Brusselse jongeren vallen cameraploeg NOS aan

In de Brusselse probleemwijk Kuregem is een filmploeg van de NOS aangevallen door een groep Marokkaanse jongeren. Dat meldt de Vlaamse omroep VRT.

De ploeg kreeg afgelopen maandag een rondleiding van het Brusselse sociaaldemocratische gemeenteraadslid Fouad Ahidar van de SP.A, toen vanuit de metro een gearresteerde zakkenroller werd meegevoerd door beveiligingspersoneel. Deze jongen werd echter met geweld door zijn vrienden bevrijd, waarna de groep jongeren de filmploeg in het vizier kreeg en zich agressief tegen hen keerde.

Ahidar kon de gemoederen sussen en niemand van de filmploeg raakte gewond. Ook het materiaal bleef 'min of meer' intact, meldt de VRT.

Tegenover de VRT meldt verslaggever Wessel de Jong dat hij 'behoorlijk bang' was. "Zonder Faoud had ik hier nu niet zo gezellig met jou zitten praten", vertelt hij de VRT verslaggever.

In sommige wijken vlakbij het centrum van de Belgische hoofdstad Brussel is de politie de controle kwijt. Jongeren schieten met kalasjnikovs op de politie. Bij een schietincident kreeg een agent drie kogels in zijn been. De politie durft zich amper nog in de wijken, waar Kuregem er een van is, te vertonen.

"Fysiek geweld kan de politie de baas, maar als geschoten wordt met oorlogswapens hebben wij niet afdoende bescherming meer", aldus Peter Vanisterbeek van de politievakbond.

Ook een middelbare school moest zijn deuren sluiten omdat de leerlingen steeds werden beroofd en bedreigd.