[WK] Strafbalkiller Sombroek: "Was best spannend"

Niels (DerMeister)

Joyce Sombroek heeft donderdag weer een nieuw hoofdstuk aan haar hockeysprookje toegevoegd. Een dag voor haar twintigste verjaardag stopte ze twee strafballen in de halve finale van het WK, waardoor Nederland naar de finale gaat.

Alsof ze het allemaal al heel vaak had meegemaakt, zo ontspannen stond Joyce Sombroek in het doel tijdens de strafballenserie van haar eerste halve finale op een wereldkampioenschap. Zo leek het tenminste. Maar het ijskonijn uit Zeist gaf toe dat het allemaal welwat met haar deed. "Ik moet zeggen dat het best spannend was", zei de goalie na afloop.

Sombroek had vooraf geen videobeelden van de Engelse strafballen bestudeerd. "Dit was niet echt een scenario dat we verwachtte", zei ze lachend. "Maar bij strafballen heb je volgens mij ook weinig aan video. Ik ga daar gewoon staan en focus met helemaal op de bal."

Haar geheim? "Ik kies nooit een hoek en probeer zo lang mogelijk te wachten. En ik had een beetje geluk dat die Engelse meiden niet heel hard pushten. Maar ik vind het vooral knap van onze meiden die een strafbal namen. Zei moesten scoren. Als ik een bal doorlaat is er nog niets verloren."

Dat het Argentijnse publiek massaal achter Engeland stond en Nederland uitjouwde, had Sombroek natuurlijk wel gehoord , maar het deed haar niet zoveel. "Ach, het was wel duidelijk wie zij liever in de finale zagen staan. Maar ik heb me daar gewoon voor afgesloten."