'Weeskinderen' Haïti herenigd met familie

In Haïti zijn 32 van de 33 kinderen die na de verwoestende aardbeving door Amerikaanse zendelingen waren meegenomen, herenigd met hun familie. Van één meisje is de familie nog niet met zekerheid getraceerd. De hereniging van de kinderen heeft zes weken op zich laten wachten vanwege een zeer nauwkeurige en daardoor langdurige screening door de Haïtiaanse sociale dienst. Van alle 32 kinderen blijkt ten minste één van de ouders nog in leven.

De tien Amerikaanse zendelingen werden op 29 januari opgepakt bij de grens met de Dominicaanse Republiek. Zij stonden toen op het punt de kinderen Haïti uit te smokkelen. Volgens de Amerikanen ging het om wezen, maar al snel bleek dat dat niet het geval was. De ouders hadden hun kroost vrijwillig aan de Amerikanen meegegeven, in de hoop dat hun kinderen een betere toekomst zouden krijgen.

De kinderen hebben sinds 29 januari in een weeshuis aan de rand van Port-au-Prince gezeten. Gisteren werden zij met hun ouders en andere familieleden herenigd. Ieder gezin kreeg omgerekend een kleine tweehonderd euro mee, plus voedsel en dekens. Veel van de betreffende gezinnen zijn hun huis kwijtgeraakt door de aardbeving en verkeren in erbarmelijke omstandigheden.

Van de tien Amerikanen zit alleen de leidster, Laura Silsby, nog vast. Zij zou eerder ook al gepoogd hebben kinderen het land uit te smokkelen.