FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 februari 2010

[WTT] Youzhny met moeite bij de laatste vier

Mikhail Youzhny heeft met moeite de halve finale van het ABN Amro-tennistoernooi in Rotterdam bereikt. In de kwartfinale rekende de als zesde geplaatste Rus af met de Fransman Gaël Monfils (4): 5-7, 6-2 en 6-3.

In de halve finale staat Youzhny tegenover de als eerste geplaatste Novak Djokovic. De Serviër heeft zonder te spelen een plek bij de laatste vier gehaald. Zijn tegenstander Florian Mayer trok zich geblesseerd terug.

Youzhny en Djokovic hebben vijf keer eerder tegen elkaar gespeeld. De laatste ontmoeting vond plaats in 2009 tijdens het ATP-toernooi in Montréal. Djokovic won de wedstrijd van Youzhny. In 2007 kwamen de tennissers elkaar tegen in de halve finale in Rotterdam. De Rus won het duel en schreef later het toernooi op zijn naam.

Ruim miljoen mensen op vakantie

Zo'n 1,1 miljoen Nederlanders gaan tijdens de voorjaarsvakantie vanaf komende week op vakantie. Iets meer dan de helft van de reizen, zeshonderdduizend, gaat naar het buitenland. De rest blijft in eigen land, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen.

Het aantal vakantiegangers in de voorjaarsvakantie is lager dan vorig jaar. Toen gingen 150.000 mensen meer op vakantie. De crisis speelt een rol in de daling, maar de afname komt ook doordat er zoveel mensen tegelijk vakantie hebben.

De schoolvakanties zijn in het hele land gepland vanaf 20 februari. Toch zullen, met name in het zuiden, mensen al eerder op vakantie gaan. Carnaval is namelijk komend weekeinde al en de scholen hebben de mogelijkheid af te wijken van de voorgeschreven vakantiedata. Veel scholen doen dat.

Ruim miljoen mensen op vakantie (foto: FOK!)

Sutil: "De auto is goed"

Adrian Sutil kon vandaag op het circuit van Jerez voor het eerst kennis maken met de Force India VJM03. De Duitser is positief verrast over de bolide die een tijd van 1:21,428 klokte voordat de regen losbarste. Door een elektrisch probleem kwam Sutil uiteindelijk niet verder dan 48 ronden.

"Vanochtend was het mooi om wat tijd op een droge baan te hebben. De auto is goed en ik heb vertrouwen in de snelheid van de auto. Jammer genoeg kwam de regen vrij vroeg en daarna was het wachten op redelijke omstandigheden om naar buiten te gaan. We hadden in de middag een probleem, waardoor we wat tijd verloren hebben, maar het was zo nat dat het lastig was om sowieso veel te kunnen rijden," zei de Duitser.

Aanval op Afghaanse stad Marjah geopend

Amerikaanse mariniers en Afghaanse militairen hebben vanavond (zaterdagochtend plaatselijke tijd) de aanval op het Talibanbolwerk Marjah in het zuiden van Afghanistan geopend.

De operatie is het grootste gezamenlijke offensief van Afghaanse en buitenlandse militairen tot nog toe. De bedoeling is de stad en omgeving weer onder controle van de Afghaanse regering te brengen en de steun voor de militanten in het zuiden te ondergraven.

Het is de grootste gevechtsoperatie in het land sinds president Barack Obama in december dertigduizend Amerikaanse militairen extra naar Afghanistan stuurde om het tij in de oorlog te keren.

Talibanbolwerk Marjah in het nauw (foto: FOK!)

Moslims Oslo protesteren tegen afbeelding profeet

Ongeveer 2500 moslims hebben vandaag in Oslo geprotesteerd tegen de Noorse krant Dagbladet. Begin februari publiceerde de krant een afbeelding van man voor een computerscherm met daarop de profeet Mohammed afgebeeld als varken. De afbeelding hoorde bij een artikel over de beledigende teksten over moslims en Joden op de Facebookpagina van de Noorse veiligheidsdienst.

De betogers declameerden teksten als "Allah is groot" in het Arabisch en riepen op tot een boycot van de krant. De demonstratie verliep vreedzaam. De demonstranten zeggen te willen laten zien hoe pijnlijk dergelijke afbeeldingen zijn voor moslims. Afbeeldingen van Mohammed, positief of negatief, zijn in de islam niet toegestaan.

De hoofdredacteur van de krant heeft geen spijt van het plaatsen van de afbeelding en zegt blij te zijn met het protest van vandaag. "Het was een test voor de Noorse maatschappij, of het protest vreedzaam zou verlopen of niet."

Man 'op weg om hennep aan te geven' aangehouden

De politie heeft gisteravond in Zoetermeer een 23-jarige man aangehouden met meerdere zakken hennepplanten in zijn auto. Hij beweerde volgens de politie dat hij ze net in zijn huis had gevonden en dat hij op weg was ze bij de politie in te leveren.

De man viel op doordat hij met hoge snelheid over de Berglaan reed. Net voordat agenten een stopteken wilden geven, trapte de man op de rem. Hij stapte uit en liep naar de agenten toe.

Hij beweerde dat hij net hennepplanten in zijn huis had gevonden en op weg was om de zakken in te leveren. In zijn auto lagen inderdaad meerdere zakken met hennepplanten. De man is meegenomen naar het bureau.

"Ik wilde het net naar jullie brengen!" (foto: FOK!)

NAC wil Kruiswijk aantrekken

NAC Breda aast op de diensten van Arnold Kruiswijk. De verdediger van Anderlecht komt momenteel op huurbasis uit voor Roda JC en moet bij de ploeg uit Breda de opvolger worden van Patrick Zwaanswijk. Die kreeg eerder deze week te horen dat zijn aflopende contract niet wordt verlengd.

"Kruiswijk is een van de spelers die wij volgen. Hij komt voor op ons schaduwlijstje," zei NAC-trainer Robert Maaskant tegen BN/De Stem. In het verleden speelde Kruiswijk tien jaar voor FC Groningen waar hij de jeugdopleiding doorliep.

Van der Laan: vrijheid bij keuze namen Marokkanen

Een Marokkaan die naar Nederland komt om daar een toekomst op te bouwen, moet niet met een been in Marokko blijven staan. Obstakels als het niet hebben van volledige vrijheid bij de namenkeuze en problemen met overmakingen moeten daarom uit de weg worden geruimd. Dat heeft minister voor Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) tijdens een bezoek aan Marokko gezegd tegen zijn Marokkaanse ambtgenoot Amoer.

Volgens Van der Laan moeten ouders bij het geven van een voornaam aan hun kind juist omdat zij geen afstand kunnen doen van de Marokkaanse nationaliteit de volledige keuzevrijheid hebben. Nu moeten ouders bij het Marokkaanse consulaat een naam opgeven met een Marokkaans karakter, anders wordt het niet ingeschreven en krijgt het kind geen identiteitskaart. Amoer ontkent volgens het ministerie van Van der Laan echter het bestaan van het probleem.

Daarnaast heeft Van der Laan aangegeven dat het niet zo kan zijn dat Marokkaanse Nederlanders in Nederland wel geld kunnen overmaken naar familie en bedrijven in Marokko, maar dat het uitvoeren van geld uit Marokko naar Nederland op grote problemen stuit. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het ontvangen van erfenissen van familie in Marokko. Amoer zou dit standpunt onderschrijven.

Vrijheid bij keuze namen Marokkanen (foto: FOK!)

Man komt om in moeras

Een 38-jarige man uit Zuidveen is om het leven gekomen in een moerasgebied bij Giethoorn, nadat hij met zijn been vast was komen te zitten. Het lichaam van de man werd vanmiddag gevonden, meldt een woordvoerder van de politie.

De auto van de man werd vanmorgen aangetroffen bij het natuurgebied De Auken bij Giethoorn. Vermoedelijk had hij een eenzijdig ongeval gehad, waarbij hij met zijn auto in een sloot was beland.

De man is vervolgens het moerasgebied ingelopen, vermoedelijk om hulp te gaan halen of om naar huis te gaan. Hij kwam echter vast te zitten met zijn been en is vervolgens door onderkoeling overleden. De politie sluit een misdrijf uit.

Michelin gepolst over terugkeer in F1

De FIA is in gesprek met bandenfabrikant Michelin over een terugkeer in de Formule 1. De huidige leverancier Bridgestone heeft aangegeven de sport eind dit jaar te gaan verlaten. Daarom is de autosportbond op zoek naar een leverancier die de Japanners wil vervangen. Daarbij is ook de interesse getoond in Michelin dat eind 2006 de F1 verliet.

Destijds werd de regel van kracht dat er slechts één bandenleverancier in de sport toegestaan is. Het Franse merk heeft wel oren naar een terugkeer, maar stelt volgens Jean-Dominique Senard wel voorwaarden. Zo moeten de bandenregels veranderd worden, zodat ze bij kunnen dragen aan brandstofbesparing en CO2-reductie. De FIA wilde hierop niet reageren.

Rogge: Dood werpt schaduw over Spelen

Het dodelijke ongeluk eerder vandaag op de rodelbaan werpt een schaduw over de Olympische Spelen. Dit is de eerste reactie van IOC voorzitter Jacques Rogge op een ingelaste persconferentie.

"De hele olympische familie is verslagen door deze tragedie, die zondermeer een schaduw werpt over deze Winterspelen. We hebben een fataal ongeluk van jonge atleet die heel zijn leven heeft getraind voor de Olympische Spelen en nu dood is. Ik heb er geen woorden voor."

De Georgiër Nodar Kumaritashv kwam om het leven nadat hij met een snelheid van bijna 150 kilometer per uur uit de rodelbaan vloog. Het is nog niet duidelijk of de openingsceremonie komende nacht zal worden aangepast. Ook is nog niet bekend of de Georgische ploeg in Vancouver blijft.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - NAC Breda

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen N.E.C. Nijmegen en NAC Breda. Hieronder vind je de uitslag.

 

N.E.C. Nijmegen

4 - 2

NAC Breda

 18' Nuytinck
 35' Nuytinck
 57' Radomski
 59' Pothuizen
   25' Snoyl
 28' Lurling
 
 Gele kaart: Sarpong, (N.E.C. Nijmegen), Snoyl, Schilder, Lurling, (NAC Breda)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.200
Arbiter: v. Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Wellenberg
Pothuizen
Zomer
Nuytinck
Sibum
Sarpong
Radomski
Burgzorg
Vleminckx (Worm/78)
Fejzullahu
  Ten Rouwelaar
Fehér
Penders
Kwakman
Snoyl
De Graaf
Gilissen (Kolkka/71)
Schilder
Lurling (Cairo/ 86)
Amoah
Gorter (Reuser/86)

Bos tevreden na Qatar

Theo Bos kon zich twee keer mengen tijdens de sprints in de door Wouter Mol gewonnen Ronde van Qatar afgelopen week. In beide gevallen werd de voormalig baantopper vierde, wat Bos een goed gevoel opleverde.

"Ik wilde graag een paar keer meesprinten met deze grote jongens," aldus Bos tegen de Telegraaf. "Daar ben ik in geslaagd. In de laatste rit was dat ook de bedoeling, maar ik zat op drie kilometer van de meet te ver van achteren. Ik kwam nog wel terug, maar het bleek dat ik te veel energie had verspeeld."

Bos werd uiteindelijk 39e in de laatste rit naar Doha. Verder vond de renner van Cervélo dat de samenwerking binnen het team nog wel beter kan. "Heinrich Haussler was eigenlijk onze eerste man in de sprint. In de vierde en de vijfde rit, waarin ik als vierde over de streep kwam, verloor Heinrich het contact. Voor mij is het allemaal nieuw. Ook daarin moeten we nog op elkaar ingespeeld raken. Zoals ik ook misschien voor mezelf het juiste moment moet vinden om aan te gaan. Nu was ik twee keer te vroeg in de sprint. Maar ik heb deze week heel veel geleerd."

Kramer: "Ik ging van slechtste scenario uit"

Sven kramer trof het vandaag niet bij de loting voor de olympische vijf kilometer, die morgen zal worden verreden. De Fries moet als eerste van de favorieten van start, maar hij heeft zich hier al op ingesteld.

"Ik had me vooraf al ingesteld op het slechtste scenario, waarin alle concurrenten na mij zouden komen. Dat is uitgekomen," aldus Kramer. "Maar of ik nou in het begin of aan het einde rijd, ik moet sowieso twaalf rondjes alles uit de kast halen. Dit moet de beste race van mijn leven worden", zo relativeerde hij de loting.

IFAB praat over camera's op doellijn

Het International Football Association Board (IFAB) heeft het plaatsen van camera's op de doellijn op de agenda gezet. De bond werd in 1886 opgericht om spelregels in het voetbal te bepalen. In het bestuur zitten leden van de voetbalbonden uit Engeland, Schotland, Wales en Ierland en wereldvoetbalbond FIFA.

Uit de vandaag gepresenteerde agenda van de jaarvergadering blijkt dat op 6 maart onder meer de rol van de vierde official, de extra scheidsrechters in de Europa League en de camera's op de doellijn ter sprake komen. Daarnaast wil de Schotse bond dat het behandelen van een geblesseerde speler op het veld weer wordt toegestaan mits deze door een tegenstander geraakt werd. Nu wordt getracht de betrokken speler zo snel mogelijk buiten de lijnen te krijgen.

Interview: Steffen & Flip (New Kids)

Volgt z.s.m.Het is een frisse middag in Amsterdam. De deuren van het Backstage Hotel staan open en na betreding word ik doorgewezen naar het cafégedeelte. Twee kleine deuren zwaaien naar binnen open en een nostalgisch café groet me. In het midden van het zaaltje staat een grote tafel met meerdere stoelen, met Steffen Haars en Flip van der Kuil aan de ene kant. Na nog enige tijd wachten totdat de interviewers van Playboy Magazine klaar zijn met de ondervraging, neem ik plaats. Steffen heeft op zijn rechterarm een grote tatoeage met daarop in zeer stilistische letters ‘Maaskantenaar' staan. "Ja, maar die had ik al voor de show hoor. Tim trouwens ook, maar hij heeft hem weg laten werken door de grime. Hij blijft mij er ook mee plagen omdat hij de eerste was met die tatoeage".

 

Flip en Steffen

Kemkers: "Het is maar een loting"

Gerard Kemkers reageert nuchter op de zware loting van zijn pupil Sven Kramer. "Een loting is maar een loting," aldus Kemkers. Kramer lootte behoorlijk ongunstig. De Nederlandse topfavoriet voor de 5 kilometer moet het al vroeg tijdens de 5 kilomter laten zien tegen Shani Davis.

"Het is echter geen vanzelfsprekendheid dat de winnaar in een van de laatste ritten zit," doelde de trainer van de TVM ploeg op de eerdere medailles van Ireen Wüst en Marianne Timmer die eveneens vroeg in het schema zaten.

FIS: "Vijf langlaufers op WADA-lijst"

Volgens de internationale skifederatie FIS staan er op de dopinglijst die de World Anti-Doping Agency (WADA) heeft gepubliceerd vijf langlaufers. Het zou gaan om al lang bekende gevallen. Op de gehele lijst van dopingzondaars staan dertig namen.

Julia Tchepalova, Jevgeni Dementiev, Nina Risina en Natalja Matveyeva zijn inmiddels geschorst voor het gebruik van bloeddoping. Onlangs werd bekend dat Alena Sidko zich bij dit rijtje voegt. De winnares van brons bij de Spelen van 2006 werd betrapt op het gebruik van EPO.

Italiaan wint WPP met foto Iran

De Italiaanse freelance fotograaf Pietro Masturzo heeft met een foto van de onrust in Iran rond de presidentsverkiezingen World Press Photo 2009 gewonnen. De foto toont een aantal vrouwen op een dakterras die het uitschreeuwen van woede. Volgens de jury roept de foto, die werd gebruikt door RAI-televisie en het tijdschrift Loop, de sfeer van het moment, van spanning en emotie, op.

Er vielen dit jaar veel Nederlandse fotografen in de prijzen. In de categorie portretten gingen prijzen naar Pieter Ten Hoopen, Roderik Henderson, Annie van Gemert en Willeke Duijvekam. Een foto van Ten Hoopen in de categorie dagelijks leven kreeg een eervolle vermelding. In de categorie kunst en entertainment ging een prijs naar Kees van de Veen van het Dagblad van het Noorden. Voorts kreeg Robin Utrecht van het ANP een eervolle vermelding, voor zijn foto van Koninginnedag in Apeldoorn.

Italiaan wint WPP met foto Iran

[X10] Case Zero wordt stand alone

De proloog op Dead Rising 2, Case Zero, zal speelbaar zijn zonder de game Dead Rising 2 zelf eerst te moeten kopen. De door Microsoft gebruikte term add-on is volgens Blue Castle Games dan ook verkeerd gebruikt.

Case Zero zal het verhaal tussen Dead Rising 1 en Dead Rising 2 vertellen.

De proloog zal de gamers een goed beeld geven van hoe de uiteindelijke game zal spelen.  In dit opzicht lijkt het inderdaad op een demo, maar de developpers voegden toe dat de proloog niet een deel is van de full game, maar unieke content bevat. Dus ook al lijkt het op een demo, het is iets compleet anders, "It's a unique experience."

Overigens is bekend dat de proloog natuurlijk niet gratis zal zijn. Het zal sowieso uitkomen voor Dead Rising 2 waarvan de release op 3 september is gepland.
Deadrising case zero

Dementieva naar halve finale Parijs

Jelena Dementieva heeft zich bij het WTA-toernooi in Parijs voor de halve eindstrijd geplaatst. De als eerste geplaatste Russin versloeg Andrea Petkovic met 3-6, 6-4 en 6-2.

Vanaf het begin van de partij kende Dementieva problemen met haar eerste service. Hierdoor won de Duitse de eerste set. In de tweede set pakte Petkovic al snel een break voorsprong maar de Russin sloeg vervolgens terug op haar eerste breakpoint van de partij. In het vervolg kende Dementieva weinig problemen meer.  

Kramer tegen Davis op 5km

De loting voor de 5.000 meter bij het schaatsen is zojuist verricht. Het eerste schaatsevenement van de Olympische spelen, die vannacht zal worden geopend, vindt morgen vanaf 21.00 uur plaats. De absolute favoriet voor het goud is Sven Kramer. Kramer mag het in de opnemen tegen Shany Davis uit de Verenigde Staten.

Naast Sven Kramer komt ook Jan Blokhuijsen in actie. De talentvolle Nederlander neemt het op tegen de Zweed Johan Röjler. Bob de Jong treft de Koreaan Seung-Hoo Lee. Ivan Skobrev zal het opnemen tegen Enrico Fabris. Håvard Bøkko zal het in de laatste rit moeten opnemen tegen Chad Hedrick. 

Topfavoriet Sven Kramer staat dus een behoorlijke kluif te wachten om als eerste favoriet een tijd neer te zetten. Morgen vanaf 21.00 uur zullen we zien of Neerlands beste schaatser de hooggespannen verwachtingen kan waarmaken.

[Upd] Dode bij zwaar ongeval op rodelbaan

Tijdens een training voor de olympische rodelwedstrijden is Nodar Kumaritashvili ernstig gewond geraakt. De Georgiër vloog uit de bocht nadat hij de controle over zijn rodel verloor. Daarbij zou hij tegen een stalen paal zijn beland.  

Er is weinig duidelijk over hoe zijn toestand momenteel is. Het enige wat zeker is is dat Kumaritashvili ter plekke moest worden gereanimeerd.

Gisteren vond er ook een zwaar ongeval plaats op de rodelbaan. Na een zware val was de Roemeense Violeta Stramaturaru enige tijd buiten bewustzijn.     

Update 21:05 uur

Er wordt gevreesd voor het leven van de 21-jarige Georgiër. De organisatie heeft in het Whistler Sliding Centre per direct de trainingen stilgelegd. Ook de televisieschermen in het stadion en in de fanzones gingen onmiddellijk op zwart.

Update 21:10 uur

The Toronto Sun meldt dat hij overleden zou zijn. Er is echter nog geen bevestiging van de organisatie

Update 21:20 uur

Kumaritashvili werd, nadat hij op de rodelbaan was gereanimeerd, in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij niet lang daarna aan zijn verwondingen.

Schlierenzauer springt het verste bij kwalificatie

De Olympische Spelen gaan vannacht pas officieel van start, maar de schansspringers hebben al een kwalificatie achter de rug. Op de normale schans was het de Oostenrijker Gregor Schlierenzauer die het verst sprong.

Schlierenzauer kwam tot een afstand van 107 meter en bleef daarmee Michael Uhrmann en Michael Neumayer voor. Morgen strijden de beste vijftig springers om de eerste gouden plak van deze Winterspelen.

Popcap: iPad tilt games naar hoger niveau

In een interview van Eurogamer doet John Vechey, mede-oprichter van PopCap Games, een aantal opvallende uitspraken over Apple's nieuwe iPad.

Volgens hem zal de iPad games naar een hoger niveau tillen. 'Maar pas na drie jaar, als het ook met nieuwe hardware is uitgerust.' Hij wijst naar de vooruitgang die zowel de iPod als de iPhone hebben gemaakt op dat gebied. 'Ik denk dat het ontzettend succesvol zal worden. En het is het ideale spelcomputertje voor een 10-jarige. Het (handheld) gamen zal gaan veranderen. Samen met een aantrekkelijke online verkoopstructuur bereikt het meer mensen omdat het kopen van games zo makkelijk gaat.' Aldus Vechey.

PopCap Games, beroemd om games als Bejeweled en Peggle, zal volgens Vechey ook games voor de iPad uit gaan brengen. 'Ik denk van wel. Ik zou dolgraag Plants vs. Zombies erop spelen. Het voelt gewoon goed.' Ook vindt hij dat Real-Time Strategy een uitstekende kandidaat is voor de iPad. Hoe ze gaan concurreren met hun huidige iPhone releases weet hij echter nog niet. 'We zijn daar nog mee bezig. Met de iPhone hebben we touch controls gebruikt. Met de iPad hebben we dat al, dus is er nu meer ruimte om de interface aan te passen.' Hij gelooft dat kleine extraatjes voor de iPadgames al genoeg zal zijn om dit verschil kracht bij te zetten.

 

Popcap games

Man wil wegvliegen na afhakken eigen piemel

Een Thaise man heeft eind januari laten zien wel heel koelbloedig te zijn. De man hakte op een vliegveld zijn jongeheer eraf en stapte vervolgens doodleuk in het vliegtuig.

De 24-jarige Ekphala Ploykaew uit Thailand stond 's ochtends vroeg op het vliegveld van Hongkong op zijn vlucht te wachten toen hij ineens zin kreeg zichzelf te helpen. Hij sneakte via de achterdeur een eettent binnen, jatte daar een mes en ging naar de wc.

Een uur later schakelde een schoonmaker de beveiliging in omdat hij een enorme plas bloed had aangetroffen op het herentoilet. Het zoeken naar een man met bebloede kleren duurde echter niet lang.

Ploykaew bleek inmiddels aan boord te zijn van het vliegtuig. Ondanks de enorme bloedvlek in zijn broek en een missend lid deed hij of er niets was gebeurd. De Thai is opgepakt en moet veertien dagen zitten wegens diefstal van een mes.

Vrouw gewond bij explosie na gaslek

Een vrouw is vanmiddag gewond geraakt bij een explosie die vermoedelijk ontstond door een gaslekkage in Enschede. Vanwege het gaslek werden 118 woningen ontruimd. Het afgezette gebied is inmiddels weer vrijgegeven, meldt de brandweer.

De brandweer constateerde het gaslek vandaag rond 15.30 uur aan de Mozartlaan na de explosie en nadat een buurtbewoonster meldde gas te hebben geroken. De oorzaak van het gaslek is nog onbekend. De 118 woningen tussen de Mozartlaan en de Deurningerstraat werden vervolgens ontruimd.

Energiemaatschappij Enexis heeft de druk van de betreffende gasleiding gehaald. De leiding wordt zo snel mogelijk gerepareerd, meldt de brandweer. Uit metingen bleek dat in het riool gas terecht was gekomen. De brandweer heeft het riool geventileerd, waarna weer sprake was van een veilige situatie.

De geëvacueerde bewoners werden opgevangen in een buurtcentrum aan de IJsstraat. Hier gingen 35 bewoners naartoe. De rest ging naar familie of vrienden. Rond 19.30 uur mochten ze weer terug naar huis.

De bewoonster die gewond raakte bij de explosie is naar een ziekenhuis gebracht. Ze liep tweedegraads brandwonden op aan haar gezicht. Zij mocht het ziekenhuis vanavond weer verlaten.

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 6

Wekelijks zullen twee reviewers hun visie geven op de identiteit van de Mol. Voor de mensen die het programma niet kennen, in Wie is de Mol? reizen negen Nederlanders naar het buitenland om de tiende persoon, de saboteur, te ontmaskeren. MrManiak en Beaudelaire geven wekelijks hun visie en gaan op het spoor van De Mol. MrManiak gaat op zoek naar de beste (en opmerkelijkste) theorieën over de Mol en Beaudelaire legt de afgelopen aflevering onder de loep. 

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5

KNVB: Meer voetbalclubs in gevarenzone

De KNVB verwacht dat de komende maanden drie tot vier clubs in categorie I van het licentiesysteem moeten worden geplaatst. Dat is de gevarenzone van het betaalde voetbal.

Deze clubs krijgen onder meer verscherpt financieel toezicht en dienen binnen drie jaar de financiële huishouding weer op orde te hebben. Lukt dat niet, dan trekt de KNVB de licentie in. Ron Francis, manager stafdienst van de KNVB, zei vandaag in Nijmegen dat momenteel "een stuk of tien clubs" zich in categorie I bevinden.

De KNVB mag nu nog niet de namen van de bedreigde clubs in de publiciteit brengen. Dit jaar komt daarin verandering. "Ik denk dat we in maart op veertien clubs in categorie I zitten", gaf Francis aan. De uitbreiding van de risicogroep is deels een gevolg van de verscherpte regelgeving die begin dit jaar van kracht is geworde,n

Om een proflicentie te behouden, moet een club bijvoorbeeld een minimum aantal contractspelers in dienst hebben. Ook worden er hogere eisen gesteld aan de solvabiliteit en de begrotingsdiscipline van een profclub.

Murray meldt zich af voor Marseille

Andy Murray zal volgende week niet aan de start van het ATP-toernooi in Marseille verschijnen. De huidige nummer drie van de wereld heeft op zijn website aangegeven rust te willen houden als voorbereiding op de rest van het seizoen.

Het is voor de organisatie de tweede domper vandaag, eerder meldde ook de Argentijn Juan Martin Del Potro af met een polsblessure. De eniVoor het toernooi in Marseille is de afmelding vge toptienspelers die wel aanwezig zullen zijn zijn de Zweed Robin Söderling en de Franse titelverdediger Jo-Wilfried Tsonga.

Murray's laatste wedstrijd was bijna twee weken geleden. Hij speelde toen in de Australian Open finale tegen Roger Federer.

Fakkelloop omgeleid wegens protesten

De olympische fakkeltocht voor de Winterspelen van 2010 in Vancouver is vandaag omgeleid in de Canadese stad wegens protesten. Dat meldden Canadese media.

Ruim 150 tegenstanders van het miljarden kostende sportevenement in de probleembuurt Downtown Eastside wilden het einde van de fakkeltocht verstoren en moesten door de politie worden tegengehouden. De route van de lopers met de olympische fakkel werd daarop aangepast.

De estafette met de fakkel door Canada begon eind oktober. Sindsdien hebben meer dan 12.000 lopers een afstand van in totaal 45.000 kilometer afgelegd met de toorts, waarmee later vandaag het olympische vuur voor het begin van de Spelen wordt ontstoken.

De komst van Arnold Schwarzenegger, die vandaag ook een stuk mocht lopen met de olympische vlam, zorgde voor hectische taferelen. Talloze fans van de voormalige bodybuilder, ex-acteur en gouverneur van Californië verdrongen elkaar om een glimp van hem op te vangen, waardoor een aantal mensen onwel werd.

Lotus presenteert eerste F1-bolide

Het Formule 1-team Lotus F1 presenteerde vandaag haar eerste bolide in Londen. De T127 is de tweede bolide van een nieuwe renstal die gepresenteerd wordt. Virgin Racing ging het Maleisische team al voor. De nieuwe auto doet met de groen en gele kleuren oude tijden herleven, maar de eigenaren achter de befaamde naam zijn anderen dan in het roemruchte verleden.

Lotus had een maand minder om op de Formule 1-grid te verschijnen en teambaas Tony Fernandes is trots op de geleverde prestatie van het Maleisische team. "We hebben nu twee belangrijke mijlpalen gehaald: de inschrijving bevestigen en het onthullen van de auto, maar nu pas start het echte werk. Nu gaan we ons richten op het testen en het seizoen dat voor ons ligt. Ik ben er van overtuigd dat we op elk vlak onze verwachtingen gaan overtreffen en dat doen we met behulp van de fanschare die nog elke dag groeit sinds we afgelopen september de terugkeer van Lotus Racing bekendmaakten."

Lotus T127
Lotus T127
Lotus T127
Lotus T127
Lotus T127

Boateng vecht schorsing van drie duels met succes aan

George Boateng heeft succes geboekt bij de tuchtcommissie van de Engelse voetbalbond (FA). De Nederlandse middenvelder werd een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden opgelegd, nadat hij afgelopen woensdag uit het veld werd gestuurd tijdens het duel met Blackburn Rovers

Boateng zou een elleboogstoot aan Morten Gamst Pedersen hebben uitgedeeld. Daarop kreeg de spelverdeler een fikse schorsing aan zijn broek, maar de tuchtcommissie was een andere mening dan de scheidsrechter toegedaan; de FA sprak Boateng vrij.

Boatengs werkgever Hull City heeft 24 punten bij elkaar gesprokkeld tot nu toe en moet alle zeilen bij zetten om in de Premier League te blijven. Boateng is dit seizoen geen vaste waarde voor The Tigers.

Eredivisie duikt diep in het rood

De eredivisie is in het seizoen 2008-2009 diep in het rood gedoken. De achttien clubs kwamen gezamenlijk uit op een negatief netto resultaat van 31 miljoen euro. Dat is vanavond in Nijmegen door de KNVB bekendgemaakt.

Slechts acht clubs sloten het vorige seizoen in de plus af. De KNVB liet de namen van de winstgevende clubs in het midden. Van Feyenoord is bekend dat de Rotterdamse club de voorgaande jaargang heeft afgesloten met een recordverlies van 16,9 miljoen euro. In het seizoen 2007-2008 was het netto eindsaldo in de eredivisie nog zeer positief: 64,2 miljoen euro. Toen waren er nog maar drie eredivisieclubs die in het rood eindigden. Ook in de twee seizoenen ervoor viel het eindresultaat in de eredivisie nog positief uit, maar lang niet zo hoog als in het seizoen 2007-2008.

In de drie seizoenen tussen 2005 en 2008 kwam de eredivisie nog uit op een totaalbedrag van 78 miljoen in de plus. Volgens de KNVB zijn in het seizoen 2008-2009 de eerste gevolgen van de recessie goed zichtbaar. Een belangrijke verklaring voor het sterk verslechterde resultaat is de stagnatie op de transfermarkt. In vergelijking met het seizoen ervoor deed zich een afname van 60 miljoen euro voor.

De KNVB doet sinds drie jaar onderzoek naar de financiële resultaten van de clubs in de eredivisie. "Over de afgelopen vier jaar gezien, staat de eredivisie nog steeds boven de nul", liet KNVB-manager Ron Francis weten. "Daarom is het ook niet zo erg om een keer flink in de min te eindigen. Profclubs hebben immers geen winstdoelstelling. Maar de economische recessie werkt in het huidige seizoen natuurlijk wel in alle hevigheid door. Daarom is het de hoogste tijd om maatregelen te nemen."

De eredivisieclubs bereikten gisteren tijdens een vergadering in Oosterbeek al een akkoord over een plan van aanpak om de grote financiële problemen te bestrijden. "Daarbij zijn kostenbesparingen van groot belang", lichtte Francis toe. "Vooral de salarissen moeten omlaag. Niet alleen van de spelers, maar ook van trainers, directieleden en overig personeel. Dat is de grootste kostenpost voor een betaaldvoetbalorganisatie." Ook komt er op korte termijn een werkgroep die strengere (financiële) regels moet gaan opstellen voor clubs die een licentie willen hebben en houden voor het betaalde voetbal. "Daarbij zal onder meer aan de orde komen of er een maximaal percentage van de begroting of van de omzet moet worden vastgesteld dat een club aan salarissen mag besteden", gaf Francis aan. "We zijn het bij de KNVB beu dat het betaalde voetbal in Nederland steeds in één adem wordt genoemd met financiële problemen. Daar willen we nu een einde aan gaan maken."

Overgang Willem II-speler Veloso naar Cluj ketst af

Leonardo Veloso leek af te stevenen op een contract bij CFR Cluj, maar de Roemenen hebben besloten niet met de Braziliaan van Willem II in zee te gaan.

Veloso werkte de afgelopen tijd een proefperiode af bij CFR Cluj. Volgens het Brabants Dagblad stuurde de club hem vrijdag echter terug naar Tilburg. Veloso heeft bij Willem II geen toekomst meer en mag vertrekken.

Vrijdag zat Veloso rond de tafel met Cluj, maar zijn financiële eisen waren de Roemeense club te gortig. De verdediger kreeg derhalve geen speeltijd in een vriendschappelijk duel. Eerder kwam hij om dezelfde reden ook al niet tot een akkoord met Dinamo Boekarest.

Veloso mag vanwege zijn hoge salaris Willem II verlaten. Volgens het Brabants Dagblad zou Palmeiras belangstelling hebben voor de 22-jarige Braziliaan. Veloso is momenteel bezig aan zijn derde seizoen bij Willem II. In totaal kwam hij in 41 competitieduels in actie voor de Tricolores.

Zeldzame sneeuw in het zuiden van VS

Het diepe zuiden van de Verenigde Staten is vandaag getroffen door een sneeuwstorm die het gebied met een laag sneeuw bedekte, een zeldzaamheid in dit deel van de VS. Sommige plaatsen in het zuiden hadden al meer dan tien jaar geen sneeuw gehad.

Van Texas tot het noorden van Florida en langs de kusten van Georgia en South Carolina viel sneeuw. Dallas maakte de witste winter sinds 32 jaar mee: er viel dertig centimeter sneeuw. De sneeuwstorm veroorzaakte ruim tweehonderd verkeersongelukken en zorgde voor stroomstoringen bij duizenden mensen. Honderden vluchten werden geannuleerd.

Hoewel de sneeuwlaag niet zo groot was als in bijvoorbeeld Washington, was het effect minstens zo verlammend. De zuidelijke staten hebben niet het materiaal om de sneeuw te lijf te gaan. De verwachting van 2,5 centimeter sneeuw was dan ook voldoende om tientallen scholen in Noord-Florida, Georgia en delen van Alabama te sluiten.

Elia wederom last van enkel

Eljero Elia is morgen niet inzetbaar in de competitiewedstrijd van HSV tegen VfB Stuttgart. De aanvaller heeft wederom last van zijn enkel gekregen.

Eind november raakte Elia geblesseerd aan de enkel. Aanvankelijk leek de kwetsuur mee te vallen, maar hij bleef toch last houden van het gewricht. Nader onderzoek in december wees uit dat er een klein scheurtje in het bot zat waarna de voet van Elia in het gips werd gezet. Eind vorige maand maakte de aanvaller zijn rentree bij HSV.

Kim Holland start eigen pornozender

Wie bereid is ervoor te betalen, heeft er straks een pornozender bij. Niemand minder dan pornoster Kim Holland komt volgende maand met haar eigen pornokanaal.

Volgens de vrouw die maar liefst twee vuisten vaginaal bij haarzelf kan inbrengen is Nederland alle Amerikaanse porno beu. Met een Nederlandse pornozender heeft ze dan ook een gat in de markt aangeboord, zo denkt de ex-jehova zelf. Op haar pornokanaal zullen dan ook louter Hollandse meisjes en knullen te zien zijn.

Voor Kims zender, met de veelzeggende naam 'Meiden van Holland' (MvH), zijn al diverse seksscènes opgenomen in onder andere het Nationale museum ‘De Zaanse Schans’ in Zaandam, een trein en een bekend voetbalstadion. De pornozender is een soort Kerkenpad van de porno, al spreekt de pornoster zelf liever van 'toeristische routes, maar dan niet zoals die van de ANWB'.

Gratis tip voor Kim: Seks in de keuken (NSFW)

Sonic and Knuckles in de wekelijkse Nintendo Downloads

Net zoals bijna elke week zijn Nintendo's digitale winkels deze week gevuld met nieuwe games. Lees snel hieronder wat voor leuks er bij is gekomen!

Virtual Console

De Virtual Console heeft slechts één titel gekregen. Echter wordt het al snel goedgemaakt als je erachter komt dat het om Sonic and Knuckles gaat. De game werkt net zoals vroeger. Je kunt dus het normale spel spelen of je kunt, als je één van de volgende games hebt gekocht, er extra content en bonussen mee vrijspelen in Sonic 1, 2 of 3! Sonic and Knuckles kost 800 Nintendo Points.

 

WiiWare

WiiWare heeft twee titels gekregen. Konami's Frogger Returns is een remake van de klassieker Frogger in een nieuw grafisch jasje. Naast de oude gameplay bevat hij ook nog nieuwe levels en mulitplayer-modi. Frogger Returns kost 500 Nintendo Points. Naast deze game kregen we ook nog de fighter Overturn: Mecha Wars. Hierin moet je als robot andere robots in een arena verslaan. De game heeft ook nog eens online-multiplayer, dus misschien is het wel wat voor jou. Overturn: Mecha Wars kost 800 Nintendo Points.

DSiWare

De laatste digitale winkel heeft vier titels gekregen. Twee daarvan kennen we echter al, ze komen namelijk uit de DS-game Electroplankton. Rec-Rec en Lumiloop zijn stukken uit de game die per stuk voor 200 Nintendo Points worden verkocht. Sudoku 4Pockets is de derde titel die vanaf nu wordt verkocht via DSiWare. Het is een Sudoku-game, zonder speciale toevoegingen of iets dergelijks. Ouderwets puzzelen dus. De game is voor 500 Nintendo Points te downloaden. De laatste game van vandaag is de Gameloft-game Let's Golf . Een vrij simpele golf-game met een kiddy-stijl. Hij is te downloaden voor 800 Nintendo Points.

Bouw in de rij voor deeltijd-ww

De bouw doet in toenemende mate een beroep op de deeltijd-ww. Dat laat een woordvoerder van minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) vandaag weten.

Aantallen wil hij niet noemen, maar sinds het begin van dit jaar is er een 'significante toename' van het aantal verzoeken dat op de mat ploft. Het betekent dat de bouwsector nu ook last begint te krijgen van de economische crisis.

Bouwbedrijven zijn er overigens nog wel op tijd bij. Tot 1 april kunnen bedrijven een beroep doen op de deeltijd-ww. Voordat Donner besluit de regeling te sluiten, laat hij een evaluatie uitvoeren.

De toename van het aantal aanvragen heeft overigens niets te maken met het koude winterweer. Vanwege de vorst liggen bouwprojecten al weken stil. "Dat er niet wordt gebouwd betekent niet dat er geen opdrachten zijn", licht de woordvoerder toe. Overigens kent de deeltijd-ww wel een 'vorstclausule', waar bedrijven aanspraak op kunnen maken als het vriest.

Startsein voor verdieping Westerschelde

Staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) heeft in Antwerpen het startsein gegeven voor het verdiepen van de Westerschelde. Bij de plechtigheid was ook de Vlaamse minister van Openbare Werken Hilde Crevits aanwezig.

De verdieping zorgde het afgelopen jaar voor een verkoeling van de relatie tussen Nederland en Vlaanderen, omdat het kabinet het niet eens kon worden over de ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder. Het onder water zetten van dat stuk land was nodig om de natuur die verloren ging bij de baggerwerkzaamheden te compenseren.

Zeeland voerde echter fel verzet tegen deze ontpoldering, waarna het kabinet besloot andere maatregelen te treffen; gekozen werd voor zogeheten buitendijks natuurherstel. Afgelopen zomer oordeelde de Raad van State echter dat deze maatregelen de natuur te weinig soelaas boden, en schortte de baggerwerkzaamheden op.

Wat volgde was een diplomatieke rel met Vlaanderen, dat onverkort vasthield aan de zogeheten Scheldeverdragen. In dit verdrag hebben beide landen het verdiepen van de Westerschelde -nodig om de haven van Antwerpen bereikbaar te houden voor grote zeeschepen- vastgelegd. Dit najaar haalde het kabinet echter bakzeil en werd alsnog besloten tot ontpolderen. De Raad van State oordeelde vorige maand dat de baggerwerkzaamheden kunnen worden gestart.

Nederlandse medaillewinnaars Vancouver 2010


Goud:
Schaatsen: Heren 5.000 meter (Sven Kramer)
Schaatsen: Heren 1.500 meter (Mark Tuitert)
Schaatsen: Dames 1.500 meter (Ireen Wüst)
Snowboarden: Dames Parallel Reuzenslalom (Nicolien Sauerbreij)

Zilver:
Schaatsen: Dames 1.000 meter (Annette Gerritsen)

Brons:
Schaatsen: Dames 1.000 meter (Laurine van Riessen)
Schaatsen: Heren 10.000 meter (Bob de Jong)
Schaatsen: Heren Achtervolgingsploeg

Man dumpt asbest op picknickplaatsen

Een 55-jarige man uit de gemeente Twenterand is opgepakt voor het dumpen van asbest en afval bij picknickplaatsen in onder meer de gemeente Hellendoorn. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt. De arrestatie vond vorige week dinsdag plaats.

De man wordt verdacht van 35 asbest- en afvaldumpingen bij picknickplaatsen in de gemeente Hellendoorn, Wierden, Ommen en Twenterand van 2007 tot en met vorig jaar. De zakken met asbest en afval waren aangetroffen door ambtenaren van de gemeenten Hellendoorn en Wierden.

De ambtenaren onderzochten elke dumping afzonderlijk, wat uiteindelijk leidde tot een bedrijfscontrole van onder meer de politie en gemeente bij de man. Bij deze controle werden meerdere overtredingen van de milieuwetgeving geconstateerd.

De man had drie schuren afgebroken en de asbestplaten die daarbij vrijkwamen zelf verwijderd en opgeslagen op zijn terrein. De losse asbestdelen dumpte hij in de wijde omgeving. De asbest had eigenlijk door een specialistisch bedrijf moeten worden verwijderd en afgevoerd. Ook verbrandde de man stelselmatig illegaal huishoudelijk- en bedrijfsafval op zijn terrein in een afvalverbrandingsinstallatie die hij had gemaakt.

De 55-jarige man heeft inmiddels een verklaring afgelegd. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

De kosten die de gemeenten hebben gemaakt voor het laten ophalen door een gespecialiseerd bedrijf van de gedumpte zakken worden in rekening gebracht bij de man. De asbest die nog op het terrein van de man aanwezig is, moet daarnaast op kosten van de man door een specialistisch bedrijf worden verwijderd.

Testdag Jerez 12 februari

Jaime Alguersuari heeft vandaag de snelste tijd neergezet tijdens een verregende testdag op Jerez. De Spanjaard zette vroeg in de ochtend toen het nog droog was zijn tijd neer en wat vervolgens niet meer te passeren. Pedro de la Rosa reed de tweede tijd, gevolgd door Adrian Sutil die zo'n zeven tienden langzamer was.

De dag kende opnieuw verscheidene rode vlaggen: De la Rosa en Sutil vielen beiden stil op de baan door technische problemen. Rubens Barrichello schatte de gladheid van de baan verkeerd in, waardoor de Braziliaan in een slip raakte. Hij kon echter niet verdergaan omdat hij zijn Williams af liet slaan.

Testdag 12-02-2010, Jerez

Pos Coureur Team Tijd Ronden
1 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 01:19.919 76
2 P. de la Rosa Sauber 01:20.736 58
3 A. Sutil Force India F1 01:21.428 48
4 F. Massa Ferrari 01:21.603 72
5 S. Vettel Red Bull 01:21.783 59
6 V. Petrov Renault 01:22.000 68
7 N. Rosberg Mercedes Grand Prix 01:22.820 53
8 R. Barrichello Williams 01:23.217 120
9 L. Hamilton McLaren 01:23.985 68
10 L. Di Grassi Virgin Racing 01:37.107 8

Medaillespiegel Vancouver 2010


Medaillespiegel Vancouver:

PlaatsLandGoud
Zilver
Brons
Totaal
1 Canada147526
2 Duitsland1013730
3 Verenigde Staten9151337
4 Noorwegen98623
5 Zuid-Korea66214
6 Zwitserland6039
7 China52411
- Zweden52411
9 Oostenrijk46616
10 Nederland4138
11 Rusland35715
12 Frankrijk23611
13 Australië2103
14 Tsjechië2046
15 Polen1326
16 Italië1135
17 Wit-Rusland1113
- Slowakije1113
19 Verenigd Koninkrijk1001
20 Japan0325
21 Kroatië0213
- Slovenië0213
23 Letland0202
24 Finland0145
25 Estland0101
- Kazachstan0101

Vrouw ramt naaldhak in vriends hersens

In Engeland is op een bizarre wijze een relatie op de klippen gelopen. De 33-jarige vrouw in het gezelschap heeft haar 28-jarige vriend ernstig verwond na een avondje stappen. In de taxi op weg naar hun huis in Manchester trok ze een van haar pumps met stilettohakken uit en ramde de dunne hak prompt in de achterkant van zijn schedel.

De arme Gavin Taylor, die op de bijrijdersstoel van de taxi zat, schreeuwde het uit van de pijn toen de hak van zijn vriendin in zijn hersenen terechtkwam. Taylor werd zwaargewond afgevoerd naar een ziekenhuis, maar hier konden ze hem niet helpen. In een gespecialiseerd ziekenhuis in Leeds heeft men hem vervolgens aan zijn verwondingen behandeld.

Vriendin Stacey Hargreaves wordt nu aangeklaagd wegens het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, een vergrijp waar in het Verenigd Koninkrijk levenslang voor staat. Taylor is overigens ook geen lieverdje. Vier jaar geleden heeft hij zestien maanden gezeten voor zijn aandeel in de verdrinkingsdood van een alcoholist.

Spanje rolt prostitutiebende op

De Spaanse politie heeft negen mannen gearresteerd die worden beschuldigd van het tot prostitutie dwingen van Nigeriaanse vrouwen. Dat heeft de Catalaanse politie vandaag gezegd. De vrouwen werden door de mannen op de straten van Barcelona aan het werk gezet, nadat hen was verteld dat er een voodoo-vloek over hen was uitgesproken.

De vrouwen werden met valse beloftes over een nieuwe baan het land binnengesmokkeld en moesten in zes maanden tijd soms tot wel vijftigduizend euro afbetalen. De vrouwen geloofden in de voodoo-vloek en waren bang dat er vreselijke dingen met hen of hun familie zouden gebeuren als ze niet zwegen en de mensenhandelaren trouw bleven.

De negen arrestanten zijn allen Nigerianen en werden afgelopen dinsdag na een onderzoek van ruim negen maanden in de kraag gevat.

Spel: Balloon in a Wasteland

In Balloon in a Wasteland moet je zolang mogelijk zien te overleven. Je bent namelijk in de wildernis geland met je luchtballon en deze moet weer gemaakt worden. Helaas komen er steeds monsters op je pad. Schiet de monsters dood met de wapens. Maak een fort, plaats vallen en vergeet niet te slapen om je stamina bij te vullen! Met dank aan falcox voor de submit. Met dank aan falcox voor de submit

Kat takelt vrouwtje toe

Met de woorden "Hij heeft me aangevallen, de woning is vol met bloed!", heeft een bazin van een kater gisteren een noodoproep afgebroken bij de politie in het Duitse Zwickau. De agenten die dachten met een man met losse handjes te maken te hebben, rukten met zeven auto's uit, meldde de politie vandaag.

Het voorval speelde zich gisteravond af. De dolgedraaide kater met de naam Felix had zijn vrouwtje in het gezicht en haar benen gebeten en gekrabd. De 35-jarige bazin moest daarvoor in het ziekenhuis worden behandeld.

De kat van tweeënhalf jaar veranderde in het bijzijn van de agenten weer in een lief huisdier.

Kat takelt vrouwtje toe (foto: FOK!)

Sulejmani en Aissati weer in wedstrijdselectie

Miralem Sulejmani en Ismaïl Aissati zijn weer opgenomen in de wedstrijdselectie van Ajax-trainer Martin Jol. Beide spelers werden eerder gepasseerd omdat Jol niet tevreden was over de fysieke gesteldheid van de voetballers.

Voor de geblesseerden Eyong Enoh en Urby Emanuelson komt de wedstrijd nog te vroeg. Beide spelers zijn aan het herstellen van hamstringklachten. Ook Gabri is nog onzeker voor de wedstrijd van morgen tegen sc Heerenveen in het Abe Lenstra Stadion.

Mooie beelden in Halo: Reach ViDoc

Na verschillende aankondigingen over béta's en het niet gebruiken van Natal, vond ontwikkelaar Bungie dat het tijd werd om een lekker lange documentaire (ViDoc) over Halo: Reach uit te brengen. Er komen een hoop nieuwe beelden voorbij waaronder het aanpassen van je eigen SPARTAN, het grafische verschil tussen de oude en de nieuwe UNSC Marines, nieuw gecomponeerde muziek en grotere gevechten.

Halo: Reach zal zich afspelen op de planeet Reach voordat Halo: Combat Evolved zal plaatsvinden. Hij verschijnt 26 september voor de Xbox 360, maar men kan al in mei aan de slag gaan met de béta - als je Halo: ODST bezit, tenminste.

 

 

SSX in de maak?

In het laatste Official PlayStation Magazine kan men lezen dat er een nieuwe SSX in ontwikkeling is. De developer Criterion zou er mee bezig zijn. Meer details zijn er niet gegeven, ook niet op welk platform deze titel uit gaat komen.

Tot op heden is er nog maar één SSX titel uitgekomen op deze generatie consoles, namelijk SSX Blur voor de Wii. De PlayStation en Xbox bezitters hebben voor het laatst in 2005 een titel uit zien komen. Dat was SSX: On Tour. Vorig jaar september heeft Alain Tascan van EA Montreal gezegd dat ze de reeks weer nieuw leven in zou blazen als de markt er is.

Wat vinden jullie? Is de markt er al of is deze eigenlijk nooit weg geweest?

Realistische SSX

Zou het er zo uit komen te zien....

Mist wederom spelbreker voor skiërs

Wederom problemen voor de skiërs in hun voorbereiding op de olympische afdaling van morgen in Whistler. Vandaag wilden ze zich voorbereiden voor morgen, maar ze konden wederom de piste niet op wegens dikke mist.

De sessie van de vrouwen, voor wie de combinatie komende zondag op het programma staat, werd met twee uur uitgesteld. De organisatie hoopt dat het weer dan beter is. In tegenstelling tot de mannen, hebben de vrouwen nog geen volledige training afgewerkt. In de regels staat dat dat noodzakelijk is om de wedstrijd van komende zondag te laten doorgaan.

Jattende Belg gaat op z'n bek

Hoewel bijna iedereen de winter en de daarbij horende gladheid nu wel zo'n beetje zat is, heeft de kou ook zo zijn goede kanten. Zo wist de Antwerpse politie gisteren een dief in de kraag te vatten die was gevallen door de gladheid.

De 22-jarige Belg had gisteren met twee kornuiten enkele mobieltjes gestolen uit een winkel. Toen de beveiliging hen betrapte, ging het drietal er als een haas vandoor.

Een van hen had echter niet op de gladheid gerekend en ging onderuit. De jongeman kon door de beveiliger in bedwang worden gehouden tot de politie arriveerde om de knaap in te rekenen. De twee anderen zijn echter wel de dans ontsprongen en zijn vooralsnog voortvluchtig.

Karadzic vangt bot bij hof

Het is de voormalige president van de Serviërs in Bosnië, Radovan Karadzic, niet gelukt via een beroepsprocedure af te komen van een door het Joegoslavië-Tribunaal aangestelde Britse raadsman. De beroepskamer van het in Den Haag gevestigde hof heeft vandaag de argumenten die Karadzic daarvoor in stelling had gebracht, verworpen.

Karadzic wil zichzelf verdedigen, bijgestaan door zelfgekozen juristen. Daarnaast eist hij een langere voorbereidingstijd. Hij weigert anders naar de zitting te komen. De rechters hebben daarom in november een raadsman,de Brit Richard Harvey, benoemd die namens hem mag optreden.

Karadzic wordt beschuldigd van volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Hij werd in juli 2008 bij Belgrado gearresteerd. Het proces tegen de man die verantwoordelijk zou zijn voor de slachtingen bij het Bosnische plaatsje Srebrenica in 1995, begon 26 oktober.

Harvey heeft tot 1 maart om de zaak voor te bereiden. Het proces moet dan worden hervat.

Karadzic vangt bot bij hof (foto: FOK!)

Hamburg roept scholieren op sneeuw te ruimen

Hamburg heeft leerlingen in de Noord-Duitse stad opgeroepen mee te helpen bij het opruimen van sneeuw. Als ze op stoepen gaan strooien, is zelfs de uitval van een paar lesuren acceptabel, aldus een brief aan de scholen.

Meerdere schooldirecties en ouders reageerden afwijzend, meldden Duitse media vandaag. Volgens hen is het een zaak van de stad. De Hamburgse autoriteiten verdedigden de stap wegens het "acute gevaar voor de buurt".

Inmiddels zijn ook ruim veertig tuinmannen van kerkhoven te hulp geroepen in de strijd tegen de massa's sneeuw en ijs. Met name het noorden van Duitsland kampt met de gevolgen van het aanhoudende winterweer. Het openbaar leven is aanzienlijk beperkt. In het zuiden vonden talrijke ongevallen plaats door sneeuwval en gladheid.

Koffer met bijna miljoen aan misdaadgeld opgespoord

De Nationale Recherche heeft gisteren in Amsterdam een koffer met 996.400 euro contant misdaadgeld in beslag genomen. Een 43-jarige man is aangehouden, meldt het landelijk parket vandaag. De man reed met het geld door de hoofdstad.

Een dag eerder was in hetzelfde onderzoek naar witwassen van crimineel geld in Amsterdam al een 42-jarige vrouw aangehouden. Zij had 8,8 kilo cocaïne bij zich. De rechter-commissaris heeft besloten dat beide verdachten voor in ieder geval nog twee weken vast mogen blijven zitten.

Misdaadgeld opgespoord (foto: FOK!)

[WTT] Davydenko na stroeve start eenvoudig verder

Nikolay Davydenko heeft de halve finale bereikt van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam. De als tweede geplaatste Rus evrsloeg de Oostenrijker Jürgen Melzer met 6-3 en 6-2. 

Davydenko kende een stroeve start tegen Melzer. De Rus kwam in de eerste set op een 1-3 achterstand maar kwam daarna op stoom en trok de partij toch nog eenvoudig naar zich toe. In de halve eindstrijd treft Davydenko Robin Söderling die eerder vandaag Julien Benneteau versloeg.

[X10] Onbeperkt geweld in Fable III

Eén van de vernieuwingen in Fable III is het wegnemen van de HUD. De heer Molyneux is echter nog veel meer van plan. Zo vertelde hij tijdens de X10 het bloed en geweld niet te beperken. De geestelijke vader van Fable vindt dat er geen grenzen moeten zijn aan hoe 'evil' een speler wil zijn. De keuzes van de gamer zijn van invloed op het wapen. Slacht je onschuldige burgers af dan krijg je langzaam maar zeker een bloed-druipend zwaard.

De kans is groot dat Fable III een teen-rating misloopt. Dit is echter een bewuste keuze van de ontwikkelaar.

"Violence is part of the combat. We spent a long time thinking of the teen audience, and we decided [ensuring Fable III would be available to teens] was a very hard goal to aim for, if the game was to have any sense of freedom to it. It's very simple: We listened to the Fable community. We found the more evil players wanted more gore and the 'good' players didn't. They can make their own choices - and their weapon is aligned to that"

Het is volgens Molyneux moeilijk om het geweld aan banden te leggen, als je een gevoel van vrijheid wil creëren. 

Gemalen Friesland stilgelegd voor aangroei ijs

Een Fries waterschap heeft vandaag veel gemalen stilgelegd om te kijken of het natuurijs zo sneller dikker wordt en of daarmee de kans op schaatstoertochten wordt bevorderd. Dat heeft het Wetterskip Fryslân bekendgemaakt.

De test vindt plaats in de polders en Friese boezem, waar het afstromen en zo mogelijk het malen van overtollig water is gestopt. Voor de test is eerst het waterpeil zo laag mogelijk gebracht. Daardoor is er een buffer ontstaan die het waterschap de mogelijkheid geeft de test tot na het weekeinde uit te kunnen voeren.

Volgens dagelijks bestuurslid van het waterschap Aaltje Rispens is het voor de waterschapsmedewerkers een flinke klus om de gemalen stil te leggen. De helft van de gemalen is op afstand te bedienen, maar de andere helft wordt handmatig bediend. "Het is de enige mogelijkheid om het watersysteem zo goed en snel mogelijk tot stilstand te brengen."

Of een gemaal stilgelegd moet worden, wordt besloten in overleg met onder meer de Friesche IJsbond en de Vereniging De Friesche Elf Steden. Mocht het ijs door het stilleggen sneller aangroeien, dan gaat het waterschap dit in de toekomst mogelijk vaker doen bij vorst. "Toch is en blijft het resultaat voor het grootste deel afhankelijk van het winterweer", zegt Rispens.

Komt ie er dan toch nog?
Giet it oan?

Wederom dagzege Goetarovitsj in Ronde van de Middellandse Zee

De derde etappe in de Ronde van de Middellandse Zee is gewonnen door de Wit-Rus Jevgeni Goetarovitsj. De renner van Française Des Jeux was in Six Fours Le Brusc na 115 kilometer koersen de snelste in de massasprint. 

Goetarovitsj won woensdag ook al de eerste etappe en gisteren ging zijn ploeggenoot Jussi Veikkanen er vandoor met de dagzege. De Fin gaat ook aan de leiding in het algemeen klassement.

Zeldzame witte kauw in Oekraïne

Alle raven zijn zwart. Of dat nu zo stellig beweerd kan worden of niet, voor kauwen gaat het in ieder geval níet op. In het oosten van Oekraïne is een zeldzame witte kauw aangetroffen, die door zijn zwarte soortgenoten wordt vermeden.

De albino-vogel, Katja genaamd, werd opgemerkt door Alexander Moisejenko, een inwoner van Loetsk. Hij voert het dier brood vanuit het raam van zijn appartement. "Ze vliegt met de andere kauwen mee, maar blijft afzijdig. De zwarte kauwen stelen altijd voedsel en vliegen dan weg", zei hij.

Volgens ornithologen zijn er de afgelopen drie decennia in de hele wereld slechts vijftien bevestigde waarnemingen verricht van witte kauwen. Het is voor het eerst dat er een in Oekraïne is gezien.

Katja's lot lijkt op het lot van de kauw in een fabel van Aesopus. Die verfde zichzelf wit om niet op te vallen tussen de weldoorvoede duiven op het boerenerf. Toen hij werd ontmaskerd werd hij weggejaagd. Ook zijn kauwenkameraden herkenden hem niet meer en joegen hem weg.

Toch wordt Katja niet door iedere kauw vermeden. Eén kauw houdt haar gezelschap. "Ze is kleiner dan hij", zei Moisejenko. "Er zijn momenten dat hij haar voedsel brengt. Hij vliegt op van de grond en neemt het mee naar waar zij zit."

Voor een foto van een witte kauw: klik hier!

Agenten wachten met springen totdat auto zinkt

Vier agenten in Den Haag hebben gistermiddag even toegekeken nadat een 80-jarige automobilist het water aan de Beethovenlaan was ingereden. Ze besloten volgens de politie eerst op de brandweer te wachten. "We wagen niet ons leven als dat niet nodig is", licht een woordvoerder toe. De brandweer heeft speciale pakken voor dit soort situaties.

Toen de auto midden op het water begon te zinken, sprongen de agenten dan toch maar het water in. Met lifehammers sloegen ze de ruiten in. In de tussentijd was de brandweer alsnog aangekomen. De bestuurder werd door de brandweermannen op het droge gebracht.

Daar bleek dat hij te veel had gedronken. Zijn rijbewijs is ingenomen.

Voor foto's: klik hier!

Moslimpartij mikt op landelijke politiek

De Nederlandse Moslim Partij (NMP) wil in 2011 meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Dat heeft voorzitter Henny Kreeft vandaag laten weten. De partij doet op 3 maart mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in zeven steden, waaronder Almere en Rotterdam, de steden waar ook de PVV van Geert Wilders mikt op zetels.

Het belangrijkste doel van de NMP is de kloof tussen moslims en niet-moslims te dichten. De partij wil onder meer dat Marokkaanse jongeren worden gezien als Nederlandse jongeren. Daarnaast moet er een einde komen aan de discriminatie bij sollicitaties. Ook zouden er begraafplaatsen en verzorgingshuizen voor moslims moeten komen.

"Het hangt er wel van af hoe groot onze winst op 3 maart is", stelde Kreeft. "Maar als we in elke stad twee zetels halen, lijkt winst in de Tweede Kamer zeker haalbaar." De NMP deed in november al mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Venlo, maar haalde daar geen zetels.

[Upd] Nieuwe data afgelaste duels Jupiler League

Het weer in ons land blijft het programma in het betaald voetbal in de war schoppen. Voor vanavond zijn vijf duels in de Jupiler League afgelast.

Gisteren werd al bekend dat de wedstrijden RBC Roosendaal - Fortuna Sittard en FC Oss - Helmond Sport zijn afgelast omdat de veld in respectievelijk Roosendaal en Oss onbespeelbaar is. Vanmorgen werd bekend dat ook FC Dordrecht - FC Den Bosch, BV Veendam - FC Eindhoven en Excelsior tegen sc Cambuur vanavond niet doorgaan.

Update @ 17:05 uur

De KNVB heeft nieuwe data vastgesteld voor de vijf afgelaste wedstrijden. RBC Roosendaal - Fortuna Sittard, FC Oss - Helmond Sport en Excelsior tegen sc Cambuur worden nu gespeeld op maandag 22 februari.  FC Dordrecht - FC Den Bosch en BV Veendam - FC Eindhoven worden ingehaald op maandag 1 maart.

Alan Wake definitief niet naar PC

De geruchten deden al jaren de ronde, maar nu is het officieel: Alan Wake zal niet op de PC verschijnen. Microsoft liet in een verklaring weten dat het zich realiseerde dat Alan Wake het beste tot zijn recht komt op de XBOX 360.

"Sommige games passen meer bij de intimiteit van de PC, terwijl andere spellen het beste vanaf de bank gespeeld kunnen worden voor een grotere tv. We realiseerde ons dat Alan Wake het best ervaren kan worden op de XBOX 360 en dus hebben wij er een exclusieve XBOX 360 titel van gemaakt. Microsoft en Remedy hebben een lange geschiedenis in het maken van PC games, maar deze keuze is genomen om Alan Wake te maken voor het juiste platform", vertelde een woorvoerder van Microsoft aan CVG.

Best wel opmerkelijk, want Alan Wake is in de herfst van 2006 voor het eerst vertoond op een PC tijdens een Quad-Core demonstratie.

Gisteren werd al bekend dat Alan Wake op 18 mei zal uitkomen op de XBOX 360.

Alan Wake

 

 

Ortiz vervangt geschorste Schaars tegen Roda JC

Celso Ortiz maakt morgen zijn debuut in de basis bij AZ in de competitiewedstrijd tegen Roda JC. De middenvelder is de vervanger van de geschorste Stijn Schaars.

Vorige maand kwam Ortiz naar de landskampioen en hij maakte afgelopen zondag tegen Feyenoord zijn eerste speelminuten bij zijn nieuwe club. AZ-coach Dick Advocaat liet vandaag weten dat de Paraguyaan een goede indruk op de training heeft gemaakt. "Hij heeft een goed balgevoel, een goede touch. Of hij een taalprobleem heeft? Nou, daar heb ik wel over nagedacht. Het is wat dat betreft een voordeel dat Héctor Moreno achter hem staat,” aldus Advocaat. 

Otis Redding en meer in de Rock Band DLC van volgende week

Sinds Rock Band 2 uit is komt Harmonix elke week met extra liedjes die je tegen betaling kunt downloaden. Deze week staan er meerdere artiesten op het menu, zo komt de Amerikaanse soulzanger Otis Redding met 5 van zijn grootste hits, krijgen we The Chemical Brothers met het liedje Let Forever Be en kunnen wij genieten van de All Time Low, Alphabeat en de Brian Setzer Orchestra.

Otis Redding – “(Sittin’ On) The Dock of the Bay” +
Otis Redding – “Fa-Fa-Fa-Fa-Fa (Sad Song)” +
Otis Redding – “I’m Sick Y’all” +
Otis Redding – “I’ve Got Dreams to Remember” +
Otis Redding – “Love Man”
All Time Low – “Weightless”
Alphabeat –“Fascination” +
Brian Setzer Orchestra – “Stray Cat Strut” +
The Chemical Brothers – “Let Forever Be” +


De songs met een + erachter zijn over te zetten naar Lego Rock Band

De liedjes zijn beschikbaar vanaf dinsdag 16 februari voor de Wii en de Xbox 360 en vanaf donderdag 18 februari voor de Playstation 3. Elk los liedje kost € 1,49 of 160 MS points of 200 Wii points. Het 'Otis Redding pack 01' is in zijn volledigheid te downloaden voor €6.59 of 680 MS points.

'Nieuwe vastgoedcrisis aan de horizon'

"Er loert een commerciële vastgoedcrisis om de hoek, en er zijn geen gemakkelijke oplossingen voor de risico's voor het financieel systeem en de bevolking."

Dit is niet de conclusie van een of andere Dr. Doom, maar van een nieuw rapport van het Amerikaanse Congressional Oversight Panel (COP), een waakhond van het Amerikaanse financiële systeem en toezichthouder op de bailouts van de Amerikaanse overheid aan de bankensector.

Het COP waarschuwt in een gisteren gepubliceerd rapport dat de overheid en de autoriteiten niet voorbereid zijn om een nieuwe crisis het hoofd te bieden. Harvard-professor en COP-voorzitter Elizabeth Warren waarschuwt voor een golf van kredietverliezen op de markt voor commercieel vastgoed (kantoren, winkels, shoppingcentra, etc.).

De komende vier jaar komen namelijk 1.400 miljard dollar aan commerciële vastgoedschulden te vervallen, die geherfinancierd moeten worden. Het probleem is echter dat de helft van deze vastgoedleningen 'onder water' staan, wat inhoudt dat de schuld groter is dan de waarde van het commercieel vastgoed.

"Indien die schulden niet geherfinancierd worden, kunnen honderden banken kapseizen"
, aldus Warren. "De problemen op de commerciële vastgoedmarkt zijn ernstig en kunnen een reeds verzwakt financieel systeem treffen."

Het rapport situeert dat de kredietportefeuille van 3.000 Amerikaanse banken gecentraliseerd is in commercieel vastgoed. Daarbij zijn 2.115 banken die beschikken over een balans tussen 100 miljoen en 1 miljard dollar.

Warren reikt ook oplossingen aan. Ze pleit voor stresstests voor kleine en middelgrote banken en een overheidsfonds dat kredietwaarborgen en mogelijk kapitaalinjecties kan verlenen aan dergelijke banken.

Vorig jaar reeds noemde Carolyn Maloney, de voorzitter van de commissie Economie, het probleem van commercieel vastgoed een tikkende tijdbom.


Amerikaanse waakhond Congressional Oversight Panel (COP):
'Mogelijke golf van kredietverliezen op commercieel vastgoed'

Snookerspeler Lee opgepakt op verdenking van bedrog

Na de gokproblematiek in de voetbalwereld is het nu ook in een hele andere sport raak. Snookerspeler Stephen Lee is gearresteerd op verdenking van gokfraude. Hij werd opgepakt nadat er opvallende gokpatronen verschenen rondom wedstrijden van Lee.

"Zijn arrestatie volgde na onderzoek naar verdachte gokpraktijken en kwam er na samenwerking met de Gokcommissie die zich ernstig zorgen maakte over de opvallende gokpatronen," aldus de politie.

Lee, vader van vier kinderen en momenteel de nummer 25 van de wereldranglijst, stond tijdens zijn hoogtijdagen op de vijfde plaats van de ranglijst en valt vooral op vanwege zijn corpulentie. De snookerbond heeft in een korte reactie laten weten dat men het onderzoek van de politie afwacht en mogelijk ook een eigen onderzoek zal starten om zo zelf een passende straf te bedenken mocht Lee inderdaad schuldig worden bevonden.

Boschker inzetbaar tegen Vitesse

Morgen zal Sander Boschker gewoon het doel van FC Twente verdedigen in de competitiewedstrijd tegen Vitesse. De doelman is tijdig hersteld van de lichte hersenschudding die hij vorige week tegen Ajax opliep.

De achterstand van FC Twente op koploper PSV bedraagt na het verlies tegen de Amsterdammers drie punten. "Het is normaal dat je een keer verliest. Maar we moeten nu wel een reactie laten zien. Vitesse maakte het ons in Enschede al lastig. We namen pas in de slotfase afstand. Ik denk dat we nu ook weer geduldig moeten zijn," aldus de coach van de club uit Enschede, Steve McClaren.

Nederlandse taal in grondwet

Het kabinet gaat in de grondwet vastleggen dat Nederlands de officiële taal is van ons land. Zo moet worden voorkomen dat de Nederlandse taal in de verdrukking komt. Dat heeft de ministerraad vandaag besloten.

In Nederland worden steeds meer talen gesproken, constateert het kabinet. Vooral het Engels rukt op. De nieuwe bepaling in de grondwet moet zeker stellen 'dat men in Nederland te allen tijde met de Nederlandse taal terechtkan'. Ook de positie van het Fries als officiële taal in de provincie Friesland komt in de grondwet.

'Misverstand' over Afghanistan opgelost

Het openlijke conflict in het kabinet over de missie in Afghanistan is opgelost. Het is een 'misverstand' dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) op eigen houtje het NAVO-verzoek om extra troepen heeft geregeld. Dat heeft vicepremier Wouter Bos (PvdA) vandaag gezegd.

Verhagen heeft 'in goed overleg met de betrokken bewindslieden' contact onderhouden met de NAVO, zei Bos na afloop van de ministerraad. Op basis van die contacten heeft de NAVO onlangs een verzoek aan Nederland gedaan om langer in Uruzgan te blijven, met minder militairen dan nu.

Bos zei verder dat er in het overleg tussen de meest betrokken bewindslieden, onder wie Verhagen en hijzelf, tal van scenario's zijn besproken. De PvdA heeft met geen van de scenario's ingestemd. Dat is volgens Bos een ander misverstand dat is opgehelderd. Ook CDA en ChristenUnie hebben zich nergens aan gecommitteerd.

Gisteren kwamen Verhagen en vicepremier Wouter Bos (PvdA) openlijk in aanvaring. Bos zei dat hij niet vooraf had ingestemd met het verzoek van de NAVO aan Nederland om langer in Uruzgan te blijven. Volgens Verhagen was het verzoek wel degelijk van tevoren besproken, en had ook Bos ingestemd. Normaal gesproken doet de NAVO alleen een officieel verzoek als informeel al duidelijk is geworden dat er een 'ja' op zal volgen.

"Onder alles wat gisteren is gezegd, is vandaag een dikke streep getrokken", zei Bos vandaag. "Het verdient geen schoonheidsprijs, maar bij heel complexe onderwerpen, zoals dit, kan het wel eens een keer misgaan."

Vancouver vandaag

Vannacht om 3 uur Nederlandse tijd zal in Canada de openingsceremonie plaatvinden van de 32ste Olympische winterspelen. FOK!sport zal dagelijks om 16:00 uur een overzicht plaatsen van wat er die dag (plaatselijke tijd Vancouver) op het programma staat en welke Nederlanders er in actie komen.

Evenementen vrijdag 12 februari

Tijdstip Sport Evenement Lokatie
19:00 uur Skispringen kwalificatie, normale schans Whistler Olympic Park
03:00 uur   Openingsceremonie BC Place

Nederlanders in actie:

Een gedeelte van de Nederlandse Olympische ploeg zal vannacht om 3 uur tijdens de openingsceremonie het stadion binnenlopen. De heren schaatsers en shorttrackers zullen niet aanwezig zijn bij de ceremonie omdat dat niet in het schema past.

Uitzendingen:

Tijdstip Sport Evenement Zender
06:00 uur algemeen Evers staat op RTL 7 / Radio 538
19:00 uur skispringen kwalificatie, normale schans Eurosport
03:00 uur algemeen openingsceremonie NOS

Togo stapt naar CAS om schorsing

Togo laat het niet zitten bij de schorsing die het land kreeg voor de volgende twee Afrika Cup-toernooien. Togo's interim plaatsvervangend committee, een orgaan dat door de FIFA is opgericht om de Togolese voetbalbond aan te sturen, is vandaag naar het sporttribunaal CAS gestapt.

Togo werd voor twee Afrika Cups uitgesloten nadat het land zich terugtrok van het toernooi in Angola vorige maand. Daags voor het toernooi begon werd de spelersbus van Togo beschoten door rebellen die zelfstandigheid van de provincie Cabinda eisten. Drie mensen kwamen bij de aanslag om het leven.

De Afrikaanse voetbalbond CAF besloot tot de sanctie omdat volgens de regels landen zich niet vlak voor het toernooi mogen terugtrekken. Dat de Togolese afzegging werd ingegeven door de regering was ook tegen het zere been van de bestuurders.

Eis: boete en werkstraffen voor lozen melkzuur

Voor het onbedoeld lozen van melkzuur in de rivier de Linge bij Gorinchem heeft justitie vandaag 150.000 euro boete geëist tegen een bedrijf. Tegen twee leidinggevenden eiste het landelijk parket werkstraffen van 150 uur. Volgens de officier van justitie kwamen door de lozing duizenden vissen om.

Justitie neemt het de leidinggevenden kwalijk dat ze de lozing niet hebben gemeld bij het Waterschap Rivierenland en de milieudienst Zuid-Holland Zuid. Als dat wel was gebeurd, hadden ze mogelijk in kunnen grijpen.

Het onderzoek naar het voorval begon toen in september 2007 veel dode vissen in de Linge werden gevonden. Uiteindelijk bleek dat een kapotte warmtewisselaar had gezorgd voor een lek bij het bedrijf in Gorinchem. Daardoor was een grote hoeveelheid melkzuur in het water terechtgekomen.

Het bedrijf heeft volgens justitie onvoldoende invulling gegeven aan zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ook zou het op een ernstige manier te kort zijn geschoten in het naleven van milieuregels.

Regionale radiozenders steunen Sieneke

Dertien regionale radiozenders hebben de handen ineengeslagen voor Sieneke. De 17-jarige Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival krijgt veel kritiek over zich heen. De regionale omroepen hebben besloten dat het tijd is voor een positief geluid.

Om Sieneke een hart onder de riem te steken zullen alle dertien zenders op hetzelfde moment haar nummer draaien. Donderdag om 11.15 uur schalt 'Ik Ben Verliefd - Shala Lie' door de dertien studio's.

Bovendien kunnen mensen de jonge zangeres steun betuigen via de website De Sterrenparade. De regionale omroepen RTV Oost en Omroep Gelderland willen een speciale site voor Sieneke lanceren.

De 17-jarige Sieneke Peeters uit Nijmegen won zondag het Nationaal Songfestival. Haar oer-Hollandse versie van 'Shala Lie' gaat, compleet met draaiorgel, in mei naar Oslo.

Regionale radiozenders steunen Sieneke
Sieneke

PSP voert Japanse verkooplijst aan

De PlayStation Portable verkoopt goed in Japan. De handheld van Sony verkocht, in de week die zaterdag 6 februari eindigde, meer dan 43.000 exemplaren in het land van de rijzende zon. Daarmee blijft de PSP bovenaan staan in de wekelijkse Japanse lijst van hardwareverkopen.

De WII en DSi LL bleven respectievelijk op de tweede en derde plaats staan. De PlayStation 3 eindigde verrassend op de vierde plek. Opmerkelijk, omdat de PS3 het in Europa beter doet. De PSPgo was de enige console die meer units verkocht dan de week ervoor.

De volledige lijst met tussen haakjes het aantal verkochte consoles van de week ervoor:

PSP – 43,163 (47,875)

Wii - 36,149 (42,309)

DSi LL – 28,080 (34,863)

PS3 - 25,450 (34,431)

DSi - 19,116 (24,783)

DS Lite - 5,410 (6,811)

Xbox 360 - 3,651 (4,089)

PS2 - 2,047 (2,182)

PSPgo - 1,738 (1,645)

De PSP voert Japanse verkooplijst aan

'Luchtruim Spanje onveilig door loongeschil'

Door een conflict over salarissen tussen luchtverkeersleiders en de Spaanse overheid kan de veiligheid van het Spaanse luchtruim in het geding raken. Dat heeft de Internationale Federatie van Pilotenverenigingen (IFALPA) vandaag gezegd.

Volgens de IFALPA kan de ruzie voor meer spanning op de werkvloer van luchtverkeersleiders zorgen, kunnen er onverwachte tekorten aan verkeersleiders ontstaan en onvoorziene vertragingen optreden.

Vorige week kondigde de Spaanse regering aan dat de autonomie van luchtverkeersleiders over hun eigen salarissen wordt beëindigd. Het gemiddelde salaris van een luchtverkeersleider ligt op 375.000 euro per jaar, in een land dat lijdt onder de economische crisis en een hoge werkloosheid kent.

De IFALPA raadde piloten aan om extra voorzichtig te vliegen in de regio. Piloten moeten ook overwegen om extra brandstof mee te nemen en extra aandacht te besteden aan de communicatie met de verkeersleiding.

[MotoGP] Lorenzo loopt handblessure op

Jorge Lorenzo heeft bij een training met een crossmotor een fractuur bij zijn duim opgelopen. De 22-jarige Spanjaard, die inmiddels al onder het mes is gegaan, zal zo'n vier tot zes weken aan de kant staan en mist daardoor de officiële MotoGP testraces eind deze maand in Sepang.

Mocht het herstel voorspoedig verlopen, dan kan Lorenzo de laatste testraces op 18 en 19 maart in Qatar wel meedoen. De eerste Grote Prijs van dit seizoen is op 11 april, eveneens in Qatar.

Lorenzo werd vorig seizoen tweede in het wereldkampioenschap MotoGP achter Valentino Rossi.

Onderzoek naar Eurostar gepresenteerd

Eurostar moet elektronische apparatuur in zijn treinen beter beschermen tegen smeltende sneeuw en zijn communicatiesystemen verbeteren. Dat is de conclusie van een vandaag gepresenteerd onafhankelijk onderzoek naar het debacle in december vorig jaar waarbij vijf treinen met duizenden reizigers aan boord urenlang vastzaten in de Kanaaltunnel.

Volgens de onderzoekers lieten ondeugdelijke filters vocht door waardoor kortsluiting ontstond. "Het lijdt geen twijfel dat deze incidenten konden gebeuren doordat een grote hoeveelheid fijne sneeuw door het ventilatiesysteem de locomotieven werd binnen gezogen tot aan de elektronische controlekamers", aldus het rapport.

Op 18 en 19 december vielen treinen van Eurostar stil in de Kanaaltunnel. Tweeduizend reizigers zaten tot wel zestien uur vast.

De onderzoekers concludeerden dat Eurostar onvoldoende voorbereid was op de winterse omstandigheden en dat standaard onderhoudsprocedures ontoereikend waren, hoewel het bedrijf in 1996 al vergelijkbare problemen kende.

Ook de communicatie tussen Eurotunnel en Eurostar, twee verschillende bedrijven, moet in de toekomst beter. Verder moet Eurostar zijn passagiers beter informeren en de communicatie verbeteren tussen treinen in de tunnel, controleurs en nooddiensten.

Brusselse jongeren vallen cameraploeg NOS aan

In de Brusselse probleemwijk Kuregem is een filmploeg van de NOS aangevallen door een groep Marokkaanse jongeren. Dat meldt de Vlaamse omroep VRT.

De ploeg kreeg afgelopen maandag een rondleiding van het Brusselse sociaaldemocratische gemeenteraadslid Fouad Ahidar van de SP.A, toen vanuit de metro een gearresteerde zakkenroller werd meegevoerd door beveiligingspersoneel. Deze jongen werd echter met geweld door zijn vrienden bevrijd, waarna de groep jongeren de filmploeg in het vizier kreeg en zich agressief tegen hen keerde.

Ahidar kon de gemoederen sussen en niemand van de filmploeg raakte gewond. Ook het materiaal bleef 'min of meer' intact, meldt de VRT.

Tegenover de VRT meldt verslaggever Wessel de Jong dat hij 'behoorlijk bang' was. "Zonder Faoud had ik hier nu niet zo gezellig met jou zitten praten", vertelt hij de VRT verslaggever.

In sommige wijken vlakbij het centrum van de Belgische hoofdstad Brussel is de politie de controle kwijt. Jongeren schieten met kalasjnikovs op de politie. Bij een schietincident kreeg een agent drie kogels in zijn been. De politie durft zich amper nog in de wijken, waar Kuregem er een van is, te vertonen.

"Fysiek geweld kan de politie de baas, maar als geschoten wordt met oorlogswapens hebben wij niet afdoende bescherming meer", aldus Peter Vanisterbeek van de politievakbond.

Ook een middelbare school moest zijn deuren sluiten omdat de leerlingen steeds werden beroofd en bedreigd.

Jack Russell vriest vast aan brug

In Stadskanaal is een hond vastgevroren aan een brug. De roodwitte Jack Russell vroor vast toen hij zijn behoefte deed. Agenten vonden het beestje na een tip van een getuige, die ook de dierenambulance had gebeld. De agenten bevrijdden het dier, waarna de dierenambulance zich erover ontfermde, meldt de politie.

Het hondje zat vast op de brug van de Stationsstraat. De eigenaar van de viervoeter was nergens te bekennen. "Het vroor hier wel een paar graden, maar het was niet extreem koud. Zoiets hebben we nog nooit gezien", zegt een woordvoerder van de politie.

De politiezegsman gaat ervan uit dat het om een zwerfhond gaat die niet gechipt is. "Daardoor zal het moeilijk worden zijn baasje te vinden, als hij die heeft. Het is in ieder geval een erg zielig hondje."

Hoe het dier er nu aan toe is is onbekend. Het dier zat niet heel erg vast, zegt de woordvoerder. "De agenten konden hem zo lostrekken."

Taxichauffeur slaat kibbelende klanten

Door het gekibbel van drie dames is een Haagse taxichauffeur afgelopen nacht door het lint gegaan. Een vrouw liep een schaafwond op toen ze naar de grond werd getrokken. De 43-jarige chauffeur verkocht de twee anderen een klap.

De vrouwen hadden volgens de politie onenigheid over de bestemming. Doordat de bestemming een aantal keer veranderde, kwam de chauffeur uiteindelijk via een omweg aan op het Plein in Den Haag. De vrouwen weigerden echter de hele ritprijs te betalen, waarop de man in woede uitbarstte.

Twee agenten zagen in hun vrije tijd dat de chauffeur zijn klanten sloeg en schakelden hun collega's in. De chauffeur is meegenomen voor verhoor en zit nog vast.

PSV met fitte selectie tegen Heracles

Koploper PSV begint zondag met een nagenoeg fitte selectie aan de uitwedstrijd tegen Heracles. Alleen Ola Toivonen had afgelopen week een beetje last van zijn bovenbeen. De Zweedse spits trainde vandaag weer zonder problemen met zijn ploeggenoten mee.

"We hebben de accu vol gemaakt en niet leeg getrokken", blikte trainer Fred Rutten vandaag terug op de afgelopen week. "Als je ziet dat vandaag alle twintig veldspelers meetrainen, dan is dat een goed gegeven. We zijn klaar voor Heracles. Dat is een goede zaak. Want als je je niet goed voorbereidt, kom je in de problemen tegen Heracles."

Rutten is onder de indruk van de verrassende nummer vijf van de eredivisie uit Almelo. "Het is een ploeg die hard wil werken. Ze spelen in een goede organisatie en ze hebben een goede instelling. Dat is de kracht van Heracles."

Tomasson vraagteken bij Feyenoord

Trainer Mario Been van Feyenoord weet nog niet of hij zondag tijdens de uitwedstrijd tegen FC Utrecht over Jon Dahl Tomasson kan beschikken. De Deense aanvaller kreeg vandaag op de training last van zijn lies.

"Het kan morgen zo weer goed met hem gaan", zei Been. "Maar we moeten wel even een slag om de arm houden." Giovanni van Bronckhorst en Sekou Cissé zijn wel weer inzetbaar voor Feyenoord. De eerstgenoemde heeft geen last meer van de heupblessure die hij twee weken geleden opliep tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax. Cissé miste het laatste duel tegen AZ omdat hij ziek was.

De Blob krijgt eigen televisieserie

Uitgever THQ en het Amerikaanse televisienetwerk SyFy zijn een samenwerking aangegaan om programma's geïnspireerd op THQ?s populairste gameseries te maken. Ze beginnen met een televisieserie over de schattige verfklodder Blob uit de Nintendo Wii-game 'de Blob'.

De sciencefiction-zender SyFy wil zich meer op kinderen richten en hierin moet de samenwerking met THQ een belangrijke rol vervullen. Zo zal 'de Blob' als teken- of animatieserie op het Amerikaanse netwerk verschijnen en tevens als online 'webisodes' te downloaden zijn.

'De Blob' werd van origine verzonnen door negen studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Útrecht. Bij de opleiding Gamedesign en Development (GDD) werkten zij aan deze unieke game voor de PC. Het project werd door THQ opgepikt en naar de Nintendo Wii gebracht. Dat er nu zelfs een televisieserie van hun creatie wordt gemaakt, moet de jongens uit Utrecht goed doen.

De Blob krijgt eigen televisieserie

[X10]Knallen in juni met Crackdown 2

Harder, beter, sneller en sterker. Maar ook hoger. Of explosiever. Als agent is alles mogelijk in Crackdown 2, zolang het maar de gerechtigheid dient. Het kan sneller dan je denkt, want Microsoft heeft gezegd dat de game in juni op Xbox360 verschijnt.

In de cell-shaded sandboxgame van Ruffian Games kan je als agent met bovennatuurlijke krachten hoger springen, sneller rennen en harder slaan. In Pacific City gaat daarom geen grens te ver, waarin je het opneemt tegen The Cell en The Freaks. Met een nieuw arsenaal wapens en voertuigen kun je solo of online met of tegen elkaar, tot wel 16 spelers tegelijk de vrede herstellen. Nouja, vrede...

Crackdown 2

[WTT] Söderling snel klaar met Benneteau

Robin Söderling heeft bij het ABN Amro World Tennis Tournament duidelijk gemaakt dat hij voor de titel naar Rotterdam is gekomen. Slachtoffer van de dadendrang van de Zweed in Ahoy' werd de Fransman Julien Benneteau. Deze kon in de kwartfinale slechts één game pakken: 6-0 en 6-1.

De enige game die Benneteau in de wedstrijd pakte was de openingsgame van de tweede set. Daarna ging de strafexpeditie van Söderling door en kon hij na 49 minuten de kleedkamer al met de zege op zak op gaan zoeken. De Zweed neemt het in de halve finale op tegen de winnaar van het duel tussen Nikolay Davidenko en Jurgen Melzer.

Mol wint Ronde van Qatar

Wouter Mol heeft de Ronde van Qatar op zijn naam geschreven. De laatste etappe eindigde in een massasprint waarin Francesco Chicci de snelste was. De Italiaan klopte Tyler Farrar en Juan José Haedo. Mol finishte in het peloton, waardoor de eindzege niet meer in gevaar kwam.

Het is de eerste grote zege voor de Vacansoleil-renner. De basis voor de eindzege legde Mol in de tweede etappe waar hij een vlucht met Geert Steurs succesvol afrondde. In de dagen die volgden bleken hij en zijn ploegmaten zeer sterk en kwam de gouden leiderstrui nooit in gevaar. Steurs eindigt als tweede in het algemeen klassement voor Tom Boonen.

Mol was zeer blij met de zege in Qatar. "Ik had na de tweede plek niet verwacht de eindzege te pakken en besloten te kijken van dag tot dag. Echter toen ik zag hoe sterk de ploeg was en we dichter richting het einde kwamen ging ik er steeds meer in geloven. De ijzersterke ploegmaten die ik deze week had gun je iedereen."

Wouter Mol
De Winnaar in Qatar

Cramer: winkeldeuren moeten dicht

Het is ongewenst dat winkeliers midden in de winter hun deuren wagenwijd open laten staan, omdat dat leidt tot energieverspilling. Dat heeft minister van VROM Jacqueline Cramer (PvdA) geantwoord op Kamervragen van GroenLinks.

"Winkels met open deuren hebben een onnodig hoog stookgedrag of hogere energiekosten als gevolg van het gebruik van airco's", schrijft Cramer. Volgens haar kunnen winkels gemakkelijk veertig procent energie besparen door de deuren dicht te doen. Dat is ook nog eens gezonder voor het winkelpersoneel.

Cramer laat in samenwerking met MKB Nederland, de organisatie van het midden- en kleinbedrijf, onderzoek doen naar open winkeldeuren, om 'de omvang van de problematiek in kaart te brengen'. Mogelijk leidt dat tot strengere regels of nieuwe afspraken met de winkelbranche.

Zoon sjah: Help de oppositie in Iran

De internationale gemeenschap moet meer steun verlenen aan de Iraanse oppositie en niet meer gefixeerd zijn op het nucleaire programma van het land. Dat heeft Reza Pahlavi, de zoon van de sjah van Iran die 31 jaar geleden uit het zadel werd gewipt, gezegd in een interview met het persbureau AP.

Landen als de Verenigde Staten zouden zich volgens Pahlavi niet eens druk moeten maken over een nieuwe ronde sancties tegen Iran, als deze maatregelen slechts de status quo handhaven. In plaats daarvan, zo suggereerde hij, zouden de landen de oppositie moeten aanmoedigen, zoals dat is gebeurd in Zuid-Afrika, waar het apartheidssysteem ten einde kwam, en de Sovjet-Unie, die uiteindelijk uiteen viel.

De aanmoediging zou moeten bestaan uit een dialoog met de Iraanse oppositie, die sinds de betwiste presidentsverkiezingen van juni regelmatig demonstraties heeft weten te organiseren, ondanks de zware repressie. Helaas hebben regeringsleiders in het Westen volgens Pahlavi tot dusverre 'aarzeling' laten zien en soms zelfs 'passiviteit'.

De oppositie heeft volgens de zoon van de sjah ook technologische hulp van buitenaf nodig om het afluisteren en afsluiten van het internet door de overheid tegen te gaan en 'verbonden' te blijven met de buitenwereld. "De wereld kijkt vandaag de dag tegen een regime aan dat totalitair is, racistisch en fascistisch en wat wordt er aan gedaan? Tot de dag van vandaag heeft niemand officieel 'basta' gezegd."

Pahlavi hekelde wat hij noemde de 'lauwe' hulp die de Amerikaanse president Barack Obama het Iraanse volk en de verbannen oppositie heeft geboden. Hij bracht in herinnering dat veertig Nobelprijswinnaars via een advertentie in de New York Times een beroep op Obama en andere wereldleiders hebben gedaan om het Iraanse volk 'te laten weten dat we aan hun kant staan'. Deze oproep werd volgens Pahlavi genegeerd.

Volgens Pahlavi is het raadzaam om een 'stille' dialoog met de Iraanse oppositie aan te gaan en diplomatieke hulp te bieden, zodat het Iraanse regime geïsoleerd raakt.

Volgens Pahlavi kan de kans om het land te veranderen zomaar voorbijgaan, omdat de wereld 'treuzelt' door te spreken over sancties in plaats van over kwesties als mensenrechtenschendingen. "Sancties van buitenaf tegen het regime zijn niet voldoende. Je moet een element van druk van binnenuit in de berekening meenemen. De enige manier om dat te doen is de macht van het volk in het land zelf te versterken."

Pahlavi wil graag dat Iran een vredige overgang naar een parlementaire democratie maakt door burgerlijke ongehoorzaamheid. De parlementaire democratie zou bovendien een duidelijk scheiding tussen religie en regering moeten kennen. Hij wil daarnaast dat het Iraanse volk middels een referendum kan kiezen welke regeringsvorm het wil hebben. De zoon van de sjah verwacht dat veranderingen binnen enkele maanden kunnen optreden als de maatschappij mondig wordt gemaakt en de dialoog niet wordt beperkt tot de Iraanse regering. "Niets weerhoudt de wereld ervan om een dialoog met de oppositie te hebben, maar die is vreemd genoeg afwezig."

Hoeveel aanhangers Pahlavi en de oppositiegroeperingen van Iraanse ballingen in Iran zelf hebben is onduidelijk. Drie decennia na de Islamitische Revolutie heeft de huidige Iraanse jeugd, veruit de meerderheid van de bevolking, het land nooit als een monarchie gekend.

Gamers strijden voor plaats op echte racebaan

Jeroen Kesselring uit Capelle aan den IJssel is de Nederlandse vertegenwoordiger op een vijfdaagse snelcursus voor coureurs op het Britse circuit van Silverstone. Door de beste tijd van Nederland neer te zetten in de 'GT Academy 2010' maakt hij kans op een internationale racelicentie.

De 26-jarige Jeroen Kesselring plaatste zich via de online competitie in de gratis op de PlayStation 3 te downloaden demo van 'Gran Turismo 5' voor de nationale finales. Kesselring kwam als sterkste uit de bus. Nu moet de Capellenaar het opnemen tegen de winnaars uit andere Europese landen.

Mocht Kesselring goed presteren op het circuit van Silverstone dan zal hij een plaats krijgen in de 24 uurs race van Dubai en mogen deelnemen aan het nieuwe Europese GT4-seizoen.

Gamers strijden voor plaats op echte racebaan

Gaswolk ontsnapt bij DSM in Waalwijk

Bij DSM Neoresins in Waalwijk is vanochtend een gaswolk ontsnapt. Dat meldt de politie. Er is een vermoeden om wat voor stof het gaat, maar de politie wil daar geen uitspraken over doen totdat er zekerheid is. Voor zover bekend zijn geen gewonden gevallen.

Het lijkt erop dat de stof ongevaarlijk is, omdat buiten het bedrijfsterrein geen maatregelen worden genomen. De bedrijfsbrandweer probeert de wolk ingedamd te houden door een muur van water op te werpen. De ontsnapping van de wolk volgde na een incident bij het verfbedrijf aan de Sluisweg rond 10.30 uur. Een woordvoerder van DSM ontkent dat er brand is uitgebroken. Wel werd het gebouw vanwege het incident uit voorzorg ontruimd. Rond 11.30 uur zou stoom zijn ontsnapt via een ventilator.

De brandweer heeft volgens DSM besloten dat voorlopig geen verdere maatregelen nodig zijn. De A59, die ten zuiden van het gebouw ligt, wordt voorlopig niet afgezet, meldt de ANWB via Twitter.

De gemeente heeft nog geen maatregelen genomen. "Dat doen we pas als blijkt dat de gaswolk gevaarlijke stoffen bevat", zegt een woordvoerder. "We ruiken hier in ieder geval nog niets." Het gemeentehuis ligt ten zuiden van de A59, hemelsbreed niet ver van DSM.

Omdat het alarm bij DSM is afgegaan, hebben verschillende mensen al contact opgenomen met het gemeentehuis. De gemeente raadt mensen aan uit voorzorg ramen en deuren te sluiten

PSP-game krijgt kortere naam dankzij Batman

Nippon Ichi Software heeft bevestigd dat de PSP-game 'Holy Invasion of Privacy, Badman! What Did I Do to Deserve This?' in Europa en de Verenigde Staten een andere naam zal krijgen.

Volgens de Amerikaanse afdeling van Nippon Ichi Software is dit besluit genomen vanwege een botsing met een andere bestaande merknaam. Nippon Ichi noemt geen namen, maar iedereen kan zich voorstellen dat 'Badman' wel heel erg lijkt op 'Batman'.

De nieuwe, en minder lange naam, van deze game is 'What Did I Do to Deserve This, My Lord?!'. Het spel zal op 7 mei uitkomen voor de PSP.

'What Did I Do to Deserve This, My Lord?!' geeft jou de rol van god. Het doel is dan ook niet bijzonder lastig. Het is jouw taak om een queeste te bouwen in een kerker waar de menselijke helden niet doorheen kunnen komen.

PSP-game verdient een kortere naam dankzij Batman

Vrouwelijke rivaliteit in Super Street Fighter 4 trailer

Super Street Fighter 4 komt op 27 april uit op PC, Xbox360 en PS3, dus Capcom begint ons langzamerhand lekker te maken met meer informatie en trailers. 

SSF4 zal naast alle 25 karakters uit de non-super versie ook 10 nieuwe vechtersbazen introduceren. Oude bekenden uit eerdere delen van de reeks zijn de indiaan T. Hawk, Jamaicaan Dee Jay, Adon, Cody en Guy. Een geheel nieuwe karakter is Yuri en die zien we in onderstaande trailer weer huishouden, tegen Chun Li en Cammy.

Natuurlijk zal dit deel de tekenstijl aanhouden van het voorgaande deel. Nieuw is dat de speler twee ultra combos heeft, maar dat er tussen die twee gekozen moet worden, voorafgaand aan de wedstrijd. Ook terug uit oude tijden zijn de challenges, minigames waarin je bijvoorbeeld een auto zo snel mogelijk moet slopen.

De multiplayer wordt nog uitgebreider, met meer type gevechten zoals Team Battle (tot acht spelers) en Endless Battle, een wedstrijd waarin de winnaar tegen een onbeperkt aantal online spelers moet, totdat hij af is.

 

De wereld vier keer afgeslacht in Left 4 Dead 2

Dat Left 4 Dead 2 een populaire game is, is wel bekend. Dat er, drie maanden na de release, al meer dan 28 miljard zombies afgeslacht zouden zijn had denk ik niemand kunnen bedenken.

Valve heeft namelijk bekend gemaakt dat er sinds de release 28,981,249,043 zombies zijn afgeslacht. Dat betekent onder andere dat de huidige wereldbevolking al meer dan vier keer zou zijn afgemaakt; dat, als je al die zombies achter elkaar zou leggen, je 1,322 keer de wereld rond zou kunnen gaan en dat er sinds de release 3,811 zombies per seconde zijn gedood. Dat is een hele grote berg zombies!

Dit aantal zal natuurlijk nog flink stijgen. Helemaal nu vandaag bekend is gemaakt dat er DLC voor de game (evenals voor het eerste deel) in de maak is. We zijn benieuwd wanneer de game het voor elkaar krijgt de geschatte totale hoeveelheid van mensen die ooit hebben geleefd, zo'n 100 miljard, uit te roeien.

Left 4 Dead 2

Alonso prijst betrouwbaarheid Ferrari

Fernando Alonso is blij met de Ferrari F10 die hij tot nu toe heeft mogen besturen. De Spanjaard rijdt dit jaar voor het eerst bij het Italiaanse team, maar is nu al te spreken over zijn nieuwe werkgever. De auto is zeer betrouwbaar en behoort tot de snelsten van het veld.

"We blijven ons richten op het rijden van ronden. Het aantal gereden ronden maakt deze auto tot een zeer goede bolide. We hebben sommige onderdelen qua kilometers al tot de limiet gebracht," zei Alonso. "We hebben woensdag veel ronden op een natte baan gereden en ook gisteren toen de baan droog was, dus daar zijn we blij mee en daar bouwen we op verder."

De Ferrari is volgens Alonso zeer consistent over veel ronden. Zo reed de Spanjaard gisteren een stint van 47 ronden op dezelfde banden. "De auto voelt telkens iets anders aan, omdat de banden slijten en de balans door de verminderde hoeveelheid brandstof verandert, maar op het einde voelt de auto in iedere ronde hetzelde aan. Je verliest wat grip met de banden, maar krijgt er door de brandstof weer wat bij."

"Het was een nuttige test. We hebben nauw met Bridgestone samengewerkt om de limiet van de banden met de zware auto's te testen. De tests zijn bedoelt om waardevolle informatie voor de races op te leveren en ik denk dat we vandaag goede antwoorden op enkele belangrijke vragen hebben gekregen."

FIA maakt gewichten F1-bolides niet meer bekend

Autosportorganisatie FIA zal dit jaar het gewicht van de Formule 1-bolides voor de start van de wedstrijden niet meer bekend gaan maken. Vorig jaar kon met het bekendmaken van het gewicht de strategie van een team bepaald worden, maar voor dit jaar is dat het met verbod op het bijtanken niet meer nodig. Het publiceren van gegevens zou de zuinigheid van de motoren aan gaan tonen.

Verder werden de regels bekrachtigd over het nieuwe puntensysteem en over de banden waarmee de coureurs moeten starten die in Q3 hebben gereden. Verder mag een team het testverbod overtreden om een coureur F1-ervaring te geven mocht deze moeten invallen voor een van de vaste coureurs. Wel is hier de voorwaarde aan verbonden dat de betreffende rijder de afgelopen twee jaar niet in de F1 mag hebben gereden. Tenslotte moet een coureur die in de opwarmronde terugvalt en de achterstand niet meer inhaalt vanuit de pits starten.

Groningen in beroep tegen straf Sankoh

FC Groningen legt zich niet neer bij de straf van drie wedstrijden schorsing die Gibril Sankoh kreeg. De eredivisionist gaat in hoger beroep. Sankoh kreeg de straf gisteravond van de tuchtcommissie van de KNVB. Eerder weigerde de centrumverdediger ook al een schikkingsvoorstel voor een schorsing van twee duels.

Sankoh werd afgelopen weekeinde in het duel met Heracles Almelo van het veld gestuurd wegens 'ernstig gemeen spel'. FC Groningen is het daar niet mee eens en zegt dat vergelijkbare overtredingen met geel werden afgedaan in andere wedstrijden. De club vindt door het wedstrijdverloop tegen Heracles al genoeg gestraft te zijn.

Ondanks het hoger beroep, dat waarschijnlijk pas op 23 februari dient, is Sankoh komende zondag geschorst voor de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. Dan zit hij een voorwaardelijke straf van een eerdere schorsing uit. Zes dagen later is hij wel inzetbaar tijdens de uitwedstrijd tegen NEC.

'All You Need Is Love' komt naar de Wii en PS3

Na maanden wachten is het dan zo ver, het liedje 'All You Need Is Love' van The Beatles komt naar de game 'The Beatles: Rock Band' voor de PlayStation 3 en de Wii. Dit liedje was vanaf dag 1 (9 september 2009) te downloaden voor de Xbox 360, en dit was tijdelijk exclusief. Nu is de exclusiviteit voorbij.

Het liedje komt 16 februari uit voor de Wii, voor 200 Wii Points. PlayStation 3 eigenaren moeten iets langer wachten, daar komt het liedje 4 maart uit voor €1,49. Of er hierna nog meer The Beatles: Rock Band DLC komt is nog niet bekend, Harmonix wil daar geen uitspraken over doen.The Beatles - All You Need is Love

Ajacied Alderweireld weer fit

Toby Alderweireld kan morgen weer spelen voor Ajax. De Belgische verdediger raakte eind januari in de klassieker tegen Feyenoord geblesseerd aan zijn hamstring. In eerste instantie werd gedacht dat Alderweireld twee tot vier weken aan de kant zou staan, maar de kwetsuur viel mee.

De rentree van Alderweireld is voor Ajax-trainer Martin Jol welkom nieuws. Door de schorsing van Jan Vertonghen kan hij tegen Heerenveen verdedigende versterking goed gebruiken. Urby Emanuelson, die ook een lichte hamstringblessure heeft, kan nog niet spelen.

Demy de Zeeuw komt wel in actie. De middenvelder is niet helemaal fit, maar zal in Friesland met pijnstillers spelen.

Landmijnen in tuin tegen dieven

Een Russische man heeft een voorwaardelijke celstraf van 2,5 jaar gekregen, omdat hij landmijnen gebruikte om zijn tuin tegen dieven te beschermen. Dit meldt de politie vandaag.

In zijn garage knutselde de inwoner van de regio Primorye, in het uiterste oosten van Rusland, een drietal explosieven in elkaar, en hij plaatste deze vervolgens rond zijn tuin. Een half jaar geleden raakte een voorbijganger gewond door een van deze mijnen. De man werd daarna aangehouden.

Voor de rechtbank bekende de man dat hij de mijnen had gemaakt. De rechtbank legde hem de voorwaardelijke straf op voor het illegaal maken en opslaan van wapens.

NASCAR past finishregels aan

De organisatie van de NASCAR heeft besloten om per direct de regels omtrent het finishen onder geel aan te passen. Tot op heden was de green-white-chequer-regel van kracht, wat betekende dat mocht er aan het einde van de race een gele vlag zijn dan wordt de race stilgelegd en volgt er na de opruimwerkzaamheden een ronde onder groen, de witte vlag en tenslotte de finishvlag.

Mocht er in deze twee ronden iets gebeuren, dan finishte de race automatisch onder geel. Vanaf dit jaar zullen er drie pogingen ondernomen worden om de race na een incident in de laatste ronden onder groen te laten finishen. Mocht de leider in de race de witte vlag al gezien hebben en er vindt een crash plaats, dan zal de race net als in het verleden onder geel eindigen.

"We willen er alles aan doen om de race onder een groene vlag te kunnen finishen," zei NASCAR-vice-president Robin Pemberton. "Zowel de fans als de deelnemers willen dat zien. We denken dat de limiet op drie pogingen leggen de juiste is. Het geeft de fans wat ze willen en het geeft de teams ook beter de kans om zich voor te bereiden op de strategie voor het eind van de race."

Speelschema topklassen bekend

Het wedstrijdschema voor komend seizoen van de nieuwe topklassen en de hoofdklassen is door de KNVB bekend gemaakt.

In de topklasse wordt al in het weekend van 21 en 22 augustus gestart met de competitie. De tweede competitieronde is een week later (28/29 augustus), terwijl de derde ronde doordeweeks wordt gespeeld. In het eerste weekend van september beginnen de clubs in de topklassen aan hun vierde competitieronde en gaan de hoofdklassen van start met hun competitie.

Er is een topklasse die bestaat uit zestien zaterdagclubs en een topklasse van zestien zondagverenigingen. De nummers één tot en met vier uit de eindstand van de zes hoofdklassen plaatsen zich rechtstreeks voor de topklassen. De nummers vijf en zes spelen promotiewedstrijden voor zes extra plaatsen. De twee laatste plaatsen zijn voor degradanten uit de Jupiler League.

Williams kampt met technische problemen

Het Formule 1-team van Williams heeft in de eerste twee testdagen in Jerez veel technische problemen meegemaakt. Nico Hülkenberg kampte gisteren met problemen aan de aandrijving en kreeg te maken met een hydraulisch lek. De Duitser kwam in Spanje op de tweede testdag tot een totaal van 67 ronden. Vandaag en morgen zal Rubens Barrichello rijden.

"Het was een moeilijke dag vanwege de technische problemen, maar mijn gevoel over de auto is nog steeds positief. Ik had natuurlijk liever wat meer tijd op de baan doorgebracht, maar zo gaat het er soms aan toe. In het algemeen waren het twee goede dagen in een goede auto," zei Hülkenberg die dit jaar op het hoogste niveau debuteert.

Technisch directeur Sam Michael legt de problemen van gisteren nader uit. "In de ochtend hadden we een lek, dat we al snel hadden ontdekt. Het probleem was alleen dat de koppeling helemaal onder het vloeistof zat, waardoor we eigenlijk de hele ochtendsessie niets konden uitrichten. 's Middags hadden we nog een probleem met de aandrijfas, wat we wat sneller op wisten te lossen, al kostte dat natuurlijk ook nog wat tijd."

Wedstrijden Ajax - Juventus uitverkocht

Ajax heeft alle beschikbare kaarten verkocht voor de wedstrijden tegen Juventus in de Europa League. Dat maakte de Amsterdamse club bekend op de website. Voor zowel de thuiswedstrijd als de uitwedstrijd zijn alle beschikbare plaatsen gevuld.

Voor de wedstrijd in Amsterdam heeft Ajax alle, voor Ajax-fans beschikbare, 50.000 kaarten verkocht. In Turijn zullen zo'n 1500 fans hun club steunen. 

Coach van de Amsterdammers, Martin Jol, was blij met de massale verkoop van de tickets. "Ik moest gelijk denken aan thuiswedstrijden die Ajax in de Champions League speelde. Een bomvol stadion met al die vlaggetjes, dat zorgt voor een geweldige stemming."

Dikzak krijgt invalidenparkeerplek en 10K

Een vrouw uit de Canadese stad Quebec heeft na vijf jaar eindelijk haar zin gekregen. De vrouw van maar liefst 175 kilo heeft een invalidenparkeerplaats gekregen. Daarnaast moeten de buren samen tienduizend dollar smartengeld zien te lappen.

In 2005 begon Marise Myrand te onderhandelen met haar buren over een parkeerplaats bij de ingang van het appartementencomplex waar zij woont. De buren wilden hier echter niets van weten. Toen de vrouw bleef klagen, werd zij door de buren met de nek aangekeken en zelfs gepest.

Hierop stapte Myrand naar een Canadese mensenrechtenorganisatie. De vrouw lijdt door haar zwaarlijvigheid namelijk aan hart- en ademhalingsproblemen, suikerziekte en verminderde mobiliteit. Ze heeft zelfs een zuurstoffles nodig om fatsoenlijk te kunnen ademen.

Het mensenrechtentribunaal heeft de vrouw nu in het gelijk gesteld. Myrand mag haar autootje eindelijk dicht bij de ingang parkeren. De vorige eigenaar van die plek, een man van in de zestig met een handicap aan zijn schouder, moet zijn plekje afstaan. Daarnaast zijn al haar 35 buren haar nu samen tienduizend dollar schuldig.

[X10]Left 4 Dead 2 DLC deze maart

Left 4 Dead 2: The Passing komt eind maart 2010 naar PC en Xbox.  In de nieuwe campagne zullen Ellis, Coach, Nick en Rochelle het weer tegen horden zombies opnemen. Dit keer zullen de survivors niet alleen met een paar nieuwe wapens aan de slag kunnen, maar schieten oude bekenden ook te hulp: De survivors van Left 4 Dead 1.

Valve heeft bevestigd dat we ook een nieuwe 'uncommon common' zombie kunnen verwachten in de vorm van een 'Fallen Survivor' in The Passing. Deze zombies - mensen die aanvankelijk dachten immuun te zijn voor de infectie-  kunnen items laten vallen wanneer ze uit hun lijden worden verlost, zoals een healthpack of munitie.

Ook DLC voor Left 4 Dead 1

Valve houdt zich ook aan de belofte nog steeds te zullen zorgen voor Left 4 Dead 1. Een DLC zal 'ongeveer' een maand na release van The Passing beschikbaar zijn. Over deze uitbreiding is echter weinig bekend, maar het zal in ieder geval uitleggen waarom de survivors naar New Orleans reizen om uiteindelijk in The Passing terecht te komen.

The Passing

Heiden enthousiast over Kramer

Eric Heiden, tijdens de Olympische Spelen van 1980 in het Amerikaanse Lake Placid goed voor vijf gouden medailles, is enthousiast over Sven Kramer. Dit meldt De Telegraaf.

"De beste schaatser voor mij is degene die de 10 kilometer wint. Het uithoudingsvermogen, de techniek en de kracht, alles zit er in. Ik ben echt een fan van Sven Kramer, want hij heeft dit allemaal in zich”, aldus de Amerikaan.

Behalve de tien kilometer rijdt Kramer in Vancouver ook de 5.000 meter, de 1.500 meter en de ploegenachtervolging.

Vandaag geen sexy tienermeisjes

Wie graag kijkt naar schaarsgeklede tienermeisjes, moet vandaag niet in Vlaanderen zijn. In de Belgische deelstaat is het vandaag namelijk dikketruiendag.

Maar liefst 1.025 Vlaamse scholen hebben de kachel vandaag een graadje lager gezet. Volgens deskundigen merk je het temperatuursverschil nauwelijks en helpt een dikke trui je te beschermen tegen de kou.

Het is vandaag al weer de zesde editie van de jaarlijkse warmetruiendag. Dankzij de deelname van de Vlaamse scholen, doen er dit jaar maar liefst 400.000 mee aan de actie.

Door de temperatuur een graadje lager te zetten, bespaart men maar liefst zeven procent op de stookkosten. Omdat zo ook de broeikasgassen afnemen, wordt ook het vermeende broeikaseffect vertraagd. 


Helaas, geen geile tienersletjes dus vandaag

Gegevens Shell-medewerkers gelekt

De contactgegevens van 170.000 medewerkers van Shell en contractanten van de oliemaatschappij zijn verstuurd naar milieu- en mensenrechtenorganisaties. Dat meldt de Financial Times vandaag.

De e-mail zou zijn verstuurd door ontevreden medewerkers van Shell, die opriepen tot een 'vreedzame revolutie', binnen het bedrijf. De ontevredenheid richt zich met name op de schade die Shell veroorzaakt in Nigeria.

Shell heeft volgens de krant toegegeven dat de gegevens echt zijn, maar er zou geen sprake zijn van een veiligheidsrisico, omdat er geen thuisadressen bijzaten. De oliemaatschappij onderzoekt de kwestie, maar zegt niet te geloven dat de gegevens zijn gelekt door ontevreden medewerkers.

De gelekte informatie is ongeveer zes maanden oud, wat zou kunnen betekenen dat ex-medewerkers achter de actie zitten. Shell heeft vorig jaar vijfduizend banen geschrapt en kondigde onlangs aan dat dit jaar nog eens duizend banen verdwijnen, aldus de Financial Times.

Snowboardster verkoopt ondergoed voor Haïti

Naast het behalen van een olympische plak heeft de Amerikaanse snowboardster Hannah Teter in Vancouver nog een ander belangrijk doel. De olympisch kampioene van 2006 op de halfpipe wil met het verkopen van ondergoed zoveel mogelijk geld inzamelen voor de slachtoffers van de aardbeving vorige maand in Haïti.

Via haar website sweetcheekspanties.com wil ze het ondergoed aan de man brengen. "Het is voor het goede doel, dus koop allemaal wat", aldus Teter. Van iedere aankoop gaat vijf dollar naar de organisatie Artsen zonder Grenzen. Teter wil in mei 100.000 dollar bij elkaar hebben.

Hoogste aantal faillissementen ooit

Het afgelopen jaar zijn ruim 10.500 bedrijven failliet verklaard. Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) het hoogste aantal ooit. Het vorige record stamt uit 2005, toen tienduizend bedrijven over de kop gingen, aldus het CBS.

Ten opzichte van het jaar ervoor steeg het aantal faillissementen met maar liefst 54 procent. In 2008 gingen 6.800 bedrijven kopje onder. Vooral in de industrie konden veel bedrijven het niet langer bolwerken. In die sector steeg het aantal faillissementen met 121 procent ten opzichte van 2008.

"Met name in de eerste helft van 2009 liep het aantal faillissementen stevig op", aldus het CBS.

Activisten Sea Shepherd gooien bijtend zuur

Activisten van de organisatie Sea Shepherd hebben in de wateren bij Antarctica een Japanse walvisvaarder met zuur beschoten. Drie bemanningsleden liepen daarbij verwondingen op aan het gezicht en de ogen. Dat heeft het Japanse ministerie van visserij  vandaag gezegd.

De activisten zeiden dat zij boterzuur of butaanzuur op het schip hadden geworpen, een stof die ontstaat in stinkende ranzige boter. Sea Shepherd hanteert dat middel vaker om onrust te zaaien op walvisvaarders en daarmee de walvisvangst te ontwrichten.

De gewonden vielen bij confrontaties gisteren tussen twee boten van Sea Shepherd en vier walvisvaarders.

AVRO trapt in Pedobear-grap

In navolging van een Poolse krant is ook de AVRO getrapt in een Pedobeargrap. De bij internetters bekende Pedobear was tussen de mascottes op van de Winterspelen geplaatst en vervolgens namen echte media de afbeelding over.

En zo staat Pedobear deze week gezellig in de Avrobode. Pedobear is van oorsprong een echte Japanse tekenfilmbeer maar werd door 4Chan omgedoopt tot een beer die van kleine meisjes houdt. Talloze plaatjes en filmpjes doken inmiddels op van Pedobear. En nu dus ook in de AVRO-bode. 

Balkenende scheurt door straten van Vancouver

Wandelaars in de straten van Vancouver keken gisteravond (plaatselijke tijd) even verschrikt op. De Nederlandse minister-president Jan Peter Balkenende ontving in de stad waar vandaag de Olympische Spelen beginnen een OV-fiets van de NS.

Na de officiële plichtplegingen wilde de premier zijn fietskunsten wel even vertonen. Balkenende begon rustig, maar hij kreeg er op een gegeven moment zo'n plezier in dat hij als een bezetene op zijn pedalen trapte. Met enorme snelheid, staand inmiddels, scheurde hij langs de wandelende mensen over het wegdek.

De fietstocht bleef zonder gevolgen. Met een ferme duw op de rem, zette Balkenende het voertuig stil.

 

Uitkeringstrekkers betrapt bij verkeerscontrole

Bij een verkeerscontrole op de A12 heeft het voormalige arbeidsbureau UWV afgelopen nacht tien uitkeringstrekkers betrapt. Het gaat om mensen die een werkloosheidsuitkering krijgen terwijl ze een baan hebben.

Het UWV heeft zich in september aangesloten bij grote verkeerscontroles van de politie. Eerder sloot de Belastingdienst zich al aan om te controleren of mensen een openstaande belastingschuld hebben.

Het UWV controleert nu of mensen met een uitkering stiekem aan het werk zijn. "Dat iemand aan het werk is, kun je bijvoorbeeld zien als hij in een bedrijfsauto zit of als taxichauffeur of vrachtwagenchauffeur aan het werk is", legt een politiewoordvoerder uit.

De controle werd gehouden op de A12 bij Ede en Arnhem. Van de tachtig gecontroleerde bestuurders bleken er tien met uitkering aan het werk te zijn. Hun uitkering wordt teruggevorderd en ze kunnen een boete verwachten.

Vorig jaar werkte het UWV bij vier controles mee. Van de 235 bestuurders die toen werden gecontroleerd bleken er 37 onterecht een uitkering te krijgen. De grootste vis die toen werd gevangen was een man die vleesrollen vervoerde. Hij bekende dat hij dit al een jaar deed voor 1500 euro per maand, naast zijn uitkering.

Nederlandse ploeg compleet in Vancouver

Met de aankomst van de bobsleeteams gisteravond in Vancouver is de Nederlandse ploeg voor de Winterspelen compleet. Met een uur vertraging arriveerden de teams van Esmé Kamphuis en Edwin van Calker vanuit Calgary op de luchthaven van de olympische stad, waar het gezelschap werd opgevangen door chef de mission Henk Gemser.

Gemser overhandigde Timothy Beck symbolisch de Nederlandse vlag. Beck is vanavond de vlaggendrager van de Nederlandse afvaardiging bij de opening van Winterspelen. De Nederlandse ploeg telt in Vancouver 36 atleten, van wie er twee niet tot het olympisch dorp worden toegelaten.

De reserves voor de twee bobteams, Urta Rozenstruik en Arno Klaassen, hebben in tegenstelling tot voorgaande Winterspelen geen accreditatie ontvangen en zullen in Whistler in een hotel verblijven. Ze mogen ook niet meelopen tijdens de openingsceremonie.

Testen Virgin Racing loopt vertraging op

Het zit Virgin Racing bij de Formule 1-testweek in Jerez niet mee. De nieuwe renstal maakte woensdag haar officiële testdebuut in de F1, maar reed tot dusverre maar weinig ronden. Op de eerste dag arriveerden enkele onderdelen te laat en ook nu wacht men op een nieuwe voorvleugel, nadat die op de bolide van Timo Glock gisteren spontaan afbrak.

De Duitser kwam op een droge baan tot slechts elf ronden voordat de vleugel de geest gaf. Daarom wordt de ophanging van de vleugel nu versterkt, maar het is niet te verwachten dat het nieuwe deel voor 12:00 zal arriveren in Spanje. Het betekent dat Lucas di Grassi zijn debuut zal gaan maken op een natte baan, omdat de voorspelde regen in Spanje inmiddels gearriveerd is.

André Rieu flink in de schulden

André Rieu heeft over het jaar 2008 een verlies geleden van bijna 11 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening van het bedrijf van de violist, André Rieu Productions Holding, die door de Kamer van Koophandel openbaar is gemaakt en waarover Quotenet gisteren berichtte.

Het bedrijf had aan het eind van het jaar een negatief vermogen van bijna 5 miljoen euro. Rieu maakte in 2008 onder andere een stadiontournee in Australië. Verder trad hij met zijn entourage op in Parijs, Brussel en in plaatsen in Zwitserland en in het Gelredome in Arnhem. Voor 2009 verwacht het bedrijf overigens weer een winst. Rieu wijt de negatieve cijfers van 2008 aan extra afschrijvingen van open air decors. Omdat het bedrijfsbeleid ‘inzake waardering- en resultaatbepaling zeer conservatief’ is, heeft dat geleid tot negatieve resultaten, aldus Rieu.

Ook voor 2010 verwacht Rieu winst te maken, door een recordaantal concerten te gaan geven, waarvan onder andere acht in Maastricht, één in de ArenA, en één in het Thialf. Ook zullen er voor het eerst concerten gegeven worden in Mexico, Zuid-Afrika en Groot-Brittannië.

Lijk gevonden in Amsterdams park

In een park in Amsterdam is vandaag het stoffelijk overschot van een man gevonden. Het slachtoffer is volgens de politie 'zeer waarschijnlijk' door een misdrijf om het leven gekomen. De identiteit van de man is nog niet bekendgemaakt.

Het lijk werd volgens de politie onder verdachte omstandigheden aangetroffen in het Flevopark in het oosten van de stad. Wie het lichaam heeft gevonden is niet bekend.

US verkoopcijfers januari

De crisis is in Amerka nog steeds voelbaar. Er is in totaal een daling van 21% in de consolemarkt te zien. De PS3 is de enige console waar een sterke stijging te zien is. Helaas voor Sony zorgt de Playstation 2 en de PSP ook voor de sterkste dalers in het lijstje. De Wii ziet ook een sterke daling, maar gaat nog steeds bijna een half miljoen keer over de toonbank in Amerika.

Hardware

PlayStation 2 41.600 (-59,0%)
PlayStation 3 276.900 (+36,0%)
PSP 101.100 (-42,0%)
Xbox 332.800 (+7,7%)
Wii 465.800 (-31,0%)
DS 422.000 (-17,0%)

 

Bij de software verkopen in Amerika zijn er ook problemen te bespeuren. In deze markt is de omzetdaling 12%. De top 10 van de maand januari ziet er als volgt uit:

Games

New Super Mario Bros. Wii (Wii) 656.700
Mass Effect 2 (X360) 572.100
Wii Fit Plus (Wii) 555.700
Call of Duty: Modern Warfare 2 (X360) 326.700
Mario Kart (Wii) 310.900
Sports Resort (Wii) 297.600
Call of Duty: Modern Warfare 2 (PS3) 259.000
Army of Two: The 40th day (X360) 246,500
Just Dance (Wii) 191.900
Darksiders (X360) 171,200

Games die verkocht worden in bundels met hardware, worden niet meegeteld in de verkoopcijfers.

[X10] Faceplate Final Fantasy XIII Special Edition Xbox 360

Op de X10 is de Xbox 360 Final Fantasy XIII bundel bevestigd waar we eerder al melding van maakten. Hoewel in de tekst van de advertentie te lezen is dat het om een zwarte console gaat blijkt dit niet te kloppen. Er zijn namelijk foto's vrijgegeven van de daadwerkelijke console waarop de gravering van het Final Fantasy XIII logo op de 250GB harddisk te zien is, maar ook de speciale faceplate voor de console zelf.

De faceplate is ontworpen door Tetsuya Nomura, character designer van Square Enix. Microsoft heeft verrassend genoeg aangegeven dat de faceplate ook los te verkrijgen zal zijn in Australië, Europa, Nieuw Zeeland en Noord-Amerika, zij het in kleine aantallen. Qua prijs is er niets over bekendgemaakt.

Xbox 360 XXIII faceplate

Xbox 360 Final Fantasy XIII

Van den Broek vindt nieuwe club in Engeland

Na het failliet gaan van HFC Haarlem heeft Benjamin van den Broek een nieuwe club gevonden. Van den Broek vertrekt naar Engeland om te gaan spelen bij Shrewsbury Town. Hij tekent er een contract tot het einde van dit seizoen.

Shrewsbury Town staat vierde in de League Two en aast op promotie. Van den Broek stond ook in de belangstelling van FC Den Bosch, Helmond Sport, Lierse SK en RW Oberhausen.

Smeekens gelooft in stuntje

Aankomende maandag maakt Jan Smeekens zijn debuut op de Olympysche Spelen. Hij komt dan in actie op de 500 meter. De rijder van Control zegt dat een plek bij de eerste acht mogelijk is.

"Er zijn veel favorieten en dan is de kans op een stuntje des te groter," aldus de sprinter tegenover De Telegraaf. "Ik ben een stuk verder dan vorig jaar en ik hoop dat het al genoeg is voor nu. Ik voel me heel goed en ik verwacht veel van de race. Als je goed bent, maak je ook geen fouten."

 

CD: Elvis 75

Dit jaar zal Elvis een grote concurrent erbij krijgen wanneer het gaat om gestorven artiesten die nog steeds bergen geld in het laatje brengen. Michael Jackson zal in 2009 en 2010 de status van best verkopende dode artiest wel gaan overnemen. Maar Elvis doet het toch niet slecht als lijk (of zou hij nog leven?), maar liefst 38 miljoen dollar bracht hij op afgelopen jaar! Om de concurrentie met de King of Pop aan te gaan komt er dit jaar van de King of Rock and Roll een dikke verzamelaar uit die zijn 75e verjaardag moet vieren, Elvis 75.

Elvis 75

Film: Percy Jackson & the Lightning Thief

Deze week is Percy Jackson & the Lightning Thief in première gegaan. Onder de leiding van Chris Colombus (Harry Potter 1 & 2) komen oude Griekse mythes tot leven. Percy vindt zichzelf maar een vrij normale jongen, totdat zijn leven opeens bedreigd wordt door vreemde creaturen. Hij wordt beschuldigd van diefstal door niemand minder dan Zeus -de god van de donder- en al gauw is er geen weg meer terug voor deze "normale" jongen om te ontkomen aan zijn lotsbestemming.

cover

Fotografen niet welkom op skipiste

De skiesters werken vandaag hun laatste training af voor de combinatie die aankomende zondag op het programma staat. Fotografen zijn niet welkom op de skipiste in Whistler omdat de organisatie wil voorkomen dat de kwetsbare sneeuw te veel wordt aangetast.

"De fotografen blijven maar glijden op de piste voor een goede positie om een foto te kunnen nemen. Het is heel belangrijk voor ons om de piste zoveel mogelijk te beschermen. We hebben daar geen veertig mensen bij nodig die maar blijven bewegen. De televisiecamera's en de schrijvende media zijn welkom. Dat is voldoende”, aldus wedstrijddirecteur Atle Skaardal.

De training stond voor gisteren gepland, maar na twee skiesters werd de training afgeblazen vanwege de mist op de piste.

 

Meeste geheime vergaderingen in Rotterdam

De gemeenteraad van Rotterdam houdt de meeste besloten vergaderingen van alle gemeenten in Nederland. Dat concludeert het tijdschrift voor ambtenaren en bestuurders Binnenlands Bestuur in een onderzoek.

In Rotterdam werden in 2008 en de eerste helft van vorig jaar 49 besloten vergaderingen gehouden. Op de tweede plaats staat Vlaardingen met 35 besloten vergaderingen, gevolgd door Waddinxveen met dertig.

Als reden voert Rotterdam in het tijdschrift aan dat de gemeenteraad erg actief is, waardoor veel informatie wordt gevraagd en verstrekt. Het gemeentebestuur heeft ervoor gekozen de raad in besloten vergaderingen te informeren.

Over het algemeen zijn vooral grotere steden terughoudender met het vrijgeven van informatie. Dat is ook te zien in het aantal geheime stukken per gemeente. Een uitzondering is Montfoort, dat in dezelfde periode 145 geheime stukken produceerde. Op de website van het tijdschrift legt burgemeester Bert Jansen uit dat in de gemeente veel bouwprojecten op stapel liggen die om geheimhouding vragen.

De meeste lekken zijn in Stein te vinden. Hoe vaak daar precies werd gelekt, is niet precies bekend. Gemeentesecretaris Margret Bisschops geeft in Binnenlands Bestuur alleen aan dat het 'veel' gebeurt, terwijl het in de meeste gemeenten niet gebeurt of hoogstens drie keer. Het lekken gebeurt volgens Bisschops niet om de inhoud, maar om politieke belangen. De ondernemingsraad heeft het vertrouwen in Bisschops al opgezegd, volgens haar omdat zij zegt waar het op staat.

De gemeente Amersfoort is de meest transparante van Nederland. In anderhalf jaar tijd kreeg de gemeenteraad geen enkel geheim stuk aangeboden en werden slechts twee besloten vergaderingen gehouden.

Voor het onderzoek hebben 243 gemeentesecretarissen en 307 griffiers een vragenlijst ingevuld.

Obsidian werkt mee aan The Wheel of Time

Ontwikkelaar en uitgever Red Eagle Entertainment heeft bekend gemaakt dat het bedrijf de steun heeft aangetrokken van Obsidian Entertainment voor de ontwikkeling van de game The Wheel of Time, gebaseerd op de gelijknamige boeken van wijlen Robert Jordan. Wat de exacte rol gaat zijn van Obsidian binnen de ontwikkeling is niet duidelijk, maar de hoofdverantwoordelijkheid blijft binnen Reg Eagle. Obsidian-medewerkers zullen dus vooral een ondersteunende taak krijgen.

De reden dat Red Eagle een extern bedrijf heeft ingeschakeld, is dat het een vrij jonge studio is. Het bedrijf is opgericht in 2006 en voor een grote en bekende serie als The Wheel of Time wil het de kwaliteit afleveren die fans verwachten en verdienen. Omdat ze zelf die expertise niet in huis hebben, is er gekozen om een externe studio aan te trekken. De reden dat voor Obsidian gekozen is, is dat het bedrijf met Neverwinter Nights 2 en Knights of the Old Republic II heeft laten zien een hoop kwaliteiten in huis te hebben.

Voorlopig is er nog niks bekend over wanneer The Wheel of Time in de winkels zal liggen. Wellicht tegelijk met de film Eye of the World die tevens bij Reg Eagle in ontwikkeling is, deze staat momenteel gepland voor 2011. De game zal dan verschijnen op de Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

Vijfde Twilight-film bevestigd

Er komt inderdaad een vijfde Twilight-film. 'Breaking Dawn', het laatste boek uit Stephenie Meyer's vierdelige Twilight-saga, zal in twee delen worden verfilmd. Geruchten hierover ging al enige tijd rond, maar website Deadlinehollywood heeft deze nu weten te bevestigen.

De vierde en vijfde Twilight-film zullen achter elkaar worden gefilmd. Opnames gaan van start in oktober van dit jaar. Eerder leek het erop dat Chris Weitz, regisseur van de succesvolle tweede Twilight-film 'New Moon', de regie van beide 'Breaking Dawn'-films zou doen. Dit is echter nog niet bevestigd. Filmstudio Summit Entertainment zou op nog zoek zijn naar een regisseur, en zou hiervoor al contact aan het zoeken zijn met diverse bekende regisseurs.

'Breaking Dawn' wordt de conclusie van de driehoeksverhouding die heldin Bella (Kristen Stewart) erop na houdt met vampier Edward (Robert Pattinson) en weerwolf Jacob (Taylor Lautner). Voor het zover is zal eerst de derde Twilight-film, 'Eclipse', wereldwijd uitkomen op woensdag 30 juni.

Vijfde Twilight-film bevestigd
Na 'New Moon' wordt ook 'Breaking Dawn' verfilmd

 

Bill Clinton krijgt stents

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton is gisteren plotseling opgenomen in een ziekenhuis in New York. Hij kampte met pijn in de borst. Inmiddels hebben artsen twee stents in zijn kransslagader geplaatst.

De nu 63-jarige Clinton had eerder hartproblemen. In september 2004 onderging hij een viervoudige bypass-operatie. Gisteren bleek dat een van die bypasses verstopt was geraakt.

De ingreep van gisteren is succesvol verlopen en Clinton voelt zich goed., Volgens de behandelend artsen kan hij vandaag al naar huis en maandag weer aan het werk.

Clinton is momenteel de speciale gezant van de Verenigde Naties voor de hulpverlening aan het door een aardbeving geteisterde Haïti.

Bill Clinton krijgt stents
Bill Clinton

Parkeren op slinkse wijze duurder

Parkeren wordt "op slinkse wijze" steeds duurder, zegt de belangenorganisatie Detailhandel Nederland op basis van een eigen onderzoek.

De consument betaalt vaak nog steeds hetzelfde bedrag, maar dan per 50 of 57 minuten in plaats van per uur. Daar staat geen extra service tegenover. Een op de vijf garages stinkt en ook is een op de vijf garages vies, oordeelt de belangenorganisatie.

In heel Nederland zou betalen per minuut moeten worden ingevoerd, vindt Detailhandel Nederland. Dat is technisch mogelijk, maar er zijn bijna geen parkeergarages in Nederland waar dat kan. In 60 procent van de garages kan bovendien niet met de pin worden betaald.

Chipkaart jaagt reizigers de bus uit

Een op de acht reizigers in Zuid-Holland zal het openbaar vervoer mijden door de invoering van de OV-chipkaart. Dat becijfert de SP op basis van een onderzoek van de provincie Zuid-Holland. De partij wil dat staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) vervoerders verbiedt de strippenkaart af te schaffen.

In Rotterdam is de strippenkaart al afgeschaft. Uit de cijfers van de vervoersregio Zuid-Holland, waar Rotterdam en Den Haag niet onder vallen, blijkt volgens de SP dat de gemiddelde reis 28,7 procent duurder wordt. Dat wordt mede gedaan omdat met de vervoerders is afgesproken dat de invoering van de OV-chipkaart hen niet op kosten mag jagen. Als door de OV-chipkaart minder mensen reizen, mogen zij de prijzen dus opschroeven om evenveel winst te blijven maken.

"Hiermee wordt definitief het bewijs geleverd dat het zeker stellen van de winst van vervoersbedrijven belangrijker is dan de belangen van de reiziger", stelt SP-Kamerlid Emile Romer. Volgens hem wordt de reiziger 'keihard' de auto ingejaagd.

CDA wil af van spreiding vakanties

Het CDA stelt de spreiding van de schoolvakanties ter discussie. De partij vraagt zich af of de nadelen van de drie verschillende vakantieregio's niet groter zijn dan de voordelen. Zo heeft door de spreiding de regio zuid geen vakantie tijdens carnaval. Ook volgend schooljaar is daar geen rekening mee gehouden.

De spreiding is ooit bedacht om de verkeersdrukte tegen te gaan die zou ontstaan als iedereen tegelijk op vakantie gaat. Ook de overbelasting van campings en recreatieparken moet op deze manier worden tegengegaan, maar volgens Tweede Kamerlid Jan de Vries zorgt de spreiding voor problemen.

Naast de misser rond carnaval van het ministerie van Onderwijs, dat verantwoordelijk is voor de adviesdata, kampen ouders met andere problemen. Dan gaat het vooral over ouders met kinderen op scholen verspreid over verschillende vakantieregio's. Daardoor kunnen die gezinnen niet gezamenlijk op vakantie.

Het CDA heeft de vakantiespreiding vorig jaar ook al ter discussie gesteld, maar dat leverde toen niets op. Omdat er klachten bij het CDA blijven binnenkomen, start de partij nu een meldpunt voor problemen rond de vakantiespreiding. De meldingen komen op 8 maart in de Tweede Kamer aan bod.

Grote stroomstoring in Brabant na explosie

Door een explosie in een transformatorhuisje in Deurne is de stroom in Deurne, Asten en het nabijgelegen Heusden uitgevallen. Dat zegt een woordvoerder van de politie.

Rond 07.30 uur ontstond door de brand in het transformatorhuisje aan de Liesselseweg kortsluiting. Volgens de politie heeft een getuige een knal gehoord. Hulpdiensten zijn ter plaatse om te bekijken wat er precies aan de hand is. Zomaar blussen gaat niet, omdat er elektriciteit in het spel is.

Waardoor de explosie ontstond is nog niet duidelijk.

TROS woedend op Rita Verdonk

TON is dood, leve TROTS, zo liet Rita Verdonk gisteren weten. Verdonk wil namelijk liever dat de media haar partij, of zoals ze zelf zegt 'beweging', TROTS noemen. De grootste familie van Nederland, de TROS, is daar op zijn zachtst gezegd niet blij mee.

De TROS overweegt dan ook naar de rechter te stappen. Volgens de omroep lijkt de naam TROTS te veel op de naam van de palingomroep. "Wij gaan uitzoeken of we hier volgens het merkenrecht iets tegen kunnen doen. We willen niet geassocieerd worden met een politieke partij", zo laat de TROS weten.

Verdonk wil van de naam TON af omdat deze volgens een woordvoerder niet lekker bekt. "De afkorting komt wat hard over", aldus de zegsman.

Roddick eenvoudig door in San Jose

Andy Roddick heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het ATP-toernooi in het Amerikaanse San Jose. De Amerikaan, die het toernooi driemaal eerder won, versloeg de Argentijn Leonardo Mayer met 6-3 en 6-1.

De afgelopen maanden kampte Roddick met schouder- en knieblessures maar in zijn partij tegen Mayer leek de Amerikaan daar geen last van te hebben. Aanvankelijk kon de Argentijn zijn opponent nog wel bijbenen. Nadat Mayer in de achtste game zijn service verloor kwam hij echter niet meer in zijn ritme.  

In de kwartfinale treft Roddick nu de Tsjech Tomás Berdych die de Fin Jarkko Nieminen met 6-3 en 6-2 versloeg.

CD: Retribution Gospel Choir

Op de ene schouder een engeltje en op de andere een duivel. Zou dit bij Alan Sparhawk ook zo zijn? Van de band Low ken je hem en zijn muse Mimi Parker wellicht als religieus man-vrouw combo en kreeg je al vlagen van die schouders mee. Ook in de documentaire You May Need a Murderer komt de dualiteit aan bod. Zijn drugsverslaving valt niet te rijmen met zijn Mormoonse geloof. Muzikale tweestrijd lijkt ook in het hoofd van Alan Sparhawk voor te komen en wellicht ook in de krochten van bassist Steve Garrington. Beiden laten Mimi Parker even thuis en vormen tezamen met Eric Pollard de groep Retribution Gospel Choir. Hierin wordt de slow-core die Low produceert achtergelaten en lijkt het duiveltje op Sparhawk's schouder het overgenomen te hebben.

Retribution Gospel Choir

Film: The Wolfman

In de jaren '40 kwam Universal Pictures met een reeks films waarin verschillende filmmonsters hun faam verwierven. Welke liefhebber van horrorfilms kent ze niet: Boris Karloff als het Monster van Frankenstein; Bela Lugosi als graaf Dracula en ietwat op de achtergrond Lon Chaney Jr. als the Wolf Man. Van de laatste heeft Hollywood nu besloten een remake te produceren, dus maak kennis met The Wolfman in een nieuw jasje!

The Wolfman filmposter

 

Adriaanse: "Salaris belangrijk"

Co Adriaanse ontkende eind vorig jaar in het tv-programma Studio Voetbal nog een 'dure jongen' te zijn. Inmiddels geeft hij ruiterlijk toe vooral voor de centen naar Qatar te zijn gegaan.

"Mijn huis moet nog worden schoongemaakt", zegt Adriaanse over zijn situatie in Qatar. "Voorlopig slaap ik in het Sheraton hotel. Alles betaald natuurlijk door de voetbalbond. Er zijn heel veel mensen die me hebben gebeld om met me mee te gaan."

"Ik ga daar niet over liegen", vervolgt hij in De Telegraaf. "Het salaris is een belangrijk onderdeel van mijn aanstelling hier. Sommige mensen nemen me kwalijk dat ik ook voor het geld kies. Ik ben 62 jaar, ik zou wel gek zijn als ik het niet zou doen. Johan Derksen had daar bijvoorbeeld moeite mee, terwijl hij zelf geen algemeen directeur van Veendam is geworden omdat de pensioenregeling niet deugde."

"Maar", gaat Adriaanse verder. "Begrijp me niet verkeerd. Als er een Europese topclub was geweest die me wilde hebben, had ik daarvoor gekozen. Maar die hebben me niet benaderd. AZ wel ja, maar dat kwam te vroeg. En toen ik met deze mensen ging praten, was ik er snel uit." Zijn assistenten hebben het net als Adriaanse getroffen. "Zij hebben ook allemaal een auto met een eigen chauffeur", lacht de Amsterdammer.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het niet zomaar kunnen schorsen van rotzooiende advocaten.

Een advocaat wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Hij zou een erg scheve schaats hebben gereden in het Rotterdamse havenschandaal, waarbij garant werd gestaan voor leningen aan RDM, die dat bedrijf niet kon terugbetalen. Het Openbaar Ministerie heeft deze sjoemeladvocaat voor de rechter gesleept, en eist dat deze man naast het betalen van een hoge boete ook twee jaar niet als advocaat mag werken. De advocaat die deze collega bijstaat, zegt dat dat niet kan: het wettelijk kader is er nog niet. Uitsluitend de Orde van Advocaten kan een advocaat schorsen.  Vreemd:

Discipline niet direct terug bij selectie Standard Luik

Het vertrek van trainer Laszlo Bölöni heeft niet direct goed gedaan voor de discipline bij Standard Luik. Mohamed Sarr nam het, een dag na het vertrek van de Hongaarse trainer, allemaal wat lichter op. Hij verscheen direct te laat voor de training en kreeg een reprimande van Dominique D'Onofrio, de technisch directeur die door is geschoven als trainer.

D'Onofrio zat woensdagavond overigens bij een bekerwedstrijd in Oostenrijk. Hij zag hoe Red Bull Salzburg, de komende tegenstander in de Europa League, met 2-0 werd verslagen bij Sturm Graz. Huub Stevens werd naar de tribune gestuurd.

Bij Standard Luik mogen de spelers nog niets zeggen over het vertrek van Bölöni, die de afgelopen dagen onder vuur lag. Waarschijnlijk komt er vandaag verandering in die situatie en verschijnt er een selectiespeler op het persmoment.

NEC wellicht zonder Heubach en Ntibazonkiza

Saidi Ntibazonkiza en Jeroen Heubach zijn twijfelgevallen voor het Eredivisieduel van NEC tegen NAC Breda. Trainer Wiljan Vloet neemt vanochtend een besluit over hun inzetbaarheid. Heubach kampt met klachten aan zijn achillespees en Ntibazonkiza heeft last van zijn lies, schrijft De Telegraaf.

Rutger Worm staat klaar om de plek van Ntibazonkiza in te nemen, terwijl Bram Nuytinck de aangewezen vervanger is van Heubach. Nuytinck debuteerde twee weken geleden in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Zijn contract is inmiddels opengebroken en verlengd tot 2013.

Vloet mag hopen dat hij midweeks, als het inhaalduel met Willem II wordt afgewerkt, weer kan beschikken over John Goossens en Mark Otten. Beide spelers waren geblesseerd, maar zijn door de medische staf vrijgegeven om weer met de groep te trainen.

 

Ronald de Boer assistent van Adriaanse

Ronald de Boer wordt assistent van Co Adriaanse, die trainer is van het Olympisch eltal van Qatar. De Boer woont sinds 2004 in het oliestaatje.

Tot twee jaar geleden speelde hij in de nationale competitie, maar ook toen hij klaar was met professioneel voetbal, bleef De Boer in Qatar wonen. Een ideale rechterhand dus voor Adriaanse. "Ronald wordt nog aan onze staf toegevoegd", bekent Adriaanse in De Telegraaf. "De bedoeling is dat hij de spelers gaat begeleiden. En hij kan ons van heel waardevolle informatie voorzien. Hij kent natuurlijk de kwaliteiten van een hoop spelers. En Ronald staat in hoog aanzien hier."

De Boer is ook ambassadeur van het bid dat Qatar heeft uitgebracht voor het WK voetbal van 2022. Adriaanse is er sinds vorige maand trainer.

 

Actievolle God of War III trailer

Nog iets meer dan een maandje wachten en dan kunnen de fans van Kratos aan de slag met God of War III, de nieuwe action game van de Santa Monica Studios van Sony. Net als in de vorige delen zal de game volgepakt zitten met actie en bergen vijanden. De God of War serie speelt zich af in de Griekse oudheid en is een volledige singeplayer game. Kratos moet de hoogste top van Olympus beklimmen en door de dieptes van de hel om wraak te kunnen nemen op de goden die hem verraden hebben.

Nationale dag van rouw in Haïti

Inwoners van Haïti staan vandaag stil bij de meer dan 230.000 landgenoten die exact een maand geleden om het leven kwamen tijdens een zware aardbeving.

De autoriteiten hebben een nationale dag van rouw uitgeroepen. In het centrum van de hoofdstad Port-au-Prince staat een ceremonie gepland. Die heeft plaats in de buurt van het deels ingestorte presidentiële paleis. Bij kampementen van daklozen worden grote tv-schermen neergezet, zodat ook deze mensen de herdenkingsplechtigheid kunnen volgen.

De autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen om zoveel mogelijk witte of zwarte kleding te dragen uit respect voor de slachtoffers.

De kans op hevige regenbuien tijdens de herdenking is groot. Gisteren regende het al flink in Haïti, in de aanloop naar het regenseizoen. Circa 1,2 miljoen inwoners van het armste land op het Westelijk halfrond hebben op dit moment nog altijd geen fatsoenlijk dak boven het hoofd.

Eerste positieve dopingtest Olympische Spelen

Een Russische ijshockeyster heeft de primeur van de eerste positieve dopingtest bij de Olympische Winterspelen in Vancouver. Svetlana Terenteva had de verboden stof tuaminoheptane in haar lichaam, zo bleek uit een urinetest die recent werd uitgevoerd.

Vice-president Thomas Bach van het het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakte gisteren bekend dat Terenteva een berisping heeft gekregen. De atlete heeft tegen IOC-functionarissen verklaard dat de stof in de neusspray Rhinofluimucil zat. Ze gebruikte die tot 3 februari in verband met een verkoudheid.

De disciplinaire commissie van het IOC nam genoegen met de verklaring van Terenteva. Zij mag gewoon deelnemen aan de Spelen. De stof is buiten competitie niet verboden en het naar huis sturen van de Russin zou een disproportioneel zware strafmaatregel zijn, zo redeneren de IOC-officials.

Tijdens de Olympische Winterspelen worden 2.500 dopingtests afgenomen. Sinds 4 februari zijn al 554 monsters onderzocht door dopingdeskundigen van het IOC.

Holland Heineken House geopend door Terpstra

Het Holland Heineken House in Vancouver is officieel geopend. Erica Terpstra, voorzitter van sportkoepel NOCNSF, en Philip de Ridder (algemeen directeur Heineken Nederland) verrichtten in de grote feesttent de openingshandeling door middel van het doorzagen van een boomstam.

In het Holland Heineken House worden Nederlandse sporters, die de komende twee weken een medaille winnen op de Spelen, gehuldigd. Ook zijn er optredens van diverse artiesten, zoals Marco Borsato, Gerard Joling en Jan Smit. Het is de tiende keer dat bierbrouwer Heineken een Holland House heeft neergezet bij Olympische Spelen. "Ik ben ongelooflijk trots wat hier gepresteerd is", aldus Terpstra, die binnenkort wordt opgevolgd door André Bolhuis.

KLM-toestel stijgt op van verkeerde baan

Een KLM-toestel is eergisteren op Schiphol vanaf de taxibaan opgestegen. De Boeing 737 steeg om onduidelijke oorzaak niet op van de startbaan, die parallel loopt aan de taxibaan. Er was geen sprake van een gevaarlijke situatie, meldt de Luchtverkeersleiding Nederland.

Het vliegtuig vertrok in noordelijke richting. Onderzocht wordt wat er precies is misgegaan. De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat zich buigen over het incident, meldt de woordvoerder van de luchtverkeersleiding.

Waarschuwing voor sneeuwresten op auto

Automobilisten moeten voordat zij de weg op gaan hun auto helemaal sneeuwvrij maken. De VerkeersInformatieDienst wijst er ten anderen male op dat sneeuwresten op voertuigen gevaarlijk kunnen zijn voor andere weggebruikers.

Sneeuwresten die niet van de auto afgehaald worden, veroorzaken schrikreacties bij het achteropkomend verkeer, waarschuwt de VID. Op vrachtwagens met huif kunnen zich soms heel veel sneeuw- en ijsresten bevinden.

De VID adviseert weggebruikers om niet alleen de ramen, de koplampen en de nummerplaten, maar vooral ook het dak van de auto sneeuwvrij te maken.

Uitvinder frisbee overleden

Rijk werd hij er niet van en de naam vond hij eigenlijk maar niks. Toch werd de frisbee, een uitvinding van de Amerikaan Fred Morrison, een wereldwijd succes met honderden miljoenen verkochte exemplaren.

Morrison overleed eerder deze week op 90-jarige leeftijd in Sevier County, zo meldden Amerikaanse media gisteren. Morrison kwam op het idee voor de ronde zweefschijf in de jaren veertig van de vorige eeuw. Hij probeerde zijn product aanvankelijk aan de man te brengen onder namen als Pluto Platter en Whirlo-Way, waarmee hij mee wilde liften op de hype van de vliegende schotels in die dagen. Zonder veel succes, want potentiële klanten wisten niet hoe ze het object naar elkaar moesten gooien.

In 1957 verkocht Morrison de rechten van zijn geesteskind aan het bedrijf Wham-O. Dat kwam op de proppen met de naam frisbee en de rest is geschiedenis. Morrison kreeg royalties uitgekeerd door Wham-O, maar rijk werd hij daar niet van en hij gruwde van de uiteindelijke naam van zijn uitvinding. "Ik vond de naam frisbee maar niks", zei de veteraan uit de Tweede Wereldoorlog eens tegen een interviewer.

Ook Xenos haalt gevaarlijke kruiken terug

Opnieuw wordt een partij mogelijk gevaarlijke kruiken teruggeroepen. Xenos roept waterzakken terug die kunnen gaan lekken als er water in wordt gegoten van meer dan veertig graden. De kruiken kunnen barsten, waarna het warme water brandwonden kan veroorzaken, meldt de winkelketen in een waarschuwing in de ochtendbladen.

Het gaat om kruiken met een fleece hoes die eind 2008 werden verkocht. In de beschrijving staat overigens dat er geen te heet water in de waterzakken kan, maar Xenos geeft kopers die toch van de zak af willen de mogelijkheid om hun geld terug te krijgen.

Vorige week kondigde winkelketen Tiger al aan alle warmwaterkruiken terug te halen omdat ze door te heet water kunnen gaan lekken. Daardoor zouden al mensen gewond zijn geraakt. De Deense internationale warenhuisketen heeft in Nederland een vestiging in Arnhem en verkocht de kruiken ook via internet.

Oorspronkelijke Terminator-scenarist wil 5e en 6e deel

Een co-scenarist van de eerste twee Terminator-films heeft complete verhaallijnen uitgeschreven voor een eventuele vijfde en zesde Terminator-film. Het gaat om verhalen die de continuïteit van de derde en vierde film uit de reeks in stand houden. Dit meldt journalist Mike Fleming van website Deadlinehollywood, die de gedetailleerde synopsis al heeft mogen inzien.

De scenarist in kwestie is Bill Wisher. Deze schreef samen met regisseur James Cameron en diens toenmalige echtgenote Gale-Ann Hurd het script voor de eerste Terminator-film uit 1984. Samen met Cameron schreef Wisher vervolgens het scenario voor de succesvolle opvolger 'Terminator 2: Judgment Day' uit 1991.

Uit respect voor James Cameron liet Wisher zich niet in met de derde en vierde film uit de serie. Om onbekende redenen wil hij nu echter weer meedoen. Fleming weet al te vertellen dat het in de vijfde en zesde film wederom zal draaien om Kyle Reese en Sarah Connor, de hoofdpersonen uit de eerste Terminator-film. Ook heeft Wisher voor Arnold Schwarzenegger, de Terminator himself, een belangrijke rol in het zesde deel gecreëerd.

Enkele dagen geleden werd bekend dat het noodlijdende Halcyon Entertainment de rechten op de Terminator-films verkocht heeft aan schuldeiser Pacificor. Deze zal de rechten vermoedelijk doorverkopen aan een filmstudio. Nu de oorspronkelijke scenarist van de Terminator-films terug wil keren, is het waarschijnlijker dat filmstudio's toe zullen happen.

Oorspronkelijke Terminator-scenarist wil 5e en 6e deel

Balkenende fietsend door Vancouver

In Canada zullen ze gisterenavond (plaatselijke tijd) wel even vreemd hebben opgekeken. De minister-president ontving in de stad waar morgen de Olympische spelen zullen beginnen een OV-fiets van de NS. Het ritje van Balkenende was al snel voorbij zonder veel schade.

Op de vraag hoeveel Nederlandse medailles er worden binnengehaald zegt de minister president: "Gokken doe ik niet. Het is al fantastisch dat er zoveel Nederlanders meedoen." De CDA-bewindsman schaatst zelf ook graag. "Ik doe het ontzettend graag. Als het even kan, sta ik op het ijs."

De NS heeft in Vancouver vierhonderd fietsen ter beschikking gesteld aan Nederlandse sporters en supporters zodat zij zich makkelijk door de Canadese stad kunnen verplaatsen. Het is inmiddels een traditie dat de Nederlandse Spoorwegen iets doen qua vervoer bij de spelen. In Beijing voorzag de NS de Nederlanders van reisadviezen en in Turijn zette de reisorganisatie bussen in.

[X10] Fable III screenshots

Fable III is nu voor eerst te zien geweest op het X10 event van Microsoft. De reden dat we boos moeten worden is nu ook bekend. De wereld van Fable speelt zich nu af tijdens een industriële revolutie. Peter Molyneux heeft ook aangegeven dat je halverwege dit spel koning wordt. Meer macht dus, maar met meer macht komt meer verantwoordelijkheid. Je keuzes zullen dus dit keer niet alleen jezelf aan gaan, maar ook die van je volk. En dat volk zal niet altijd even blij zijn met jouw keuzes.

Verwacht wordt dat je dit spel onder de kerstboom kan vinden.

FableFable

FableFable

FableFable

[X10] Fable III krijgt geen HUD

Op de X10 heeft Peter Molyneux bevestigd dat Fable III geen gebruikt maakt van een HUD. Dit is het nieuws wat Molyneux al eerder aankondigde, waarbij hij zei dat dit veel mensen kwaad zou maken. Peter wilde graag dat zijn RPG gebruik ging maken van het systeem dat veel actie-titels ook gebruiken, waarbij je aan het beeld moet zien of je bijna dood bent. In zijn eigen woorden legde Peter het nog maar eens mooi uit:

"Look at the screen! It's completely clean! Why do we need the fucking health bar?"

Fable III zou rond de kerst moeten verschijnen op de Xbox 360.

f

Trailer Red Dead Redemption

Er is weer een trailer van Red Dead Redemption verschenen. Deze trailer heet The Law. Het ziet er niet alleen prachtig uit, Ennio Morricone moet dit spel ook gewoon spelen en zijn mening over de muziek geven.

Red Dead Redemption is een western game gemaakt door de GTA veteranen van Rockstar. Het speelt zich af rond 1900, en jij, een vogelvrij verklaarde, wil je naam zuiveren. Je hebt volledige vrijheid van het gaan en staan waar je wilt, zoals we ook al van GTA gewend zijn. Het spel komt 27 april uit.

Meisje sterft door geweld in Baexem

Door een geweldsincident in Baexem (Limburg) is vannacht een 8-jarig meisje om het leven gekomen. Haar 10-jarige broertje is met zware verwondingen naar het academisch ziekenhuis in Maastricht gebracht. Dat maakte de politie vandaag bekend.

De vader van de kinderen is gearresteerd. Het drama speelde zich af in een woning aan de Genroyhof. De politie kan nog niet zeggen wat zich in het huis in de plaats in midden-Limburg heeft afgespeeld, maar gaat uit van een 'familiedrama'. De moeder woonde volgens een woordvoerder van de politie tijdelijk niet in hetzelfde huis en was niet bij het drama aanwezig. De vrouw is inmiddels op de hoogte gebracht.

De vader is in verzekering gesteld en woord verdacht van moord en poging tot moord op de kinderen. Het mogelijke motief voor de daad is bij de politie nog niet bekend.

 

Nieuwe wapens in Megaman 10

Er is weer informatie over de robot opgedoken. De eindbazen waren al bekend, maar nu zijn de ook de wapens, die je kan verdienen door de eindbazen te verslaan, te bewonderen.

In willekeurige volgorde:

Rebound Striker
Gooi deze rubberen ballen van Strike Man. De ballen zullen hun impact vergroten door veel tegen muren en andere obstakels te stuiteren.

Chill Spike
Maak bewegende vijanden gek met dit wapen van Chill Man. Vijanden glijden uit over dit plak ijs dat op de grond geschoten wordt.

Solar Blaze
Het wapen van Solar Man. Een bol energie dat zich in twee kanten splitst na een tijdje. Het smelt ook ijs.

Thunder Wool
Het speciale wol van Sheep Man. Je kan twee wolkjes met daarin flink wat bliksem afvuren. Als deze wolkjes in de buurt van elkaar hangen,  geeft de combinatie extra veel kracht.

Triple Blade
Versla Blade Man. Je schiet drie flinke messen af in verschillende richtingen.

Wheel Cutter
Nitro Man heeft deze in het bezit. Zaagbladen, waarmee als extra ook langs muren kan klimmen.

Commando Bomb
Versla Commando Man. Een bom die je niet alleen voor vijanden maar ook voor bepaalde muren moet gebruiken. Er zit een timer op.

Water Shield
Deze krijg je van Pump Man. Een schild tegen allerlei projectielen van de vijand.

 

Mega Man 10 Chill Spike

De Mega Man Challenges uit deel 9 zijn ook weer terug. In deze Challenges zul je de basisbesturing oefenen door verschillende opdrachten uit te voeren. Uitdagingen als "Versla een x aantal vijanden zonder geraakt te worden" zullen ook voor de experts misschien al lastig worden. Zijn de uitdagingen toch nog te lastig? Dan is er nog een easy mode, waarin er minder vijanden, minder vallen en juist meer items (om je gezondheid op peil te brengen) zullen zijn.

Het allerbelangrijkste dan. Er zijn ook een releasedatums voor de verschillende consoles bekend:

WiiWare (1000 punten) - 1 maart
PSN ($9.99) - 11 maart
XBLA (800 MS punten) - 31 maart

Mega man 10

 

FA vraagt Davies om uitleg na opmerkingen over scheidsrechter

De FA heeft Kevin Davies, aanvoerder en spits van de Bolton Wanderers, een brief gestuurd waarin men om uitleg vraagt nadat Davies in de media suggereerde dat scheidsrechter Mark Clattenburg "iets persoonlijks" tegen hem heeft. Davies deed deze uitspraak na het 0-0 gelijke spel tegen Fulham van afgelopen zaterdag.

Davies kopte in de slotfase van de wedstrijd de bal tegen de netten, maar Clattenburg keurde het doelpunt af wegens een duw in de rug van de Noorse Fulham-verdediger Brede Paulsen Hangeland. Davies claimt dat er niks aan de hand was en dat Clattenburg wel vaker discutabele beslissingen heeft gemaakt in zijn nadeel.

"Toen ik zag wie de scheidsrechter zou zijn verwachtte ik al helemaal niks meer. In de loop der jaren heeft hij nooit in mijn voordeel gefloten. Vorig seizoen werd ik op Old Trafford neergehaald, maar in plaats van een penalty kreeg ik een gele kaart. En zo waren er wel meer kaarten van hem aan mijn adres. Ik weet het niet zeker, maar ik heb altijd het gevoel gehad dat het iets persoonlijks was," aldus Davies.

Owen Coyle, manager van de Bolton Wanderers, neemt het ondertussen op voor zijn pupil. Coyle is van mening dat het Davies zijn goed recht is om de scheidsrechter te bekritiseren. "Hij zou zeker geen reprimande moeten krijgen. Kevin is gewoon een hele eerlijke speler. Hij is een fysieke speler, zo speelt hij het spelletje nou eenmaal. Hij is een geweldige aanvoerder en een geweldige speler die gewoon een goed doelpunt maakte. Het is zijn goed recht om zich benadeeld te voelen. Als mensen moeilijkheden krijgen omdat ze eerlijk zijn is het een droevige dag."

Kobayashi hoopt op podiumplaatsen

Kamui Kobayashi hoopt dat hij met de Sauber C29 podiumplaatsen kan behalen. De Japanner baseert zijn hoop op de goede testresultaten van de nieuwe bolide tot nu toe, maar beseft terdege dat de tijden niet alles zeggen en dat hij niet precies weet waar de Zwitserse renstal staat.

Kobayashi sluit een overwinning uitdrukkelijk uit. "Ik ben nog steeds een rookie. Ik ken vele banen in de Formule 1 nog niet en dat maakt veel verschil. Zelfs na drie uur trainen en een kwalificatie is het lastig," zei Kobayashi die vorig jaar met de Toyota indruk maakte. "Mogelijk dat we kans hebben op enkele podiumplaatsen, maar mocht dat niet lukken dan is het scoren van punten belangrijk."

De Japanner reed aan het slot van de test de snelste tijd in een bolide die niet ultralicht was. De Japanner weet niet waar het team staat. "Het is lastig te zeggen, omdat de baanomstandigheden steeds veranderden en dan de verschillende brandstofhoeveelheden ... Aan het einde had ik een goede tijd, maar het is nog steeds lastig om te zeggen waar we staan. We staan er goed voor, maar we moeten hard blijven werken, de auto en communicatie verbeteren en wachten tot Bahrein."

Nieuwe bondgenoten in Dragon Age uitbreiding

Bioware heeft twee van de vijf nieuwe bondgenoten uit Dragon Age: Origins: Awakening bekendgemaakt middels twee korte trailertjes.

Allereerst Anders. De meeste magiegebruikers in Dragon Age komen als jonge kindertjes in de Circle Tower terecht, waar ze verder worden geleerd onder de hoede van het Chantry. Anders was echter veel ouder toen hij zich moest aansluiten bij de Mages, maar wil zo snel mogelijk weg. Waarom? Omdat hij weet wat hij mist. Goed eten bijvoorbeeld, en een mooie dame of twee.

Hier blijft het niet bij. Ook een vrouwelijk personage is uit de schaduw gestapt. Velanna is haar naam, en ze heeft een gruwelijke hekel aan mensen. Niet geheel onterecht, omdat de mensen haar metgezellen - The Dalish en City Elves - zo naar het leven stonden. Ze heeft een sterke affiniteit met de natuur en steekt dit niet bepaald onder stoelen of banken.


Dragon Age:Origins - Awakening komt 16 maart uit en bestaat naast de vijf nieuwe metgezellen ook uit een nieuw gebied om te verkennen; Amaranthine. Dit alles overgoten met de vertrouwde complexe keuzes en bloederige gevechten.

Sevilla treft Atlético in finale Copa

De finale van de Copa del Rey gaat op 26 mei tussen Sevilla en Atlético Madrid. Nadat Sevilla zich woensdag al had geplaatst ten koste van Getafe, bleek Atlético over twee duels te sterk voor Racing Santander. In Santander werd donderdagavond weliswaar met 3-2 verloren, maar door de 4-0 zege uit de thuiswedstrijd kwam de finaleplaats geen moment in gevaar.

Even leek Atlético nog een heet avondje tegemoet te gaan toen het al binnen twee minuten op achterstand kwam. Zes minuten later stond het echter al gelijk en toen José Jurado er kort na rust ook nog 1-2 van maakte en Santander na een rode kaart voor Christian Salas bovendien met tien man verder moest, was het pleit definitief beslecht.

Met een man minder had Santander toch nog een mooi slotakkoord in petto. Via Xisco en Mohammed Tchité werd de wedstrijd met 3-2 gewonnen. Dat was echter bij lange na niet genoeg om de 4-0 achterstand uit het eerste duel ongedaan te maken.

Sevilla treft Atletico in finale Copa

Bron: Novum/AP

Buemi tevreden na tweede testdag in Jerez

Sébastien Buemi kan tevreden terugkijken op zijn twee testdagen op het circuit van Jerez. De Zwitserse Scuderia Toro Rosso-coureur vond zijn bolide tweemaal terug op de tweede plek. Naar eigen zeggen heeft hij de STR5 goed onder de knie. De komende twee dagen neemt Jaime Alguersuari het stuur over.

"Ik ben blij met de afgelopen twee dagen," zei Buemi. "Regen is natuurlijk nooit ideaal, maar het betekende wel dat we gisteren de regenbanden konden testen. Vandaag, in het droge, wisten we veel ronden te rijden, wat we ook aan een betrouwbare wagen te danken hebben. We hebben verschillende afstellingen uitgeprobeerd en hebben met verschillende brandstofhoeveelheden gereden. We beginnen de STR5 dus ook al een stuk beter te begrijpen."

Coulthard test Mercedes DTM-bolide

David Coulthard test deze week met een DTM-bolide van Mercedes. De voormalige Formule 1-coureur zou de overstap kunnen maken naar de Duitse raceklasse waar hij dan meer van zijn oud-collega's kan treffen. De Schot test op het Circuit Monteblanco in de buurt van het Spaanse Huelva.

Coulthard rijdt in een Mercedes van het team Mücke Motorsport. Hij heeft hierbij gezelschap van Congfu Cheng, Earl Bamber, Nico Verdonck en Susie Stoddart. Mocht de Schot dit jaar in de DTM komen te rijden, dan gaat hij onder meer Ralf Schumacher, Jean Alesi, Mika Häkkinen en Heinz-Harald Frentzen achterna.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
©FOK.nl e.a.