Schaatstoekomst Friesinger onzeker

Peterselieman

Schaatsster Anni Friesinger zou wel eens haar laatste wedstrijd gereden kunnen hebben. De Duitse onderging vandaag een zware operatie aan haar knie en tijdens de anderhalf uur durende ingreep bleek dat de problemen met haar kraakbeen zo groot zijn dat voor haar carrière gevreesd moet worden.

De oude teamarts van Friesinger, Volker Smasal, zegt dat ze zeker drie tot zes maanden moet revalideren. "Over een mogelijk einde van haar loopbaan discussiëren we natuurlijk eerst met Anni zelf. Ik ben optimistisch en schat haar kansen hoger in dan 50 procent," zei hij.

Hij sluit echter niet uit dat de Duitse ondanks haar herstel het bijltje er bij neergooit en definitief boerin op de boerderij van haar man Ids Postma wordt. "Ik heb een verantwoordelijkheid als arts. Mijn patiënt moet ook in de komende jaren nog plezier in haar loopbaan kunnen hebben."

Friesinger maakte in de zomer van 2008 een valpartij met haar fiets mee en kreeg toen voor het eerst last van haar knie. Ondanks een operatie bleef ze last houden van het gewricht. Desondanks won ze tijdens de afgelopen Olympische Spelen in Vancouver goud op de ploegenachtervolging. De Duitse zal mits ze hersteld is volgend jaar in haar Inzell haar schaatsloopbaan afsluiten.