'Zestig kinderen misbruikt op internaat'

Zestig blinde en slechtziende kinderen zijn in de jaren zestig misbruikt door Fraters van Tilburg op het blindeninternaat Sint Henricus in Grave. Intern was het misbruik bekend, maar het verdween in de doofpot, schrijft NRC Handelsblad op basis van betrokken leerlingen.

De hoogste bestuurder van de Fraters van Tilburg, Jan Koppens, noemt het misbruik in een reactie in NRC 'misdadig'. Het blindeninstituut werd tot in de jaren tachtig door de fraters geleid.

In de krant zeggen vier oud-leerlingen vanaf hun zesde regelmatig seksueel misbruikt te zijn door de fraters. "Het gebeurde enkele keren per week in de klas of in een opslaghok", zegt een beleidsmedewerker bij het ministerie van Sociale Zaken. Het gaat om vijf fraters. Verschillende andere fraters mishandelden de kinderen.

De fraters zijn volgens de orde inmiddels overleden. Provinciaal overste Koppens verwerpt het misbruik van blinde kinderen in de krant krachtig. "Wij staan open voor persoonlijke gesprekken met de slachtoffers. Maar we reageren niet naar buiten toe, in afwachting van de resultaten van het extern onderzoek naar het misbruik binnen de kerk."

Sinds een aantal weken geleden stromen de meldingen over seksueel misbruik in de kerk en met name op internaten en seminaries binnen. De bisschoppen hebben een onderzoek ingesteld onder leiding van oud-minister en -burgemeester van Den Haag Wim Deetman.