Zeldzame witte kauw in Oekraïne

bennootje

Alle raven zijn zwart. Of dat nu zo stellig beweerd kan worden of niet, voor kauwen gaat het in ieder geval níet op. In het oosten van Oekraïne is een zeldzame witte kauw aangetroffen, die door zijn zwarte soortgenoten wordt vermeden.

De albino-vogel, Katja genaamd, werd opgemerkt door Alexander Moisejenko, een inwoner van Loetsk. Hij voert het dier brood vanuit het raam van zijn appartement. "Ze vliegt met de andere kauwen mee, maar blijft afzijdig. De zwarte kauwen stelen altijd voedsel en vliegen dan weg", zei hij.

Volgens ornithologen zijn er de afgelopen drie decennia in de hele wereld slechts vijftien bevestigde waarnemingen verricht van witte kauwen. Het is voor het eerst dat er een in Oekraïne is gezien.

Katja's lot lijkt op het lot van de kauw in een fabel van Aesopus. Die verfde zichzelf wit om niet op te vallen tussen de weldoorvoede duiven op het boerenerf. Toen hij werd ontmaskerd werd hij weggejaagd. Ook zijn kauwenkameraden herkenden hem niet meer en joegen hem weg.

Toch wordt Katja niet door iedere kauw vermeden. Eén kauw houdt haar gezelschap. "Ze is kleiner dan hij", zei Moisejenko. "Er zijn momenten dat hij haar voedsel brengt. Hij vliegt op van de grond en neemt het mee naar waar zij zit."

Voor een foto van een witte kauw: klik hier!