Front Mission Evolved

wc-eend

Mech-games zijn niet zo populair in Europa als dat ze in Japan zijn en Square Enix stond met Front Mission Evolved op de beursvloer van de GamesCom, gaat deze game de kloof dichten?

In alle rust startte ik de demo van het spel want het was nou niet bepaald druk bij de stand. Ik kreeg een basis-mech waaraan ik een aantal dingen kon veranderen. Denk aan extra batterijen voor mijn schild, of lichtere hardware zodat ik flexibeler zou zijn.

Mijn keuze viel uiteindelijk op een zware mech uitgerust met een shotgun in elke hand en een raket-lanceerder op elke schouder. Ik kon niks vinden over munitie dus met goede hoop startte ik de demo.

FME

Het was de bedoeling dat ik een ander team ondersteuning moest gaan geven en daarvoor moesten we dwars door de stad, al snel blijkt dit niet makkelijk want vijandelijke mechs vallen je al snel aan. Met mijn shotguns maak ik korte metten met vijanden dichtbij maar op het moment dat ik raketten wil gaan gebruiken blijk ik zonder munitie te zitten. Er zit dus niks anders op dan dichterbij te komen en de shotguns gebruiken want munitie voor mijn raket-lanceerders zal ik nooit vinden in de demo.

Mechs zijn grote, lompe gevaartes die een boom breekt als een luciferhoutje, in het spel gebeurd dat ook. Auto's, bomen en bushokjes bezwijken als ik er tegenaan loop, schiet of op spring. Maar daar is ook alles meegezegd want alle andere dingen zoals gebouwen nemen geen enkele schade van vijandelijke raketten, kogels of een zware mech die ergens vanaf springt.
Daarnaast is de stad volledig leeg, geen vluchtende mensen of auto's die rondrijden. Nee alles heeft een vaste plaats en als het niet kapot kan, dan blijft het netjes alsof er nooit wat gebeurd is. Het enige wat levend oogt zijn je vijanden en jezelf.

FME

De controls voor de mech waren niet bijzonder behalve dat het boost knopje onder de linker stick zat op de PS3-controller. Waardoor je soms bij manoeuvreren plots ergens anders uitkomt omdat je per ongeluk de boost indrukte. Langzaam aan en steeds minder geïnteresseerd in het spel vecht ik vooruit tot ik bij de eindbaas van het level komt. Maar zonder enige uitleg van een plots toegevoegde feature van mijn mech heb ik geen idee hoe ik de baas moet verslaan en na verschillende pogingen en de knappe dame van de stand die mij niet kan helpen, druip ik af opzoek naar een volgend spel.

Front Mission Evolved zal de kloof in mijn ogen niet kleiner maken en met een beetje geluk ook niet groter want met Mechs spelen is een leuke bezigheid, mits het goed is uitgevoerd. Het spel komt 8 oktober uit voor de PS3, Xbox 360 en PC