'Roodhemden' willen klassenstrijd

De leiders van de 'roodhemden', de aanhangers van de vroegere Thaise premier Thaksin Shinawatra, zeggen een klassenstrijd te gaan voeren tegen de huidige premier Abhisit Vejjajiva. De afgelopen dagen hebben vele tienduizenden demonstranten in Bangkok geageerd tegen de regering-Vejjajiva. Tot nu toe zonder resultaat. Vejjajiva is niet van zins om af te treden.

De organisatoren van het protest zeiden gisteren dat een kleinere groep 'roodhemden' blijft bivakkeren in het oude stadscentrum van Bangkok. Het is hun bedoeling om het protest te laten uitgroeien tot een klassenstrijd, zei een van hen. De betogers zijn hun acties, waarbij de afgelopen dagen met door hen zelf afgestaan bloed de regeringszetel en de ambtswoning van Vejjajiva werden besmeurd, in toenemende mate gaan bestempelen tot uitvloeisel van een conflict tussen de arme plattelandsbevolking en de rijke elite in Bangkok.

Thaksin, die in het buitenland verblijft om een gevangenisstraf te ontlopen, is mateloos populair, juist onder het arme deel van de bevolking, ondanks beschuldigingen van corruptie en machtsmisbruik.