FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 oktober 2008

Waarschuwing voor loszittende dopringen frisdrankpakjes Sisi

Frisdrankfabrikant Vrumona waarschuwt consumenten voor het gebruik van alle kleine kartonnen 20 cl pakjes van Sisi. Het bedrijf heeft geconstateerd dat de ring onder de dop van de pakjes kan loslaten, waardoor een gevaarlijke situatie kan ontstaan, aldus de fabrikant vandaag.

De ring behoort bij normaal gebruik achter te blijven op het drinktuitje van de verpakking. De waarschuwing betreft de pakjes van de merken Sisi Frizzr, Sisi Fruitmania en Sisi No Bubbles Orange. De fabrikant zal consumenten morgen waarschuwen via advertenties in de dagbladen om de pakjes niet te gebruiken.

Vrumona benadrukt dat met de inhoud van de pakjes niets mis is. Indien kopers het product toch willen drinken, adviseert de fabrikant de pakjes uit te schenken in een glas.

Ouders vermiste Van der Kouwe doen oproep in brief

De ouders van de op Bonaire vermiste Marlies van der Kouwe roepen iedereen op die iets weet van haar verdwijning dat te melden aan de politie. Dat hebben zij vrijdag in een open brief laten weten.

Het is voor het eerst sinds hun dochter twee weken geleden verdween dat de ouders iets van zich laten horen. In de brief prijzen zij de media dat zij door hen met rust zijn gelaten. " Het is voor ons ongelooflijk belangrijk om in deze moeilijke tijd in alle rust en vrijheid hier op Bonaire de verdwijning van onze dochter te kunnen verwerken", schrijven ze.

Ook bedanken zij de vele mensen op Bonaire en daarbuiten voor de steun en medeleven. "Het is fijn voor ons te merken dat het vinden van Marlies voor zo veel mensen zo veel waard is. Marlies is geboren op de Antillen. Haar hele leven voelde ze zich Bonairiaanse en daar was ze trots op. Na een vakantie op Bonaire in 2002 wist ze zeker dat ze ooit terug wilde keren voor langere tijd. Drie weken voor haar verdwijning werd haar droom verwezenlijkt. Helaas heeft het maar drie weken mogen duren..."

Verder laten zij weten dat zij uitstekend zijn opgevangen door de politie. "We hebben dagelijks contact over de gang van zaken en weten dat een grote groep Antilliaanse en Nederlandse politiemensen zich dag en nacht bezighoudt met het zoeken naar Marlies. We zijn erg onder de indruk van hun grote deskundigheid en niet nalatende inzet."

Van der Kouwe verdween in de nacht van zaterdag 20 september. Ze reed 's nachts op Bonaire op een fiets en zou op een scooter zijn meegenomen. Sindsdien ontbreekt elk spoor van de vrouw.

Inburgeringscursus mag opgelegd worden

Gemeenten mogen inburgeringsprogramma's verplicht gaan stellen. Dat is een van afspraken die minister van Integratie Ella Vogelaar (PvdA) heeft gemaakt met de vier grote steden om meer mensen die voor een cursus in aanmerking komen te bereiken. Na anderhalf jaar is in de steden gemiddeld slechts een op de vijf inburgeraars aan een cursus begonnen.

De bewindsvrouw heeft de taalaanbieders en de gemeenten aangeboden een derde van de miljoenenverliezen voor haar rekening te nemen. Vogelaar rekent erop dat het zogenoemde exploitatieverlies in totaal 45 miljoen euro zal bedragen.

Het gros van de gemeenten, waaronder de grote vier, is niet bereid eveneens een derde op te hoesten. De komende maanden wordt verder gewerkt aan aanvullende maatregelen, zowel op lokaal als op rijksniveau. Vogelaar belooft de Tweede Kamer volgende maand over de concrete invulling te informeren.

Het kabinet trok een week geleden al elf miljoen euro uit voor de 'participatiebonus' van Vogelaar. Het kabinet wil gemeenten stimuleren meer inburgeringsprogramma's te realiseren die het leren van de Nederlandse taal combineren met het opdoen van praktijkervaring.

De maatregelen treden naar verwachting komend voorjaar in werking. In de vier grote gemeenten woont de helft van alle potentiële inburgeraars in Nederland. Ook de steden hebben plannen gelanceerd om meer inburgeraars te bereiken. Zo gaan klaslokalen ook 's avonds en in het weekeinde open. Ook komen er campagnes om het imago van de inburgeringsprogramma's op te poetsen.

Amsterdam maakte begin vorige maand bekend dat zo'n 5500 mensen vorig jaar een inburgeringscursus volgden, terwijl tot nu toe werd uitgegaan van elfduizend. Ook dat aantal was overigens al minder dan gehoopt. In een 'worst case scenario' zou dat Amsterdam tientallen miljoenen euro's kunnen gaan kosten, rekende de gemeente voor. In krantenkoppen dook de term 'inburgerdrama' op.


  (foto: DAG)

Oud-minister opgepakt in Venezuela

De Venezolaanse oud-minister van defensie Raul Baduel is vrijdag gearresteerd door agenten van de militaire inlichtingendienst. Hij kreeg naar zijn zeggen te horen dat hij niet heeft gereageerd op een dagvaarding, hetgeen hij ontkent.

Baduel, een uitgesproken tegenstander van president Hugo Chavez, is in verband gebracht met corruptie. Hij ontkent zich daaraan schuldig te hebben gemaakt. Hij werd aangehouden toen hij met zijn gezin in een winkel was en werd naar eigen zeggen hardhandig in een auto geduwd.

Uitslag AZ - Sparta Rotterdam

In de Eredivisie stond vanavond één duel op het programma. AZ mocht het in eigen huis opnemen tegen Sparta uit Rotterdam.

AZ - Sparta Rotterdam 6-0
1' El Hamdaoui 1-0
21' Dembélé 2-0
27' Swerts 3-0
28' Dembélé 4-0
58' El Hamdaoui 5-0
61' Moisander 6-0

Toeschouwers: 16.000
Stadion: DSB Stadion, Alkmaar
Scheidsrechter: v. Egmond
Gele kaart: De Zeeuw (AZ), John (Sparta)

Opstellingen

AZ: Romero, Swers (39/ Koenders), Jaliens, Moreno (46/ Pocognoli), Moisander, De Zeeuw, Mendes da Silva, Martens, El Hamdaoui, Dembélé (67/ Pellè), v.d. Velden

Sparta Rotterdam: Varkevisser, Vermes, Promes, Adeleye, Jaggy (79/ Slijngard), Slot, Rose, Strootman, Dissels (64/ Duplan), Poepon (64/ Godee), John

Rouvoet schenkt ton aan jarige Jantje Beton

Minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet schenkt honderdduizend euro aan Jantje Beton. De jarige organisatie zet zich al veertig jaar in voor het recht van kinderen om te spelen. De ChristenUnie-bewindsman onderkent de noodzaak van Jantje Beton. "We moeten zorgen dat we de omgeving zo inrichten dat kinderen vrij kunnen spelen en dat ouders ook graag buiten zijn."

De gift is in de vorm van een tegoedbon. Jantje beton kan de bon gebruiken voor het bevorderen van spelen om het spelen en een goede vrijetijdsbesteding voor de oudere jeugd, laat de minister weten. Als de organisatie met een goed plan komt wordt de bon omgezet in geld.

Rouvoet was vrijdag verhinderd en kon de bon niet zelf uitreiken. Dat deed staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt in zijn plaats.

Gouden Kalveren naar 'Alles is liefde'

'Alles is liefde' heeft vrijdagavond de twee belangrijkste prijzen van het Nederlands Film Festival gewonnen. De romantische komedie, die zeven keer was genomineerd, kreeg tijdens het Gala van de Nederlandse Film de prijs voor beste lange speelfilm. Filmmaker Joram Lürsen werd verblijd met de onderscheiding voor beste regie.

De Gouden Kalveren voor beste actrice en acteur gingen naar Anneke Blok ('Tiramisu') en Robert de Hoog ('Skin'). Prijzen voor de beste bijrollen werden uitgereikt aan Ton Kas ('Vox populi') en Olga Louzgina ('Het zusje van Katia'). 'Het zusje van Katia' werd ook bekroond met het Gouden Kalf voor het beste scenario, dat werd geschreven door Jan Eilander en Jolein Laarman.

'Het echte leven', dat vijf keer was genomineerd, wist de jury vooral op filmtechnisch gebied te boeien. De film van Robert Jan Westdijk kreeg prijzen in de categorieën beste camerawerk en beste montage. 'Bloedbroeders', dat eveneens vijf nominaties had binnengesleept, greep naast de prijzen.

In totaal reikte de jury met onder anderen de regisseurs Nanouk Leopold en Albert ter Heerdt zeventien Gouden Kalveren uit, waaronder ook die voor beste korte film en beste muziek. Voor het oordeel van publiek en filmcritici waren twee aparte prijzen weggelegd. De Publieksprijs ging naar 'Mafrika'. De Prijs van de Nederlandse Filmkritiek werd toegekend aan 'Calimucho' van Eugenie Jansen.

Met het Gala van de Nederlandse Film werd de 28e editie van het Nederlands Film Festival afgesloten. Vorig jaar kwam de film 'Tussenstand' met vier Gouden Kalveren als grote winnaar uit de bus. 'Kruistocht in spijkerbroek' kreeg toen de prijs voor beste lange speelfilm.

Doden door vermoedelijke VS-aanval op Pakistan

Door een Amerikaanse luchtaanval op een huis in een Pakistaans stammengebied, langs de grens met Afghanistan, zijn vrijdag zeker twintig mensen om het leven gekomen. Dat meldden Pakistaanse veiligheidsfunctionarissen.

Een Amerikaans onbemand vliegtuig zou raketten hebben afgevuurd op het doelwit in een dorp in Noord-Waziristan. De meeste doden zouden buitenlandse moslimstrijders zijn.

>De Amerikaanse rakettactiek wordt de laatste tijd regelmatig toegepast om strijders van al-Qaeda en de Taliban in Pakistan te bestoken. De VS bevestigen de aanvallen officieel niet.

Stem Darth Vader gelauwerd

James Earl Jones krijgt een Lifetime Achievement Award tijdens de Screen Actors Guild Awards in januari. Dat heeft de Amerikaanse vakbond voor acteurs bekendgemaakt. Jones is vooral bekend als stemacteur. Zo leende hij zijn stem aan Darth Vader in de 'Star Wars'-films en aan Mufasa in 'The Lion King'.

Bondsvoorzitter Alan Rosenberg noemt de 77-jarige Jones 'een vocale persoonlijkheid die geen gelijke kent'. De acteur, die als kind vooral zweeg omdat hij een stotterprobleem had, werd eerder al onderscheiden met twee Tony Awards, drie Emmy's en een Oscarnominatie. De Screen Actors Guild Awards worden op 25 januari uitgereikt in Hollywood.

Kamer verrast door volledige overname Fortis

Het gros van de Tweede Kamer is verrast door de overname van Fortis Nederland door de Nederlandse staat, die in het diepste geheim werd beklonken. Het CDA spreekt van een 'verstandig besluit'. "Het is in de eerste plaats een signaal van vertrouwen vanuit de Nederlandse staat richting Nederlandse spaarders, het bankwezen en de Nederlandse economie", zegt CDA-Kamerlid Frans de Nerée tot Babberich.

Het kabinet nam afgelopen weekeinde al een aandeel van 49 procent in de Nederlandse tak van het concern. De Kamer sprak afgelopen week meermalen over die stap. Nu blijkt dat premier Jan Peter Balkenende (CDA), minister van Financiën Wouter Bos (PvdA en president van De Nederlandse Bank Nout Wellink sinds donderdagavond in het diepste geheim hebben onderhandeld over een volledige overname.

Kamerlid Paul Tang (PvdA) is 'weer verrast' door de actie van het kabinet. "Maar wie a zegt moet ook b zeggen", verwijst hij naar de eerdere interventie van het kabinet. "Ik hoop dat het meer kalmte zal brengen". VVD'er Frans Weekers heeft 'gemengde gevoelens' bij de 'heel vergaande maatregel'. De VVD is geen voorstander van nationalisaties. "Maar ik geef Bos nu het voordeel van de twijfel. Hij moet zijn werk kunnen doen als crisismanager. Wel hou ik veel vragen."

Dinsdag debatteerde de Kamer met premier Jan Peter Balkenende (CDA) en minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) over Fortis. Ook woensdag en donderdag kwam de overname uitvoering aan bod tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. Die beschouwingen gaan gewoonlijk over het financiële beleid van het volgende jaar van het kabinet. De SP steunt de stap van het kabinet. SP-Kamerlid Ewout Irrgang pleitte afgelopen week al voor volledige overname. "Ik ben heel erg verbaasd. Blijkbaar is er tijdens de financiële beschouwingen een poppenkast opgevoerd." Alle partijen in de Kamer willen snel antwoorden op hun vragen. Waarschijnlijk debatteert de Tweede Kamer volgende week met het kabinet over de overname.

Minder asielzoekers verlaten Nederland

Het aantal vreemdelingen dat Nederland in de eerste helft van dit jaar verlaten heeft is tien procent lager dan in de zes maanden ervoor. Zo'n 5250 vreemdelingen werden uitgezet, waarvan 3200 gedwongen. De totale asielinstroom steeg met 32 procent. Dit meldt het kabinet vandaag na afloop van de ministerraad.

Het aantal asielaanvragen van Somaliërs en Irakezen is sterk toegenomen, liet staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) weten. Tot voor kort gold een zogeheten 'categoriaal beschermingsbeleid' voor asielzoekers uit deze landen. Hierdoor kwamen ook veel nareizende familieleden naar Nederland. Dit aantal steeg met 29 procent ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar. Nu de situatie in Somalië en Irak volgens de staatssecretaris verbetert krijgen vluchtelingen uit deze twee landen niet automatisch meer een verblijfsvergunning.

Het aantal kennismigranten dat naar Nederland komt steeg in de eerste helft van dit jaar met 22 procent tot 3200. De kennismigrantenregeling maakt het mogelijk om migranten die een baan in Nederland hebben gevonden met een salaris boven de 47.000 euro direct tot Nederland toe te laten.

De bezetting van de asielopvang is gedaald met dertien procent tot ongeveer 19.650. Van hen is 38 procent in het bezit van een verblijfsvergunning en wacht op huisvesting in de gemeente.

Nederland en Spanje succesvol in Europa

De vijf Nederlandse clubs, die in de UEFA Cup uitkomen, hebben afgelopen donderdag goede zaken gedaan. Alle ploegen wisten zich namelijk voor de groepsfase van dit toernooi te plaatsen. Hiermee is de Eredivisie ook meteen één van de competities met nog alle clubs in Europa.

Naast de Eredivisie heeft ook de Primera División alle ploegen nog actief. Atlético Madrid, FC Barcelona, Real Madrid, Villarreal komen momenteel uit in de groepsfase van de Champions League. Daarnaast spelen Deportivo La Coruña, Espanyol, Sevilla en Valencia nog in de UEFA Cup. Nederland heeft slechts één ploeg in de Champions League, namelijk PSV. De overige clubs zijn actief in de UEFA Cup. Dat zijn Ajax, Feyenoord, SC Heerenveen, NEC en FC Twente.

De gewonnen wedstrijden van afgelopen donderdag waren meer dan welkom. PSV presteert vooralsnog niet goed in de Champions League en ook FC Twente liet het in de derde voorronde van het miljoenenbal liggen. Toch zijn er nog altijd zeventien landen, die dit seizoen meer punten wisten te pakken voor de coëfficiëntenlijst van de UEFA.

Op deze lijst staat Nederland op dit moment achtste plaats en heeft een royale achterstand op nummer zeven Rusland. De nummer negen van diezelfde lijst, Portugal, ligt drie punten achter zijn voorganger. De achterstand op de Russen zou echter kleiner kunnen worden, omdat zij nog maar met twee van de zeven ploegen in Europese toernooien actief zijn. De Portugezen moeten het met vier ploegen stellen.

De volledige UEFA-coëfficiëntelijst vind je hier.

Congres stemt alsnog in met reddingsplan

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vandaag alsnog ingestemd met het reddingsplan van 700 miljard dollar voor de bankwereld. Dat bleek na de stemming in het Capitool, de zetel van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging (Congres), in Washington.

263 afgevaardigden stemden voor het plan en 171 stemden tegen. Maandag werd een eerdere versie van het plan nog afgewezen door het Huis. Dat leidde tot een enorme val op de beurzen wereldwijd. Vervolgens stemde de Senaat woensdag wel in met het plan.

President George Bush kondigde al aan dat hij de wet zo snel mogelijk zal tekenen, zodat het reddingsplan kan worden uitgevoerd.

Om de aarzelende afgevaardigden alsnog over te halen om voor het noodplan te stemmen, zijn enkele maatregelen toegevoegd met een totale waarde van meer dan 150 miljard dollar. Het gaat onder meer om een belastingverlaging.


Reddingsplan financiële sector alsnog goedgekeurd

Kinderen onwel na gaslek bij Brabantse school

Enkele leerlingen van een basisschool in Zevenbergen zijn vanochtend onwel geworden door een gaslek bij de school. De kinderen werden ter plaatse door ambulancepersoneel gecontroleerd en konden daarna naar huis. De overige leerlingen zijn opgevangen bij een andere school, meldt de Brabantse politie.

Vermoedelijk is tijdens de werkzaamheden bij het plaatsen van een damwand een gasleiding geraakt. De school en kinderopvang moesten worden ontruimd. De brandweer heeft de omgeving ontruimd en afgezet. De energieleverancier heeft het lek gedicht. De buurt werd rond 13.30 uur vrijgegeven.

Briatore doet een stap terug

Renault-teambaas Flavio Briatore gaat vanaf het aankomend seizoen een stap terug doen, zo maakte hij eerder deze week bekend. De 58-jarige Italiaan functioneert al jarenlang als teambaas in het F1-circuit, maar vindt het nu tijd om het stokje over te dragen aan iemand anders.

Vlak na de race in Singapore vloog Briatore naar Parijs om de toekomst van het team te bespreken met Renault. "Ik zal volgend jaar een andere functie gaan krijgen in het team," zo vertelt Briatore in een Italiaanse krant. "Voor mijn functie heb ik al iemand anders op het oog. De bedoeling is dat ik mij volgend jaar niet meer ga bemoeien met de dagelijkse gang van zaken maar dat ik mij alleen ga bezig houden met de belangrijkste zaken in het team."

Het eerste actiepunt op het to-do lijstje van Briatore is het overtuigen van Fernando Alonso om bij het team te blijven. "De komst van Alonso heeft ons team zeer gemotiveerd na de problemen het vorig seizoen. Fernando heeft zichzelf nog niet aangeboden aan andere teams, ik denk dat hij blij is om te blijven. Wij kunnen hem een prima auto bieden. Volgend jaar zijn de kaarten weer geschud met de komst van de nieuwe regels, alles verandert dan weer."

Vorm: "Ik ben heel blij en trots"

Door blessures van Maarten Stekelenburg en Henk Timmer is Michel Vorm voor het eerst opgeroepen voor het grote Oranje. Hij zit bij de selectie van de wedstrijden tegen IJsland en Noorwegen.

"Ik ben heel blij en trots," zegt een verraste Vorm op de officiële website van FC Utrecht. "Je hoort van de blessures bij Stekelenburg en Timmer en hoopt dat je erbij zit, maar het komt dan toch als een verrassing. Ik heb ook even een moment nodig om het goed tot me door te laten dringen. Ik kan het nog moeilijk bevatten."

Bondscoach Bert van Marwijk vindt dat de doelman goed bezig is en mag dit zien als een beloning. "Vorm heeft de laatste tijd een aantal goede wedstrijden gespeeld. Die jongen is goed bezig en dit is zijn beloning. Vorm traint in principe de hele week mee. Van der Sar en Timmer zijn echter de doelmannen voor de duels met IJsland en Noorwegen. Michel mag even ruiken aan het Nederlands elftal."

Hamilton: "Niet leuk om voor punten te rijden"

Lewis Hamilton heeft toegegeven dat hij vorige week zondag met het kampioenschap in zijn achterhoofd over het circuit in Singapore raasde. De coureur van McLaren zat geruime tijd achter de bolide van David Coulthard en wist dat hij niet teveel risico's moest nemen.

"Toen ik in Singapore achter Coulthard zat, heb ik wel iets geleerd. Je kunt namelijk wel zeggen dat je op veilig gaat rijden, maar om dat ook daadwerkelijk te doen is een tweede," liet Hamilton optekenen. "Als je eenmaal in de auto zit, is het moeilijk om de impulsen die je al je sinds je achtste hebt ontwikkeld, te negeren. Singapore was wat dat betreft een goed leermoment. Gezien de omstandigheden hadden we niet de druk om de race te gaan winnen, waardoor we echt aan het kampioenschap konden gaan denken. Ik vond het niet leuk om voor de punten te rijden, maar ik snap dat dit momenteel de beste strategie is."

Hamilton slaagde er uiteindelijk in om als derde over de finish te rijden. In de stand om de wereldtitel heeft de Brit nu zeven punten meer dan zijn naaste concurrent Felipe Massa, die in Singapore geen punten wist te pakken.

'RTL7 wordt nieuwe wielerzender'

Er bestaat een mogelijkheid dat RTL meer wielrennen gaat uitzenden. Vrijdag zaten de organisatoren van een aantal meerdaagse wedstrijden en de leiding van het tv-station om de tafel.

Het is de bedoeling dat Olympia's Tour, de Ster Elektrotoer en de Profile Ladies Tour in 2009 bij RTL worden uitgezonden. RTL7 was dit jaar verantwoordelijk voor de Ladies Tour. Er was dagelijks een samenvatting deze zender, wat alle betrokken partijen positief stemde.

Verder zou er ook nog een mogelijkheid bestaan dat er etappekoersen voor mannen op de buis komen. Op die manier worden sponsoren, de etappeplaatsen en de aanwezige ploegen in de gelegenheid gesteld om meer exposure te verkrijgen.

Mochten de gesprekken in goede aarde vallen en er worden nog wat eendagskoersen binnengehaald, dan is het niet ondenkbaar dat RTL7 een echte wielerzender kan gaan worden.

VN: Ernstige droogte in Syrië

Syrië heeft te kampen met verreweg de ergste droogte in veertig jaar tijd, waardoor ondervoeding dreigt voor mogelijk een miljoen mensen. Dat hebben de Verenigde Naties vandaag in Genève laten weten.

De organisatie stelt dringend 20 miljoen dollar (14 miljoen euro) nodig te hebben om de situatie het hoofd te bieden. De autoriteiten in Syrië kunnen de enorme vraag naar bijstand zelf niet meer aan, aldus een woordvoerster van OCHA, de VN-organisatie die humanitaire hulp coördineert.

Tienduizenden herders hebben bijvoorbeeld hun kudde verloren, waardoor ze niet meer in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. "De situatie kan pas verbeteren in het voorjaar, mits er regen valt", laat de zegsvrouw weten.

België neemt huis Dutroux in beslag

Het huis in Sars-la-Buissière van de Belgische kindermoordenaar en -verkrachter Marc Dutroux staat niet meer te koop. De gemeente Lobbes heeft vandaag besloten de woning in beslag te nemen, berichtten Belgische media.

Het huis waar in 1996 de lichamen werden aangetroffen van de Luikse meisjes Julie en Melissa kon sinds woensdag worden bezichtigd. De door onkruid overwoekerde woning werd te koop aangeboden voor 75.000 euro. Dutroux hield de meisjes gevangen in de kelder, waar ze de hongersdood zijn gestorven

Burgemeester Marc Basile vreesde dat het huis zou worden opgekocht door "mensen met slechte bedoelingen". Het is absoluut noodzakelijk dat deze nachtmerrie eindigt, zei de burgervader.

De gemeente Lobbes wil het huis slopen en een "openbare groene zone" aanleggen. De burgemeester sluit niet uit dat er een herdenkingsmonument komt.

  (foto: ANP)

KNSB blij met aanstelling Gemser

De Nederlandse schaatsbond (KNSB) is erg content met de aanstelling van Henk Gemser als chef de mission voor de Olympische Spelen van 2010, die in Vancouver worden gehouden. Volgens topsportmanager Arie Koops heeft Gemser een toegevoegde waarde.

De afgelopen dagen mochten de commerciële schaatsploegen al laten weten wie zij voor de functie van chef de mission aan wilde dragen. Deze persoon moest uiteraard wel afkomstig uit het schaatsen zijn. Gerard Kemkers en Jac Orie stemden ook op Gemser.

"Het is een man met veel ervaring, hij heeft bijvoorbeeld meerdere Olympische Spelen meegemaakt. Daarnaast kent hij de bestuurslijnen bij NOCNSF goed", aldus Koops, die sinds 2004 een bestuursfunctie binnen de KNSB bekleedt.

Gas en stroom kunnen miljoenen euro's goedkoper

Nederlandse consumenten en bedrijven kunnen miljoenen euro's besparen op hun gas- en stroomrekeningen als de import efficiënter zou verlopen. Dat concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in het vandaag gepubliceerde rapport 'Monitor Energiemarkten 2007'.

Volgens de toezichthouder betalen gasafnemers, inclusief electriciteitsbedrijven, jaarlijks 10 tot 20 miljoen euro te veel. Dat komt doordat het vooralnog ontbreekt aan mogelijkheden om de transportnetwerken tussen Nederland, Duitsland en België optimaal te benutten.

Ook op de elektriciteitsmarkt wordt de capaciteit niet volledig benut. Bij een optimaal gebruik van de netten zouden afnemers volgens de NMa ook hier 10 tot 20 miljoen euro kunnen besparen.

  (foto: ANP)

Middelkoop klaar in Tarragona

Matwé Middelkoop is er niet in geslaagd om de halve finales van het challenger-toernooi in Tarragona te bereiken. De Nederlander wist zijn kwartfinale, tegen Miguel Ángel López Jaén uit Spanje niet te winnen.

Eerder dit toernooi zorgde Middelkoop overigens nog voor een grote verrassing. De Nederlander slaagde er namelijk in om de als eerste geplaatste Spanjaard Óscar Hernández uit te schakelen.

'Californië bijna blut'

Zonder oplossing van de financiële crisis kan de staat Californië niet meer zijn dagelijkse uitgaven betalen. De gouverneur van de staat, Arnold Schwarzenegger, heeft volgens de Los Angeles Times minister van Financiën Henry Paulson gevraagd om snel een noodlening te verschaffen.

De Los Angeles Times citeerde een e-mail die Scharzenegger vandaag aan Paulson stuurde. Californië en andere staten kunnen ermee geconfronteerd worden dat ze voor uitgaven op korte termijn geen krediet meer kunnen opnemen. Maar dat is wel nodig om de dagelijkse activiteiten van het regeringsapparaat te bekostigen. Om te voorkomen dat die stilvallen is een noodlening van mogelijk 7 miljard dollar nodig in het geval van Californië. Schwarzenegger heeft Paulson ook nog gebeld volgens de krant.

  (foto: ANP)

De Jongh kampt met nierproblemen

Steven de Jongh is vandaag, tijdens de tweede etappe van de Circuit Franco-Belge, afgestapt. De renner van Quick-Step heeft namelijk problemen met zijn nieren, waardoor het niet verantwoord was om verder te rijden.

De Jongh zal nu aan een nader onderzoek worden onderworpen. "Het is raadzamer dat hij zich laat onderzoeken door een dokter. Dat zal vrijdagavond al gebeuren", liet ploegleider Wilfried Peeters in een reactie weten.

Del Potro troeft Ferrer af in Tokio

Juan Martin del Potro heeft in Tokio de halve finale bereikt van het plaatselijke toernooi. De Argentijn wist in twee sets te winnen van de Spaanse titelverdediger David Ferrer. De setstanden waren 6-1 en 7-5.

Voor Del Potro was het revanche voor de vorige twee partijen die hij tegen Ferrer had gespeeld. Deze gingen namelijk allebei verloren. Komende maand komen de mannen elkaar alweer tegen, in de finale van de Davis Cup.

Massa: "Safety car-regels moeten op de schop"

Felipe Massa is van mening dat de regels omtrent de safety car herzien moeten worden. De coureur van Scuderia Ferrari zag vorig weekend, tijdens de Grand Prix van Singapore, dat Fernando Alonso de race won.

Tijdens die bewuste Grand Prix werd de race na een crash van Nelsinho Piquet jr. geneutraliseerd. De Spanjaard, die kort voor dit incident nog in het middenveld aanwezig was, reed ineens achter de safety car. De coureur van Renault gaf dit buitenkansje niet meer weg en won de race.

"Ik denk dat er nog eens goed gekeken moet worden naar de safety car-regels, want volgens mij is het idee van de Formule 1 dat de beste combinatie van coureur en auto wint," liet Massa weten. "Ik weet dat we in Singapore fouten maakten, maar door de huidige regels kan iemand die ergens in het middenveld ligt, opeens de leiding krijgen. Niet door een slimme strategie, maar gewoon door puur geluk."

Massa verloor in diezelfde race kostbare punten, nadat hij een fout maakte tijdens een pitstop. Het licht bij Scuderia Ferrari stond al op groen, maar de brandstofslang zat nog in de auto. De Braziliaan reed toch weg en kwam er kort daarna achter dat er iets niet klopte. Uiteindelijk werd de slang met veel moeite verwijderd, waarna de coureur zijn weg kon vervolgen.

Aanslag op Nederlandse uitgever in Londen

De Engelse politie heeft zaterdagochtend drie mannen aangehouden nadat ze een brandbom naar binnen hadden gegooid bij het huis van een Nederlandse uitgever in Londen. De uitgever Martin Rynja was op dat moment niet thuis. De hechtenis van de drie verdachten is vandaag verlengd, meldt het persbureau Press Association.

De werkloze Ali Beheshti (44), telefoonverkoper Abrar Mirza (22) en taxibuschauffeur Abbas Taj (30), werden opgepakt vlak nadat ze de brandbom naar binnen was gegooid bij het huis annex kantoor van Martin Rynja, directeur van uitgeverij Gibson Square. Hun arrestatie gebeurde op grond van de antiterreurwetgeving, maar de aanklachten tegen hen zijn daar niet op gebaseerd. Hun wordt poging tot vernieling en het in gevaar brengen van andermans leven ten laste gelegd. Bij de aanslag raakte niemand gewond.

Aanleiding voor de aanslag zou de voorgenomen publicatie van een omstreden roman over de profeet Mohammed zijn geweest. Het boek van de Amerikaanse auteur Sherry Jones wordt uitgegeven door Rynja's uitgeverij Gibson Square. 'The Jewel of Medina' werd eerder door een Amerikaanse uitgever teruggetrokken omdat die bang was de woede van moslims op de hals te halen. Het boek handelt onder meer over Aïsja waarmee Mohammed huwde toen zij ongeveer 9 jaar was en hij 52.

Rynja plande de uitgave later deze maand, maar deze week  berichtte een website van boekverkopers dat hij na de aanslag aarzelt om het plan door te zetten. Hij zou de situatie bespreken met de veiligheidsdiensten.

Salman Rushdie, die jarenlang ondergronds en onder bewaking moest leven nadat wijlen de Iraanse ayatollah Ruhollah Khomeini tot zijn dood had opgeroepen vanwege zijn roman 'De duivelsverzen', schaarde zich onder degenen die Random House verweten uit angst zelfcensuur te betrachten. Nadat Rynja zijn aanbod had gedaan zei de Amerikaanse uitgever Beaufort 'The Jewel of Medina' ook te zullen uitgeven. Bij Amazon.com staat de omstreden roman inmiddels vermeld onder nummer 435.

Lammers en rust gaan niet samen

De afgelopen weken was het een gekkenhuis in het leven van Marc Lammers. Nadat hij zijn functie als bondscoach vorige maand na het winnen van olympisch goud in Beijing neerlegde, heeft hij nog geen seconde rust gehad. Lammers heeft daar een dubbel gevoel bij.

"Dat is het gretige, het nieuwsgierige in mij", zegt hij tegen Novum Nieuws. "Ik wil vooral veel kansen benutten en niet op mijn lauweren rusten." Rust lijkt in het woordenboek van Lammers niet voor te komen. Enthousiast praat hij over zijn ideeën, plannen en uitdagingen. Hij heeft diverse ambassadeurschappen, zijn eigen bedrijfje, is bezig met de Marc Lammers Courts en wordt en passant ook nog genoemd als de mogelijke nieuwe chef de mission, nu Charles van Commenée naar Groot-Brittannië is vertrokken.

Lammers kijkt tevreden terug op de acht jaar dat hij aan het roer stond bij de hockeydames. "Voor mij was het de mooiste baan van de wereld, ik heb toen een goede keuze gemaakt. In het begin heeft het me veel moeite gekost en had ik het bijna opgegeven. Maar uiteindelijk heeft het me veel opgeleverd. Hockey was en is mijn leven en dat ik dat heb mogen combineren met zo'n topteam, daar ben ik erg dankbaar voor."

Privé was het die acht jaar niet altijd even gemakkelijk, stelt Lammers. "Ik zei tegen mijn vrouw dat we na de Spelen rust gingen nemen, maar zij wist wel beter. Toen zei ik dat ik er over tien jaar mee stop, maar zij zei dat ik dat niet kon. Mijn vrouw kent me goed." Hij is blij dat hij zijn gezin, vrouw Karin en kinderen Peppe en Jurre, meer tijd kan geven. "Dat is nu misschien ook wel noodzakelijk, anders heb ik als ik terugkijk wellicht het idee dat ik niet genoeg heb genoten. Ik heb al veel genoten, maar misschien moet ik dat nog meer doen."

In januari begint Lammers bij 'zijn' club Den Bosch als performance manager. Hier wil hij alle onderdelen van de club doorlichten, van de mini's tot de senioren en van de sponsoring tot de trainingsfaciliteiten. "Ik wil kijken waar dingen beter kunnen en met innovatieve ideeën komen, waar de mensen die er nu zitten geen tijd voor hebben. Ik hoop dat als ik daar over een paar jaar wegga op alle posities de juiste personen zitten, de club nog meer is geprofessionaliseerd en het ook zonder mij blijft draaien. Daar zou ik trots op zijn." En zijn grootste droom? "Dat Den Bosch in hetzelfde jaar zowel bij de mannen als vrouwen landskampioen wordt."

Aan het roer bij de Oranjevrouwen staat nu trainer Herman Kruis, die de afgelopen jaren de successen met de vrouwen bij Den Bosch aaneenreeg. Lammers is nu bezig de boel aan hem over te dragen. "Er zijn een hoop dingen die we bespreken, maar het belangrijkste wat ik hem kan meegeven is dat hij het op zijn eigen manier moet doen."

Slapende biosbezoeker aangezien voor inbreker

De politie van Apeldoorn heeft afgelopen nacht een man uit zijn diepe slaap gewekt. De 58-jarige man was namelijk niet thuisgekomen, maar was in de bioscoop in slaap gevallen.

Rond half twee vannacht kwam bij de politie een melding binnen dat er in een Apeldoornse bioscoop was ingebroken. De toegesnelde agenten troffen er echter geen braaksporen aan. Wel een slapende Apeldoorner, die verklaarde tijdens de film in slaap te zijn gevallen.

De man is niet opgepakt wegens inbraak. Wel kreeg de man een bekeuring omdat hij gisteren ergens was gaan eten zonder te betalen.

Staat neemt Fortis Nederland over

De Nederlandse staat neemt Fortis Nederland volledig over voor 16,8 miljard euro, inclusief het Fortis-deel van ABN Amro. Dat heeft minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) besloten, zo maakten Bos, premier Jan Peter Balkenende (CDA) en de president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink vandaag bekend.

De overeenkomst vervangt het eerdere akkoord waarin was vastgelegd dat de staat een belang van 49 procent neemt in Fortis Nederland. De Nederlandse tak wordt losgekoppeld van de Belgische en Luxemburgse bancaire activiteiten. Voor spaarders, crediteuren en personeel treden volgens Bos geen veranderingen op.

Lerares (36) sekste met leerlingen

Weer een seksschandaal in de Verenigde Staten met een lerares.  Dit keer betreft het de 36-jarige Sandy Binkley uit Portland (Tennessee). Ze werd vorige week gearresteerd omdat ze een 17-jarige leerling tijdens de schooluren zou hebben verkracht.   In maart zou ze seksuele handelingen op school met de jongen hebben verricht. De student vertelde het pas onlangs tegen zijn ouders die de politie inlichtte.

Inmiddels hebben zich nog twee leerlingen gemeld die ook zeggen seks te hebben gehad met de juf.  De nieuwe beschuldigingen bevatten klachten over seksuele handelingen op school en daarbuiten.

Binkley is inmiddels op borgtocht vrijgelaten. De Summer County school uit Portland heeft haar op non-actief gezet. Ze zit nu zonder loon thuis.  Mocht het tot een veroordeling komen dan riskeert de hitsige lerares 6 tot 8 jaar celstraf.

Sandy Binkley op de politiefoto
En in gelukkiger tijden

[A1GP] Andretti runt Team USA

Dit jaar zal een bekende naam zijn intrede doen in de A1GP, Team USA zal geleid worden door Andretti Green Racing. Teameigenaar Mario Andretti zal zelf aanwezig zijn tijdens het openingsweekend in Zandvoort.

Andretti Green Racing, naast Andretti eigendom van Kim Green en Kevin Savoree, is het meest succesvolle team in de geschiedenis van de Indy Racing League. Meest in het oogspringende resultaten zijn drie IndyCar titels (2004, 2005, 2007) en twee maal winst tijdens de Indy 500 (2005, 2007).

Michael Andretti over zijn nieuwe autosportavontuur: "We zijn erg trots om de Verenigde Staten te vertegenwoordigen op het competetieve niveau dat wordt geboden door de A1GP. Andretti Green is fortuinlijk geweest om in slechts zes jaar behoorlijk succesvol te zijn en we kijken uit om bij het mondiale platform van de A1GP aan te sluiten."

Tony Teixeira, voorzitter van de A1GP, zei: "We zijn trots om een dergelijk succesvol en gerespecteerd team in de A1GP te hebben. De laatste jaren hebben een aantal van de bekendste namen in de autosport zich met de A1GP geassocieerd. Om dan een naam die synoniem staat met racen op het hoogste niveau in de VS te verwelkomen kan alleen maar eraan bijdragen om het aanzien van de klasse in de VS en de rest van de wereld te vergroten."

De rijdersbezetting van Team USA wordt later dit weekend nog bekend gemaakt. Meest gehoorde naam in het geruchtencircuit is Danica Patrick.

Antwerpen werkt aan klaagkoor

Antwerpen is bezig een klachtenkoor op te richten. Op deze manier willen onze zuiderburen de klachten bundelen tot een lied. Deze zal worden gezongen op 26 april, wanneer het erfgoeddag is bij de Belgen. Degene die de behoefte heeft mee te klagen, kan met het koor komen repeteren.

Initiatiefnemer van de ludieke actie is onderdeel van een kunstenaarsgroepering. Volgend jaar februari beginnen de repetities voor het koor. Het koor biedt mensen de kans om op een leuke manier hun gal te spuwen. Zangervaring is voor het koor niet vereist, maar men dient er wel rekening mee te houden dat het lied zal worden opgenomen op cd.

Brain Age één en twee worden launchgames voor de DSi

Nintendo heeft vandaag bekend gemaakt dat in de Nintendo DSi online winkel (dit kun je vergelijken met een soort PSN van de Playstation 3, alleen dan voor de Nintendo DSi), Brain Age één en twee beschikbaar zijn bij de launch.

Hiermee speelt Nintendo op safe aangezien er meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht zijn van de eerdere versies, "Brain Training" en "Meer Brain Training".

Onderzoek naar kamikazegebruik drugs

De Universiteit van Amsterdam gaat in de tweejaarlijkse monitor van drugsgebruik in het uitgaansleven onderzoek doen naar het zogeheten 'kamikazegebruik' van drugs op dancefeesten en festivals. Dit meldt minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) vrijdag in antwoord op Kamervragen.

De term 'kamikazegebruik' slaat op het gegeven dat gebruikers vanwege het zero-tolerancebeleid vaker al hun drugs ineens zouden innemen voor zij dancefeesten en festivals bezoeken. Klink zegt niet over cijfers te beschikken die op deze ontwikkeling duiden, maar noemt berichten hierover verontrustend.

Klink wijst erop dat de laatste jaren zeer weinig levensbedreigende situaties op dancefeesten en festivals zijn voorgekomen. Hij noemt het voorbarig om te veronderstellen dat de cijfers omhoog gaan door een strenger drugsbeleid. De minister zegt toe dat hij eventuele negatieve effecten laat onderzoeken en zijn beleid waar nodig hierop aanpast.

Volgens de minister hoeven bezoekers van dancefeesten zich geen zorgen te maken dat ze opgepakt worden als ze zich na drugsgebruik melden bij de EHBO. Klink benadrukt dat het gebruik van drugs niet strafbaar is, juist om de drempel naar de hulpverlening zo laag mogelijk te houden.

Afrikaanse albino's krijgen politiebescherming

Albino's uit het Afrikaanse land Burundi moeten op hun hoede zijn. Omdat zij hun leven niet zeker zijn, worden zij voortaan door de politie geëscorteerd. Bendes hebben de afgelopen tijd al drie albino's gedood. Aan lichaamsdelen van albino's worden namelijk magische krachten toegedicht. Wie een drankje drinkt waarin een deel van een albino is opgelost, zal zeer rijk worden, zo luidt de overlevering.

Albino's worden gekenmerkt door roze ogen, spierwit haar en een lichtroze huid. Ook in Tanzania en Kenia lopen zij de kans te worden vermoord. Zo zijn in Tanzania in nog geen jaar tijd 26 albino's van hun leven beroofd. Een Tanzaniaanse albinogroepering heeft laten weten dat medicijnmannen het op hen hebben gemunt. Hierop riep de president van Tanzania alle albino's in zijn land op zich te laten registreren om ze zo hun veiligheid te kunnen waarborgen.

Ook de politie van Kenia kreeg onlangs te maken met een albinomoord. De agenten stuitten daar op een vermoorde vrouw. Bij deze zwaar verminkte albino bleken de organen te zijn verdwenen.

Henk Gemser chef de mission Vancouver

Voormalig schaatscoach Henk Gemser is door NOC*NSF benoemd als chef de mission voor de Winterspelen van 2010 in Vancouver. Gemser was al bestuurslid bij de sportkoepel.

De 68-jarige Gemser is de vervanger van Charles van Commenée, die per 1 januari 2009 hoofdcoach wordt bij de Engelse atletiekbond. Met de aanstelling van Gemser zullen de functies van chef de mission en technisch directeur niet meer worden gecombineerd. Het is nog niet bekend wie de nieuwe technisch directeur zal worden.

24 jaar cel voor R'damse moordenaar

De verdachte van een fatale schietpartij in Rotterdam is vandaag veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf. De rechtbank in Rotterdam achtte Brian R. (34) niet alleen schuldig aan de moord op de 25-jarige Rotterdammer Elvin del Carmen in januari vorig jaar, maar ook aan een verkrachting enkele weken later. Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist.

De rechters gingen niet mee in de eis van het OM omdat ze R. 'het volledige perspectief op een terugkeer in de samenleving' niet wilden ontnemen. Wel deelde de rechtbank met justitie de vrees dat de kans op herhaling groot is, waardoor 'een zeer langdurige gevangenisstraf passend en geboden is'.

Het slachtoffer stierf op 5 januari 2007 aan de gevolgen van de schietpartij op het Rotterdamse schiereiland Katendrecht. Hij werd rond 04.00 uur gevonden bij de kruising van de Veerlaan en de Sumatraweg en bezweek in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. 

Volgens het AD ontstond er indertijd een nachtelijke vechtpartij voor het Katendrechtse café Marras tussen Antillianen en migranten uit de Dominicaanse Republiek waarbij Brian R. klappen kreeg. Daarop belde hij twee maten om met wapens naar het plein te komen. Daar schoot hij eerst met mededader Joe M. (31) op een groep bezoekers uit het café, van wie er een in een kuitbeen werd geraakt. Daarna begon een 'Dominicanenjacht', waarbij Brian R. en drie anderen in twee wagens gewapend rondreden. Een cafébezoeker wist te ontkomen, maar Elvin del Carmen had minder geluk. Door zijn broek met laaghangend kruis kon hij niet op tijd wegkomen. Vanaf dichtbij werd hij doodgeschoten.

Brian R.trok ruim een maand later in Leeuwarden een vrouw van haar fiets en verkrachtte haar.

R.'s vrienden zijn voor medeplichtigheid aan de moord en poging tot moord eerder al veroordeeld tot celstraffen van 4 en 7 jaar.

Atlético Madrid gaat voor ongeboren baby

Dat clubs tegenwoordig steeds jonger spelers contracteren is een bekend gegeven. Atlético Madrid wil het echter wel heel bont maken. De club gaat namelijk een ongeboren baby een contract aanbieden.

De voorzitter van Atlético, Enrique Cerezo, weet het zeker: "Hij wordt onze jongste aanwinst aller tijden!" Hij is in dit geval de nog ongeboren zoon van sterspeler Sergio Agüero en de dochter van voormalig wereldster Diego Armando Maradona. De jongen moet in februari geboren worden.

Niet alleen Cerezo verwacht blijkbaar dat het voetbaltalent van pa en opa in de genen van de baby opgesloten zal zitten. Aangezien de bevalling in Madrid plaats zal vinden, vreesden diverse Argentijnen al dat het kind de Spaanse nationaliteit zou gaan krijgen. De aanstaande ouders hebben echter laten weten hun zoontje de Argentijnse nationaliteit te willen geven. Nu maar hopen dat de ongeborene straks niet liever gaat korfballen....

Drie werknemers ontslagen wegens roken

Drie werknemers van een Twents bedrijf hoeven niet terug te komen bij hun werkgever. Zij stonden namelijk buiten te genieten van een sjekkie. Het trio, bestaande uit twee medewerkers in hun proeftijd en een medewerker met een vast dienstverband, werd betrapt op het terrein van het bestuurscentrum van AveleijnSDT in Borne.

Het bedrijf is een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke handicap. Regiomanager Jacob Pol laat weten dat tijdens de introductie van vorige maand twaalf mensen zijn geïnformeerd over het antirookbeleid van het bedrijf. "We hebben er de nadruk op gelegd dat hier op het bestuurscentrum een rookverbod ligt, ook op het terrein."

Tot zijn ontzetting bleken drie medewerkers deze regel aan hun laars te lappen en stug door te roken op het terrein. "We hebben ons dan ook afgevraagd wat je dan wel niet moet doen om ervoor te zorgen dat mensen zich aan afspraken houden. Deze drie medewerkers hebben eigenlijk laten zien dat zij niet in staat zijn om met afspraken om te gaan. Omdat dit voorval direct voor onze neus en nog tijdens de introductie heeft plaatsgevonden willen we de dienstverbanden van deze medewerkers niet verlengen."

"In twee van de drie gevallen is dit eenvoudig, niet meer oproepen en 1 oktober is einde proeftijd en dus geen verlenging.” Ten aanzien van de derde persoon: „ We weten nog niet hoe en wat, maar weet dat we onderzoeken welke maatregel we kunnen treffen. En dat einde dienstverband uitgangspunt is."

ADO enige tijd zonder Piqué

ADO Den Haag zal minimaal twee weken geen beroep kunnen doen op linksback Mitchell Piqué. De verdediger kampt met een scheur in het middenvoetsbeentje.

Amsterdammer Piqué, tot nu toe actief in alle vier de competitiewedstrijden van ADO, had al langer last van een pijnlijke voet. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat het om het middenvoetsbeentje ging. De voet van de 28-jarige vleugelverdediger is voor alle zekerheid in het gips gezet.

[Upd] Directeur NOC*NSF ontslagen

Directeur Sport Hans Sturkenboom van het NOC*NSF is met onmiddellijk ingang uit zijn functie gezet, dat meldt het AD vrijdag. Het boterde al langer niet tussen Sturkenboom en met algemeen directeur Theo Fleddurus. Waarschijnlijk is dat de reden van het vertrek van Sturkenboom.

Sturkenboom werd vooral bekend als lid van het Team de Mission tijdens de Spelen in Athene. Later werd dat concept overbodig toen het NOC besloot de constructie voor de Olympische Spelen in Peking te veranderen. De functie werd toen overgedragen aan Charles de Commenée, die twee weken geleden al vertrok naar de Britse atletiekbond. Sturkenboom werd in 2004 gevraagd door het NOC*NSF te komen werken bij de organisatie nadat hij eerder al bij het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur werkzaam was.

Update 16:15 uur

In een officieel persbericht bevestigt NOC*NSF dat Sturkenboom per 1 oktober niet langer in functie is als directeur van de sportkoepel.

Hij is wel gevraagd om adviseur van het bestuur te blijven ter afronding van de eerste fase van het Olympisch Plan 2028. Sturkenboom heeft dat verzoek nog in beraad.

Pakistan 'in oorlog' met extremisten

Pakistan is in oorlog met islamitische extremisten. De strijd zal doorgaan tot de militanten dood of verjaagd zijn en het land 'terrorismevrij' is. "Een andere mogelijkheid is er niet." Dat heeft minister van binnenlandse zaken Rehman Malik vandaag gezegd.

Pakistan staat onder grote druk van de Verenigde Staten om de militante groepen te bestrijden die verantwoordelijk zijn voor aanvallen in het land zelf en in het buurland Afghanistan. Aarzelende pogingen tot nu toe werden beantwoord met een hausse aan zelfmoordaanslagen, waarbij volgens cijfers van het leger sinds juli 2007 twaalfhonderd mensen zijn omgekomen.

Malik zei dat de eerdere militaire campagnes tegen de islamitische militanten in het ruige tribale grensgebied met Afghanistan te vroeg zijn afgebroken.

Het leger van Pakistan bestrijdt militanten in ten minste drie gebieden in het noordwesten. De felste gevechten zijn gevoerd in de tribale regio Bajur, waarbij het leger beweert duizend rebellen te hebben gedood tegen een verlies van ongeveer zestig militairen.

De tracks van MotorStorm Pacific Rift in beeld en tekst

Een racegame heeft twee essentiële dingen nodig om ook maar enigszins als racegame herkend te worden: voertuigen en racetracks. Beiden zijn voldoende aanwezig in MotorStorm Pacific Rift, de opvolger van de PS3-launchgame MotorStorm. Hieronder kun je alle zestien circuits bekijken en bestuderen.

Badlands: “A giant track, racing at the feet of a giant cinder cone, Badlands has a name that’s perfectly descriptive. Wait until you see the enormous active crater you need to jump over, or the blind, sheer precipices you need to tear round at high speed if you’re to have any chance of winning. And let’s not get into the collapsed tunnels and the huge canyon jump that crosses the track 75 feet in the air. These are MotorStorm lands. These are Badlands.”

Beachcomber: “The black sand is evidence of the awesome power of nature, created by lava flowing into the ocean which explodes as it is supercooled by the water. The WWII airbase and the unexploded bombs are evidence of the awesome destructive power of man. The sheer carnage created when these are combined is evidence of the awesome power of the MotorStorm. Let battle commence!”

Caldera Ridge: “The race organizers looked long and hard to find some driveable routes here, but in the end decided it’d be more fun driving vehicles over the edge of an enormous crater and barrelling out-of-control down a near-vertical slope. And that’s exactly why the race organizers don’t get invited to make race tracks for anyone else. Ever.”

Cascade Falls: “Dense jungle, thick with haze, gives way to wide-open plateaus and rickety scaffold. The tropical setting makes for a fascinating blend of beauty and danger – much like my ex-wife. The key to success is to keep it honest – don’t take any unnecessary risks, and don’t get caught making out behind the start gantry.”

Colossus Canyon: “This track has it all – beautiful forest, vibrant fauna, and a picturesque mountain stream that courses through a narrow gorge, over brook and water-meadow, and plummets over an enormous waterfall. Let’s face it; if you’re only going to accidentally plummet over one giant precipice in your MotorStorm career, this is the one to do it on. Today is a good day to fly.”

Kanaloa Bay: “Sun-kissed, secluded, sandy, and slightly more treacherous than its good looks first suggest, Kanaloa Bay is a great track to be a spectator at. It’s an awesome beach party with a welcome smattering of vehicular carnage running through it. But beware the dark territory beyond the lagoon – space gets real tight, real quick in that steamy jungle stretch.”

Mudslide: “The clue’s largely in the title: Mudslide is like one of those crazy rides you get at water parks, except with mud instead of water. Still, there’s plenty of slip-slidey action to engage in, with high routes available for those of you without the tires to tackle the mud.”

Paradise Beach: “Paradise Beach was perfect. Clear skies, gentle surf, warm water. It was a small town, and the living was good. Was, that is, until 30 years ago when the fire-God Pele cruised into town in his fiery hotrod of molten death, and literally tore up the strip. Now all that remains is dust and bones. Welcome to Paradise.”

Rain God Spires: “A humid, slippery, unfeasibly dangerous track set at the summit of a towering cathedral amongst heavy, pendulous tropical clouds. With immense slick precipices over immense drop-offs, Rain God brings hell to the Heavens and provides one of the Festival’s most dangerous and deadly roller-coaster rides.”

Razorback: “The Daddy. Mud, dirt, flora, caves, rock, water. Deadly drop-offs, dangerous jumps, spectacular falls and fast-flowing rivers. This is the big one – the whole MotorStorm ethos showcased in a single, epic track. Ladies and gentlemen, boys and girls, your time to shine is now.”

Riptide: “The crowd-pleaser down on the beach, Riptide is the unholy offspring of MotoX and MotorStorm. From MotoX it has inherited ramps, big jumps, whoops, rollers, tight banked turns and technical hairpins, and from MotorStorm its blue eyes, cute little button nose and sandy complexion.”

Scorched: “Fire, steam, lava, craters – Scorched is about as far away from the golden beaches and cool blue ocean as possible. The heat and dust make a real mess of your engine, and the lava will make a real mess of you. Once you’re out of the barren lands, you may think you’ve escaped unharmed, but the thick forested area on the back section of the track throws up plenty of its own unique hazards.”

Sugar Rush: “Only MotorStormers would think to stage a race in and around an old sugar plantation. The sharp machinery and rusty metal, those rust-weakened floors and rotten walls, and the zero-visibility of the cane fields all combine to make this track a sickly-sweet rush that’s going to ruin more than just your teeth.”

The Edge: “There’s at least half a track here that isn’t ridiculously dangerous. The other half is on a camber so extreme that descriptions like ‘gnarly’, ‘radical’ and ‘utterly ridiculous’ don’t begin to convey it. This is all about keeping traction, and keeping nerve. Seasoned MotorStormers are already declaring ‘Don’t lose your bottle on the Edge – because if you do it’ll probably fall and kill someone half a mile below you”. Wise words indeed.”

The Rift: “The Rift: a mile-long tear in the world that is said to be the serpentine trail to the dark underworld of the God Milu. Formed from multiple interlinking lava tubes created over millennia, the Rift is a tight, claustrophobic journey through the jaws of the underworld, where death awaits the wearied traveler at every turn.”

Wildfire: “Trapped in no-man’s land between a deadly lava deluge and an unforgiving ocean, Wildfire is the rock between two hard places - a very temporary island-hopping race over the elemental battlefield where fire and water collide. Smoke and steam conspire to reduce race visibility to a minimum while the route screams along perilous cliff-edges and leaps across rifts and chasms.”

Wachttijden voor rijexamen dalen

Het lijkt erop dat de lange wachttijden voor rijexamens van het CBR tot het verleden behoren. De wachttijden voor de examens dalen steeds verder en bedragen op dit moment nog geen twee weken.

Dat heeft een woordvoerder van het CBR vandaag gezegd. Vooral in de zomermaanden konden de wachttijden voor het rijexamen flink oplopen tot meer dan twaalf weken met een uitschieter naar zelfs twintig weken.

Volgens de zegsman is de daling van de wachttijden het gevolg van het nieuwe reserveringssysteem dat de organisatie in mei 2008 ingevoerde. "Voorheen maakte rijscholen de reserveringen voor de examens op basis van het verwachte aantal leerlingen. Nu maken zij alleen nog maar reserveringen voor het daadwerkelijke aantal leerlingen", aldus de zegsman van het CBR.

Wachttijden voor rijexamen dalen

Europees Hof: 9/11-cartoon strafbaar

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft bepaald dat een uitspraak van de Franse rechtbank over een 9-11 cartoon overeind blijft. De Franse rechters veroordeelden eerder zowel in eerste aanleg als in hoger beroep een cartoonist en een uitgever van een blad wegens 'medeplichtigheid aan de verheerlijking van terrorisme'. Ze kregen ieder een boete van 1.500 euro.

Cartoonist Denis Leroy publiceerde op 13 september 2001, twee dagen na de aanslagen op de Twin Towers in New York, de spotprent in het links-Baskische blad Ekaitza. De cartoon toont wolkenkrabbers die instorten, nadat er twee vliegtuigen in zijn gevlogen. De begeleidende tekst luidde : ''We hebben er allemaal van gedroomd..., Hamas heeft het gedaan.''  Het blad Ekaitza heeft slechts een beperkte oplage, maar de Franse autoriteiten vonden toch dat het ging om 'verheerlijking van het terrorisme'.

Denis Leroy, die zijn cartoons ondertekent met Guezmer, verdedigde zich met de stelling dat hij vooral de imperialistische politiek van de Verenigde Staten aan de kaak wilde stellen. ''Ik heb de teloorgang van symbolen willen illustreren en heb geen rekening gehouden met het menselijk leed, noch met de latere gevolgen.'' De tekst was volgens hem een persiflage op een reclameslogan ('U hebt ervan gedroomd, Sony heeft het gemaakt.')

Het Mensenrechtenhof, wat doorgaans zeer sceptisch staat tegenover iedere vorm van overheidscensuur, oordeelde eensgezind (met zeven rechters) dat de cartoon wel degelijk de terroristische aanslagen op het World Trade Center verheerlijkt. ''Samen met de tekst is de cartoon geen kritiek op het Amerikaans imperialisme, maar hemelt het de vernietiging van de VS via geweld op.'' Het Hof vindt het Franse vonnis ook terecht omdat er slechts en lage boete werd opgelegd en omdat de prent werd gepubliceerd in het Baskenland, een 'politiek gevoelige regio'.

Het is de eerste keer dat het Hof de veroordeling van een spotprent aanvaardt als "noodzakelijk in een democratische samenleving".

Persvrijheid
De Belgische hoogleraar mediarecht Dirk Voorhoof noemt de uitspraak een teken aan de wand. Hij spreekt van een duidelijke stap terug in de bescherming van de persvrijheid en satire. Volgens hem is er een intentieproces gevoerd. Eerder oordeelde het Mensenrechtenhof in vergelijkbare zaken dat rekening moest worden gehouden met de bedoeling van een journalist of cartoonist. 

''Wat al langer werd gevreesd, is gebeurd: in de strijd tegen terrorisme brokkelt ook in Europa de persvrijheid af'', aldus Voorhof.

Stevens zet twijfels bij oproep Marcellis

Dirk Marcellis zit voor het eerst bij de selectie van het Nederlands elftal. De verdediger van PSV is pas één seizoen een vaste waarde bij de Eindhovenaren en PSV-trainer Huub Stevens zet dan ook vraagtekens bij de selectie van Marcellis.

"Ik vraag me af of het niet te snel gaat. Ik heb niet te horen gekregen waarom hij is opgeroepen. Voor de ontwikkeling van Marcellis is het natuurlijk goed dat hij is opgenomen in de selectie, maar ik vraag me af wat ze ermee beogen. Bert van Marwijk heeft me niet gebeld. Uiteraard ben ik blij voor Dirk, er ontstaat wel een hoop heisa rondom hem. Begrijp me niet verkeerd, hoor. Ik heb er geen problemen mee, hij is goed bezig, maar het Nederlands elftal…poehh.." aldus Stevens in Sportweek.

Bondscoach Bert van Marwijk gaf reeds aan dat Marcellis is opgeroepen als vervanger voor de geblesseerde Khalid Boulahrouz.

Interview met Anne B. Ragde

Het gebeurt niet dagelijks dat je één van de populairste, zo niet de populairste auteur uit Noorwegen mag interviewen. Zodra ze begint te praten snap je gelijk waarom ze daar een fenomeen is. Ze spreekt heel vrij en ongeremd alsof je haar beste vriend bent, terwijl ze toch echt een superster in eigen land is. Ze kan naar eigen zeggen niet meer normaal over straat lopen zonder aangesproken te worden door fans. Zelf moet ze echter niets van al die speciale aandacht weten en is ze net zo nuchter als wij Nederlanders. Haar motto klinkt ons dan ook wel heel bekend in de oren: Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Anne B. Ragde was vandaag in Amsterdam om, haar meest succesvolle boek, getiteld Het Leugenhuis, te promoten.


Fränk Schleck geschorst

Fränk Schleck is door CSC voorlopig op non-actief gezet. De Luxemburger heeft toegegeven dat hij in 2006 geld heeft overgemaakt naar de rekening van de arts Eufemiano Fuentes.

Fuentes vormde de spil in Operacion Puerto, het Spaanse onderzoek naar bloeddoping. Voor de CSC-ploeg was de financiële transactie reden om Schleck te schorsen. De Luxemburger heeft gezegd dat hij Fuentes betaalde voor trainingsadviezen maar dat er nooit direct contact is geweest.

CSC wil de situatie nu eerst evalueren, en zolang blijft Schleck, die toegeeft "een vreselijke blunder te hebben begaan", geschorst.

Honden en katten vaak bij baasje in bed

Bij 41 procent van de honden- en kattenbezitters slaapt het dier regelmatig in bed. Dat blijkt uit onderzoek dat door EenVandaag en het Nibud in het kader van dierendag is gehouden. De dieren zijn vooral bij vrouwen, alleenstaanden en mensen zonder kinderen regelmatig tussen de lakens te vinden.

Tijdens het onderzoek zijn twintigduizend leden van het EenVandaag opiniepanel ondervraagd. Van de respondenten hebben twaalfduizend mensen een huisdier. Bij 49 procent is dat een kat, 46 procent heeft een hond, 22 procent houdt een knaagdier en 19 procent heeft vissen.

Vooral gezinnen met kinderen halen een beest in huis, 71 procent daarvan heeft een huisdier. Daarnaast blijkt dat vrouwen vaker een huisdier hebben dan mannen, respectievelijk zeventig en vijftig procent. Volgens het onderzoek bezitten arbeidsongeschikten en mensen met een lage opleiding vaker dan gemiddeld een huisdier.


Soms ligt er iemand in de weg op bed.

Jochie richt slachting aan in dierentuin Australië

Een 7-jarig jongetje is woensdag ingebroken in een Australische dierentuin en heeft een groot aantal dieren aan de daar verblijvende krokodil gevoerd. Bovendien sloeg hij een aantal hagedissen dood met een steen. Dat heeft de directeur van de dierentuin gezegd.

De jongen sprong over het hek van het reptielencentrum van Alice Springs in het midden van Australië om vervolgens een bloedbad onder de dierentuinbewoners aan te richten. Met een steen sloeg hij drie hagedissen dood, waaronder de lieveling van de dierentuin, een 20 jaar oude varaan, die hij vervolgens aan de ruim drie meter lange zoutwaterkrokodil 'Terry' voerde.

Daarnaast gooide het joch verschillende dieren levend over de twee hekken die hem van Terry's verblijf scheidden. Op een gegeven moment klom hij zelfs over het buitenste hek om dichter bij de levensgevaarlijke krokodil te komen.

Zijn daden werden vastgelegd door de bewakingscamera's van de dierentuin. Op de beelden was te zien dat zijn gezicht de hele tijd uitdrukkingsloos bleef. "Alsof hij een spelletje speelde", aldus de directeur. Waarschijnlijk was het jongetje te klein om de sensoren van de dierentuin te doen afgaan.

In totaal doodde hij dertien dieren, met een waarde van omgerekend bijna vierduizend euro. Hoewel de dieren niet zeldzaam waren, zijn sommige wel moeilijk te vervangen.

De plaatselijkse politie heeft het jongetje geïdentificeerd en weet waar hij woont, maar kan hem vanwege zijn leeftijd niet aanklagen. De directeur is nu van plan zijn ouders voor de rechter te dagen. "Voor een 7-jarige is hij verdraaid akelig. Als we de verantwoordelijkheid niet bij het kind kunnen leggen, dan moet iemand anders die maar dragen."

VS arresteren 1700 leden jeugdbendes

De Amerikaanse autoriteiten hebben bij een maandenlange actie tegen jeugdbendes ruim 1700 arrestaties verricht. Dat hebben de federale autoriteiten laten weten, aldus de krant Los Angeles Times vandaag.

De actie tegen de straatbendes begon in juni en eindigde eind september. In 53 steden ging de politie op zoek naar personen die worden verdacht van betrokkenheid bij het geweld van jeugdbendes.

Californië is met 430 aangehouden verdachten de staat met het hoogste aantal arrestaties. Texas is nummer twee in de lijst met ongeveer 270 aanhoudingen. Veel verdachten zijn lid van Latijns-Amerikaanse bendes als 18th Street Gang, MS-13, Surenos en de Latin Kings. De arrestanten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan delicten als roofovervallen, afpersing en verkrachting.

Vorig jaar voerden de autoriteiten ook een maandenlange operatie uit tegen jeugdbendes. De politie arresteerde toen in totaal ruim 1300 personen.

Advocaten Holleeder willen andere rechter

De advocaten van Willem Holleeder hebben de rechters die de zaak in hoger beroep behandelen, gewraakt. Stijn Franken en Jan-Hein Kuijpers willen er verder niets over kwijt, maar Kuijpers spreekt van 'een redelijk heftig gebeuren'.

Een woordvoerder van het Amsterdamse gerechtshof zegt dat de wrakingskamer het verzoek om de rechters te vervangen behandelt op 22 oktober. Dat gebeurt tijdens een openbare zitting in de Bunker. De wrakingskamer beoordeelt de objectiviteit van de zogeheten raadsheren.

Tijdens een eerdere zitting was al enige ophef over een van de rechters, die familiebanden heeft met iemand die in het dossier voorkomt. Een deel van die zitting vond achter gesloten deuren plaats. Op de laatste zitting, waar de verzoeken voor onder meer getuigenverhoor werden behandeld, vroeg Franken of het hof al aangifte had gedaan. Ongewis bleef toen waar het over ging.

Holleeder en vijf medeverdachten staan in hoger beroep terecht voor het afpersen van enkele vastgoedmensen. De rechtbank heeft hem in december veroordeeld tot negen jaar cel.


Advocaten Holleeder willen andere rechter  (foto: DAG)

Geen typemachine in Resident Evil 5, demo begin 2009

Capcom heeft deze week bekend gemaakt dat het typemachine save-systeem niet meer terugkomt in zombie-slachter Resident Evil 5. Het save-systeem in Resident Evil 5 zal een combinatie zijn van hoofdstukken en checkpoints. Volgens de nieuwste editie van GamesTM Magazine plant Capcom de release van de demo van Resident Evil 5 overigens begin 2009. Het is niet bekend of dit dezelfde demo zal zijn die afgelopen E3 of tijdens de Leipzig Games Convention vertoond werd.

Verdachte doodslag na 2,5 jaar op vrije voeten

De 38-jarige Erik E. uit Venray, die vorig jaar 15 jaar cel kreeg wegens doodslag op zijn vrouw Kathleen Engels-Cremers (30), is nog voor de uitspraak in hoger beroep op vrije voeten gesteld. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde deze week 'geen reden te zien de verdachte langer vast te houden'. De man zat sinds maart 2006 vast voor het neersteken van zijn partner. Hij mag de uitspraak van zijn zaak in vrijheid afwachten.

Het dode lichaam van de vrouw werd op 15 maart 2006 gevonden in haar woning aan de Wasbloem in Venray. Twee dagen later werd haar echtgenoot opgepakt. De rechtbank in Roermond achtte overtuigend bewezen dat E. zijn vrouw meerdere malen had gestoken en legde hem vorig jaar 15 jaar cel op voor doodslag. De aanleiding zou een conflict in de relationele sfeer zijn geweest. Het Openbaar Ministerie had 20 jaar geëist en sprak van een ''beestachtige wijze'' waarop de vrouw was omgebracht (70 messteken).

Hoewel het gerechtshof in zijn motivatie om E. vrij te laten geen nadere toelichting heeft gegeven, kan uit de maatregel worden geconcludeerd dat het hof er ernstig rekening mee houdt dat E.'s straf in hoger beroep lager uitvalt dan de 2,5 jaar die hij nu heeft vastgezeten. De uitspraak, die gepland stond voor 15 oktober, is vervroegd naar 8 oktober.

De man heeft altijd ontkend dat hij zijn vrouw had vermoord. Er zouden twee hem onbekende mannen in de woning zijn binnengedrongen die zijn vrouw hadden verwond. Hij joeg ze weg en kreeg daarna bloed van de hoofdwond van zijn vrouw op zijn hand. Volgens E. kwamen de mannen later terug toen hij weg was en vermoordden zijn vrouw, terwijl hij het eigenlijke doelwit was. De verdachte is elektricien en kluste bij door meterkasten te bouwen voor wietplantages en illegaal stroom af te tappen. De daders wilden dat hij voor hen kwam werken, zo verklaarde Erik E.

RTL4-redactie maakt homoseks-grap

Altijd lachen bij het RTL Nieuws. Zijn het niet de éen-tweetjes tussen Jan de Hoop en de filenieuwslezer, dan is het wel een hilarische visuele grap. Zo werden de kijkers vanochtend getrakteerd op een homoseksgrapje.

Terwijl RTLZ nieuwslezer Ronald Koopman uitlegt wat er in zijn programma zit wordt een redacteur zogenaamd onder zijn bureau gepijpt. Zijn collega komt onder het bureau vandaan en veegt zijn mond af. Op het computerscherm staat heel groot 'SEX' geschreven. Of Koopman wist wat er achter zijn rug gebeurde is niet bekend. Ook heeft RTL nog niet gereageerd op de hilarische grap. 

In de zeik genomen.

Pranjic hoopt op treffen met Milan

Daniel Pranjic hoopt met zijn club SC Heerenveen in de tweede ronde van het UEFA Cup-toernooi ingedeeld te worden met AC Milan.

De Kroatische middenvelder, dit seizoen met vele doelpunten de grote man bij de Friezen, hoopt maar één ding. "AC Milan en voor de rest maakt het niet uit."

Op de website van zijn club kijkt hij terug op de wedstrijd van gisteravond in het Abe Lenstra Stadion. "We wilden na de 4-0 krachten sparen voor Ajax, maar we kregen het toch even moeilijk, maar ik heb nooit het gevoel gehad dat de wedstrijd ons nog uit de handen zou glippen."

Welke vier tegenstanders er komende week dinsdag uit de bus komen rollen is Pranjic om het even. Een confrontatie met de Milanezen ziet hij echter wel zitten. "Dat lijkt me geweldig. Voor de rest heb ik geen voorkeuren." aldus de Kroatisch international.

Sollied: "Onze tactiek werkte"

Dankzij een 5-2 thuisoverwinning op het Portugese Vitória Setúbal plaatste sc Heerenveen zich gisteren voor de groepsfase van de UEFA Cup.

Trainer Trond Sollied was na afloop vooral erg blij dat zijn tactische plan zo goed had gewerkt. "We hadden vantevoren al gezien dat op de vleugels kansen lagen," verklaarde de Noor. "Het publiek heeft zeven goals kunnen zien, dat is bijzonder in Europees voetbal."

Na de 4-0 viel Heerenveen even wat terug, waardoor de Portugezen twee keer konden tegen scoren. Sollied: "Na onze vierde goal verloren we de concentratie en konden zij er twee maken. Bovendien kregen ze nog eens twee goede mogelijkheden. Toen kwamen we goed weg. Na de vijfde zat ik met een gerust hart op de bank."

Verdoving maakte patiënten Havenziekenhuis ziek

Een met een bacterie besmet verdovingsmiddel is de oorzaak van het ziek worden van een aantal patiënten in het Havenziekenhuis Rotterdam. Een externe onderzoekscommissie heeft vastgesteld dat een gebruikt anesthesiemiddel de bron van de bacteriële infectie is geweest. De toestand van de patiënten is nog kritiek, meldt het ziekenhuis vandaag.

Bacteriën kunnen zich snel vermeerderen in het gebruikte verdovingsmiddel, zo blijkt volgens de commissie. Het middel wordt met een injectie in een ader toegediend. De kans op ziek worden is volgens de onderzoekers groot wanneer het middel besmet is. De commissie onderzoekt nog hoe de bacterie bij het middel is gekomen. Het ziekenhuis heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingelicht over de uitkomsten van de commissie.

Meerdere patiënten werden vorige week kort na hun operatie ernstig ziek. Ze kampten met bijvoorbeeld koude rillingen en duizeligheid.

Fer: "Zag bal niet eens doel ingaan"

Leroy Fer was gisteren verantwoordelijk voor de winnende treffer in de wedstrijd van Feyenoord tegen Kalmar FF. De middenvelder kopte na een corner van de linkerkant op doel en zag zijn inzet van richting worden veranderd door het hoofd van Kalmar FF-speler Emin Nouri.

"Ik zag de bal er niet eens ingaan, omdat ik op de grond lag", aldus Fer. "Toen ik weer opstond, was het al een doelpunt." Naderhand ging het doelpunt toch als een eigen goal de boeken in.

Reker ontkent contact met Larsson

Deze week kwam het bericht naar buiten dat PSV binnenkort een poging wil gaan doen om spits Henrik Larsson binnen te halen. Algemeen directeur Jan Reker ontkent nu echter dat er contact zou zijn geweest tussen de ervaren Zweed en diens zaakwaarnemer.

"Er zijn geen afspraken gemaakt en we hebben ook geen enkel signaal ontvangen dat Larsson naar ons zou willen komen. Daar begint het mee," aldus Reker in het Algemeen Dagblad. "Hij moet het zelf natuurlijk wel willen. Want Larsson blijft een heel interessante speler. Het kan best zijn dat we straks nog een poging wagen."

"Larsson is ijzersterk aan de bal en is nog superfit. Hij is niet alleen een uitstekende speler maar zou ook buiten het veld van waarde kunnen zijn voor jonge jongens. Talenten als Stef Nijland en Nordin Amrabat zouden heel veel van hem kunnen leren. Bovendien is het een voetballer waar het hele elftal beter van gaat spelen."

Wilders wil ontslag politiechef Stikvoort

PVV-leider Geert Wilders wil een spoeddebat over de uitlatingen van korpschef Jan Stikvoort van de politie Hollands-Midden. Stikvoort zegt vandaag in een interview met de Volkskrant dat Tweede Kamerleden het Marokkanen-probleem in Gouda hebben opgeklopt. Politici scheuren de samenleving zelfs uiteen met hun ''gehype'' over problemen met allochtonen, zo meent de korpschef.

Wilders vindt de uitlatingen van Stikvoort onbestaanbaar en wil dat de korpschef per direct wordt ontslagen. ''Met zo'n gevoel van urgentie kan hij beter parkeerwachter worden'', aldus de voorman van de PVV vanochtend. Eerder drong de PVV aan op het ontslag van de Goudse burgemeester Wim Cornelis en pleitte Wilders ervoor om het leger terug te halen uit Afghanistan en de militairen orde op zaken te laten stellen in de wijk Oosterwei.

Stikvoort zegt in het Volkskrant-interview overigens dat zowel ''linkse als rechtse'' politici schuldig zijn aan de opklopperij: ''Politici hebben de mond vol van integratie van buitenlanders, maar scheuren zelf de samenleving uiteen. Ik ben klaar met politici die iets kleins heel groot maken en vervolgens zeggen dat de politie haar werk niet goed doet.''

Gisteren stelde PVV-Kamerlid Sietse Fritsma nog Kamervragen over de plundering van een Amsterdams AH-filliaal door Marokkaanse jongeren. Dat ging gepaard met de inmiddels welbekende spierballentaal waar Stikvoort zich zo aan ergert: ''Realiseert u zich dat de Nederlandse bevolking de Marokkaanse intifada spuugzat is en terecht een harde aanpak eist voor alle scheldende, spugende, intimiderende, stenen gooiende, rovende criminelen? [...] Erkent u eindelijk de noodzaak om volhardende Marokkaanse straatterroristen uit Nederland te verwijderen, inclusief de ouders als het minderjarigen betreft? Zo neen, waarom niet?'', adus Fritsma in vragen aan minister Ella Vogelaar.

Update 13.14 uur
In de Tweede Kamer is verdeeld gereageerd op de uitlatingen van Stikvoort. Naast de PVV reageerde de VVD boos. VVD-Kamerlid Laetitia Griffith zegt verbijsterd te zijn over Stikvoorts ''denigrerende'' uitspraken. ''Niet de Kamer heeft het imago van Gouda kapotgemaakt, dat heeft de burgemeester gedaan door niet in te grijpen.''

SP-fractievoorzitter Agnes Kant vindt dat Stikvoort gelijk heeft als het de PVV betreft. Omdat die partij onder meer met het ''absurde'' voorstel kwam om het leger in te zetten. Kant meent echter dat haar SP niets te verwijten valt. ''Er zijn reële problemen en de politiek heeft Oosterwei in de steek gelaten''.

CDA en PvdA voelen zich persoonlijk niet aangesproken door de uitlatingen van de korpschef.

Link: Volkskrant interview

Jan Stikvoort

McClaren dik tevreden met teamprestatie

FC Twente ontdeed zich gisteren van het Franse Stade Rennes in de eerste ronde van de UEFA Cup.

Trainer Steve McClaren was na afloop dan ook in zijn nopjes met het succes en roemde vooral "de uitstekende teamprestatie" van zijn formatie. "Samen gevochten, samen gewonnen", zei de Engelsman. "Alleen zo kun je succesvol zijn in Europa. In de slotfase hebben we onder zware druk gestaan. Maar we zijn overeind gebleven."

McClaren gaf wel toe dat zijn ploeg af en toe wat geluk had gehad. "Stade Rennes begon aanvallender dan we hadden verwacht. Dat verraste ons. Pas na de rust kwamen we in ons spel. Dat heeft tot de verdiende treffer geleid."

'Onderzoek naar hiv- en homohealings'

De gemeente Amsterdam en homobelangenorganisatie COC willen dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek instelt naar homo- en hivhealings van pinkstergemeenten, een stroming binnen het christendom.

PvdA-wethouder Freek Ossel (diversiteit) en COC-voorzitter Dennis Boutkan vrezen dat dit soort bijeenkomsten een gevaar voor de volksgezondheid kunnen betekenen, zo schrijven zij in een verklaring.

De betreffende bijeenkomsten zijn vooral populair bij de Antilliaanse, Afrikaanse en Surinaamse gemeenschap. De healings zouden mensen van homoseksualiteit en hivbesmetting kunnen genezen, beweren de religieuze leiders. Daar schuilt volgens Boutkan en Ossel het gevaar. "Healings die mensen in de waan laten dat zij zo genezen kunnen worden van hiv, houden hiv-positieve mensen af van een echte behandeling", menen zij.

V-raad overweegt actie tegen piraten Somalië

De VN-Veiligheidsraad overweegt actie tegen piraten die de drukbevaren wateren voor Somalië onveilig maken. Alle landen die belang hebben bij een veilige scheepvaart zouden oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen naar het gebied moeten sturen. Die zouden 'de noodzakelijke middelen' mogen gebruiken om de piraterij aan te pakken. Dat staat in een ontwerp-resolutie waar Associated Press gisteren de hand op wist te leggen.

De landen worden opgeroepen om, binnen de grenzen van het internationaal recht, actief aan de strijd deel te nemen. De piraterij vormt volgens de ontwerp-resolutie een bedreiging voor de internationale scheepvaart, de veiligheid van handelsroutes en de legale visserij. Daarnaast vormen de piraten 'een serieus gevaar' voor de aanvoer van humanitaire hulp naar Somalië, waar eind dit jaar zo'n 3,5 miljoen mensen op voedselhulp aangewezen zullen zijn.

De resolutie is door Frankrijk opgesteld onder Hoofdstuk VII van het Handvest van de Verenigde Naties, wat inhoudt dat de bepalingen met militaire middelen kunnen worden opgelegd. Volgens diplomaten bij de raad moet er begin volgende week door de Veiligheidsraad over de ontwerp-resolutie worden gestemd.

De ontwerp-resolutie spreekt ernstige bezorgdheid uit over de recente toename van piraterij en gewapende beroving op zee van schepen voor de kust van Somalië. De piraten opereren volgens de tekst steeds gewelddadiger, met zwaardere wapens en in een groter gebied voor de Somalische kust, met gebruikmaking van moederschepen en verfijnde aanvalstechnieken.

Landen zijn sinds juni al door de Veiligheidsraad gemachtigd, mits met vooraankondiging, Somalische wateren binnen te gaan en 'alle noodzakelijke middelen' toe te passen om daden van piraterij en roof op zee te stoppen. Deze resolutie is echter beperkt tot een periode van zes maanden, waar de nieuwe resolutie geen tijdslimiet bevat.

De nieuwe ontwerp-resolutie geldt alleen voor piraten voor de kust van Somalië, dat met ruim drieduizend kilometer de langste kustlijn heeft van Afrika. Somalië ligt nabij scheepsroutes die de Indische Oceaan verbinden met de Rode Zee. De meeste aanvallen door piraten vinden plaats in de Golf van Aden, één van 's werelds drukste scheepsroutes, ten noorden van Somalië. Recentelijk zijn de piraten echter ook actief geworden op de Indische Oceaan, ten oosten van Somalië. In de beruchte wateren zijn dit jaar al meer dan zestig schepen aangevallen.

Tot de schepen die nu gekaapt zijn behoort een Oekraïens vrachtschip met tanks en andere zware wapens aan boord. De Somalische kapers lieten donderdag weten dat vasthouden aan hun eis van twintig miljoen dollar losgeld. Het gekaapte schip is inmiddels omsingeld door een zestal Amerikaanse marineschepen. De kapers waarschuwen dat terug zullen vechten als commando's proberen het schip te ontzetten.

Somalië verkeert in een staat van anarchie sinds krijgsheren in 1991 de dictator Mohamed Siad Barre aan de kant zetten en vervolgens onderling slaags raakten. Islamitische militanten, die banden onderhouden met Al-Qaida, bevechten de zwakke overgangsregering en hun Ethiopische bondgenoten sinds zij in december 2006 door deze alliantie uit de hoofdstad Mogadishu werden verdreven.

Van Basten: "Sno heeft kans gemist"

De trainer van Ajax, Marco van Basten, gaf Evander Sno gisteravond in de UEFA Cup-wedstrijd tegen Borac (2-0) de kans als aanvallende middenvelder.

"Hij heeft die kans niet gegrepen. Daarom heb ik hem ook gewisseld," aldus Van Basten. "Sno schakelde vooral slecht om bij balverlies. Jeffrey Sarpong deed het in de tweede helft als invaller beter. Maar het is niet zo dat we de matige eerste helft tegen Borac aan Sno moeten ophangen. Er waren wel meer spelers die niet goed functioneerden.”

"De fans hebben ons toch gesteund. Daar ben ik blij om. Verder hebben we vandaag geleerd dat we een wedstrijd niet makkelijk moeten benaderen. Want dan komen we de komende maanden op dit podium tekort," aldus de coach van de Amsterdammers.

Van der Sar terug bij Oranje

Edwin van der Sar keert tijdelijk terug bij het Nederlands elftal. De doelman van Manchester United nam afgelopen zomer na het EK in Oostenrijk en Zwitserland afscheid als international.

Hij komt op verzoek van bondscoach Bert van Marwijk even op zijn beslissing terug omdat zowel Maarten Stekelenburg als Henk Timmer geblesseerd is.

Stekelenburg is wegens een schouderblessure zeker een maand uitgeschakeld. Timmer heeft nog steeds last van een liesblessure en het is nog niet duidelijk of hij op tijd fit is voor de komende interlands van Oranje in de WK-kwalificatie.

Van Marwijk heeft voor de zekerheid ook doelman Michel Vorm aan zijn selectie toegevoegd. De keeper van FC Utrecht maakt net als verdediger Dirk Marcellis van PSV zijn debuut in de selectie van Oranje.

Het Nederlands elftal speelt volgende week zaterdag in de Rotterdamse Kuip tegen IJsland. Vier dagen later staat in Oslo de uitwedstrijd tegen Noorwegen op het programma.


Edwin van der Sar   (foto: ANP)

 

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK! Voetbalmanager!

Lotz ontloopt celstraf

De rechtbank van Tongeren heeft Marc Lotz veroordeeld tot een boete van 16.500 euro voor het in het bezit hebben van epo en groeihormonen.

De openbaar aanklager had eerder een een celstraf van een half jaar en een boete van 17.000 euro geëist tegen de voormalig wielrenner van Rabobank en Quick-Step.

Drie jaar geleden werd Lotz betrapt op het bezit van epo. Hij gaf dat toen ook toe en hij kreeg een schorsing van twee jaar opgelegd.

Vorm en Marcellis debutanten in Oranje

De blessure van Maarten Stekelenburg heeft ervoor gezorgd dat Edwin van der Sar terugkeert in het Nederlands elftal. De doelman van Manchester United is opgroepen door bondscoach Bert van Marwijk voor de interlands tegen IJsland en Noorwegen.

Van Marwijk riep naast Van der Sar ook Timmer op, maar die is waarschijnlijk niet op tijd hersteld. Daarom heeft Van Marwijk ook Michel Vorm van Utrecht aan de selectie toegevoegd. Naast Vorm maakt PSV-er Dirk Marcellis zijn debuut bij Oranje.

Volledige selectie

Doel: Edwin van der Sar (Manchester United), Henk Timmer (Feyenoord), Michel Vorm (FC Utrecht).
Verdediging: Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Tim de Cler (Feyenoord), John Heitinga (Atlético Madrid), Dirk Marcellis (PSV), Joris Mathijsen (Hamburger SV), André Ooijer (Blackburn Rovers).
Middenveld: Ibrahim Afellay (PSV), Mark van Bommel (Bayern München), Orlando Engelaar (Schalke 04), Nigel de Jong (Hamburger SV), Wesley Sneijder (Real Madrid), Rafael van der Vaart (Real Madrid), Demy de Zeeuw (AZ).
Aanval: Ryan Babel (Liverpool), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax), Dirk Kuyt (Liverpool), Robin van Persie (Arsenal), Arjen Robben (Real Madrid), Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic).

Van Beukering: "Vet feest bij NEC"

Na afloop van de wedstrijd gisteren van NEC tegen Dinamo Boekarest was Jhon van Beukering duidelijk in zijn commentaar.

"We hebben keihard geknokt met het hele team. Het is uiteindelijk heel knap dat je hier 0-0 speelt". De 1-0 zege in Nijmegen bleek voldoende voor het behalen van de groepsfase in de UEFA Cup. "Zo'n resultaat had niemand verwacht", aldus de 25-jarige aanvaller, die in de heenwedstrijd de enige treffer maakte. Van Beukering wist in ieder geval wel wat nog komen ging. "Ja, nu een heel vet feest denk ik."

Zware loting NEC en Twente

Aankomende dinsdag is de loting voor de groepsfase in de UEFA Cup. De potten zijn inmiddels bekend. Ajax en SC Heerenveen zitten in dezelfde pot en kunnen onder andere VfB Stutgart en Deportivo la Coruna niet loten.

Ook FC Twente en NEC zitten in dezelfde pot. Deze twee Nederlandse clubs kunnen een zware loting verwachten, aangezien ze in de laatste pot, bij de mindere clubs, zijn ingedeeld. Feyenoord zit in pot 3 en ontloopt ondermeer Rosenborg, Udinese en Manchester City.

Pot 1:
AC Milan (Ita), Sevilla (Spa), Valencia (Spa), Benfica (Por), Schalke 04 (Dui), CSKA Moskou (Rus), Tottenham Hotspur (Eng) en Hamburger SV (Dui).

Pot 2:
VfB Stuttgart (Dui), Ajax, Olympiakos Piraeus (Gri), Deportivo la Coruna (Spa), Club Brugge (Bel), Spartak Moskou (Rus), Paris S.G. (Fra) en SC Heerenveen.

Pot 3:
Rosenborg BK (Noo), Udinese (Ita), Feyenoord, Sporting Braga (Por), Slavia Praag (Tsj), Manchester City (Eng), Galatasaray (Tur) en Sampdoria (Ita).

Pot 4:
Hertha BSC (Dui), Partizan Belgrado (Ser), Nancy (Fra), Portsmouth (Eng), Aston Villa (Eng), Racing Santander (Spa), FC Kopenhagen (Den) en Dinamo Zagreb (Kro).

Pot 5:
Saint. Etienne (Fra), VfL Wolfsburg (Dui), Standard Luik (Bel), FC Twente, NEC, Metalist Kharkiv (Oek), Lech Poznan (Pol) en MSK Zilina (Slo).

Vooruitblik Eredivisie Speelronde 5

Komend weekend wordt in de Eredivisie de vijfde speelronde afgewerkt. Hieronder volgt een vooruitblik op komend weekend.

Vanavond trappen AZ en Sparta af voor de vijfde ronde in de competitie. Na een slechte start zijn de Alkmaarders weer opgekrabbeld. PSV en Willem II werden verslagen en in de beker was AZ te sterk voor Heracles. Sparta is de nummer vijftien en wist tot nu toe slechts tweemaal gelijk te spelen. Zal het de Rotterdammers lukken om de opmars van AZ te verstoren? Louis van Gaal vreest in elk geval de snelle en onvoorspelbare aanvallers Rydell Poepon, Charles Dissels en Joshua John.

PSV treft morgen De Graafschap. Voor de landskampioen is er de hoop dat ze goed zijn hersteld van de 3-1 nederlaag van afgelopen woensdag tegen Liverpool. De Superboeren zullen er ongetwijfeld vol op gaan klappen. Ook zaterdagavond staan Heracles Almelo - Roda JC en Vitesse, dat nog slechts een punt haalde, tegen Willem II op het programma.

Koploper FC Groningen moet het zondag opnemen tegen ADO Den Haag. Promovendus ADO begon dit seizoen zeer sterk en staat nu vierde met zeven punten. De vraag is of zij er in zullen slagen de Groningers hun eerste nederlaag van dit seizoen toe te brengen. Feyenoord speelt tegen NEC. Beide clubs wisten zich te plaatsen voor de groepsfase in de strijd om de UEFA Cup, dus het kan zondag in Rotterdam wel eens een interessante wedstrijd worden. Verslaat Mario Been als trainer zijn geliefde club opnieuw? Ajax en Heerenveen wisten zich ook allebei te plaatsen voor de volgende ronde in de UEFA Cup. Zondag spelen de beide clubs in het Abe Lenstra-stadion tegen elkaar. Deze duels zijn altijd doelpuntrijk. Ook FC Volendam - NAC Breda en FC Utrecht tegen FC Twente worden zondag gespeeld. De promovendus gaat aan de Dijk op jacht naar de eerste punten.



Programma vijfde speelronde:
DatumThuisUit
03/10AZSparta
04/10VitesseWillem II
04/10PSVDe Graafschap
04/10Heracles AlmeloRoda JC
05/10FC GroningenADO Den Haag
05/10FeyenoordNEC
05/10FC UtrechtFC Twente
05/10FC VolendamNAC Breda
05/10SC HeerenveenAjax

Avi Arad heeft grootse plannen met Uncharted-film

Avi Arad zal bij de meeste mensen bekend staan als de man achter de Marvel-films als Spider-Man en X-Men. Hij is van plan hetzelfde met gameverfilmingen te doen als wat hij met comicverfilmingen heeft gedaan.
De eerste film die Arad gaat maken is er één gebaseerd op de PS3-game Uncharted: Drake's Fortune. Hij vertelt dat Uncharted geen Indiana Jones-film gaat worden, omdat Drake en Indy totaal niet op elkaar lijken. Indiana Jones is namelijk een good guy die altijd het juiste doet, terwijl Drake gewoon een kerel is die door omstandigheden het juiste doet, niet omdat hij zich moreel verplicht voelt.


Wie zou de hoofdrol krijgen van Avi?

Baron Cohen verstoort modeshow Stella McCartney

Sacha Baron Cohen heeft gisteren op de Parijse Fashion Week stennis geschopt bij de modeshow van Stella McCartney. Zijn alter ego Bruno, een homoseksuele Oostenrijkse modeverslaggever, veroorzaakte aardig wat irritatie bij het publiek. De Britse website van modeblad Vogue doet verslag van het geheel.

De Britse komiek stoorde de mensen om zich heen door keihard mee te klappen met de muziek. Ook duwde hij mensen op de rij voor hem opzij om beter zicht te krijgen op de catwalk. Bovendien besteedde hij de tijd die hij naar de show keek aan het zuigen op tampons.

Vorige week verstoorde Baron Cohen al meerdere modeshows tijdens de Fashion Week in Milaan. Zo stormde hij bij de modeshow van Iceberg de backstageruimte vol halfnaakte modellen binnen. Ook schreed hij onverwacht over de catwalk tijdens de show van Agatha Ruiz de la Prada.

De acteur, die eerder furore maakte met zijn typetjes Borat en Ali G., gebruikt de beelden van zijn acties tijdens de modeweken waarschijnlijk voor zijn nieuwe film. 'Bruno: delicious journeys through America for the purpose of making heterosexual males visibly uncomfortable in the presence of a gay foreigner' wordt op 15 mei in de Amerikaanse bioscopen verwacht.


Modeshow Stella McCartney  (foto: DAG)

Europese PlayStation Store update 2 oktober

De Europese Playstation Store heeft weer zijn wekelijkse update gehad. Deze week kun je onder andere genieten van de PES 2009 en Bioshock demo's, soundtracks van PixelJunk Eden en PixelJunk Monsters en wallpapers van Prince of Persia.

Demos
Bioshock
PES 2009

Full-Games
Geon - PS3 - 7,99 euro
Sheep - PS3/PSP - 4,99 euro

Add-ons
Rock Band - 17 tracks - 0,79/1,49 euro
Rock Band - 2 albums - 7,99 euro
PixelJunk Eden Soundtrack - 1,99 euro
PixelJunk Monsters Soundtrack - 1,99 euro
FIFA 09 - 6 Live Seasons - 5,99 euro p.s.
FIFA 09 - Live Seasons Pack - 17,99 euro

Trailers
Tomb Raider: underworld - Gameplay Trailer
Gran Turismo Academy - De finalisten Trailer
Pain: Amusement Park - Call Da Shot Trailer

Wallpaper
Prince of Persia - Corrupted Landscape
Prince of Persia - Healed Landscape

Look-a-like Sarah Palin in pornofilm

De oprichter van pornoblad Hustler, Larry Flynt staat erom bekend om mensen tegen zich in het harnas te jagen. Zo maakte hij ooit een seksuele parodie op de bekende tv-dominee Jerry Falwell. Deze zaak kwam uiteindelijk voor het Hooggerechtshof. Het leven van de voorvechter van vrijheid van meningsuiting was zo turbulent dat het zelfs werd verflimd.

Nu komt de half verlamde atheïst met een nieuw controversieel project: een pornofilm met een look-a-like van Sarah Palin, de Republikeinse running-mate.

Flint begon zijn zoektocht een dag na de Republikeinse conventie. In een advertentie werd de perfecte look-a-like 3.000 dollar geboden om 'in bed een flink robbertje te debatteren.' De pikante film is inmiddels opgenomen, maar de titel is nog niet bekend gemaakt.


Sarah Palin, de enige echte (foto: DAG)

DSi VS PSP-3000 VS IPhone

Kort geleden heeft Nintendo een nieuwe DS variant aangekondigd, genaamd de DSi. Om het nog interessanter te maken voor gadgetfreaks, is er een vergelijking gemaakt door PS3Life tussen de nieuwe DSi van Nintendo, de PSP-3000 van Sony en de IPhone van Apple (iPhone heeft games en is dus ook een soort van handheld).

Hieronder staan enkele specs van de net genoemde handhelds. Beoordeel zelf wat beter is...



...Wat kies/vind jij?...

Feyenoord vreest geen straf na rellen

De clubleiding vreest geen sancties nadat Feyenoord supporters eergisteren betrokken waren bij rellen in de Zweedse stad Göteborg. De dertig supporters van de Rotterdammers zaten op een terras toen ze werden aangevallen door ongeveer vijftig supporters van IFK.

Volgens Feyenoord hadden de supporters hier echter geen schuld aan. Dit bevestigt ook de Zweede politie. Bij Feyenoord zijn ze als de dood voor ernstige sancties nadat het in 2006 al flink misging in het Franse Nancy. Toen zorgde de Rotterdamse fans voor een enorme ravage in de binnenstad van de Noord-Franse stad. Europese uitsluiting was toen het gevolg.

'Huftertaks voor ouders reljeugd'

De Goudse burgemeester Wim Cornelis ziet wel wat in een plan om onwillige ouders van probleemkinderen in hun portemonnee te treffen.  De PvdA'er zei dat gisteren tijdens het AD Mediacafé, dat de krant speciaal had georganiseerd naar aanleiding van de overlast van Marokkaanse hangjongeren in de wijk Oosterwei.

De tijd van vrijblijvendheid in de opvoeding is voorbij, zo zei de burgervader. ''Met steun van het kabinet is de zachte aanpak wel verleden tijd. Ik zie veel in het voorstel om burgemeesters de bevoegdheid te geven achter de voordeur te komen van probleemgezinnen. Dan kan worden gevraagd waarom jongeren niet naar school of aan het werk zijn, desnoods dag na dag.''

Volgens de burgemeester lukt het aardig de ouders van de meeste probleemjongeren te bereiken. ''Er blijft echter een groepje ouders dat geen vat heeft op de kinderen en het ook niet interesseert wat de kinderen uitspoken. Die luisteren misschien alleen als je ze in de portemonnee treft.''  Cornelis is bezig een plan op te stellen hoe zo iets precies geregeld zou moeten worden. Hij legt het idee binnenkort voor aan het kabinet

Korpschef Jan Stikvoort van de politie Hollands-Midden haalt vandaag in een interview met de Volkskrant overigens hard uit naar ''linkse en rechtse Kamerleden'' die het Marokkanen-probleem in Gouda zouden hebben opgeklopt. "Ik ben klaar met politici die iets kleins heel groot maken en vervolgens zeggen dat de politie haar werk niet goed doet. We hebben hier vaker last van autochtone plattelandsjongeren die snuiven, spuiten en zuipen. Maar ik zie dat de politiek liever in de hypesfeer duikt op allochtonen".

Vogelzang opvolger Van Praag

Peter Vogelzang volgt Michael van Praag op als president-commissaris van de Eredivisie CV. De oud-voorzitter van Ajax stapte vorige maand op na het aanvaarden van het bondsvoorzitterschap van de KNVB.

Vogelzang wordt aanstaande donderdag bij de vergadering van vennoten (eredivisieclubs) voorgedragen door de zittende commissarissen Arie van Eijden en Hans van Delft, waarna de clubs het licht op groen zullen zetten.

De 63-jarige bestuurder is geen onbekende in de voetballerij. Eerder was hij actief als voorzitter van Elinkwijk, zat in diverse KNVB-commissies alvorens directeur van de voetbalbond te worden, bekleedde de functie van interim-directeur bij Feyenoord en is op dit moment lid van de raad van toezicht van de KNVB.

In zijn maatschappelijke carrière was hij actief voor de politie.

Real Madrid ziet Agger graag komen

Spaans kampioen Real Madrid zegt zich in de winterstop te willen gaan versterken met Daniel Agger. De Deense verdediger van Liverpool is momenteel geen basisspeler op Anfield.

De Deens international is zijn basisplaats bij Liverpool kwijtgeraakt aan de Slowaak Martin Skrtel. Real's vice-president Jose Angel Sanchez heeft bevestigd dat de Madrilenen in de volgende transferperiode een bod klaar hebben liggen.

"Agger is een speler waar we al lange tijd naar zoeken, het zou dus goed kunnen dat we in januari op hem gaan bieden", zei hij in The Times. "Hij is een speler van wereldklasse, die past in onze plannen".

Fire Emblem: Shadow Dragon naar Nintendo DS in '09

Nintendo heeft verklaard dat haar geliefde Fire Emblem serie een nieuw project rijker wordt. Nieuw is misschien niet het goede woord, aangezien het hier zal gaan om een remake van de originele NES versie van vroeger.

De game zal Fire Emblem: Shadow Dragon gaan heten en is dus gebaseerd op de NES versie van vroeger. Wel wordt het uitgebreid met extra DS content: twee nieuwe scenario's, zes moeilijkheidsgraden, een-tegen-een Wi-Fi mode en volledige voice chat tijdens online gaming. Dit wordt de eerste keer dat deze serie een online mogelijkheid zal bevatten. Fire Emblem: Shadow Dragon zal hopelijk ergens in de eerste helft van 2009 uitkomen.



Good times...

[Upd] Van der Sar terug in Oranje

Maarten Stekelenburg zal de komende vier tot zes weken genoegen moeten nemen met een plaats op de tribune. De keeper van Ajax en het Nederland elftal heeft last van een geïrriteerd spiertje in zijn schouder en zal de komende anderhalve maand moeten herstellen.

Doordat ook Henk Timmer niet fit is zit bondscoach Bert van Marwijk zonder zijn eerste twee keuzes op die positie. Hij zal waarschijnlijk Sander Boschker of Kenneth Vermeer oproepen. Edwin van der Sar heeft aangegeven dat hij in een noodgeval beschikbaar is voor Oranje. Van der Sar bedankte na het afgelopen EK voor het Nederlands elftal om zich honderd procent te richten op zijn club, Manchester United.

Kenneth Vermeer zal voorlopig het doel van de Amsterdammers verdedigen. Hij deed dit afgelopen donderdag al tegen FK Borac. Dennis Gentenaar heeft eveneens plaatsgenomen in de ziekenboeg. De veteraan heeft last van een hernia. Afgelopen donderdag zat daarom de keeper van Jong Ajax, Sergio Padt, op de bank als reserve doelman.

Update:
Edwin van der Sar keert wel degelijk terug bij het Nederlands elftal. Zijn naam zal tijdens de kwalificatieduels tegen IJsland en Noorwegen op het wedstrijdformulier staan.

Van der Sar keert terug omdat zowel Maarten Stekelenburg en Henk Timmer in de lappenmand zitten. Hij had al aangegeven in een noodgeval beschikbaar te zijn. Nu heeft bondscoach Bert van Marwijk dus besloten om een beroep op de recordinternational van Oranje.

Nederland doet goede zaken op UEFA-ranglijst

Nederland heeft goede zaken gedaan op de UEFA-ranking over het lopende seizoen. Dankzij de goede prestaties van de UEFA-Cup vertegenwoordigers steeg Nederland van de dertigste naar de achttiende plek.

Alle vijf vertegenwoordigers van de UEFA Cup bereikten de tweede ronde. Samen met Champions League-deelnemer PSV realiseerden de vertegenwoordigers in totaal 17 punten, een moyenne van 2.833. Ajax levert met vier punten de grootste bijdrage.

Blessure Van de Haar geeft zorgen

Hans van de Haar blijft kwakkelen met zijn blessures, vanavond in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk is hij wederom niet van de partij vanwege een enkelblessure. Dit betekent zorgen voor trainer John van den Brom met de verschuivingen in de basiself.

"Dat is een fikse tegenvaller", aldus de oefenmeester in De Stentor. Van de Haar is niet de enige die ontbreekt in Waalwijk, de zieke Johan Pater en de geschorste Koert Thalen zijn de eerste twee die de lijst aanvoeren.Waarna Martin Suchy (bovenbeen), Gijs Cales (voet) en Nick Mulder (heup) de lijst met geblesseerden compleet maken.

Toch vindt Van den Brom het duel van tegen RKC van groot belang. "We staan voor een belangrijke fase die in het teken staat van aanhaken bij de subtop. Volgende week gaan we op bezoek bij RBC Roosendaal en een week later komt FC Zwolle naar Apeldoorn. Stuk voor stuk sterke ploegen, waar we punten tegen moeten pakken."

Vrolijke tegenstanders in Demon's Souls screenshots

Demon's Souls is een strategische action-RPG die door From Software ontwikkeld wordt voor de PlayStation 3. Eergisteren hadden we de eerste beelden voor jullie in de vorm van een foto van Famitsu, maar nu kun je de game iets beter bekijken. Onderstaande screenshots zullen je een idee geven van wat voor game Demon's Souls gaat worden. Eén ding lijkt duidelijk: je gaat geen thee drinken met de demonen.








Opnieuw Naruto spelen in Naruto: The Broken Bond trailer

Het heeft even geduurd, maar binnenkort is het wachten eindelijk voorbij en kunnen we genieten van de directe vervolg op Naruto: Rise of the Ninja, genaamd Naruto: The Broken Bond. Dit deel zal veel groter worden dan Rise of the Ninja en dat wordt goed duidelijk gemaakt in de onderstaande vrijgegeven trailer.

Naruto: The Broken Bond wordt later dit jaar verwacht voor de Xbox 360.

Biden wint debat volgens peilingen

De Democratische vicepresidentskandidaat Joe Biden heeft het televisiedebat in St. Louis met zijn Republikeinse tegenstrever Sarah Palin gewonnen. Dat komt naar voren uit peilingen vandaag van Amerikaanse televisiestations.

Volgens CNN zei 51 procent van de ondervraagden dat Biden de winnaar was, terwijl 36 procent de gouverneur uit Alaska de betere vond. Wel liet meer dan de helft (54 procent) weten dat Palin veel aardiger overkomt dan de senator uit Delaware (36 procent).

Ook een peiling van het tv-station CBS wees Biden als winnaar aan. In deze enquête kreeg hij de steun van 46 procent tegen 21 procent voor Palin. Wel is het beeld dat de ondervraagden van Palin hadden, verbeterd door het debat.

Joe Biden, winnaar (foto: ANP)

Brief met bekentenis Groningse hiv-zaak

Een van de verdachten van de hiv-affaire in het Groninger homocircuit stelt in een brief dat hij een medeverdachte en minstens zes andere mannen opzettelijk heeft besmet. De politie vond de brief bij een huiszoeking.

Hans J. schrijft aan medeverdachte Peter M., die hij 'meester Peter' noemt: 'Ik, Hans, heb bewust mijn meester besmet en behalve hem ook nog anderen. De klootzakken hebben gekregen waar ze om vroegen. Yes!' Hij noemt de slachtoffers met naam. Dat zeggen betrouwbare bronnen rond het onderzoek.

De brief is een belangrijk bewijsstuk in de rechtszaak tegen Peter M., Wim D. en Hans J., die op 13 oktober begint.

De drie Groningers worden ervan verdacht op seksfeesten veertien mannen te hebben gedrogeerd, verkracht en geïnjecteerd met hun eigen hiv-besmette bloed. Het drietal wordt zware mishandeling ten laste gelegd.

De slachtoffers kunnen zich nauwelijks herinneren wat er op de party's is gebeurd. Na een drankje raakten ze totaal van de wereld. Toen ze hun hiv-besmetting ontdekten, legden ze niet meteen een verband met de party's. Organisator Peter M. had zich voor arts uitgegeven. Dat wekte vertrouwen.

Opzettelijke besmetting mét toestemming komt in de homoscene voor. Wie besmet is, hoeft dan niet meer bang te zijn voor onveilige seks. De slachtoffers in de Groninger zaak hadden geen toestemming gegeven.

Steeds meer vrouwelijke artsen

De Nederlandse geneeskunde telt steeds meer vrouwelijke artsen. In 1987 was twintig procent van de artsen een vrouw, vorig jaar was het percentage gestegen naar veertig procent. Verwacht wordt dat in 2027 zo'n 66 procent van de artsen vrouwelijk is. Dat stellen onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, dat morgen verschijnt.

Volgens de onderzoekers is het 'opvallend' dat de vrouwelijke geneeskundestudenten vaak specialismen kiezen waarin al veel vrouwen werkzaam zijn. Vrouwen kiezen vooral specialismen die gericht zijn op kinderen (kindergeneeskunde) en ouderen (klinische geriatrie en verpleeghuiskunde).

De onderzoekers stellen in het tijdschrift dat wanneer er meer vrouwen dan mannen in de geneeskunde zijn, er meer artsen bij moeten komen. Vrouwen werken vaker in deeltijd dan mannen, waardoor volgens de onderzoekers nu elf procent meer specialisten moeten worden opgeleid.

De onderzoekers zijn de sociologen Lud van der Velden, Johan Hansen, Lammert Hingstman en psycholoog Phil Heiligers. Zij zijn verbonden aan het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel. Hun onderzoek is onder meer gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Register voor beroepen in de individuele gezondheidszorg.

Eerder dit jaar stelde hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschappen Toine Lagro-Janssen in hetzelfde tijdschrift dat patiënten van vrouwelijke artsen tevredener zijn dan patiënten van mannelijke collega's. Vrouwelijke artsen zouden hun oor beter te luister leggen bij patiënten dan mannelijke artsen. Lagro-Janssen is verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Radboud in Nijmegen.

Drie auto's in Gran Turismo 5 Prologue Spec III update

Gran Turismo 5 Prologue rijdt alweer een tijdje rond op de PS3 en inmiddels zijn de virtuele coureurs toe aan een nieuwe update, ditmaal getiteld Spec III.
De gevolgen van het installeren van de update kun je hieronder bekijken, samen met screenshots van de nieuwe auto's die het asfalt gaan gebruiken, waaronder de Citroën GT die tijdens de autoshow in Parijs momenteel getoond wordt aan het publiek.

Additional Cars
The following 3 cars have been added, for a total of 74 cars.
Citroën / GT by Citroën
Ferrari / Ferrari California
Lotus / Evora

Events
The amount of all event prizes have been increased.
The difficulties of all events have been readjusted.

Controllability
Improved controllability using the wireless controller.
Added key assignments for Player 2 in "Device"

Time Trial
Speed limitation due to penalties have been removed, and changed to invalidate laptimes.

Drift Trial
Changed to a rolling start.







Meer Nederlanders hebben vliegangst

Het aantal Nederlanders dat onbezorgd het vliegtuig in stapt neemt af. We worden steeds banger. We zijn niet zozeer bang voor kapingen en terroristen, maar 'gewoon' voor ongelukken, zoals de vliegramp van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Spanair, bij Madrid.

De vakantie-beoordelingssite Zoover heeft 6.500 mensen online om hun mening gevraagd. Maar liefst 28% van de ondervraagden gaf aan na het Spaanse ongeluk banger te zijn geworden. Daar staat tegenover dat 81% aangeeft nog steeds niet zó bang te zijn dat ze niet willen vliegen: zij zullen blijven kiezen voor een vliegvakantie. Voor 5% van de ondervraagden zijn vliegtuigongelukken aanleiding om de luchtvaart als onveilig te bestempelen. De verwachting dat we vooral bang zijn voor terroristen komt niet uit: slechts 2% vindt het vliegen onveilig vanwege de kans op kapingen.

Wie lijdt aan vliegangst heeft het moeilijk: gaan of niet gaan? In de regel wint het verlangen om op vakantie te gaan en wordt het tijdelijke ongemak voor lief genomen. Maar afzien is het wel! De meest eenvoudige manier om nooit meer vliegangst te hebben is niet meer vliegen. Open deur? Helemaal niet! Aan de bron van vliegangst ligt namelijk het verlies van controle: als je in staat bent te accepteren dat je op het moment dat je in vliegtuig stapt alle controle uit handen geeft, dan zal het allemaal veel makkelijker zijn.


Vliegangst neemt toe (foto: DAG)

Primeur Nederlands voetbal

Donderdagavond was voor menig voetbalfan weer een heerlijk avondje voetbal. Vijf Nederlandse clubs wisten zich te plaatsen voor de groepsfase van de UEFA-cup. En dat is een historische gebeurtenis.

Nog nooit wisten alle vijf de ploegen de eerste ronde van de UEFA-cup te overleven. Beste prestaties voor donderdag waren in 2004 en 2006, toen wisten vier ploegen zich te plaatsen. Met deze prestatie is Nederland een stuk gestegen op de coëfficiëntenlijst van het seizoen 08/09. Voor donderdag stond Nederland nog dertigste, na donderdag is ons land terug te vinden op de achttiende plaats, met uitzicht op meer.

Opvallend is dat Cyprus de ranglijst aanvoert. Het eiland heeft tot nu toe een score van 5,666 vergaard. Overigens zit alleen nog de verrassing van de Champions League van dit jaar in Europa voor Cyprus, namelijk Anorthosis Famagusta.

Sharon Stone ontkent botoxbehandeling zoontje

Sharon Stone ontkent dat zij haar 8-jarige zoontje Roan een botoxbehandeling wilde laten ondergaan tegen zweetvoeten. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift People. "Sharon Stone heeft dit nooit gezegd. Het is een compleet verzinsel", stelt de advocaat van de 50-jarige actrice in een verklaring.

Woensdag zou zijn gebleken uit rechtsdocumenten dat de actrice de voeten van haar zoon wilde laten behandelen met botox om zweetlucht tegen te gaan. De rechter verklaarde dat dit aangeeft hoe overtrokken de actrice op bepaalde zaken rondom haar oudste adoptiezoon kan reageren.

Eerder deze maand wees de rechter de volledige voogdij over het jongetje toe aan haar ex-man Phil Bronstein. Als motivatie daarvoor gaf de rechter te kennen dat Stone veel van haar ouderlijke taken overlaat aan derde partijen en weigert mee te doen aan therapiesessies.

Stone diende zelf een verzoek over de voogdijregeling in. De blondine wilde het jongetje laten verhuizen naar haar woning in Los Angeles. Volgens de rechter is de jongen beter af bij zijn vader in San Francisco. Stone heeft een bezoekregeling en mag enkele weekeinden en vakanties met het jongetje doorbrengen.

Vijf jaar geleden scheidde de Amerikaanse actrice na een huwelijk van vijf jaar met journalist Bronstein. Stone adopteerde later nog twee kinderen, zoons Laird (3) en Quinn (2).

'Avond ultieme Nederpopplaat'

Boudewijn de Groot staat met zijn nummer 'Avond' boven aan de Nederpop Top 100. Dat heeft Radio 2, dat de hitlijst eenmalig samenstelde, bekendgemaakt. Het nummer, oorspronkelijk stammend uit 1973 maar opnieuw opgenomen in 1997 en toen pas op single uitgebracht, kreeg de meeste stemmen van luisteraars van de zender.

Op de tweede plaats van de lijst met beste nummers van Nederlandse bodem staat 'Oude Maasweg' van de Amazing Stroopwafels. Het nummer 'Over de muur' van het Klein Orkest eindigde op de derde plek. Verder staan in de top tien onder meer 'Stil in mij' van Van Dik Hout en 'Brabant' van Guus Meeuwis.

De Nederpop Top 100 wordt vandaag uitgezonden op Radio 2 en sluit een week af waarin het radiostation volledig in het teken stond van het 50-jarig jubileum van de Nederpop. Vrijdagavond wordt dit jubileum in de Amsterdamse Heineken Music Hall gevierd met het '50 jaar Nederpop'-concert, waar onder anderen Boudewijn de Groot, Bløf, De Dijk, Spinvis en Junkie XL optreden.

Top 20

1 Boudewijn De Groot - Avond 1997
2 Amazing Stroopwafels - Oude Maasweg 1982
3 Klein Orkest - Over De Muur 1984
4 Ramses Shaffy & Liesbeth List - Pastorale 1969
5 Cuby & The Blizzards - Window Of My Eyes 1968
6 Van Dik Hout - Stil In Mij 1994
7 Golden Earring - Radar Love 1973
8 Kayak - Ruthless Queen 1979
9 Guus Meeuwis - Brabant 2003
10 Frank Boeijen Groep - -Kronenburg Park 1985
11 Stef Bos - Papa 1991
12 Frans Halsema - Voor Haar 1977
13 Shocking Blue - Venus 1969
14 Wim Sonneveld - Het Dorp 1974
15 Acda & De Munnik - Het Regent Zonnestralen 1998
16 Herman Brood & His Wild Romance - Saturday Night 1978
17 Henk Westbroek - Zelfs Je Naam Is Mooi 1998
18 Bløf - Liefs Uit Londen 1998
19 Brainbox - Down Man 1969
20 Boudewijn De Groot - Testament 1967

De hele Top 100 staat hier.

De nummero uno

DVD: Within Temptation - Black Symphony

Within Temptation was al verschillende jaren het grootste export produkt van de Nederlandse muziekindustrie. Het is dan ook niet vreemd dat de volgende uitgave van deze vaderlandse succesband in maar liefst 45 landen wordt uitgebracht. In gebieden als Spanje, Latijns-Amerika en delen van Azië zal de uitgebreide release van Black Symphony gretig aftrek vinden. De liefhebbers kunnen kiezen uit onder andere de 2 dvd, 2 cd, dvd+cd-set of een blu ray uitgave. FOK! kreeg de 2 dvd-release in handen die met behulp van 14 camera's in volledige HD-kwaliteit is opgenomen en heeft een looptijd van in totaal ongeveer 350 minuten. Ook het geluid is niet verwaarloosd, want het bevat uitstekende DTS en Dolby/Digital sporen.

Nederlandse toerist meest content met eigen land

Nederlandse toeristen trekken massaal de grens over voor zonnige stranden, stedentrips en de wintersport. Toch zijn ze het meest tevreden over de vakanties die ze in eigen land doorbrengen.

Dat concludeert het nieuwe consumentenmagazine Check op basis van onderzoek van reisvergelijker Zoover.nl, die 40.000 beoordelingen van bestemmingen over de afgelopen twee jaar naast elkaar legde. Zoover bevestigde vandaag een bericht hierover in De Telegraaf.

Nederlanders beoordelen hun vakantie in eigen land gemiddeld met een 7,69. Ze zijn positief over de kindvriendelijkheid en mooie gebieden als de Waddeneilanden. In de top drie staat ons land net voor Turkije (7,64) en Oostenrijk (7,61).

Op de lijst blijven populaire vakantiebestemmingen als Duitsland (zestiende plaats) en Frankrijk (dertiende) achter doordat ze slecht scoren qua uitgaansleven. Egypte komt met 6,61 als slechtste uit de bus. De redenen: de grote drukte in de toeristische steden, opdringerige verkopers op straat en veel steden die smerig zijn.

Directeur Rob Driessen van Zoover zegt dat het verwachtingspatroon ook een rol speelt bij de beoordeling. "Mensen weten in Nederland wat ze kunnen verwachten. In het buitenland is dat vaak een gok."

[Upd] Voetbal: Uitslagen UEFA Cup (2/10)

Vanavond kwamen vijf Nederlandse clubs in actie in het UEFA Cup-toernooi. Alle vijf wisten ze de volgende ronde te bereiken. Feyenoord en NEC speelden uit, terwijl FC Twente, SC Heerenveen en Ajax in het eigen stadion in actie kwamen. Hieronder vind je een verslag van de wedstrijden en alle overige uitslagen.

Kalmar FF - Feyenoord

De Rotterdammers konden in de beginfase van de wedstrijd nog niet echt overtuigen. Na een kwartier spelen kwamen ze toch op voorsprong met dank aan een blunderende doelman. De Zweedse keeper Wasta liet de bal na een hard schot van wijnaldum door zijn vingers glippen.

Feyenoord ging daarna beter spelen en dat leidde soms tot fraaie combinaties. In de slotfase van de eerste helft was het bijna 0-2, maar Makaay faalde oog in oog met de Zweedse doelman.

De tweede helft was een minuut oud toen Kalmar alweer op gelijke hoogte kwam. Na een voorzet kopte Victor Elm de bal naar Johansson die verwoestend uithaalde. Feyenoord wist zich echter te herstellen en vijf minuten later was het alweer 1-2 toen Fer uit een hoekschop van Bruins raak kopte.

Het was nog bijna 2-2, maar de treffer van Ingelsten werd afgekeurd wegens gevaarlijk spel van Rasmus Elm. Aan de andere kant werd een treffer van Bahia wegens duwen afgekeurd. Daardoor bleef het 1-2 en plaatst Feyenoord zich voor de groepsfase.

Karakteristieken

Kalmar FF - Feyenoord 1-2
17’ Wijnaldum 1-0
46' Johansson 1-1
51' Fer 1-2

Toeschouwers: 9.000
Scheidsrechter: Kinhöfer (Dui)
Gele kaart: Nouri, R.Elm (Kalmar FF), V. Bronckhorst (Feyenoord)

Opstellingen

Kalmar FF: Wastå, Nouri,Lantz, Lindberg, Rosengren, Rydström, V.Elm, R.Elm, Augustsson (Sobralense/79), Johansson (D. Elm/78), Ingelsten (Dauda/79)

Feyenoord: v.Dijk, Greene, Bahia, Hofland, De Cler, Bruins (El Ahmadi/73), Fer, v.Bronckhorst, Wijnaldum, Biseswar, Makaay


Dinamo Boekarest - NEC

De Nijmegenaren hadden de wedstrijd voor rust aanvankelijk onder controle. Dinamo had wel een licht overwicht, maar het was NEC die voor meer gevaar zorgde. Tshibamba schoot in kansrijke positie recht in de handen van Lobont. Toen een schot van Danciulescu op de lat belandde kwamen de Nijmegenaren goed weg.

In de tweede helft bleef Dinamo aandringen en de drukte voor het doel van Babos nam dan ook toe. Danciulescu kreeg een grote kans op de 1-0 maar hij schoot naast. Gaandeweg de wedstrijd hield NEC de tegenstander steeds meer van aanvallen af. Schöne, die inviel, had de wedstrijd kunnen beslissen, maar zijn schot kwam op de lat terecht. In blessuretijd kwam NEC nog even in de problemen, maar Dinamo hielp zelf een grote kans om zeep.

Karakteristieken

Dinamo Boekarest - NEC 0-0

Toeschouwers: 10.000
Scheidsrechter: Johannesson (Zwe)
Gele kaart: Bratu,Blay, Torje (Dinamo Boekarest), Radomski, El-Akchaoui, Zomer (NEC)

Opstellingen

Dinamo Boekarest: Lobont, Blay (Torje/78), Tamas (Goian/69), Julio César, Pulhac, Cristea (Mitea/55), Ropotan, Bostina, Cristea, Danciulescu, Bratu

NEC: Babos, Fernández, Zomer (Pothuizen/ 68), Wisgerhof, El-Akchaoui,Sibum, Radomski, Davids, Tshibamba (Schöne/65), v.Beukering (Kivuvu/72), Ntibazonkiza.


FC Twente - Stade Rennais

De Twentenaren kregen de overwinning zeker niet cadeau en moesten er zelfs lang voor knokken. De ploeg uit Enschede begon stroef en binnen vijf minuten hadden de gasten uit Frankrijk drie corners. Na zeven minuten was er een grote tegenvaller voor FC Twente want Theo Janssen moest het veld geblesseerd verlaten. Voor het rustsignaal waren de Fransen echter een aantal maal levensgevaarlijk via Briand. Een doelpunt van Briand werd afgefloten vanwege buitenspel en even later mocht Twente niet klagen dat de scheidsrechter geen penalty gaf na een overtreding op de Fransman in het strafschopgebied. Twente kreeg echter pas zijn eerste kans in de blessuretijd van de eerste helft. Elia wist echter Douchez niet te verschalken met een afstandschot.

De thuisploeg kwam na de rust een stuk beter het veld op en wist zelfs een aantal maal gevaarlijk te worden via Romano Denneboom en Blaise N'Kufo. In de 68ste minuut wist N'Kufo dan eindelijk wel het net te raken nadat een vrije trap snel werd genomen. In de laatste twintig minuten probeerde de Fransen nog te scoren maar doelman Sander Boschker wist de ploeg uit Enschede op de been te houden.

Karakteristieken

FC Twente - Stade Rennais 1-0
68' N'Kufo 1-0

Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 24.000
Scheidsrechter: Genov (Bulgarije)
Gele kaart: N'Kufo (FC Twente) Danze, Thomert, Briand (Stade Rennais)

Opstellingen:

FC Twente: Boschker, Stam, Douglas, Wielaert, Braafheid, Brama, Perez (74/ Wellenberg), Janssen (8/ Tioté), Denneboom, N'Kufo (90+4/ Huysegems), Elia

Stade Rennes: Douchez, Fanni, Hansson, Bocanegra (85/ Wiltord), Mangane, Leroy (77/ Sow), M'Bia, Lemoine, Danze (70/ Pagis), Briand, Thomert


SC Heerenveen - Vitória Setúbal

Vitória moest scoren om nog een kans te maken om door te gaan in de UEFA Cup en het kreeg dan ook binnen vijf minuten twee goede kansen. Echter was het Heerenveen dat kort daarna scoorde door een goede kopbal van Paolo Henrique. Hierdoor kwam de thuisploeg goed in haar spel en binnen 25 minuten stond er dan ook al een geruststellende 3-0 voorsprong op het bord door twee goals van Gerald Sibon. In het vervolg van de eerste helft gebeurde er op een schot van Moraes na weinig.

Na rust kwam Heerenveen via Tarek Elyounoussi al snel op 4-0, waarna de ploeg zich ver terugtrok. Setúbal profiteerde hiervan en kwam via Bruno Gama en Chaves al snel op 4-2. Verder liet de thuisploeg de Portugezen niet meer komen. Elyounoussi scoorde nog zijn tweede van de avond en gooide daarmee de wedstrijd in het slot. Vitória drong nog wel aan, maar tot scoren kwam de ploeg niet meer.

Karakteristieken

SC Heerenveen - Vitória Setúbal 5-2
6’ Paolo Henrique 1-0
13’ Sibon 2-0
24’ Sibon 3-0
50’ Elyounoussi 4-0
57’ Bruno Gama 4-1
63’ Chaves 4-2
68’ Elyounoussi 5-2

Toeschouwers: 25.000
Scheidsrechter: Yefet (Isr)
Stadion: Abe Lenstra Stadion
Gele kaart: Moraes (Vitória Setúbal)


Opstellingen

SC Heerenveen: Vandenbussche, Jong-A-Pin (Fellinga/77), Dingsdag, Breuer, Grindheim, Väyrynen, Pranjic (Smárason/90), Sibon, Paolo Henrique (Kopic/69), Beerens, Elyounoussi

Vitória Setúbal: Vale, Robson, Janício, Auri, Chisokho, Chaves (Lima/70), Sandro, Elias (Bruno Gama/46), Mateus, Laionel (Leandro Carrijo/70), Moraes


 Ajax - FK Borac

Van Basten kon in het duel tegen FK Borac niet over Maarten Stekelenburg beschikken. De keeper van de Amsterdammers had teveel last van een blessure aan zijn schouder. Ook Gabri moest het duel tegen de Serven aan zich voorbij laten gaan. De Spaanse voetballers is hersteld van een enkelblessure en maakte afgelopen maandag zijn rentree bij de selectie.

In de eerste tien minuten van de wedstrijd gebeurde er nog niet veel. Toch was FK Borac de ploeg die de eerste kans van de wedstrijd kreeg. Milovanovic had de bal voor het intikken, maar kwam net een paar centimeter te kort. Aan de andere kant wisten Klaas-Jan Huntelaar, Evander Sno en Luis Suárez wat speldenprikjes uit te delen. Deze kansen waren echter niet gevaarlijk, waardoor Grahovac eenvoudig weerstand kon bieden. Na iets meer dan een kwartier spelen was het weer Suárez die dichtbij een treffer was. De Uruguayaan wist de bal over het doel te lepelen. Sno zorgde niet veel later voor serieus gevaar, maar scoorde niet.

Na bijna een half uur spelen waren wederom Suárez en Dario Cvitanich dichtbij de openingstreffer. Zij wisten het doel echter niet te vinden, waardoor de mensen in het stadion nog altijd op een openingstreffer moesten wachten. Tien minuten voor rust probeerde Huntelaar het eens van afstand. Hierdoor moest Grahovac het nodige werk verrichten en wist hierdoor een treffer te voorkomen. Aan de andere kant was Stojanovic dichtbij een doelpunt, maar wist deze niet te verzilveren.

Het eerste kansje van de tweede helft was voor Cvitanich. De bal werd voorgezet door Bruno Silva, maar de Argentijn kopte over het doel van FK Borac. Niet veel later probeerde de net ingevallen Rasmus Lindgren het eens vanaf de rand van het strafschopgebied. Grahovac zat er echter weer goed bij en hield zijn doel schoon. Na een uurtje spelen was Cvitanich dichtbij een doelpunt. De Argentijn raakte de bal wederom met het hoofd en kopte weer over.

Naarmate de tweede helft wist Ajax de druk op FK Borac steeds verder op te voeren. Dit leverde uiteindelijk een grote kans voor Huntelaar op, maar de keeper van de Serven zat er weer goed bij. Aan de andere kant moest Vermeer in actie komen na een schot van Mugosa. Na 71 minuten spelen was het dan eindelijk raak. Jeffery Sarpong was de gevierde man aan de zijde van Ajax. Een kwartier voor tijd werkte Dmitrovic de bal bijna in eigen doel en schoot Lindgren uit stand bijna raak. In de slotfase waren er nog kansen voor Huntelaar, die geen doel trof, en Suárez. De laatstgenoemde speler besliste het duel in blessuretijd.

Karakteristieken

Ajax - FK Borac 2-0 (4-1)
71’ Sarpong 1-0
90+4’ Suárez 2-0

Toeschouwers: 18.139
Scheidsrechter: Burgger (Oos)
Stadion: Amsterdam ArenA
Gele kaart: Vermaelen (Ajax)

Opstellingen

Ajax: Vermeer, Silva, Vermaelen, van der Wiel, Schilder, Vertonghen (Lindgren/54), Enoh (Anita/59), Sno (Sarpong/46), Huntelaar, Suárez, Cvitanich

FK Borac: Grahovac, Antic, Ignjatovic, Dmitrovic, Dragutinovic (Dokovic/46), Maric, Krnjinac, Mugosa, Lazovic (Grkajac/80), Stojanovic, Milovanovic (Prtenjak/90+2)


Overige uitslagen

Saint Patrick's Athletic FC (IER) - Hertha BSC Berlin (DUI)* 0-0 (0-2)

FC Schalke 04 (DUI)* - Apoel Nicosia (CYP) 1-1 (4-1)
6' Hélio Pinto 0-1
58' Pander 1-1

Olympiacos CFP (GRI)* - FC Nordsjælland (DEN) 5-0 (2-0)
11' Torosidis 1-0
30' Santo 2-0
43' Santo 3-0
72' Kovačević 4-0
80' Kovačević 5-0

CSKA Moskou (RUS)* - NK Slaven Koprivnica (KRO) 1-0 (2-1)
37' A.Berezutski

FC Kopenhagen (DEN)* - FC Moskou (RUS) 1-1 (2-1)
37' Bracamonte 0-1
54' Sheshukov 1-1 (e.d.)

VfB Stuttgart (DUI)* - PFC Cherno More Varna (BUL) 2-2 (2-1)
48' Yurukov 0-1
81' Rusev 0-2
83' Hitzlsperger 1-2
90+4' Gómez 2-2

AS Saint-Étienne (FRA)* - Hapoel Tel-Aviv (ISR) 2-1 (2-1)
25' Gomis 1-0
76' Gomis 2-0
90+1' Yeboah 2-1

Spartak Moskou (RUS)* - FC Baník Ostrava (TSJ) 1-1 (1-0)
3' Bazhenov 1-0
32' Otepka 1-1

FC Rapid Boekarest (ROE) - VfL Wolfsburg (DUI)* 1-1 (0-1)
15' Grafite 0-1
70' Maftei 1-1

AFC Unirea Urziceni (ROE) - Hamburger SV (DUI)* 0-2 (0-0)
27' Petrić 0-1
51' Petrić 0-2

Kalmar FF (ZWE) - Feyenoord (NED)* 1-2 (1-0)
17' Wijnaldum 0-1
46' Johansson 1-1
51' Fer 1-2

Manchester City (ENG)* - Omonia Nicosia (CYP) 2-1 (2-1)
48' Elano 1-0
55' Wright-Phillips 2-0
78' Alabi 2-1

Motherwell (SCH) - AS Nancy (FRA)* 0-2 (0-1)
18' Fortune 0-1
23' Gavanon 0-2

SC Vaslui (ROE) - SK Slavia Praag (TSJ)* 1-1 (0-0)
23' Burdujan 1-0
49' Brabec 1-1

KKS Lech Poznań (POL)* - FK Austria Wien (OOS) 4-2 (1-2)
10' Rengifo 1-0
63' Ačimovič 1-1 (pen)
85' Peszko 2-1
99' Lewandowski 3-1
100' Hattenberger 3-2
120+1' Murawski 4-2

PFC Levski Sofia (BUL) - MŠK ´ilina* (SLO) 0-1 (1-1)
61' Adauto 0-1

FC Metalist Kharkiv (OEK)* - Beşiktaş (TUR) 4-1 (0-1)
20' Jajá 1-0
30' Dević 2-0
74' Jajá 3-0
79' Gancarczyk 4-0
90' Márcio Nobre 4-1

Partizan Belgrado (SER)* - FCU Politehnica Timisoara (ROE) 1-0 (2-1)
70' Stevanović 1-0

Dinamo Boekarest (ROE) - NEC (NED)* 0-0 (0-1)

Galatasaray (TUR)* - AC Bellinzona (ZWI) 2-1 (4-3)
24' Baroš 1-0 (pen)
52' Sermeter 1-1 (pen)
86' Yildiz 2-1

Club Brugge (BEL)* - Young Boys Bern (ZWI) 2-0 (2-2)
17' Akpala 1-0
29' Sonck 2-0

FC Honka Espoo (FIN) - Racing Santander (SPA)* 0-1 (0-1)
4' Bedía 0-1

FBK Kaunas (LIT) - Sampdoria (ITA)* 1-2 (0-5)
17' Zelmikas 1-0
48' Fornaroli 1-1
60' Bonazzoli 2-1

Rosenborg BK (NOO)* - Brøndby IF (DEN) 3-2 (2-1)
15' Ya 1-0
26' M. Rasmussen 1-1
36' Kristiansen 1-2
74' Skjelbred 2-2
87' Sapara 3-2 (pen)

FC Zürich (ZWI) - AC Milan (ITA)* 0-1 (1-3)
70' Shevchenko 0-1

AC Sparta Praag (TSJ) - Dinamo Zagreb (KRO)* 3-3 (0-0)
17' Morales 0-1
19' Kulič 1-1
23' Kladrubský 2-1
30' Lovren 2-2
65' Badelj 2-3
82' Kladrubský 3-3 (pen)

Red Bull Salzburg (OOS) - Sevilla (SPA)* 0-2 (0-2)
38' Kanouté 0-2
57' Kanouté 0-1

FC Twente (NED)* - Stade Rennes (FRA) 1-0 (1-2)
68' N'Kufo 1-0

AFC Ajax (NED)* - FK Borac (SER) 2-0 (4-1)
71' Sarpong 1-0
90+4' Suárez 2-0

R. Standard de Liège (BEL)* - Everton (ENG) 2-1 (2-2)
22' Witsel 1-0
67' Jagielka 1-1
79' Jovanović 2-1

Wisła Kraków (POL) - Tottenham Hotspur FC (ENG)* 1-1 (1-2)
58' Głowacki 0-1 (e.d.)
83' Brożek 1-1

FC Artmedia Petr¸alka (SLO) - SC Braga (POR)* 0-2 (0-4)
11' Luis Aguiar (pen) 0-1
31' Luis Aguiar 0-2

SC Heerenveen (NED)* - Vitória Setúbal (POR) 5-2 (0-0)
6’ Paolo Henrique 1-0
13’ Sibon 2-0
24’ Sibon 3-0
50’ Elyounoussi 4-0
57’ Bruno Gama 4-1
63’ Chaves 4-2
68’ Elyounoussi 5-2

Aston Villa (ENG)* - Litex Lovech (BUL) 1-1 (3-1)
27' Harewood 1-0
53' Niflore 1-1 (pen)

Paris Saint-Germain (FRA)* - Kayserispor (TUR) 0-0 (2-1)

Update

Valencia (SPA)* - Marítimo Funchal (POR) 2-1 (1-0)
41' Marcinho 0-1
78' Del Horno 1-1
90+4' Villa (Pen) 2-1

RC Deportivo La Coruña (SPA)* - SK Brann (NOO) 2-0 (0-2)
18' Diego Colotto 1-0
76' Diego Colotto 2-0
RC Deportivo La Coruña wint na strafschoppen (3-2)

Udinese (ITA)* - BV Borussia Dortmund (DUI) 0-2 (2-0)
45+1' Hajnal 0-1
90+2' Hajnal 0-2
Udinese wint na strafschoppen (4-3)

Benfica (POR)* - Napoli (ITA) 2-0 (2-3)
57' Reyes 1-0
84' Nuno Gomes 2-0

Vitória Guimarães (POR) - Portsmouth (ENG)* 2-2 (0-2)
19' Douglas 1-0
32' João Alves 2-0
105' Crouch 2-1
111' Crouch 2-2

 

De ploegen gemarkeerd met * zijn door naar de volgende ronde

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!

Shell wil Regal overnemen

Royal Dutch Shell wil voor $1,2 miljard (870 miljoen euro) het Britse Regal Petroleum overnemen. Dit schrijft de Britse krant The Daily Telegraph vandaag. Na de vorig jaar mislukte poging om Regal over te nemen heeft Shell recent een brief gestuurd naar Regal's bestuursvoorzitter Keith Henry.

Shell is bereid om 300 pence (3,83 euro) per aandeel te betalen, wat een grote premie is op de slotkoers van 83 pence (1,06 euro) van Regal gisteren.

De belangstelling van Shell voor Regal mondt wellicht uit in een overnamestrijd. Andere bedrijven, waaronder het Russische Lukoil en het Franse Gaz de France, hebben naar verluidt ook interesse in Regal. Volgens The Daily Telegraph heeft Shell aan Henry gevraagd om voor 20 oktober tot overeenstemming te komen.

Dode bij verkeersongeluk A4

Bij een verkeersongeluk op de A4 tussen Amsterdam en Delft is vanochtend een persoon omgekomen. Bij het ongeluk ter hoogte van Nieuw-Vennep waren twee auto's en twee busjes betrokken, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Een van de bijrijders is omgekomen, anderen raakten gewond.

Het ongeluk gebeurde rond 07.00 uur. De weg richting Delft werd daarop afgesloten. Rond 09.00 uur was er weer één rijstrook beschikbaar. De VID verwacht rond 09.30 uur de weg helemaal vrij te geven. De andere kant op richting Amsterdam staat negen kilometer file bij Hoofddorp. Het verkeer ondervindt volgens de politie 'ernstige hinder' van dit ongeval.

Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen gewond zijn geraakt. Ook de oorzaak van het ongeluk en de identiteit van slachtoffers zijn nog onbekend. Het Korps Landelijke Politiediensten onderzoekt de toedracht.

DVD: Fool's Gold

Fool's gold is de titel van de actie/komedie/avonturenfilm waarin Kate Hudson en Matthew McConnaughy elkaar het leven (weer) zuur en zoet maken. De herhaling van dit on-screen liefdesduo is een volledig overbodige, wat na de eerste poging (How to lose a guy in 10 days) te verwachten was. Dat men het überhaupt geprobeerd heeft, is waarschijnlijk te danken aan de goddelijke aanwezigheid van 'golden boy and girl' Matthew en Kate. Beide zien er simpelweg prachtig uit in zwembroek respectievelijk bikini, dus wat kan er mis gaan?

Bioshock 2 en screengrab in PSM geruchten

Bij elke uitgave van het populaire blad Playstation Magazine, worden er weer nieuwe geruchten de wereld in geslingerd. Zo ook met het laatste nummer. Alleen zijn dit keer niet alle geruchten helemaal nieuw, want sommige hebben we al vaker gehoord.

Als eerste zegt PSM dat met de nieuwe firmware update voor de Playstation 3, update 2.50, het mogelijk zal worden om screenshots van je scherm te maken. Goed nieuws voor fans van ultra-mooie shooters, want Crysis zal begin 2009 naar de Playstation 3 komen met veel nieuwe content. Ook komt het gerucht weer naar boven dat het team van Rockstar Games dat verantwoordelijk was voor de PSP versie van the Warriors, bezig is met Max Payne 3.

Al de vorige geruchten hebben we al eerder gehoord. Toch zijn er ook nog een aantal nieuwe geruchten. Zo zal vlak na de release van Bioshock voor de Playstation 3, het vervolg worden aangekondigd. Bioshock 2 zal ook een multiplayer bevatten. Jack Black's Brutal Legend, die zonder uitgever zit nadat Vivendi de game liet vallen, krijgt een nieuwe uitgever in de vorm van Electronic Arts. Pandemic zou bezig zijn met een sandbox-game in het Batman universum. Helaas is deze gecanceld omdat de game er te slecht uit zou zien. Als laatste vertelt het PSM ons dat het vervolg op Dead Rising episodisch zal zijn.

Natuurlijk moeten we al deze geruchten met een flinke korrel zout nemen. Over een tijdje zullen we zien welke er waar blijken te zijn.

Horrorhuis Dutroux te koop

Het huis van kindermoordenaar Marc Dutroux staat sinds enkele dagen te koop. In 1996 werden in de achtertuin van dit huis de lijkjes van de meisjes Julie en Melissa gevonden.

Dutroux werd vijf jaar geleden tot levenslang veroordeeld. Hij dumpte de lichamen van zijn slachtoffers in de achtertuin van het horrorhuis, nadat de kinderen waren overleden in de kelder van zijn andere huis in Marcinelle.

Wat de woning van Dutroux op moet brengen is onduidelijk. Het huis wordt aangeprezen als 'een ruime woning, maar wel te renoveren'. De burgemeester van het dorp waar de woning staat vindt het een eng idee dat het huis binnenkort misschien weer bewoond gaat worden. Hij is er bang voor dat de nieuwe eigenaar een museum van de gruwelijke plek wil maken.

'Doelstellingen kabinet oncontroleerbaar'

Twee derde van de doelstellingen van het kabinet zijn niet controleerbaar en niet afrekenbaar. Dat blijkt uit een onderzoek van het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven (BOR). D66-leider Alexander Pechtold had aangedrongen op openbaarmaking van het rapport.

Hij wil dat het kabinet heldere doelen formuleert of die anders laat vallen, zo liet hij vandaag weten. Ook wil hij een reactie van premier Jan Peter Balkenende op de bevindingen maar hij krijgt niet genoeg steun in de Tweede Kamer voor zo'n debat.

Samenwerken in deel twee van de Sackboy docu

Terwijl veel mensen al druk bezig zijn met de beta van LittleBigPlanet, zijn er ook genoeg mensen die nog geen beta-key hebben kunnen bemachtigen. Deze mensen moeten het nog steeds doen met trailers, screenshots en mooie verhalen over de avonturen op de kleine grote planeet.

Een aantal weken geleden hadden we voor jullie al deel één van de Sackboy documentaire. Vandaag is deel twee verschenen waarin wordt bekeken hoe de Sackboys zich in een groep gedragen.

Littlebigplanet zal 24 oktober in de Europese winkels liggen, exclusief voor de Playstation 3. Lees ook onze preview van de game.

Vaker lang ziek, eerder dood

Werknemers die zich vaker voor een langere periode ziek melden, sterven eerder dan hun collega's. Dat hebben wetenschappers vandaag bekendgemaakt in het British Medical Journal.

De wetenschappers onderzochten de gegevens van ruim zesduizend Britse ambtenaren tussen 1985 en 1988 en na 2004. De mensen die in de onderzochte periode langer dan een week ziek waren hadden 66 procent meer kans om eerder te sterven bleek in het vervolgonderzoek na 2004.

Dat gold niet alleen voor ambtenaren die al ziek waren toen het onderzoek begon, maar ook voor gezonde ambtenaren of ambtenaren die vaker een weekje ziek waren vanwege een verkoudheid of griep.

Mogelijk overblijfselen Fossett gevonden

Onderzoekers hebben gisteren menselijke resten aangetroffen in de wrakstukken van het vliegtuig van de vermiste avonturier en multimiljonair Steve Fossett. Het gaat om een heel kleine hoeveelheid menselijke resten, die onderzocht zullen worden, aldus de autoriteiten.

De wrakstukken werden gisteren aangetroffen in Californië nadat wandelaars op de plaats van het ongeval een shirt, geld en een vliegidentiteitskaart met Fossett's naam hadden gevonden. De politie hield eerst een slag om de arm over de identiteit, onder meer omdat op de identiteitskaart geen foto zat.

Op 3 september vorig jaar verdween de toen 63-jarige Fossett spoorloos tijdens een solovlucht boven Nevada. Een rechter verklaarde de avonturier in februari overleden, op verzoek van de vrouw van Fossett.

Niet-rokenritueel wordt Maleisisch stel fataal

Een stelletje uit Maleisië is om het leven gekomen bij een ritueel om van het roken en enkele ziektes af te komen. Familieleden sloegen het stel dood, aldus de politie. Een 15-jarige dochter van één van de familieleden kwam kijken wat er aan de hand was en werd ook geslagen. Zij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De vier familieleden beukten de hoofden van het stelletje op een tafel. Vervolgens werden zij geslagen met valhelmen en bezemstelen. Reddingsdiensten werden enkele uren na het ritueel ingeschakeld. Het paar kwam toen niet meer bij bewustzijn. De vier familieleden die het ritueel uitvoerden zijn aangehouden.

Leger doodt tientallen Tamil Tijgers

Het Srilankaanse leger heeft de afgelopen dagen meer dan veertig Tamil Tijgers gedood. Dat maakte het ministerie van Defensie vandaag bekend. Tientallen anderen zijn gewond geraakt.

Sinds januari zijn al meer dan zevenduizend Tamil Tijgers gedood, aldus het leger. Volgens het ministerie zijn in diezelfde periode bijna zevenhonderd militairen omgekomen.

De Tamils vechten voor een eigen staat in het noorden en oosten van Sri Lanka. In de afgelopen twee decennia heeft de strijd vele tienduizenden levens gekost.

Oorbel en piercing voor politie taboe

Als het aan minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) ligt, dragen agenten binnenkort geen oorbellen of piercings meer. Tatoeages, geverfd of lang haar en zichtbare uitingen van godsdienst of levensovertuiging zijn binnenkort ook verleden tijd als het aan Ter Horst ligt.

Bovenstaande beperkingen op de versiering van het lichaam staan in het voorlopige kledingvoorschrift van de minister, dat in het bezit is van het AD.

Agenten vinden de plannen van de minister belachelijk. "Niets mag meer. De minister slaat volledig door", aldus voorzitter van de politievakbond ACP, Ron Tournier. "Het is veel belangrijker dat iemand zijn werk goed doet en dat we een afspiegeling zijn van de samenleving. Straks moet je je kop nog verbouwen om bij de politie te komen."

De vakbond noemt het voorstel 'zeer vergaand'. "Dit is nog nooit vertoond als je het hebt over de houding tussen werkgever en werknemer. De gesprekken en onderhandelingen moeten nog beginnen, maar dit ligt niet eenvoudig. We zullen onze achterban raadplegen. Want wat betekent dit voor mensen die al dit soort uiterlijkheden hebben?"

Het doel van het kledingvoorschrift van de minister is om te zorgen voor een onpartijdige en neutrale politie. Strenge eisen aan kleding en uiterlijk van de agenten zou noodzakelijk zijn, aldus Ter Horst in een brief aan vier politievakbonden. De Raad van Hoofdcommissarissen heeft nog niet willen reageren op het voorlopige kledingvoorschrift van de minister.

President Mexico wil drugs legaliseren

De Mexicaanse president Felipe Calderón wil het bezit van kleine hoeveelheden drugs legaliseren.

Calderón heeft een voorstel daarover naar het Congres gestuurd. Zo zou 2 gram marihuana of opium, een halve gram cocaïne en 50 mililiter heroïne niet bestraft moeten worden. "We willen verslaafden niet als criminelen maar als zieke personen behandelen en ze psychologische en medische behandelingen geven", aldus een senator.

De Verenigde Staten maakten in 2006 bezwaar tegen dergelijke plannen van Calderóns voorganger, omdat ze vreesden voor drugstoeristen.

Rivaliserende drugskartels strijden in het grensgebied om de beste smokkelroutes naar de VS. Dit jaar zou het drugsgeweld in heel Mexico al meer dan drieduizend levens hebben gekost.

Man neergeschoten in Schiedams café

Een nog onbekende man is afgelopen nacht neergeschoten in een café aan de Rotterdamsedijk in Schiedam. Dat meldde de politie. Het slachtoffer werd één of meerdere keren in zijn benen geraakt, aldus een woordvoerder. De daders zijn voortvluchtig.

Omwonenden belden de politie nadat ze schoten hadden gehoord. Hoeveel bezoekers er tijdens de schietpartij in het geopende café waren kon de woordvoerder niet zeggen.

Parachutist omgekomen in Frans voetbalstadion

Een parachutist die gisteren spectaculair de bal zou aanleveren voorafgaand aan een wedstrijd tussen het Franse en Oekraïense voetbalteam onder de 18 is omgekomen. Hij stortte in het publiek. Dat heeft de Franse politie bekendgemaakt.

De ervaren parachutist kwam door onbekende reden neer op een menigte jonge supporters waardoor twee personen gewond raakten. Zes andere parachutisten kwamen wel op de afgesproken plek in het stadion van de Noord-Franse stad Orleans terecht. De wedstrijd werd afgelast.

Korpschef heeft genoeg van politici

Korpschef Jan Stikvoort van de politie Hollands-Midden is verbaasd over de ophef die in de Tweede Kamer is ontstaan na het incident met Marokkaanse jongeren in Gouda. Hij vindt dat een betrekkelijk klein incident door zowel 'linkse' als 'rechtse' Kamerleden is opgeklopt.

Stikvoort zegt dat vandaag in een interview in de Volkskrant. "Ik ben klaar met politici die iets kleins heel groot maken en vervolgens zeggen dat de politie haar werk niet goed doet." Volgens hem hebben ze in zijn gebied vaker last van autochtone plattelandsjongeren die snuiven, spuiten en zuipen. "Maar ik zie dat de politiek liever in de hypesfeer duikt op allochtonen".

Gouda kwam vorige maand in het nieuws toen chauffeurs van vervoersbedrijf Connexxion weigerden langer met hun bus door een deel van de wijk Oosterwei te rijden na bedreigingen door Marokkaanse jongeren.

Trams bij Amsterdam CS rijden weer volgens plan

De trams in Amsterdam rijden vanochtend weer hun normale routes. Het GVB heeft vannacht het herstelwerk aan de tramsporen afgerond, meldt een woordvoerder. Als gevolg van werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn verzakten gistermiddag tramsporen bij het Centraal Station waardoor het tramverkeer ontregeld raakte.

De trams werden gisteren sinds 15.15 uur omgeleid. Tramlijnen 4, 9, 16, 24, 25 en 26 reden niet van en naar hun haltes. Sommige lijnen vertrokken van het nabijgelegen Prins Hendrikplantsoen.

Het was niet de eerste keer dat werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn tot verzakkingen en overlast leidden. In juni en in september verzakten panden aan de Vijzelgracht. In juli verzakte een deel van de Nieuwe Leeuwarderweg in Amsterdam-Noord door de aanleg van de metrolijn.

Palin: Democraten zwaaien met witte vlag

De Democraten zwaaien volgens de Republikeinse Sarah Palin met de witte vlag in Irak en dat is niet wat de Amerikaanse troepen nu zouden moeten horen. Dat zei de kandidate voor het vicepresidentschap tijdens het tv-debat met haar Democratische evenknie Joe Biden in St. Louis.

Volgens Palin, die aanstipte dat ze ook een zoon heeft die in Irak gaat dienen, kan de Democratische presidentskandidaat Barack Obama niet zeggen dat een terugtrekking werkt.

Biden kaatste terug en zei dat de Republikeinen geen plan hebben om het conflict te beëindigen. "Wij zullen deze oorlog beëindigen", aldus Biden wiens zoon ook moet dienen in Irak. Volgens Biden moeten de Verenigde Staten hun energie richten op Afghanistan alsmede buurland Pakistan, omdat daar de volgende lichting terroristen vandaan zou komen. Palin antwoordde dat Irak juist de eerste linie is in de oorlog tegen het terrorisme.

Het grootste deel van het debat ging over de economie. Biden zei dat presidentskandidaat Barack Obama het beleid op dat punt fundamenteel wil gaan veranderen. Volgens hem heeft John McCain economisch beleid niet in de vingers.

Sarah Palin, die Biden recht in de camera antwoordde omdat ze naar eigen zeggen het Amerikaanse volk rechtstreeks wil toespreken, ging bij haar eerste antwoord over de economie direct naar het Amerikaanse voetbalveld. Volgens Palin wil Obama de gewone Amerikanen die daar staan extra belasten. Biden ontkende dit en beloofde dat Obama de belastingen voor mensen die minder dan 250.000 dollar verdienen niet zal verhogen. 


  (foto: ANP)

'Gates onder Obama mogelijk ook minister'

Het is niet ondenkbaar dat Barack Obama als hij de presidentsverkiezingen wint Robert Gates vraagt minister van defensie te blijven. Dat heeft een adviseur van Obama, Richard Danzig, gisteren gezegd.

Volgens Danzig heeft Gates de leiderschapskwaliteiten getoond die een regering-Obama graag zou zien. Gates heeft een pragmatische instelling en heeft zich uitgesproken voor de sluiting van Guantanamo, aldus Danzig, die onder president Bill Clinton minister van marine was en Obama adviseert op het gebied van nationale veiligheid. Gates is volgens hem een goede minister van defensie. "Maar in een regering-Obama zou hij een nog betere zijn."

Danzig noemde Gates' inspanningen om ervoor te zorgen dat er meer Amerikaanse militairen naar Afghanistan gaan en dat het Afghaanse leger wordt uitgebreid. "Dat zijn dingen waarmee senator Obama het eens is en waarmee ik het eens ben." Overigens zei hij niet met Obama te hebben besproken wie er mogelijk in aanmerking komen voor de post van minister van defensie. "Dat zijn beslissingen voor later." Danzig wordt zelf ook vaak genoemd als mogelijke minister van defensie onder Obama.

De 65-jarige Gates volgde in december 2006 Donald Rumsfeld op als minister en heeft meer dan eens gezegd dat hij zich erop verheugt om in januari met pensioen te gaan. Voormalig CIA-directeur Gates heeft zowel Democratische als Republikeinse presidenten gediend.

CD: Mogwai - The Hawk Is Howling

De Schotse band Mogwai zal bij weinig mensen een belletje doen rinkelen, maar is één van de grootste post-rockbands ter wereld. Met lange nummers waar veel gitaarwerk en bijbehorende effecten in verwerkt zitten, heeft de band een eigen geluid ontwikkeld en is daaraan te herkennen. Sinds 1995 timmert dit Schotse vijftal hard aan de weg en heeft sindsdien zes albums uitgebracht. The Hawk Is Howling is de nieuwste plaat, die weer garant staat voor tien heerlijke nummers. Op de cover van het album staat, naar men zegt, een havik afgebeeld, maar deze vertoont ook erg veel gelijkenissen met een adelaar. Laten we hopen dat de muziek op het schijfje niet ook ergens veel gelijkenissen mee vertoont, want het eigen geluid is juist wat de band zo groots maakt.


A1GP coureurs fietsen door Amsterdam

Als voorbereiding voor de openingsrace van de A1GP van het seizoen 2008-2009 in Zandvoort hebben enkele coureurs een fietstocht gemaakt door het centrum van Amsterdam. Onder leiding van Robert Doornbos en Jeroen Bleekemolen werden de coureurs langs de bezienswaardigheden geleid.

De Australiër John Martin, de Zuid-Afrikaan Adrian Zaugg en de Nieuw-Zeelander Earl Bamber reden op gele fietsen mee met het Nederlandse duo langs plaatsen zoals het museumplein en de dam. De laatste stop voor het gezelschap was een haringkraam aan de Utrechsestraat bij de Herengracht. Hier deed Robert Doornbos het aloude haringhappen voor, waarna de rest van het gezelschap volgde.

Na de fietstocht streken de coureurs neer in Heineken the City voor een presentatie aan de pers en aan de fans. Heineken is dit jaar wederom als officiële Hospitality Partner verbonden aan de race in Zandvoort en Team Nederland.

Bleekemolen vond de fietstocht geslaagd. "Normaalgesproken kom ik hier alleen met de auto en haast me de stad in om ergens te komen. Vandaag hebben ons gemak genomen om enkele mooie plaatsen te bekijken. Het was erg leuk om te doen."

Ook Zaugg heeft genoten van het tochtje door Amsterdam. "We zijn per fiets door Amsterdam gegaan en hebben best wel veel leuke dingen gezien. Ik ben voor het eerst hier en ik ben onder de indruk. Je kunt nog steeds ruiken dat ik één haring heb gehad, maar nee het is niet slecht. Het smaakt eerst visachtig, maar daarna is het lekker. Je kunt echt zien dat Jeroen en vooral Robert het wel vaker eten. Hij genoot er echt van en het is erg gezond, dus waarom niet."

Ook de Australiër Martin vond de fietstocht en het eten van de vis leuk. "Het was de eerste keer dat ik rauwe vis at. Het is helemaal niet slecht, als je er over kunt dat ze nog steeds een staart hebben en alles er nog aanzit. Het fietsen was leuk. Door Amsterdam cruisen was echt fantastisch."

FOK!sport sprak na de fietstocht door Amsterdam exclusief met enkele coureurs, waaronder Jeroen Bleekemolen die dit weekend voor Nederland in actie komt op het circuit van Zandvoort. Later vandaag hierover meer.


De coureurs fietsen door de stad


Robert Doornbos doet het happen naar haring voor


De coureurs


Poseren Doornbos en Jeroen Bleekemolen


Signeren voor enkele fans

[Special] Volg het debat tussen Joe Biden & Sarah Palin

Vannacht vindt het tweede debat plaats in de strijd om een plek in het Witte Huis. Vanavond debatteren niet Obama en John tegen elkaar maar hun runningmates Joe Biden en Sarah palin. Verwacht wordt dat het een stevig debat zal worden. 

Je kan het debat vanavond live volgen op Nederland 1, het begint om 02:50 uur. Maar als je ook graag wilt discusieren zit je vannacht goed hier op FOK!. We praten vannacht namelijk weer live mee in een topic in het Politiek-subforum.

Kirsten Verdel

In hetzelfde topic houdt Kirsten Verdel ons constant op de hoogte van het laatste nieuws. Kirsten Verdel (1978) is bestuurskundige, politica en journaliste. Verdel is werkzaam als stafmedewerkster voor Barack Obama, in het campagneteam van de Democratische Partij.

Ze is de eerste buitenlander ooit die direct op het landelijk hoofdkantoor van de DNC werkzaam is tijdens de presidentsverkiezingen. De eerste maanden werkte Verdel in de Research Department, waar ze zich bezig hield met rapid response, opposition research en de debatvoorbereiding van Obama.

Vorige week is ze aan de slag gegaan in de Political Department, waar gewerkt wordt aan de ontwikkeling en uitvoering van de campagnestrategie voor de laatste zes weken van de campagne.

Kirsten volgt samen met 90 andere medewerkers het debat op de voet. Ze stuurt tijdens het debat persberichten, reacties en feitenchecks de deur uit. Kirsten zal ons in dit topic op het forum op de hoogte houden van alle ontwikkelingen rondom het debat tussen de runningmates van Obama en John McCain. (Joe biden en Sarah Palin) Onder dit bericht posten we opmerkelijke, bijzonder of interessant uitspraken van de debaters. 

 

Vieira en Ribéry terug in Franse selectie

Patrick Vieira en Franck Ribéry zijn na langdurig blessureleed weer opgeroepen voor het Franse voetbalelftal. Zij maken deel uit van de voorlopige selectie voor het WK kwalificatieduel met Roemenië in Constanta op 11 oktober.

Voormalig aanvoerder Vieira raakte eind mei geblesseerd aan zijn dijbeen en miste daardoor het Europees kampioenschap in juni. Ribéry speelde wel op het EK, maar liep in de wedstrijd tegen Italië een enkelblessure op. Hij werd kort daarna geopereerd.

Beide spelers waren afwezig tijdens de eerste twee kwalificatiewedstrijden in september tegen Oostenrijk (1-3) en Servië (2-1). Bondscoach Raymond Domenech moet met zijn team winnen tegen Roemenië, hij staat na de vroege uitschakeling op het EK en de nederlaag tegen Oostenrijk onder grote druk.

Opvallende afwezige in de selectie van Domenech is Arsenal-middenvelder Samir Nasri.

Voorburger zwemt Straat van Gibraltar over

Richard Broer is vandaag als eerste Nederlander de Straat van Gibraltar overgezwommen. De 49-jarige Voorburger legde de 14 kilometer tussen Spanje en Marokko in vijf uur en vier minuten af.

Zijn coach Marcel Daas begeleidde de zwemmer onderweg. Hij voer in een bootje naast de Voorburger mee en gaf hem eten, drinken en vooral steun. Onderweg kwam de zwemmer meerdere dolfijnen tegen. "Dat was erg leuk. Bovendien was het weer heel goed", zei Broer na afloop. Toch was het een vrij zware overtocht. "Het tij was niet krachtig genoeg, zodat ik twee kilometer meer moest zwemmen dan gepland."

Hij zag de oversteek als een oefening voor het grote werk: het oversteken van het Kanaal, een afstand van 33 kilometer. Hij wil dat in augustus volgend jaar doen. Daarvoor gaat hij ook nog een dubbele oversteek (heen en terug) over het IJsselmeer maken. Broer is bedreven als het over openwaterzwemmen gaat: hij beoefent die sport al ruim dertig jaar.

Wii Speak Channel aangekondigd

Gisteren was de persconferentie van Nintendo waar de Nintendo DSi werd aangekondigd, maar dat is niet het enige. Op de persconferentie werd namelijk ook de komst van een Wii Speak Channel aangekondigd. Op dit nieuwe kanaal kun je na aansluiting van de microfoon met maximaal vier personen tegelijk praten.

Het kanaal kan gratis gedownload worden met behulp van de coupon die bij de microfoon geleverd wordt. Of we hieruit mogen concluderen dat er dus ook externe microfoons aangesloten kunnen worden op de Wii, en dat het kanaal ook tegen betaling gedownload kan worden is nog niet bekend.

Stekelenburg lang uit roulatie

Maarten Stekelenburg kan de komende vier tot zes weken niet voor Ajax en het Nederlands elftal keepen. De doelman heeft een geïrriteerd spiertje bij zijn schouder en moet voorlopig rust houden.

Trainer Marco van Basten van Ajax maakte dat donderdag na afloop van zege op Borac (2-0) in de UEFA Cup bekend. Stekelenburg verdedigde zondag in het duel met Vitesse (3-0) voor het laatst het doel van de Amsterdammers. Hij klaagde toen al over pijn aan de schouder.

Stekelenburg mist de komende interlands van Oranje in de WK-kwalificatie met IJsland (11 oktober) en Noorwegen (15 (oktober). Henk Timmer, de tweede doelman van het Nederlands elftal, is ook nog niet helemaal fit. Hij speelde donderdag niet met Feyenoord tegen Kalmar.

Bondscoach Bert van Marwijk van het Nederlands elftal maakt vrijdag zijn selectie voor de interlands tegen IJsland en Noorwegen bekend. De kans bestaat dat hij Sander Boschker of Kenneth Vermeer oproept. Laatstgenoemde zal voorlopig het doel van Ajax verdedigen. Dennis Gentenaar heeft namelijk een hernia en is ook nog ruim een maand uitgeschakeld.

  (foto: ANP)

Scorsese en De Niro werken samen in maffiafilm

Oscar-winnaars Martin Scorsese en Robert De Niro duiken opnieuw de onderwereld in, ditmaal voor een film over een beruchte huurmoordenaar.

Het duo, verantwoordelijk voor menig succesvolle thriller zoals Goodfellas, Casino en Mean Streets, treedt op in de verfilming van het boek I Heard You Paint Houses van Charles Brandt. Het boek gaat over het leven van huurmoordenaar Frank Sheeran, bijgenaamd The Irishman. Hij zou meer dan 25 moorden op zijn naam hebben staan. De Niro neemt de hoofdrol op zich, terwijl Scorsese de regie voor zijn rekening neemt, meldde Daily Variety donderdag.

De titel is een eufemisme voor de bloedspetters op de muren die huurmoordenaars achterlaten.

  (foto: ANP)

Ziekenhuis sluit toegang tot Facebook af

Personeel van een Brits ziekenhuis mag niet langer naar de website van het digitale sociale netwerk Facebook. Op de internetpagina liet een van de verpleegkundigen haar blote borst zien. Een ander minder onthullend beeld toonde de zuster met een patiënt op de achtergrond.

Dat meldde de Britse krant The Sun donderdag. De directie van het Northampton Algemeen Ziekenhuis vindt dat de privacy van patiënten geschonden wordt door dit soort acties. Ook getuigt het niet van professioneel gedrag, stelt de directie. Daarom is besloten de site af te sluiten en zijn er maatregelen genomen tegen de betrokken verpleegkundigen. Facebook is het Engelstalige equivalent van Hyves.

Republikeinen willen reddingsplan aanpassen

Een groep van 23 Republikeinse leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil dat het reddingsplan voor noodlijdende banken aanzienlijk minder zal gaan kosten.

Zij willen een amendement indienen dat de maximale kosten van het plan terug zullen brengen van 700 miljard naar 250 miljard dollar. Dat maakte afgevaardigde Steven LaTourette bekend. Het is onduidelijk of de leiders van het Huis toestemming willen geven voor het indienen van het amendement. Voorzitter Nancy Pelosi gaf eerder al aan dat aanpassingen niet gewenst zijn omdat de Senaat al met het huidige voorstel heeft ingestemd.

De groep Republikeinen wil na de eerste 250 miljard in november opnieuw bekijken of er meer geld nodig is. Het Huis van Afgevaardigden stemt naar verwachting vrijdag over het reddingsplan, dat slechte beleggingen overneemt van noodlijdende banken.

In het Huis zitten 434 afgevaardigden. Minstens de helft moet instemmen om het plan goed te keuren.

  (foto: ANP)

McCain geeft strijd in Michigan op

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain heeft de strijd opgegeven in de Amerikaanse staat Michigan. Hij trekt zijn personeel terug uit de staat, waar zijn Democratische opponent Barack Obama een enorme voorsprong heeft in de peilingen.

Dat maakte een woordvoerder van McCain donderdag bekend. Michigan stemde de laatste twee verkiezingen voor de Democraten, dus McCain had bij voorbaat al een harde dobber aan de staat. "We zijn blij dat we Obama in elk geval hebben laten vechten voor de stemmen in Michigan", aldus de zegsman.

De Republikeinse campagne gaat zich nu concentreren op gebieden waar McCain meer kans maakt Obama een hak te zetten, zoals Ohio en Pennsylvania.

  (foto: ANP)

Tramspoor verzakt bij Amsterdam Centraal

Als gevolg van werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn zijn vanmiddag rond 15.15 uur tramsporen verzakt bij het Amsterdamse Centraal Station. Het tramverkeer is daardoor ontregeld en tramlijnen 4, 9, 16, 24, 25 en 26 zijn de hele middag en avond nog omgeleid. Een woordvoerder van het GVB hoopt dat vrijdagochtend alle trams weer naar het Centraal Station kunnen rijden, maar kan geen garanties geven. Zij adviseert reizigers de website van het vervoersbedrijf in de gaten te houden.

Het is niet de eerste keer dat werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn tot verzakkingen en overlast leiden. In juni en in september verzakten panden aan de Vijzelgracht. In juli verzakte een deel van de Nieuwe Leeuwarderweg in Amsterdam-Noord door de aanleg van de metrolijn.

Twee weken geleden zei verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema tegen Het Parool dat hij niet kon beloven dat verzakkingen in de toekomst uitgesloten zijn. "We moeten nog het Damrak in met de boortunnel. Die gaat langs cruciale plekken, dat zijn geen risicoloze momenten", zei hij. Stoppen met de aanleg van de metrolijn is voor de wethouder geen optie. "Dit staat niet op mijn lijstje."

Het draagvlak onder Amsterdammers voor de metro-uitbreiding daalt. Uit onderzoek dat de Dienst Onderzoek en Statistiek in opdracht van lokale omroep AT5 in september uitvoerde blijkt dat het aantal voorstanders van de lijn binnen twee jaar is afgenomen van 48 naar 38 procent van de Amsterdammers. Het percentage tegenstanders is in die tijd gegroeid van 26 naar 34 procent. Slechts dertien procent zegt dat de bouw moet worden gestopt. Negen van de tien Amsterdammers denken volgens de onderzoekers dat de kosten van de Noord/Zuidlijn verder oplopen.


  (foto: DAG)

Uitslagen eerste ronde UEFA Cup

Deze week werden de returns in de eerste ronde van de UEFA Cup gespeeld. Alle uitslagen vind je hieronder.

Saint Patrick's Athletic FC (IER) - Hertha BSC Berlin (DUI)* 0-0 (0-2)

FC Schalke 04 (DUI)* - Apoel Nicosia (CYP) 1-1 (4-1)
6' Hélio Pinto 0-1
58' Pander 1-1

Olympiacos (GRI)* - FC Nordsjælland (DEN) 5-0 (2-0)
11' Torosidis 1-0
30' Santo 2-0
43' Santo 3-0
72' Kovačević 4-0
80' Kovačević 5-0

CSKA Moskou (RUS)* - NK Slaven Koprivnica (KRO) 1-0 (2-1)
37' A. Berezutskiy 1-0

FC Kopenhagen (DEN)* - FC Moskou (RUS) 1-1 (2-1)
37' Bracamonte 0-1
54' Sheshukov 1-1 (e.d.)

VfB Stuttgart (DUI)* - PFC Cherno More Varna (BUL) 2-2 (2-1)
48' Yurukov 0-1
81' Rusev 0-2
83' Hitzlsperger 1-2
90+4' Gómez 2-2

AS Saint-Étienne (FRA)* - Hapoel Tel-Aviv (ISR) 2-1 (2-1)
25' Gomis 1-0
76' Gomis 2-0
90+1' Yeboah 2-1

Spartak Moskou (RUS)* - FC Baník Ostrava (TSJ) 1-1 (1-0)
3' Bazhenov 1-0
32' Otepka 1-1

FC Rapid Boekarest (ROE) - VfL Wolfsburg (DUI)* 1-1 (0-1)
15' Grafite 0-1
70' Maftei 1-1

AFC Unirea Urziceni (ROE) - Hamburger SV (DUI)* 0-2 (0-0)
27' Petrić 0-1
51' Petrić 0-2

Kalmar FF (ZWE) - Feyenoord (NED)* 1-2 (1-0)
17' Wijnaldum 0-1
46' Johansson 1-1
51' Nouri 1-2 (eigen doelpunt)

Manchester City (ENG)* - Omonia Nicosia (CYP) 2-1 (2-1)
48' Elano Blumer 1-0
55' Wright-Phillips 2-0
78' Alabi 2-1

Motherwell (SCH) - AS Nancy (FRA)* 0-2 (0-1)
18' Fortuné 0-1
23' Gavanon 0-2

SC Vaslui (ROE) - SK Slavia Praag (TSJ)* 1-1 (0-0)
23' Burdujan 1-0
49' Brabec 1-1

KKS Lech Poznań (POL)* - FK Austria Wien (OOS) 4-2 (1-2)
10' Rengifo 1-0
63' Ačimovič 1-1 (pen)
85' Peszko 2-1
99' Lewandowski 3-1
100' Hattenberger 3-2
120+1' Murawski 4-2

PFC Levski Sofia (BUL) - M¦K ´ilina* (SLO) 0-1 (1-1)
61' Adauto 0-1

FC Metalist Kharkiv (OEK)* - Beşiktaş (TUR) 4-1 (0-1)
20' Jajá 1-0
30' Dević 2-0
74' Jajá 3-0
79' Gancarczyk 4-0
90' Márcio Nobre 4-1

Partizan Belgrado (SER)* - FCU Politehnica Timisoara (ROE) 1-0 (2-1)
70' Stevanović 1-0

Dinamo Boekarest (ROE) - NEC (NED)* 0-0 (0-1)

Galatasaray (TUR)* - AC Bellinzona (ZWI) 2-1 (4-3)
24' Baro¨ 1-0 (pen)
52' Sermeter 1-1 (pen)
86' Yildiz 2-1

Club Brugge (BEL)* - Young Boys Bern (ZWI) 2-0 (2-2)
17' Akpala 1-0
29' Sonck 2-0

FC Honka Espoo (FIN) - Racing Santander (SPA)* 0-1 (0-1)
4' Edu Bedía 0-1

FBK Kaunas (LIT) - Sampdoria (ITA)* 1-2 (0-5)
17' Zelmikas 1-0
48' Fornaroli 1-1
60' Bonazzoli 1-2

Rosenborg BK (NOO)* - Brøndby IF (DEN) 3-2 (2-1)
15' Ya 1-0
26' M. Rasmussen 1-1
36' Kristiansen 1-2
74' Skjelbred 2-2
87' Sapara 3-2 (pen)

FC Zürich (ZWI) - AC Milan (ITA)* 0-1 (1-3)
70' Shevchenko 0-1

AC Sparta Praag (TSJ) - Dinamo Zagreb (KRO)* 3-3 (0-0)
17' Morales 0-1
19' Kulič 1-1
23' Kladrubský 2-1
30' Lovren 2-2
65' Badelj 2-3
82' Kladrubský 3-3 (pen)

Red Bull Salzburg (OOS) - Sevilla (SPA)* 0-2 (0-2)
38' Kanouté 0-2
57' Kanouté 0-1

FC Twente (NED)* - Stade Rennes (FRA) 1-0 (1-2)
68' N'Kufo 1-0

AFC Ajax (NED)* - FK Borac (SER) 2-0 (4-1)
71' Sarpong 1-0
90+4' Suárez 2-0

R. Standard de Liège (BEL)* - Everton (ENG) 2-1 (2-2)
22' Witsel 1-0
67' Jagielka 1-1
79' Jovanović 2-1 (pen)

Wisła Kraków (POL) - Tottenham Hotspur FC (ENG)* 1-1 (1-2)
58' Glowacki 0-1 (e.d.)
83' Brożek 1-1

FC Artmedia Petr¸alka (SLO) - SC Braga (POR)* 0-2 (0-4)
11' Luis Aguiar (pen) 0-1
31' Luis Aguiar 0-2

SC Heerenveen (NED)* - Vitória Setúbal (POR) 5-2 (1-1)
6’ Paulo Henrique 1-0
13’ Sibon 2-0
24’ Sibon 3-0
50’ Elyounoussi 4-0
57’ Bruno Gama 4-1
63’ Chaves 4-2
68’ Elyounoussi 5-2

Aston Villa (ENG)* - Litex Lovech (BUL) 1-1 (3-1)
27' Harewood 1-0
53' Niflore 1-1 (pen)

Paris Saint-Germain (FRA)* - Kayserispor (TUR) 0-0 (2-1)

Valencia (SPA)* - Marítimo Funchal (POR) 2-1 (1-0)
41' Marcinho 0-1
78' Del Horno 1-1
90+4' Villa (Pen) 2-1

RC Deportivo La Coruña (SPA)* - SK Brann (NOO) 2-0 (0-2)
18' Diego Colotto 1-0
76' Diego Colotto 2-0
RC Deportivo La Coruña wint na strafschoppen (3-2)

Udinese (ITA)* - BV Borussia Dortmund (DUI) 0-2 (2-0)
45+1' Hajnal 0-1
90+2' Hajnal 0-2
Udinese wint na strafschoppen (4-3)

Benfica (POR)* - Napoli (ITA) 2-0 (2-3)
57' Reyes 1-0
84' Nuno Gomes 2-0

Vitória Guimarães (POR) - Portsmouth (ENG)* 2-2 (0-2)
19' Douglas 1-0
32' João Alves 2-0
105' Crouch 2-1
111' Crouch 2-2

Puzzle Quest komt naar PSN deze winter

Goed nieuws voor de puzzel-liefhebbers, Puzzle Quest komt deze winter naar het PlayStation Network. Uitgever 3Dpublisher heeft bekend gemaakt dat zowel de basis game, als de uitbreiding Revenge of the Plague Lord naar Sony's online netwerk komen. De basisgame en de uitbreiding kunnen los gekocht worden, maar hoe diep je daarvoor in de buidel zult moeten tasten is nog niet bekend.

Puzzle Quest is een kruising tussen een puzzelgame en een RPG en is eerder verschenen op vrijwel alle andere platformen.

Utrecht wil doorgaand verkeer weren uit binnenstad

Utrecht wil doorgaand verkeer weren uit de oude binnenstad om de luchtkwaliteit en bereikbaarheid te verbeteren. Dat staat in een actieplan dat de gemeente donderdag heeft gepresenteerd. De maatregel wordt nodig geacht om de kwaliteit van de Utrechtse lucht in 2015 te laten voldoen aan de wettelijke normen.

De gemeente wil de komende twintig jaar een miljard euro investeren in het actieplan. Daarvoor moeten het rijk en de provincie wel bijspringen, meent Utrecht. Het geld wordt besteed aan kwaliteitsverbetering van het openbaar vervoer (420 miljoen), uitbreiding van het aantal P+R-voorzieningen (150 miljoen), fietsvoorzieningen (60 miljoen) en tunnels (25 miljoen). Ook gaat er 155 miljoen euro naar het oplossen van knelpunten voor het autoverkeer.

De gemeente wil met het plan zorgen dat meer mensen met het openbaar vervoer en per fiets reizen. Naar eigen zeggen is de lucht de afgelopen decennia schoner geworden, maar nog niet genoeg om te voldoen aan de wettelijke normen.

Minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA) stelde in juni twee miljard euro beschikbaar om in 2015 heel Nederland te laten voldoen aan de Europese normen van luchtkwaliteit. De Europese Commissie moet nog wel goedkeuring verlenen aan de regeling. Cramer verwacht dat het in maart volgend jaar zover is.

Kapingen leveren piraten miljoenen op

Piraten voor de kust van Somalië hebben alleen al dit jaar meer dan twintig miljoen euro aan losgeld binnengehaald. Dat heeft het Britse onderzoeksinstituut Chatham House, dat zich bezighoudt met internationale vraagstukken, donderdag bekendgemaakt.

Volgens het Deense bedrijf Risk Intelligence, dat gespecialiseerd is in scheepvaartveiligheid, is het aantal zeelui dat door Somalische piraten is gegijzeld in september enorm toegenomen: vorige maand waren het er 374, tegenover 292 gedurende geheel 2007, staat in een verslag dat het bedrijf donderdag uitbracht. Piraten zouden gemiddeld een miljoen dollar (710 duizend euro) per gekaapt schip betaald krijgen. Gevreesd wordt dat een groot deel van dat geld inmiddels is uitgegeven aan wapens die worden ingezet in de Somalische burgeroorlog.

Intussen is het vorige week gekaapte Oekraïense schip de Faina omsingeld door Amerikaanse oorlogsschepen. De kapers eisen twintig miljoen dollar losgeld, omgerekend ruim veertien miljoen euro. De Somalische regering heeft buitenlandse troepen toestemming verleend alles te doen wat nodig is om het schip te ontzetten. Aan boord van de Faina bevinden zich naast de 21-koppige bemanning 33 Russische gevechtstanks, munitie en zwaar wapentuig.

Het is onduidelijk waarnaar het materieel onderweg was. Kenia zei de tanks te hebben besteld voor binnenlands gebruik. Maar de Keniaanse piraterijdeskundige Andrew Mwangura beweerde woensdag dat de tanks aangekocht waren om ingezet te worden in Sudan. Hij werd opgepakt wegens opruiing.

Premier Joelia Timosjenko van Oekraïne, waar de tanks werden besteld, heeft een onderzoek aangekondigd naar de eigenlijke bestemming van de lading van de Faina.

Apple wordt iets minder streng

Apple doet alles om de iPhone bijzonder en exclusief te houden. Ontwikkelaars, die programma's schrijven voor de iPhone worden er zelfs gek van.

Toch krijgen de ontwikkelaars vanaf volgende week iets meer lucht. Het probleem voor veel ontwikkelaars is de non-disclosure agreement of NDA. Alle ontwikkelaars die de software van Apple, nodig om applicaties voor de telefoon te maken, downloaden moeten deze overeenkomst goedkeuren. In het contract staat dat ontwikkelaars niet openlijk mogen praten over de werking van het iPhone-systeem en de gemaakte applicaties.

Apple wil op die manier de software en telefoon extra beschermen. Op het apparaat en de bijbehorende software liggen honderden patenten, maar dat is niet genoeg, vindt Apple. Door de overeenkomst kunnen ontwikkelaars niet praten over wat ze aan het doen zijn op bijvoorbeeld online forums. Sommigen vonden dat zo vervelend dat ze elkaar in dienst namen op een nul-urencontract om maar tips uit te kunnen wisselen.

Apple heeft zich de massa's kritiek nu enigszins aangetrokken. In een bericht op de website laat het bedrijf weten dat het voortaan is toegestaan om te praten over het hoe en waarom van software - maar alleen na publicatie in de App Store van de iPhone. Praten over software die nog in ontwikkeling is of over functies in de ontwikkelaars-software blijft verboden.

"We hebben de NDA in werking gesteld omdat het iPhone besturingssysteem vol zit met veel Apple uitvindingen die we willen beschermen, zodat anderen het niet stelen. Dat is eerder gebeurd. [...] Toch merken we dat de NDA teveel last is voor ontwikkelaars en auteurs bij het verder bijdragen aan het succes van de iPhone" schrijft het bedrijf. Ontwikkelaars hebben verheugd gereageerd, maar vinden het nog veel te mager, zeker in het licht van de onlangs verschenen nieuwe ontwikkelaarskit van Google's Android, waarbij geen restricties gelden.

Sommige ontwikkelaars weten het zeker: Apple laat de teugels alleen maar vieren om te voorkomen dat ze overstappen naar het ontwikkelen voor Android. Dat is het laatste dat Apple wil, want juist de vele applicaties, waarmee de telefoon helemaal gepersonaliseerd kan worden, zijn verantwoordelijk voor het grote succes van de telefoon. 

Apple wordt iets minder streng

Marinepersoneel klaagt over giftig middel

Marinemedewerkers of hun nabestaanden melden zich massaal bij een Haags letselschadebureau na berichten over het giftige schoonmaakmiddel PX10. Volgens letselschadespecialist Jan de Bruin van het bureau Haaglanden zijn er donderdag 'zeker dertig' nieuwe gevallen binnengekomen.

De GPD-kranten schreven donderdag dat vier marinepersoneelsleden of hun nabestaanden een schadevergoeding van Defensie eisen. Zij hebben in het verleden allemaal gewerkt met het middel PX10 dat het kankerverwekkende benzeen bevat. Het middel werd gebruikt om op schepen wapens te reinigen. Sinds de jaren negentig wordt het middel niet meer gebruikt.

"Donderdag zijn er na het bericht in de krant zeker dertig telefoontjes geweest van mensen die ook bij de marine hebben gewerkt en kanker hebben. Of van nabestaanden. Het lijkt op het sneeuwbaleffect", zegt De Bruin. "We vragen deze mensen hun medisch dossier op te vragen. Die gaan dan naar onze medisch specialisten en dan kijken we of we ermee naar Defensie kunnen."

In totaal tien claims zijn bij het bureau al in behandeling. Van vier ervan staat volgens De Bruin vast dat de klachten zijn veroorzaakt door het dodelijke gif. De letselschadespecialist probeert bij het ministerie gehoor te krijgen, maar stuit 'op een volledig gesloten deur.' "Het zijn een stelletje prutsers daar. Er komt geen enkele reactie, hoeveel faxen ik ook stuur. Ik heb vernomen dat de zaak bij Defensie is weggehaald en door de landsadvocaat is overgenomen. Maar dat weet ik nog niet officieel", aldus De Bruin.

Op basis van de gezondheidsklachten van het marinepersoneel heeft SP-Kamerlid Jan de Wit vragen gesteld aan minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie). De SP'er wil weten of de bewindsman grondig wil onderzoeken hoeveel mensen er met het middel in aanraking zijn gekomen en onder welke omstandigheden. Van Middelkoop zal een dezer dagen antwoord geven.

Commissie: begrip looneis burgemeesterskandidaten

De voorzitter van de vertrouwenscommissie voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam, Remco Oosterhoff, heeft begrip voor kandidaten die afhaken omdat het salaris voor de burgemeesterspost te laag zou zijn.

Oosterhoff reageert hiermee op uitlatingen van commissaris van de Koning van Zuid-Holland Jan Franssen, die vindt dat een burgemeester van Rotterdam een te laag salaris heeft. Hij pleitte er woensdag voor het salaris op te krikken. "Tal van beoogde kandidaten haken af omdat ze te weinig gaan verdienen." Franssen doet de voorselectie voor de burgemeesterskandidaten en vindt dat de zogeheten Balkenende-norm moet worden losgelaten.

Oosterhoff, namens de ChristenUnie-SGP lid van de Rotterdamse gemeenteraad, heeft wel begrip voor deze redenatie. "Als iemand een miljoen euro per jaar verdient, is het wel even slikken om genoegen te nemen met ruim een ton. Deze kandidaten moeten het dan echt doen omdat ze het een heel mooie baan vinden." Het raadslid wil niet zeggen of ook hij vindt dat de opvolger van Opstelten meer moet gaan verdienen. "Over de Balkenende-norm doe ik nu even geen uitspraken", aldus de commissievoorzitter.

Burgemeester New York zegt derde termijn te willen

De burgemeester van New York Michael Bloomberg gaat de gemeenteraad vragen de wet te veranderen die de termijn van een burgemeester bepaalt, zodat hij een derde termijn kan dienen. Dat heeft Bloomberg donderdag gezegd.

Volgens Bloomberg staat de stad vanwege de economische recessie voor 'ongekende uitdagingen' en is hij de man om die problemen op te lossen. Hij gaat nu de raad vragen de wet te veranderen om vervolgens de inwoners van New York te vragen 'te bepalen of ik een nieuwe termijn heb verdiend'.

Momenteel mogen burgemeesters twee termijnen dienen. Als Bloomberg zijn zin doorzet en de raad vraagt de wet aan te passen, zal hij vrijwel zeker op een rechtszaak kunnen rekenen. Tegenstanders bereiden juridische stappen voor om iedere wetsverandering waar niet over gestemd wordt door de bevolking te blokkeren.


De burgemeester New York, Michael Bloomberg

Eerste rechtszaak Cambodja-tribunaal uitgesteld

De eerste rechtszaak voor het genocidetribunaal in Cambodja begint waarschijnlijk pas begin volgend jaar, omdat de aanklagers de aanklacht tegen de verdachte, Kaing Guek Eav, willen uitbreiden. Dat heeft het tribunaal donderdag bekendgemaakt. Het was aanvankelijk de bedoeling dat de rechtszaak in september zou beginnen.

Het tribunaal beslist waarschijnlijk op 5 december of de aanklacht tegen Kaing Guek Eav, beter bekend als Duch, mag worden uitgebreid. Duch stond ten tijde van het bewind van de Rode Khmer (1975-1979) aan het hoofd van de beruchte gevangenis S-21, waar talloze gevangenen werden doodgemarteld. Hij is een van de vijf voormalige leiders van de Rode Khmer die door het tribunaal zijn aangeklaagd.

Het nieuwe uitstel zal ongetwijfeld tot ongenoegen leiden in Cambodja. Het heeft tijden geduurd voor het tribunaal er kwam en de belangrijkste leider van de Rode Khmer, Pol Pot, kan niet meer worden berecht: hij overleed in 1998.

Duch wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, maar de aanklagers willen hem ook vervolgen voor moord en marteling. De directeur van het Documentatiecentrum van Cambodja, dat onderzoek doet naar misdaden die door de Rode Khmer zijn begaan, sprak schande van het uitstel. "Ze kunnen de rechtszaken wel aanhouden, maar ze kunnen niet de levens van de verdachten verlengen", zei de directeur, Youk Chhang. De 65-jarige Duch is de jongste van de vijf verdachten, die stuk voor stuk gezondheidsklachten hebben.

Het schrikbewind van de Rode Khmer kostte aan naar schatting 1,7 miljoen mensen het leven.

'Noteboek' wint Nederlands Online Film Festival

'Noteboek' en 'Het meisje van het tankstation' zijn donderdag in de prijzen gevallen tijdens het Nederlands Online Film Festival 2008. Evelien Lohbeck werd met haar film 'Noteboek' winnares van de NOFF-juryprijs. Tobias Smeets en Merijn Scholte Albers kregen de NOFF-publieksprijs voor hun productie 'Het meisje van het tankstation'.

De jury bestond uit filmjournalist Karin Wolfs, programmamaker Geert van de Wetering, filmpresentator Vincent de Klerk, regisseur Pieter Kuipers en filmmaker Iris Piers, die vorig jaar de NOFF-juryprijs in de wacht sleepte.

Er werden 58 films geselecteerd voor de wedstrijd. De producties, die niet langer mogen duren dan dertig minuten, werden vanaf 1 mei door circa vijfhonderdduizend bezoekers via het internet bekeken. Bijna zesduizend kijkers brachten hun stem uit voor de publieksprijs.

Donderdag werd ook bekend dat Gijs Veerhoek het 48 Hour Film Project heeft gewonnen. Zijn film 'Long way home' werd door een jury uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd waarbij filmmakers binnen 48 uur een film moesten maken. In totaal deden er 31 teams mee, waarvan er uiteindelijk 29 hun productie op tijd inleverden. 'Long way home', over de Amerikaanse Michelle die Amsterdam bezoekt, wordt ingezonden voor de wereldfinale van het project in Amerika.

Debut trailer Punch-Out!! Wii

Op het Nintendo Entertainment System (die 8-bit, ja) verscheen een boksgame getiteld Punch-Out!! waar zelfs Mike Tyson z'n naam aan durfde te verbinden. Nintendo kondigde gisteren al aan dat er een remake zal komen voor op de Wii, in onderstaande trailer kun je zien wat je kan verwachten.


Debut Trailer Punch-Out!! Wii


Mocht Mike Tyson's Punch-Out!! van voor jouw tijd zijn, kijk dan ook even onderstaande video (hee, gelijkenis?) en vraag eens aan je ouders wat ze van deze game vonden

Tips over mysterieuze man Drenthe stromen binnen

De politie in Drenthe heeft sinds zaterdag honderdvijftig tips binnengekregen over een mysterieuze arrestant die al sinds augustus vastzit. De meeste tips gingen over de grote tatoeage op zijn rechter onderarm met de tekst 'Erin'. "We weten nu dat dit het Keltische woord voor Ierland is", laat een woordvoerder donderdag weten. Het is echter nog steeds onduidelijk wie de rossige man is.

De man heeft sinds zijn aanhouding voor een licht vergrijp ruim acht weken geleden nog geen woord gezegd. De politie heeft daardoor geen idee waar hij vandaan komt en wie hij is. Hij had bij zijn arrestatie geen identificatiemiddelen bij zich. Een DNA-test en vingerafdrukken hebben ook niet tot opheldering geleid. Om die reden heeft de politie zaterdag een foto van de man verspreid.

De politie zegt donderdag blij te zijn met de grote hoeveelheid tips. We hebben verschillende namen doorgebeld gekregen, maar die hebben tot nog toe niet tot de identiteit geleid. "Het is niet dat één naam eruitspringt. Alle informatie trekken we nu na, maar dat kost tijd." Of de man uit Nederland of het buitenland komt, is nog altijd een raadsel.

De man, die volgens de politie nog steeds een verwarde maar vriendelijke indruk maakt, wordt al lang niet meer vastgehouden voor het vergrijp waarvoor hij is opgepakt. Hij zit voor zijn eigen veiligheid in vreemdelingenbewaring. Dat is hoofdzakelijk omdat niemand weet waar hij heen moet. In een bungalow of een hotel gaat de man mogelijk weer aan de wandel. Volgens een psychiater die de man heeft onderzocht, heeft de man na zijn vrijlating professionele hulp nodig.

De politie vergeleek de zaak eerder met de 'Pianoman' in Engeland die pas na vier maanden stilzwijgen begon te praten. Hij bleek een 20-jarige vermiste Duitser te zijn.


De mysterieuze man

Computer Britse geheime dienst gestolen

Een inbreker heeft in het weekeinde uit een huis in de Engelse stad Manchester een computer van de Britse binnenlandse geheime dienst MI5 gestolen. Dat heeft de politie bevestigd.

Het zou gaan om een handcomputer. De informatie die op het apparaat staat is versleuteld, zei de politie.

De Britse geheime diensten hebben de laatste tijd met vergelijkbare incidenten te maken gehad. Dinsdag meldde een Britse krant de verkoop op veilingsite eBay van een fototoestel waar nog afbeeldingen op stonden van terreurverdachten, die door de buitenlandse geheime dienst MI6 waren gemaakt.

In juni liet een medewerker van de geheime dienst geheime dossiers over de dreiging van Al-Qaida en de Iraakse veiligheidstroepen slingeren in een trein in Londen.

Partysquad-dj van beademing af

Jerry Leembruggen (links op de foto) van The Partysquad is van de beademingsapparatuur afgehaald. Dat schrijft zijn collega Ruben Fernhout op de website van het dj-duo.
"Jerry ademt momenteel op eigen kracht en ze zijn langzaam aan het minderen met de narcosemiddelen. Ook al zal het nog even gaan duren, dit betekent wel dat de dag dat hij zijn ogen kan openen weer wat dichterbij is."

Leembruggen raakte vorige week dinsdag zwaargewond bij een auto-ongeluk in de bergen van Ibiza. Hij werd dezelfde nacht nog geopereerd en wordt sindsdien kunstmatig in slaap gehouden.

Over de precieze verwondingen van Leembruggen en de details omtrent het ongeluk is niets bekendgemaakt.


Partysquad-dj van beademing af 

Bos sneert naar Verdonk

Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) heeft donderdagavond in bedekte termen kritiek geuit op het ontbreken van onafhankelijk Kamerlid Rita Verdonk bij de Algemene Financiële Beschouwingen.

Verdonk stemde dinsdag als enige Kamerlid niet in met de redding van Fortis, omdat ze tijdens Algemene Financiële Beschouwingen meer details wilde horen. Bij dat debat ontbrak Verdonk vervolgens. "Ik weet niet of ze luistert, maar ik hoop dat ze alsnog overtuigd is geraakt", zei Bos tegen het einde van het debat.

De Algemene Financiële Beschouwingen zijn een jaarlijks, twee dagen durend debat over de financiële kanten van de begroting voor het komende jaar. Het stond dit jaar vooral in het teken van de kredietcrisis en de redding door Nederland, België en Luxemburg van de noodlijdende bank Fortis.

Tot besluit van het debat verwees Bos grappend naar de overwinning van Feyenoord, dat door Fortis wordt gesponsord, op het Zweedse Kalmar FF. Bos, verklaard Feyenoord-aanhanger, sprak tot de Tweede Kamer: "Ons aandeel in Fortis brengt nieuwe verplichtingen met zich mee. In dat licht kan ik u mededelen dat wij als shirtsponsor van Feyenoord in Zweden hebben gewonnen."


Bos sneert naar Verdonk 

Nintendo DSi komt voorlopig niet naar het Westen

De gisteren aangekondigde opvolger van de Nintendo DS, de DSi, zal voorlopig niet naar het Westen komen, zo maakte Reggie bekend op de Amerikaanse versie van de persconferentie.

De gewone Nintendo DS verkoopt nog goed genoeg in deze gebieden, waardoor het apparaatje pas ergens in 2009 in de Verenigde Staten, en hoogst waarschijnlijk dus ook Europa, zal gaan verschijnen. Om Reggie te quoten: "well into calendar year 2009". Kort door de bocht worden we er dus voor gestraft dat er te veel mensen nu nog een DS kopen.

Het is echter te hopen dat Nintendo door deze gespreide release niet meer tegen de problemen aan loopt waar ze met de Nintendo Wii wel tegen aan liepen.

De Nintendo DSi heeft een groter scherm en een 3 megapixel camera. Het apparaat heeft daarnaast een SD-kaart slot en zal een ingebouwd geheugen bevatten om games en afbeeldingen op te slaan. Gamers kunnen het extra geheugen gebruiken door games te downloaden uit de online Nintendo Store.

De Nintendo DSi zal 12% kleiner zijn vergeleken met de Nintendo DS doordat het Gameboy Advance cartridge slot verwijderd is uit het nieuwe model. De DSi zal overigens een web browser bevatten en een applicatie om genomen foto's te bewerken via het touch screen.



Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.