Advocaten Holleeder willen andere rechter

De advocaten van Willem Holleeder hebben de rechters die de zaak in hoger beroep behandelen, gewraakt. Stijn Franken en Jan-Hein Kuijpers willen er verder niets over kwijt, maar Kuijpers spreekt van 'een redelijk heftig gebeuren'.

Een woordvoerder van het Amsterdamse gerechtshof zegt dat de wrakingskamer het verzoek om de rechters te vervangen behandelt op 22 oktober. Dat gebeurt tijdens een openbare zitting in de Bunker. De wrakingskamer beoordeelt de objectiviteit van de zogeheten raadsheren.

Tijdens een eerdere zitting was al enige ophef over een van de rechters, die familiebanden heeft met iemand die in het dossier voorkomt. Een deel van die zitting vond achter gesloten deuren plaats. Op de laatste zitting, waar de verzoeken voor onder meer getuigenverhoor werden behandeld, vroeg Franken of het hof al aangifte had gedaan. Ongewis bleef toen waar het over ging.

Holleeder en vijf medeverdachten staan in hoger beroep terecht voor het afpersen van enkele vastgoedmensen. De rechtbank heeft hem in december veroordeeld tot negen jaar cel.


Advocaten Holleeder willen andere rechter  (foto: DAG)