'Nieuwe vastgoedcrisis aan de horizon'

Peter (pberends)

"Er loert een commerciële vastgoedcrisis om de hoek, en er zijn geen gemakkelijke oplossingen voor de risico's voor het financieel systeem en de bevolking."

Dit is niet de conclusie van een of andere Dr. Doom, maar van een nieuw rapport van het Amerikaanse Congressional Oversight Panel (COP), een waakhond van het Amerikaanse financiële systeem en toezichthouder op de bailouts van de Amerikaanse overheid aan de bankensector.

Het COP waarschuwt in een gisteren gepubliceerd rapport dat de overheid en de autoriteiten niet voorbereid zijn om een nieuwe crisis het hoofd te bieden. Harvard-professor en COP-voorzitter Elizabeth Warren waarschuwt voor een golf van kredietverliezen op de markt voor commercieel vastgoed (kantoren, winkels, shoppingcentra, etc.).

De komende vier jaar komen namelijk 1.400 miljard dollar aan commerciële vastgoedschulden te vervallen, die geherfinancierd moeten worden. Het probleem is echter dat de helft van deze vastgoedleningen 'onder water' staan, wat inhoudt dat de schuld groter is dan de waarde van het commercieel vastgoed.

"Indien die schulden niet geherfinancierd worden, kunnen honderden banken kapseizen"
, aldus Warren. "De problemen op de commerciële vastgoedmarkt zijn ernstig en kunnen een reeds verzwakt financieel systeem treffen."

Het rapport situeert dat de kredietportefeuille van 3.000 Amerikaanse banken gecentraliseerd is in commercieel vastgoed. Daarbij zijn 2.115 banken die beschikken over een balans tussen 100 miljoen en 1 miljard dollar.

Warren reikt ook oplossingen aan. Ze pleit voor stresstests voor kleine en middelgrote banken en een overheidsfonds dat kredietwaarborgen en mogelijk kapitaalinjecties kan verlenen aan dergelijke banken.

Vorig jaar reeds noemde Carolyn Maloney, de voorzitter van de commissie Economie, het probleem van commercieel vastgoed een tikkende tijdbom.


Amerikaanse waakhond Congressional Oversight Panel (COP):
'Mogelijke golf van kredietverliezen op commercieel vastgoed'