Houllier voorlopig nog niet op de bank bij Villa

Het is nog onduidelijk wanneer Gérard Houllier officieel de leiding overneemt bij Aston Villa. De 63-jarige Fransman tekende woensdag een driejarig contract bij de huidige nummer vier van de Premier League, maar moet nog worden vrijgegeven door de Franse bond.

Hij was bij de Franse bond in dienst als technisch directeur. "Ze wilden eigenlijk dat ik nog drie maanden bleef, maar ik ben nu aan het onderhandelen om eerder te kunnen vertrekken", zegt Houllier.

Houllier hoopt op 22 september voor de League Cup tegen Blackburn Rovers te debuteren. De wedstrijden tegen Stoke City van maandag en Bolton Wanderers van 18 september komen nog te vroeg. "Ik heb een goede relatie met de Franse bond en ik ga binnenkort terug naar Frankrijk om nog wat dingen uit te zoeken", zegt hij.

Voorlopig blijft assistent-trainer Kevin MacDonald de taken waarnemen. Aston Villa is al sinds de start van de competitie op zoek naar een nieuwe manager, toen Martin O'Neill om privéredenen opstapte. Met de terugkeer naar de Premier League komt er een langgekoesterde wens uit voor Houllier. Hij werkte eerder al tussen 1998 en 2004 bij Liverpool. "Iedereen kent mijn passie voor het Engelse voetbal. Dat is alleen maar sterker geworden sinds mijn tijd bij the Reds", zegt hij. "Ik had verschillende aanbiedingen, maar het bod van Aston Villa was onweerstaanbaar. Het is een club met een mooie geschiedenis en een sterke selectie. Dat heeft meegespeeld in mijn beslissing."

Houllier hoopt de club voor het eerst sinds 1996, toen de club de League Cup won, een prijs te bezorgen, maar benadrukt ook dat er geen wonderen van hem verwacht moeten worden. "Iedere club wil Champions- of Europa League halen, maar wij willen het stapje voor stapje blijven doen", zegt de Fransman. "Er is een visie voor geleidelijke verbetering. De eigenaar Randy Lerner heeft geen doelen gesteld voor de komende drie jaar, maar als we in de top vier eindigen zou dat een uitstekende prestatie zijn."