FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 maart 2010

Pater wijt seksueel misbruik aan celibaat

Seksueel misbruik van minderjarigen in katholieke instellingen is het gevolg van het celibaat en de krampachtige omgang met seksualiteit. Dat zegt een pater die begin jaren zestig zeker vier jongens heeft misbruikt in het katholieke jongensinternaat Don Rua in 's Heerenberg.

De anonieme pater deed zijn uitspraken vanavond in het televisieprogramma Netwerk. Hij zei dat het misbruik werd veroorzaakt door 'een abnormale, negatieve, ongezonde afwijzing van alles wat met lichamelijkheid te maken had'. "Als je kanalen afsluit op een niet juiste manier, dan krijg je deze explosies. Dat kan niet anders."

Het kerkelijke klachtenbureau Hulp en Recht heeft inmiddels meer dan zeshonderd meldingen binnengekregen van seksueel misbruik. De klachtenstroom kwam op gang, nadat verhalen over seksueel misbruik door paters in het internaat in 's-Heerenberg in de media kwamen. De katholieke kerk laat Wim Deetman een onderzoek opzetten.

Negen Nederlanders starten in Milaan - San Remo

Negen Nederlanders zullen morgen aan de start verschijnen van Milaan - San Remo. De start van de eerste grote wielerklassieker dit jaar is met een kwartier verschoven naar 10 uur.

Namens Rabobank komen vijf Nederlanders in actie: Lars Boom, Sebastian Langeveld, Tom Leezer, Bram Tankink en Maarten Tjallingii. Zij zullen waarschijnlijk rijden voor de Spaanse kopman en oud-winnaar Oscar Freire. Andere Nederlanders in La Primavera zijn Karsten Kroon (BMC), Michiel Elijzen (Omega Pharma), Niki Terpstra (Milram) en Martijn Maaskant (Garmin).

Luiten rukt op in Marokko

Golfer Joost Luiten kende een sterke tweede dag bij de Trophée Hassan II in Marokko. De Nederlander steeg naar een gedeelde vijfde plaats.

Luiten had een ronde van 65 slagen en komt daarmee op een totaal van 135, tien onder par. Hij begon sterk met een eagle op de tweede hole, daarna volgden zes birdies. Luiten noteerde slechts één bogey vandaag. "Ik mocht niet klagen. Op hole 2 maak ik een lange putt van een meter of 13 voor eagle, dat is een fijn begin. De rest van de ronde ben ik bezig geweest birdies maken. Het was een korte baan, dus als je afslag goed is vanaf de tee kun je makkelijk birdies maken", aldus Luiten op zijn website.

Robert-Jan Derksen had een mindere dag. Door onder meer vijf bogeys kwam hij op 75 slagen. Daardoor haalde Derksen de cut niet en zal dit weekend dus niet in actie komen. De Brit Rhys Davies is koploper met  132 slagen (-13). De Fransman Thomas Levet, de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen en de Spanjaard Ignacio Garrido bezetten een gedeelde tweede plaats met 134 slagen (-11).

 

Politie Veendam zet beelden verdachte op YouTube

Na het uitbreken van een brand in de Kerkstraat in Veendam, is er een persoon gefilmd die mogelijk wat met de brand te maken heeft. De politie in Veendam heeft die beelden nu op YouTube gezet, in de hoop dat er mensen zijn die de persoon herkennen. De beelden zijn in de nacht van 7 op 8 maart gemaakt door een bewakingscamera van het gemeentehuis. Ze laten een persoon zien die op een nogal opvallende manier wegloopt. Mensen die denken te weten om wie het gaat, worden verzocht direct contact op te nemen met het landelijke nummer van de politie: 0900-8844.

De politie is ook nog steeds op zoek naar de twee jongemannen die in dezelfde nacht op een dak, eveneens in de Kerkstraat, werden gespot. Nadat zij waren gezien, brak korte tijd later brand uit. Dat was de brand waarbij een brandweerman om het leven kwam door een omvallende muur. De Veendamse politie gaat er van uit dat alle branden die de laatste weken in het stadje woedden zijn aangestoken door één of meerdere pyromanen.

Jankovic naar finale Indian Wells

Jelena Jankovic heeft de finale van het tennistoernooi in Indian Wells bereikt. De als zesde geplaatste Servische was in de halve eindstrijd te sterk voor Samantha Stosur: 6-2, 6-4. De Australische kan door haar halvefinaleplaats wel uitkijken naar maandag. Dan staat haar naam voor het eerst in de top tien van de wereldranglijst.

Jankovic, die in Indian Wells nog nooit verder kwam dan de halve eindstrijd, nam in de eerste set al na vier games afstand van Stosur. In het tweede bedrijf pakte de Servische weer een vroege break voorsprong. Op 5-3, toen Stosur serveerde, kreeg de voormalige nummer één van de wereld een eerste matchpunt. Dat benutte ze nog niet, maar op eigen opslag lukte het even later wel.

Uitslag sc Heerenveen - N.E.C. Nijmegen

Vanavond stond in de Eredivisie om 20:45 uur de wedstrijd tussen sc Heerenveen en N.E.C. Nijmegen op het programma. Hieronder vind je de uitslag van dat duel.

sc Heerenveen

4 - 1

N.E.C. Nijmegen

 31' Sibon (pen)
 50' Sibon
 90+2' Breuer (pen)
 90+3' Fazli
   12' Goossens
 
 Gele kaart: Beerens (sc Heerenveen), Zomer, Pothuizen (N.E.C. Nijmegen)
 Rode kaart: Sarpong (90+1) (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.500
Arbiter: Luinge
 
Opstelling:   Opstelling:
Timmer
Janmaat
Bak Nielsen
Breuer
Popov
Väyrynen (Haglund/75)
Grindheim
Djuricic (Losada/61)
Beerens
Sibon (Fazli/81)
Assaidi
  Babos
Burgzorg
Pothuizen
Zomer
Nuytinck
Sibum
Radomski (Ntibazonkiza/72)
Sarpong
Goossens
Vleminckx
Fejzullahu (Davids/90+1)

Stefan GP bezit geen Toyota-bolides meer

Het lijkt er op dat Stefan Grand Prix net zo hard weer verdwijnt als dat het team gekomen is. Zoran Stefanovic wilde met de overgenomen bolides van Toyota de Formule 1 bestormen, maar kreeg geen startplaats van de FIA toegewezen. Nu blijkt dat Toyota Motorsport de deal afgeblazen heeft.

Afgelopen winter wilde Stefan GP gesteund door Formule 1-baas Bernie Ecclestone een plaats op de grid veroveren. Het team hoopte dat Campos Meta of US F1 af zouden haken. Laatstgenoemde trok uiteindelijk de stekker uit het project, maar de FIA wees het team van Stefanovic uiteindelijk geen startplaats toe, ondanks dat het een bolide gereed had. In plaats daarvan zal er pas in 2011 een dertiende team aan de grid toegevoegd worden.

Afgelopen winter nam Stefanovic met zijn bedrijf AMCO de Toyota TF110 en de motoren van het Japanse merk over. Hieraan waren wel enkele voorwaarden verbonden, waarbij de toelating tot de Formule 1 er een van was. De auto is gereed, maar Bridgestone weigerde banden te leveren, waardoor er geen presentatie en shakedown plaats heeft kunnen vinden.

Daarnaast had de renstal al een container vol materiaal naar de Grand Prix van Bahrein gestuurd, maar deze is volgens lokale officials nooit aangekomen. Nu Toyota zich teruggetrokken heeft en het eigendom van de TF110 weer bezit moet Stefan GP weer van voren af aan beginnen. Het team heeft echter via onder meer Mike Coughlan wel veel kennis en informatie bij Toyota op kunnen doen.

EU recyclet veertig procent van afval

Veertig procent van het gemeenteafval in de Europese Unie wordt gerecycled dan wel gecomposteerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat. Het onderzoek werd vandaag gepubliceerd.

Van het Europese gemeenteafval wordt 23 procent gerecycled, 17 procent wordt gecomposteerd. Bovenaan de lijst staan Nederland en Oostenrijk. Deze landen recyclen zeventig procent van het afval. Duitsland (65 procent) en België (59 procent) volgen.

Bulgarije recyclet helemaal niet en dumpt alle afval op vuilnisbelten. Cyprus en Ierland produceren de grootste hoeveelheid afval per persoon.

FC Omniworld wordt AFC Almere City

FC Omniworld gaat met ingang van het seizoen 2010-2011 door het leven als AFC Almere City. De Jupiler League-club uit Flevoland onthulde vrijdagavond de nieuwe naam voorafgaande aan het duel met FC Oss.

Omniworld onthulde vorige maand al het nieuwe logo, een schapenkop. Dat is een verwijzing naar het verleden van de club die ooit actief was onder de naam De Zwarte Schapen. Het huidige logo bestond ook al uit een schapenkop.

Met de nieuwe naam neemt FC Omniworld definitief afstand van het mislukte project NV Omniworld, waaronder ook professioneel basketbal en volleybal in Almere zou worden gestart.

De voetbalclub is na vijf jaar uiteindelijk de enige vereniging die nog professioneel actief is. De andere verenigingen gingen ter ziele. Omniworld treedt vanavond op eigen veld aan tegen hekkensluiter FC Oss. Omniworld speelt de laatste weken uitstekend en gaat voor de laatste periodetitel van het seizoen.

Norovirus in ziekenhuis Heerlen

Op een afdeling van het Atrium MC in Heerlen zijn drie patiënten besmet met het norovirus. Er komen geen nieuwe patiënten meer op de afdeling en er worden geen patiënten verplaatst, meldt het ziekenhuis vandaag.

Woensdag werd duidelijk dat van acht patiënten die veel last hadden van braken en diarree, er drie besmet zijn met het norovirus. Het ziekenhuis heeft direct maatregelen getroffen om verspreiding te voorkomen. De patiënten bij wie het virus is geconstateerd worden geïsoleerd verpleegd, evenals hun kamergenoten.

Het norovirus is een zeer besmettelijk virus dat ontsteking van het slijmvlies in het darmkanaal veroorzaakt. Een half miljoen Nederlanders krijgt jaarlijks buikgriep door het virus. De griep gaat meestal binnen een tot vier dagen over.

Dodental aardbeving Chili gedaald

Het dodental als gevolg van de aardbeving in Chili in februari is van 497 naar 452 bijgesteld. De minister van buitenlandse zaken zei vandaag dat nog 96 mensen worden vermist.

De regering kondigde ook aan dat het geld dat tot nu toe beschikbaar is gesteld door de internationale gemeenschap aan de reparatie van scholen en andere bouwwerkzaamheden zal worden besteed. Ongeveer een miljoen studenten kan nog niet terug naar school omdat de gebouwen beschadigd zijn.

Achthonderdduizend Chilenen raakten dakloos door de aardbeving.

Deeltjesversneller vestigt nieuw record

De deeltjesversneller LHC onder de Frans-Zwitserse grens heeft vandaag een driemaal hoger energieverbruik bereikt dan ooit tevoren. De Europese Organisatie voor Kernonderzoek (CERN) zei dat protonen met 3,5 biljoen elektronvolt in beide richtingen door de 27 kilometer lange tunnel zijn gejaagd.

De volgende stap wordt binnen enkele dagen gezet wanneer de CERN de protonen op elkaar laat botsen, als onderdeel van een onderzoek naar de kleinste deeltjes en krachten binnenin het atoom. Het onderzoek moet bijdragen aan de kennis over hoe materie in elkaar zit.

Zitskiër Van der Klooster 25e op Super G

Zitskiër Kees-Jan van der Klooster heeft bij de Paralympische Spelen in Vancouver ook op de Super G met een plaats in de achterhoede genoegen moeten nemen.

De 32-jarige Zeeuw, die de enige Nederlandse deelnemer bij de Paralymische Spelen is, eindigde als 25e op bijna twaalf seconden achterstand van de Japanner Akiro Kano die het goud pakte.

Van der Klooster werd eerder zeventiende op de reuzenslalom en hij ging onderuit op de afdaling.

'Duurste seksspeeltje' kost 40.000 euro

Een juwelier in Parijs verkoopt naar eigen zeggen het duurste seksspeeltje ter wereld. Het gaat om een speciale ring, die met 117 diamanten is afgezet en verpakt is in een witgouden dildo. Het setje kost 40.000 euro, aldus een manager van de juwelierszaak vandaag.

Het speeltje is ontworpen voor rijke mensen die iemand hun liefde willen verklaren op een speciale manier, aldus de man. De juwelier heeft eerder dure seksspeeltjes verkocht.

112achterhoek.nl korte tijd gehackt geweest

De website van 112achterhoek is korte tijd gehackt geweest door GHoST61, zo viel er vrij groot te lezen op de voorpagina. Daarnaast stond er ook nog een boodschap in het Turks.

De boodschap luidde: "Çanakkale Zaferini kazanarak, vatanı ve bayrağı için şehit olan kahraman MEHMETÇİK'leri minnet ve şükranla anıyoruz. Aziz ruhları şad olsun", wat in het Nederlands zoveel betekent als: "We gedenken de martelaren die hun leven gaven tijdens de slag om Gallipoli. Dat ze mogen rusten in vrede.

De hack lijkt het werk te zijn geweest van een Turks forum. 18 maart is de gedenkdag van de slag om Gallipoli  waarnaar verwezen werd. Inmiddels is de hack op 112achterhoek.nl omzeild, wie de link volgt zal op http://www.112achterhoek-nieuws.nl/ terechtkomen. De hackers hebben het op meerdere (slecht beveiligde) sites gemunt, getuige bijvoorbeeld http://www.hockeyinternational.com.au/ en http://www.thetechboard.com/.

Screenshot van 112achterhoek.nl. (voor een grote versie klik hier)

Rockstar: "Ontwikkeling Red Dead was tergend"

"De productie van Red Dead Redemption was tergend, maar uiteindelijk zeker de moeite waard", zegt Dan Houser. In de nieuwste uitgave van GamesTM doet de mede-directeur van Rockstar een boekje open over het ontwikkelingsproces van de Western-game.

"Het project was een lange, tergende en enorm uitdagende onderneming", begint Houser. "Daar heeft het grote productieteam, onze sterke RAGE engine en onze ervaring met het maken van een open spelwereld niets aan kunnen veranderen."

Het creëren van diversiteit was volgens Houser één van de grootste opgaves. "We wilden enorm veel klassieke Western-elementen in de game verwerken om de actie lekker afwisselend te houden. Het is echter niet zo gemakkelijk om dramatische schietpartijen, gevechten op een postkoets, overvallen en bargevechten naadloos in een spelwereld te verwerken."

Red Dead Redemption is het vervolg op Red Dead Revolver uit 2004. Het chaotische Wilde Westen moet plaatsmaken voor de industriële revolutie. Als voormalig crimineel John Marston moet je proberen te overleven in één van de laatste wilde gebieden in het Amerikaanse landschap.

Rockstar: 'ontwikkeling 'Red Dead' was tergend'
Klik hier voor de trailer

Ook Jamie Foxx in Kane & Lynch

Kane & Lynch 2 komt er deze zomer weer aan, maar er is ook een film van Kane & Lynch in de maak. Bruce Willis had al getekend, en nu zal ook Jamie Foxx te zien zijn in de game-verfilming van Kane & Lynch. Dit heeft scenarist Kyle Ward op zijn twitterpagina bekendgemaakt. De opnames voor de film gaan in augustus van start.

Al in mei vorig jaar werd bekend dat Willis de rol van Kane voor zijn rekening zou nemen. Vervolgens begon de speurtocht naar de juiste acteur voor de rol van Lynch. Het is opvallend dat juist Foxx deze rol heeft gekregen omdat Lynch in de game toch echt een blanke gewelddadige gestoorde gek is.

Kane & Lynch vertelt over de huurling Kane, die onterecht in de gevangenis beland is, en de crimineel Lynch. Zij worden samen bevrijd door Kane's oude maten, en vanaf dat moment heeft het tweetal 72 uur de tijd om een ontsteking voor een alles vernietigend wapen te vinden.

Kane & Lynch belooft misschien een behoorlijk gewelddadig geheel te worden, maar Bruce Willis liet vorig jaar al weten in de eerste plaats mee te doen omdat het hem "een leuke buddymovie" lijkt.

Ook Jamie Foxx in 'Kane & Lynch'

Zwitserland wil gewelddadige games verbieden

De Zwitserse overheid heeft een wet aangenomen die wellicht tot een totaal verbod op gewelddadige games in het land leidt. Volgens het Duitse vakblad GamesMarkt worden de gevolgen pas duidelijk als de regering bekendmaakt welke games verboden moeten worden.

De aangenomen wet omschrijft dat elke game waarin 'geweld tegen een mens of mensachtig wezen wordt beloond' niet mag worden verkocht. Welke games hier precies onder vallen, heeft de regering nog niet bekendgemaakt, maar verwacht wordt dat vrijwel elke 16+ en 18+ titel aan deze kwalificatie voldoet.

Het Zwitserse beleid staat lijnrecht tegenover de opvattingen van de Nederlandse politieke partij D66. Deze maakte eerder deze week in het voorlopige partijprogramma bekend dat de overheid zich op geen enkele wijze met de inhoud van games dient te bemoeien.

Zwitserland wil gewelddadige games verbieden

[WK allround] Kramer niet te spreken over het ijs

Na twee afstanden gaat Sven Kramer aan de leiding in de strijd om de wereldtitel allround in Heerenveen. Na afloop van de door hem gewonnen 5.000 meter zei de Fries dat hij niet blij is met de kwaliteit van het ijs in Thialf.

"De klinkers liggen er beter in", aldus een cynische Kramer. "Het is ijs om te janken", zei Kramer die al voor de 5.000 meter zijn ongenoegen kenbaar maakte over de kwaliteit van het ijs. Tegen een jurylid zei hij dat ijs "Een WK onwaardig" is.

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 9

Wekelijks zullen twee reviewers hun visie geven op de identiteit van de Mol. Voor de mensen die het programma niet kennen, in Wie is de Mol? reizen negen Nederlanders naar het buitenland om de tiende persoon, de saboteur, te ontmaskeren. MrManiak en Beaudelaire geven wekelijks hun visie en gaan op het spoor van De Mol. MrManiak gaat op zoek naar de beste (en opmerkelijkste) theorieën over de Mol en Beaudelaire legt de afgelopen aflevering onder de loep. 

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 6

Wie is de Mol?: Terugblik Seizoen 1-4

Wie is de Mol?: Terugblik Seizoen 5-9

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 7

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 8

Duizenden mensen bij stille tocht Milly

Duizenden mensen hebben zich tussen zes en zeven uur verzameld in sportpark Schenkeldijk in Dordrecht om mee te lopen in de stille tocht voor Milly Boele. Veel mensen dragen witte of roze ballonnen. Roze was de lievelingskleur van  Milly.

De tocht wordt geleid door een koets met twee paarden ervoor. In de koets zitten de broer en zus van Milly.

De ouders en burgemeester Arno Brok van Dordrecht zullen zich later bij de stoet voegen.

De tocht zal eindigen op het Lunenburgplein, waar Brok een korte toespraak zal houden. Uiteindelijk zullen er duizenden ballonnen opgelaten worden om het meisje te herdenken.

Voetbalbonden krijgen 150.000 euro van FIFA

Wereldvoetbalbond FIFA gaat de 208 aangesloten leden een bedrag van zo'n 150.000 euro overmaken. De overkoepelende voetbalinstantie maakte afgelopen jaar een winst van 196 miljoen dollar, zo'n 145 miljoen euro. Dat heeft de FIFA vandaag bekendgemaakt.

"Ondanks de financiële crisis, die in 2008 begon, gaat het goed. We zijn echter niet rijk. We staan er financieel wel goed voor", meende voorzitter Sepp Blatter van de FIFA. De inkomsten van de FIFA gingen in 2009 voor het eerst over een miljard dollar (zo'n 740 miljoen euro) heen.

De voetbalbonden van Chili en Haïti kunnen een extra bedrag verwachten. Beide landen werden getroffen door zware aardbevingen. Haïti kan op een bedrag van 3 miljoen dollar (2,2 miljoen euro) rekenen voor de wederopbouw van het hoofdkwartier van de voetbalbond, technische faciliteiten en regionale trainingscentra. Chili kan via een aantal speciale projecten van de FIFA een donatie van 1,2 miljoen dollar (bijna 900.000 euro) verwachten.

NGamer zal grote DS-titel aankondingen

Het meest recente deel van het Amerikaanse tijdschrift NGamer heeft bekend gemaakt dat ze een sequel voor de Nintendo DS zullen aankondigen. Hoewel dit op zichzelf niet groot nieuws is, is het wel opvallend dat NGamer het heeft over "one of the best games on DS". Het zal dus afwachten worden om te weten wat voor een titel het wordt. Wat denken jullie zelf? Een first-party titel? Of misschien zal een derde partij iets leuks tonen? Jullie horen het in ieder geval op 21 april!

 

Strippenkaart voorlopig nog geldig in Amsterdam

De strippenkaart blijft voorlopig een geldig vervoersbewijs in de stadregio Amsterdam. Demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) neemt voorlopig nog geen besluit om de strippenkaart af te schaffen ten gunste van de OV-chipkaart.

Amsterdam wilde de strippenkaart per 15 april afschaffen. Vanaf dat moment zou in de bus, tram en metro alleen nog met de OV-chipkaart kunnen worden gereisd. De hoofdstad heeft daartoe vorige maand een verzoek ingediend bij het departement van Verkeer en Waterstaat.

Eurlings laat momenteel een onderzoek uitvoeren naar de invoering van de OV-chipkaart, dat zich onder meer richt op de kosten voor de reiziger. De Kamer eist dat reizigers niet duurder uit zijn.

Vanwege dit onderzoek kan de bewindsman 'niet eerder dan medio april 2010' een besluit nemen over het verzoek van Amsterdam om de strippenkaart af te schaffen, schrijft hij in een brief aan de Kamer. "De Stadsregio Amsterdam is daarvan op de hoogte gesteld."

Elia minimaal vier weken aan de kant

HSV kan minimaal vier weken niet beschikken over Eljero Elia. De aanvaller heeft een operatie aan zijn enkel ondergaan en moet nu voorlopig rust houden.

Elia heeft al geruime tijd last van zijn enkel, maar speelde desalniettemin gewoon wedstrijden. Hij liet zich na de Europa League-wedstrijd van gisteren tegen Anderlecht onderzoeken in Amsterdam. Daaruit kwam naar voren dat een operatie de beste oplossing was.

Balkenende haalt uit naar Wilders

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) heeft kritiek op PVV-leider Geert Wilders, die de Turkse premier Tayyip Erdogan onlangs een 'total freak' noemde. Daarmee beschadigt Wilders het belang van Nederland, stelt Balkenende.

Balkenende vindt het volstrekt onverantwoord om dit soort termen in het internationale verkeer te gebruiken, zegt hij in het wekelijkse gesprek met de minister-president dat de NOS vanavond uitzendt. Dat leidt tot grote problemen en kan ten koste gaan van de werkgelegenheid in Nederland.

Eerder deze week zei ook minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) al dat Wilders de reputatie van Nederland beschadigt. Wilders deed zijn gewraakte uitlatingen over Erdogan onlangs op een persconferentie in Londen. De profeet Mohammed noemde hij toen een 'barbaar, een massamoordenaar en een pedofiel'.

Wervingsbonus defensie afgeschaft

Het ministerie van Defensie stopt aan het eind van dit jaar met het geven van een wervingsbonus aan medewerkers die nieuwe collega's aanbrengen. De bonus werd tot nu toe nog maar twee keer verstrekt, laat het departement vandaag weten.

De bonus werd eind 2008 ingevoerd. Defensiemedewerkers krijgen duizend euro als ze nieuwe rekruten werven. De doelstelling was om hiermee tweeduizend nieuwe medewerkers binnen te halen, maar dat is niet gelukt. Vorig jaar kwamen 1233 sollicitanten via de regeling binnen. Dit leidde tot de aanstelling van 125 nieuwe werknemers.

De bonus wordt pas uitgekeerd na de militaire opleiding; dit zorgt ervoor dat de bonus pas tweemaal is verstrekt. "Op basis van deze cijfers wordt geconcludeerd dat de actie minder gekwalificeerde kandidaten oplevert dan werd gehoopt." Daarom wordt de bonus op 1 januari afgeschaft.

Uit een rapportage over het personeelsbeleid blijkt verder dat het personeelstekort enigszins wordt teruggedrongen. De verslechterde arbeidsmarkt heeft ervoor gezorgd dat het personeelsbestand voor het eerst sinds 2007 weer is toegenomen, schrijft demissionair staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA).

Er blijven echter tekorten. Zo zijn onderofficieren en medewerkers die technische en fysiek zware functies uitoefenen een schaars goed. Ook kampt Defensie met relatief veel oudere werknemers. Ook dat verdient de aandacht, om te zorgen dat de organisatie op de lange termijn gezond blijft, aldus De Vries.

[WK allround] Kramer slaat slag op 5.000 meter

Sven Kramer heeft bij het wereldkampioenschap allround in Heerenveen op de 5.000 meter de concurrentie laten zien dat hij nog steeds de beste is. De Fries won de afstand in 6:19,63 waarmee hij won voor Håvard Bøkko en de verrassende Ted-Jan Bloemen. In het klassement staat Kramer nu na twee afstanden eerste.

De eerste die een tijd neer moest zetten op de 5.000 meter was Bloemen die met een tijd van 6:23 ruim sneller was dan zijn concurrenten. In het tweede blok was het de Amerikaan Jonathan Kuck die een fraaie race afleverde. De 20-jarige schaatser reed lange tijd ruim boven de tijd van Bloemen maar een versnelling in het tweede deel leverde hem een tijd op die slechts 0,06 langzamer was dan de Nederlander. Enkele ritten later kwam Wouter Olde Heuvel niet aan deze tijden.

Na de tweede dweil moest Bøkko meteen in actie komen. De Noor zette een tijd van 6:21 neer, waarmee hij een seconde langzamer was dan vorige week. Een rit later moest Kramer in actie komen. De van een longontsteking herstelde Fries liet in Thialf zien dat hij de beste was en reed als enige een tijd van onder de 6:20. In de ritten daarna hadden Ivan Skobrev, Jan Blokhuijsen en Sverre Haugli last van het slechter wordende ijs en kwamen niet meer in de buurt van de snelste tijden.

In het klassement gaat Kramer na twee afstanden aan de leiding met 74,413 punten. Hij heeft morgen voor de 1.500 meter een voorsprong van 0,74 seconden op de verrassende Kuck. Bøkko op plaats drie moet 0,95 seconden goedmaken op de Nederlander. Daarachter staan Skobrev, Bloemen, Blokhuijsen, Trevor Marsicano en Olde Heuvel.

Uitslag 5.000 meter:

# Schaatser Land Tijd
1 Sven Kramer NED 6:19.63
2 Håvard Bøkko NOR 6:21.08
3 Ted-Jan Bloemen NED 6:23.41
4 Jonathan Kuck USA 6:23.47
5 Ivan Skobrev RUS 6:23.88
6 Sverre Haugli NOR 6:26.03
7 Jan Blokhuijsen NED 6:27.68
8 Wouter Olde Heuvel NED 6:29.45
9 Shane Dobbin NZL 6:30.64
10 Trevor Marsicano USA 6:32.79


Klassement na 5.000 meter:

# Schaatser Land Punten Verschil 1.500m
1 Sven Kramer NED 74.413 Leider
2 Jonathan Kuck USA 74.657 +0.74
3 Håvard Bøkko NOR 74.728 +0.95
4 Ivan Skobrev RUS 75.168 +2.27
5 Ted-Jan Bloemen NED 75.211 +2.40
6 Jan Blokhuijsen NED 75.388 +2.93
7 Trevor Marsicano USA 75.679 +3.80
8 Wouter Olde Heuvel NED 75.895 +4.45
9 Lucas Makowsky CAN 75.956 +4.63
10 Joel Eriksson SWE 76.403 +5.97

Plushenko laat WK kunstschaatsen schieten

Evgeni Plushenko laat het WK kunstschaatsen, dat van 23 tot en met 28 maart in Turijn wordt gehouden, aan zich voorbij gaan. De Rus heeft zich door twee doktoren laten onderzoeken en kreeg het advies om twee weken te rusten.

Het is niet duidelijk wat er met de winnaar van het zilver tijdens de Olympische Spelen in Vancouver aan de hand is. Plushenko is overigens niet de enige die forfait geeft. Ook de olympisch kampioen kunstschaatsen, de Amerikaan Evan Lysacek, doet niet mee.

Zeeuwse pillendealers opgepakt

In een grootschalig onderzoek naar de handel in speed en xtc-pillen heeft de Zeeuwse politie in totaal 28 verdachten aangehouden. Elf dealers zitten nog vast. In totaal zijn 65 kopers van speed en xtc, onder wie twaalf minderjarigen, gehoord.

In Goes werden in december wat mensen opgepakt met speed, waarna het onderzoek werd opgestart. In een woning in Goes werd vorige maand een halve kilo speed en vierhonderd xtc-pillen aangetroffen. In woningen in Middelburg, 's Gravenpolder, Vlissingen, Rilland en Rotterdam werden ook kleine hoeveelheden speed gevonden.

Een Rotterdammer en een inwoner van Vlaardingen zijn aangehouden als leveranciers van de speed. De andere verdachten zijn afkomstig uit Goes, Middelburg, Vlissingen, Zierikzee, 's Gravenpolder, Borsele, Reimerswaal en Zeist.

Ook in Zeeuws-Vlaanderen deed de Zeeuwse politie onderzoek naar de handel in speed. Ook daar werden in februari diverse verdachten aangehouden.

Suárez: "Ik wil de ploeg altijd helpen"

Luis Suárez is van mening dat Ajax dit seizoen tweede moet kunnen worden. Afgelopen weekend won de ploeg van trainer Martin Jol met 4-1 van PSV en naderde de Eindhovenaren, die op de tweede plaats staan, tot op één punt.

"Het is altijd mooi om van PSV te winnen", blikte Suárez terug op het duel met de Eindhovenaren. Toch is de aanvoerder van de Amsterdammers van mening dat zijn ploeggenoten niet te lang bij de zege op PSV moeten blijven hangen. "Maandag en dinsdag ben je nog tevreden over zo'n zege. Woensdag zijn we vrij en donderdag focus je je weer op de volgende wedstrijd."

In het duel met PSV scoorde Suárez eenmaal en bracht zijn seizoenstotaal daarmee op 27 goals. "Het doel is winnen. Daarbij is het niet belangrijk wie er scoort. Maar natuurlijk moet je als spits scoren. Doelpunten maken me blij, maar ik wil de ploeg altijd helpen. De ene keer is dat met een doelpunt, een andere keer met een assist. Toch is het topscorerschap mooi voor mij en mooi voor Ajax."

"Voor dit seizoen wilde ik 25 doelpunten maken. Dat was mijn persoonlijke doel. Het zijn er nu al 27. Ik kan nu zeggen 'het is klaar', maar zo werkt het natuurlijk niet", besloot de captain van Ajax zijn relaas. "Ik doe mijn best. Ook omdat ik kampioen wil worden, maar in onze groep is niemand het belangrijkst. Of het nu Maarten, Demy of Urby is die iets zegt; iedereen luistert."

Hamilton kijkt uit naar Melbourne

Lewis Hamilton kende in 2009 een slechte start van het Formule 1-seizoen, maar pakte afgelopen weekend de derde plaats tijdens de eerste Grand Prix van het nieuwe seizoen. De eerste race van het nieuwe raceseizoen werd in in Bahrein verreden.

"Ik had een goede race in Bahrein. Ik verloor wat tijd tijdens mijn eerste stint, maar heb als een gek zitten pushen tijdens de rest van de race. Ik ben dan ook erg blij dat we daar een redelijk aantal punten hebben gescoord", blikte Hamilton terug. "Ik kijk nu uit naar Melbourne. Dat circuit bevalt me wel en ik denk dat onze auto het daar goed zal doen. Ik denk ook niet dat we daar dezelfde problemen zullen hebben als in Bahrein."

Vorig jaar werd Hamilton in Melbourne gediskwalificeerd, omdat hij tegenover de wedstrijdleiding had gelogen over een inhaalactie van Jarno Trulli. Dit gebeurde tijdens een Safety Car-situatie.

Branden Veendam nu buiten centrum

Terwijl een grote politiemacht aanwezig was in de binnenstad van Veendam, werd er de afgelopen twee nachten in de buitenwijken van Veendam brandgesticht. De eerste slachtoffers waren twee ouderen, de coniferenhaag achter hun huis ging in vlammen op. Het tweede slachtoffer was Hendrik Sagel. Voordat zijn carport geheel afbrandde, kon hij nog een paar auto's redden.

Veendam wordt nu al enige weken geteisterd door branden. Het politiekorps Groningen liet al een signalement uitgaan van twee mannen die mogelijk te maken hebben met de branden.

'Einde voorjaar voor Haussler'

Het voorjaar van Heinrich Haussler lijkt in het water te vallen. Dit liet het Belgische persbureau Belga weten. De Duitse renner van Cervélo Test Team zal waarschijlijk langer uitgeschakeld zijn, dan aanvankelijk werd gedacht.

"Hij is twee keer op zijn linkerknie gevallen. Eerst in de Ronde van de Algarve, daarna in Parijs-Nice", liet Andreas Goesele, ploegarts van Cervélo Test Team, weten. "Bovenop die kneuzing was er ook schade aan de quadriceps. Haussler wordt nu elke dag behandeld met fysiotherapie en osteopathie. We kunnen onmogelijk inschatten wanneer hij opnieuw klaar zal zijn voor de competitie."

Haussler reageerde logischerwijs teleurgesteld op het slechte nieuws, maar zei ook zijn rentree niet te willen forceren. "Een streep door mijn rekening, want de klassieke periode is het belangrijkste deel van mijn seizoen. Maar het voornaamste is dat we het probleem nu kennen en kunnen behandelen. Te vroeg willen hervatten zou nu wel heel onverstandig zijn."

Everton in de markt voor Ruiz

Everton zit achter Bryan Ruiz van FC Twente aan. Dit meldt The Sun vandaag. Naast de Engelse formatie zouden ook Ajax, PSV en Sevilla in de diensten van de Costa Ricaan geïnteresseerd.

De aanvaller van de Tukkers heeft zich dit seizoen als dé grote sensatie ontwikkeld. De voetballer was tot dusver goed voor negentien doelpunten in de Eredivisie en heeft de ploeg uit Enschede via deze weg al aan een heleboel punten geholpen.

'Hypotheekrenteaftrek is krankzinnig'

Econoom Bas Jacobs (Erasmus Universiteit Rotterdam) heeft furieus gereageerd op uitspraken van minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). De minister gaf deze week aan dat sleutelen aan de hypotheekrenteaftrek wat hem betreft taboe is, mede omdat het een lastenverzwaring zou zijn.

"Ik word doodmoe van dit soort geleuter van politici", aldus Jacobs vandaag in De Kijker Aan Zet (RTL Z). "Er is een enorme opgave in de overheidsfinanciën van bijna 30 miljard euro. Dan schiet het helemaal niet op als politici om de haverklap zeggen dat ze bepaalde maatregelen niet willen. Uiteindelijk zal er dan niets gebeuren."

De hoogleraar overheidsfinanciën maakt zich kwaad over het feit dat er veel geld rondgepompt wordt op de koopwoningenmarkt.

Jacobs: "Per jaar kost de fiscale behandeling van woningen netto ongeveer 15 miljard euro. Dan gaat het niet alleen om de hypotheekrenteaftrek, maar ook de gemiste belastinginkomsten omdat sparen in het eigen huis niet belast is, minus de overdrachtsbelasting en de fiscale bijtelling van het eigen huis. Ik vind het belachelijk dat wij een staatssubsidie hebben op eigen woningbezit."

De econoom beweert tevens dat de hypotheekrenteaftrek het eigen woningbezit niet bevordert en dat andere belastingen kunstmatig hoog zijn om de hypotheekrenteaftrek te kunnen financieren. Ook zou de aftrek vooral terecht komen bij hoge inkomens.

"Het is echt van de zotte dat één van de meest krankzinnige maatregelen van ons belastingsysteem nu als politiek taboe wordt voorzien door de minister van Financiën", aldus een boze Jacobs. Mede door de hypotheekrenteaftrek hebben Nederlanders de hoogste hypotheekschulden ter wereld.

Bekijk hier de volledige uitzending van De Kijker Aan Zet met economen Bas Jacobs en Mathijs Bouman.

Landelijke storing politienummer 0900-8844

Het landelijke politienummer 0900-8844 is vanmiddag door een storing voor mobiele bellers een uur niet bereikbaar geweest. Dit kwam volgens de politie door een storing op het 0900-platform van KPN. Het alarmnummer 112 was al die tijd gewoon bereikbaar.

KPN wist het probleem na ongeveer een uur op te lossen, maar onduidelijk is wat er precies aan de hand was. Vanaf een vaste lijn kon wel gewoon met het landelijke politienummer worden gebeld.

Kuyt: "Niemand wil United nieuwe titel zien winnen"

Reputaties staan op het spel tijdens de meest traditionele wedstrijd in het Engelse voetbal. Een extra lading is dat beide clubs momenteel achttien landstitels hebben. "Dat is iets anders. Niemand hier bij Liverpool wil hen een nieuwe titel zien winnen. Maar het belangrijkste voor ons is om onze eigen wedstrijden te winnen."

Kuyt, inmiddels een doorgewinterde Liverpudlian, kent de rivaliteit. "Het is mijn vierde seizoen hier, dus ik weet wat het betekent. Ik weet hoe het voelt om ze te verslaan, hopelijk kunnen we dat zondag weer doen. We hebben laten zien dat we dat kunnen door de laatste drie duels te winnen."

"Het is een belangrijke wedstrijd, omdat we mikken op de top vier. We hebben de drie punten echt nodig en daar moeten we voor gaan. Om bij de top vier te eindigen, moeten we ons concentreren op onszelf. Als we zo blijven spelen, dan hebben we kans om iedere wedstrijd te winnen."

Wenger: "Duel met Barcelona een fifty-fifty game"

Arsène Wenger, de Franse oefenmeester van Arsenal werd vrijdagmiddag met zijn team gekoppeld aan de Catalaanse Champions League-houder. "Ik denk niet dat wij de favorieten zijn", zei Wenger. "Maar voor mij is het een fifty-fifty game. Zo moeten we het ook benaderen."

"Zij (Barcelona) hebben een goed team, maar wij ook. Het zal een interessante en opwindende confrontatie worden over twee wedstrijden. Aan focus en geloof zal het bij ons niet liggen", aldus Wenger.

Dit weekend hervat Arsenal de kampioensrace met een wedstrijd tegen West Ham United. Wenger: "Het is veel belangrijker om ons te focussen op de wedstrijd tegen West Ham dan op de loting met Barcelona."

Ferguson denkt dat zijn United goede kans heeft tegen Bayern

Als manager van United beleefde Ferguson tegen Bayern zijn grootste triomf. In de finale van de Champions League in 1999 boog de Engelse ploeg in blessuretijd een 0-1 achterstand om in een 2-1 zege.

"De geschiedenis van de duels met Bayern vertelt ons dat het moeilijk gaat worden", zei Ferguson tegen Uefa.com. "Er zal een fantastische atmosfeer hangen tijdens beide wedstrijden. Zij hebben een mooi stadion en een mooi veld. We treffen een ervaren ploeg. Als iedereen beschikbaar is bij ons hebben we een goede kans."

Bayern-chef Karl Heinz Rummenigge is realistisch. "Op het moment zijn zij iets beter dan wij. Maar daar ligt ook de uitdaging: de kleine kans proberen te benutten om de halve finales te bereiken. Thuis moeten we geen doelpunt tegen krijgen. 1-0 zou goed zijn. Met United treffen we een tegenstander van het kaliber FC Barcelona, alleen ligt het Engelse voetbal ons beter."

Boele Staal wordt informateur Den Haag

Boele Staal (D66) wordt informateur bij de coalitievorming in de gemeente Den Haag. Dat heeft de gemeente vandaag gemeld.

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en lid van de Sociaal Economische Raad (SER) gaat een verkenning uitvoeren met alle partijen om te onderzoeken welke coalities mogelijk zijn. De informateur kiest zijn eigen werkwijze en besluit zelf over de mate van openbaarheid of beslotenheid, aldus de gemeente.

De Haagse fracties committeren zich hieraan. Staal geeft op z'n vroegst na het weekend enige toelichting op de werkwijze die hem voor ogen staat. De meeste partijen in de Haagse gemeenteraad hadden bij Jeltje van Nieuwenhoven, die als fractieleider van de grootste partij PvdA de eerste verkenningen leidde, aangedrongen op het aanstellen van een informateur.

Roda JC en assistent Trost beëindigen na seizoen samenwerking

René Trost moet op korte termijn op zoek naar nieuw emplooi. De huidige assistent van trainer Harm van Veldhoven kreeg vrijdag te horen dat er geen ruimte meer voor hem is bij de Limburgers.

Trost beschikt over een aflopend contract, dat niet verlengd zal worden. Dat meldt Dagblad De Limburger. Roda JC moet naar komend seizoen toe een miljoen euro bezuinigen en gaat om die reden onder andere in de personeelkosten snijden.

Trost keerde in 2007, na enkele omzwervingen als trainer in België, terug op het oude nest als hoofd jeugdopleidingen. Sinds begin 2009 is de 45-jarige voormalig voetballer in dienst als assistent-trainer bij de Limburgers.

Clubicoon Trost speelde zijn gehele loopbaan voor Roda, alwaar hij ruim 300 wedstrijd in actie kwam in het eerste elftal. Na zijn carriëre ging Trost in België aan de slag als trainer van Lierse SK en KVSK United, maar beide dienstverbanden liepen uit op een teleurstelling.

CD: Savatage-Still The Orchestra Plays (Greatest Hits vol.1 & 2)

Het is zover! Na wat halve verzamelaars en live opnamen, is er na bijna dertig jaar eindelijk een compleet overzicht verschenen van de Amerikaanse heavy metal formatie Savatage. Hun rijke historie is sinds deze maand te verkrijgen als dubbel cd. Op Still The Orchestra Plays (Greatest Hits vol.1 & 2) staan maar liefst 23 klassiekers uit het oeuvre van deze inmiddels legendarische band uit Florida.

Savatage-Orchestra 2010

FIA nodigt kandidaat-teams uit voor 2011

De FIA heeft diverse kandidaat-teams uitgenodigd om rond de tafel te gaan zitten voor het invullen van een vrije plek op de startopstelling in 2011. Deze bekendmaking volgde op een eerdere bekendmaking dat men voor het komende seizoen weer een selectieronde zou houden.

De organisatie wil één of meerdere teams aanwijzen als reserves voor het komende seizoen om eventuele lege plaatsen in te vullen. Elk team dat kan aantonen dat zij in 2011 en 2012 deel kan nemen kan zich aanmelden bij de FIA.

"De lange termijn belangen wegen het zwaarste in de selectie van de kandidaten", aldus de FIA. Alle kandidaten zullen voor donderdag 15 april te horen krijgen wat de regels zijn waaraan men zal moeten voldoen. Om zich in te schrijven bij de FIA zal men echter wel €1000,- moeten betalen wegens administratiekosten.

NEC ruim een maand zonder Wellenberg

Niels Wellenberg zal zo'n vier tot zes weken niet in actie kunnen komen voor NEC. Aan een harde tackle van Anouar Hadouir in de wedstrijd tegen Roda JC heeft de verdediger een forse enkelblessure overgelaten.

Uit foto's en een mri-scan is gebleken dat Wellenberg in elk geval geen botbreuk heeft afgelopen. Wel is er flinke schade aan de banden. Voor de tackle werd Hadouir voor vier wedstrijden geschorst.

Man bekent diefstal 29 aanhangwagens

Een 44-jarige man die dinsdagochtend werd aangehouden, heeft bekend dit jaar 29 aanhangers te hebben gestolen. Vier in IJmuiden en de andere in andere plaatsen in Noord-Holland. Hij heeft een aantal aanhangwagens doorverkocht. De verdachte zonder vaste woon- of verblijfplaats zit nog in de cel, meldt de politie vandaag.

Agenten controleerden de man rond 05.00 uur op de Heuvelweg in Velsen in een auto met aanhanger. Hij bekende de aanhanger kort daarvoor te hebben gestolen bij een boerderij, waarna hij ook de andere diefstallen bekende. Hij zei de aluminium aanhangwagens uit elkaar te halen om het aluminium te verkopen.

Amerikaanse vrouwen zwaargewond door bijen

Twee vrouwen zijn in de Amerikaanse stad Phoenix met honderden bijensteken in kritieke toestand in een ziekenhuis beland nadat ze tijdens een avondwandeling door een zwerm waren aangevallen.

Een ooggetuige hoorde de vrouwen gillen en zag ze gisteravond van boven tot onder bedekt met bijen op straat liggen. Een man die de vrouwen te hulp schoot liep eveneens steken op. Alle drie werden naar het ziekenhuis gebracht, maar de man was er niet zo slecht aan toe als de twee vrouwen.

De brandweer heeft het bijennest opgeruimd.

FIFA heft schorsing Irak op

Het nationale voetbalelftal van Irak mag weer meedoen aan internationale wedstrijden. Wereldvoetbalbond FIFA heeft de schorsing van het land vandaag opgeheven.

Irak kreeg de schorsing afgelopen november nadat het Iraaks olympisch comité het voltallige bestuur van de voetbalbond ontsloeg. Het olympisch comité wordt door de FIFA als politieke organisatie gezien en politieke inmenging wordt door de bond standaard bestraft met internationale verbanning.

In overleg met de FIFA heeft het olympisch comité de ontslagen bestuursleden hun functie teruggegeven. De Iraakse voetbalbond moet voor eind mei de vernieuwde statuten bij de wereldvoetbalbond inleveren.

[WK allround] Kramer op titelkoers

De eerste afstand bij het WK allround in het Thialf in Heerenveen, de 500 meter voor mannen, is gewonnen door Konrad Niedzwiedzki. Met een tijd van 35,68 bleef de Poolse sprinter als enige onder de 36 seconden.

Sven Kramer was de beste Nederlander. De niet geheel fit zijnde titelverdediger bleef met een tijd van 36,45 zijn voornaamste concurrenten Ivan Skobrev en Håvard Bøkko, die overigens wel snel opende maar zich daarna opeens inhield, ruim voor.

Later vandaag staat nog de 5.000 voor mannen op het programma. Morgen gaat het toernooi voor de vrouwen van start.

Uitslag 500 meter mannen

# Rijder Nat. Tijd
1 Konrad Niedzwiedzki POL 35,68
2 Joel Eriksson ZWE 36,26
3 Jonathan Kuck USA 36,30
4 Matteo Anesi ITA 36,36
5 Trevor Marsicano USA 36,40
6 Lucas Makowsky CAN 36,45
= Sven Kramer NED 36,45
8 Zbigniew Brodka POL 36,61
9 Jan Blokhuijsen NED 36,62
13 Ted-Jan Bloemen NED 36,87
15 Wouter Olde Heuvel NED 36,95

Stroomuitval bij TEFAF

Kunstbeurs TEFAF in Maastricht is vandaag getroffen door een tijdelijke stroomstoring. De stroomstoring duurde van half elf vanochtend tot iets na twaalf uur 's middags. 

Het provinciehuis en academisch ziekenhuis werden ook getroffen door de stroomstoring, aldus een woordvoerder van energiebedrijf Enexis. Voor de TEFAF was de stroomstoring een strop. Veel mensen die werden weggestuurd nadat het beursgebouw hermetisch was afgesloten kwamen niet meer terug.

De woordvoerder van Enexis sprak over een storing in een kabel. Zij zullen dit later onderzoeken.

 

APPM door met schaatsploeg

APPM gaat ook na dit seizoen verder met de schaatsploeg. Het managementadviesbureau maakte vandaag bekend de intentie te hebben om het team tot en met de Olympische Spelen van 2014 in Sotchi te ondersteunen.

APPM kende een succesvol seizoen. Ronald Mulder plaatste zich verrassend voor de Olympische Spelen. Verder behaalde Rhian Ket de Nederlandse titel op de 1.500 meter. "In drie jaar tijd zijn we gegroeid van enkele eigenzinnige schaatsers tot een professioneel team dat op vele fronten podiumplaatsen verovert", aldus Marleen Meijers, manager sponsoring van APPM, dat nog op zoek gaat naar een co-sponsor. "De schaatsers moeten ook nu alle ruimte krijgen om zich optimaal te blijven ontwikkelen."

Concurrent minder voor HollandBelgiumBid

Nederland en België hebben een concurrent minder voor de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in 2018 of 2022. De wereldvoetbalbond FIFA besloot vandaag om Indonesië van de kandidatenlijst te schrappen, omdat het Aziatische land niet op tijd een aantal documenten heeft ingeleverd. Dat maakte secretaris-generaal Jerome Valcke bekend.

 De 24 leden van het uitvoerend comité van de FIFA wijzen op 2 december in Zürich het WK van 2018 en 2022 toe. De verwachting is dat het voetbaltoernooi in 2018 in Europa wordt gehouden. Nederland en België concurreren onder de naam HollandBelgiumBid met Spanje/Portugal, Rusland en Engeland. Australië, Qatar, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben zich ook kandidaat gesteld. Zij moeten waarschijnlijk strijden om het WK van 2022.

X en meer in de Rock Band DLC van komende week

Sinds Rock Band uit is komt Harmonix elke week met extra liedjes die je tegen betaling kunt downloaden. Deze week zullen er weer meerdere artiesten op het virtuele podium staan, zo krijgen wij een pack van de band X, zijn er drie liedjes te downloaden van Little Fish en kunnen wij genieten van een liedje van de volgende drie bands: Ace Frehley, Carrie Underwood en OneRepublic. Het liedje Am I Crazy van Little Fish is alleen beschikbaar voor de Xbox 360 en de PlayStation 3 en zal gratis zijn.

• X – “Blue Spark” +
• X – “The Hungry Wolf”
• X – “I Must Not Think Bad Thoughts”
• X – “Los Angeles”
• Little Fish – “Am I Crazy” +
• Little Fish – “Bang Bang” *
• Little Fish – “Darling Dear” *
• Ace Frehley – “Outer Space”
• Carrie Underwood – “All-American Girl” +
• OneRepublic – “Stop & Stare” +

De liedjes met een + erachter zijn ook beschikbaar voor Lego Rock Band

De liedjes zijn beschikbaar vanaf dinsdag 23 maart voor de Wii en de Xbox 360 en vanaf donderdag 25 maart voor de Playstation 3. Elk los liedje kost € 1,49 of 160 MS points of 200 Wii points. Het 'X Pack 01' is in zijn volledigheid te downloaden voor €5,29 of 560 MS points.

Vreeswijk niet verdacht van moord

Justitie in Dordrecht verdenkt de 26-jarige politieman Sander Vreeswijk niet van moord maar van doodslag op Milly Boele (12). Dat heeft het Openbaar Ministerie in Dordrecht na de voorgeleiding aan de rechter-commissaris van Vreeswijk besloten. Het verschil is dat je met moord iemand ombrengt met voorbedachte rade. Dat is op dit punt nog niet bewezen. 

De rechter-commissaris in Dordrecht heeft op verzoek van het OM een onderzoek gelast naar de psychische gesteldheid van Sander Vreeswijk. Op het lichaam van Milly is sectie verricht. Volgens het OM is daaruit gebleken dat nog een aantal zaken moet worden onderzocht en kunnen er daarom nog geen nadere mededelingen over worden gedaan.

Overigens kan Vreeswijk gedurende het onderzoek of proces alsnog verdacht worden van moord.

Vier teams moeten diffuser aanpassen

De FIA heeft aan vier teams, waaronder McLaren en Mercedes GP, opdracht gegeven de diffuser aan te passen. Mocht dit de volgende Grand Prix niet in orde zijn, zullen deze niet aan de race deel mogen nemen.

Deze week ontstond er over de diffusers een verhitte discussie. Sommige teams zouden het gat voor de as van de motor onnodig groot hebben gemaakt. Hiermee schendden zij de regels van de FIA.

Volgens Autosport heeft FIA nu dus opdracht gegeven aan McLaren, Mercedes GP en hoogswaarschijnlijk Renault en Force India om de diffuser voor de Grand Prix van Australië aan te passen.

Het is overigens niet verboden een gat te maken in de diffuser, integendeel, het is noodzakelijk. De FIA schrijft echter voor dat het gat niet groter mag zijn dan strict noodzakelijk. Als het gat groter is zou er een aerodynamisch voordeel kunnen ontstaan.

Rutten: "Twente is de grootste titelkandidaat"

Fred Rutten vindt dat FC Twente de grootste kanshebber is voor de titel. Volgens de coach van PSV valt dat niet meer te ontkennen en is het zaterdag erop of eronder voor de Eindhovenaren.

"Als je nog iets wil in de competitie, dan moet je zaterdag winnen", oordeelt Rutten vrijdag op de clubsite. Ondanks dat Twente momenteel op vijf punten voorsprong staat, heeft hij nog steeds vertrouwen in een goede afloop. "Als wij ons niveau halen, dan kunnen we winnen. Zeker thuis, met de steun van ons publiek. We gaan van onze eigen kracht uit."

Rutten kan in de topper tegen Twente niet beschikken over de geschorste Ibrahim Afellay en Erik Pieters. "De kans is aanwezig dat Timmy Simons start, we kunnen zijn ervaring goed gebruiken. Maar dat heb ik nog niet besloten", aldus Rutten. Ook het meespelen van Andy van der Meyde en de geblesseerde André Ooijer is nog onzeker. Jagos Vukovic en Danny Koevermans zijn wel op tijd fit.

'Zusje Lady Gaga werkt aan zangcarrière'

Lady Gaga is pas 23 jaar, maar stoomt haar opvolgster al klaar. De blondine wil de zangcarrière van haar 17-jarige zusje Natali een duw in de juiste richting geven. Lady Gaga heeft Natali al in contact gebracht met een bekende zangleraar uit New York, schrijft het Britse tabloid The Sun.

Natali zou klaargestoomd worden voor een carrière als achtergrondzangeres. Van daaruit wil ze doorgroeien als soloartiest. "Natali is dol op haar oudere zus en wil in haar voetsporen treden", vertelt een ingewijde. "Ze brengen samen veel tijd door en Natali probeert toekomstige nummers van Lady Gaga onder de knie te krijgen."

De 17-jarige Natali heeft haar eerste stappen op muziekgebied al gezegd. De brunette heeft een klein rolletje in de nieuwste videoclip van haar grote zus. Gefluisterd wordt dat Natali tijdens de schoolvakanties gaat toeren met Lady Gaga.

McClaren: "Wedstrijd tegen PSV is niet beslissend"

FC Twente kan zondag in Eindhoven goede zaken doen in de strijd om het kampioenschap. Twente-trainer Steve McClaren vertelt voorafgaand aan de wedstrijd dat het duel met PSV niet beslissend is voor de landstitel.

Met een fitte selectie reist Twente af naar Eindhoven. Aanvoerder Blaise N'Kufo is weer volledig hersteld en is fit genoeg om te spelen. "Of hij het negentig minuten volhoudt? Dat zullen we zien", zegt McClaren. "Hij is er klaar voor om na al die jaren een prachtige loopbaan bij deze club met een hoogtepunt af te sluiten."

Met vijf punten voorsprong op concurrent PSV is Twente de grootste kanshebber op de titel. "We gaan ervoor, maar de wedstrijd in Eindhoven is niet beslissend. Ik heb altijd gezegd dat het gaat om de laatste vijf wedstrijden. Nu hebben we er zeven te gaan, misschien negen."

Een belangrijke periode breekt aan voor de Tukkers. Ook in het bekertoernooi is de ploeg van McClaren nog actief. Volgende week woensdag speelt FC Twente de halve finale tegen Feyenoord. "We beginnen aan de beslissende reeks met een voltallige selectie. Dat is een pluspunt."

Situatie Veenendaal 'volstrekt onwenselijk'

De huidige situatie in Veenendaal is 'volstrekt onwenselijk'. Dat zei demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) vandaag na afloop van de ministerraad.

Hij reageerde op de uitspraak van de burgemeester van Veenendaal Ties Elzinga aan de inwoners om bepaalde delen van zijn gemeente te mijden. De Utrechtse plaats wordt geteisterd door gewelddadige overvallen.

"Dit kan niet het antwoord zijn op welke situatie dan ook", stelde Hirsch Ballin. Het bericht aan de inwoners moet juist zijn dat er maatregelen worden getroffen. Hij gaat de situatie bespreken met de burgemeester, politie en justitie. Mogelijk volgen dan extra maatregelen.

Praat mee hierover op onze weblog.

Voor het eerst verdachte met DNA-spray gepakt

Een 17-jarige die verdacht wordt van een reeks autoinbraken krijgt de twijfelachtige eer de eerste Nederlander te zijn die met behulp van een DNA-spray is opgepakt. Hij kon worden aangehouden, nadat hij had ingebroken in een lokauto waar de spray met synthetische DNA was ingebouwd. Dat meldt de politie vandaag.

De lokauto werd vorige week in Den Haag in de Ter Borchstraat neergezet. De auto was geplaatst in een wijk waar het aantal autoinbraken snel was gestegen. De auto was ook uitgerust met een stil alarm, camera's en een navigatiesysteem dat niet echt was.

Maandag was het raak. Het alarm ging af en toen agenten ter plaatse kwamen zagen ze een jongen weglopen bij de auto. Nadat hij was aangehouden, bleek hij te zijn bespoten met het synthetische DNA-materiaal. Ook was hij te zien op camerabeelden.

Ter Mors verrast op WK shorttrack

Bij het WK shorttrack in Sofia heeft Jorien ten Mors voor een grote verrassing weten te zorgen door de finale te bereiken op de 1.500 meter. De Nederlandse eindigde in haar race als tweede en dat was genoeg voor een plek in de eindstrijd. Opvallend was dat geen enkele Chinese schaatsster de finale, later vandaag, wist te bereiken.

Sjinkie Knegt en Niels Kerstholt werden in de halve finale van de 1.500 meter bij de mannen uitgeschakeld.

Update
Inmiddels is de finale verreden. Ten Mors kwam helaas niet verder dan de zesde plaats, op grote achterstand van de nummer vijf. De finale is gewonnen door de Koreaanse Seung-Hi Park.

Suárez: "Ik weet niet of ik PSV-Twente kijk"

Op de plek waar het drie jaar geleden mis ging voor Ajax in de titelrace, proberen de Amsterdammers nu hun inhaalrace extra kracht bij te zetten. Dat beseft ook Luis Suárez zich, die eerst het resultaat van PSV - FC Twente kan afwachten.

Op papier is de uitwedstrijd bij RKC Waalwijk een niemendalletje voor de Amsterdammers. Toen Ajax in de lente van 2007 op bezoek ging in Waalwijk, liep de middag echter uit op een deceptie. Jan Vertonghen, destijds verhuurd aan RKC, versperde Ajax de weg naar de koppositie door een belangrijke goal te maken.

Zaterdag spelen nummer één FC Twente en nummer twee PSV tegen elkaar. "Het mooiste voor ons is als PSV wint, of eigenlijk: als FC Twente punten verliest", zegt Suárez op de website van Ajax. "Ik weet nog niet wat ik zaterdagavond ga doen. Misschien pak ik ook wel een wedstrijdje uit de Primera Division mee. Dat doe ik vaker op zaterdag. Ik geloof dat Real Madrid zaterdagavond speelt."

De achterstand op Twente bedraagt nog altijd vijf punten. Suárez: "Kampioen worden, wordt moeilijk. Het doel is daarom tweede worden. Deelnemen aan de Champions League is ook belangrijk." De Uruguayaan hoopt opnieuw beslissend te kunnen zijn tegen RKC. "Ik doe mijn best. Ook omdat ik kampioen wil worden. Maar in onze groep is niemand het belangrijkst. Of het nu Maarten, Demy of Urby is die iets zegt; iedereen luistert."

"Het doel is winnen. Daarbij is het niet belangrijk wie er scoort. Maar natuurlijk: als spits moet je scoren. Doelpunten maken me blij. Maar ik wil de ploeg altijd helpen. De ene keer is dat met een doelpunt, een andere keer met een assist. Toch is het topscorerschap mooi voor mij en mooi voor Ajax.".

Bettini bondscoach Italiaanse wielrenners

Paolo Bettini is de nieuwe coach van de wegploeg van de Italiaanse wielrenners. Renato di Rocci, voorzitter van de Italiaanse wielerbond, bevestigde vandaag dat ‘de Krekel' vanaf mei zal beginnen met zijn nieuwe baan.

De tweevoudig wereldkampioen is de vervanger van de overleden Franco Ballerini, die op 7 februari om het leven kwam. Er gingen al veel geruchten dat Bettini de belangrijkste kandidaat voor opvolging was, volgens Radsport-News is het nu definitief.

Priester wil de cel in als boetedoening

Priester Antoine Bodar wil, als dat genoegdoening oplevert voor de slachtoffers, best als de spreekwoordelijke zondebok achter de tralies gaan zitten. Hij zei dat afgelopen week in Vrij Nederland. De priester wil op symbolische wijze boete doen voor het kindermisbruik dat heeft plaatsgevonden in de Rooms-Katholieke kerk. 

Bodar verklaarde: "We moeten door het stof. Ik zie het niet zo gauw gebeuren dat de paus als staatshoofd van het Vaticaan wordt aangeklaagd in een soort tribunaal. Maar ik ben niet tegen een symbolische boetedoening. Als een gevangenisstraf uitzitten een daad is die helpt, heb ik er niets op tegen om dat te doen."

Hij doet de uitspraak in een gesprek met de schrijver Gerard van Westerloo, auteur van het boek De pater en het meisje. Een boek dat gaat over een meisje dat door haar broer die pater is misbruikt wordt.

Volgens Van Westerloo is het celibataire leven één van de oorzaken van het misbruik binnen de kerk. "Jongens die vroeger dachten dat ze een roeping hadden, werden al op twaalfjarige leeftijd uit het leven geplukt en op zo'n opleiding gezet. Tegen hen werd gezegd dat er maar één mensensoort was waar ze ontzettend voor moesten oppassen: vrouwen. Het verbaast mij niet dat sommigen daar seksueel van verknipt raakten."

Bodar spreekt dit echter tegen: "Misbruik komt voor bij alle volwassenen die met jongeren te maken hebben. (...) Het is wel van groot belang dat mensen nu worden onderzocht of ze het celibaat wel aankunnen."

Het hele gepsrek tussen de priester en Van Westerloo is deze week in de Vrij Nederland (papieren versie) te lezen. 

Drie shorttrackers verder op WK

Bij het wereldkampioenschap shorttrack in het Bulgaarse Sofia hebben Sjinkie Knegt en Niels Kersholt zich geplaatst voor de halve finales van de 1.500 meter bij de mannen.

Knegt plaatste zich door zijn derde plaats in de heat automatisch voor de halve eindstrijd. Kerstholt kwam in zijn serie ten val. Volgens de jury was dit echter niet zijn fout waardoor hij alsnog naar de halve finales mag.

Jorien ter Mors bereikte bij de vrouwen ook de halve eindstrijd op de 1.500 meter. Ze werd in haar heat vierde maar zij werd volgens de jury onderweg te veel gehinderd. Annita van Doorn werd in de heats uitgeschakeld.

D66 A'dam stapt uit onderhandelingen

D66 in Amsterdam is uit de onderhandelingen over een nieuw stadsbestuur gestapt nadat Lodewijk Asscher vandaag tot waarnemend burgemeester van de hoofdstad werd beëdigd. D66 wil dat de burgemeester tijdens de onderhandelingen boven de partijen staat en dit wordt volgens de partij met de benoeming van Asscher niet voldoende gegarandeerd.

D66 had aangedrongen op 'een ervaren burgemeester van buiten Amsterdam', omdat de burgemeester dan tijdens de onderhandelingen geen belangen heeft. "Dit is de bestuurscultuur, de arrogantie van de macht, waartegen D66 al 45 jaar strijdt", stelt D66-leider in Amsterdam Ageeth Telleman.

D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Alexander Pechtold spreekt van een 'moedig besluit'. "De PvdA wil geen gekozen burgemeester, maar laat nu wel haar eigen lokale partijleider benoemen."

Brit niet vervolgd voor hulp bij zelfdoding ouders

De zoon van de Britse dirigent Edward Downes wordt niet vervolgd voor hulp bij de zelfdoding van zijn ouders vorig jaar in Zwitserland. Dat heeft het openbaar ministerie vandaag laten weten. Volgens het OM is er geen publiek belang mee gediend om Caractacus Downes te vervolgen, die met zijn ouders mee naar Zürich was gereisd en voor hen een hotelkamer had geboekt.

Edward Downes (85) en zijn vrouw Joan (74) maakten in juli zelf een einde aan hun leven in een kliniek van de groep Dignitas. Hij was blind en bijna doof, zij had terminale kanker. Hun dood leidde tot een debat over hulp bij zelfdoding, waar volgens de Britse wet maximaal veertien jaar gevangenisstraf op staat, maar waar Britse rechters zelden straf voor opleggen. Sinds 1998 hebben meer dan honderd Britten bij een kliniek van Dignitas een eind aan hun leven gemaakt, maar nooit is daarvoor een vriend of naaste vervolgd.

De zaak-Downes is de eerste die is beoordeeld aan de hand van nieuwe richtlijnen die vorige maand door het hoofd van het OM werden uitgevaardigd. Volgens die richtlijnen wordt niet tot vervolging overgegaan als de hulp bij de zelfdoding uitsluitend uit compassie wordt verleend.

Biografie Nina Brink mag

Journalist Eric Smit hoeft zijn biografie Nina over zakenvrouw Nina Brink niet te rectificeren. De rechtbank in Amsterdam wees vandaag alle vorderingen van Brink van de hand, zo liet de advocaat van Smit en uitgeverij Prometheus weten.

Nina Brink, die sinds 2008 Nina Storms-Vleeschdrager heet, heeft al langer een bodemprocedure lopen tegen het boek. Maar hiermee lukte het haar niet om de publicatie tegen te houden. Een week geleden eiste zij in een kort geding rectificatie.

Brink bracht tien jaar geleden het bedrijf World Online naar de beurs. De beursgang liep op een flop uit. De aandelenkoers raakte in een glijvlucht nadat gebleken was dat oprichter Brink voor de beursgang voor een lage prijs haar aandelen had verkocht. Het boek van Smit met de ondertitel 'de onweerstaanbare opkomst van een power lady', ligt sinds begin deze maand in de winkel.

Figo: "Inter is tevreden met deze loting"

Luis Figo, tegenwoordig ambassadeur van Inter, is opgelucht over de loting van zijn club. De Italianen treffen het CSKA Moskou van Keisuke Honda.

Figo is vooral blij dat Inter Manchester United en Barcelona wist te ontlopen. "Het is duidelijk dat je altijd teams hoopt te ontlopen", zei hij na afloop van de paringen aan Sky Italia.

Als Inter het lager ingeschatte CSKA opzij weet te zetten, wacht een halve finale tegen Arsenal of Barcelona. Figo: "We moeten naar onszelf kijken. Om de Champions League te winnen moet je iedereen verslaan. Er zijn nu alleen nog sterke teams over. CSKA is dat ook, maar wij zijn tevreden met deze loting. We kijken uit naar twee mooie wedstrijden."

Italiaanse journalisten waarschuwden Inter alvast voor het kunstveld in Moskou. Figo: "Het is lastig om op te spelen, maar de motivatie en vastberadenheid om de halve finale te halen zal het verschil maken. Het is geen handicap. Wij hebben genoeg ervaring om op deze ondergrond te spelen. CSKA is een typisch Russisch team. Veel kwaliteit en internationale spelers."

Politiewagens gecrasht bij achtervolging

Meerdere politiewagens zijn vandaag beschadigd geraakt bij een achtervolging op de A27 richting Utrecht. Door de crash vlak voor knooppunt Hooipolder is een file ontstaan. Rijkswaterstaat heeft een omleiding ingesteld.

"De agenten wilden de voortvluchtige waarschijnlijk tot stoppen dwingen door voor hem te rijden, maar blijkbaar werkte hij niet mee", legt een politiewoordvoerder uit. Wat er precies is gebeurd en hoeveel wagens bij het ongeluk zijn betrokken, moet uit onderzoek blijken. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

De achtervolging begon toen agenten in Breda merkten dat een auto als gestolen stond gesignaleerd. Toen ze de auto aan de kant wilden zetten, gaf de bestuurder plankgas. Meerdere agenten zetten de achtervolging in.

Na de crash voor knooppunt Hooipolder vluchtte de 36-jarige man uit Nieuwegein te voet verder over een parallelweg. Bij een steenleverancier aan die weg is hij uiteindelijk aangehouden.

Doden bij geweld in Bagdad

Bij geweld in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vandaag vier mensen omgekomen en zeven gewond geraakt. De politie heeft dit bekendgemaakt.

Bij een markt in Sadr City, een sjiitische wijk van Bagdad, ging een bermbom af. Daarbij vielen drie doden en alle zeven gewonden.

Nog een dode viel in het zuiden van de hoofdstad. Een soldaat werd in zijn huis doodgeschoten door een man die het huis was binnengedrongen.

Doden bij geweld in Bagdad
Doden bij geweld in Bagdad (Foto: Novum)

Halo: Reach multiplayer opties onthuld

Na een lange radiostilte, is het tijd voor Bungie om de verbeterde multiplayer opties voor Halo: Reach uit de doeken te doen. Met op 3 mei de Reach bèta op komst voor ODST-eigenaars (en 'loyale Halo 2-spelers'), werd de vraag naar de mogelijkheden steeds groter. Shacknews heeft het voor ons boven water weten te halen.

Zo is het net als in Halo 2 mogelijk om in het Active Roster te zien wat je Live vrienden aan het doen zijn, welke matches ze spelen en met wie ze dat doen. Zo hoef je niet meer XBOX Live guide in te schakelen om te kijken waar je vrienden zijn.

In Halo 3 was het moeilijk om je vrienden te helpen in hun strijd. Meestal moest je wachten tot ze klaar waren met hun match, waarna ze op jou moesten wachten. Met Queue-Joining in Reach hoeft dat niet meer, want nu word je automatisch in de match gezet zodra je vrienden klaar zijn.

Met het verbeterde Voting System ("Veto 2.0") krijgen spelers nu vier opties om de ideale game te vinden. De eerste zal een combinatie van kaart en gametype zijn, de rest zijn aparte keuzes afhankelijk van de kaart.

Een van de grootste veranderingen in Reach is Arena. Dit is voor de ultieme Halo-hardcore spelers die de hoogste rang hebben bereikt, waar Slayer en Team Slayer de enige opties zijn. Spelers worden beoordeeld en in skilldivisies (vijf verschillende) geplaatst met zogenaamde 'seizoenen' van een maand lang. Spelers moeten een kwalificeren voor deze 'eredivisie' door dagelijks matches te spelen tegen spelers van dezelfde rang. Als ze genoeg dagelijkse matches spelen ("Daily Rankings") komen ze in aanmerking. Deze optie voorkomt ook dat minder goede spelers met experts worden gekoppeld.

Ook Matchmaking is een stuk verbeterd. Zo wordt je team van vier gekoppeld aan vier spelers van ongeveer dezelfde rang. Heb je meer vrienden, dan worden deze eerlijk verdeeld over beide teams om de 'fun factor' hoog te houden. Ook ga je automatisch verder naar de volgende map met de spelers van de vorige match. Je kunt jezelf ook een 'beoordeling' geven over je matchmaking; denk bijvoorbeeld aan je voorkeur voor teamplay, stille mensen en je eigen motivatie. Zo koppelt Bungie je aan de juiste mensen.

Halo: Reach moet deze herfst uitkomen. Wil je trouwens Halo: ODST plus de Halo: Legends Animatieserie winnen? Kijk gauw hier!

 

Haase naar halve finale Caltanissetta

Robin Haase heeft de halve eindstrijd van de Challenger in Caltanissetta bereikt. In de kwartfinale was hij Pere Riba met 6-3 en 6-1 de baas.

In de openingsgame  van de partij brak Haase zijn Spaanse opponent gelijk. Riba kreeg de kans om terug te breken maar wist deze niet te pakken. Bij de stand 4-2 was er wederom een breekkans voor de Nederlander, maar nu verzilverde hij deze niet. Door een break op love trok Haase vervolgens de set met 6-3 naar zich toe.

In de eerste game van het tweede bedrijf werkte Haase twee breakpoints weg en hij liep vervolgens uit naar 3-0. Riba pakte nog wel een game maar een nieuwe break bij de stand 4-1 betekende de beslissing. Haase serveerde de partij vervolgens met een lovegame uit.

Van Gaal: "Moeilijk om United te verslaan"

Louis van Gaal riep voor de loting van de kwartfinales van de Champions nog dat hij liever niet tegen FC Barcelona of Manchester United wilde spelen. Echter, tijdens de loting werd Bayern gekoppeld aan Manchester United, de winnaar van twee jaar terug. "Een zware loting", concludeerde Van Gaal

"Samen met Barcelona is Manchester favoriet voor de titel. Ze spelen de laatste tijd heel goed voetbal. We moeten daarom rekenen op een Manchester in vorm. Het wordt moeilijk om hen te verslaan. Maar het is altijd heel mooi om in Engeland te voetballen. De velden zijn daar altijd goed, het publiek is er enthousiast", aldus Van Gaal.

Mark van Bommel sprak als aanvoerder van "een hele zware maar mooie loting". De middenvelder noemde het daarbij wel een nadeel dat Bayern eerst in haar eigen stadion mag spelen tegen ManUnited.  Voorzitter Karl Heinz Rummenigge zei: "Het is een mooi doel om de favoriet onderuit te halen."

Veendam stelt Norder ultimatum

BV Veendaam heeft zijn hoofdsponsor Jans Norder een ultimatum gesteld nu een oplossing voor het conflict dat beide partijen hebben uitblijft. Als Norder niet voor maandag met 600.000 euro over de brug is gekomen, dan vraag Veendaam surseance van betaling aan, zo meldt vice-voorzitter Hans Klopstra vandaag.

"Wij hebben co-financiers die willen bijspringen, maar dan moet meneer Norder wel keiharde garanties geven," zei het bestuurslid van de noodlijdende club uit de Jupiler League. Norder wilde geen commentaar geven op de zaak.

Vorige maand eiste Veendam voor de rechter 1,3 miljoen euro van Norder, maar kreeg uiteindelijk 750.000 euro toegewezen. Norder weigert met het sponsorgeld over de brug te komen omdat hij het naar eigen zeggen niet heeft. Hierdoor dreigt Veendam ondanks de vele pogingen om de financiën op orde te krijgen alsnog om te vallen. Eerder dit seizoen overkwam HFC Haarlem dat al.

Ooijer door wonderdokter klaar voor FC Twente

PSV kan tijdens de kraker met FC Twente beschikken over André Ooijer en Jagos Vukovic. Het tweetal heeft zich met succes laten behandelen in Servië.

Ooijer leek enkele weken buitenspel te staan met een spierblessure, maar de servische wonderdokter Mariana Kovacevic heeft weer toegeslagen. Dat deed zij ook bij Vukovic, waardoor het tweetal op tijd fit is voor de clash met de Twentse koploper.

Beide heren verschenen vrijdag op de laatste training in aanloop naar het duel. Fred Rutten zag ook een fitte Danny Koevermans op de oefensessie. De spits was deze week nog niet honderd procent, maar traint sinds donderdag voluit. Hij lijkt centraal in de aanval te beginnen tegen FC Twente.

Ola Toivonen zakt daardoor een linie terug en is de vervanger van Ibrahim Afellay, die drie wedstrijden geschorst is door zijn acties tegen Eyong Enoh.

God of War wint rechtszaak

Sony Computer Entertainment en gamedesigner David Jaffe zijn door de rechtbank vrijgesproken voor de beschuldiging van het breken van auteursrechten met God of War. Vorig jaar meenden twee scenarioschrijvers dat het verhaal van de gameserie van hun zou zijn gekopieerd. Hier deed FOK!games toen ook al verslag van en voor de details van alle punten waarop God of War inbreuk zou maken op het autersrecht kun je hier terecht.

Volgens schrijvers Jonathan Bissoon-Dath en Jennifer Barrette-Herzog zou het plot van de God Of War games erg veel gelijkenissen vertonen met The Adventures of Own: Owen's Olympic Adventure en Olympiad, een verhaal dat ze in 2002 aan Sony Pictures hebben voorgelegd.

De rechtbank ziet het anders.

"Hoewel beide werken hetzelfde soort geweld bevatten, zijn er wel degelijk verschillen in thematiek en intensiteit te vinden. Zo neemt de hoofdrolspeler van de aanklagers een Nemean Lion als huisdier in plaats van hem te doden,"

Hoewel Kratos deze Nemean Lion waarschijnlijk meteen aan stukken zou hebben gescheurd, is dit niet de belangrijkste reden voor het vonnis. Het plot is volgens de rechtbank namelijk niet specifiek genoeg om te kunnen claimen.

"Het is niet mogelijk om het basisidee voor een verhaal te bezitten. Algemene plotideeën vallen buiten de wetgeving voor auteursrecht en blijven altijd onderdeel van het publieke domein."

Wil je meer weten over God of War, neem dan eens een kijkje op ons forum.

'God of War' wint rechtszaak

Loting kwartfinale Europa League

Zojuist is in Nyon de loting voor de kwartfinales en halve finales van de Europa League verricht. Uwe Seeler koppelde de twee Spaanse clubs tegenover elkaar, en wist 'zijn' HSV met Standard een relatief makkelijke ontmoeting te geven. De kwartfinaleduels worden op 1 en 8 april gespeeld.

1

2

3

4

In de halve finale speelt de winnaar van duel 1 tegen de winnaar van duel 2. Uiteraard geldt hetzelfde voor de winnaars van duels 3 en 4.

Kramer strijdt voor vierde titel op rij

Sven Kramer hoopt dit weekeinde het WK allroundschaatsen voor de vierde keer op rij op zijn naam te schrijven. De Nederlandse schaatser start als favoriet aan het toernooi. Belangrijkste concurrenten zijn de Noor Håvard Bøkko en de Rus Ivan Skobrev.

Het toernooi, dat dit jaar in Heerenveen gehouden wordt, begint vandaag met de 500 en 5.000 meter. Tegenstander op de 5.000 meter van Kramer is de Nieuw-Zeelander Shane Dobbin. Canadees Mathieu Giroux zal het op de kortste afstand tegen hem opnemen. Andere Nederlanders die meedoen zijn Jan Blokhuijsen, Wouter Olde Heuvel en Ted-Jan Bloemen.

De vrouwen komen morgen pas voor het eerst in actie. Titelverdedigster Martina Sáblíková is de favoriet voor de eindzege. Ireen Wüst, Diane Valkenburg, Elma de Vries en Jorien Voorhuis zullen proberen de Nederlandse eer hoog te houden.

Vandaag zal tevens in het teken staan van afscheid nemen. Schaatsiconen Renate Groenewold, Carl Verheijen en Erben Wennemars hebben hun loopbaan beëindigd en zullen afscheid nemen van het publiek.

Grote brand in centrum Rotterdam

Er woedt momenteel een grote brand in het centrum van Rotterdam. Rond kwart over twaalf brak de brand uit in een aggregaat op een bouwplaats, achter de Rotterdamse schouwburg Pathé. Een kraanmachinist is onwel geworden.

De brand zou zich inmiddels uitgebreid hebben naar het naastgelegen gebouw van de Pizzahut. De brandweer is met groot materieel ter plaatse. De Rotterdamse Koopgoot en omgeving zou ook zonder stroom zitten. Boven het centrum zijn grote zwarte rookwolken te zien.

 

Episodes from Liberty City uitgesteld

Eigenaren van een Xbox 360 kunnen al een flinke tijd genieten van de twee episodes die als DLC aangeboden zijn voor Grand Theft Auto IV. De twee episodes kwamen later ook nog eens als bundel uit onder de naam Episodes From Liberty City. Na een lange periode van exclusiviteit werd bekend gemaakt dat de bundel ook naar de Playstation 3 en PC zou komen. De bundel zou officieel aan het einde van deze maand verschijnen, maar is nu twee weken uitgesteld.

De reden hiervoor is dat Sony nog enkele wijzigingen wil doorvoeren in de radiozenders, televisie en internet in de game. Waarom dit twee hele weken moet duren legt Rockstar Games uit op de volgende wijze: "Unfortunately, with each round of changes comes fully re-testing the game and a full re-submission to PlayStation.  This is the nature of the game submission process.  Believe us, if we could expedite the turnaround any sooner – we would.  We are dying to get this game in the hands of fans who’ve waited for it for so long in the first place."

Hoewel deze wijzigingen alleen gelden voor de Europese PS3-versie -voor andere versies gelden andere regels-, is besloten om tevens de andere PS3-versies en PC-versies uit te stellen. Grand Theft Auto IV: Episodes From Liberty City zal nu op 16 april verschijnen. De multiplayer-events die gepland stonden zijn tevens verschoven naar 16 en 17 april.

Capello vraagt Beckham mee naar WK

De Engelse bondscoach Fabio Capello heeft David Beckham uitgenodigd toch mee te gaan naar het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Vanwege een gescheurde achillespees kan de voetbalvedette bij het toernooi niet in actie komen. Hij heeft zo'n zes maanden nodig om te herstellen.

"We hebben hem toch gevraagd om ons te vergezellen", zei Capello vandaag tegen een Spaanse televisiezender. "Het hangt er wel vanaf hoe hij zich voelt en hoe het met zijn blessure gaat."

Loting kwartfinale Champions League

Zojuist is in Nyon de loting voor de kwartfinales en halve finales van de UEFA Champions League verricht. Emilio Butragueño wist twee voormalig CL-finales aan elkaar te loten, en kreeg het bovendien voor elkaar om een volledig Franse kwartinale op te zetten. De kwartfinaleduels vinden plaats op 30/31 maart en 6/7 april.

De loting:




De winnaars van duels 1 en 2 spelen in de halve finale tegen elkaar. Uiteraard doen de winnaars van duels 3 en 4 hetzelfde.

Politie ramt wagen boze vader

De politie heeft gisteren een Hilversummer aangereden die zijn kinderen tegen de afspraak in van school wilde halen. De 44-jarige man had een vuurwapen op zak, meldt de politie.

De man had niet lang voor de aanrijding ruzie gekregen met zijn ex-vrouw over hun kinderen. Hij was volgens de vrouw erg agressief, onberekenbaar, had een wapen op zak en liet weten dat hij de kinderen die dag van school zou halen, ook al was het de bedoeling dat de vrouw ze op zou halen.

De vrouw waarschuwde de politie. Toen agenten zijn auto in Hilversum zagen, gaven ze een stopteken. De man probeerde echter te vluchten. Op de Minckelerstraat werd hij uiteindelijk aangereden om hem tot stoppen te dwingen. Een arrestatieteam rekende de man in. Hij bleek inderdaad een vuurwapen bij zich te hebben.

Een 22-jarige vrouw uit Hilversum die in de auto zat werd ook aangehouden. Zij is dezelfde middag vrijgelaten.

Duitsland steunt gezamenlijk hulpplan Griekenland

Duitsland heeft laten doorschemeren dat het land een eventueel gezamenlijk hulpplan van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds voor Griekenland zal steunen, meldt The Wall Street Journal vandaag.

Volgens een hooggeplaatste Duitse overheidsfunctionaris staat Bondskanselier Angela Merkel 'open voor een financiële bijdrage van het IMF' in elk noodpakket voor Griekenland. De functionaris benadrukt wel dat er nog geen definitief besluit is genomen en dat Griekenland nog niet om hulp heeft verzocht. Ook wil Duitsland nog altijd dat Griekenland zijn schuldencrisis zelf oplost door middel van begrotingsmaatregelen.

Duitsland, Frankrijk en andere eurozonelanden hebben zich tot nu toe altijd fel uitgesproken tegen een eventuele steun van het IMF aan Griekenland.

Griekenland dreigde gisteren dat het land mogelijk tijdens het paasweekend van 2 tot 4 april zal aankloppen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om financiële hulp indien steun van de Europese Unie uitblijft.

De Europese Unie heeft herhaaldelijk gezegd Griekenland te steunen, maar concrete maatregelen om de Griekse regering te helpen zijn tot nu toe uitgebleven.

De Griekse premier George Papandreou liet gisteren in Brussel weten dat hij tijdens de EU-top op 25 en 26 maart concrete garanties voor financiële steun wil van de Europese Unie. Griekenland hoopt door middel van staatswaarborgen van andere Europese lidstaten dat de rentetarieven van de obligatieleningen van het land zullen afnemen zodat Griekenland tegen een lagere rente geld kan lenen.

Riccò vrijwel zeker niet in Giro d'Italia

Als op 8 mei de Giro d’Italia start zal dit waarschijnlijk zonder Riccardo Riccò zijn. De Italiaan keert volgende week terug in het wielerpeloton na een schorsing van twintig maanden wegens dopinggebruik. Desondanks is Riccò niet welkom in de Ronde van Italië.

In La Gazzetta dello Sport laat de directeur van de Giro, Angelo Zomegnan, weten niet geïnteresseerd te zijn in Riccò. “In de Giro van 2010 willen we alleen coureurs met een smetteloos blazoen,” zo zegt Zomegnan.  Ceramica Flaminia, de ploeg van Riccò, niet hoeft dan ook niet te rekenen op een wildcard. Zomegnan heeft nog altijd spijt dat hij vorig jaar de ploeg  LPR uitnodigde om deel te nemen aan de ronde. Danilo Di Luca (renner van LPR) was betrokken bij het 'Oil For Drugs-dopingschandaal' in 2004. Tijdens de afgelopen Giro testte de Italiaan positief op de epovariant cera. Di Luca werd toen tweede, Denis Menchov won de Giro van 2009. “We hebben lering getrokken uit deze ervaring; iedereen die is geïnvolveerd in een dopingzaak moet even geduld betrachten voor een Giro-start.”

Ondertussen lijkt de dopingzondaar zich bewust van zijn daden. In de media heeft de Italiaan meerdere keren aangegeven spijt te hebben. “Tegen mijn rivalen wil ik zeggen dat ik verkeerd bezig was, maar dat is menselijk. Sorry, ik bied iedereen mijn excuses aan. Hier staat een nieuwe Riccò. Ik wil nu vooral tonen hoeveel ik van deze sport houd. Ik wil eerlijk op de fiets zitten en opofferingen brengen in plaats van binnenwegen te nemen.”

Debuut gameplaybeelden Mirror's Edge

Mirror's Edge verscheen in 2008 en was een unieke game. Het platformen in first person was nog nooit zo goed gedaan. Des te vreemder is het dat de game voor de iPhone en iPod Touch niet vanuit de eerste persoon gespeeld wordt maar van een zijaanzicht.

Wanneer de game precies gaat verschijnen is nog niet bekend maar we kunnen in onderstaande video wel de eerste gameplay van de game aanschouwen.

Concert: Alphabeat - The Beat Is...-tour

De voormalige melkfabriek stroomt aardig vol met bezoekers. De mensen die de grote zaal binnen komen lopen hebben over het algemeen een aparte kledingdracht: vetkuif, alternatieve kledij, jaren '80-outfits, brillen met dik en groot montuur en ga zo maar door. Het lijkt op sommige momenten net alsof je een Grease-bijeenkomst bijwoont. Waar de FOK! is de reviewer te vinden? Bij de tour van Alphabeat in de Melkweg te Amsterdam.

[Upd] Asscher beëdigd als waarnemer A'dam

Vandaag om kwart over elf zal de waarnemend burgemeester van Amsterdam beëdigd worden. Elisabeth Post, waarnemend commissaris van de Koningin in Noord-Holland, zal de beëdiging van de tijdelijke burgervader op zich nemen. Het ceremonieel zal plaatsvinden in het provinciehuis in Haarlem. 

De woordvoerster wilde nog niet zeggen wie de tijdelijke opvolger van Cohen is. Hij trad vorige week met onmiddellijke ingang terug als burgemeester om de rol van lijsttrekker van de PvdA op zich te nemen. Naar verwachting zal de vervanger de hoofdstad slechts enkele maanden besturen, totdat er een vaste burgemeester is gevonden.

Update 11.53 uur

Zojuist is Lodewijk Asscher beëdigd als waarnemend burgemeester van Amsterdam. Hij zal voorlopig de taken van Job Cohen op zich nemen. Asscher was al locoburgemeester en wethouder voor de PvdA.

Monza wil F1-contract tot 2021 verlengen

De inkt van het contract dat de Grand Prix van Italië tot en met 2016 op het circuit van Monza verzekert is nog niet droog of het circuit wil het al met nog eens vijf jaar gaan verlengen. De burgemeester van de Italiaanse stad Marco Mariani wil dat er nabij zijn stad nog lang autosportgeschiedenis geschreven zal worden.

Het bedrijf dat het Autodromo Nazionale di Monza uitbaat, Sias, maakte gisteren bekend dat het in 2012 aflopende contract met vier jaar verlengd is. Hierdoor werd duidelijk dat de Grand Prix in Rome de Grand Prix van Italië niet zal gaan vervangen vanaf 2013. "Het nieuws dat Sias naar buiten bracht is zeer positief, maar vanaf morgen gaan we werken aan een verdere verlenging voor de Grand Prix van Monza tot minimaal 2021," zei Mariani in La Gazetta dello Sport.

Boete FC Utrecht voor gestaakt duel

FC Utrecht heeft van de aanklager betaald voetbal van de KNVB een schikkingsvoorstel van een boete van 10.000 euro en een duel zonder publiek (voorwaardelijk) gekregen.

De club uit de Domstad krijgt het voorstel vanwege de gestaakte wedstrijd tegen Feyenoord vorige maand. Scheidsrechter Van Sichem legde de wedstrijd toen stil omdat de aanhang van Utrecht kwetsende spreekkoren liet horen.

De aanklager seponeerde de zaak rond Feyenoord - Ajax. Na kwetsende spreekkoren richting Ajacied Demy de Zeeuw startte hij een vooronderzoek. De aanklager is echter van mening dat Feyenoord voldoende maatregelen tegen de supporters heeft genomen.

Peiling: PvdA grootste, stijgt 7 zetels

In de nieuwste Politieke Barometer, uitgevoerd door Synovate in opdracht van het actualiteitenprogramma NOVA, blijkt een duidelijk 'Cohen-effect' zichtbaar. De nieuwe lijsttrekker voor de PvdA ziet in een week tijd het aantal zetels stijgen van 26 naar 33 zetels, en is daarmee de grootste partij.

De PvdA-zetels lijken vooral afkomstig van de andere linkse partijen. Zo zakt D66 drie zetels in vergelijking met de vorige peiling. De PVV van Geert Wilders kan nog op 23 zetels rekenen en het CDA onder leiding van huidig premier Jan-Peter Balkenende stijgt één zetel naar 28.

De Socialistische Partij (SP) lijkt compleet weggevaagd te gaan worden, ondanks het aftreden van lijsttrekker Agnes Kant en de benoeming van Emile Roemer als haar opvolger. De partij kan nog op 8 zetels rekenen, in vergelijking met de 25 zetels die bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen gehaald werden.


Politieke Barometer 18 maart

Obama stelt Azië-reis uit

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren zijn voorgenomen reis naar Indonesië en Australië uitgesteld. Hij wil in Washington blijven, waar dit weekeinde in het Congres wordt gestemd over zijn plan voor hervorming van de gezondheidszorg.

Het is al de tweede keer dat Obama zijn trip uitstelt. In een interview met het grootste commerciële televisienetwerk van Indonesië verzekerde Obama de Indonesische bevolking dat hij graag naar het land komt, waar hij een deel van zijn jeugd heeft doorgebracht. Hij zei dat het verstandig is de reis uit te stellen tot juni, zodat zijn gezin en hij niet teveel andere zaken aan hun hoofd hebben.

De Indonesische regering heeft met begrip op het uitstel gereageerd. De regering is 'niet teleurgesteld', zei minister van buitenlandse zaken Marty Natalegawa. "Hoewel wij voorbereid waren op het bezoek, is dit (het uitstel, red.) niet het einde van de wereld."

Ook de Australische premier Kevin Rudd toonde begrip. Hij zei het belang van de hervorming van de gezondheidszorg in de Verenigde Staten in te zien. Het is ook beter als Obama in juni langer de tijd heeft voor een bezoek samen met zijn gezin dan dat hij in zijn eentje voor maar een etmaal komt aanwippen, zei Rudd.

Cohen populairste lijsttrekker

PvdA-voorman Job Cohen is de populairste lijsttrekker. De kersverse lijsttrekker krijgt gemiddeld een 6,6. Hij wordt op de voet gevolgd door D66-lijsttrekker een Alexander Pechtold, hij krijgt een 6.5. Dat meldt onderzoeksbureau Synovate, op basis van een peiling onder duizend mensen.

Rita Verdonk is het minst populair, zij krijgt een 4,0. Geert Wilders is met een 4,2 een fractie geliefder. Demissionair premier Jan Peter Balkenende is ook weinig populair, hij krijgt een 4,7. CDA-kiezers geven hem een 7,3. Kees van der Staaij is het meest populair binnen de eigen gelederen. De SGP'er krijgt een 9,3.

J. Cole voor niets weg bij Chelsea

De kans is zeer groot dat Joe Cole Chelsea aan het einde van het seizoen gratis gaat verlaten. De middenvelder van The Blues heeft de contractonderhandelingen met Chelsea tijdelijk opgeschort.

Dat Cole niet gelukkig is, moge duidelijk zijn. De middenvelder is alles behalve een vaste kracht in het team van coach Carlo Ancelotti. De 28-jarige middenvelder heeft een aflopend contract.

Cole begon pas vijf keer in de basis bij Chelsea, maar staat toch in de belangstelling van enkele grote Engelse clubs als Manchester City, Liverpool en Tottenham Hotspur.

De middenvelder is ook niet blij met het tweejarig contract dat hij kan ondertekenen. Zelf hoopte Cole op een drie- of vierjarig contract. Hij is inmiddels bezig aan zijn zevende seizoen bij Chelsea. Cole wil tot het einde van het seizoen wachten totdat hij een knoop over zijn competitie doorhakt.

Vakbonden: 'homo-uitlatingen belachelijk'

Verschillende militaire vakbonden hebben vandaag gereageerd op de uitlatingen van John Sheehan gisteren. De ex-generaal beweerde dat de val van Srebrenica mede de schuld is van Nederlandse homoseksuele militairen.

De voorzitter van CNV ACOM, Jan Kleian, classificeerde de uitspraak als "klinklare nonsens." Wim van den Burg, van de AFMP FNV, vindt de uitspraak "belachelijk."

Fabeltjes
De Amerikaanse ex-generaal zei gisteren ook dat de Nederlandse legerleiding zijn opvatting zou delen. Van den Burg reageert daar negatief op: "En dat de Nederlandse legerleiding het daar mee eens zou zijn, verwijs ik naar het rijk der fabelen. Daar heb ik nog nooit aanwijzingen voor gehad. In de VS zijn fervente tegenstanders van andersgeaarden in het leger en die gebruiken daar oneigenlijke argumenten voor. Dit is de meest dwaze die ik tot nu toe heb gehoord."

De ACOM, bij monde van Jan Kleian, vindt de woorden van Sheehan bijna te zot om op te reageren. "Ik ben blij dat de Nederlandse defensieleiding en de politiek willen dat het leger een afspiegeling is van de Nederlandse samenleving. En ik ben er trots op dat er ook plaats is voor homoseksuelen."

Verhagen
Ook demissionair CDA-minister Verhagen heeft gereageerd op de woorden van de Amerikaan. Hij deed dit via Twiiter, met de woorden: "Buitengewoon vreemde uitspraak over Srebrenica. Ik vrees dat dit meer te maken heeft met discussie in VS over homoseksualiteit in het leger."

Een gecensureerde kont in Kane & Lynch 2-trailer

Grof! Dat is wat de makers van Kane & Lynch 2 willen zijn. Over de top geweld, veel scheldwoorden en twee meedogenloze criminelen spelen de hoofdrol in de game. Toch lijkt niet alles mogelijk want blijkbaar zijn de edele delen van een vrouw nog steeds uit den boze. Dit is te zien in onderstaande trailer.

Gisteren is bekend geworden dat Kane & Lynch 2: Dog Days vanaf 27 augustus in de winkels zal liggen voor de pc, Playstation 3 en Xbox 360.

Geen Armstrong in Milaan - San Remo

Aanstaande zaterdag wordt de wielerklassieker Milaan – San Remo weer verreden. Aanvankelijk zou Lance Armstrong ook aan de start verschijnen maar de Amerikaan heeft afgezegd. Buikklachten zijn de oorzaak van het niet starten van Armstrong in La Primavera.

De renner van Team Radioshack deed al acht keer eerder mee aan één van de meest bekende voorjaarsklassiekers. In 1996 werd hij elfde, tevens zijn beste resultaat. Vorig jaar werd Armstrong 125ste. “Het zou mooi geweest zijn als Lance in Milaan-San Remo had kunnen starten, maar we nemen geen enkel risico met hem,” zo verklaarde ploegleider Johan Bruyneel. “Het zou niet van veel intelligentie getuigen om hem van start te laten gaan in een koers van bijna driehonderd kilometer, terwijl hij niet gezond is.” Fumiyuki Beppu is door het team als de vervanger van Armstrong aangewezen.

[Upd] 'Sander Vreeswijk gewelddadig in bed'

De verhalen komen bovendrijven inzake Sander Vreeswijk die deze week bekende de 12-jarige Milly Boele te hebben vermoord. De Telegraaf laat een ex-vriendin aan het woord die zegt dat Sander gewelddadig in bed was.

De ex: "Hij is seksverslaafd en wordt als hij in extase raakt onbeschrijflijk hardhandig en ook gewelddadig. Ik moest hem dan stoppen, anders kneep hij mijn keel dicht en zou hij me gewurgd hebben. Als hij dit heeft gedaan met dat arme meisje, had ze geen schijn van kans."

De vrouw vervolgt: "Dat arme meisje in Dordrecht... Ik moet er niet aan denken wat Milly heeft moeten doorstaan. Ik kon hem aan, was niet bang. Ik hield hem altijd op tijd tegen. Maar hij had mijn keel dichtgeknepen tot ik stikte, als ik hem niet stopte. Maar ik heb nooit gemerkt dat hij zich tot erg jonge meisjes voelde aangetrokken."

Goede kanten
Gelukkig had Sander ook goede kanten: "Hij was stoer, leuk. Op het oog wel een macho. Maar als hij bij mij in bed was, lag hij maar wat vaak te janken om dingen. Sander is geen gevoelloze man. Een sociaal type is hij zeker niet, maar als je hem leert kennen is hij aardig, vrolijk. Je kan met hem lachen. Hij voelde zich wel heel superieur. Wees me ook altijd terecht op allerlei dingen."

Over het gewelddadige in Sanders seksleven: "Ik heb altijd het vermoeden gehad dat hij van jongs af aan is misbruikt door iemand uit zijn directe kring. Die persoon greep hem in het voorbijgaan bij zijn kruis, ik heb dat meermalen gezien. ’Sander is van mij. Altijd al geweest’, werd er dan gezegd. Gezond vind ik dat bepaald niet."

Overigens is het nog niet bekend hoe het meisje om het leven is gekomen en of ze is misbruikt. Wel had Sander de avond van de moord zijn dienstwapen mee naar huis genomen.

Update 11.30 uur
Ook in het AD komen mensen aan het woord die Sander Vreeswijk kennen. Een oud leraar van zijn VBO-opleiding herinnert zich Sander als een labiel persoon. In zijn jeugd had Sander zelfmoordneigingen en sneed hij met scheermesjes in zijn armen. Wel benadrukt een psycholoog dat dergelijke handelingen niet meteen betekenen dat je ook een moordenaar wordt. "Dit extreme, gestoorde gedrag kan uit de hemel komen vallen. Maar bij onderzoek zullen wel onopgeloste moorden worden betrokken. Anderzijds moet je je afvragen of iemand niet zijn hele leven al sterke impulsen had en zich nu een keer niet kon beheersen."

Koningin onthult monument Apeldoorn

Koningin Beatrix onthult 29 april in Apeldoorn een herinneringsmonument voor de slachtoffers die vorig jaar bij Koninginnedag vielen. Dat doet ze, één dag voordat het drama een jaar geleden is, samen met burgemeester Fred de Graaf. Naast de Koningin zijn zestien leden van de Koninklijke familie bij de onthulling aanwezig, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag.

In een dollemansrit reed Karst T. vorig jaar in op de menigte, waardoor hijzelf en zeven omstanders om het leven kwamen. Het monument komt bij de kruising van de Jachtlaan en de Loolaan. Daar werden na het drama bloemen gelegd. De plaats is op een steenworp afstand van het monument de De Naald, waar T. tegen aan reed.

Het monument is een granieten doos met daarin ballonen van half transparant glas. De ballonnen moeten symbool staan voor kwetsbaarheid, feest en rouw. Een glazen plaat met daarop een gedicht dekt het geheel af.

Voorzitter moslimpartij bedreigd

Voorzitter van de Nederlandse Moslim Partij (NMP) Henny Kreeft wordt sinds maandag telefonisch gestalkt en bedreigd. Hij heeft gistermiddag aangifte gedaan.

De stalker slaat volgens Kreeft 'gore en smerige' taal uit. Daarnaast beledigt hij de profeet Mohammed en Allah en zegt hij dat alle moslims in Nederland moeten worden verdreven, te beginnen in Rotterdam. "Met die man valt niet te praten", zegt Kreeft. "Toen ik zei dat ik hem zielig vind, hing hij op. Vier minuten later belde hij weer."

De politie heeft de aangifte volgens Kreeft serieus opgenomen. Zelf maakt hij zich er niet heel druk om. "Blaffende honden bijten niet, maar je moet wel oppassen." Sinds maandag belde de man hem twintig keer. "Ik neem de gesprekken op, zodat ik dat later kan gebruiken."

Feyenoord moet snijden in salarissen

Feyenoord staat voor een grote bezuinigingsoperatie. Bedroegen de salarissen dit seizoen nog achttien miljoen euro, volgend jaar mag dit maar maximaal twaalf à dertien miljoen euro zijn. De Stadionclub kampt met grote financiële problemen en alleen zo kan er iets aan gedaan worden.

"Spelers moeten niet meer naar Feyenoord komen om in een paar jaar miljonair te worden," zei trainer Mario Been. De dure spelers als Roy Makaay en Denny Landzaat komen niet in aanmerking voor een nieuw contract, terwijl aanvoerder Giovanni van Bronckhorst met veel minder salaris genoegen moet nemen. Andere dure spelers zoals Jonathan de Guzman zullen na dit jaar de Kuip gaan verlaten, terwijl Andwelé Slory dit afgelopen winter al gedaan heeft.

"De komende twee jaar is er geen euro om te investeren," zei technisch directeur Leo Beenhakker. Daarom moet Feyenoord vissen uit de vijver van transfervrije spelers of eigen jeugd door laten stromen. "Of iemand die gehuurd kan worden van een topclub uit een groot voetballand. Die clubs hebben zulke grote selecties dat het interessant voor ze kan zijn om jongens van 20-21 jaar, die pakweg Ronaldo en Kaka voor zich hebben, te verhuren aan Feyenoord," zei Beenhakker die zo hoopt de selectie nog wat op peil te kunnen brengen.

Xbox 360 krijgt USB-stick ondersteuning

Xbox 360-bezitters krijgen binnenkort de mogelijkheid om hun save-games op een USB-stick weg te schrijven. Uit een document dat website Joystiq in handen heeft gekregen, blijkt dat USB-ondersteuning in de volgende grote firmware update zal worden meegenomen.

"Door de toenemende marktpenetratie van snelle USB-opslagapparaten voelen wij ons genoodzaakt deze functionaliteit via een firmware update in 2010 aan Xbox 360 toe te voegen. Hiermee kunnen spelers hun opgeslagen speldata vanaf een USB-stick laden of opslaan"

De nieuwe functionaliteit zou al dit voorjaar met de Spring 2010 Update aan de Xbox 360 worden toegevoegd. Een opvallende beslissing, aangezien Microsoft vorig jaar nog besloot alle onofficiële memory units onbruikbaar te maken.

XBox 360 krijgt USB-stick ondersteuning

Ook nog honger tijdens het gamen?

DVD: Los Angeles Lakers 2008-2009 NBA Champions

Zeven jaar heeft Kobe Bryant ervoor moeten strijden, zeven lange jaren, smachtend naar een 4e NBA Championship Ring. Na het snelle succes in 2000, 2001 en 2002 was het gedaan met de soevereiniteit van de Lakers. Ook voor coach Phil Jackson was het een bijzonder jaar, het kon zijn tiende NBA titel worden mochten de Lakers het jaar als kampioen afsluiten. Het begin was een sterk staaltje goed begin, "halve werk". Tegen Kerstmis 2008 hadden de Lakers het beste 'record' allertijden en werd er in de wedstrijd tegen de Boston Celtics op Kerstdag getoond dat de Lakers terug waren. Het jaar ervoor verloor dit westkust-team van het meest succesvolle oostkust-team in de finale. Nu werden de Celtics verslagen en het vertrouwen was terug, de Lakers waren klaar voor een nieuwe titel.

LA 
Lakers

SEGA wil vervolg op Bayonetta

Eerder deze week kwam SEGA met de mededeling dat ze vinden dat ze als bedrijf beter games moeten maken. Voor de Playstation 3 en de Xbox 360 zouden te weinig goede games van deze developer krijgen. Toch zullen fans van Bayonetta het daar niet mee eens zijn, deze game mag dan wel alleen door SEGA uitgegeven zijn, toch was het kritisch en commercieel een groot succes. Niet vreemd dat SEGA er over nadenkt om een vervolg op de game te maken.

In een interview met de website computerandvideogames laat Mike Hayes, directeur van SEGA West, weten dat ze de huidige game line-up een warm hart toedragen.

"We willen onze voornaamste games perfectioneren. We hebben nu onze shooter in de vorm van Aliens vs. Predator, Alpha Protocol als RPG en Bayonetta is onze actie-titel. Deze games moeten elk hun eigen game-serie krijgen."

Met deze titels ziet Hayes de toekomst rooskleurig in. "We kunnen vervolgen op deze games maken en als Vanquish ook een hit wordt, hebben we samen met Football Manager en Virtua Tennis voor het eerst in een lange tijd een breed portfolio."

Sega wil vervolg op 'Bayonetta'
Sega wil vervolg op 'Bayonetta' (Foto: Novum)

Nadal: "Ik sta goed te spelen"

Rafael Nadal plaatste zich vannacht voor de halve finale van het ATP-toernooi in Indian Wells. De Spanjaard bond de Tsjech Tomas Berdych met 6-4 en 7-6 aan de zegekar en was na afloop zeer blij dat hij eindelijk weer goed staat te spelen. De voormalige nummer één van de wereld maakte vorige week zijn rentree na opnieuw knieproblemen te hebben gehad.

"Het was een goede partij. Vooral in de eerste set speelde ik uitstekend," zei Nadal na afloop van de wedstrijd. "De eerste acht, negen games waren van een ongelooflijk hoog niveau. Daarna kwam de wind opzetten en werd het moeilijker om te spelen. Niettemin bleef het niveau ook toen nog hoog en dat is erg belangrijk. Erg goed nieuws voor me dat ik in de halve finales zit."

In de halve finale van Indian Wells neemt titelverdediger Nadal het op tegen Ivan Ljubicic. "Iedere tegenstander is in deze fase moeilijk. Ljubicic is erg lang en heeft een ‘big serve’. Bovendien speelt hij ook prima vanaf de baseline. Maar ik sta ook goed te spelen, toch?"

De Jong inzetbaar tegen RKC Waalwijk

Siem de Jong liep afgelopen weekend, in de topper van Ajax tegen PSV, een blessure aan zijn kuit op. De 21-jarige middenvelder ondervindt er echter geen last meer van.

Aanvankelijk werd gedacht dat de kwetsuur ernstiger was, maar De Jong trainde vandaag gewoon mee met de selectie van de Amsterdammers. Daarnaast maakt hij ook deel uit van de selectie van Ajax voor de competitiewedstrijd dit weekend tegen RKC Waalwijk.

Interview: Alphabeat

Het is een frisse zondagmiddag. Het Leidseplein is bezaaid met voetbalfans die op het terras zitten, hangen of staan te kijken naar Ajax - PSV. Onderweg naar de Melkweg, die net achter het plein ligt, schrik ik me helemaal scheef als een café bijna ontploft van gejuich. Ajax heeft een doelpunt gemaakt. Na de feestvreugde voorbij te zijn gelopen krijg ik een telefoontje en ik word de Melkweg binnengelaten.

 

 

 

Alphabeat

Tractor rijdt vier fietsers dood

In België zijn gistermiddag vier fietsers doodgereden. Een tractor reed een groep bejaarde fietsers van achteren aan. Vier van hen, waaronder een echtpaar, vonden hierbij de dood. Drie anderen raakten gewond. Eén persoon ligt zwaargewond in het ziekenhuis, haar toestand is zorgwekkend, maar stabiel.

Het ongeval vond gisteren plaats bij het Belgische Dorp Bocholt, vlak over de grens bij Weert. De bestuurder van de tractor heeft verklaard dat hij verblind werd door de laagstaande zon. Uit een eerste onderzoek blijkt echter dat de balen hooi die hij op zijn vork vervoerde, het zicht mogelijk hebben belemmerd.

Het groepje fietsers, dat uit tien personen van in de zeventig jaar bestond, was rond vier uur onderweg van Bocholt naar Peer. Slechts drie personen bleven ongedeerd. Het parket in Tongeren is een onderzoek gestart, waaruit bleek dat de hooibalen op de tractor waarschijnlijk het zicht van de bestuurder belemmerden, en niet de laagstaande zon, zoals hij zelf aangaf. Het onderzoek wordt voortgezet.

Thaise 'roodhemden' plannen roerig weekend

De 'roodhemden' die in de Thaise hoofdstad Bangkok al dagenlang demonstreren tegen de Thaise premier Abhisit Vejjajiva hebben voor het weekend een massale protestactie aangekondigd. Morgen zal uit protest tegen Abhisits weigering op te stappen een gigantische kolonne auto's en vrachtwagens door Bangkok rijden.

Ook zullen de demonstranten weer met door hen zelf afgestaan bloed aan de gang gaan. Dit keer ligt het in de bedoeling een groot protestschilderij met het bloed te maken. Dit heeft een van de leiders van de protestbeweging, formeel het Verenigd Front voor Democratie tegen Dictatuur genoemd, gezegd.

De afgelopen week heeft Abhisit de nacht doorgebracht op een legerbasis aan de rand van Bangkok, om aan de demonstraties in het centrum van de stad te ontkomen.

Leiders van de 'roodhemden', merendeels aanhangers van ex-premier Thaksin Shinawatra, lieten eerder weten een klassenstrijd te gaan voeren tegen Abhisit. De betogers zijn hun acties, waarbij de afgelopen dagen met door hen zelf afgestaan bloed de regeringszetel en de ambtswoning van Abhisit werden besmeurd, in toenemende mate gaan bestempelen tot uitvloeisel van een conflict tussen de arme plattelandsbevolking en de rijke elite in Bangkok.

Thaksin, die in het buitenland verblijft om een gevangenisstraf te ontlopen, is mateloos populair, juist onder het arme deel van de bevolking, ondanks beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik.

[NBA] Orlando Magic ontsnapt in Miami

Orlando Magic heeft in de NBA op het nippertje gewonnen van Miami Heat. De basketballers stelden pas in de extra tijd orde op zaken dankzij een driepunter van Rashard Lewis: 108-102.

Miami leidde vijf minuten voor tijd nog met twaalf punten voorsprong. Lewis en Vince Carter, uitblinkers aan de zijde van Orlando, wisten met een grote inhaalrace een nederlaag te voorkomen. De winst betekende voor de Magics, tweede in de Eastern Conference, hun elfde zege in de laatste tien wedstrijden.

Denver Nuggets maakte in eigen huis geen fouten tegen New Orleans Hornets. De nummer twee van het westen boekte een gemakkelijke 93-80 zege. Carmelo Anthony had met zijn achttien rebounds en 26 gescoorde punten een groot aandeel in de zege van de Nuggets.

Roertunnel A73 weer korte tijd dicht

De Roertunnel op de A73 in Roermond is vanochtend korte tijd dicht geweest vanwege een brandmelding. De 'gevoelig software' van de tunnel geeft snel meldingen af, zegt een woordvoerder van de ANWB. Het is volgens de zegsman daarom nog maar de vraag of er ook werkelijk brand in de tunnel is geweest.

De melding kwam rond 7.45 uur binnen, waarna de tunnel in beide richtingen werd afgesloten. Rond 8.15 ging de tunnel weer open. Of er werkelijk brand is geweest in de tunnel wordt onderzocht. Door de afsluiting zijn volgens de ANWB nauwelijks files ontstaan.

Wederom brand in Veendam

Voor de tweede nacht op rij heeft brand gewoed in Veendam. Twee auto's die aan De Marne naast elkaar stonden gingen afgelopen nacht in vlammen op. Het vuur sloeg over op een carport en de berging van een woning, maar werd al snel geblust, laat de Hulpverleningsdienst Groningen weten.

De brand brak rond 1.15 uur uit. De bewoners van twee huizen hebben vanwege de rook zelf hun huis verlaten. Toen het vuur geblust was, konden de bewoners van één huis weer naar binnen. De bewoner van het andere huis heeft de nacht vanwege de rook elders doorgebracht.

De politie was al snel ter plaatse om te onderzoeken of het vuur is aangestoken. De Groningse plaats wordt al een tijd geteisterd door brandstichtingen. Gisternacht brandde een caravan uit in de Talmanstraat, even daarvoor stond een conifeer in de Thorbeckestraat in brand.

Vorige week woedden tegelijkertijd twee branden, die allebei waren aangestoken. Een brandweerman kwam toen om het leven toen een muur instortte. Een collega raakte gewond. De politie heeft 44 mensen op de zaak gezet. Ook zijn extra stadswachten ingezet.

Schaken dicht bij akkoord met Feyenoord

De kans is groot dat Ruben Schaken volgend seizoen zijn loopbaan voortzet bij Feyenoord. De spits van VVV-Venlo heeft goede hoop dat hij binnenkort gepresenteerd word door de Rotterdammers, meldt het AD vandaag.

"Het gaat nog om een paar details", zegt de 28-jarige aanvaller. "Het ziet er goed uit." Ook Feyenoord-trainer Mario Been is positief gestemd. "Volgens mij gaat het in orde komen", aldus de oefenmeester. Schaken kan de tweede VVV-speler worden die na de zomer transfervrij naar De Kuip vertrekt. Eerder bereikte middenvelder Adil Auassar al een akkoord met Feyenoord.

Schaken speelt sinds 2008 voor Venlo. Daarvoor voetbalde hij voor drie seizoen bij zowel Veendam als sc Cambuur.

'Tunnelvrouw' regelde onderdak in café

De vrouw die via een tunnel uit de gevangenis ontsnapte en eergisteren werd opgepakt, regelde onderdak in een café. Dat zegt de man die haar mee naar huis nam vandaag in De Telegraaf.

Henri H. uit Helmond zou de 35-jarige hebben ontmoet in een café in Eindhoven. "Het klikte meteen tussen ons", verklaart hij in de krant. Nadat ze met hem mee naar huis ging, bleef ze een paar dagen slapen.

De twee konden het volgens de man 'heel goed' met elkaar vinden. Omdat hij druk aan het werk is, hadden ze niet veel tijd om te praten. "Wist ik veel dat ze via een tunnel uit de Koepelgevangenis in Breda was ontsnapt."

De man zegt wel van het verhaal te hebben gehoord, maar heeft de link niet gelegd. De vrouw werd opgepakt terwijl H. niet thuis was. De politie liet eerder weten te vermoeden dat de vrouw hulp van buitenaf heeft gehad. De man is nog niet opgepakt. "Dit is mijn verhaal, ik zie wel wat er op me afkomt. Ik ga vanmiddag gewoon naar huis", verklaart de man in de krant.

De vrouw ontsnapte in de nacht van 20 op 21 februari uit de Koepel in Breda door met een lepel een tunnel onder de muur van de gevangenis te graven. Ze was tot acht jaar cel veroordeeld voor een steekpartij in Limbricht.

Sluiting Guantanamo mogelijk nabij

Mogelijk gloort er wat licht aan de horizon voor Obama's verkiezingsbelofte om Guantanamo Bay te sluiten. Al gaat het waarschijnlijk niet gebeuren op de manier waar de president op hoopte; hij moest er concessies voor doen.

Al sinds Obama het ambt van president bekleedt, is hij bezig met het inlossen van een aantal beloftes die de man gedaan heeft tijdens de verkiezingen. Eén van die beloftes was het sluiten van de gevangenis Guantanamo Bay in Cuba. Voordat de gevangenis gesloten kan worden, moet er een oplossing gevonden worden voor de gevangenen die daar zitten.

Een aantal landen in Europa zijn met de VS overeengekomen om een paar gevangenen op te nemen en te berechten. Weer andere gevangenen zijn vrijgelaten. Wat overbleef is een behoorlijk aantal mensen dat nog berecht moeten worden. Obama wilde in eerste instantie dat deze mensen worden berecht door een normale rechtbank op Amerikaans grondgebied. Dit voorstel stuitte op veel verzet vanuit het Amerikaanse Parlement.

Het verzet binnen de Republikeinse partij was natuurlijk te verwachten, aangezien Obama een Democraat is. Echter waren er ook tegengeluiden te horen vanuit Obama's eigen partij.

Mogelijke oplossing
Er ligt nu een voorstel om Guantanamo toch gesloten te krijgen. Dit voorstel houdt in dat de resterende gevangenen toch worden berecht door een militaire commissie, iets waar Obama altijd tegen was. De terreurverdachten zouden onder een normale rechtbank namelijk net zo veel rechten hebben als andere verdachten. Dit is onder een militaire commissie niet het geval.

Wanneer de resterende verdachten zijn berecht of verplaatst, kan Guantanamo Bay eindelijk gesloten worden en kan de VS dit controversiële hoofdstuk sluiten. De deal die nu ter goedkeuring is aangeboden, is door de Republikeinse senator Lindsey Graham opgesteld.

Boek: Risa Green - De zusjes Carpenter

Je familie heb je niet voor het uitkiezen. Dat dat niet altijd gunstig uitpakt, hebben de zussen Laynie en Sarah Carpenter uit het boek De zusjes Carpenter in het verleden veelvuldig bewezen en daarom spreken ze elkaar nu ze in de dertig zijn nauwelijks. Auteur Risa Green plaatste deze twee zeer verschillende karakters vervolgens in een situatie die gegarandeerd uit de hand zal lopen.

 

De zusjes Carpenter

Toekomst Lampre lijkt te zijn veiliggesteld

Het team van Lampre heeft in de Italiaanse schoenenfabrikant Geox een nieuwe co-sponsor gevonden. Hierdoor zijn de benodigde financiële middelen voor een ProTour-licentie voor handen. Geox zal ook vanaf volgend seizoen zo goed als zeker Lampre vervangen als hoofdsponsor van de Italiaanse formatie.

Lange tijd verkeerde Lampre in onzekerheid of het wel een ProTour-licentie zou krijgen van de UCI. De internationale wielerunie liet de ploeg weten dat bij de aanvraag van de licentie administratieve fouten gemaakt waren. Lampre reed dit seizoen op een tijdelijke licentie die eind deze maand afloopt.

Nu de Italiaanse ploeg de licentie zo goed als zeker binnen heeft, is het een kwestie van tijd dat tweevoudig Giro-winnaar Gilberto Simoni naar de ploeg komt. Simoni zat zonder ploeg, maar wil zijn loopbaan bij de aankomende Giro afsluiten. De Italiaan had al gezegd naar Lampre te komen als die er in wist te slagen een licentie te bemachtigen.

[NHL] Coyotes winnen zevende op rij

De Phoenix Coyotes zijn in topvorm. Dit keer werden de Florida Panthers na een shootout met 4-3 verslagen, wat de zevende overwinning op rij betekende. Daarmee komen zij in de buurt van de San Jose Sharks, die drie punten boven de Coyotes staan in de Pacific divisie. De divisiewinnaars krijgen de eerste drie playoff-seeds toegewezen.

De Coyotes moesten daarvoor wel van een 3-0 achterstand terugkomen. De Panthers kwamen laat in de eerste periode in de powerplay op een 1-0 voorsprong via STephen Weiss. In de tweede periode voegden de Panthers daar nog twee goals aan toe. David Booth en Cory Stillman waren de scherpschutters. In deze twee perioden hadden de Coyotes meer schoten op doel, maar goalie Thomas Vokoun was goed in vorm.

In de derde periode kwamen de Coyotes dan toch terug. Na vier minuten spelen wist Martin Hanzal in de powerplay te scoren. Slechts 43 seconden later lag de puck alweer in het netje via nieuwe aanwinst Lee Stempniak. De Coyotes domineerden ook deze periode met maar liefst negentien schoten op doel, maar het duurde tot de negentiende minuut voordat Radim Vrbata de gelijkmaker kon maken. Dit was met een extra aanvaller op het ijs waardoor het doel van de Coyotes leeg was.

In de shootout bleken de Coyotes vervolgens de sterksten. Nathan Horton (Florida) en Lauri Korpikoski (Phoenix) scoorden in de tweede ronde van de shootout, maar in de derde ronde miste Stephen Weiss en bleek Vrbata wederom de plaaggeest die de play-offkansen van de Panthers doet slinken.

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
Florida Panthers Phoenix Coyotes 3-4 (SO)
New York Rangers St. Louis Blues 3-4
Boston Bruins Pittsburgh Penguins 0-3
Carolina Hurricanes Washington Capitals 4-3 (OT)
Atlanta Thrashers Ottawa Senators 6-3
Toronto Maple Leafs New Jersey Devils 2-1 (SO)
Tampa Bay Lightning Buffalo Sabres 2-6
Nashville Predators Minnesota Wild 5-0
Dallas Stars Philadelphia Flyers 3-2
Vancouver Canucks San Jose Sharks 3-2
Los Angeles Kings Chicago Blackhawks 0-3

Kinderarts: 'School begint te vroeg'

Het dag- en nachtritme van adolescenten wordt ernstig verstoord doordat de middelbare school te vroeg begint. Een opmerkelijke conclusie die kinderarts Rob Bakker heeft getrokken. Hij is werkzaam in het Antoniusziekenhuis is Sneek. De arts promoveerde gisteren aan de Universiteit van Utrecht op zijn onderzoek naar vermoeidheidsklachten bij kinderen.

Volgens Bakker slapen opgroeiende jongeren over het algemeen te weinig. De belangrijkste reden is dat de school te vroeg begint. Deze zou volgens hem minimaal een uur later moeten starten. Bakker erkent wel dat een aantal jongeren, ook als de school later zou beginnen, moe zal blijven omdat ze standaard te laat naar bed gaan. "Maar dat hou je toch", zegt Bakker.

Circa de helft van zijn jonge patiënten is na een jaar nog niet opgeknapt. Ze voldoen dan aan de kenmerken van CVS, het vermoeidheidssyndroom. Na nog eens drie jaar is de helft van die groep niet hersteld. De mensen die klachten hebben als wazig zien, obstipatie, rugpijn, pijn in de ledematen of aan het vrouwelijk geslachtsorgaan, lopen meer risico dan anderen volgens Bakker.

Hij concludeert ook dat individuele sporten geen gunstige invloed hebben op de vermoeidheidsklachten. "Vermoedelijk eisen deze kinderen te veel van zichzelf. Maar het kan ook zijn dat kinderen die alleen gaan sporten, sowieso al anders zijn dan kinderen die bij een club gaan", aldus Bakker. Volgens hem gaat sporten in clubverband minder vaak hand in hand met aanhoudende vermoeidheid, het sociale contact speelt hierin volgens hem een rol.

De kinderarts wil dat de klachten bij de tieners zo vroeg mogelijk onderkend en behandeld worden. De prognose voor deze kinderen valt tegen zo blijkt uit zijn onderzoek. Bakker zegt dat dat de educatieve en sociale ontwikkeling ernstig kan bedreigen.

 

Fulham-coach in zevende hemel na zege op Juventus

Wat niemand meer voor mogelijk had gehouden, lukte Fulham toch op Craven Cottage. Na de 3-1 nederlaag in Turijn poetsten de Engelse dat gisteravond in eigen huis weg met een nog grotere zege: 4-1. Fulham-manager Roy Hodgson was een gelukkig man.

De rode kaart van Fabio Cannavaro bij een 1-1 tussenstand voor Juventus was een breekpunt in de wedstrijd en bracht hoop in de Engelse harten. Treffers van Bobby Zamora, twee treffers van Zoltan Gera en een doelpunt van Clint Dempsey maakten het verschil.

Hodgson, die 'on top of the world' was na de zege, vond het een historische avond. "Of dit de mooiste avond is in de geschiedenis is van de club weet ik niet, maar het komt dichtbij."

De manager van Fulham was trots op zijn spelers na de vroege achterstand toegediend door David Trezeguet. "Ik ben onder de indruk hoe ze terug zijn gekomen. Een slechtere start konden we ons niet wensen. Het was niet onmogelijk om het duel om te draaien en gelukkig is het gebeurd."

CD: Asaf Avidan and the Mojos - The Reckoning

Je doet je ogen dicht en hoort een reïncarnatie van Janis Joplin, of een liefdeskind van Bob Dylan en Juliette Lewis wellicht? Een strot waar je U tegen zegt, vol passie, emoties, schuurpapier, sloffen sigaretten, flessen whiskey, woedeaanvallen, huilbuien en schreeuwsessies. Alles lijkt samen te komen in het strottenhoofd van Asaf Avidan. De Israelische frontman van Asaf Avidan & the Mojos. Frontman zeg je meteen als je de eerste tracks hebt gehoord? Dit is toch een vrouw die op The Reckoning de longen uit haar lijf schreeuwt en zingt? Dat dacht ik eerst ook, maar het blijkt toch niet zo te zijn.

Asaf 
Avidan and the Mojos

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Sinds gisteren zijn we definitief in de omgekeerde wereld verzeild geraakt.

Veenendaal wordt geteisterd door groepen straatrovers van Marokkaanse komaf, die hun slachtoffers niet alleen beroven, maar ook zeer zwaar mishandelen. De modus operandi is dat zo’n tien Marokkanen zich op één slachtoffer storten en hem letterlijk helemaal in mekaar trappen.

Ik was totaal verbijsterd toen ik de uitspraak van de burgemeester van Veenendaal las. Hij roept zijn bewoners op, bepaalde wijken om veiligheidsredenen te mijden. Nu zijn we dus definitief in de omgekeerde wereld terecht gekomen. Niet het Marokkaanse tuig moet van de straat, maar de onschuldige niet-Marokkaanse burger wordt zijn bewegingsvrijheid afgenomen. Maar ik kan daar publiekelijk amper wat van zeggen. Immers:

Veertiende zege op rij voor squasher Anjema

Laurens Jan Anjema weet niet meer wat verliezen is. De Nederlandse squasher won al weer zijn veertiende partij op rij dit jaar. In de kwartfinales van de Rocky Mountain Open 2010 was de vijfvoudig nationaal kampioen te sterk voor Stephane Galifi. De afgelopen twee weken won Anjema al toernooien in Montreal en Winnipeg.

De als eerste geplaatste Anjema kwam in Calgary niet in de problemen tegen de Italiaan die is gezegend met een fantastisch balgevoel. Ondanks zijn onmisbare talent had de ongeplaatste Galifi weinig in te brengen tegen de ijzersterke Hagenaar die al weken in topvorm steekt. De 27-jarige Anjema was heer en meester op de baan, domineerde de T-positie en liet zijn tegenstander hard werken voor zijn punten. De topfavoriet won dan ook verdiend met 11-3, 11-7 en 11-8.

In de halve eindstrijd van het PSA 3 Star toernooi in Canada moet de nummer één van de plaatsingslijst en nummer vijftien van de wereld het opnemen tegen de Egyptenaar Hisham Ashour (3) die de Mexicaan Eric Galvez (8) de baas was.

Elia: "We verdedigden als kleuters"

Hamburger SV kwam gisteravond met de schrik vrij in Brussel. Anderlecht won na een zinderend duel uiteindelijk met 4-3 van de Duitsers. Na afloop was Eljero Elia niet te spreken over het geschutter achterin.

Elia keek het duel een uur lang vanaf de bank aan. Hij zag hoe Die Rothosen voor rust een veilig lijkende 0-1 voorsprong namen, het eerste duel was namelijk al met 3-1 gewonnen. Voor rust werd het nog 2-1 en bij 4-2 had Anderlecht slechts één treffer nodig om HSV de genadeklap te geven.

"We verdedigden als kleuters", reageerde Elia tegenover Sportweek. "Bij 4-2 dacht ik dat we het niet meer zouden redden, gelukkig scoorden we toen de 4-3", keek hij opgelucht terug.

De aanvaller, die geen voorkeur heeft voor een tegenstander in de kwartfinale, sukkelt dit seizoen met een enkelblessure. Hij reist af naar Amsterdam voor een second opinion van dokter Niek van Dijk. "In Duitsland denken ze dat er niets aan de hand is, maar ik wil geen risico nemen met het oog op het WK."

Studenten opgeroepen klachten chipkaart te melden

Studenten moeten hun klachten over de ov-chipkaart massaal bij het ministerie van Onderwijs melden. Die oproep doet reizigersvereniging Rover vandaag.

Staatssecretaris van Onderwijs Van Bijsterveldt (CDA) is volgens de vereniging slecht op de hoogte over de 'wantoestanden' rond de chipkaart. Studenten maken volgens Rover door problemen met de chipkaart veel kosten. Ze zouden vaak alsnog treinkaartjes moeten kopen en geld en tijd kwijtraken aan telefoongesprekken om de chipkaart te krijgen.

De vereniging wil dat duidelijk wordt waar de studenten hun geld kunnen terugvragen. Desnoods zou het ministerie de kosten zelf moeten vergoeden. Van Bijsterveldt is volgens de Rover slecht op de hoogte. Tijdens het vragenuur stelde ze dat studenten met hun problemen naar de ov-helpdesk kunnen, terwijl die volgens Rover niet bestaat.

"Bedoelt u wellicht het Surinaamse callcenter van klantenservice studenten ov-chipkaart, een afdeling van NS?", schrijft Rover in een brief aan de minister. Vervolgens wijst Rover erop dat er veel verschillende lijnen zijn, die de student alleen maar doorverwijzen of niet kunnen helpen. Ook zou het Surinaamse nummer de studenten door hoge tarieven op kosten jagen.

Maduro opgelucht na voetbalgevecht

Hedwiges Maduro plaatste zich gisteravond met Valencia voor de kwartfinale om de Europa League. Een doelpuntrijk gelijkspel (4-4) op bezoek bij Werder Bremen bleek net genoeg voor een plek bij de beste acht.

Het heenduel eindigde in 1-1. Valencia leek snel op weg naar een zege, maar uiteindelijk ontspon er zich een bijzonder aantrekkelijke wedstrijd. De doelpuntenregen hield op bij 4-4.

Maduro, die in de basis begon bij de Spanjaarden, was achteraf zeer opgelucht. "Het was wel een beetje billen knijpen", reageerde de Nederlander in De Telegraaf. "Gelukkig bleven we overeind."

Komend weekend hoeft Maduro niet op een basisplek te rekenen tegen Almería. Een schorsing weerhoudt hem van spelen. "Dat is wel jammer, want ik ben bezig met een goede reeks en er zijn veel geblesseerden. Maar we spelen nog veel wedstrijden de komende tijd, dus mijn kans komt nog wel."

Man bedreigt gezin met zwaard

Een Ossenaar heeft gisteravond zijn vrouw en zoontje met een zwaard bedreigd. Tijdens een familieruzie raakte de 43-jarige man buiten zinnen en greep hij volgens de politie naar zijn zwaard.

Na de bedreiging sloot hij zijn 40-jarige vrouw buiten. Hierdoor bleef de agressieve man alleen met hun kind achter in de woning aan de Johan van Bijnenstraat. Daarom werd de politie gebeld.

Aanvankelijk was de man volgens de politie niet voor rede vatbaar. Een paar uur later wisten zijn vrouw en een onderhandelaar van de politie hem te overtuigen zijn zwaard neer te leggen. Vervolgens is hij zonder geweld aangehouden en naar een bureau gebracht. Het zoontje bleek in bed te liggen en is net als zijn moeder niet gewond geraakt. De man is opgesloten.

Nadal en Ljubicic tegenonver elkaar in halve finale

Rafael Nadal heeft zich weten te plaatsen voor de halve finale van het Masters-toernooi van Indian Wells. De Spaanse titelverdediger versloeg in de kwartfinale de Tsjech Tomas Berdych met 6-4 en 7-6 (4).

Nadal keert in Indian Wells terug na een pauze van zes weken. De Spanjaard moest deze pauze inlassen doordat hij last ondervond van een knieblessure. In de halve finale zal Nadal het moeten opnemen tegen de Kroaat Ivan Ljubicic. Ljubicic versloeg zijn Argentijnse tegenstander Juan Monaco met 4-6, 6-2 en 6-1.

Feyenoord wilde 'linkspoot' Pluim halen

Wiljan Pluim heeft toegegeven dat hij in beeld was bij Feyenoord. De 21-jarige aanvaller verlengde echter recentelijk zijn contract bij Vitesse omdat hij een beter gevoel bij de aanbieding van de Arnhemmers had. Feyenoord bleek namelijk niet goed op de hoogte te zijn van de kwaliteiten van Pluim.

"Mijn zaakwaarnemer Robert Postma liet me een voicemail horen van Leo Beenhakker. Ik heb het twee keer afgeluisterd, maar ik dacht nog steeds dat ik in de maling werd genomen. Uiteindelijk bleek het toch waar te zijn," zei Pluim in Voetbal International.

"In De Kuip hebben we met Leo Beenhakker en Mario Been een gesprek gehad. Dat verliep heel positief, alleen kwamen ze er toen pas achter dat ik niet linksbenig, maar rechtsbenig ben. Ze waren op zoek naar een linkspoot, dus ik moest ze teleurstellen. Ze deden nog wel een aanbieding, maar dat was volgens mij alleen voor de vorm."

"Uit het voorstel van Vitesse sprak veel meer waardering. Een langer verblijf in Arnhem is ook het beste voor mij. Hier kan ik speelminuten maken. En als de clubs me echt zo goed vinden, komen ze vanzelf wel terug," zei Pluim die er niet rouwig om is dat hij Feyenoord uiteindelijk een nee verkocht heeft.

Israël bestookt Gazastrook

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben vandaag de Gazastrook bestookt nadat Palestijnen projectielen hadden afgeschoten en een Israëlische boerderij troffen. Een Thaise werknemer van het bedrijf kwam daarbij om het leven.

De Israëli's bestookten een pand in Gaza-Stad en tunnels onder de grens van de belegerde Gazastrook met Israël. Er vielen volgens de Palestijnse autoriteiten twee gewonden.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gisteren telefonisch overleg gepleegd met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton. Zij poogt de partijen te brengen tot een nieuw Israëlisch-Palestijns vredesproces onder leiding van de VS.

W-A weer bij troepen in Uruzgan

Prins Willem-Alexander heeft de afgelopen drie dagen een bezoek gebracht aan Afghanistan. Hij bezocht de Nederlandse troepen in Kandahar en op de militaire bases in Tarin Kowt en Deh Rawod in de provincie Uruzgan. Ook ging hij 'de poort' uit en maakte hij een wandeling in de streek Chora en een fietstochtje in de stad Tarin Kowt.

Met zijn derde bezoek aan Uruzgan wilde Willem-Alexander nog een keer zijn steun betuigen aan de circa tweeduizend Nederlandse militairen in de provincie, voordat de missie eind dit jaar afloopt. Hij hoorde verhalen aan van de gelegerde mannen en vrouwen, dronk een drankje met ze in de ontspanningsruimtes en at in dezelfde 'vreetschuur' als de soldaten. Hij werd vergezeld door generaal Kees van den Heuvel, die het bevel voert over de troepen in Uruzgan.

De prins begon zijn 'rondje' op het militaire vliegveld in het zuidelijke Kandahar, waar zo'n 350 Nederlandse militairen gelegerd zijn. Een dag later bracht de prins per helikopter een bezoek aan de streek Chora, waar hij een jaar eerder ook was. Willem-Alexander noemde de situatie er "duidelijk verbeterd".

In 2007 verdreven de Nederlanders de Taliban uit het gebied. Ook nam Willem-Alexander een kijkje in Tabar, de meest recente Nederlandse post. Sinds enkele maanden houden tachtig mariniers er de vijand op afstand. Op de laatste dag ging de prins in een pantservoertuig naar de omgeving van de stad Tarin Kowt, waar hij onder andere een bezoekje bracht aan een saffraanplantage die geleid wordt door een Nederlandse ontwikkelingswerker.

Omringd door zwaar bewapende militairen durfde de kroonprins het zelfs aan een stukje te fietsen door de Afghaanse modder. Diezelfde dag konden de militairen op het Nederlandse kamp in Deh Rawod rekenen op de steun van de prins. Het is het laatste bezoek van Willem-Alexander aan de Nederlandse militairen in Afghanistan. Zijn bezoek viel samen met de aankomst van de laatste 'gevechtseenheid', bestaande uit 600 soldaten die er 4,5 maand zullen blijven.

Vanaf 1 augustus komen er militairen die de missie in vier maanden tijd zullen afbouwen. Door de val van het kabinet zullen de Nederlandse troepen per 1 december het land hebben verlaten.

Prins Willem-Alexander was eerder in Uruzgan in 2007 en 2009. De prins is inmiddels weer vertrokken. Om veiligheidsredenen wordt een bezoek van hoogwaardigheidsbekleders aan de troepen in Afghanistan pas openbaar gemaakt als zij daar weer zijn vertrokken.

Hargreaves terug bij Manchester United

Owen Hargreaves heeft eindelijk zijn rentree voor Manchester United gevierd. De 29-jarige middenvelder kampte met chronische peesontstekingen in beide knieën en stond hierdoor meer dan 1,5 jaar langs de lijn. Gisteren deed hij met de reserves van ManU in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Burnley.

Hargreaves kampte al bij Bayern München met problemen aan zijn knieën, maar het verhinderde hem niet om terug te keren naar Engeland. Bij Manchester deed hij in zijn eerste jaar aan de helft van de wedstrijden mee. Daarna ging het mis. "Ik ben nog niet klaar met voetbal. Ik ben 29 en hoop dat me nog tijd is gegund mijn dromen van succes in Engeland waar te maken," zei de middenvelder die stiekem nog mag hopen dat hij op het WK in Zuid-Afrika speelt.

Alec Baldwin ruziet er weer op los

Alec Baldwin is wederom publiekelijk in een ruzie beland. De 51-jarige acteur, die onderhand meer om zijn woede-uitbarstingen dan om zijn acteerwerk bekend is, heeft het dit keer gemunt op ene Mike Walker. Dit is een reporter van het Amerikaanse roddelblad National Enquirer. Deze man heeft het er dan ook zelf naar gemaakt: de riooljournalist schreef dat Baldwin op de set van de comedy-serie '30 Rock' knallende ruzie had met zijn tegenspeelster Tina Fey.

De acteur werd zo woest om deze onterechte beschuldigingen, dat hij besloot om de reporter terug te pakken in een interview met het Britse dagblad The Times. Hierin gaf hij de Amerikaanse roddelreporter een veeg uit de pan: Alec noemde hem onder meer een "hoer" en een "nicht".

Dit liet Walker niet over zich heen gaan, en die besloot een artikel over Alec's aantijgingen te schrijven waarin hij de acteur ervan beschuldigt homofoob te zijn. Daarbij weerlegde de roddelreporter de beschuldigingen over zijn geaardheid: "Ik ben niet homoseksueel, en mijn vrouw kan dat beamen".

Maar voor Alec is de strijd nog lang niet voorbij: de acteur heeft op zijn beurt aan dagblad The New York Post laat weten dat hij nog steeds achter zijn beschuldigingen aan het adres van Walker staat: "Hij is een ouwe nicht en dat kunnen al mijn mannelijke minnaars beamen" aldus Alec, die hiermee cynisch verwijst naar Walker's weerwoord.

Al eerder haalde Alec onder meer het nieuws wegens geruzie met zijn ex Kim Basinger en wegens scheldkanonnades die hij op de voicemail van hun dochter Ireland insprak.

Alec Baldwin ruziet er weer op los
Alec Baldwin ruziet er weer op los (Foto: Novum)

 

Steppe richt zich op volgend seizoen

Sc Heerenveen-doelman Kenny Steppe houdt het voor dit seizoen gezien en richt zich volledig op het seizoen 2010-2011. De Belg brak na de met 5-1 verloren wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen AZ zijn middenhandsbeentje en werd tot tweemaal toe geopereerd. Binnenkort hoopt hij terug te zijn op het veld.

"Volgende week heb ik een controlefoto. Aan de hand daarvan zeggen ze wat er gaat gebeuren. Ik hoop dat het gips eraf mag zodat ik weer rustig mijn spieren kan versterken, dat is denk ik eerst het belangrijkste," zei Steppe op de clubsite van sc Heerenveen.

"Om dit seizoen nog bij het eerste te komen zal moeilijk worden, maar ik hoop nog wel voor de beloften te spelen, dan ga je met een goed gevoel de voorbereiding op het nieuwe seizoen in," zei de 21-jarige doelman die niet de enige geblesseerde is in Heerenveen. Ook de doelmannen Martin Lejsal en Brian Vandenbussche kwakkelen, waardoor de Friese club nu een beroep doet op Henk Timmer.

Handelsverbod blauwvintonijn afgewezen

De deelnemers aan de driejaarlijkse Cites-conferentie in Doha hebben gisteren een verbod op de handel in blauwvintonijn afgewezen. Dat heeft de woordvoerster van het Wereld Natuur Fonds in Nederland laten weten.

De extreme overbevissing van de vis bedreigt de soort in zijn voortbestaan. De EU, Rusland en de Verenigde Staten steunen een verbod, maar de Zuid-Europese landen en Japan zijn tegen. De Zuid-Europese vissers verkopen de vangsten voor 80 procent aan Japan voor verwerking in de meest luxe en dure sushi's.

Californië wil rookverbod in parken

De Amerikaanse staat Californië overweegt een rookverbod in te stellen voor alle staatsparken. Met het verbod wil de staat passief roken uitbannen, het risico op bosbranden verminderen en voorkomen dat peuken blijven liggen op het strand. Als het wordt ingevoerd is het het meest ingrijpende rookverbod in de Verenigde Staten.

De staat Maine verbood vorig jaar het roken op stranden, maar een rookverbod voor alle parken in een staat is tot dusverre uniek. Kampeerterreinen en parkeerplaatsen worden wel vrijgesteld van het verbod.

Bij een eerste stemming gisteren kreeg het voorstel twee stemmen te weinig voor een meerderheid. Sommige Republikeinen klaagden dat het verbod moeilijk te handhaven zou zijn en noemden het oneerlijk voor rokers die hun peuken niet op de grond gooien.

Française veroordeeld voor babymoord

Een rechtbank in Normandië heeft gisteren een 38-jarige vrouw schuldig bevonden aan de moord op zes pasgeboren baby's. Ze is veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar. De vrouw had bekend haar pasgeborenen te hebben vermoord.

Celine Lesage pleegde de moorden tussen 2000 en 2007. Zij liet vier baby's stikken, de twee anderen wurgde ze met een touw.

De vrouw werd in 2007 gearresteerd toen haar toenmalige partner in de kelder van haar appartementengebouw in Valognes in plastic tassen de kleine lijkjes ontdekte. De man was de vader van de jongste baby.

Ruim zestig partijen aangemeld voor verkiezingen

In totaal 61 partijen hebben zich aangemeld voor de vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer op 9 juni. Dat heeft de Kiesraad gisteren bekendgemaakt. Nieuw ingeschreven zijn onder meer de Partij van de Niks, de HHH Partij, De Stem van Jezelf en de Piratenpartij.

Dat de partijen zijn aangemeld, betekent nog niet dat ze ook daadwerkelijk meedoen. Wie er echt meedoen, moet blijken op de dag van de kandidaatstelling op 27 april, als de politieke groeperingen hun lijsten indienen.

Bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2006 stonden er 74 partijen geregistreerd bij de Kiesraad. Hiervan deden er uiteindelijk 24 mee aan de verkiezingen. De PVV en de Partij voor de Dieren waren toen de nieuwkomers.

Hoeveel stemmen nodig zijn om in de Kamer te komen, hangt af van hoeveel mensen naar de stembus gaan. In 2006 waren ruim 65 duizend stemmen nodig voor één zetel.

Het gros van de nieuwe partijen haalt meestal enkele honderden stemmen en heeft dus nauwelijks kans in de Kamer te komen. De partij van Rita Verdonk, Trots op Nederland, maakt wel kans als nieuwkomer in de Kamer te komen. Het wordt wel kantje boord: in de peiling van Maurice de Hond haalt de partij de ene keer nul zetels en de andere keer één zetel.

Paralympiër Van der Klooster onderuit op afdaling

De enige Nederlandse deelnemer aan de Paralympische Winterspelen in Vancouver zitskiër Kees-Jan van der Klooster is op de afdaling onderuit gegaan. Het onderdeel zou afgelopen zaterdag al op het programma staan, maar werd toen uitgesteld wegens mist.

"Ik kwam te laat uit een bocht en wilde het corrigeren, maar deed dat misschien te abrupt. Ik hield 'm niet meer," zei de Zeeuw die op de Super G nog een kans heeft. "Het betekende acht dagen na de enige training van vorige week woensdag de wedstrijd ingaan en dat is moeilijk, dan mis je toch het juiste snelheidsgevoel."

"De 'course' was vrij pittig, zo is wel gebleken. Tuurlijk is dit teleurstellend, als dit je gebeurt tijdens één van de belangrijkste races in vier jaar. Maar ik wil me op de Super G focussen, kijken of we toch nog voor een geslaagde Spelen kunnen zorgen," zei Van der Klooster die eerder op de reuzenslalom zeventiende werd.

Jankovic naar halve finale Indian Wells

Jelena Jankovic heeft als eerste de halve finale van het tennistoernooi in Indian Wells bereikt. De Servische, als zesde geplaatst op het Californische hardcourt, rekende in twee sets af met Alisa Kleybanova uit Rusland: 6-4 en 6-4. In de halve finale neemt Jankovic het op tegen de winnaar van het duel tussen Samantha Stosur en Maria Jose Martinez Sanchez.

Jankovic had het in de eerste set moeilijk, maar werkte vier breakkansen van Kleybanova weg. De enige kans die ze kreeg op de opslag van de Russin was wel raak. In het tweede bedrijf brak Jankovic haar opponente twee keer, maar leverde een keer haar eigen opslag in.

Nog nooit reikte Jankovic voorbij de halve finale in Indian Wells. In 2008 was de laatste vier haar beste resultaat in de Californische woestijn.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.