Geen alarmsysteem vrouwen in twee op vijf gemeenten

Redactie

In veertig procent van de gemeenten kunnen vrouwen die ernstig worden bedreigd door hun ex-partner geen gebruik maken van een systeem waarmee de politie met een druk op de knop wordt gealarmeerd bij dreigend geweld. Dat meldt de NOS vrijdag na onderzoek.

De politie vindt dat gemeenten meer haast moeten maken met het aanschaffen van de kastjes. Volgens de Raad van Hoofdcommissarissen worden er met het zogenoemde Aware-systeem levens gered.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) besloot enige tijd geleden dat het systeem landelijk moet worden ingevoerd. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten roept haar leden op de kastjes zo snel mogelijk aan te schaffen.

Bij het systeem krijgen slachtoffers een klein en draagbaar apparaatje, waarmee ze de politie met een druk op een knop kunnen alarmeren. In de kastjes zit een gps-systeem, waardoor de politie precies weet waar het slachtoffer is. De politie kan dan veel sneller ter plekke zijn. Voor het systeem werken de gemeente, politie, justitie, reclassering en hulpverlening samen.