[US Open] Youzhny in vijf sets langs Wawrinka

Olga Kroeders

Mikhail Youzhny heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan de halve finale van de US Open bereikt. De Rus was in een spannende vijfsetter Stanislas Wawrinka uit Zwitserland de baas: 3-6, 7-6 (7), 3-6, 6-3, 6-3. De Rus, die in 2006 al eens bij de laatste vier stond in New York, neemt het in de halve eindstrijd op tegen Rafael Nadal of Fernando Verdasco.

Tot tweemaal toe nam Wawrinka een set voorsprong, maar beide keren kwam Youzhny terug. Dat was niet nodig geweest, want de Zwitser had in de tiebreak van de tweede set al kansen om te winnen. In de beslissende vijfde set leek Youzhny wat fitter. De Rus nam een vroege break voorsprong, maar zag Wawrinka op vechtlust terugkomen.

Na een blessurebehandeling van Youzhny op 2-2 was het ritme van Wawrinka opnieuw gebroken. Youzhny brak weer en hield vervolgens zijn opslag vast. Na ruim vier uur kreeg de Rus op de opslag van Wawrinka zijn eerste matchpunt dat hij gelijk benutte zodat Youzhny kon salueren.

Eerder op donderdag lieten Liezel Huber en Bob Bryan zich tot de eerste kampioenen van deze editie van de US Open kronen. Het als eerste geplaatste Amerikaanse duo versloeg in de finale van het gemengd dubbelspel Kveta Pesche uit Tsjechië en de Pakistaan Aisam-Ul-Haq Qureshi: 6-4, 6-4.