Startsein voor verdieping Westerschelde

Staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) heeft in Antwerpen het startsein gegeven voor het verdiepen van de Westerschelde. Bij de plechtigheid was ook de Vlaamse minister van Openbare Werken Hilde Crevits aanwezig.

De verdieping zorgde het afgelopen jaar voor een verkoeling van de relatie tussen Nederland en Vlaanderen, omdat het kabinet het niet eens kon worden over de ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder. Het onder water zetten van dat stuk land was nodig om de natuur die verloren ging bij de baggerwerkzaamheden te compenseren.

Zeeland voerde echter fel verzet tegen deze ontpoldering, waarna het kabinet besloot andere maatregelen te treffen; gekozen werd voor zogeheten buitendijks natuurherstel. Afgelopen zomer oordeelde de Raad van State echter dat deze maatregelen de natuur te weinig soelaas boden, en schortte de baggerwerkzaamheden op.

Wat volgde was een diplomatieke rel met Vlaanderen, dat onverkort vasthield aan de zogeheten Scheldeverdragen. In dit verdrag hebben beide landen het verdiepen van de Westerschelde -nodig om de haven van Antwerpen bereikbaar te houden voor grote zeeschepen- vastgelegd. Dit najaar haalde het kabinet echter bakzeil en werd alsnog besloten tot ontpolderen. De Raad van State oordeelde vorige maand dat de baggerwerkzaamheden kunnen worden gestart.