Politie start grootste verkeersactie ooit

De politie begint vrijdag met de grootste verkeersactie gericht tegen gevaarlijk rijgedrag ooit. Zo'n dertigduizend agenten openen de jacht op automobilisten die zich laten afleiden door hun telefoon, navigatiesysteem of iets anders. Afleiding kost jaarlijks tientallen levens, zegt korpschef Bert Wijbenga in het AD.

Volgens Wijbenga, chef van de politie in Lelystad, maar landelijk belast met de portefeuille Verkeer, is er een hardnekkige groep waarbij niet doordringt dat andere bezigheden in de auto gevaarlijk zijn. "Die moeten we in de portemonnee raken om ze bewuster te maken."

Mensen die bezig zijn met hun telefoon maar wel nog recht rijden, worden aan de kant gezet en krijgen een waarschuwing. Bij bestuurders die slingeren leidt dat zelfs meteen tot een boete die kan oplopen tot 2500 euro.

Uit een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid zou zijn gebleken dat afleiding bij tachtig procent van de ongelukken een rol speelt. Zo leidt bellen tot een tragere reactietijd van een kwart seconde en bij het invoeren van een nummer is dat nog meer. Handsfree bellen scoort nauwelijks beter.

Aan de politieactie is en campagne gekoppeld met de naam 'Afleiding in het verkeer'. De campagne is een samenwerking van het ministerie van Verkeer & Waterstaat, Veilig Verkeer Nederland, RAI, het KLPD, BOVAG en de ANWB.