FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 18 maart 2010

Onzichtbaarheidsmantel een stap dichterbij

Wetenschappers van het Instituut voor Technologie in het Duitse Karlsruhe zijn er in geslaagd een kleine bobbel in een laagje goud onzichtbaar te maken. Het bobbeltje kon niet worden ontdekt met infrarood licht. De ontwikkelde 'onzichtbaarheidsmantel' werkt in drie dimensies, terwijl vorige ontwerpen slechts in staat waren om dingen onzichtbaar te maken in twee dimensies. Dat hebben de onderzoekers vandaag gemeld op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De onzichtbaarheidsmantel is een kristalstructuur met luchtkamers tussen de kristallen. Door de kristalstructuur wordt licht afgekaatst en kunnen objecten onzichtbaar worden gemaakt. De mantel is op dit moment geschikt om hele kleine objecten te verhullen, maar volgens de wetenschappers is het ontwerp voor de kristalstructuur 'schaalbaar', zodat ook grotere objecten onzichtbaar kunnen worden gemaakt. Het ontwikkelen van een grote mantel duurt echter heel erg lang.

Volgens onderzoeksleider Tolga Ergin is de waarde van de uitvinding 'dat we meer leren over het concept van het transformeren van de optica'. Wat de uitvinding voor de toekomst kan betekenen is volgens de wetenschapper moeilijk te zeggen. "Het komt zelden voor dat je kan voorspellen wat voor praktische toepassing kan voortvloeien uit fundamenteel onderzoek."

Negenkoppig gezin Amsterdam in de criminaliteit

In de Amsterdamse wijk Slotervaart is een volledig gezin opgepakt door de politie op verdenking van skimmen en het witwassen van geld. Acht van de negen leden van het Marokkaanse gezin zitten sinds eind vorig jaar vast, de jongste zoon van vijftien jaar mocht naar huis.

Bij een huiszoeking in december vorig jaar werd circa 135.000 euro in contanten aangetroffen in de jurken van de vrouw des huizes en haar dochters. Ook werd apparatuur gevonden, onder een hoes van een strijkplank, waarmee volgens justitie geskimd kan worden. Daarnaast werd er ook nog een laptop met daarop gegevens van geskimde passen in beslag genomen.

Het gezin is al langer bekend bij de politie. De oudste zoon, Mohamed F. was in 1998 betrokken bij rellen tussen de politie en Marokkaanse jongeren. Daarna zijn hij en zijn broers, Mustapha en Rachid, vooral in aanraking geweest met de politie wegens inbraken, oplichting, mishandeling en fraude.

Genocide Srebrenica door homo's in leger

De val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide op bijna achtduizend moslimmannen was te voorkomen geweest als er geen openlijke homoseksuelen in het Nederlandse leger hadden gezeten. Dat heeft de gepensioneerde Amerikaanse generaal John Sheehan gisteren gezegd op een hoorzitting van de Senaat.

Sheehan, een voormalig bevelhebber van de NAVO die in 1997 met pensioen ging, sprak voor een senaatscommissie zijn afkeer uit over een voorstel dat de toelating van openlijke homoseksuelen tot het Amerikaanse leger beoogt.

Volgens Sheehan zijn een aantal Europese legers na de val van de Sovjet-Unie sterk achteruit gegaan, omdat ze te liberaal werden, zich richtten op vredesmissies en als gevolg daarvan onvoorbereid op oorlog zijn. De Nederlandse troepen die Srebrenica moesten bewaken zijn daar volgens de oud-generaal een voorbeeld van.

België, Luxemburg, Nederland en andere landen dachten dat er niet langer een noodzaak was voor een daadkrachtig leger, aldus Sheehan. "Ze kozen voor de vrede en ondernamen pogingen hun legers socialer te maken (...) onder meer door open homoseksualiteit toe te staan."

"Het bataljon (in Srebrenica, red.) was te zwak, werd slecht geleid, en de Serviërs kwamen de stad in, boeiden de militairen aan telegraafpalen, liepen weg met de moslims en vermoordden hen."
"Dat was de grootste massamoord in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog."

Levin, een Democratisch lid van de senaatscommissie, was verbijsterd. "Vertelden de Nederlandse leiders u dat (de val van Srebrenica) kwam omdat er homoseksuele militairen waren?" vroeg hij. "Ja", zei Sheehan. "Ze noemden dat als deel van het probleem." Hij zei dat de voormalige chef-staf van het Nederlandse leger hem dit had verteld.

België waarschuwt voor fraude paspoorten

De Belgische overheid waarschuwt paardeneigenaars voor fraude met paspoorten voor paarden door een in Nederland gevestigde organisatie. Volgens de overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu reikt de Stichting Europees Stamboek valse paspoorten uit.

De stichting zou geen erkende fokvereniging zijn en niet door de Nederlandse overheid zijn erkend. De door de Stichting Europees Stamboek (E.S.) uitgereikte documenten zijn qua vorm en inhoud moeilijk te onderscheiden zijn van geldige documenten, meldt de dienst. "Maar ze zijn niet conform de geldende Belgische en Europese reglementering."

D66-prominent Van Mierlo begraven

Medeoprichter van D66 Hans van Mierlo is vandaag in besloten kring begraven. De dienst was bij de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein in Amsterdam. Van Mierlo overleed een week geleden op 78-jarige leeftijd in Amsterdam.

Van Mierlo, oud-minister en -Kamerlid, is voor zijn begrafenis onder meer herdacht in de Tweede Kamer en in de Rode Hoed.

Bij de herdenking in de Kamer bracht Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) zijn 'grote verdienste' als debater in herinnering. Ook prees zij hem voor zijn inzet voor de hervorming van het publieke bestel. Demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) roemde hem om zijn inzet van de afgelopen decennia voor de publieke zaak.

D66 organiseert dinsdag een herdenkingsbijeenkomst in de Rode Hoed. Onder anderen Alexander Pechtold, Jan Terlouw, Ruud Lubbers en Els Borst houden een toespraak.

Een in memoriam lees je hier.

D66-prominent Van Mierlo begraven
D66-prominent Van Mierlo begraven (Foto: Novum)

Italiaanse GP tot 2016 op Monza

De Grand Prix van Italië zal tot en met 2016 op het circuit van Monza gehouden gaan worden. Vandaag sloten de bazen van het historische circuit een deal met Formule 1-baas Bernie Ecclestone. De toekomst voor de baan leek onzeker, omdat enkele weken geleden naar buiten kwam dat de F1-bolides vanaf 2013 door de straten van Rome gaan racen.

De Italiaanse Grand Prix wordt al vanaf 1922 vrijwel onafgebroken gehouden op het Autodromo Nazionale di Monza. Het huidige contract liep tot eind 2012, maar is nu met vier jaar verlengd. Dit jaar wordt de race op 12 september verreden. Dan wordt bekend wie de winnaar van vorig jaar Rubens Barrichello af zal lossen.

Katholieken twijfelen over hun kerk

Na de verhalen over het seksueel misbruik binnen katholieke instellingen twijfelen veel katholieken of ze nog wel lid van de Rooms-Katholieke kerk in het bisdom Groningen-Leeuwarden willen zijn. Dit heeft bisschop Gerard de Korte vandaag in een brief aan zijn parochianen geschreven.

"Uit onze parochies krijg ik meerdere signalen. Vele parochianen zijn verdrietig. Het nieuws over seksueel misbruik maakt sommigen onzeker. Er zijn zelfs gelovigen die zich oprecht afvragen of zij nog wel bij onze geloofsgemeenschappen willen horen. Maar er zijn ook gelovigen die zich ergeren aan de eenzijdige aandacht in de media, alsof seksueel misbruik alleen binnen onze kerk heeft plaatsgevonden en plaatsvindt." Gerard de Korte is allerminst gelukkig met de reactie van de gelovigen op het schandaal. Hij noemt het misbruik binnen de kerk 'volstrekt ontoelaatbaar'.

Stripverhaal over Laura Dekker

Tijdschrift Eppo komt met een stripverhaal over een meisje dat de wereld rond gaat zeilen. Inspiratiebron voor de strip is zeilmeisje Laura Dekker. Deze week verschijnt het eerste deel van de reeks in het blad.

De strip gaat over een 14-jarig meisje dat als jongste meisje ooit de wereld rondzeilt. Ze is aan haar tocht begonnen ondanks veel ophef binnen de politiek hierover.

Laura Dekker, het meisje op wie de strip duidelijk gebaseerd is, gaat voorlopig nog niet op wereldreis. Tot 1 juli staat het zeilmeisje, dat inmiddels met haar vader van Wijk bij Duurstede naar Zeeland verhuisd is, nog onder toezicht van Jeugdzorg.

UEFA schorst twee arbiters voor het leven

De scheidsrechters Oleg Orijetsjov uit Oekraïne en Novo Panic uit Bosnië-Herzegovina zijn voor hun leven getekend als arbiter. Van de UEFA mogen zij nooit meer een duel fluiten.

De Europese voetbalbond legde de arbiters deze straf op, omdat zij volgens de strafcommissie betrokken zijn geweest bij een groot gokschandaal. De UEFA kwam de eerstgenoemde scheidsrechter op het spoor na een tip van de Duitse politie.

In december van het afgelopen jaar werd Orijetsjov reeds tot nader order geschorst. Hij kwam bij een onderzoek in november als verdachte naar voren bij het grootste gokschandaal uit de Europese geschiedenis van voetbal.

Orijetsjov heeft wedstrijden beïnvloed. Om welke duels het exact gaat, is niet duidelijk. Wel is bekend dat de arbiter interlands tussen Spanje en Estland en Montenegro en Bulgarije heeft geleid. De Kroaat Tomislav Setka is tot volgend jaar zomer geschorst.

Speurhonden hadden Milly niet kunnen redden

Op het moment dat bij de politie melding werd gedaan van de vermissing van Milly Boele, was het meisje al niet meer in leven. Ze werd tussen half zes en negen uur 's avonds om het leven gebracht. Dit verklaarde een emotionele burgemeester vandaag op een persconferentie, nadat er een samenzijn met buurtbewoners had plaatsgevonden. 

De burgemeester kon niet vertellen hoe Milly om het leven kwam en hij kon ook nog niets zeggen over het onderzoek van de politie. Burgemeester Brok is er echter van overtuigd dat de politie haar werk goed heeft gedaan. Een sneller, en ander optreden, zoals het inzetten van speurhonden had het tragische lot van Milly niet kunnen voorkomen, getuige het tijdstip waarop zij overleden is.

Onder de bewoners van de wijk Sterrenburg die naar de bijeenkomst getogen waren, heerste volgens Brok veel verontwaardiging over hoe er nu al geoordeeld word over de politie en haar handelswijze. Volgens Brok was de bijeenkomst vooral belegd om gevoelens met elkaar te kunnen delen. "Ik ben er niet om mensen gerust te stellen", aldus de burgemeester. "Onder de bewoners was veel verdriet, verbijstering, onmacht en angst", was de samenvatting die de burgemeester van de avond gaf. 

Sander V., verdacht van de moord, gaf zichzelf aan bij de politie nadat hij tegenover zijn vriendin de moord op de twaalfjarige Milly had bekend. Hierop werd afgelopen dinsdag het lichaam in zijn tuin gevonden.

Uitslagen Europa League (18/03/2010)

Vandaag zijn de returns in de achtste finales van de Europa League afgewerkt. Maar liefst 33 treffers werden er in de acht duels geproduceerd. Hieronder vind je de uitslagen en doelpuntenmakers van de gespeelde wedstrijden.

Olympique de Marseille (FRA) - SL Benfica* (POR) 1-2 (1-1)
 70' Mamadou Niang 1-0
 75' Maxi Pereira 1-1
 90'+1 Alan Kardec 1-2
 90'+4 Hatem Ben Arfa (Marseille)

Royal Standard de Liège* (BEL) - Panathinaikos FC (GRE) 1-0 (3-1)
 45'+2 Dieumerci Mbokani 1-0

Fulham FC* (ENG) - Juventus FC (ITA) 4-1 (1-3)
 2' David Trézéguet 0-1
 9' Bobby Zamora 1-1
 27' Fabio Cannavaro (Juventus)
 39' Zoltán Gera 2-1
 45' Zoltán Gera (Pen) 3-1
 83' Clint Dempsey 4-1
 90'+1 Jonathan Zebina (Juventus)

SV Werder Bremen (GER) - Valencia CF* (ESP) 4-4 (1-1)
 3' David Villa 0-1
 15' Juan Mata 0-2
 26' Hugo Almeida 1-2
 45' David Villa 1-3
 57' Torsten Frings (Pen) 2-3
 62' Marko Marin 3-3
 66' David Villa 3-4
 84' Claudio Pizarro 4-4

Liverpool FC* (ENG) - LOSC Lille Métropole (FRA) 3-0 (0-1)
 9' Steven Gerrard (Pen) 1-0
 49' Fernando Torres 2-0
 89' Fernando Torres 3-0

RSC Anderlecht (BEL) - Hamburger SV* (GER) 4-3 (1-3)
 42' Jérôme Boateng 0-1
 44' Romelu Lukaku 1-1
 45'+3 Matías Suárez (Pen) 2-1
 54' Marcell Jansen 2-2
 59' Lucas Biglia 3-2
 66' Mbark Boussoufa 4-2
 75' Mladen Petrić 4-3

VfL Wolfsburg* (GER) - FC Rubin Kazan (RUS) 2-1 (n.v.) (1-1)
 21' Alan Kasaev 0-1
 58' Obafemi Martins 1-1
 109' César Navas (Rubin/2x geel)
 119' Christian Gentner 2-1

Sporting Clube de Portugal (POR) - Club Atlético de Madrid* (ESP) 2-2 (0-0)
 3' Sergio Agüero 0-1
 19' Liedson 1-1
 33' Sergio Agüero 1-2
 45'+2 Anderson Polga 2-2

Dagboeken Anne Frank terug naar Achterhuis

De originele dagboeken van Anne Frank zijn vandaag overgedragen aan het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Dit is de plek waar ze in de Tweede Wereldoorlog zijn geschreven. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie heeft de dagboeken vandaag langdurig in bruikleen gegeven aan het Anne Frank Huis.

De dagboeken zijn vanaf april te bezichtigen in een nieuw ingerichte tentoonstellingsruimte in het huis. Het Niod heeft de boeken aan het huis in bruikleen gegeven, zodat zoveel mogelijk mensen ze kunnen zien.

De vader van Anne Frank, die de oorlog overleefde, kreeg de dagboeken na de oorlog in handen. Hij liet de boeken na zijn dood in 1980 na aan het Niod. Dat heeft ze uitgebreid bestudeerd.

De 'handschriften' waren de afgelopen jaren al in wisselende samenstelling te zien op de dagboekzolder van het Anne Frank. Met het realiseren van de speciale tentoonstellingsruimte, is plek gekomen om bijna alle dagboekgeschriften in het Anne Frank Huis tentoon te stellen, aldus het Niod. Het Niod blijft de boeken overigens ook de komende jaren onderwerpen aan wetenschappelijk onderzoek.

Kolles: "Zwaarste weekend ooit"

Colin Kolles heeft afgelopen weekend in Bahrein gedaan waarvoor hij bij Hispania Racing ingehuurd is: twee bolides op de grid zetten. De Duitser had bij zijn aanstelling drie weken geleden nog veel werk te doen, maar het is hem gelukt om Bruno Senna en Karun Chandhok ronden te laten rijden.

Volgens Kolles begint het echte werk nu pas: de beste van de nieuwkomers worden. In Bahrein kon de renstal zich nog niet meten met Lotus en Virgin, want zowel Senna als Chandhok vielen uit. "Zo slecht deden we het nog niet, toch? Toegegeven: op zaterdag begonnen we pas echt, maar dat doet er niet toe. Ik denk dat dit wel mijn zwaarste weekend ooit was, en er zaten al een paar zware tussen. Het was een heel zware periode omdat het een soort operatie was waarin je niets mocht vergeten," zei Kolles tegen Autosport.

"We moesten enorm secuur te werk gaan om alle spullen die we nodig hadden op tijd op het vliegveld van München te krijgen. Het was een zware taak om al het materiaal en de auto’s in Bahrein te krijgen," zei de Duitser die samen met de anderen in het team hard gewerkt heeft. "Ik had tot en met zaterdagnacht maar vier uur slaap gehad. Niemand gooide de handdoek in de ring terwijl we maar een kleine groep mensen hebben."

"Het rijden van de race was een succes op zich. Mensen moeten realiseren wat drie weken geleden de status van HRT was. Vraag maar aan Dallara, Cosworth, Xtrac en McLaren Electronics (de leverancier van de standaard-ECU, red.)." zei Kolles die wel ervaring heeft met het runnen van een Formule 1-renstal.

De Duitser kijkt nu vooruit naar de volgende wedstrijden. Daarin hoopt hij de andere nieuwkomers in de F1 bij te kunnen gaan houden. "Ons doel is om het beste nieuwe team te worden. Dat moet te doen zijn. Ik bracht Force India naar het niveau waar ze nu op zitten, terwijl iemand anders daar nu vruchten van plukt. Om eerlijk te zijn weet ik wel hoe je een klus moet klaren."

"Hopelijk worden de komende races minder zwaar. De Formule 1 is natuurlijk een harde wereld waarin alles zwaar is, maar dit was wel een leuke uitdaging. Er liggen nog een boel andere uitdagingen op de planning. Dit was in ieder geval wel een leuke: een F1-team binnen een paar weken op de grid zien te krijgen waar anderen het in twaalf maanden niet lukten."

Eén behandelcentrum voor kinderen met kanker

Artsen en ouders van jonge kankerpatiëntjes zouden graag zien dat er één centraal behandelcentrum komt. Volgens hen is de medische kennis over kanker bij kinderen nu te veel verspreid over de diverse academische ziekenhuizen. Dit zegt de Corporatie Nationaal Kinderoncologisch Centrum. 

Door alle kennis in één centrum te bundelen kan de overlevingskans van de jonge patiëntjes vergroot worden. De Corporatie heeft nu tien mogelijke locaties waar het centrum gevestigd zou kunnen worden. De universitaire ziekenhuizen willen echter twee locaties in plaats van één locatie, zodat ouders kunnen kiezen. In juni zal de uiteindelijke locatie bekendgemaakt worden.

Politie zoekt mannen op dak Veendam

De politie in Veendam is op zoek naar twee mannen die gezien zijn op het dak van een pand in de Kerkstraat. De mannen kunnen te maken hebben met de branden die de afgelopen twee weken zijn aangestoken in Veendam.

Een van de mannen heeft een blanke huidskleur en droeg een lange gestoffeerde jas tot over zijn knieën, een donkere broek, sportschoenen en een baseballpet. De man is ongeveer 1,65 meter lang. De tweede man is groter en droeg een donker spijkerjack, een broek met het kruis tot de knieën en mogelijk sportschoenen.

De politie verzoekt iedereen die meer weet contact op te nemen via het landelijk telefoonnummer: 0900-8844. Om anoniem te melden moet er contact opgenomen worden met de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE), telefoonnummer: 06-44923562.

Skil met vier Nederlanders naar Groene Hart

Kenny van Hummel, Tom Veelers, Robin Chaigneau en Piet Rooijakkers zullen zondag a.s. aan de start van de Ronde van het Groene Hart verschijnen. Dit heeft Skil-Shimano, de ploeg waarvoor de renners rijden, bekend gemaakt.

Naast het Nederlandse kwartert starten ook de Fransman David Deroo, de Duitser Robert Wagner en de Chinezen Cheng Ji en Long Jin. De Ronde van het Groene Hart is 207 kilometer lang en gaat van Pijnacker naar Zoetermeer.

Kritische Riera uit selectie Liverpool gezet en beboet

Albert Riera behoort niet meer tot de A-selectie van Liverpool FC. Deze maatregel is genomen, omdat Riera kritiek had geuit op Rafael Benítez. Op de Spaanse radio had Riera geen goed woordje over voor manager Benítez. Benítez, evenals Riera Spanjaard, zette zijn landgenoot daaropvolgend tot uit de selectie.

Daarnaast heeft Liverpool de buitenspeler beboet. Riera zal twee weken geen loon ontvangen van de Engelse topploeg. Tot maandag hoeft hij niet op het trainingscomplex te verschijnen.
"Benítez denkt dat hij de leiding heeft en luistert naar niemand", luidden de kritische noten van Riera. "Ik ben nu al bijna twee jaar hier en weet hoe hij is. Hij heeft nog nooit een situatie opgelost door met iemand te praten. Hij denkt dat hij zich alles kan veroorloven omdat hij de baas is."

Spijbelen? Kinderbijslag inleveren!

Ouders van spijbelende kinderen van 16 en 17 jaar oud kunnen hun kinderbijslag verliezen als hun kind te vaak spijbelt. De Eerste Kamer heeft deze maatregel vorige week goedgekeurd. De maatregel voorziet ook in Bureau Halt, voor de die-hard spijbelaars. Die kunnen bij Halt trainingen volgen in bijvoorbeeld sociale vaardigheid. Volgens staatssecretaris Marja van Bijsterveldt moet al het mogelijke gedaan worden om te voorkomen dat jongeren voortijdig met hun opleiding stoppen zonder bruikbaar diploma. 

De maatregel om de kinderbijslag in te trekken, is een van de nieuwste om schooluitval tegen te gaan, aldus Van Bijsterveldt. Volgens haar heeft onderzoek uitgewezen dat jongeren die hun school voortijdig verlaten vijf keer zoveel risico lopen om in de criminaliteit te belanden, en twee keer zo veel risico hebben om werkloos te worden.

Het Rijk, Openbaar Ministerie, politie, gemeenten, scholen en maatschappelijke zorgorganisaties; allemaal zijn ze betrokken bij de bestrijding van voortijdig schooluitval. Stuk voor stuk zijn de instanties ervan doordrongen hoe belangrijk het is schooluitval tegen te gaan. Van Bijsterveldt: "Sinds we enkele jaren geleden zijn begonnen met het beleid hebben al 100.000 leerlingen meer hun diploma gehaald dan daarvoor was gepland."

Sinds het schooljaar '08/'09 zijn 12 procent meer spijbelaars geregisteerd dan in het jaar ervoor. Dit houdt overigens niet in dat er meer kinderen spijbelen, maar dat de registratie van het aantal spijbelaars beter is geregeld door de scholen. Van Bijsterveldt zegt blij te zijn met de stijging: "Om schoolverzuim goed aan te kunnen pakken, moet je eerst weten wie hoe vaak afwezig is bij lessen."

Voorwaarden Topklasse unaniem goedgekeurd

Tijdens een vergadering van de KNVB heeft de voetbalbond besloten om akkoord te gaan met de voorwaarden die voor de Topklasse zijn gesteld. Zo kan er vanaf volgend seizoen vanuit de Topklasse naar de Jupiler League worden gepromoveerd.

Niet alleen werd de promotie- en degradatieregeling behandeld en goedgekeurd, want ook werd er een akkoord bereikt over de cao voor contractspelers en een opleidingsvergoeding. De bepalers waren het ook unaniem eens over de nieuwe overschrijvingstermijnen.

Na het seizoen 2010/11 zal er een evaluatie plaatshebben. Nadien zullen alle reglementen en voorwaarden, mits goedgekeurd, permanent worden gehanteerd en ingevoerd. Michael van Praag, bondsvoorzitter bij de KNVB, is te spreken over de overeenkomst. "Een historische dag."

"Het besluit over de voorwaarden van de topklasse is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen de secties amateurvoetbal en betaald voetbal van de KNVB", aldus Van Praag tegenover ANP.

Drie gewonden bij brand daklozencentrum

Drie mensen zijn gisteravond gewond geraakt bij een brand in een opvangcentrum voor daklozen in Heerlen. Dat meldt de politie. Eén persoon is aangehouden. Hij wordt ervan verdacht de brand te hebben aangestoken en is voor verder onderzoek in de cel gezet.

De gewonden zijn twee bewoners en een medewerker van het centrum. Zij hebben rook ingeademd. Een van hen liep ook brandwonden op. De drie zijn naar een ziekenhuis gebracht.

De brand brak vandaag rond 18.00 uur uit in de hal van het gebouw aan de Gerard Bruninkstraat. De brandweer had het vuur omstreeks 18.40 uur helemaal gedoofd. Bij de brand kwam wel veel rook vrij.

Voor de ongeveer vijftien bewoners moet samen met de gemeente worden gezocht naar een tijdelijke opvang elders. Over de hoogte van de schade is nog niets bekend.

Rebellen Jemen laten gevangenen vrij

Rebellen in het noorden van Jemen hebben alle burgers en politici die in hun gevangenschap verkeerden vrijgelaten als onderdeel van een staakt-het-vuren. Zij verzochten de Jemenitische regering hetzelfde te doen. Dat heeft een woordvoerder van de rebellen vandaag gezegd.

De sjiitische opstandelingen lieten in totaal 445 gevangenen vrij. De rebellen kwamen in februari een staakt-het-vuren overeen met de regering, waarbij de rebellen toestemden zich te ontwapenen en gevangen militairen vrij te laten en in beslag genomen eigendommen terug te geven.

Ondertussen zijn de spanningen in het zuiden van het land nog altijd hoog. Een groeiende separatistische beweging is hier in strijd met de regering.

Final Fantasy XIII

Het heeft lang geduurd, bijna vier jaar sinds die prachtige eerste beelden op de E3 van 2006, maar eindelijk is het dan zover, we kunnen Final Fantasy XIII in onze consoles stoppen. De meningen over dit dertiende deel zijn, net als bij het twaalfde deel overigens, erg verdeeld. De hoogste tijd dus voor deze Final Fantasy-veteraan om het spel zelf eens onder handen te nemen en te kijken of dertien wellicht echt een ongeluksgetal is.

LOTR gaat op oorlogspad in het noorden

De Lord Of The Rings saga gaat verder! In 2011 zal het nieuwe deel Lord Of The Rings: War in the North uitkomen op de PC, PS3 en Xbox 360.

De game is gebaseerd op informatie uit de bekende boeken van JRR Tolkien en zijn notities en zal gaan over gevechten waar weinig bekend over is maar wel hebben meegeholpen in het gevecht tegen Sauron.

De game zal elementen uit de boeken en films gebruiken dus bepaalde karakters kan je misschien wel herkennen in het spel. Er zullen ook elementen uit de wereld van LOTR, Middle Earth in het spel voorkomen die je misschien nog helemaal niet heb gezien.

Tot drie mensen zullen online cooperatief kunnen spelen in de gevechten tegen Sauron en je we kunnen een aantal vaste RPG elementen verwachten zoals verbeterbare skills, wapens en vaardigheden.


Verder is er nog niks bekend maar hieronder kan je de trailer bekijken.

Corruptieschandaal in VN

Volgens de Amerikaanse autoriteiten heeft de aanbestedingsafdeling van de Verenigde Naties een buitenlandse omkopingszaak van ongekende proporties ontdekt. Uit documenten van de VN blijkt dat Richard Bistrong een grote vinger in de pap had bij verschillende omkopingszaken en bij de beïnvloeding van de miljoenencontracten voor VN-vredesmissies.

De operatie van de aanbestedingsafdeling resulteerde in 22 aanklachten van producenten van militaire middelen en zestien arrestaties. Inmiddels is het aanbestedings- en uitgaveproces herzien en aangescherpt , maar de zaak-Bistrong zal uitvoerig bekeken en onderzocht worden om te zien 'welke acties gerechtvaardigd zijn', aldus een woordvoerder van de VN.

Hushovd voelt zich sterker worden

Cervélo Test Team kan in Milaan-San Remo, die zaterdag a.s. wordt verreden, niet over Heinrich Haussler beschikken. Hierdoor krijgt Thor Hushovd de kans om zich te bewijzen.

"In januari ben ik twee keer ziek geworden", aldus Hushovd, die daarmee op de eerste maanden van het nieuwe jaar terugblikte. "Daardoor liep ik wat achterstand op. In Tirreno-Adriatico heb ik de eerste dagen veel pijn geleden. Maar op het einde van de week ging het veel beter. Ik voel me sterker dan de voorbije weken."

De geblokte Noor werd vorig jaar derde in Milaan-San Remo. Dit seizoen zijn de verwachtingen van Hushovd, die toch als kopman aan de start verschijnt, minder hoog gespannen. "In Milaan-San Remo ben ik of heel goed, of heel slecht. We moeten accepteren dat we dit jaar een zwakker team hebben. Hopelijk hebben we voor de Belgische klassiekers alles weer op de rit."

Hushovd is in elk geval duidelijk over zijn eigen wielerseizoen. "Parijs-Roubaix blijft mijn belangrijkste doel. Milaan-San Remo is slechts een leuk extraatje. Ik denk dat Freire de grote favoriet is."

Ancelotti mag voor 110 miljoen winkelen

Chelsea-trainer Carlos Ancelotti mag van clubeigenaar Roman Abramovich met 110 miljoen euro de transfermarkt op. Ondanks de vroegtijdige uitschakeling in de Champions League zal de trainer dus niet worden ontslagen.

Volgens The Sun heeft Ancelotti zijn lijstje alvast klaar. Bovenaan staat de Spaanse spits Fernando Torres, maar verder ook de namen van Maicon, Sergio Agüero, Bastian Schweinsteiger en Sergio Asenjo. Om plaats te maken voor eventuele nieuwe spelers zullen er ook aantal moeten vertrekken. Joe Cole, Nicolas Anelka, Deco, Hilario, Paulo Ferreira en Juliano Belletti zouden moeten vertrekken bij de club uit Londen.

Een betrouwbare bron uit het kamp van The Blues is er alvast gerust op: "Roman gelooft rotsvast in Ancelotti en zal dus alle mogelijke middelen ter beschikking stellen zodat Ancelotti de ploeg kan kneden zoals hij die wil. Dat zal deze zomer nogmaals blijken, wanneer er een bom geld zal worden uitgegeven aan versterkingen."

Palyama uitgeschakeld in Zwitserland

Dicky Palyama is er niet in geslaagd om tijdens de Swiss Super Series 2010 de derde ronde te bereiken. De Nederlandse badmintonner ging namelijk onderuit in de partij tegen Hu Yun, de nummer zeventien van de wereld.

Palyama kende een goed begin van de wedstrijd en won de eerste game overtuigend (21-10). In de tweede game was het echter Hu, die de klok sloeg. De badmintonner uit Hongkong won de game prompt met 11-21.

In de derde game begon Palyama goed en kwam met 7-3 voor te staan. Hu boog echter niet voor onze landgenoot, kwam bij een stand van 12-12 op gelijke hoogte en maakte het vervolgens koelbloedig af (13-21).

Goed begin Luiten in Rabat

Joost Luiten is het toernooi om de Trophée Hassan II goed begonnen. De Nederlander, die vorig jaar pas in de herkansingen zijn Europese tourkaart voor 2010 veilig stelde, staat na de eerste dag op de gedeelde twintigste plaats.

De Nederlander ging op baan 1 rond in zeventig slagen, drie onder par. Robert-Jan Derksen kwam op baan 2 tot een totaal van 71 slagen, één onder par. Luiten begon degelijk en noteerde hij zes birdies en drie bogeys. Derksen begon een stuk wisselvalliger. Op de eerste negen holes maakte hij vier bogeys, drie birdies en twee pars. De tweede helft van het parcours ging met twee birdies en zeven pars een stuk beter.

Nick Dougherty gaat met 66 slagen (-7) aan de leiding. 

Video bizarre crash vrijgegeven

De politie van het Engelse graafschap West Yorkshire heeft het onderzoek heropend naar een bizar ongeval. Er zijn namelijk videobeelden opgedoken waarop is te zien hoe een vrachtwagen met een snelheid van honderd kilometer per uur een blauwe Renault Clio ramt. In plaats van te stoppen, rijdt de chauffeur door, terwijl het autootje haaks op zijn voorbumper blijft hangen.

Het filmpje is gemaakt door een inzittende van een andere auto. De beelden, een blauw autootje dat wordt meegesleurd terwijl de vonken er vanaf vliegen, mogen gerust opmerkelijk worden genoemd. 

Arclid Transport, het bedrijf waar de vrachtwagenchauffeur werkzaam is, heeft bevestigd dat het filmpje echt is. Het transportbedrijf heeft ook verklaard dat de vrouw zonder kleerscheuren uit het wrak is gestapt.

Ondanks dat het ongeluk al van enige tijd geleden dateert en het onderzoek al was afgesloten, heeft de politie het onderzoek nu weer heropend. "We hebben de zaak vandaag overgedragen aan het botsingonderzoeksteam. De onderzoeken zijn nu volop gaande", laat een woordvoerder van de politie weten.

Het ongeluk heeft plaatsgehad op de Britse snelweg A1(M). Hoe de Clio daar ineens terechtkwam en de trucker de auto niet opmerkte, blijft voorlopig een mysterie.

Het bewuste filmpje van het bizarre incident

Hofland en Darley trainen weer mee

Kevin Hofland heeft zich vandaag weer op het trainingsveld gemeld. De verdediger van Feyenoord nam deel aan het afsluitende partijspel. In de afgelopen periode was de voetballer, die zijn basisplaats in Rotterdam kwijt lijkt te zijn, herstellende van een operatie aan zijn amandelen.

Ook Darley trainde weer volledig mee. De Braziliaanse keeper raakte tijdens de uitwedstrijd tegen Roda JC geblesseerd aan zijn knie. In

Japanse Okamiden site geüpdatet

Een paar jaar terug kwam een nieuw game genaamd Okami uit. Met zijn intuïtieve gameplay en verfrissende artstyle wist Capcom de harten van een heleboel gamers te veroveren. Na een remake op de Wii is het toch eindelijk tijd voor een prequel. Deze prequel komt in de vorm van Okamiden: Chiisaki Taiyo naar de Nintendo DS en zal dit jaar nog uitkomen in Japan. Over andere releasedata is helaas nog niets bekend.

Vandaag hebben we goed nieuws voor fans die op nieuwe screenshots wachtten, want de Japanse website van Okamiden is geüpdatet met screenshots, artwork en zelfs wallpapers. Klik snel op deze link en klik vervolgens op de iconen met een "new"-tag om de media te zien.

WOII projectiel gevonden in Gouda

De gemeente Gouda is begonnen met voorbereidingen om een bom uit de Tweede Wereldoorlog te ruimen. Het explosief werd aangetroffen tijdens het bouwrijp maken van de spoorzone, ten oosten van het NS-station. Tijdens deze werkzaamheden werden er scans van de bodem gemaakt door een gespecialiseerd bedrijf.

Tijdens deze werkzaamheden werd de 500-ponder op 7,5 meter diepte aangetroffen. Er zullen nog meer scans volgen om te bekijken of er nog meer oorlogsmateriaal verborgen ligt in de buurt. Het is nog niet bekend wanneer de ruiming van het gevaarte plaats gaat vinden. "Het vergt een zeer grondige voorbereiding, onder meer wegens de nabijheid van het spoor", zo verklaart de gemeente. 

Volgens de gemeente, die het nieuws vandaag naar buiten bracht, is er geen gevaar voor omwonenden. Ook de treinen kunnen voorlopig gewoon volgens de dienstregeling blijven rijden.

McLaren koopt aandelen van Mercedes terug

Het Formule 1-team van McLaren heeft het grootste deel van de aandelen die autofabrikant Mercedes in de renstal had teruggekocht. Het Duitse merk bezat 40 procent van de aandelen in de Britse renstal, maar wilde hier vanaf nadat het Brawn GP opgekocht had.

Mercedes gaf destijds na de deal met Brawn aan dat de relatie met McLaren niet beëindigd zou worden, maar dat er na eind 2011 wel dingen zouden gaan veranderen. McLaren zei destijds dat het de aandelen van Mercedes terug zou kopen en teambaas Martin Whitmarsh heeft vandaag bekendgemaakt dat inmiddels een groot deel daarvan weer in Britse handen is.

"Ik denk dat nog ongeveer elf procent in bezit van Mercedes is, maar dat aandeel is niet significant of belangrijk," zei Whitmarsh vandaag bij de presentatie van de MP4-12C sportauto tegen Reuters. Ongeveer 15 procent van de aandelen is eigendom van McLaren Automotive-baas Ron Dennis. De Saudische zakenman Mansour Ojjeh bezit eenzelfde aandeel, terwijl het Bahreinse bedrijf Mumtalakat 30 procent bezit.

Piraten verlaten gekaapt vrachtschip

Piraten hebben vandaag voor de Somalische kust een gekaapt Iraans vrachtschip verlaten toen een Italiaans oorlogsschip naderde. De negentienkoppige bemanning van het schip is vrijgelaten. Dat heeft de NAVO gezegd.

Het Iraanse schip werd vijf maanden geleden gekaapt. Het lag al die tijd in de buurt van de Somalische haven Garacad. Onbekend is waarom de piraten vandaag besloten met het schip te gaan varen. Toen zij op het Italiaanse marineschip stuitten, verlieten ze het schip en gingen met een rubberboot terug naar Garacad.

Heerenveen zonder Elm tegen NEC

Sc Heerenveen kan dit weekeinde niet over Viktor Elm beschikken. De 24-jarige aanvaller liep zondag tegen Vitesse een lichte liesblessure op. Aanvankelijk leek dat geen probleem op te gaan leveren, maar Elm kreeg een terugslag en is daardoor niet fit genoeg om te spelen. Heerenveen ontvangt vrijdagavond NEC.

Elm is niet de enige die ontbreekt tegen de Nijmegenaren. Michal Svec heeft een teenblessure. Doelman Brian Vandenbussche bleef donderdag thuis tijdens de training vanwege buikklachten. "Brian heeft iets verkeerds gegeten", verklaart trainer Jan Everse de afwezigheid van de Belg op de clubwebsite.

Nieuwe mat FC Groningen morgen in gebruik genomen

De nieuwe grasmat van FC Groningen wordt vrijdag voor het eerst in gebruik genomen. Het speelveld was tijdens de voorbije weken een punt van kritiek.

Vorige week heeft De Trots van het Noorden een nieuwe grasmat gelegd in stadion de Euroborg. Daar wordt vrijdagochtend door de selectie voor het eerst op getraind.

De mat is donderdag reeds voorzien van de krijtlijnen en dient aankomend weekeinde speelklaar te zijn. Op zondag staat om 14.30 uur de wedstrijd tussen FC Groningen en Roda JC gepland.

Voor de club uit Kerkrade gaat een flinke trip vooraf aan het treffen. FC Groningen en Roda ontlopen elkaar niet veel op de ranglijst. Het verschil in punten bedraagt zeven in het voordeel van Groningen.

Xavi langer uit roulatie

Slecht nieuws voor FC Barcelona. De Catalaanse grootmacht moet Xavi Hernández twee tot drie weken missen in tegenstelling tot eerdere, positieve berichten.

Aanvankelijk werd rekening gehouden van een vliegensvlug herstel, maar die conclusie was iets te voorbarig. Tegen VfB Stuttgart (4-0 winst) raakte Xavi aan zijn kuit geblesseerd.

Nader onderzoek heeft echter uitgewezen dat de Spaans international twee tot drie weken buitenspel staat. Wellicht komt daarom zelfs de wedstrijd van het jaar, tegen Real Madrid, in gevaar.

El Clasico staat voor 11 april op het programma. Normaliter is de middenvelder op tijd fit voor dat treffen. Seydou Keita traint sinds deze week weer mee met Barça. Hij zat een maand met een hamstringblessure aan de kant.

[WK allround] Kramer op 5.000 meter tegen Dobbin

Morgen gaat het WK allround in Heerenveen van start. Op de 5.000 zal Sven Kramer, die op jacht gaat naar zijn vierde achtereenvolgende wereldtitel allround, het op moeten nemen tegen Shane Dobbin uit Nieuw-Zeeland.

Kramer en Dobbin zullen in de tiende rit op het ijs verschijnen. In de rit daarvoor zullen Havard Bokko (Noorwegen) en Johan Röjler (Zweden) het tegen elkaar opnemen. De eerstgenoemde schaatser geldt als een grote concurrent voor onze landgenoot.

Een andere uitdager van Kramer, de Rus Ivan Skobrev, zal in rit elf tegen de Duitser Patrick Beckert rijden.

Schaatstoekomst Friesinger onzeker

Schaatsster Anni Friesinger zou wel eens haar laatste wedstrijd gereden kunnen hebben. De Duitse onderging vandaag een zware operatie aan haar knie en tijdens de anderhalf uur durende ingreep bleek dat de problemen met haar kraakbeen zo groot zijn dat voor haar carrière gevreesd moet worden.

De oude teamarts van Friesinger, Volker Smasal, zegt dat ze zeker drie tot zes maanden moet revalideren. "Over een mogelijk einde van haar loopbaan discussiëren we natuurlijk eerst met Anni zelf. Ik ben optimistisch en schat haar kansen hoger in dan 50 procent," zei hij.

Hij sluit echter niet uit dat de Duitse ondanks haar herstel het bijltje er bij neergooit en definitief boerin op de boerderij van haar man Ids Postma wordt. "Ik heb een verantwoordelijkheid als arts. Mijn patiënt moet ook in de komende jaren nog plezier in haar loopbaan kunnen hebben."

Friesinger maakte in de zomer van 2008 een valpartij met haar fiets mee en kreeg toen voor het eerst last van haar knie. Ondanks een operatie bleef ze last houden van het gewricht. Desondanks won ze tijdens de afgelopen Olympische Spelen in Vancouver goud op de ploegenachtervolging. De Duitse zal mits ze hersteld is volgend jaar in haar Inzell haar schaatsloopbaan afsluiten.

Levenslange schorsing dreigt voor Flachi

De Italiaanse voetballer Francesco Flachi moet vrezen voor zijn carrière. De dopingaanklager van het Italiaans olympisch comité (CONI) wil de 34-jarige vleugelspits van Brescia levenslang schorsen. Flachi werd half december na het Serie B-duel tussen Brescia en Modena betrapt op cocaïnegebruik.

Het is voor Flachi niet de eerste keer dat hij met de dopingautoriteiten overhoop ligt. In 2007, toen hij nog bij Sampdoria in de Serie A speelde, was hij al eens betrapt en zat hij een schorsing van twee jaar uit. Binnenkort wordt Flachi's zaak door het dopinghof van het Coni behandeld.

[MotoGP] Race in Hongarije geschrapt

De organisatie van de MotoGP, FIM,  heeft bekendgemaakt dat de Grand Prix van Hongarije geen doorgang kan vinden. De race zou op de Balatonring gehouden worden, maar dit circuit ondergaat momenteel een renovatie. Omdat deze niet op tijd gereed is zal Motorland Aragon de wedstrijd vervangen.

Oorspronkelijk stond de Grand Prix van Hongarije al voor vorig jaar op het programma, maar de organisatie van de race op de Balatonring vroeg om een jaar uitstel. Omdat ze het dit jaar niet halen zal Spanje liefst vier races gaan organiseren. Naast Motorland Aragon rijden de coureurs op Barcelona, in Valencia en op het circuit van Jerez.

Man dwingt tienermeisje penis te signeren

In de stad Scranton, in de Amerikaanse staat Pennsylvania, is een vreemde aanrander actief. De viezerik lokt meisjes en vrouwen in zijn busje, en dwingt ze later om hun handtekening achter te laten op zijn jongeheer.

Het laatste incident dateert van vorige week donderdag. Een zestienjarig meisje liep buiten op straat toen een rood busje bij haar stopte. De man stelde zich voor als 'Tony' en nodigde haar uit om plaats te nemen in zijn auto.

Vervolgens reed Tony het busje naar een parkeerplaats waarna ze samen achterin het busje gingen zitten. De man vertelde het meisje dat zij zijn geslacht moest signeren, hetgeen zij ook deed. Tony deed zijn gulp weer dicht en zette het meisje bij haar huis af.

De bizarre aanranding is geen uniek incident. In juli vorig jaar was er een man in een goudkleurig busje actief, die een vrouw aanrandde toen hij haar zogenaamd de weg wilde vragen. Ook zij werd gedwongen haar handtekening achter te laten op zijn fallus, maar de vrouw weigerde resoluut. De politie is naarstig op zoek naar de aanrander, en hoopt dat de vrijgegeven compositietekening tot een snelle aanhouding leidt.

The Old Republic heeft 1 miljoen spelers nodig

Volgens een analist van Sterne Agee zijn er een miljoen abonnementhouders nodig om EA's nieuwe MMO Star Wars: The Old Republic uit de kosten te krijgen. De game, die volgend jaar lente uit zou moeten komen, wordt nu al EA's duurste project ooit genoemd.

Om enigszins te kunnen verdienen aan de MMO moeten er meer dan één miljoen spelers aangetrokken worden. Volgens de analist wordt de winst gematigd door de hoge kosten, maar EA en Bioware geloven dat ze zelfs de twee miljoen kunnen bereiken. Mede doordat het voortborduurt op het succesvolle Knights of the Old Republic verwachten ze hoge ogen te gooien met de MMO.

Naast Star Wars zijn is er ook bericht dat Bad Company 2 boven verwachting presteert en dat het samen met Mass Effect 2 en Dante's Inferno voor een gunstig kwartaal zorgt.

SWTOR

 

Docent geschorst om 'relatie' met oud-leerling

Het Norbertus College in Roosendaal heeft een docent geschorst vanwege een 'grensoverschrijdende relatie' met een oud-leerlinge. Wat er precies is gebeurd wil de school niet zeggen, maar de docent is hangende een onderzoek niet welkom in de school. De oud-leerlinge heeft aangifte gedaan en de zedenpolitie onderzoekt de zaak.

Het meisje trok vorige week donderdag met haar klacht bij de school aan de bel. De betreffende docent, die al een aantal jaar voor de school werkt, kreeg de dag daarop te horen dat hij geschorst is, zegt afdelingsdirecteur Wim Derks.

De klacht is doorgespeeld aan de klachtencommissie van het schoolbestuur. Voor de klachtenprocedure staat volgens Derks een termijn van zes weken. Daarbinnen wordt besloten of er sancties volgen voor de docent en of ook de school aangifte doet.

Naar de ouders van leerlingen van de school is gisteren een brief gestuurd met uitleg over de situatie. Leerlingen van de bewuste docent zijn ook ingelicht en krijgen een vervanger voor de klas. Als de klacht ongegrond blijkt mag de docent van de school terugkomen.

De politie wil alleen bevestigen dat er aangifte is gedaan. "We kunnen er verder nu niets meer over zeggen behalve dat we de aangifte serieus nemen en een onderzoek zijn gestart", aldus een zegsman.

Kabinet tegen verbod op kaartenhandel

Het kabinet geeft een plan van de SP en het CDA om een verbod in te stellen op handel in toegangskaarten voor concerten en andere evenementen geen steun. Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) heeft dat vandaag bekendgemaakt. Zij vindt een verbod op de kaartverkoop 'niet de goede aanpak'.

Volgens van der Hoeven moeten organisatoren van concerten en andere evenementen zelf maar maatregelen nemen om de doorverkoop tegen te gaan. Controle op een verbod zou namelijk te veel geld kosten. Volgens de minister zouden organisaties de kaarten bijvoorbeeld op naam kunnen verkopen, of de kaarten pas kort voor het evenement versturen. "Zo wordt het lastig om op grote schaal kaarten door te verkopen."

De fracties van SP en CDA willen dat er voor gezorgd wordt dat kaarten niet meer tegen woekerprijzen verkocht kunnen worden. Bij populaire concerten en evenementen zoals Lowlands komt het vaker voor dat tickets tegen meer dan het dubbele tarief worden doorverkocht. Kaarten mogen alleen nog doorverkocht worden tegen maximaal 110 procent van de oorspronkelijke prijs.

Vandaag werd een debat gehouden over het voorstel om de doorverkoop van tickets te verbieden. Het kabinet mag dan wel tegen zijn, hun mening is alleen een advies. Volgende week zal er gestemd worden over het voorstel. Als een meerderheid in de Kamer het verbod steunt, zal dit er alsnog komen.

Koevermans op tijd fit voor Twente

Danny Koevermans lijkt te kunnen spelen tegen FC Twente komende zaterdag. De aanvaller van PSV zal morgen weer deelnemen aan de groepstraining bij de Eindhovenaren. De goalgetter was eerder deze week ziek en had last van een voetblessure.

Koevermans maakte dit seizoen negen competitietreffers voor de Brabantse club. Afgelopen zondag tijdens het treffen met Ajax begon de spits nog op de bank.  Trainer Fred Rutten gaf namelijk Ola Toivonen de voorkeur.

Levita langer bij RKC Waalwijk

RKC Waalwijk heeft zich ervan verzekert dat het nog een jaar gebruik kan maken van de diensten van doelman Ohad Levita. De uit Israël afkomstige keeper tekende afgelopen jaar een contract voor één seizoen met een optie tot nog een seizoen. In onderling overleg is deze optie nu gelicht.

De manager technische zaken bij RKC, Mohammed Allach, is tevreden over de prestaties van Levita: "Met Ohad Levita hebben wij een klasse keeper in huis," laat hij weten op het digitale thuis van de club. "Ohad is leergierig en proffesioneel met zijn vak bezig. We weten dat RKC Waalwijk voor hem een opstap is naar een mooie toekomst en genieten tot die tijd van zijn aanwezigheid."

Leerling vindt seksfoto's docente op internet

Een docente van het Christelijk Lyceum Veenendaal is ernstig in verlegenheid gebracht doordat leerlingen seksfoto's van haar op internet aantroffen. De vrouw heeft aangifte gedaan van smaad, zo meldde de politie vandaag.

Het is nog niet bekend hoe de privéfoto's op pornowebsites terecht zijn gekomen. Een leerling ontdekte dit en stuurde de foto's door naar andere scholieren van de Veenendaalse middelbare school.

De politie onderzoekt of een hacker wellicht verantwoordelijk is voor het verspreiden van de plaatjes. De docente blijft aan het werk op de school.

Verdachten vrij in zaak ontvoerd Brits jongetje

De politie in Parijs heeft twee personen op vrije voeten gesteld die verdacht werden van betrokkenheid bij de ontvoering van een 5-jarig Brits jongetje in Pakistan. De verdachten, vader en zoon, zijn familieleden van degenen die het losgeld voor de jongen ophaalden.

De twee werden eergisteren opgepakt. Omdat er geen verband kon worden aangetoond tussen hen en de misdaad werden ze gisteren weer vrijgelaten. Drie andere verdachten, onder wie degenen die het losgeld ophaalden, werden in Spanje gearresteerd.

Het kind, Sahil Saeed, werd eergisteren vrijgelaten, bijna twee weken nadat hij in zijn grootouderlijk huis in het midden van Pakistan werd ontvoerd. Verwacht wordt dat de jongen vandaag weer in Groot-Brittannië terugkeert.

Het dak eraf

Een strakblauwe lucht, zeventien graden, de lente lonkt. Ik vraag aan mijn baas of ik vandaag vrij kan krijgen. Ik vind het goed. Het leven als 'zzp' valt vaak ook mee. Ik snel naar buiten. Daar staat ‘ie, mijn zeventien jaar oude trots: een groene Peugeot 205 Roland Garros cabrio. Met een druk op de knop hoor ik het heerlijke geratel: het crème stoffen dak schuift open. Ik glimlach naar de blauwe luchten. Hoe anders was het ooit...

Mallya: "Podiumplaatsen mogelijk dit jaar"

De eigenaar van Force India, Vijay Mallya, denkt dat het best mogelijk moet zijn dat zijn team dit jaar podiumplaatsen haalt. Vitantonio Liuzzi werd in de Grand Prix van Bahrein negende en behaalde hiermee twee punten, terwijl teamgenoot Adrian Sutil zich als tiende gekwalificeerd had.

Mallya is tevreden dat de renstal sinds hij het overgenomen heeft haar doelen behaald heeft. Vorig jaar werd de Force India van Giancarlo Fisichella uit het niets tweede op Spa-Francorchamps en had Kimi Räikkönen het aan zijn KERS te danken dat hij niet door de Italiaan ingehaald werd. Een week later behaalde Sutil op Monza nog een vierde plaats. In de eerste race van dit jaar in Bahrein had de Duitser al in de eerste ronde een aanrijding, maar hij wist op te klimmen van plaats 21 naar plaats twaalf.

"Ik denk dat we momenteel erg competitief zijn en alles gaat volgens plan," zei Mallya. "Voor 2009 zei ik dat we af en toe in de punten zouden moeten halen en we haalden er dertien, wat zeer acceptabel is. Dit jaar moeten we regelmatig in de punten eindigen. We hebben in de eerste race al punten gehaald en ik denk dat we nu regelmatig punten kunnen behalen. Ik zou niet verrast zijn als we een of twee podiumplaatsen zouden behalen. Volgend jaar is ons doel om veel regelmatiger op het podium te eindigen."

"Ik ben blij, ondanks wat er met Adrian gebeurde na de start," zei de Indiër. "Voor ons team met deze historie is twee punten scoren in de eerste race een hele prestatie. Twee dingen zijn echter belangrijker voor mij. Het eerste is onze snelheid in de race. Dat is echt een prestatie voor zo'n klein team als het onze. Ten tweede werd er veel gesproken over Tonio. Hij heeft zichzelf niet alleen bewezen, maar hij reed prachtig. Hij heeft goed om de banden gedacht, reed snel en hij behaalde punten, dus de credits zijn voor hem."

Marokkaanse bendes teisteren Veenendaal

De burgemeester van de Utrechtse stad Veenendaal maakt zich zorgen over de toenemende onveiligheid in zijn gemeente. Burgemeester Elzenga heeft in een lokale krant opgeroepen om bepaalde gebieden voorlopig te mijden. In deze gebieden worden mensen regelmatig lastiggevallen door groepen Marokkanen.  Hij raadt ook af om 's nachts alleen over straat te gaan. Veenendaal heeft al langer te maken met straatterreur van voornamelijk Marokkanen.

Afgelopen weekeinde werd een man zeer hardhandig beroofd van zijn pinpas en kleding. De man werd daarna naar de spoorbaan gesleept en op het spoor gelegd. Hij kon eigenhandig naar de politie gaan. In dat zelfde weekeinde vonden nog meerdere gewelddadige straatroven plaats. Bij al deze roven worden de daders gezocht in de Marokkaanse hoek. Eén van de slachtoffers ligt nog met steekwonden in het ziekenhuis.

Burgemeester Elzenga vindt de gebeurtenissen zeer schokkend  en wil dat inwoners incidenten vaker gaan melden. Hij heeft gisteravond gesprekken gevoerd met de politie, ouders, jongeren en het moskeebestuur. De imam van de moskee zal in het vrijdaggebed aandacht besteden aan de zaken. Ook zal hij oproepen om informatie over de zaken te melden.

Er is ook contact gezocht met de Marokkaanse gemeenschap. "Zij zijn zeer verslagen en zeer boos," aldus de burgemeester. Verschillende instellingen zullen proberen hun achterban te gaan benaderen, omdat de daders hen een slechte naam geven. Zij vinden dat de daders zo snel mogelijk moeten worden gevonden.

 

Droogte in zuiden van China

Delen van het zuiden van China worden geteisterd door de ergste droogte sinds tientallen jaren. Ruim twintig miljoen mensen hebben hierdoor te kampen met watertekorten en 6,5 miljoen hectare landbouwgrond is te dor om er iets op te kunnen aanplanten. Chinese media hebben dit vandaag gemeld.

Door de droogte in de provincies Yunnan, Guizhou en Sichuan, alsmede de autonome regio Guangxi en de stad Chongqing, zijn lokale overheden ertoe overgegaan ondergrondse waterbronnen aan te boren. Ook wordt met chemische middelen regen opgewekt om landbouwgronden te bevloeien. De Chinese meteorologische dienst schat op zijn website de economische schade op tien miljard yuan (een miljard euro).

Curatoren DSB: "Eind april nieuwe eigenaar voor AZ"

De curatoren van DSB verwachten volgende maand bekend te maken wie de nieuwe eigenaar van AZ wordt. Dat meldt RTV Rijnmond. "Er wordt hard aan gewerkt, ik denk dat we het eind april weten", vertelt een woordvoerder van de curatoren. De Alkmaarse landskampioen zit sinds oktober vorig jaar zonder eigenaar, nadat Dirk Scheringa noodgedwongen opstapte door het faillissement van DSB.

Directeur voetbalzaken Marcel Brands reageerde dat 'een oplossing nabij is'. De curatoren van DSB zoeken een nieuwe eigenaar voor de aandelen die in het bezit waren van Scheringa. Ook wordt er een koper voor het stadion gezocht.

AZ lijkt door de onzekere financiële situatie al rekening te houden met het vertrek van een aantal topspelers. Charlison Benschop is deze week daarom gecontracteerd van RKC Waalwijk. De Alkmaarders moeten nog een nieuwe trainer aanstellen, want Dick Advocaat is na dit seizoen alleen bondscoach van België.

Keeper breekt arm bij schijnpenalty

Een opmerkelijk moment in de Braziliaanse voetbalcompetitie. De doelman van Brusque, Wender, brak zijn arm nadat hij op het verkeerde been werd gezet door Joinville-spits Lima, die een paradinha, een schijnpenalty, uitvoerde.

Wender kwam verkeerd terecht met zijn arm en brak deze. In Brazilië wordt een schijnpenalty vaak toegepast, wat een doorn in het oog is van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Hij komt dan ook hiertegen in opstand en stelt dat deze schijnpenalty verwerpelijker is dan een schwalbe. Blatter wil ook deze penalty's gaan bestraffen met een gele kaart.

 


Het bewuste moment, doelman Wender breekt zijn arm.

Mercedes wilde wel leveren aan Red Bull

Mercedes heeft ontkend dat het geen motoren wilde leveren aan Red Bull Racing. Gisteren zei de adviseur van de Oostenrijkse renstal Helmut Marko dat het Duitse merk zijn team niet van krachtbronnen wilde voorzien voor het seizoen 2010. Dit omdat de Red Bulls dan helemaal vleugels zouden hebben gekregen.

Een woordvoerder van Mercedes ontkende in de Keuenlse krant Express deze lezing. "McLaren was onze exclusieve partner en zij stemden er niet mee in. Mercedes zou haar motoren gewoon aan Red Bull geleaset hebben en zij zijn daarvan op de hoogte." De woordvoerder ontkende ook dat Mercedes op niet-legale wijze de motor verbeterd heeft zoals Marko beweerde. "Alles wat onze engineers doen is in overeenstemming met de regels en met in kennisstelling van de FIA. De FIA zal dit kunnen bevestigen."

'Zorgplan VS bespaart honderden miljarden'

De plannen voor een nieuw gezondheidszorgstelsel in de Verenigde Staten zullen het Amerikaanse begrotingstekort drastisch terugdringen. In tien jaar tijd zal Amerika zeker 120 miljard dollar (87 miljard euro) besparen. Dit bedrag loopt daarna steeds hoger op tot een biljoen dollar, oftewel 726 miljard euro. 

Steny Hoyer, leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, maakte dit vandaag bekend. De kosten voor het invoeren van een nieuw zorgstelsel lopen ook aardig in de papieren, er wordt geschat dat de invoering van het systeem 950 miljard dollar gaat kosten, oftewel bijna 700 miljard euro. Deze kosten worden echter ruimschoots terugverdiend door de inkomsten en besparingen.

Aanstaande zondag zal er gestemd worden over de plannen. De plannen zijn eerder al goedgekeurd door de Senaat. Als de plannen de stemronde van komende zondag overleven moet ook het Congres nog stemmen over een definitief plan.

Obama over de plannen voor het nieuwe stelsel

 

Cancellara: "Ben volwassener geworden"

Fabian Cancellara won in 2008 Milaan - San Remo op indrukwekkende wijze. Dit jaar gaat de renner proberen om deze prestatie te evernaren. In 2009 kon de Zwitser van Saxobank niet meedoen vanwege een ziekte, maar nu hoopt Cancellara er weer te staan.

"Vorig jaar was het een zwarte lente voor mij, maar nu breekt de zon door," vertelde Spartacus tegen La Gazzetta dello Sport. "Ik heb een hoop geleerd van wat vorig jaar gebeurd is, vooral als mens. Ik ben een stuk volwassener geworden en dat is erg belangrijk."

"Mijn vorm is niet slecht. Ik ben niet heel diep gegaan in de Tirreno en ik beschik nu over meer mentale kracht. Ik heb dan ook veel vertrouwen in mijn kunnen," aldus de meervoudig wereldkampioen tijdrijden, die ook alvast zijn concurrenten bestudeerde.

"Het is me opgevallen dat Tom Boonen en Filippo Pozzato net iets sterker zijn dan de rest. Maar natuurlijk zijn er ook nog andere renners die een goede kans maken om te winnen, zoals Juan Antonio Flecha, Edvald Boasson Hagen en Daniele Bennati. Oscar Freire had het moeilijk in de Tirreno, maar die kan er zaterdag ook ineens staan."

Commodore 64 herrijst (wederom)

Voor wie opgegroeid is in de jaren '80 is de Commodore 64 een bekende naam. Cassettebandjes met spelletjes zorgden voor menig zorgeloze middag. Voor deze diehards wellicht speelt Commodore USA met de gedachte om opnieuw Commodore modellen op de markt te brengen.

Commodore USA is namelijk bezig om eigenaar van de hardware rechten van de oude C64 te verkrijgen. Hiermee moet het dan mogelijk worden om nieuwe modellen van de eens zo populaire thuiscomputer uit te brengen.

Op dit moment is er nog geen informatie of de nieuwe hardware specifiek voor gaming ontwikkeld zal worden, een marktsegment waar de C64 in terecht kwam, of dat het slechts een soort gimmick PC wordt. Hoe dan ook, het is goed om het C64 logo weer eens op een computer te zien prijken in de bekende 'computer in een toetsenbord' formfactor.

De Commodore 64 uit 1982 is misschien wel de bekenste computer die Commodore op de markt heeft gebracht. Andere pareltjes waren onder andere de Vic 20 en de Amiga 500.

C64 nieuw

Concept van Gizmodo gebaseerd op de Cybernet ZPC GX31

 

Vrouw ligt 2 maanden dood onder hotelbed

Een moeder van vijf kinderen, die als vermist werd opgegeven nadat zij haar kinderen niet van school had gehaald, is na twee maanden dood gevonden in een hotel in Memphis. De vrouw lag onder het matras van een hotelbed waar zij met haar vriend en kinderen een kamer had gehuurd. 

Nadat de vrouw officieel als vermist was opgegeven, werd de hotelkamer leeggehaald en opnieuw verhuurd. Het lichaam werd gevonden nadat nieuwe gasten hadden geklaagd over stank in de kamer.

Het lijk kon zo lang onopgemerkt blijven, omdat het bed bestaat uit een metalen frame dat doorloopt tot op de vloer. De boxspring zit in het frame en het matras sluit het geheel af. De precieze oorzaak van de dood van de vrouw is nog niet bekend, maar het vermoeden bestaat dat zij vermoord is door haar vriend.

Een medewerker van de politie zei over de bizarre vondst: "Ik werk al heel lang op de afdeling moordzaken en directeur Godwin zei dat hij in 37 jaar nog nooit zoiets had meegemaakt. Het is vreemder dan fictie." Het onderzoek naar de moord is in volle gang.

 

 

Hier is te zien hoe het bed in elkaar zit

 

Simonis: weinig misbruik in mijn tijd

Voordat kardinaal Simonis in 1985 gepromoveerd werd tot dit ambt, was hij sinds 1970 bisschop van onder andere Rotterdam. De kardinaal zei vandaag weinig gevallen van misbruik te kennen uit zijn tijd in de havenstad. "Als ik tien gevallen heb meegemaakt, is dat veel", zei de man vandaag.

De gevallen van misbruik die indertijd aan het daglicht kwamen, zijn 'in behandeling genomen' volgens Simonis. De kardinaal wilde niet aangeven hoeveel gevallen er bij hem bekend zijn en of er juridische stappen zijn ondernomen.

Eén priester uit ambt gezet
"Als het om een priester ging, was ik verantwoordelijk. Als het om een religieus ging, dan ging de overste van de betreffende orde erover." Een priester uit zijn ambt zetten, is volgens Simonis 'een keer gebeurd'.

"In de tijd dat ik zelf op het kleinseminarie zat, heb ik nooit iets bemerkt van misbruik", zegt de kardinaal. De voormalig bisschop kijkt wel met interesse uit naar het onderzoek dat oud-minister Wim Deetman gaat uitvoeren. "Er zijn wel honderden meldingen. Maar om hoeveel aanklachten gaat het? En gaat het dan om religieuzen of priesters? Daar ben ik benieuwd naar."

Religieuze ordes
Volgens Simonis is het niet waarschijnlijk dat veel priesters het misbruik gepleegd zouden hebben. Volgens hem liggen de problemen meer in de religieuze ordes. "Tachtig procent van de gemelde gevallen komt uit religieuze ordes. Dat is een wereld die ver van mij afstond, waar ik nooit iets mee te maken had."

Riera haalt uit naar trainer Benítez

Liverpool-middenvelder Albert Riera vindt dat zijn trainer Rafael Benítez niet tegen kritiek kan. Dat zei de Spanjaard donderdag tegen het Spaanse Radio Marca. "Hij denkt dat hij degene is die bepaalt en naar anderen luistert hij dus niet", klaagt Riera. De Spanjaard kwam in 2008 naar de Reds en was er basisspeler, maar wordt dit seizoen steeds minder opgesteld.

Volgens Riera heeft hij sinds eind januari nauwelijks meer gespeeld. "Als er zo met je omgegaan wordt, moet het wel iets persoonlijks zijn", stelt de middenvelder. "Als ik iets fout doe en als baas waardeer je me, dan kom je naar me toe en leg je me uit wat ik moet veranderen. Dat doet het meeste pijn."

Riera schermt met twee aanbiedingen van Russische clubs, maar is bang dat dat zijn selectie in de Spaanse WK-ploeg kan schaden. "Ik zou hier het liefst mijn hele carrière voetballen, maar wij spelers moeten spelen."

'Controversiële acties' schoonmakers

Stakende schoonmakers gaan de komende dagen 'controversiële acties' houden. Ze zijn boos dat nog steeds geen cao-akkoord is bereikt, zegt FNV-bestuurder Ron Meyer.

Om wat voor acties het gaat, wil hij niet zeggen. Dat moet de komende dagen blijken. FNV Bondgenoten hervatte gistermiddag de gesprekken met werkgeversorganisatie OSB over een nieuwe cao. Dezelfde dag nog hebben de werkgevers de onderhandelingen volgens Meyer opgeschort.

Hij noemt dat 'teleurstellend', maar zegt het ook te begrijpen. "Als ze toezeggen het salaris verder te verhogen, moet het geld daarvoor ergens vandaan komen. Het komt er dan waarschijnlijk op neer dat een schoonmaker in dezelfde tijd veel meer werk moet verzetten." Daarom moeten de opdrachtgevers, zoals Schiphol en NS, volgens hem over de brug komen.

De Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) zegt dat de opdrachtgevers voor een negatieve prijsspiraal hebben gezorgd. De vakbonden zouden begrip hebben voor de situatie. Ook hebben ze volgens de organisatie de ambitie uitgesproken om samen op te trekken in de dialoog met de opdrachtgevers. De schoonmaakbedrijven noemen dat 'zeer bemoedigend'.

De schoonmakers voeren al vijf maanden actie voor meer loonsverhoging en een reiskostenvergoeding. Bij Schiphol wordt gestaakt en bij het Centraal Station in Utrecht wordt sinds eergistermiddag een zitactie gehouden. Vijftig schoonmakers hebben de afgelopen nacht op het station doorgebracht. Vandaag zijn er ongeveer honderd luidruchtige actievoerders aanwezig.

Nederlanders eten vaker vis

Nederlanders hebben vorig jaar thuis meer vis gegeten, na twee jaar van stabilisatie. De visconsumptie steeg met vier procent naar ruim 57 duizend ton. Huishoudens gaven ruim 512 miljoen euro uit aan vis uit, ook een toename van vier procent ten opzichte van 2008. Dat meldt het Nederlands Visbureau vandaag.

Vooral tonijn in blik, gezouten haring, pangasius en zalm deden het goed. Nederlanders aten vorig jaar gemiddeld 3,6 kilo vis, een pond meer dan in 2004. Gemiddeld werd een keer in de drie weken vis gekocht. Vooral supermarkten zagen de omzet groeien. De toename komt volgens het bureau onder meer doordat mensen zich bewuster zijn van de gezondheidsaspecten van vis.

Mensen onder de 35 jaar kopen nog altijd minder vaak vis dan de bovenliggende leeftijdsklassen. Vijftigplussers blijven nog steeds de grootverbruikers. Om jonge huishoudens te stimuleren meer vis te eten, richt de campagne van het Nederlands Visbureau zich dit jaar vooral op hen.

Deutsche Bahn wil Arriva overnemen

Deutsche Bahn (DB AG) wil het Britse vervoersconcern Arriva overnemen. Een woordvoerder van de Duitse spoorwegmaatschappij bevestigde vandaag desgevraagd berichten daarover van de Süddeutsche Zeitung en de Financial Times Deutschland. Hij gaf verder geen bijzonderheden.

Volgens de berichten laat DB-topman Rüdiger Grube al sinds enkele maanden de mogelijkheden tot overname van Arriva onderzoeken. Het bedrijf is naar eigen zeggen met 44.000 werknemers in twaalf Europese landen actief, waaronder ook Nederland.

De gesprekken over een mogelijke deelname van DB in Arriva zijn al door Grubes voorganger Hartmut Mehdorn in gang gezet, luiden de berichten. Arriva liet gisteren weten een verzoek tot overname te hebben ontvangen, maar zei niet van wie.

Volgens de Financial Times Deutschland overweegt DB een bod van omgerekend twee miljard euro cash te doen. Volgende week al zou een concreet bod kunnen worden verwacht.

Arriva is een van de grootste particuliere vervoersbedrijven in Europa. Overname door DB zal vermoedelijk op bezwaren van de Duitse mededingingsautoriteiten stuiten. Er wordt rekening mee gehouden dat het Bundeskartellamt de voorwaarde zal stellen dat de Duitse spoor- en buslijnen van Arriva in andere handen overgaan, meldt de Süddeutsche Zeitung.

Doornbos in beeld bij PSV

Robert Doornbos zal vermoedelijk terugkeren in de Superleague Formula. Doornbos reed in 2008 nog voor het raceteam van AC Milan en is nu in beeld voor een zitje bij PSV.

"De uiteindelijke beslissing hangt af van het budget. Ik hoop dat de keuze valt op een snelle Nederlander in plaats van een buitenlander met heel veel budget," aldus de Rotterdammer op zijn website. Het afgelopen seizoen reed Doornbos in de Amerikaanse Indycars. Het lukte hem niet voor dit seizoen opnieuw een contract in de wacht te slepen. Wel is de Indy500 nog altijd een serieuze optie. "Als ik een seizoen Superleague Formula ga doen, wil ik bij voorkeur rijden voor PSV, de enige Nederlandse club die meedoet."

Vliegtuig maakt noodlanding op bevroren meer

Een vrachtvliegtuig met motorproblemen en problemen met het landingsgestel heeft vandaag een noodlanding gemaakt op het bevroren Ulemistemeer, net buiten de Estlandse hoofdstad Tallinn. Dat heeft een woordvoerder van Estlandse ministerie van economische zaken, Kalev Vapper, gezegd.

"Het toestel ligt nu op het ijs, maar begint langzaam te zinken", aldus Vapper. "Het was een gevaarlijke situatie, omdat het ijs op het meer al aan het smelten was. We hebben gelukkig een strenge winter gehad dit jaar."

De door DHL gehuurde Antonov AN-26 was op weg van Finland naar Estland en bereidde zich voor op de landing in Tallinn. Het landingsgestel functioneerde niet goed en de piloot deed een tweede poging te landen. Bij deze poging kreeg een van de motoren problemen. De piloot besloot daarop een noodlanding te maken op het meer.

Een van de bemanningsleden van het vliegtuig raakte lichtgewond. Reddingswerkers haastten zich om de brandstoftanks van het vliegtuig leeg te pompen, om te voorkomen dat de kerosine in het meer terecht zou komen. Het meer is de belangrijkste bron van drinkwater voor de vierhonderdduizend inwoners van Tallinn.

Vrachtvliegtuig maakt noodlanding op bevroren meer
Vrachtvliegtuig maakt noodlanding op bevroren meer (Foto: Novum)

Eurlings tekent tracébesluit A4

Demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) heeft het ontwerp-tracébesluit voor de aanleg van de A4 Midden-Delfland getekend. Dat maakte hij vandaag bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Over het ontbrekende stuk weg tussen Delft en Schiedam wordt al bijna vijftig jaar gesteggeld. Eurlings sprak dan ook van een 'majeur moment'. "Ik ben er best wel trots op dat het gelukt is." De crisis- en herstelwet, die eergisteren door de Eerste Kamer is aangenomen, heeft dit mogelijk gemaakt. Het stuk weg valt onder die wet.

De komende weken ligt het besluit ter inzage voor burgers en decentrale overheden. De kosten voor de zeven kilometer lange weg bedragen 880 miljoen euro. Daar staat tegenover dat de weg goed wordt ingepast in het landschap, met onder meer een eco- en aquaduct. "Zo groen en blauw heeft u een snelweg nog nooit gezien", aldus Eurlings.

Buscontroleurs mishandeld in Eindhoven

In Eindhoven hebben twee jongens gisteravond controleurs van een busbedrijf geslagen en geduwd. Agenten hielden een van de jongens, uit Zetten, rond 20.00 uur aan op de Neckerspoel. Hij is in een cel gezet. De andere jongen wordt nog gezocht.

Bij een controle in een bus bleek een van de twee geen geldig vervoersbewijs te hebben. Toen controleurs hem hierop aanspraken, ontstond een discussie waarin ook de andere jongen zich mengde. Hierbij gebruikten ze geweld tegen de controleurs.

Welten sluit aan bij hockeyselectie Oranje

Bondscoach Herman Kruis heeft Carlijn Welten toegevoegd aan de selectie van het Nederlands hockeyeftal. Welten krijgt de status als stagespeelster. In januari 2009, tijdens de oefenstage in San Diego, viel Welten af met een schouderblessure.

Vandaag sluit Welten aan bij het team. De spits maakte haar debuut op 28 november 2006 tijdens de interland Nederland - Engeland en heeft 27 caps op haar naam staan.

Consumentenvertrouwen neemt niet echt toe

Het vertrouwen van de Nederlandse consument in de economie is deze maand niet echt toegenomen. Nog altijd zijn er meer pessimisten dan optimisten. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft bekendgemaakt.

De indicator die het vertrouwen weergeeft, is in maart uitgekomen op min 12 tegen min 13 in februari. Consumenten dachten minder negatief over het economisch klimaat in de afgelopen twaalf maanden. De kijk op de economie in de komende twaalf maanden bleef gelijk. De koopbereidheid veranderde ook niet, aldus het CBS.

Mexicaanse politieagenten opgepakt

Mexicaanse mariniers hebben gisteren acht van de twaalf leden van de politie van Villaldama in het noorden van Mexico opgepakt, omdat ze banden zouden hebben met drugskartels. Onder de arrestanten is ook het hoofd van de politie van het stadje. Dat hebben een medewerker van het stadhuis en de algemeen secretaris van de deelstaat Nuevo Leon meegedeeld.

De Mexicaanse president Felipe Calderon pakt corruptie bij gemeentelijke politiekorpsen agressief aan. In het hele land zijn honderden politiemensen gearresteerd of ontslagen wegens banden met criminele bendes. Bij de campagne wordt vaak het leger ingezet en in sommige plaatsen wordt de politie nu geleid door militairen.

De afgelopen dagen werden ook in andere Mexicaanse regio's politiemensen gearresteerd omdat ze betrokken zouden zijn bij moorden en ontvoeringen. Zo werd het voltallige, negentig man sterke politiekorps van de kuststad Tierra Blanca opgepakt voor verhoor over de ontvoering van illegale migranten. In de centrale staat Mexico werden vier (ex-)agenten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij elf roofmoorden.

CDA verwerpt voorstel kilometerheffing

Het CDA steunt niet langer de plannen voor de invoering van de kilometerheffing zoals die zijn ingediend door demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA). Dat bleek vandaag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer. De voormalige coalitiepartners PvdA en ChristenUnie reageren met verbijstering.

Het debat werd gevoerd naar aanleiding van het besluit om de kilometerheffing controversieel te verklaren. Eurlings kondigde daarop gisteren aan om de heffing voorlopig in de ijskast te zeggen.

Kamerlid Ger Koopmans zei dat hij 'grote twijfels' heeft gekregen nadat het voorstel tot in detail is toegelicht door ambtenaren. Ook bestaan er in het land 'grote ontevredenheid' over onderdelen van het plan, waarbij de motorrijtuigenbelasting wordt verhoogd in combinatie met het verlagen van de aanschafbelasting bpm, zei de CDA'er, die tot nu toe het beleid van zijn minister altijd verdedigde.

"In de samenleving wordt het niet begrepen" Deze vorm van kilometerheffing is daarom niet de 'juiste weg', aldus Koopmans. Hij is niet tegen het principe van kilometerheffing, die de komende tientallen jaren volgens hem onvermijdelijk gaat worden. "Een vorm van beprijzing zal een keer een rol gaan spelen."

De opstelling van Koopmans kwam hem op de hoon te staan van voormalige coalitiegenoten PvdA en ChristenUnie, nog steeds wel pleitbezorgers van de heffing. Ernst Cramer (CU) zei 'verbijsterd' te zijn door de bijdrage van Koopmans. Lia Roefs (PvdA) sloeg Koopmans om de oren met eerdere citaten waarin hij zich nog een voorstander toonde van het systeem. De CDA'er is de weg kwijt, aldus Roefs.

Kane & Lynch 2 zorgen voor een helse nazomer

Wie kent ze niet, de zelfdrogerende psychopatische Lynch en de gedesillusioneerde ex-huurling Kane die samen het duo Kane & Lynch vormen. Deel twee van de game komt eraan en de data zijn bekend. 24 augustus komt de game uit in Noord-Amerika en op 27 augustus komt de game in Europa en andere PAL landen uit.

De game zal Kane & Lynch 2: Dog Days heten en afspelen in een helse twee dagen. Het eerste deel werd niet al te goed ontvangen maar het tweede deel zou mede door de unieke graphics en de meedogenloze gameplay een intensiteit met zich meebrengen die nog nooit eerder is gezien in een game. Tegenwoordig lijken veel spellen op elkaar en nu zou Kane & Lynch 2 daar wat verandering in moeten gaan brengen aldus Niels Jørgensen, general manager van ontwikkelaar IO Interactive.

De nieuwe visuele stijl is geinspireerd door documentaire makers en zelfgemaakte filmpjes van mensen.

Kane & Lynch 2

Dzsudzsák: "Ik was bang voor Stevens"

Balázs Dzsudzsák is blij dat Huub Stevens het vorig seizoen niet lang uitgehouden heeft bij PSV. De Hongaar zei in Voetbal International dat hij net als de rest van de selectie het plezier in het voetballen kwijt was en geen acties durfde te maken, omdat hij bang was in de fout te gaan en de volgende wedstrijd op de bank te belanden.

"Iedereen had die vrees. Als je een keer de mist inging, kon het zomaar zijn dat je de volgende keer op de bank zat. Daarom speelde ik aarzelend met de gedachte: 'Als ik die bal terugspeel, gaat Stevens niet schreeuwen.' Ik was niet gelukkig binnen de lijnen," zei de linkeraanvaller die daarom geen acties meer durfde te maken.

"Ik was bang voor Stevens, zoals iedereen. Niet specifiek voor zijn persoon, maar voor de consequenties. Wat gebeurt er als je een fout maakt? Hij sprong uit zijn vel. Schreeuwde keihard. Of deed niets. Er viel geen pijl op te trekken."

Dieptepunt in de vertrouwensrelatie tussen de PSV-selectie en Stevens was de kansloze 3-0 nederlaag tegen Olympique Marseille in de Champions League in november 2008. De spelwijze van de Eindhovenaren deed iedereen denken aan muiterij. "Daar was geen sprake van. Niemand durfde voor het oog van Stevens een fout te maken. Alleen Ibrahim Afellay onttrok zich hieraan. Daardoor ontstond een curieuze wedstrijd. Iedereen dacht: Alle ballen op Ibi. Het zal voor journalisten en toeschouwers een vreemde gewaarwording zijn geweest. Nou, voor ons ook."

Enkele maanden later vertrok Stevens omdat er geen chemie meer tussen hem en de spelersgroep was. "Ik kon weer ademhalen," zei Dzsudzsák. "Zeggen dat hij de slechtste trainer aller tijden was, doe ik niet. Maar zijn afscheid zorgde wel voor een weersomslag. Iedereen vond het plezier en de vrijheid terug."

Meer spijbelaars geregistreerd

Opnieuw zijn vorig jaar meer spijbelaars geregistreerd. Dat blijkt op de dag van de leerplicht uit cijfers van het ministerie van Onderwijs.

De toename betekent volgens het ministerie niet per se dat het slechter gaat. Sinds de aanpak van schoolverzuim hoog op de agenda staat, is er veel moeite in gestoken om het beter bij te houden. Staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) kondigde eerder al aan dat het aantal geregistreerde spijbelaars hierdoor zou stijgen.

Van de leerlingen die op een school staan ingeschreven, waren er vorig schooljaar bijna 63 duizend ongeoorloofd afwezig. Het schooljaar daarvoor waren dat er bijna 56 duizend. In ongeveer tien procent van de gevallen gaat het om luxeverzuim, wat inhoudt dat de kinderen niet op school zijn omdat de ouders bijvoorbeeld buiten de schoolvakantie een vakantie hebben ingepland.

Het aantal leerlingen dat niet staat ingeschreven op een school, steeg van 5600 naar 6200. Daarvan is zestig procent via leerplichtambtenaren naar een school gestuurd.

'Zestig kinderen misbruikt op internaat'

Zestig blinde en slechtziende kinderen zijn in de jaren zestig misbruikt door Fraters van Tilburg op het blindeninternaat Sint Henricus in Grave. Intern was het misbruik bekend, maar het verdween in de doofpot, schrijft NRC Handelsblad op basis van betrokken leerlingen.

De hoogste bestuurder van de Fraters van Tilburg, Jan Koppens, noemt het misbruik in een reactie in NRC 'misdadig'. Het blindeninstituut werd tot in de jaren tachtig door de fraters geleid.

In de krant zeggen vier oud-leerlingen vanaf hun zesde regelmatig seksueel misbruikt te zijn door de fraters. "Het gebeurde enkele keren per week in de klas of in een opslaghok", zegt een beleidsmedewerker bij het ministerie van Sociale Zaken. Het gaat om vijf fraters. Verschillende andere fraters mishandelden de kinderen.

De fraters zijn volgens de orde inmiddels overleden. Provinciaal overste Koppens verwerpt het misbruik van blinde kinderen in de krant krachtig. "Wij staan open voor persoonlijke gesprekken met de slachtoffers. Maar we reageren niet naar buiten toe, in afwachting van de resultaten van het extern onderzoek naar het misbruik binnen de kerk."

Sinds een aantal weken geleden stromen de meldingen over seksueel misbruik in de kerk en met name op internaten en seminaries binnen. De bisschoppen hebben een onderzoek ingesteld onder leiding van oud-minister en -burgemeester van Den Haag Wim Deetman.

Resident Evil-bedenker begint eigen studio

Shinji Mikami, de man achter Resident Evil en Devil May Cry, gaat een nieuwe studio in Tokio beginnen. Volgens het game-magazine Famitsu gaat het bedrijf Tango heten en hoopt het veel nieuw Japans talent in te huren.

"Het opvoeden van toekomstige ontwikkelaars is één van de belangrijkste doelen van Tango. Ik wil talentvolle mensen inhuren die op dit moment nog niet professioneel binnen de game-industrie werken."


Mikami werkt momenteel als freelancer bij Platinum Games. Hij is daar druk bezig met Vanquish, een shooter die zich afspeelt in een toekomst waarin wapens zeer geavanceerd zijn en het leger gebruik maakt van bionische pakken.

Shinji wil zijn nieuwe studio pas opstarten als Vanquish is afgerond. Om vast wat hype te creëren is er een speciale website (mikami-project.com) in het leven geroepen waarop de uren tot de bekendmaking van het nieuwe 'Mikami Shinji Project' worden afgeteld.

Resident Evil-bedenker begint eigen studio

Freire: "Hoef niet super te zijn om te winnen"

Oscar Freire kan zaterdag voor de derde keer Milaan - San Remo op zijn naam schrijven. De Spanjaard, die zijn contract bij de Rabobankploeg wil verlengen, won eerder de edities van 2004 en 2007. In de Tirreno was mengde Freire zich niet in de massasprints, maar toch zagen zijn collega's dat het met de vorm van Oscarito wel goed zit.

"Renners hebben geen uitslagenlijstjes nodig om een collega perfect in te schatten," zei Freire in Het Nieuwsblad. "Ik prent me in het hoofd dat je niet super hoeft te zijn om in Sanremo als eerste over de finish te komen. Toen ik mijn overwinningen behaalde was ik zeker niet super."

"In 2005 domineerde ik de Tirreno en ik trok met turbobenen naar Milaan. Maar ik raakte ingesloten in de sprint en Petacchi won. Kortom, het is niet altijd de sterkste die wint in Sanremo en dat besef komt me nu heel goed van pas."

Smeekens richt zich ook op 1.000 meter

Schaatser Jan Smeekens heeft in het olympische seizoen de aansluiting bij de wereldtop op de 500 meter weten te vinden. De Control-rijder wil meer en daarom gaat hij zich volgend seizoen ook op de 1.000 meter richten. Dit bijt volgens coach Jac Orie niet met de prestaties op de 500 meter.

Na de Spelen in Vancouver wist Smeekens vier 500 meters op rij te winnen in de wereldbeker en zo tweede te worden achter Tucker Fredericks in het klassement. "Dit waren bijzondere weken. Het lijkt vanzelf te gaan," zei de sprinter tegen Sportweek. Hij meent niet dat hij net te laat gepiekt heeft. "Dat zou echt azijn pissen zijn. Ook op de Spelen had ik de goede vorm, maar met sprinten is het altijd een dubbeltje op z’n kant. Ik ben tevreden met dit seizoen."

De overstap van TVM naar de ploeg van Jac Orie heeft Smeekens goed gedaan. Zo zijn er veel verbeteringen bij hem doorgevoerd. "Dan hebben we het over de schaatshouding en techniek. Daar zijn we al het hele seizoen mee bezig. De laatste tijd ga ik met sprongen vooruit," zei de Raaltenaar die het liefst bij de Control-ploeg wil blijven. "Nou, ik blijf in ieder geval bij Jac, hoop ik, en hoe de sponsoring van zijn ploeg eruit gaat zien, zal de komende weken wel bekend worden." Het doel voor 2010/2011 is de 1.000 meter. "Volgens Jac kan ik ook die afstand aan zonder dat het mijn 500 meter gaat bijten."

Xbox 360 Slim in de maak?

Vandaag kregen we te horen dat de Playstation 3 de zwaarste console ooit is. Het gaat dan wel over de dikke variant want afgelopen jaar is er een kleinere versie van de console verschenen. Deze is een stuk goedkoper te maken waardoor het apparaat in de winkel ook een stuk goedkoper aangeboden kon worden. De geruchten gaan nu dat Microsoft hetzelfde kunstje gaat flikken met de Xbox 360.

Er is een afbeelding van een vermeend moederbord voor de Xbox 360 opgedoken die op een kleinere versie van de console zou duiden. Volgens game-website Kotaku is de foto in een Chinese fabriek genomen en daarna op het internet geplaatst.

Op de foto is een moederbord te zien waarop alle interne componenten van een Xbox 360 aanwezig zijn. Het geheel is alleen ruim een derde kleiner dan het huidige moederbord. Dit zou op een Xbox 360 Slim moeten duiden.

Volgens de website Eurogamer wordt het kleinere formaat mogelijk gemaakt door de integratie van Xenon en Xenos CPU/GPU processoren. De technische experts bestempelen de foto als zeer overtuigend en claimen dat Microsoft deze hardware goedkoop kan produceren.

Het nieuws gaat als een lopend vuurtje door de gamewereld. Waar sommige websites het als onzin afdoen, zijn anderen overtuigd dat Microsoft de Xbox 360 Slim deze kerst, gebundeld met Natal, voor dezelfde prijs als de huidige Xbox 360-modellen in de winkel zal leggen.

Microsoft geeft aan niet op speculatie te reageren en was niet beschikbaar voor commentaar. Hieronder de bewuste foto van het moederbord. Wat denken jullie. Zou Microsoft echt met een kleinere Xbox 360 komen?

Mogelijke foto 'Xbox 360 Slim' opgedoken

[update] Met Skate 3 het lekkere weer tegemoet

Skate verscheen een aantal jaar geleden en was het antwoord van Electronic Arts op de Tony Hawk-serie van Activision. Met de aparte en realistische controls wist deze game als snel zijn concurrentie achter zich te laten en verschijnt dit jaar alweer het derde deel in de serie. Electronic Arts heeft nu bekend gemaakt dat op 14 mei de game in Europa zal verschijnen.

Skate 3 richt zich op de competitieve elementen van het skateboarden. Of je nu online of offline wilt skaten; je kunt altijd jouw eigen skatecrew ontwikkelen en op die manier de beste van de wereld worden. In Skate 3 moeten jij en je skaters het opnemen tegen rivaliserende crews in het skateparadijs Port Carverton.

Bovendien beschikt Skate 3 over een nieuwe coöperatieve spelmodus waarin teamgenoten elkaar kunnen uitdagen om hun carrière als skater te bevorderen. Natuurlijk kan je ook je eigen stempel drukken op het uiterlijk van je skater en de looks van je skateboard.

Skate 3 wordt gemaakt door ontwikkelaar Black Box en verschijnt voor de PS3 en Xbox 360.

[update] 14:13 bron

Er is ook een nieuwe trailer van de game verschenen waarin we veel gameplaymateriaal kunnen zien en ook wat te horen krijgen over het maken van de game. Deze kunnen jullie hieronder zien.

Farrar: "300 kilometer is nog te ver voor mij"

Tyler Farrar beleefde vorig jaar zijn grote doorbraak als sprinter. De renner van Garmin won dertien koersen, waaronder een ritoverwinning in de Vuelta a Espana en drie ritten in de Eneco Tour. Ondanks zijn zeges van toen probeert de Amerikaan zich in de rol van de underdog te schikken voor Milaan - San Remo van overmorgen.

"Ik heb er alles aan gedaan om in de best mogelijk conditie aan de start te verschijnen, maar het zal mij benieuwen of ik de afstand verteer," aldus Farrar tegenover Cyclingnews. "Ik ben nog nooit in de positie geweest om na driehonderd kilometer te sprinten voor de winst. Met tweehonderd kilometer had ik mezelf een goede kans gegeven."

FIA-adviseurs: "Geen wil om te veranderen in de F1"

Het gebrek aan inhaalacties in de Formule 1 baarde afgelopen weekend in Bahrein veel mensen zorgen. Voormalig adviseur van de autofederatie FIA Tony Purnell heeft geprobeerd om er iets aan te doel, maar aan de eerste race van het seizoen 2010 te zien is hij hierin niet geslaagd.

Purnell is kritisch over de huidige Formule 1. "De auto's zijn niet ontworpen voor gevechten en spektakel, de formule is eigenlijk slecht. De wil om het publiek te plezieren ontbreekt. Het treurige is dat er oplossingen zijn, maar niemand is krachtig, moedig of overtuigd genoeg om er echt iets aan te doen."

Adviseur van de FIA Peter Wright deelt de mening van Purnell dat de wil om iets te veranderen eigenlijk ontbreekt. "Het is net als klimaatverandering, het moet eerst slecht zijn voordat het beter kan worden. De situatie dient dusdanig slecht te zijn zodat mensen echt de wil krijgen om wijzigingen door te voeren die ze anders niet zouden doen."

Celstraffen voor dieven Auschwitz-spreuk

Drie Poolse mannen zijn vandaag door de rechtbank in Krakow tot gevangenisstraffen van zes maanden tot tweeënhalf jaar veroordeeld voor de diefstal van het bord met de spreuk 'Arbeit macht frei' bij het voormalige vernietigingskamp Auschwitz.

Het bord werd in december gestolen en enkele dagen later in stukken gesneden teruggevonden. In verband met de diefstal heeft Polen Zweden om de uitlevering van een voormalige neonazi verzocht.

De drie Polen hebben de diefstal bekend. Daardoor kon de rechtbank zonder proces tot een uitspraak komen.

Linkdump Donderdag

Wat vonden wij de afgelopen dagen nog meer in de verzamelbak vol submits?

* Eindelijk komen de CEO's van Toyota met een excuus. En David Letterman had deze scoop. Met dank aan Crashcat.

* In Engeland is er recent onderzoek gedaan of er teveel buitenlanders zijn. Wij hebben de uitkomst. Met dank aan Vai

* "hallo allemal, hier kom ales over paarde te staan!" Nou spannend, wat zal het linkje van got.rice ons brengen. Vast iets met paarden.

* Magnetische vloeistof en een elektromagneet zorgen ervoor dat ik niet meer helemaal snap wat ik zie... Aldus de submitter KleinVosje.

Muhamadu per direct weg bij FC Dordrecht

Ibad Muhamadu is geen speler meer van FC Dordrecht, aldus RTV Rijnmond. De 28-jarige spits maakte maandag geen deel uit van de selectie van de Schapenkoppen voor de wedstrijd tegen BV Veendam. Met Dordrecht kwam Muhamadu ontbinding van het contract overeen.

"Het is jammer dat het zo gelopen is," aldus technisch manager Marco Boogers. "Maar de ambitie van Ibad lag in het buitenland en daar krijgt hij nu de kans voor." Muhamadu sluit hiermee zijn tweede periode af bij Dordrecht. In de seizoenen 2006/2007 en 2007/2008 kwam de aanvaller tot 48 wedstrijden, waarin hij dertien keer doel trof. Dit seizoen stond de teller op acht goals na twintig wedstrijden.

Lichter chassis voor Webber in Australië

Voor de tweede Formule 1-race in het seizoen 2010 in Melbourne wacht er voor Mark Webber een lichter chassis. De Australiër rijdt volgend weekend zijn thuisrace waar hij een beter resultaat dan de achtste plaats in Bahrein neer hoopt te zetten.

"Ik heb met de monteurs gesproken en zij zeiden dat ze een nieuw auto voor me hadden. Het nieuwe chassis is lichter, zodat we verder naar voren kunnen komen," zei de Red Bull Racing-coureur die er voor pleitte dat in de kwalificaties de 107 procent-regel voor van stal wordt gehaald. "Het is een goede regel om de kwaliteit en de voorbereidingen op het goede niveau te krijgen."

'Meer F1-teams moeten diffuser aanpassen'

Het lijkt er op dat na McLaren meer teams hun diffuser aan moeten passen. Tijdens de openingsrace van het Formule 1-seizoen in Bahrein bleek dat bij de MP4-25 het gat voor de starter voor de motor groter is gemaakt, zodat er een extra laag voor de diffuser ontstond. Op voorspraak van de FIA zal het Britse de diffuser nu aanpassen.

Volgens de Spaanse krant El Pais moeten nu ook Renault en Mercedes Grand Prix terug naar de tekentafel. Voor de race in Australië moet het gedeelte voor de starter terug zijn gebracht tot normale proporties. Volgens geruchten moeten mogelijk nog één of twee teams aanpassingen verrichten. Hieronder zijn volgens Adrian Newey niet Ferrari en Red Bull Racing.

Opvallend is dat de FIA de aanpassingen aan het gat voor de starter eist, terwijl er in de reglementen geen regels voor de grootte ervan zijn opgenomen. Er staat alleen omschreven dat de diffuser een gat moet bevatten dat groot genoeg is voor de starter.

Werkloosheid neemt verder toe

De werkloosheid is de afgelopen drie maanden verder toegenomen naar 5,7 procent van de beroepsbevolking, wat neerkomt op 441.000 personen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag presenteerde.

Een jaar eerder bedroeg de werkloosheid in de maanden december, januari en februari gemiddeld 4,1 procent. Dat betekent dat de afgelopen maanden 126.000 meer mensen werkloos waren dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het afgelopen halfjaar nam de werkloosheid gemiddeld met ongeveer 9000 mensen per maand toe. De laatste maanden waren het vooral mannen ouder dan 45 die zonder werk kwamen te zitten.

Boschker: "We kunnen nog 21 punten verliezen"

FC Twente verdedigt momenteel een voorsprong van vijf punten op PSV en zes op Ajax en is nog slechts zes overwinningen verwijderd van het landskampioenschap. Toch zegt keeper Sander Boschker nog niet aan een kampioenschap te denken.

"Je kunt ook nog 21 punten verliezen," zei de doelman in TC Tubantia. "Ik denk dus helemaal niks. De supporters mogen dromen, wij als spelersgroep doen daar niet aan mee. In de kleedkamer zijn we nog niet bezig met het kampioenschap."

Roda JC moet wederom snijden in de uitgaven

Ondanks de financiële steun van de gemeente Kerkrade ontkomt Roda JC er niet aan komend seizoen nog verder terug te gaan in de uitgaven om zo de begroting sluitend te krijgen.

De Limburgers schroefden de uitgavenstroom de voorbije jaargang al terug van 14,8 naar 12,7 miljoen euro en zullen nog een miljoen extra gaan snijden in de kosten. De gemeente staat komend seizoen garant voor twee miljoen euro.

"Zonder die steun hadden we dus nog forser moeten snijden in de kosten," legt algemeen directeur Martin van Geel uit in De Limburger. "Desondanks ontkomen we er niet aan nog eens een miljoen te bezuinigen, hoe vervelend het ook is."

De selectie van Roda zal worden ingekrompen van 25 naar 20 spelers. Bovendien neemt de club afscheid van enkele medewerkers op zowel Kaalheide als het kantoor in het Parkstad Limburg Stadion. Van Geel: "Zij zullen niet worden vervangen. Hun taken worden door de anderen overgenomen."

Groningse moskee besmeurd met bloed

In de Groningse wijk Selwerd is een moskee gisternacht besmeurd met bloed, zo meldde de politie vandaag. Naast het bloed, zijn er ook ingewanden en de kop van een wild zwijn gebruikt om het gebedshuis te besmeuren.

Loco-burgemeester Frank de Vries reageerde, net als de rest van het stadsbestuur, geschokt op het gebeuren. "Wij zijn diep geraakt, omdat Groningen tot dusverre dergelijke wandaden niet kent. Hier past slechts het uitspreken van verontwaardiging en afschuw", zei hij. "Dit past niet in onze stad. We hebben het bestuur van de moskee direct onze steun toegezegd."

Naar aanleiding van dit incident is er een onderzoek gestart door de politie. Ook zal de omgeving extra in de gaten gehouden worden de komende tijd.

Cipo: "Boonen favoriet voor Milaan - San Remo"

Voor Mario Cipollini is duidelijk wie zaterdag de favoriet voor Milaan - San Remo is: Tom Boonen. De Belg is uitstekend in vorm en wil dat in de Primavera tentoonspreiden. Voor de winnaar van 2002 is de Quick Step-renner de enige die aanspraak kan maken op de winst in de eerste klassieker in dit wielerjaar.

"Ik zag een uitstekende Tom Boonen in de Tirreno. Tom heeft een uitstekende winter achter de rug. Niemand steekt in een betere vorm. Dat merkte je aan de manier waarop hij de Tirreno reed. Het was een belangrijke training voor hem en hij spaarde zich niet," zei Mooie Mario. "Het klopt dat Tom niet de sprintsnelheid heeft van Cavendish of Petacchi. Maar na 300 kilometer is het geen normale spurt meer, dan reageren de benen anders. Ik blijf erbij, zaterdag heb ik maar één favoriet en dat is Boonen."

Balkenende weerlegt kritiek

De laatste tijd is er in de media één en ander verschenen over de wankelende positie van demissionair-premier Balkenende. Gisteren was Balkenende in Assen bij een CDA partijbijeenkomst. Hij zei dat hij zich niet in de 'beelden in de media' herkent.

Tegen journalisten die vroegen hoe het zat met de kritiek vanuit zijn partij zei hij: "Waar hebt u het over?. Zes mensen zetten in de media het beeld neer van verdeeldheid. Diezelfde mensen worden dag-in-dag-uit naar voren gehaald."

Geen enkele twijfel
Op de besloten ledenavond in Assen heeft Balkenende naar eigen zeggen geen enkele twijfel ontmoet. "Niemand had hier kritiek", zei hij. Ondanks dat Balkenende de kritiek op zijn persoon en functioneren naar het rijk der fabelen verwijst, had hij toch de behoefte om zijn uitspraak dat hij enkel premier, en geen kamerlid, wil worden na 9 juni te verdedigen. "Je staat op de lijst. Het is logisch dat de Tweede Kamer dan in beeld komt. Mijn opmerking moet staan voor de ambitie dat het CDA een goed resultaat boekt."

Na afloop van het optreden, kreeg de CDA-lijsttrekker een staande ovatie van de 350 aanwezige partijleden. Hij dankte hen voor de 'rustige manier' waarop ze op de berichten in de media reageren. Henk van Hooft, wethouder in Assen, vat de avond samen: "Er moet het een en ander aan gevoelens kwijt. Daar is sinds de val van het kabinet weinig ruimte voor geweest. Maar Balkenende weet nog steeds dat warme gevoel over te brengen."

Mourinho: "Heb prof van Sneijder gemaakt"

De trainer van Internazionale José Mourinho staat bekend om zijn uitspraken en ditmaal had hij Wesley Sneijder op de korrel. De Portugees meent dat hij van de Nederlander nu pas een echte prof heeft gemaakt en dat ondanks dat Sneijder al acht jaar profvoetballer is.

"Hier bij Inter heb ik hem ervan bewust gemaakt wat van een echte prof geëist mag worden. Wes heeft dat voortreffelijk opgepakt en daarom speelde hij onderscheidend tegen Chelsea," zei Mourinho over de middenvelder die in Londen afgelopen week een zeer goede wedstrijd tegen Chelsea speelde.

"Aan de bal kan hij alles en dat heeft hij op Stamford Bridge laten zien. Wes heeft oog voor de ruimte en een rechter- en linkervoet om die te bespelen. Hij was groots," zei de oefenmeester die zijn oogappel liefst viermaal een medespeler voor de Chelsea-doelman zal zetten. Inter won het duel in Londen uiteindelijk met 0-1 na een assist van Sneijder die door Eto'o benut werd.

'Tunnelvrouw' opgepakt in Helmond

De 35-jarige vrouw die vorige maand via een tunnel uit de gevangenis in Breda ontsnapte, is gisteravond aangehouden in een woning in Helmond. Dat meldt het Openbaar Ministerie vandaag.

Rechercheurs van de Groep Opsporing Onttrekkingen van het Korps Landelijke Politiediensten hielden Hulda K. aan het begin van de avond aan. De vrouw ontsnapte in de nacht van 20 op 21 februari uit de Koepel in Breda door met een lepel een tunnel onder de muur van de gevangenis te graven.

Eergisteravond werden foto's van de vrouw vertoond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht, waarna een handvol tips binnenkwam. Dit zou echter niet tot de aanhouding hebben geleid. De vrouw was tot acht jaar cel veroordeeld voor onder meer een steekpartij in het Limburgse Limbricht.

Playstation 3 zwaarste console ooit

Famitsu heeft de PlayStation 3 officieel tot de dikste console ooit uitgeroepen. Het originele model uit 2006 weegt meer dan vijf kilo en is daarmee volgens het Japanse magazine de zwaarste spelcomputer aller tijden.

Het record was sinds 2001 in handen van de originele Xbox die met een kleine vier kilo ook behoorlijk wat gewicht met zich meedroeg. De opvolger doet het wat dat betreft iets beter, een Xbox 360 weegt 'slechts' 3,6 kilo.

De PlayStation 3 is met de introductie van het Slim-model ook flink afgevallen. Een PS3 weegt tegenwoordig nog maar 3,2 kilo. De Game Boy Micro is met een gewicht van slechts 80 gram officieel de lichtste spelcomputer aller tijden.

PS3 is zwaarste console ooit

SEGA: 'We moeten betere games maken'

Sega-baas Mike Hayes heeft aangegeven dat de uitgever voortaan beter met haar bestaande franchises om zal springen. In een interview met de website computerandvideogames gaf hij toe dat dit in het verleden niet altijd is gebeurd.

"Het is heel belangrijk om onze klassieke gameseries met respect te behandelen. Dit deden we goed met een game als Sega Rally. Deze remake scoorde goed en was redelijk succesvol. Maar bij andere grote franchises, zoals Golden Axe, hebben we gewoon geen goede game gemaakt."

Hayes benadrukt dat Sega voor toekomstige projecten haar leven wil beteren.

"We hanteren tegenwoordig hogere kwaliteitseisen voor games gebaseerd op onze bestaande franchises. Of we nu Streets of Rage, Crazy Taxi of iets anders terug gaan brengen, het moet minimaal boven de 85 procent scoren. We kunnen niet langer enkel op naamsbekendheid vertrouwen."

Met het uitbrengen van betere games hoopt Sega haar populariteit op met name de Xbox 360 en Playstation 3 te vergroten.

Sega: 'We moeten betere games maken'

Rotterdammer gewond bij schietpartij

Bij een schietpartij is een 24-jarige Rotterdammer afgelopen nacht gewond geraakt in zijn woonplaats. Hij werd in zijn onderlichaam geraakt toen hij rond 00.30 uur over de Nieuwe Binnenweg liep, meldt de politie.

De man is opgenomen in een ziekenhuis, maar is niet in levensgevaar. Getuigen waarschuwden de politie. Bij een buurtonderzoek werd een andere 24-jarige Rotterdammer aangehouden. Het is niet duidelijk of hij de schutter was. De politie doet daar nog onderzoek naar.

PvdA Almere wil uitleg van PVV

Fractievoorzitter Alphons Muurlink van de PvdA in Almere wil weten van de PVV waarom ze zo snel de handoek in de ring hebben gegooid. De Partij van Wilders, de grootste in Almere, gaf gisteravond aan niet in het stadsbestuur te willen. "We hebben een gesprek met de PVV gehad dat niet meer dan een halfuurtje heeft geduurd. Laat ze vanavond tijdens de raadsvergadering maar eens uitleggen waarom ze er nu al mee stoppen", zegt Muurlink.

Na een paar verkenningsgesprekken vond PVV-fractievoorzitter Raymond de Roon het al genoeg. Volgens hem willen de andere partijen geen concessies doen en wordt de PVV in de oppositierol gedrukt.

Maar naast de PvdA vindt ook de VVD dit onzin. "Ze hebben een schwalbe gemaakt om zo de andere partijen rood aan te smeren", zei fractieleider Arno Visser van de VVD vanochtend. Volgens hem lijkt het erop dat de PVV helemaal niet in het stadsbestuur wil.

"In een democratie hoort de PVV verslag uit te brengen. We zullen daarna praten over wat er verder gebeurt. Wij zijn de tweede partij in Almere, dus we zouden de onderhandelingen kunnen overnemen. Maar daar gaan we eerst over praten", zegt Muurlink.

Kevin Butler toont ons de toekomst

De Playstation Move is de afgelopen weken het gesprek bij veel gamers, publishers en developers. De één vind de motion controller van Sony een briljant stukje techniek en de ander vindt het een simpele rip-off van de Wii-mote.

Toch zal de toekomst moeten uitwijzen of Sony met de Playstation move een goede zet heeft gemaakt. Gelukkig kunnen we nu al zien hoe de toekomst eruit gaat zien van Kevin Butler is uit de toekomst naar ons afgereisd om te vertellen hoe de Playstation Move de gamewereld heeft veranderd. Zijn verslag is hieronder te zien.

Van Nistelrooy wil meteen van start

Ruud van Nistelrooy wil vanavond zoveel mogelijk speelminuten maken. De aanvaller van Hamburger SV wil het op dezelfde manier aanpakken als tegen Bayer Leverkusen.

"Het moet lukken Ik wil het net zo doen als tegen Leverkusen: Beginnen en dan zo lang mogelijk spelen tot ik op ben". Van Nistelrooy speelde tegen Leverkusen zeventig minuten en verliet daarna het veld. Ook tegenstander Anderlecht is onder de indruk van de aanvaller. "Ruud is misschien niet meer de jongste maar vorige week was hij nog als vanouds. Hij is een topvoetballer met een ongelooflijk doelpuntenrecord."

[NHL] Blackhawks uit vorm verliezen van Ducks

De Chicago Blackhawks lijken de laatste tijd uit vorm. Nu een play-offplaats vrijwel zeker is laat de ploeg uit Chicago, evenals de San Jose Sharks die twee punten boven ze staat, steeds vaker punten liggen. Dit keer werd verloren van laagvlieger Anaheim. Van de laatste tien wedstrijden werden er slechts vijf gewonnen.

De Ducks lijken al uitgeschakeld voor de play-offs met 72 punten uit 69 wedstrijden. Van de resterende dertien wedstrijden zullen zij er minimaal elf moeten winnen om nog een realistische kans te hebben, een vrijwel onmogelijke opgave.

De Ducks kwamen in de eerste periode op voorsprong via winger Bobby Ryan, die zijn dertigste goal van het seizoen maakte. Corey Perry gaf de pass terwijl Ryan Carter de aanval startte met een pass naar Perry. Carter speelde bij afwezigheid van sterspeler Ryan Getzlaf op de eerste line. Chicago-verdediger Brent Seabrook maakte de gelijkmaker uit een knappe pass van Troy Brouwer.

In de tweede periode kwamen de Ducks weer op voorsprong, nota bene tijdens de powerplay van de Blackhawks. Todd Marchant kon eenvoudig binnentikken na een goede pass van Kyle Chipchura. Marchant stond vervolgens voor een leeg net omdat goalie Corey Crawford met Chipchura in gevecht was om de puck. Het was de derde shorthanded goal van het seizoen voor Marchant.

De Blackhawks maakten in de derde periode weer gelijk via Marian Hossa die een schot van verdediger Duncan Keith van richting veranderde. Tien minuten later maakte Saku Koivu de winnende treffer. De 4-2 van Ryan was in een leeg net nadat de Blackhawks de goalie van het ijs haalden voor een extra aanvaller.

Er werden nog twee andere wedstrijden gespeeld in de NHL. De Calgary Flames blijven in de play-offrace door de Colorado Avalanche met 2-3 te verslaan, en de New Jersey Devils blijven een ware plaag voor de Pittsburgh Penguins door ze voor de zesde keer dit seizoen te verslaan: 5-2.

Riccò: "Ik was verkeerd bezig"

Riccardo Riccò keert deze week na twintig maanden schorsing terug in het wielerpeloton. De Italiaan werd na zijn positieve test op EPO in de Tour de France van 2008 geschorst, maar zal deze week aan de start staan van de Internationale Wielerweek voor Ceramica Flaminia.

"Dit is een tweede begin," zei de 26-jarige Riccò op de website van zijn ploeg. "Het voelt vreemd. Ik rijd al vanaf mijn jeugd, maar dit is de belangrijkste start van een seizoen in heel mijn loopbaan. Ik heb hard gewerkt om deze kans te grijpen."

"Ik zal dezelfde fouten niet nog eens maken. Tegen mijn rivalen wil ik zeggen dat ik verkeerd bezig was, maar dat is menselijk. Sorry, ik bied iedereen mijn excuses aan. Hier staat een nieuwe Riccò."

Riccò bedankte verder nog iedereen die hem de afgelopen twee jaar heeft gesteund. "Ik wil al de mensen die me in moeilijke tijden gesteund hebben uit de grond van mijn hart bedanken. Ik wil ook mijn nieuwe ploeg nog eens in de bloemetjes zetten: ik heb fantastische ploeggenoten en goed voorbereide ploegleiders. Zij bieden me de rust die ik nodig heb."

 

Van Marwijk volgt Brouwers voor Oranje

Een verrassende naam is opgedoken om als voetballer voor Nederlands elftal te mogen spelen: Roel Brouwers van Borussia Mönchengladbach. Bert van Marwijk was recentelijk naar de wedstrijd tussen Borussia en Stuttgart afgereisd om Khalid Boulahrouz aan het werk te zien, maar hij speelde niet. Wel aan de andere zijde de 28-jarige verdediger Brouwers.

"Maar ik wist dat Khalid waarschijnlijk niet zou meedoen. Toch ben ik gegaan, omdat ik Roel wilde zien spelen," zei Van Marwijk in het Algemeen Dagblad. Brouwers staat bekend als een van de betere centrale verdedigers in de Bundesliga en daarom wil de bondscoach in de toekomst mogelijk een beroep op hem doen. Hij noemt Brouwers in een adem met Ron Vlaar en Glenn Loovens die bij hun clubs ook goed presteren en in de toekomst regelmatig in het Nederlands elftal zouden kunnen gaan acteren.

Inspectie: rechten gevangenen in gedrang

Het dagprogramma voor gedetineerden voldoet steeds vaker niet aan de minimumnorm. Regelmatig vallen activiteiten uit, waardoor de gevangene niets te doen heeft. Dat concludeert de Inspectie voor de Sanctietoepassing vandaag in een jaarbericht (pdf).

Vooral gepland werk valt vaak uit. Soms doordat geen werkmeesters beschikbaar zijn, maar vaak ook omdat er simpelweg geen werk is. Het dagprogramma voldoet wel aan de wettelijke eisen, maar de Dienst Justitiële Inrichtingen heeft de gevangenissen een hogere norm opgelegd.

Er is geen wetgeving die aangeeft hoe vaak activiteiten mogen uitvallen. Daarom heeft de inspectie zelf bepaald dat de rechten worden geschonden bij een uitval van tien procent of meer. Sommige gevangenissen regelen iets anders als een geplande activiteit uitvalt. Andere cellencomplexen sluiten hun gevangenen in zo'n geval gewoon weer op.

Detentiecentra voor vreemdelingen bieden helemaal geen werk aan en hebben volgens de inspectie een beperkt activiteitenaanbod. Hierover wil de inspectie pas een mening geven als alle detentie- en uitzetcentra zijn doorgelicht.

Petacchi: "Ik weet dat ik klaar ben"

Alessandro Petacchi won in 2005 Milaan - San Remo. In de sprint op de Via Roma was de Italiaan toen de snelste. Dit jaar mikt Petacchi op een tweede winst in La Primavera, al was zijn voorbereiding niet optimaal. Tijdens een training voor de Tirreno - Adriatico knalde hij op een bloempot, waarna zijn kin gehecht moest worden.

"Ik weet dat ik klaar ben," zegt de sprinter van Lampre in Het Nieuwsblad. "Ik denk dat ik weer op het niveau ben van voor de val. Die tuimelpartij kwam heel ongelegen. Ik vond net dat ik zo goed bergop reed in Calabrië"

In 2005 won Petacchi dus de eerste grote voorjaarsklassieker. Het belangrijkste voor hem is dat je er voor zorgt goed voorin te zitten. "Het is niet zo moeilijk om er in de laatste rechte lijn bij te zijn. Hoe je daar belandt, dat is de vraag. De Primavera is een heel lange wedstrijd, 300 kilometer. Soms denk je: "Ik ben goed". Tot de Capi er aan komen en dan begrijp je wat het zal kosten om te winnen. Maar als ik me voel zoals vier jaar geleden..."

Sharapova wekenlang uitgeschakeld

Tennisster Maria Sharapova zal zeker vier weken niet in actie kunnen komen. De Russische verloor afgelopen nacht in Indian Wells van Zheng Jie. Na afloop van de partij verklaarde Sharapova dat ze moeite had met het strekken van haar elleboog. Uit een MRI-scan bleek dat de Russin met een gekneusde rechterelleboog kampt.

Het is niet de eerste keer dat Sharapova langdurig geblesseerd raakt, want in 2008 en 2009 kampte de Russin met schouderproblemen. Hierdoor moest ze vele toernooien laten schieten. Door de elleboogblessure van nu is duidelijk dat ze volgende week het toernooi van Key Biscane zal moeten laten schieten.

'Dembélé op schaduwlijst van Chelsea'

Chelsea zal komende zomer flink investeren in de selectie. Eigenaar Roman Abramovich stelt naar verluidt 150 miljoen euro beschikbaar om de selectie te verjongen, zo meldt The Daily Mirror. Zeker is wel dat trainer Carlo Ancelotti gewoon aan zal blijven. Zijn oude club AC Milan geldt als voorbeeld hoe het niet moet.

Chelsea heeft inmidels twee lijsten gemaakt met spelers die gehaald zouden kunnen gaan worden. Op de A-lijst staan onder meer Franck Ribéry, David Villa en Fernando Torres. Zij liggen bij hun clubs nog vele jaren vast, waardoor waarschijnlijk de schaduwlijst aangesproken zal moeten worden. Daarop staan namen van onder meer Sampdoria-spits Giampaolo Pazzini, Palermo-verdediger Simon Kjær en AZ-spits Moussa Dembélé. Laatstgenoemde heeft in Alkmaar nog een contract tot medio 2011.

De zaakwaarnemer van de Belgische international, Patrick Vervoort, zijn afgelopen winter nog dat Dembélé wel toe is aan een nieuwe werkgever. "Hij wil een volgende stap zetten. Als je een bepaalde periode bij een club zit, heb je op een gegeven moment een andere omgeving nodig. Moussa is bezig aan zijn vierde seizoen in Alkmaar en dat geldt dus ook voor hem."

'Weeskinderen' Haïti herenigd met familie

In Haïti zijn 32 van de 33 kinderen die na de verwoestende aardbeving door Amerikaanse zendelingen waren meegenomen, herenigd met hun familie. Van één meisje is de familie nog niet met zekerheid getraceerd. De hereniging van de kinderen heeft zes weken op zich laten wachten vanwege een zeer nauwkeurige en daardoor langdurige screening door de Haïtiaanse sociale dienst. Van alle 32 kinderen blijkt ten minste één van de ouders nog in leven.

De tien Amerikaanse zendelingen werden op 29 januari opgepakt bij de grens met de Dominicaanse Republiek. Zij stonden toen op het punt de kinderen Haïti uit te smokkelen. Volgens de Amerikanen ging het om wezen, maar al snel bleek dat dat niet het geval was. De ouders hadden hun kroost vrijwillig aan de Amerikanen meegegeven, in de hoop dat hun kinderen een betere toekomst zouden krijgen.

De kinderen hebben sinds 29 januari in een weeshuis aan de rand van Port-au-Prince gezeten. Gisteren werden zij met hun ouders en andere familieleden herenigd. Ieder gezin kreeg omgerekend een kleine tweehonderd euro mee, plus voedsel en dekens. Veel van de betreffende gezinnen zijn hun huis kwijtgeraakt door de aardbeving en verkeren in erbarmelijke omstandigheden.

Van de tien Amerikanen zit alleen de leidster, Laura Silsby, nog vast. Zij zou eerder ook al gepoogd hebben kinderen het land uit te smokkelen.

Anjema blijft winnen in Canada

Laurens Jan Anjema is zijn derde opeenvolgende toernooi in Canada goed begonnen. De 27-jarige Hagenaar was in de openingsronde van de Rocky Mountain Open 2010, waar dertigduizend Amerikaanse dollars te verdelen is, veel te sterk voor qualifier John Rooney uit Ierland: 11-1, 13-11, 11-4. De partij duurde slechts 35 minuten.

Een verrassing was de zege van Anjema op zijn teamgenoot bij HSRC De Diepput in de Nederlandse eredivisie niet. De Nederlander is in Calgary als eerste geplaatst en verkeert bovendien in een bloedvorm. In 2010 verloor de mondiale nummer vijftien in de dertien partijen die hij speelde nog geen één keer.

In februari werd hij voor de vijfde maal nationaal kampioen en ook de laatste twee toernooien op de Professional Squash Association (PSA) World Tour waaraan hij mee deed won hij. Afgelopen zondag was hij de sterkste in Winnipeg, een week eerder kon hij ook al in Montreal de trofee in ontvangst nemen.

In de kwartfinales van de Rocky Mountain Open 2010 moet de toernooifavoriet het opnemen tegen de Italiaan Stephane Galifi. Die verraste in de eerste ronde Aaron Frankcomb (6) uit Australië in vijf lange en zware games: 6-11, 11-8, 11-9, 1-11, 11-9.

'Vertonghen had rood moeten krijgen'

De handsbal die Jan Vertonghen maakte dit weekend tijdens de topper Ajax-PSV heeft veel stof doen opwaaien tijdens de tweewekelijkse scheidsrechterbijeenkomst in Zeist. De handsbal kostte Jan Vertonghen een gele kaart maar had de Ajacied een directe rode kaart moeten opleveren omdat hij Koevermans een directe scoringskans ontnam.

Dat de KNVB een Ajacied als voorbeeld neemt, zal in Amsterdam niet worden toegejuicht. De Amsterdammers waren eerder al woedend op de KNVB nadat de scheidsrechterscommissie Klaas-Jan Huntelaar als voorbeeld nam. Huntelaar kon in het verleden vaak hoog opspringen door met zijn ellebogen te zwaaien.

Freire wil ook in 2011 voor Rabobank rijden

Oscar Freire wil ook in 2011 nog deel uitmaken van het wielerpeloton en het liefst bij Rabobank. Dit heeft de renner gemeld tegen De Telegraaf. Eerder kondigde de drievoudig wereldkampioen al zijn afscheid aan na dit seizoen, maar op die beslissing kwam de Spanjaard snel terug en wil dus ook in 2011 blijven rijden.

"Het liefst bij Rabobank," aldus Freire op de vraag bij welke formatie hij zijn carrière wil beëindigen. "Ik snap dat Juan-Antonio Flecha de uitdaging van een nieuwe ploeg bij Team Sky zocht, maar ik zie het niet echt zitten om in mijn laatste jaar die stap nog te zetten."

"Ik hoop dat Rabobank met me verder wilt en dat ze dat tijdig aangeven. Dat respect heb ik toch wel verdiend in de afgelopen jaren." Freire rijdt sinds 2003 voor Rabobank en won onder andere Milaan - San Remo, Gent - Wevelgem, drie Touretappes en ook nog eens de groene trui in diezelfde wielerronde.

C&C 4 krijgt geen DRM... of toch wel?

Terwijl Ubisoft de wind van voren krijgt voor het verplicht met internet verbonden moeten zijn voor Assassin's Creed 2 en Silent Hunter V blijkt EA nu precies hetzelfde te gaan doen bij Command & Conquer 4.


Op het C&C 4 forum plaatst EA community manager Apoc dat er totaal geen DRM zal zijn, op geen enkele manier. Een paar zinnen later in dezelfde post staat echter dat je om C&C 4 te kunnen spelen een constante internet verbinding nodig hebt. Oftewel wanneer je geen internet hebt, kun je geen game spelen.

Hier kan je de post vinden en de hele discussie erachter aan doorspitten.

Hier kan je op het FOK!Games forum discussieren wat je ervan vindt.

C&C 4
Wat als je nou geen internet hebt?

Studenten blokkeren ingang ministerie van Onderwijs

Tientallen studenten hebben vanochtend met hun fiets de ingang van het ministerie van Onderwijs in Den Haag geblokkeerd. In een verklaring stellen ze pas weg te gaan als de bezuinigingscommissie zijn werkzaamheden staakt.

De commissie zoekt uit hoe twintig procent kan worden bezuinigd op de uitgaven voor onderwijs. Volgens de studenten is het onderwijs te belangrijk om op te bezuinigen. "Wij eisen dat er gekeken wordt naar investeringen in plaats van bezuinigingen," zo zegt een woordvoerder van de actievoerders.

Een medewerker van het ministerie bevestigt dat er een blokkade is. Omdat ze begon voordat de blokkade er was, had ze er zelf geen last van. "Ik denk ook niet dat mijn collega's die later beginnen er last van hebben, we hebben twee ingangen."

Bijna drieduizend 'pardonners' aan werk geholpen

Bijna drieduizend vluchtelingen die onder de pardonregeling vallen zijn via een project aan werk gekomen. Het zogenoemde Pardonproject hielp 2950 pardonvluchtelingen aan een baan, leerwerkplek of een stage.

In het project werkten onder meer het UWV Werkbedrijf en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) samen. Zij spreken van een succes, maar het is niet te meten of de 'opbrengst' veel hoger of veel lager had kunnen zijn.

Vorig jaar bleek dat 27 duizend asielzoekers door de pardonregeling een verblijfsvergunning krijgen. Een deel daarvan is te jong of te oud om te werken. Ook werden veel mensen via de gemeente aan een baan geholpen. "We gaan in het vervolg beter samenwerken met gemeenten om daar ook zicht op te hebben", zegt een woordvoerder van het UWV.

Ook is niet te zeggen of het project veel heeft opgeleverd als naar de kosten wordt gekeken. Het is namelijk niet bekend hoeveel het per asielzoeker heeft gekost om werk te vinden. "Omdat we met veel verschillende organisaties samenwerken is dat niet bij te houden", zegt een woordvoerder van het COA. Hij vindt het interessanter dat veel mensen weer aan het werk zijn.

Ruim de helft van de vluchtelingen die bij het UWV staan ingeschreven is middelbaar of hoog opgeleid. Directeur van het UWV Werkbedrijf André Timmermans is trots 'dat we samen zoveel vluchtelingen een steun in de rug hebben kunnen geven, ondanks de verslechterde kansen op de arbeidsmarkt'.

'Landen desnoods de euro afnemen'

Gisteren heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor wat beroering gezorgd bij haar Europese collegae. Ze gaf namelijk aan de mogelijkheid te onderzoeken om landen uit de euro te kunnen zetten. Het zou dan moeten gaan om landen die het stabiliteitspact keer op keer schenden.

Griekenland
Aanleiding voor deze uitspraak is natuurlijk de aanhoudende situatie in Griekenland. Volgens Merkel heeft de situatie in Griekenland de waarde van de Euro zwaar onder druk gezet en is gebleken dat de EU niet beschikt over de juiste mogelijkheden om een crisis als deze aan te pakken. Nieuwe sancties zijn dus nodig, volgens de Duitse regeringsleider. Met dit voorstel herhaalt Merkel in essentie wat haar minister van Financiën onlangs al zei.

Onwaarschijnlijk
Dat het voorstel van de Duitsers ooit werkelijkheid zal worden is extreem onwaarschijnlijk. Om een land uit de eurozone te kunnen zetten, moet eerst het Verdrag van Lissabon gewijzigd worden. Om de EU-Gondwet te kunnen wijzigen, is het nodig dat er unaniem voor de wijziging gestemd wordt. Dus ook de landen die potentieel uit de eurozone geschopt worden zouden voor deze maatregel moeten zijn.

Geen geld naar Griekenland
Naast dit onwaarschijnlijke idee, heeft de bondskanselier in het Duitse Parlement nogmaals benadrukt dat er geen geld van Duitsland naar Griekenland zal gaan. Politiek zal Duitsland wel achter het Zuid-Europese land blijven staan.

Veel Duitsers zijn van mening dat de grootste economie in de eurozone niet op moet draaien voor de financiële problemen van landen die dit aan zichzelf te danken hebben. Merkel benadrukte gisteren dan wederom dat financiële steun volgens haar niet de oplossing kan zijn. De problemen zijn namelijk niet veroorzaakt door een tekort aan geld, maar door het continu overtreden van het stabiliteitspact, aldus Merkel.

Sander V. dronk bier op Milly's graf

Sander V. dronk, de dag nadat hij de 12-jarige Milly Boele had vermoord en begraven in de tuin, een biertje op haar graf.

Buren zagen de 26-jarige vermoedelijke moordenaar met vrienden bier drinken in zijn tuin, gezellig kletsend en lachend. Opmerkelijk is dat de buren hem goed konden zien maar dat niemand hem op de avond van de moord zag graven in de tuin. Volgens de buurvrouw die hem zag moet 'Sander knettergek zijn'. 

Intussen staat Sander ook levensgroot in de Telegraaf en zonder balkje. In vrijwel alle kranten krijgt de politie veel kritiek op het lakse onderzoek.

'Roodhemden' willen klassenstrijd

De leiders van de 'roodhemden', de aanhangers van de vroegere Thaise premier Thaksin Shinawatra, zeggen een klassenstrijd te gaan voeren tegen de huidige premier Abhisit Vejjajiva. De afgelopen dagen hebben vele tienduizenden demonstranten in Bangkok geageerd tegen de regering-Vejjajiva. Tot nu toe zonder resultaat. Vejjajiva is niet van zins om af te treden.

De organisatoren van het protest zeiden gisteren dat een kleinere groep 'roodhemden' blijft bivakkeren in het oude stadscentrum van Bangkok. Het is hun bedoeling om het protest te laten uitgroeien tot een klassenstrijd, zei een van hen. De betogers zijn hun acties, waarbij de afgelopen dagen met door hen zelf afgestaan bloed de regeringszetel en de ambtswoning van Vejjajiva werden besmeurd, in toenemende mate gaan bestempelen tot uitvloeisel van een conflict tussen de arme plattelandsbevolking en de rijke elite in Bangkok.

Thaksin, die in het buitenland verblijft om een gevangenisstraf te ontlopen, is mateloos populair, juist onder het arme deel van de bevolking, ondanks beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik.

Fregat verstoort derde piratengroep

Voor de derde keer in een paar dagen tijd heeft het fregat Hr. Ms. Tromp een stel piraten in de kraag gevat. Dat gebeurde gisteren op zo'n vierhonderd mijl van de Seychellen als onderdeel van de operatie Sweeping Broom, meldt het ministerie van Defensie.

De vermoedelijke kapers wilden ontsnappen, waarna het oorlogsschip de achtervolging inzette. Een van de bootjes kon vanwege de duisternis ontkomen. Uiteindelijk zijn vier mensen aangehouden met behulp van een snelle motorboot. Bij de twee eerdere acties werden respectievelijk negen en dertien piraten aangehouden.

Dertien piraten zijn inmiddels van het schip gezet. Aan boord van de Tromp verblijven nu nog dertien kapers, die in een boot naar de Somalische kust worden gestuurd.

Geldhervormer Noord-Korea geëxecuteerd

Een topfiguur binnen de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij, die verantwoordelijk was voor een mislukte hervorming van de nationale munteenheid, is vorige week geëxecuteerd. Pak Nam Gi was de leider van de afdeling financiering en planning van de partij. Hij werd in Pyongyang door een vuurpeloton terechtgesteld. Dit heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap vandaag bericht.

Pak werd verweten met de geldhervorming de Noord-Koreaanse economie te hebben geruïneerd. De hervorming leidde tot verslechtering van de toch al weinig rooskleurige voedselsituatie en tot woede onder de bevolking, zo heette het. Volgens Yonhap zijn veel Noord-Koreanen ervan overtuigd dat Pak als zondebok is gebruikt om voor het grote publiek te verhullen dat het ecomische beleid van het regime niet deugt.

Bijna helft gemeenteraadsleden nieuw

De gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden hebben flink wat nieuw bloed gebracht. Gemiddeld is 45 procent van de raadsleden nieuw, blijkt uit een steekproef van ambtenarenblad Binnenlands Bestuur onder 61 gemeenten. Dat kan nog meer worden als raadsleden tot wethouder worden benoemd

In de grote steden is meer dan de helft van de raadsleden vervangen en in de kleinste gemeenten meer dan een derde. In Den Haag zijn 31 van de 45 raadsleden nieuw, in Groningen, Nijmegen en Leiden 22 van de 39 raadsleden en in Amsterdam 24 van de 45.

Hoogleraar politicologie Kees Aarts concludeert uit de cijfers dat de gemeenteraad steeds amateuristischer wordt, terwijl het bestuur steeds meer professionaliseert. "Per saldo neemt de politieke sturing van gemeenteraden door raadsfracties daardoor af en dat is jammer voor de lokale democratie", zegt de Twentse hoogleraar in het tijdschrift.

De Tilburgse bestuurskundige Marcel Boogers wijst op het grote aantal raadsleden dat tussentijds vertrekt. "Het probleem van de hoge doorstroming wordt daardoor in stand gehouden en het versterkt het gevoel dat de gemeenteraad er niet toe doet."

Bijna helft gemeenteraadsleden nieuw
Bijna helft gemeenteraadsleden nieuw (Foto: Novum)

 

CD: The Backyard Babies - Them XX

Twintig jaar in dezelfde samenstelling in het vak, een Grammy op zak (een Zweedse, maar toch), een best-of album uitbrengen, een track in Guitar Hero. Dan moet je toch wel een beetje bekend zijn zou je zeggen. Maar in Nederland zullen er weinig pupillen groter worden, hoofden goedkeurend ja knikken of vuisten de lucht in gaan als je op straat vraagt: "wie zijn de Backyard Babies?"

Backyard Babies

DVD: Magic Johnson - Always Showtime

De meest succesvolle basketbalspeler van de jaren tachtig, zo mag hij wel genoemd worden. Earvin Johnson is de naam, maar hij staat beter bekend als 'Magic'. Terecht ook want hij toverde bewegingen, assists en schoten uit zijn mouwen die respectievelijk de tegenstander gek maakte, een teamgenoot blindelings vond en wedstrijden won. Dit staaltje basketballkunst is nu weer heruitgegeven op DVD in Magic Johnson - Always Showtime

Magic 
Johnson

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de reïntegratie van gedeeltelijk arbeidsongeschikten en mensen met een handicap.

De regels voor de WAO zijn in de loop der jaren link aangescherpt. De wet is zelfs van naam veranderd: WIA. Ook mensen die erg ziek zijn, worden gewoon aan het werk gestuurd. Of beter gezegd: hun uitkering wordt afgepakt. Minister Donner zegt dat dat goed is omdat het erg is om nutteloos aan de kant te staan. Aan één ding heeft Donner echter maling: er zijn maar heel weinig bedrijven bereid om iemand met aan handicap aan te nemen. Daar moet dus wat aan worden gedaan:

Woods krijgt steun Obama

Tiger Woods krijgt alle vertrouwen van zijn president Barack Obama. Het Amerikaanse staatshoofd denkt dat Woods nog altijd geweldig kan golfen als hij begin april terugkeert tijdens de Masters in Augusta.

De beste golfer ter wereld speelde sinds eind vorig jaar geen enkel toernooi meer nadat hij in verband werd gebracht met een seksschandaal. "Ik denk dat Tiger onderkent dat hij zijn gezin heeft bedrogen. Dat is een persoonlijke zaak waarmee hij aan de slag moet," aldus Obama.  "Ik hoop dat ze alles hebben opgelost en ik ben ervan overtuigd dat hij een fantastisch golfer zou blijven."

'PVV maakt een schwalbe'

De PVV in Almere wil helemaal geen coalitie vormen. Dat constateert VVD-voorman Arno Visser nadat bekend werd dat de PVV de coalitieonderhandelingen in de stad heeft gestaakt. "Er was niet eens sprake van onderhandelingen, het waren alleen maar verkennende gesprekken." PVV-voorzitter Raymond De Roon trok gisteravond al de conclusie dat de PVV in de oppositie geduwd werd. Maar volgens Visser knikte De Roon in de voorgesprekken netjes en heeft hij helemaal niet laten merken dat het al mis liep. "Dat zag ik de dag erop in het persbericht van de PVV."

Visser trekt dan maar de conclusie dat de grootste partij van de stad helemaal niet in de coalitie wil. "Ze hebben een schwalbe gemaakt om zo de andere partijen rood aan te smeren."

Visser had eergisteren het gesprek met de PVV en was daarna positief. Hij stelde een coalitie voor tussen PVV, PvdA en VVD. Het goede gevoel was echter maar van korte duur, want gisteren trok de PVV er de stekker al uit.

Het westen is keihard in Red Dead Redemption-trailer

Velen van ons zullen toen je jong waren waarschijnlijk wel eens cowboytje en indiaantje hebben gespeeld. In games staat het Wilde Westen jammer genoeg niet zo heel vaak centraal. Voor alle liefhebbers van deze interessante setting verschijnt in mei Red Dead Redemption.

De game, gemaakt door Rockstar, is nog het beste te omschrijven als Grand Theft Auto in het wilde westen. Grand Theft Horse, zullen we dan maar zeggen. Dit zal dan ook voor veel gamers een natte droom zijn die werkelijkheid wordt. Je krijgt de beschikking over veel verschillende steden waarin je kunt doen en laten wat je wilt. Je zult het niet gemakkelijk hebben als cowboy want het leven in het wilde westen is kei en keihard.

De makers hebben veel tijd gestoken in de setting van de game om het leven in het wilde westen zo goed mogelijk na te bootsen. Of dit goed gelukt is kunnen jullie zien in onderstaande trailer.

 De game verschijnt 18 mei voor de PC, Playstation 3 en Xbox 360.

Vandaag warmste dag in vier maanden

Voor het eerst sinds vier maanden komt de temperatuur vandaag boven de 15 graden uit. Op 21 november was het voor het laatst zo warm, meldt het KNMI.

Voorlopig blijft het warm, maar vanaf morgen neemt de kans op regen en wind toe. Dit jaar begint de astronomische lente overigens niet op 21 maart, maar op 20 maart, zaterdag dus. De zon staat dan om 18.32 uur precies boven de evenaar. De komende jaren begint de lente ook op 20 maart.

Wie niet kan wachten op de lente, kan zich ook aan de meteorologische agenda houden. Voor de weerkundigen begon de lente al begin deze maand. Zij beschouwen drie kalendermaanden als één seizoen.

Van Marwijk looft Van Gaal voor fitheid Robben

Bondscoach Bert van Marwijk lijkt te profiteren van de oefenstof van collega Louis van Gaal bij Bayern München. De keuzeheer van Oranje ziet de trainingen van Van Gaal als basis voor goede prestaties van Arjen Robben in München. Van Marwijk kijkt bij OnsOranje ook even terug op de harde overtredingen van Nigel de Jong tegen Japan en de Verenigde Staten.

Van Marwijk steekt op de website OnsOranje.nl de loftrompet op over de huidge vorm van Robben bij Bayern München. "Hij maakt een fittere indruk en dat komt met name door de manier van trainen bij Bayern", denkt Van Marwijk, die daarmee collega Van Gaal een compliment lijkt te maken.

De bondscoach van Oranje is opmerkelijk genoeg ook verrast over de manier waarop Robben de laatste tijd zijn vrije trappen binnenschiet. "Ik wist niet dat hij dat kon, maar hij behoort nu tot het rijtje van spelers die een vrije trap bij ons mogen nemen", sprak Van Marwijk vol genoegen.

De oud-trainer van Feyenoord en Borussia Dortmund lijkt nog altijd in zijn maag te zitten met de overtredingen van De Jong, waar hij al enige kritiek over uitte. "Zoals ik het heb kunnen zien op tv denk ik dat hij te laat was", aldus Van Marwijk over de grove charge van De Jong tijdens de oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten.

"Uiteindelijk zet hij zijn voet niet door en hield hij in, maar het neemt niet weg dat het een domme overtreding was." De bondscoach vond de overtreding echter niet zo zwaar als in de oefenwedstrijd tegen Japan. "Die overtreding was veel bewuster. Ik denk dat er nu niet veel opzet was in het spel."

Weer twee brandjes in Veendam

In Veendam hebben afgelopen nacht twee kleine brandjes gewoed. In de Talmastraat ging een caravan in vlammen op, terwijl eerder die nacht een paar coniferen in brand stonden aan de Thorbeckestraat. De brandweer had beide vuurhaarden snel onder controle. Dat maakte de hulpverleningsdienst Groningen donderdag bekend.

Er is in Veendam grote onrust ontstaan door een reeks branden. In de afgelopen twee weken gingen er drie winkelpanden in vlammen op. In alle gevallen gaat de politie ervan uit dat de branden zijn aangestoken. Bij één van de vuurhaarden, vorige week maandag, kwam een brandweerman om het leven.

Gisterenavond werd voor de tweede keer in korte tijd een bijeenkomst georganiseerd voor ongeruste Veendammers. De politie en de burgemeester hebben laten weten dat er meer toezicht komt in Veendam. Zo worden er camera's opgehangen, komen er meer politiesurveillances en worden donkere delen in de plaats beter verlicht.

'Sanofi maakte illegale reclame voor vaccin'

Opnieuw heeft een farmaceut illegale reclame gemaakt voor een vaccin tegen baarmoederhalskanker. Sanofi paaide artsen met geschenken, betaalde voor artikelen in publieksbladen en probeerde politici te beïnvloeden. Dat schrijft Trouw vandaag op basis van een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Farmaceuten mogen geen reclame maken voor vaccins die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Sanofi zou artsen hebben gevraagd tegen een onkostenvergoeding 'informatiebrieven' naar patiënten te sturen. Ook organiseerde het op grote schaal voorlichtingsbijeenkomsten waar het eigen middel werd aangeprezen.

In een mail aan VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert schreef de vaccinfabrikant volgens Trouw: "Wat zou het geweldig zijn als Mark Rutte een signaal afgeeft en een oproep tot snelle invoering van maatregelen ter preventie van baarmoederhalskanker openbaar ondertekent. Dan moet en zal Wouter Bos en wellicht Balkenende snel volgen. Iets anders kunnen zij aan hun achterban niet verkopen."

Op de vraag of Hennis-Plasschaert 'haar partijtop' wil 'overtuigen', schrijft ze contact op te nemen met Rutte. "Ik kom hier dus spoedig op terug." Het benaderen van volksvertegenwoordigers is niet toegestaan.

Sanofi is het volgens de krant niet eens met de kritiek die het krijgt en probeerde via de rechter openbaarmaking van het rapport te voorkomen. Eerder bleek al dat GlaxoSmithKline de regels heeft overtreden bij het aanprijzen van zijn vaccin voor baarmoederhalskanker.

'Grote fouten bij opsporing Milly Boele'

Bij de zoektocht naar het vermoorde 12-jarige meisje Milly Boele zijn grote fouten gemaakt. Dat zeggen deskundigen vandaag in het AD en De Telegraaf.

De politie had meteen met een speurhond bij buurtbewoners langs moeten gaan, zeggen oud-rechercheur Dick Gosewehr en politiepsycholoog Harrie Timmerman in De Telegraaf. Boele had vlak voor haar verdwijning haar moeder aan de telefoon. Ze hing op om open te doen voor 'een buurman'.

De politie had volgens de deskundigen meteen bij buurtbewoners moeten aanbellen en tuinen moeten doorzoeken met speurhonden. Als iemand had geweigerd, was dat volgens hen des te meer reden geweest om daar extra onderzoek te doen.

Justitie zegt in het AD dat de inzet van speurhonden 'één van de scenario's' was die klaarstonden voor als andere methoden tot niets zouden leiden. Ook zouden er veel aanwijzingen zijn dat de ontvoerder niet uit de buurt kwam. Rechtspsycholoog Jasper van der Kamp zegt in de krant echter dat de betrokkenheid van een buurman prioriteit had moeten krijgen.

De politie heeft volgens hem te zorgvuldig willen werken, terwijl haast nodig was. Boele werd dinsdagavond gevonden. Ze was in Dordrecht begraven in de tuin van de 26-jarige agent Sander V., twee huizen naast haar ouderlijke woning.

Djokovic onderuit in Indian Wells

Na Roger Federer is het Masters-toernooi van Indian Wells nu ook de nummer twee van de plaatsinglijst verloren. Novak Djokovic verloor in de achtste finales van de Kroaat Ivan Ljubicic met 5-7 en 3-6.

Rafael Nadal is door de uitschakeling van Roger Federer en Novak Djokovic nu de hoogste geplaatste speler in het toernooi van Indian Wells. De Spanjaard zal het bij de laatste zestien moeten op nemen tegen de Amerikaan John Isner.

Ljubicic komt in de kwartfinale uit tegen de Argentijn Juan Monáco. Hij plaatste zich eerder op de dag ten kosten van de Spanjaard Guillermo García López: 3-6 6-2 en 6-1.

Dementieva naar halve finale Indian Wells

Agnieszka Radwanska is als eerste doorgedrongen tot de halve finales van het WTA-toernooi in Indian Wells. De als vijfde geplaatstde Poolse ontdeed zich in twee sets van de nummer vier van de plaatsingslijst Elena Dementieva: 6-4 en 6-3.

De tegenstandster van Radwanska komt uit het duel tussen de Chinese Jie Zheng of de als tweede geplaatste Caroline Wozniacki uit Zweden. De andere kwartfinales gaan tussen de Servische Jelene Jankovic tegen de Russin Alisa Kleybanova. De Spaanse Maria José Martínez ontmoet de Australische Samantha Stosur. 

PSV-supporters krijgen uitleg over gevoerd beleid

De harde kern kan rekenen op uitleg van de PSV-directie over het gevoerde beleid de afgelopen maanden. Het bestuur heeft hiertoe besloten na een oproep van PSV Fans United om het beleid de voorije maanden toe te lichten.

Tiny Sanders en Jan Reker zullen inzicht geven in de redenen van het gevoerde beleid. De supporters willen echter ook een kijkje in de toekomstplannen van de directie en Raad van Commissarissen.

Van Boekel op vingers getikt door KNVB

Scheidsrechter Pol van Boekel is door de KNVB aangesproken over zijn uitlatingen in de Telegraaf. Van Boekel was tijdens het duel Ajax-PSV vierde official en liet afgelopen dinsdag in die krant weten te rekenen op een schorsing van Ibrahim Affelay.

De vier officials hadden niet gezien dat de PSV-speler zich misdroeg maar "de beelden zeggen genoeg," sprak van Boekel. "Dat was niet handig van hem en daar is hij op geattendeerd," aldus de KNVB. "Deze mening is overigens persoonlijk en niet van invloed op de straf. de aanklager is namelijk onafhankelijk."

Anderlecht-trainer Jacobs: "Kansen zijn 70-30 voor HSV"

RSC Anderlecht verloor vorige week in de Europa League de eerste ontmoeting in een tweeluik met Hamburger SV (3-1). Trainer Ariël Jacobs denkt dat HSV een grote kans heeft om door te bekeren. Maar hij acht zijn team niet kansloos.

"Hamburg wist zijn laatste vijf uitduels niet meer te winnen, dat zijn zo van die kleine zaken waar je je aan kan vastklampen", aldus Jacobs "Momenteel zijn de kansen 70-30 voor HSV. Maar een doelpunt van ons kan alles veranderen."

"Wie weet kunnen we door te scoren wat twijfel in hun spel doen sluipen." Met de terugkeer van de aalvlugge dribbelaar Mbark Boussoufa hoopt Jacobs op meer succes dan bij de wedstrijd in Hamburg, waar Boussoufa ontbrak. "Maar ik hoop eerlijk gezegd vooral dat het niet van een speler zal afhangen", gaat Jacobs verder. "We moeten met de volledige selectie klaarstaan om het verschil te maken. Iedereen zal top moeten zijn".

Strijd Veendam en Norder wacht nieuwe ontknoping

Een door de rechter geplande ontmoeting tussen BV Veendam en geldschieter Jans Norder is gisteren niet doorgegaan. De rechtbank heeft daarom besloten maandag uitspraak te doen in de juridische strijd tussen de Jupiler League-club en Norder.

De rechter bepaalde eerder dat beide partijen met elkaar in gesprek moesten gaan om tot een akkoord te komen over het financiële conflict. Aan dat voorstel gaven beide partijen in eerste instantie gehoor.

Het geplande gesprek kwam er echter niet. Geldschieter Norder haakte namelijk op het laatste moment alsnog af. De zakenman verklaarde volgens RTV Noord dat Veendam alleen met hem in gesprek wilde als er een bepaald bedrag op tafel zou komen. Norder weigerde daarom deel te nemen aan de rechterlijke beslissing.

VS melden dood kopstuk al-Qaeda

De Verenigde Staten gaan er vanuit dat zij in Pakistan een kopstuk van het islamistische terreurnetwerk al-Qaeda hebben gedood bij een aanval met een onbemand vliegtuigje. Het zou gaan om Hussein al-Yemeni, die mogelijk een sleutelrol speelde bij de voorbereidingen voor de dodelijke aanslag eind december op een basis van de Amerikaanse geheime dienst CIA in Afghanistan.

Dat maakte een Amerikaanse regeringsfunctionaris gisteren bekend. De topterrorist zou nabij de Afghaanse grens om het leven zijn gekomen. Bij de zelfmoordaanslag door een dubbelagent op de CIA-basis in de provincie Khost werden zeven medewerkers gedood. Vanuit de basis worden de vluchten van de onbemande vliegtuigjes in de gaten gehouden.

Obama uit zich verzoenend richting Israël

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren verzoenende taal richting Israël gesproken na felle Amerikaanse kritiek op Israëlische nieuwbouwplannen in bezet Palestijns gebied.

In een interview met een nieuwszender noemde Obama de Israëlische aankondiging, die uitgerekend plaatsvond tijdens het bezoek van vicepresident Joe Biden aan Israël, niet nuttig voor het vredesproces in het Midden-Oosten. Maar ondanks dergelijke meningsverschillen sprak de president over een speciale band tussen de Verenigde Staten en Israël die niet zal verdwijnen. Volgens hem is er geen crisis in hun relatie.

Mertens: "Ik kon afgelopen zomer ook naar Spanje"

FC Utrecht blijkt afgelopen zomer een aantal buitenlandse clubs te hebben afgetroefd in de strijd om Dries Mertens. De Belg kon, voor hij naar Utrecht kwam, rekenen op belangstelling uit onder meer Spanje. De kleine middenvelder wil zich echter eerst bewijzen in Nederland.

"De andere clubs weifelden nogal", blikt Mertens terug tegenover Pro Voetbal. "Ik kon ook naar Spanje, enkele clubs hadden belangstelling. Maar ik wilde mezelf eerst bewijzen in de Eredivisie", aldus de Belgische flankspeler, die op dat moment nog onder contract stond van Jupiler League-club AGOVV.

Het goede spel van Mertens stimuleerde ook Utrecht dit seizoen. Zijn sterke optreden gingen echter ook gepaard met opmerkingen over zijn kleine gestel. Volgens criticasters speelt de lengte hem nog wel eens op. "Volgen die mensen wel voetbal?", aldus revelatie van de ploeg van Ton du Chatinier.

"Bij Barcelona staan drie, vier spelers in het veld die net zo klein zijn. Xavi en Andrés Iniesta zijn zelfs nog kleiner dan ik. Die winnen toch ook de Champions League", snoert Mertens de mond van critici als Johan Derksen. De hoofdredacteur van Voetbal international noemde Mertens eerder gekscherend 'een tuinkabouter'.

Geile boodschappen (7)

Ze leek me wel een heel net meisje. Zo kaarsrechtop als ze zat, zo fijntjes als haar beweginkjes waren. Een popje. Zo'n meisje dat je ervan verdenkt dat ze nooit naar de pot gaat om te poepen. Plassen, ja dat zou ze zeker wel doen. Plassende meisjes zijn lief. Dit meisje was ook lief, dat zag je zo. Aan de andere kant deed ze me ook wel een beetje denken aan de prinses op de erwt. Een mooi kind, maar wel erg verwend. Zoals ze zat, zo had ze inderdaad ook wel iets statigs, iets koninklijks. Sierlijk, bijna plechtig overhandigde ze de kassabon aan de meneer twee plekken voor mij.
Zou ik durven te vragen of ze nieuw was? En hoe of ze haar werkzaamheden vond?

Sandra Bullock bedrogen door echtgenoot

De man van Sandra Bullock zou vreemd zijn gegaan. Dat beweert ene Michelle McGee in een interview met het Amerikaanse tijdschrift In Touch.

McGee is een Amerikaans fotomodel dat van top tot teen onder de tatoeages zit, zelfs haar voorhoofd is ondergetekend. Het tatoeagemodel zou een affaire met Bullock's echtgenoot Jesse James te hebben gehad toen de 45-jarige actrice voor filmopnames de stad uit was.

James heeft een motorbedrijf genaamd West Coast Choppers, en McGee had gesolliciteerd naar een modellenklus bij het bedrijf.
Zij zou een persoonlijke uitnodiging voor een gesprek hebben gekregen van James, die zelf ook een aardige verzameling tatoeages heeft, en bij dit eerste sollicitatiegesprek gingen de twee meteen met elkaar van bil. Vervolgens zouden de twee vijf weken een affaire gehad hebben.

McGee doet nu tegenover InTouch alsof ze zich van geen kwaad bewust is. Zij zou verondersteld hebben dat de relatie tussen Bullock en James voorbij was: "Ik was er nooit aan begonnen als ik had geweten dat hij getrouwd was", zo vertelt het model. "Hij gaf me de indruk dat ze gescheiden waren. Ik vroeg hem: hoe zit het tussen jou en Sandra? Daarop antwoordde hij: zij woont hier niet. Ze heeft een huis in Austin. Ze is nu aan het filmen, en meer kan ik er niet over zeggen."

Op het moment waarop het interview plaatsvond was Sandra in Atlanta voor de opnames van het drama 'The Blind Side', waarvoor zij vorige week een Oscar won. Volgens McGee besefte zij pas dat James getrouwd was toen zij hoorde hoe Bullock haar man bedankte in haar Oscarspeech.

Ook al zijn de geruchten nog niet bevestigd, het is wel opvallend dat Sandra op het laatste moment liet weten niet aanwezig te zullen zijn bij de Britse première van 'The Blind Side'.

Bullock en James zijn sinds 2005 getrouwd. De motorfabrikant was voor zijn huwelijk met de actrice tweemaal eerder getrouwd. Zijn tweede echtgenote was pornoster Janine Lindemulder, met wie hij in 2004 een dochter kreeg. Bullock is inmiddels de stiefmoeder van dit kind.

Sandra Bullock bedrogen?
Sandra Bullock bedrogen? (Foto: Novum)

 

Geen herstemming in Rotterdam

Rotterdammers hoeven niet opnieuw de gang naar de stembus te maken. De voltallige Rotterdamse gemeenteraad heeft gisteravond het advies van de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam geldig te verklaren overgenomen. Dit betekent dat er geen herstemming komt.

De commissie meldde gisteren tot de conclusie te zijn gekomen dat er weliswaar fouten zijn gemaakt rondom de verkiezingen in Rotterdam, maar dat die niet dusdanig waren dat ze invloed hebben gehad op de verkiezingsuitslag.

Het onderzoek naar de verkiezingen werd ingesteld na klachten van Leefbaar Rotterdam over onregelmatigheden. Ook waren er berichten dat Leefbaar volmachten voor de verkiezingen had geronseld. Als de verkiezingen toch hadden moeten worden overgedaan, dan hadden alleen de mensen die de eerste ronde hebben gestemd opnieuw mogen stemmen.

Leefbaar Rotterdam diende gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering nog wel een motie in om de Rotterdamse Rekenkamer de gemeenteraadsverkiezingen nader te laten onderzoeken om te voorkomen dat wat er tijdens de afgelopen verkiezing in Rotterdam fout ging opnieuw kan gebeuren. Over deze motie werd uiteindelijk echter niet gestemd, omdat de nieuwe Rotterdamse gemeenteraad, die morgen aantreedt, zich hier beter over zou kunnen buigen.

Whiskeystokerij verloot droombaan

Whiskeystokerij Bushmills in Noord-Ierland is gisteren een bijzondere actie gestart ter ere van St. Patrick's Day. Het bedrijf is op zoek naar een vrijwilliger die zijn eigen Ierse whiskey wil samenstellen.

Alle kandidaten nemen het tegen elkaar op om te bewijzen dat zij de juiste persoon zijn om hun eigen whiskey te maken. Daartoe moeten zij aantonen dat zij verstand hebben van whiskey. Ze moeten bijvoorbeeld het verschil (buiten de schrijfwijze) tussen Ierse whiskey en Schotse whisky kunnen benoemen. De winnaar van de competitie mag samen met de meesterdistilleerder van Bushmills gedurende een maand zijn eigen whiskey creëren.

St. Patrick's Day is de nationale feestdag van Ierland. Op deze dag, 17 maart, wordt de geboortedag van Sint Patrick, de beschermheilige van het land, herdacht. Het feest wordt uitbundig gevierd. 

Bushmills
Bushmills Malt whiskey (Foto: Wikipedia / GFDL)

 

Meer weten over Ierse whiskey of Schotse whisky? Kijk dan in dit forumtopic.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.