Smeekens richt zich ook op 1.000 meter

Schaatser Jan Smeekens heeft in het olympische seizoen de aansluiting bij de wereldtop op de 500 meter weten te vinden. De Control-rijder wil meer en daarom gaat hij zich volgend seizoen ook op de 1.000 meter richten. Dit bijt volgens coach Jac Orie niet met de prestaties op de 500 meter.

Na de Spelen in Vancouver wist Smeekens vier 500 meters op rij te winnen in de wereldbeker en zo tweede te worden achter Tucker Fredericks in het klassement. "Dit waren bijzondere weken. Het lijkt vanzelf te gaan," zei de sprinter tegen Sportweek. Hij meent niet dat hij net te laat gepiekt heeft. "Dat zou echt azijn pissen zijn. Ook op de Spelen had ik de goede vorm, maar met sprinten is het altijd een dubbeltje op z’n kant. Ik ben tevreden met dit seizoen."

De overstap van TVM naar de ploeg van Jac Orie heeft Smeekens goed gedaan. Zo zijn er veel verbeteringen bij hem doorgevoerd. "Dan hebben we het over de schaatshouding en techniek. Daar zijn we al het hele seizoen mee bezig. De laatste tijd ga ik met sprongen vooruit," zei de Raaltenaar die het liefst bij de Control-ploeg wil blijven. "Nou, ik blijf in ieder geval bij Jac, hoop ik, en hoe de sponsoring van zijn ploeg eruit gaat zien, zal de komende weken wel bekend worden." Het doel voor 2010/2011 is de 1.000 meter. "Volgens Jac kan ik ook die afstand aan zonder dat het mijn 500 meter gaat bijten."