LSVb daagt Onderwijs om OV-chipkaart

Michel (OA)

Het Ministerie van Onderwijs moet onmiddellijk een einde maken aan de choas met de OV-chipkaart en studenten hun geld teruggeven. De Landelijke Studenten Vakbond en reizigersorganisatie ROVER stappen met deze eis naar de rechter.

Beide organisaties waren aanvankelijk van plan om via de Nationale ombudsman een claim in te dienen, maar de voorbereiding daarvoor duurt zo'n drie weken. "Vandaar dat we nu een advocaat in de arm nemen en via de juridische weg willen afdwingen dat studenten snel hun in totaal miljoenen euro's voorgeschoten geld terugkrijgen en de duurzaamheid van de kaart wordt gewaarborgd", zo zegt LSVb-voorzitter Sander Breurs.

Breurs is van mening dat men studenten 'niet serieus' neemt, aangezien zij gemiddeld drie tot vier weken moeten wachten voordat een kapotte OV-chipkaart wordt vervangen, terwijl het bij alle andere reizigers slechts twee dagen duurt. "Dat zijn zaken die niet kunnen, daar was de ombudsman het trouwens met ons eens."

Onderwijs nam gisteren contact op met Breurs nadat hij in De Telegraaf acties van studenten aankondigde. "De krant lag nog niet in de bus of ik kreeg al een telefoontje van het ministerie. Ineens ziet men in dat we terecht klagen en buiten onze schuld om in grote financiële problemen komen. Maar we laten ons niet aan het lijntje houden en gaan door ons recht te halen. Mochten ze alsnog onze eisen inwilligen, ja, dan stoppen we met onze acties."