strengere selectie aan de poort moet dat voorkomen.

Tien dagen films in Vlissingen

Met de Europese première van The American, de tweede film van Anton Corbijn, opent vrijdagavond in Vlissingen de twaalfde editie van filmfestival Film by The Sea. De Zeeuwse havenstad staat de komende tien dagen in het teken van de cinema.

Regisseur en fotograaf Corbijn en acteurs Thekla Reuten en Johan Leysen zijn op de eerste festivaldag in Vlissingen aanwezig.

Tijdens Film by The Sea, dat van vrijdag 10 tot en met zondag 19 september plaats heeft, worden meer dan negentig films vertoond. Ook zijn er theatervoorstellingen, workshops en talkshows te volgen en kan het publiek acteurs, schrijvers en regisseurs ontmoeten.

Op vrijdag 17 september worden de belangrijkste prijzen van het festival uitgereikt. De PZC Film by The Sea Award, voor de beste literatuurverfilming van het seizoen 2009-2010 volgens het festivalpubliek, gaat naar Precious. Actrice Gabourey Sidibe neemt de prijs in ontvangst.

De Lifetime Achievement Award komt toe aan de Franse schrijver en scenarist Jean-Claude Carrière. De Film en Literature Award is voor de beste boekverfilming op het festival.

Het evenement sluit op zondag 19 september af met de vertoning van The Town, de nieuwste film van regisseur en acteur Ben Affleck.

Tien dagen films in Vlissingen
Tien dagen films in Vlissingen (Foto: ANP)

Tijd voor Eid al-Fitr, oftewel Suikerfeest

De vastentijd voor moslims zit er weer op. Een maand lang hebben moslims in Nederland van zonsopgang tot zonsondergang gevast door niet te eten, drinken, roken, vrijen, vloeken en roddelen. Met het zichtbaar worden van de eerste sikkel van de nieuwe maan is het einde van de vastenmaand aangebroken. En dus is het Eid al-Fitr, oftewel Suikerfeest.

Veel moslims gaan op de ochtend van het Suikerfeest naar de moskee voor het uitspreken van het feestgebed. Wie geld heeft, schenkt aan de armen . De Unie van de Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam en Omstreken (UMMAO) heeft opgroepen om de giften, de zogeheten Zakat al-fitr, aan gironummer 555 te schenken ten behoeve van Pakistan.

Volgens de Turkse kalender is het Suikerfeest donderdag al begonnen. Tijdens het Suikerfeest eten moslims voornamelijk zoete gerechten en geeft men elkaar vaak cadeautjes. Veel tijd gaat op aan familiebezoek en gezamenlijk eten.

Na maand vasten is het tijd voor zoetigheid
Na maand vasten is het tijd voor zoetigheid (Foto: ANP)

Enorme brand San Francisco

Een explosie en een daarop volgende brand hebben donderdag (lokale tijd) tientallen woningen en andere gebouwen verwoest in San Bruno, een zuidelijke satellietstad van San Francisco. Zeker negentien mensen raakten gewond, zo meldde The San Francisco Chronicle.

Tv-zenders toonden beelden van de vuurhaard met vlammen van tientallen meters hoog. Bewoners van de getroffen wijk vreesden in eerste instantie een terreuraanslag toen ze een enorme klap hoorden, kort voordat in de Verenigde Staten de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 worden herdacht.

Volgens de politie ontstond de explosie in de buurt van de internationale luchthaven van San Francisco echter in een ondergrondse gasleiding. Het is nog onduidelijk wat er precies is misgegaan.

LSVb daagt Onderwijs om OV-chipkaart

Het Ministerie van Onderwijs moet onmiddellijk een einde maken aan de choas met de OV-chipkaart en studenten hun geld teruggeven. De Landelijke Studenten Vakbond en reizigersorganisatie ROVER stappen met deze eis naar de rechter.

Beide organisaties waren aanvankelijk van plan om via de Nationale ombudsman een claim in te dienen, maar de voorbereiding daarvoor duurt zo'n drie weken. "Vandaar dat we nu een advocaat in de arm nemen en via de juridische weg willen afdwingen dat studenten snel hun in totaal miljoenen euro's voorgeschoten geld terugkrijgen en de duurzaamheid van de kaart wordt gewaarborgd", zo zegt LSVb-voorzitter Sander Breurs.

Breurs is van mening dat men studenten 'niet serieus' neemt, aangezien zij gemiddeld drie tot vier weken moeten wachten voordat een kapotte OV-chipkaart wordt vervangen, terwijl het bij alle andere reizigers slechts twee dagen duurt. "Dat zijn zaken die niet kunnen, daar was de ombudsman het trouwens met ons eens."

Onderwijs nam gisteren contact op met Breurs nadat hij in De Telegraaf acties van studenten aankondigde. "De krant lag nog niet in de bus of ik kreeg al een telefoontje van het ministerie. Ineens ziet men in dat we terecht klagen en buiten onze schuld om in grote financiële problemen komen. Maar we laten ons niet aan het lijntje houden en gaan door ons recht te halen. Mochten ze alsnog onze eisen inwilligen, ja, dan stoppen we met onze acties."

Homobeleid leger VS in strijd met grondwet

Homoseksuelen en lesbiënnes moeten openlijk kunnen uitkomen voor hun seksuele geaardheid in het Amerikaanse leger. De huidige praktijk, waarbij militairen die op dezelfde sekse vallen dat geheim moeten houden, vormt een schending van de grondwet in de Verenigde Staten.

Dat heeft rechter Virginia Phillips vrijdag (lokale tijd) bepaald in een procedure die was aangespannen door een belangenorganisatie die 19.000 homoseksuele militairen en oud-militairen vertegenwoordigt. Volgens Philips is het zogenoemde 'Don't Ask, Don't Tell'-beleid, dat in 1993 onder de toenmalige president Bill Clinton werd ingevoerd, in strijd met de vrijheid van meningsuiting en het recht in algemene zin.

Sinds het besluit van de regering-Clinton mogen rekruten niet meer naar hun geaardheid worden gevraagd. Aan de andere kant kunnen homoseksuelen op straffe van ontslag en mogelijke strafrechtelijke vervolging nog altijd niet openlijk voor hun homoseksualiteit uitkomen.

PvdA heeft oppositieplannen klaar

De PvdA heeft zich neergelegd bij een rol in de oppositie en heeft een plan voor de strategie vanuit de zijlijn klaar. Eén van de doelen is om de spanningen in het 'kabinet Wilders', zoals het door de PvdA genoemd wordt, bloot te leggen om zo het kabinet in de problemen te brengen. Dat schrijft vrijdag De Telegraaf op basis van het plan.

In het document staat ook hoe de partij het land wil mobiliseren tegen een rechts kabinet. "Het rechts afbraakbeleid gaat de komende jaren veel maatschappelijk verzet op de been brengen. Oppositie voeren we daarom niet uit een Haags isolement, maar in nauwe samenwerking met de sociale beweging, de milieubeweging, ouderen en jongerenorganisaties."

Het belangrijkste onderdeel van het plan lijkt het omverwerpen van het kabinet. Zo wordt er gesproken over een strategie van betrouwbaarheid en geloofwaardigheid, maar 'in situaties waarin zich een serieuze kans voordoet (de stabiliteit van) de coalitie te ondermijnen, kan die opportuniteit voorrang krijgen boven consistent, geloofwaardig optreden.'

Een samenwerking met andere partijen op links ligt volgens de oppositiestrategie niet voor de hand. De SP wordt weggezet als een dogmatische socialistische partij en D66 en GroenLinks als links-liberale clubs. "De PvdA moet steeds de spil zijn in het oppositiefront."

Voor meeste mensen armoede tijdelijk

Armoede is meestal tijdelijk, maar er is een grote groep die lang onder de armoedegrens leeft. Van de huishoudens met een laag inkomen zijn zes op de tien er drie jaar later financieel beter aan toe. De andere 40 procent is ook na drie jaar nog niet aan de armoede ontsnapt. Autochtone Nederlanders hebben vijfmaal zoveel kans om blijvend boven de armoedegrens uit te komen als niet-westerse migranten.

Dit zijn enkele conclusies uit het rapport Uit de armoede werken, dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vrijdag heeft gepubliceerd. Meestal is de verbetering van de financiële positie te danken aan een baan. Omdat niet-westerse allochtonen minder kansen hebben op de arbeidsmarkt is het voor hen moeilijker uit de armoede te komen. Het SCP benadrukt wel dat een baan geen garantie biedt dat iemand niet (meer) in armoede hoeft te leven.

Voor het rapport hield het SCP in 2007 een steekproef onder mensen die in 2004 behoorden tot de 618.000 huishoudens met een inkomen onder bijstandsniveau. In 2004 lag dat voor een alleenstaande op 860 euro netto per maand.

In 2007 had 60 procent zich aan de armoede ontworsteld. De meesten waren al in 2005 boven de armoedegrens uitgekomen en daar sindsdien ook gebleven. Van de overige 40 procent moest het merendeel de hele periode tussen 2004 en 2007 van het lage inkomen rondkomen. Slechts een klein deel van die huishoudens slaagde er aanvankelijk in de positie te verbeteren, maar viel later toch weer terug.

Ruim de helft van de armen heeft in de 3,5 jaar voorafgaand aan de steekproef niet naar werk gezocht. In de helft van de gevallen werden gezondheidsredenen aangevoerd als reden om niet te proberen een baan te vinden.

Voor meeste mensen armoede tijdelijk
Voor meeste mensen armoede tijdelijk (Foto: ANP)

Redknapp zegt geen 'nee' tegen bondscoachschap Engeland

Harry Redknapp maakt er geen geheim van ooit nog eens bondscoach van Engeland te willen worden. De huidige keuzeheer Fabio Capello neemt over twee jaar afscheid.

Volgens de bookmakers in Engeland is Redknapp de favoriet om Capello na het EK van 2012 in Polen en Oekraïne op te volgen. De Engelse manager zit niet met smart te wachten tot de dag dat de functie van bondscoach vrijkomt, maar geeft wel aan graag een Engelse trainer aan het roer te zien.

"Ik heb altijd gezegd dat als je een Engelsman bent, het moeilijk is om ‘nee' te zeggen tegen het bondscoachschap", zegt Redknapp in The Sunday Mirror. "Het is een mijlpaal in je loopbaan als oefenmeester."

De Engelse manager snapt de beweegredenen van de Engelse voetbalbond niet om een buitenlander aan te stellen als bondscoach van The Three Lions. "Veel trainers hebben de capaciteiten, maar krijgen de kans gewoonweg niet", besluit hij.

[Upd] Koranverbranding slechts uitgesteld

De Amerikaanse dominee Terry Jones die van plan was op 11 september korans te verbranden, gaat dit toch niet doen. De dominee geeft toe aan de enorme golf van kritiek en verontwaardiging die is ontstaan nadat hij zijn plan bekendmaakte.

Zo riep de Amerikaanse president Barack Obama Jones donderdag op af te zien van de koranverbranding. Diverse politieke en religieuze leiders wereldwijd veroordeelden de koranverbranding ook al. De dominee wilde op het terrein van zijn Dove World Outreach Center in Gainesville het heilige boek van de moslims te verbranden ter ere van de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001.

Update 05:20
De controversiële Amerikaanse pastoor Terry Jones overweegt zijn plan voor een openbare koranverbranding, die wereldwijd voor veel ophef zorgde, alsnog door te zetten. Dat zei hij donderdag (lokale tijd), enkele uren nadat hij had bekendgemaakt dat hij afzag van de actie.

Jones stelt nu dat de boekverbranding slechts is uitgesteld. De pastoor van een kleine christelijke gemeenschap in Florida had naar eigen zeggen aanvankelijk besloten de actie op zaterdag (11 september) niet door te zetten omdat de bouw van het islamitisch centrum bij Ground Zero in New York niet door zou gaan.

Hij zou het plan hebben afgeblazen na een gesprek met de plaatselijke imam Mohammed Musri. Projectleider en imam Feisal Abdul Rauf ontkende donderdag echter dat de plannen voor het complex zijn veranderd.

Een boze Jones beargumenteerde zijn nieuwe opstelling als volgt: "We zijn zeer teleurgesteld en geschokt. Want als dit waar is dan heeft hij (Musri) tegen ons gelogen. Daarom zijn we genoodzaakt onze beslissing te heroverwegen."

Musri reageerde door te zeggen dat hij helemaal geen toezegging heeft gedaan over een andere locatie van het complex. "Jones heeft de verkeerde conclusie getrokken uit onze gesprekken", aldus Musri tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Hij weet best dat we geen deal hadden."

Musri probeerde als tussenpersoon te fungeren om een gesprek tussen imam Rauf en pastoor Jones te bewerkstelligen. Dit gesprek zou zaterdag plaatsvinden. "Ik hoop dat dit nog door kan gaan", aldus Musri. Ook de organisatie van Jones wil in gesprek treden met Rauf.

De kerk van Jones heeft besloten 24 uur te wachten op de bevestiging van het gesprek met Rauf, alvorens een beslissing over de actie te nemen. Rauf wil op zijn beurt alleen met Jones praten als hij de boekverbranding afblaast.

Trump biedt op terrein moskee bij Ground Zero

De Amerikaanse vastgoedmagnaat Donald Trump heeft zich gemengd in de discussie over het islamitisch centrum in de omgeving van Ground Zero in New York. Hij wil het bouwterrein voor het omstreden complex met een moskee kopen van de huidige eigenaren, zo meldden media in de Verenigde Staten.

Trump biedt 25 procent meer dan het bedrag dat de initiatiefnemers voor de bouw van Cordoba House, zoals het project wordt genoemd, eerder hebben neergeteld. De miljardair stelt als voorwaarde dat het islamitische complex op minstens vijf huizenblokken afstand wordt gebouwd van de plek waar op 11 september 2001 bijna 3000 mensen stierven toen terroristen met twee vliegtuigen in het World Trade Center vlogen.

Volgens het huidige plan komt de honderd miljoen dollar (bijna 80 miljoen euro) kostende toren te staan op twee huizenblokken afstand van Ground Zero. Veel Amerikanen zijn tegen de bouw van de moskee op deze plaats.

Trump biedt op terrein moskee bij Ground Zero
Trump biedt op terrein moskee bij Ground Zero (Foto: ANP)

Excelsior mét Fernandez tegen Heracles dankzij Moreno

Excelsior hoeft vooralsnog niet te vrezen voor een afwezigheid van Guyon Fernandez. De spits hangt een schorsing boven het hoofd.

Excelsior kruist dit weekeinde de degens met Heracles Almelo. Tot opluchting van de Kralingers komt Fernandez gewoon in actie, daar de tuchtcommissie van de KNVB nog geen uitspraak heeft gedaan in zijn strafzaak.

Fernandez hoorde vorige week vier duels schorsing tegen zich geëist worden, omdat hij in de wedstrijd bij AZ (1-1) zou hebben nagetrapt richting Hector Moreno. Hij en zijn werkgever Excelsior gingen niet akkoord met de voorgestelde boetedoening.

Het hoger beroep bij de tuchtcommissie zou aanvankelijk gisteren in Zeist plaatshebben, maar omdat Moreno op pad was met het nationale elftal van Mexico, kon hij niet op de zitting verschijnen. Daarom is de uitspraak verplaatst naar maandag. In afwachting van het resultaat mag Excelsior Fernandez zaterdagavond gewoon opstellen tegen Heracles.

Vlug: "Eindhoven was écht mijn laatste kans"

Jeffrey Vlug kent evenals zijn club FC Eindhoven een flitsende start van het seizoen. De Brabanders gaan verrassend aan kop in de Jupiler League.

Vlug blijft echter kritisch. "We hebben nog zóveel weggegeven op het laatst vorig seizoen en zijn máár twaalfde geworden. Dat moet dit jaar echt beter", aldus de aanvaller, die trots is op zijn nuchtere kijk op het leven en het voetbal. Vlug staat sinds medio 2009 onder contract in Eindhoven. "Ik dacht: dit is écht mijn laatste kans."

"Het voetbalwereldje kent al genoeg mensen die zich anders voordoen dan dat ze zijn", vervolgt Vlug tegenover het Eindhovens Dagblad. "Zo zit ik niet in elkaar. Mijn eerlijkheid heeft me al heel wat problemen opgeleverd, maar ook heel veel moois gebracht."

Verhagen houdt Wilders in de gaten

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen houdt zaterdag scherp in de gaten wat PVV-leider Geert Wilders zegt in zijn toespraak bij Ground Zero in New York.

"Ik ben ook minister van Buitenlandse Zaken, dus ik zal mij op de hoogte stellen van wat Wilders zegt", zei Verhagen donderdagavond. "Het staat Wilders vrij om te zeggen wat hij vindt, maar als ik het er niet mee eens ben, zal ik er afstand van nemen."

Verhagen wilde niet vooruitlopen op de mogelijke betekenis van Wilders' speech voor het vervolg van de onderhandelingen over een rechts kabinet. "Commentaar geven doe ik pas op zaterdagavond."

Wilders houdt zaterdagavond (Nederlandse tijd) een toespraak op een protestbijeenkomst in New York tegen de komst van een islamitisch centrum in de buurt van Ground Zero. In politiek Den Haag wordt er rekening mee gehouden dat hij met harde teksten komt, wat tot ophef kan leiden in het CDA.

VVD-leider Mark Rutte zegt zich geen zorgen te maken over Wilders' toespraak. "Ik ga zaterdagavond eten bij vrienden in Rotterdam, en daar staat geen televisie bij aan", zei Rutte. Maar als Wilders te ver gaat, zal Rutte er afstand van nemen, voegde hij eraan toe.

Ontwrichte elleboog Van Nistelrooy bij terugkeer HSV

Ruud van Nistelrooy heeft tijdens een oefensessie voor verontruste blikken bij Hamburger SV gezorgd. De aanvaller keerde recentelijk terug van interlandverplichtingen met het Nederlands elftal en ontwrichtte bij terugkomst donderdag direct zijn elleboog.

Het gewricht schoot uit de kom, tot opluchting voor de spits én zijn werkgever HSV bleek de hoofdrolspeler geen klachten aan het euvel te hebben overgehouden. Van Nistelrooy kon de training hervatten en is zaterdag gewoon inzetbaar voor het competitieduel met 1.FC Nürnberg.

"Gelukkig ondervindt Van Nistelrooy geen hinder meer van de blessure", aldus HSV-coach Armin Veh in gesprek met Focus. "Hij heeft geen klachten meer." Dat komt als een opluchting voor Veh, die geen beroep kan doen op Mladen Petric. De Kroaat liep dinsdag in de EK-kwalificatiewedstrijd een enkelblessure op. "Zoals het er nu naar uitziet, komt Mladen niet in actie", zegt Veh.

Van Nistelrooy steekt dit seizoen in bloedvorm. Hij scoorde dit seizoen in totaal al acht keer en is niet te stuiten. Vorige week vrijdag tekende de international van Nederland tevens voor het slotakkoord (0-5) in de interland tegen San Marino.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.