Koranverbranding slechts uitgesteld

De Amerikaanse dominee Terry Jones die van plan was op 11 september korans te verbranden, gaat dit toch niet doen. De dominee geeft toe aan de enorme golf van kritiek en verontwaardiging die is ontstaan nadat hij zijn plan bekendmaakte.

Zo riep de Amerikaanse president Barack Obama Jones donderdag op af te zien van de koranverbranding. Diverse politieke en religieuze leiders wereldwijd veroordeelden de koranverbranding ook al. De dominee wilde op het terrein van zijn Dove World Outreach Center in Gainesville het heilige boek van de moslims te verbranden ter ere van de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001.

Update 05:20
De controversiële Amerikaanse pastoor Terry Jones overweegt zijn plan voor een openbare koranverbranding, die wereldwijd voor veel ophef zorgde, alsnog door te zetten. Dat zei hij donderdag (lokale tijd), enkele uren nadat hij had bekendgemaakt dat hij afzag van de actie.

Jones stelt nu dat de boekverbranding slechts is uitgesteld. De pastoor van een kleine christelijke gemeenschap in Florida had naar eigen zeggen aanvankelijk besloten de actie op zaterdag (11 september) niet door te zetten omdat de bouw van het islamitisch centrum bij Ground Zero in New York niet door zou gaan.

Hij zou het plan hebben afgeblazen na een gesprek met de plaatselijke imam Mohammed Musri. Projectleider en imam Feisal Abdul Rauf ontkende donderdag echter dat de plannen voor het complex zijn veranderd.

Een boze Jones beargumenteerde zijn nieuwe opstelling als volgt: "We zijn zeer teleurgesteld en geschokt. Want als dit waar is dan heeft hij (Musri) tegen ons gelogen. Daarom zijn we genoodzaakt onze beslissing te heroverwegen."

Musri reageerde door te zeggen dat hij helemaal geen toezegging heeft gedaan over een andere locatie van het complex. "Jones heeft de verkeerde conclusie getrokken uit onze gesprekken", aldus Musri tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. "Hij weet best dat we geen deal hadden."

Musri probeerde als tussenpersoon te fungeren om een gesprek tussen imam Rauf en pastoor Jones te bewerkstelligen. Dit gesprek zou zaterdag plaatsvinden. "Ik hoop dat dit nog door kan gaan", aldus Musri. Ook de organisatie van Jones wil in gesprek treden met Rauf.

De kerk van Jones heeft besloten 24 uur te wachten op de bevestiging van het gesprek met Rauf, alvorens een beslissing over de actie te nemen. Rauf wil op zijn beurt alleen met Jones praten als hij de boekverbranding afblaast.