Uitkeringstrekkers betrapt bij verkeerscontrole

Bij een verkeerscontrole op de A12 heeft het voormalige arbeidsbureau UWV afgelopen nacht tien uitkeringstrekkers betrapt. Het gaat om mensen die een werkloosheidsuitkering krijgen terwijl ze een baan hebben.

Het UWV heeft zich in september aangesloten bij grote verkeerscontroles van de politie. Eerder sloot de Belastingdienst zich al aan om te controleren of mensen een openstaande belastingschuld hebben.

Het UWV controleert nu of mensen met een uitkering stiekem aan het werk zijn. "Dat iemand aan het werk is, kun je bijvoorbeeld zien als hij in een bedrijfsauto zit of als taxichauffeur of vrachtwagenchauffeur aan het werk is", legt een politiewoordvoerder uit.

De controle werd gehouden op de A12 bij Ede en Arnhem. Van de tachtig gecontroleerde bestuurders bleken er tien met uitkering aan het werk te zijn. Hun uitkering wordt teruggevorderd en ze kunnen een boete verwachten.

Vorig jaar werkte het UWV bij vier controles mee. Van de 235 bestuurders die toen werden gecontroleerd bleken er 37 onterecht een uitkering te krijgen. De grootste vis die toen werd gevangen was een man die vleesrollen vervoerde. Hij bekende dat hij dit al een jaar deed voor 1500 euro per maand, naast zijn uitkering.