Tramspoor verzakt bij Amsterdam Centraal

Als gevolg van werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn zijn vanmiddag rond 15.15 uur tramsporen verzakt bij het Amsterdamse Centraal Station. Het tramverkeer is daardoor ontregeld en tramlijnen 4, 9, 16, 24, 25 en 26 zijn de hele middag en avond nog omgeleid. Een woordvoerder van het GVB hoopt dat vrijdagochtend alle trams weer naar het Centraal Station kunnen rijden, maar kan geen garanties geven. Zij adviseert reizigers de website van het vervoersbedrijf in de gaten te houden.

Het is niet de eerste keer dat werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn tot verzakkingen en overlast leiden. In juni en in september verzakten panden aan de Vijzelgracht. In juli verzakte een deel van de Nieuwe Leeuwarderweg in Amsterdam-Noord door de aanleg van de metrolijn.

Twee weken geleden zei verantwoordelijk wethouder Tjeerd Herrema tegen Het Parool dat hij niet kon beloven dat verzakkingen in de toekomst uitgesloten zijn. "We moeten nog het Damrak in met de boortunnel. Die gaat langs cruciale plekken, dat zijn geen risicoloze momenten", zei hij. Stoppen met de aanleg van de metrolijn is voor de wethouder geen optie. "Dit staat niet op mijn lijstje."

Het draagvlak onder Amsterdammers voor de metro-uitbreiding daalt. Uit onderzoek dat de Dienst Onderzoek en Statistiek in opdracht van lokale omroep AT5 in september uitvoerde blijkt dat het aantal voorstanders van de lijn binnen twee jaar is afgenomen van 48 naar 38 procent van de Amsterdammers. Het percentage tegenstanders is in die tijd gegroeid van 26 naar 34 procent. Slechts dertien procent zegt dat de bouw moet worden gestopt. Negen van de tien Amsterdammers denken volgens de onderzoekers dat de kosten van de Noord/Zuidlijn verder oplopen.


  (foto: DAG)