CD: Elvis 75

Dit jaar zal Elvis een grote concurrent erbij krijgen wanneer het gaat om gestorven artiesten die nog steeds bergen geld in het laatje brengen. Michael Jackson zal in 2009 en 2010 de status van best verkopende dode artiest wel gaan overnemen. Maar Elvis doet het toch niet slecht als lijk (of zou hij nog leven?), maar liefst 38 miljoen dollar bracht hij op afgelopen jaar! Om de concurrentie met de King of Pop aan te gaan komt er dit jaar van de King of Rock and Roll een dikke verzamelaar uit die zijn 75e verjaardag moet vieren, Elvis 75.

Elvis 75


8 Januari was de dag dat Elvis 75 geworden zou zijn, ware het niet dat hij op 16 augustus 1977 dood gevonden werd in zijn badkamer. Voor zijn sterrenstatus was het heden ten dage misschien alleen maar goed, hij heeft de club van 27 overleefd en ging pas op zijn 42e, maar op de één of andere manier scoren dode artiesten vaak nog beter en blijft de rock and roll status levend. Zo ook met Elvis, die nog steeds de naam the King draagt en waar niemand aan durft te tornen. Niet alleen in de Vs maar ook in ons landje weet Radio 5 bijvoorbeeld een mooie top 75 van Elvis samen te stellen door luisteraars. 'Are You Lonesome Tonight', 'Always On My Mind' en 'Can't Help Falling In Love' bezetten het winnaarspodium. Alleen dit al geeft aan dat Elvis the King was voor een lange periode. De nummer 1 'Are You Lonesome Tonight' verscheen in 1960 en nummer 2 'Always On My Mind' in 1972. Zelfs door de ups en downs heen bleef Elvis scoren.

Dit laat de verzameling Elvis 75 ook zien, niet vreemd dat de uitgave bestaat uit 3 schijven met daarop elk 25 tracks. Niet in dezelfde volgorde als de Elvis Top 75 van Radio 5, maar in chronologische volgorde. Van zijn eerste nummer 1 in de VS notering uit 1955 'Heartbreak Hotel' tot aan de laatste reissues die hoog scoorden in hitlijsten. De JXL remix van onze eigen Tom Holkenborg staat hierdoor als één van de laatste tracks op disc 3.

Elvis


Zelfs voor degenen die Elvis zijn muziek niet goed kennen staat de verzamelaar bol van de herkenbare singles. En dat zijn er nogal wat. Zeker gezien Elvis het vaak zat voor elkaar kreeg om jaarlijks meerdere nummer 1 noteringen uit te geven. En ook al werd het geen hit, gehoord heb je ze bijna allemaal wel eens. Elvis 75 is de zoveelste verzamelaar van the King, maar wel een goede. De chronologische volgorde is een groot pluspunt omdat de sfeer van de jaren vijftig nauwelijks te vergelijken is met die van de jaren zeventig. Een goede luisteraar zal zelfs de diepte- en hoogtepunten in zijn carrière kunnen volgen. Zijn monsterhits worden geflankeerd door iets mindere grote hits maar dit geeft wel een beter totaalbeeld van hem. Zijn verjaardagskado is ook als box set uitgekomen waarin vier cd's de inhoud dragen plus een 80-pagina tellend boekwerkje. Mocht je nog geen overzicht van Elvis hebben, dan is dit een volledige en goede keus.