Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de reïntegratie van gedeeltelijk arbeidsongeschikten en mensen met een handicap.

De regels voor de WAO zijn in de loop der jaren link aangescherpt. De wet is zelfs van naam veranderd: WIA. Ook mensen die erg ziek zijn, worden gewoon aan het werk gestuurd. Of beter gezegd: hun uitkering wordt afgepakt. Minister Donner zegt dat dat goed is omdat het erg is om nutteloos aan de kant te staan. Aan één ding heeft Donner echter maling: er zijn maar heel weinig bedrijven bereid om iemand met aan handicap aan te nemen. Daar moet dus wat aan worden gedaan:

Emile Roemer heeft laten weten, dat de SP in zijn verkiezingsprogramma zal opnemen dat bedrijven worden verplicht, een bepaald percentage arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Hij zal de kleinere bedrijven daarbij ontzien. Een goede zaak, want het kan met geen mogelijkheid “sociaal” worden genoemd als je mensen hun uitkering afpakt en ze aan het werk stuurt in een maatschappij waarin ze als werknemers bijna nergens welkom zijn.

Kan VNO/NCW mij even bevestigen dat ze dit voorstel van Emile Roemer van harte zullen omarmen? Zodat ook de werkgevers een keer een menselijk gezicht tonen?