Opstelten vraagt om geduld rond formatie

Oud-informateur Ivo Opstelten heeft de betrokkenen bij de formatie vrijdag aangeraden voorlopig te stoppen met twitteren. Dat zei hij na een gesprek met zijn opvolger als informateur Herman Tjeenk Willink. Volgens hem is de formatie op dit moment het meest gebaat bij geduld en rust.

Volgens Opstelten is het ongeduld rond de formatie overdreven. "Wacht het verslag van de informateur maar even af" zei de VVD'er.

Donderdag uitte het VVD-hoofdbestuurslid Henri Kruithof nog kritiek op Tjeenk Willink. "Wie of wat geeft Tjeenk Willink het recht om extra eisen aan deze coalitie te stellen. In de Tweede Kamer zal straks wel blijken of er een meerderheid is of niet." In reactie op de Twitterberichten zei Opstelten: "Stop daar maar even mee."

Na Opstelten ontving Tjeenk Willink aan het begin van de middag voorzitter van de Eerste Kamer René van der Linden. Om 16.00 uur volgt VVD-leider Mark Rutte. Anderhalf uur later is het de beurt aan Geert Wilders (PVV) en om 20.00 uur aan Maxime Verhagen (CDA). De informateur biedt zijn eindrapport maandag aan aan de koningin.