Deutsche Bahn wil Arriva overnemen

Deutsche Bahn (DB AG) wil het Britse vervoersconcern Arriva overnemen. Een woordvoerder van de Duitse spoorwegmaatschappij bevestigde vandaag desgevraagd berichten daarover van de Süddeutsche Zeitung en de Financial Times Deutschland. Hij gaf verder geen bijzonderheden.

Volgens de berichten laat DB-topman Rüdiger Grube al sinds enkele maanden de mogelijkheden tot overname van Arriva onderzoeken. Het bedrijf is naar eigen zeggen met 44.000 werknemers in twaalf Europese landen actief, waaronder ook Nederland.

De gesprekken over een mogelijke deelname van DB in Arriva zijn al door Grubes voorganger Hartmut Mehdorn in gang gezet, luiden de berichten. Arriva liet gisteren weten een verzoek tot overname te hebben ontvangen, maar zei niet van wie.

Volgens de Financial Times Deutschland overweegt DB een bod van omgerekend twee miljard euro cash te doen. Volgende week al zou een concreet bod kunnen worden verwacht.

Arriva is een van de grootste particuliere vervoersbedrijven in Europa. Overname door DB zal vermoedelijk op bezwaren van de Duitse mededingingsautoriteiten stuiten. Er wordt rekening mee gehouden dat het Bundeskartellamt de voorwaarde zal stellen dat de Duitse spoor- en buslijnen van Arriva in andere handen overgaan, meldt de Süddeutsche Zeitung.