Mertens: "Ik kon afgelopen zomer ook naar Spanje"

FC Utrecht blijkt afgelopen zomer een aantal buitenlandse clubs te hebben afgetroefd in de strijd om Dries Mertens. De Belg kon, voor hij naar Utrecht kwam, rekenen op belangstelling uit onder meer Spanje. De kleine middenvelder wil zich echter eerst bewijzen in Nederland.

"De andere clubs weifelden nogal", blikt Mertens terug tegenover Pro Voetbal. "Ik kon ook naar Spanje, enkele clubs hadden belangstelling. Maar ik wilde mezelf eerst bewijzen in de Eredivisie", aldus de Belgische flankspeler, die op dat moment nog onder contract stond van Jupiler League-club AGOVV.

Het goede spel van Mertens stimuleerde ook Utrecht dit seizoen. Zijn sterke optreden gingen echter ook gepaard met opmerkingen over zijn kleine gestel. Volgens criticasters speelt de lengte hem nog wel eens op. "Volgen die mensen wel voetbal?", aldus revelatie van de ploeg van Ton du Chatinier.

"Bij Barcelona staan drie, vier spelers in het veld die net zo klein zijn. Xavi en Andrés Iniesta zijn zelfs nog kleiner dan ik. Die winnen toch ook de Champions League", snoert Mertens de mond van critici als Johan Derksen. De hoofdredacteur van Voetbal international noemde Mertens eerder gekscherend 'een tuinkabouter'.