PvdA heeft oppositieplannen klaar

De PvdA heeft zich neergelegd bij een rol in de oppositie en heeft een plan voor de strategie vanuit de zijlijn klaar. Eén van de doelen is om de spanningen in het 'kabinet Wilders', zoals het door de PvdA genoemd wordt, bloot te leggen om zo het kabinet in de problemen te brengen. Dat schrijft vrijdag De Telegraaf op basis van het plan.

In het document staat ook hoe de partij het land wil mobiliseren tegen een rechts kabinet. "Het rechts afbraakbeleid gaat de komende jaren veel maatschappelijk verzet op de been brengen. Oppositie voeren we daarom niet uit een Haags isolement, maar in nauwe samenwerking met de sociale beweging, de milieubeweging, ouderen en jongerenorganisaties."

Het belangrijkste onderdeel van het plan lijkt het omverwerpen van het kabinet. Zo wordt er gesproken over een strategie van betrouwbaarheid en geloofwaardigheid, maar 'in situaties waarin zich een serieuze kans voordoet (de stabiliteit van) de coalitie te ondermijnen, kan die opportuniteit voorrang krijgen boven consistent, geloofwaardig optreden.'

Een samenwerking met andere partijen op links ligt volgens de oppositiestrategie niet voor de hand. De SP wordt weggezet als een dogmatische socialistische partij en D66 en GroenLinks als links-liberale clubs. "De PvdA moet steeds de spil zijn in het oppositiefront."