Dagboeken Anne Frank terug naar Achterhuis

De originele dagboeken van Anne Frank zijn vandaag overgedragen aan het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Dit is de plek waar ze in de Tweede Wereldoorlog zijn geschreven. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie heeft de dagboeken vandaag langdurig in bruikleen gegeven aan het Anne Frank Huis.

De dagboeken zijn vanaf april te bezichtigen in een nieuw ingerichte tentoonstellingsruimte in het huis. Het Niod heeft de boeken aan het huis in bruikleen gegeven, zodat zoveel mogelijk mensen ze kunnen zien.

De vader van Anne Frank, die de oorlog overleefde, kreeg de dagboeken na de oorlog in handen. Hij liet de boeken na zijn dood in 1980 na aan het Niod. Dat heeft ze uitgebreid bestudeerd.

De 'handschriften' waren de afgelopen jaren al in wisselende samenstelling te zien op de dagboekzolder van het Anne Frank. Met het realiseren van de speciale tentoonstellingsruimte, is plek gekomen om bijna alle dagboekgeschriften in het Anne Frank Huis tentoon te stellen, aldus het Niod. Het Niod blijft de boeken overigens ook de komende jaren onderwerpen aan wetenschappelijk onderzoek.