Onzichtbaarheidsmantel een stap dichterbij

Wetenschappers van het Instituut voor Technologie in het Duitse Karlsruhe zijn er in geslaagd een kleine bobbel in een laagje goud onzichtbaar te maken. Het bobbeltje kon niet worden ontdekt met infrarood licht. De ontwikkelde 'onzichtbaarheidsmantel' werkt in drie dimensies, terwijl vorige ontwerpen slechts in staat waren om dingen onzichtbaar te maken in twee dimensies. Dat hebben de onderzoekers vandaag gemeld op de website van het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De onzichtbaarheidsmantel is een kristalstructuur met luchtkamers tussen de kristallen. Door de kristalstructuur wordt licht afgekaatst en kunnen objecten onzichtbaar worden gemaakt. De mantel is op dit moment geschikt om hele kleine objecten te verhullen, maar volgens de wetenschappers is het ontwerp voor de kristalstructuur 'schaalbaar', zodat ook grotere objecten onzichtbaar kunnen worden gemaakt. Het ontwikkelen van een grote mantel duurt echter heel erg lang.

Volgens onderzoeksleider Tolga Ergin is de waarde van de uitvinding 'dat we meer leren over het concept van het transformeren van de optica'. Wat de uitvinding voor de toekomst kan betekenen is volgens de wetenschapper moeilijk te zeggen. "Het komt zelden voor dat je kan voorspellen wat voor praktische toepassing kan voortvloeien uit fundamenteel onderzoek."