Balkenende weerlegt kritiek

De laatste tijd is er in de media één en ander verschenen over de wankelende positie van demissionair-premier Balkenende. Gisteren was Balkenende in Assen bij een CDA partijbijeenkomst. Hij zei dat hij zich niet in de 'beelden in de media' herkent.

Tegen journalisten die vroegen hoe het zat met de kritiek vanuit zijn partij zei hij: "Waar hebt u het over?. Zes mensen zetten in de media het beeld neer van verdeeldheid. Diezelfde mensen worden dag-in-dag-uit naar voren gehaald."

Geen enkele twijfel
Op de besloten ledenavond in Assen heeft Balkenende naar eigen zeggen geen enkele twijfel ontmoet. "Niemand had hier kritiek", zei hij. Ondanks dat Balkenende de kritiek op zijn persoon en functioneren naar het rijk der fabelen verwijst, had hij toch de behoefte om zijn uitspraak dat hij enkel premier, en geen kamerlid, wil worden na 9 juni te verdedigen. "Je staat op de lijst. Het is logisch dat de Tweede Kamer dan in beeld komt. Mijn opmerking moet staan voor de ambitie dat het CDA een goed resultaat boekt."

Na afloop van het optreden, kreeg de CDA-lijsttrekker een staande ovatie van de 350 aanwezige partijleden. Hij dankte hen voor de 'rustige manier' waarop ze op de berichten in de media reageren. Henk van Hooft, wethouder in Assen, vat de avond samen: "Er moet het een en ander aan gevoelens kwijt. Daar is sinds de val van het kabinet weinig ruimte voor geweest. Maar Balkenende weet nog steeds dat warme gevoel over te brengen."