Mexicaanse politieagenten opgepakt

Mexicaanse mariniers hebben gisteren acht van de twaalf leden van de politie van Villaldama in het noorden van Mexico opgepakt, omdat ze banden zouden hebben met drugskartels. Onder de arrestanten is ook het hoofd van de politie van het stadje. Dat hebben een medewerker van het stadhuis en de algemeen secretaris van de deelstaat Nuevo Leon meegedeeld.

De Mexicaanse president Felipe Calderon pakt corruptie bij gemeentelijke politiekorpsen agressief aan. In het hele land zijn honderden politiemensen gearresteerd of ontslagen wegens banden met criminele bendes. Bij de campagne wordt vaak het leger ingezet en in sommige plaatsen wordt de politie nu geleid door militairen.

De afgelopen dagen werden ook in andere Mexicaanse regio's politiemensen gearresteerd omdat ze betrokken zouden zijn bij moorden en ontvoeringen. Zo werd het voltallige, negentig man sterke politiekorps van de kuststad Tierra Blanca opgepakt voor verhoor over de ontvoering van illegale migranten. In de centrale staat Mexico werden vier (ex-)agenten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij elf roofmoorden.