DVD: Julie & Julia

Een film gebaseerd op twee waargebeurde verhalen. Als dit maar goed gaat, en niet een grote weerwar van verhaallijnen gaat worden. Meryl Streep en Amy Adams spelen samen in Julie & Julia.

Deze film is gebaseerd op twee bestaande boeken. Het eerste boek, My Life in France, gaat over Julia Child. Ze is getrouwd is met haar gediplomeerde man en woont in jaren vijftig in Frankrijk. Ze verveelt zich zo vreselijk in het land dat ze allerlei workshop gaat doen. Van hoeden maken tot aan een complete opleiding bij koksschool Le Cordon Blue. Niemand vindt dat deze Amerikaan verstand heeft van de Franse keuken, maar ze zal ze eens een poepie laten ruiken. WWanneer ze in contact komt met Amerikaanse schrijfster verandert haar kookwereld. De dames schrijven namelijk het kookboek Mastering the Art of French Cooking. Ze werd later wereldberoemd door haar kookkunsten. Helaas niet door het boek, maar door haar wereldberoemde televisieprogramma over koken. Het tweede boek, Julie & Julia. My Year of Cooking Dangerously, gaat over Julie. Zij werkt net na de aanslagen van 9-11 achter een helpdesk. Zij krijgt dagelijks telefoontje van mensen met lichamelijke klachten of opmerkingen over 9-11. Haar leven is saai en suf en ze heeft weer wat nodig om haar leven wat leuker te maken. Ze gaat een grote uitdaging aan, ze gaat namelijk alle 524 recepten uit het kookboek Mastering the Art of French Cooking koken. Daarover houdt ze haar blog bij.

Dit zijn de twee boeken die samengevoegd zijn tot een film. Streep weet op een geweldige manier Julia Child neer te zetten. Haar enorme lengte doet afvragen of ze nou echt zo lang is of dat de rest van de cast gewoon klein is gecast voor deze film. Ook haar stem is zeer herkenbaar en past stiekem wel bij Streep. Ze is een enorm karakter wat veel van de film opslokt, zo valt de rol van Amy Adams als Julie ook een beetje op de achtergrond. Komt dit nou door het karakter wat Streep neerzet, of heeft het toch meer te maken met het feit dat de verhaallijn van Julia Child gewoon vele malen interessanter is dan die van Julie Powell een flink aantal jaar later? De scene’s in Frankrijk ogen heerlijk, met kleurrijke markten en stadspleinen uit de jaren vijftig. Dit staat loodrecht op de scene’s die in New York zijn opgenomen. Het enige kleurrijke wat daarin voorkomt is het voedsel van Julie probeert te maken in haar kleine appartementje.

Het is zonde dat beide verhalen toch niet helemaal met elkaar verbonden worden. Het blijven twee lossen verhalen die door elkaar geweven zijn. Ook aan emotie ontbreekt er best veel. De enige oprechte emotie die we bij deze film naar boven zien komen is het die van Streep. In de scène waarin ze te horen krijgt dat haar zus in verwachting is schippert Julia tussen blijdschap, jaloezie en verdriet, en zoekt uiteindelijk troost in de armen van haar man. Dit omdat ze zelf nog steeds geen kinderen heeft kunnen krijgen met haar eigen man. Amy Adams kwam niet verder dan de schrik in haar gezicht toen ze de kreeften in een pan heet water moest gooien. Nee jammer, maar Streep weet het geheel toch te redden maar haar acteerwerk.

Op deze dvd zitten niet heel veel bonusitems. Naast het commentaar bij de film kan je ook nog kijken naar de making of van deze film. Misschien wel grappig om toch nog even te blijven zitten. De DVD krijgt van ons in ieder geval maar drie sterren. Dit moeten leuke boeken geweest zijn om apart te lezen, wij denken toch dat ze niet op deze manier door elkaar gefilmd hadden moeten worden.