Dzsudzsák: "Ik was bang voor Stevens"

Balázs Dzsudzsák is blij dat Huub Stevens het vorig seizoen niet lang uitgehouden heeft bij PSV. De Hongaar zei in Voetbal International dat hij net als de rest van de selectie het plezier in het voetballen kwijt was en geen acties durfde te maken, omdat hij bang was in de fout te gaan en de volgende wedstrijd op de bank te belanden.

"Iedereen had die vrees. Als je een keer de mist inging, kon het zomaar zijn dat je de volgende keer op de bank zat. Daarom speelde ik aarzelend met de gedachte: 'Als ik die bal terugspeel, gaat Stevens niet schreeuwen.' Ik was niet gelukkig binnen de lijnen," zei de linkeraanvaller die daarom geen acties meer durfde te maken.

"Ik was bang voor Stevens, zoals iedereen. Niet specifiek voor zijn persoon, maar voor de consequenties. Wat gebeurt er als je een fout maakt? Hij sprong uit zijn vel. Schreeuwde keihard. Of deed niets. Er viel geen pijl op te trekken."

Dieptepunt in de vertrouwensrelatie tussen de PSV-selectie en Stevens was de kansloze 3-0 nederlaag tegen Olympique Marseille in de Champions League in november 2008. De spelwijze van de Eindhovenaren deed iedereen denken aan muiterij. "Daar was geen sprake van. Niemand durfde voor het oog van Stevens een fout te maken. Alleen Ibrahim Afellay onttrok zich hieraan. Daardoor ontstond een curieuze wedstrijd. Iedereen dacht: Alle ballen op Ibi. Het zal voor journalisten en toeschouwers een vreemde gewaarwording zijn geweest. Nou, voor ons ook."

Enkele maanden later vertrok Stevens omdat er geen chemie meer tussen hem en de spelersgroep was. "Ik kon weer ademhalen," zei Dzsudzsák. "Zeggen dat hij de slechtste trainer aller tijden was, doe ik niet. Maar zijn afscheid zorgde wel voor een weersomslag. Iedereen vond het plezier en de vrijheid terug."