'Misverstand' over Afghanistan opgelost

Het openlijke conflict in het kabinet over de missie in Afghanistan is opgelost. Het is een 'misverstand' dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) op eigen houtje het NAVO-verzoek om extra troepen heeft geregeld. Dat heeft vicepremier Wouter Bos (PvdA) vandaag gezegd.

Verhagen heeft 'in goed overleg met de betrokken bewindslieden' contact onderhouden met de NAVO, zei Bos na afloop van de ministerraad. Op basis van die contacten heeft de NAVO onlangs een verzoek aan Nederland gedaan om langer in Uruzgan te blijven, met minder militairen dan nu.

Bos zei verder dat er in het overleg tussen de meest betrokken bewindslieden, onder wie Verhagen en hijzelf, tal van scenario's zijn besproken. De PvdA heeft met geen van de scenario's ingestemd. Dat is volgens Bos een ander misverstand dat is opgehelderd. Ook CDA en ChristenUnie hebben zich nergens aan gecommitteerd.

Gisteren kwamen Verhagen en vicepremier Wouter Bos (PvdA) openlijk in aanvaring. Bos zei dat hij niet vooraf had ingestemd met het verzoek van de NAVO aan Nederland om langer in Uruzgan te blijven. Volgens Verhagen was het verzoek wel degelijk van tevoren besproken, en had ook Bos ingestemd. Normaal gesproken doet de NAVO alleen een officieel verzoek als informeel al duidelijk is geworden dat er een 'ja' op zal volgen.

"Onder alles wat gisteren is gezegd, is vandaag een dikke streep getrokken", zei Bos vandaag. "Het verdient geen schoonheidsprijs, maar bij heel complexe onderwerpen, zoals dit, kan het wel eens een keer misgaan."