Japan kondigt stimulering economie aan

Redactie

De Japanse overheid heeft vrijdag een stimuleringspakket aangekondigd van 915 miljard yen (circa 8,6 miljard euro) ter ondersteuning van de economie. Daarnaast voert de regering de druk op de centrale bank op om de deflatie te bestrijden en de stijging van de yen een halt toe te roepen.

Het stimuleringspakket is gericht op het ondersteunen van de werkgelegenheid, de consumentenuitgaven en de zakelijke investeringen. Het pakket vertegenwoordigt slechts 0,2 procent van het binnenlandse bruto product en de overheid verwacht dat het BBP-cijfer door het pakket met ongeveer 0,3 procent zal toenemen. Economen hebben kritiek geuit op het pakket en stellen dat de omvang te gering is om een duidelijk impact te hebben gezien de schaal van de Japanse economische malaise.

De Japanse overheid liet bij de onthulling van het pakket tevens weten dat ze verwacht dat de Bank of Japan additionele noodzakelijke beleidsmaatregelen zal nemen en een geschikt en flexibel monetaire beleid zal voeren om de Japanse economie te ondersteunen.