Webb pleit voor technologische hulpmiddelen

Olga Kroeders

Arbiter Howard Webb maakt morgen voor het eerst sinds de WK-finale zijn opwachting in de Premier League. Tijdens het duel West Bromwich Albion en Tottenham Hotspur kan hij Rafael van der Vaart tegenkomen.

Gisteren woonde hij in Brussel de boekpresentatie van collega-arbiter en goede vriend Frank De Bleeckere bij en sprak hij zich uit.

"Ik heb begrepen dat de FIFA de mogelijkheid van technologie op de doellijn wil onderzoeken", vertelde hij aan The Mail Online. "Dat heeft tijd nodig. Maar alles dat mijn taak makkelijker maakt, sta ik voor open. We gebruiken nu de menselijke waarneming en misschien is het gebruik van sommige technologische hulpmiddelen een stap voorwaarts. Ik heb liever dat er geen discussie over arbiters is."

Over Webb was veel discussie na de finale. Onder meer over het nalaten van het geven van rode kaarten aan Mark van Bommel en Nigel de Jong en voor het missen van een hoekschop van Oranje, waarna Spanje scoorde. Hij heeft de wedstrijd inmiddels terugbekeken.

"Ik vond de wedstrijd minder slecht dan ik dacht in het veld", aldus Webb in De Telegraaf. "Er waren aardig wat kansen over en weer. Sommige dingen kun je tien keer terugkijken en dan kan je nog steeds van mening verschillen wat de beste beslissing is. Zo'n moment met Elia, waar de winnende counter van Spanje uitkwam, blijft lastig. Wel had ik daarvoor een corner aan Nederland kunnen geven."

Morgen komt hij mogelijk Rafael van der Vaart tegen, maar daar is hij niet bang voor. "Het wederzijdse respect is groot, durf ik wel te zeggen. Nederland mag trots zijn dat ze in de finale hebben gestaan. Ik verheug me er dan ook op om sommige van die jongens weer te mogen fluiten. Zaterdag heb ik Tottenham, dus wie weet, is Van der Vaart erbij."

Ook Van der Vaart liet vandaag weten geen probleem te zien. "Ik zie geen probleem. Hij was een beetje ongelukkig in de finale."